2023-11-08 237 瀏覽
難吃的食物+不好的服務態度。再也不會光顧第二次中午無意來到這家小店 看還有位置就進去了。一個午餐都是100以內。味道很鹹服務員態度很差。位置坐的的不舒服 不推薦 差評
難吃的食物+不好的服務態度。
再也不會光顧第二次
中午無意來到這家小店 看還有位置就進去了。
一個午餐都是100以內。
味道很鹹

服務員態度很差。

位置坐的的不舒服

不推薦 差評

🍴豆腐海鮮湯 $80 (6/10)份量偏少,味道偏鹹,辣辣哋單飲唔到個湯,撈飯會好啲😂入邊有豆腐蝦仁,蜆肉,魷魚雞蛋,金菇翠玉瓜,豆腐,海鮮都正常,都算豐富,係貴啲份量啲啲同埋偏鹹。推薦指數: 6/10正常唔係話好好食,不過冇伏。朋友食個韓式拌飯,牛肉係牛肉碎勁少,小嬲😂😂
🍴豆腐海鮮湯 $80 (6/10)

推薦指數: 6/10
💭太古鰂魚涌返工既人都應該對海光街呢頭唔陌生,大部分打工仔都會去呢頭食lunch🤗呢日lunch 好想食韓國野,所以就求其入左間餐廳試啦😝😝😝呢間餐廳d 位都有小小逼,無辦法,香港始終吋金呎土🙁如果身上面有一抽二*leng*既話,呢間餐廳未必適合你😞呢間餐廳d lunch 都好好食,但係白飯份量唔係好夠,食量大既人就未必會夠飽🥺🌸海鮮豆腐湯 HKD 78⭐️⭐️⭐️⭐️味道辣得黎好多海鮮選擇,蝦🦐唔洗自己mok 殼👍🏻👍🏻👍🏻配埋豆腐食真係好惹味🌸牛肉粉絲鍋 HKD 75⭐️⭐️⭐️⭐️雖然粉絲份量唔小,湯個味都好濃郁,但係因為飯既份量比較小,所以唔係好夠飽😞

🌸海鮮豆腐湯 HKD 78⭐️⭐️⭐️⭐️

🌸牛肉粉絲鍋 HKD 75⭐️⭐️⭐️⭐️
牛肉粉絲鍋

牛肉粉絲鍋
📍鰂魚涌, Foodbox喺鰂魚涌返工嘅朋友大家好🚨今日想介紹嘅係位於海光街嘅韓國菜Foodbox。咁作為鰂魚涌嘅「食街」,其實海光街都大大話話有2-3間韓國菜,點解我特別要highlight呢間呢?因為佢嘅辣豆腐海鮮鍋真係特別出色🧑🏻‍🍳話說最近都終於有寒意,就真係會特別 crave 辣嘢同湯。我都試過呢條街上面嘅其他韓式餐廳,但係完全做唔到咁足料 - 又魷魚又青口又勁多嘢......基本上食完係大大大滿足,開心到一個點☺️我就唔係好叻,食唔到好辣,呢個程度啱啱好🫣豆腐份量都好多,好似一直食一直食都仲有😝另外一個重點係呢間餐廳唔算好多人,有時如果12:15pm左右嚟都唔使排隊😉🔔但係要留意呢間餐廳人齊先可以入座#鰂魚涌足料韓式辣豆腐海鮮鍋 #Foodbox#韓式辣豆腐海鮮鍋 #鰂魚涌 #QuarryBay #ohhejfoodie
📍鰂魚涌, Foodbox
喺鰂魚涌返工嘅朋友大家好🚨

🔔但係要留意呢間餐廳人齊先可以入座

#鰂魚涌足料韓式辣豆腐海鮮鍋 #Foodbox
2022-12-21 354 瀏覽
外賣一份韓式甜辣炸雞,番到去見到份量極少,$168 得嗰12件 (其實只可以用粒形容) 。餐牌幅圖有薯條,黎到又無。打電話番去問佢,佢話堂食會有三條。係三條呀⋯⋯ 先唔講外賣有定無,三條你都答得出,好野講番嗰炸雞,每件得嗰兩節食指咁大,係鹽酥雞大少少🤏,$168除番開每舊(粒)要$14 蚊⋯⋯ 一份嘅份量等於人地半份。圖有薯條,又無左。店員對答態度仲要理所當然,就當你堂食有薯條,我諗你俾三條人,都無可能啦下嘛。真係以後無回頭。

真係以後無回頭。
韓式甜辣炸雞
2022-12-21
2022-09-02 543 瀏覽
在店門外看著一張張的菜式,碗很白,份量女生吃還好。最後點了最有保障的石頭鍋飯,拌飯一樣的材料其實比較便宜一點,但我喜歡石頭鍋的飯焦香氣口感。玄米茶挺好喝的。先吃一半原味的,再放韓色辣醬,果然辣醬才是韓式拌飯的精髓啊🤣🤣惹味好多🤤🤤
2022-04-26 658 瀏覽
點左個炸雞,話係半隻,外賣自取,翻到屋企一睇,103蚊,得6塊。哩道唔好講半隻雞,半隻雞髀都沒啊。差評,唔會再幫襯。至於味道,因為外帶,翻到屋企已經唔脆了。炸雞都係要堂食。
至於味道,因為外帶,翻到屋企已經唔脆了。炸雞都係要堂食。
韓式辣醬無骨炸雞(半隻)
2022-01-30 566 瀏覽
Foodbox地址: 鰂魚涌海光街22號地舖冬天冇得去韓國滑雪,唯有喺香港食韓國料理啦。今次就去咗間韓國人開嘅小店食牛肉石鍋飯 🍲 $68。色彩繽紛嘅石鍋飯賣相好靚,一黎到有乍乍聲🤤石鍋溫度好熱做到飯焦效果,食落口感好好。牛肉🥩相對甜味較重,不過加咗少少辣醬就中和番,可惜美中不足就係份量比較少咗少少,唔係好夠食😂。#nicefoodie鰂魚涌
Foodbox
地址: 鰂魚涌海光街22號地舖

#nicefoodie鰂魚涌

2022-01-20 463 瀏覽
店家請改善以下兩點,這頓午餐影響我一天的心情。我從沒寫過食評,但你們厲害,我忍不住留下這篇評論。1. 牛肉粉絲鍋,肉質太粗,粉絲只有一小撮,湯偏甜。2. 由進門口到離開貴店,一共聽了不下200次招客的聲音,「有位喎,幾多位呀,小姐/先生,入黎試下吖」。開著門招客,聲音吵到店內食客,客人心情能好嗎?能享受食物嗎?貴店的問題不在於有沒有人在外面拉客,這或許反而有反效果。客人不是傻的,來光顧過一次,食物不好吃,幹麻要來第二次,還在外面招客有什麼用?食物不夠吸引,難有回頭客。

1. 牛肉粉絲鍋,肉質太粗,粉絲只有一小撮,湯偏甜。

2021-11-13 596 瀏覽
鰂魚涌嘅韓國小店 裏面佈置得好簡潔 好文青feel💖餐廳有好多款韓餐定食 啱晒唔同人口味❣️.🌟醬油蝦 醬油蝦好入味 好彈牙🦐套餐仲配埋飯 有蛋黃同紫菜已經係撈飯一流🍳配埋醬油蝦就忍唔住再叫多幾碗😍.🌟泡菜豬肉湯 泡菜夠酸夠辣 🍲豬肉片都好軟腍好入味冬天最啱食暖笠笠嘅湯飯🥰. 📍Foodbox (鰂魚涌)鰂魚涌海光街22號地舖
鰂魚涌嘅韓國小店

泡菜夠酸夠辣 🍲
豬肉片都好軟腍
好入味
冬天最啱食暖笠笠嘅湯飯🥰
📍Foodbox (鰂魚涌)
鰂魚涌海光街22號地舖
醬油蝦
泡菜豬肉湯
  • 豬肉泡菜湯
2021-09-11 583 瀏覽
除咗上次介紹嘅秋子島,同一條街有另一間名為 foodbox嘅韓式餐廳,同樣主打定食,呢間味道啱我口味多啲,所以短時間就食咗兩次。不過最唔好係中間有落場時間,所以唔可以太晏出發。豬肉泡菜鍋 $70韓式小鍋直接上桌,香味撲鼻,夠哂地道。有泡菜、豬肉、豆腐,湯頭又熱又惹味,推介!海鮮豆腐湯 $70另一款熱焫焫推介,豆腐和泡菜以外,有少少海鮮,包括:八爪魚仔、蜆、蝦等等,最開心係有隻雞蛋,半生熟撈飯超正。牛肋骨湯 $95湯底清甜,牛肋骨又煮至軟腍,唔想食辣嘅另一個選擇。年糕餃子湯 $70澱粉配澱粉嘅好選擇,年糕煮得剛剛好,唔會好似擦子膠,食完好飽肚。

豬肉泡菜鍋 $70

海鮮豆腐湯 $70

牛肋骨湯 $95
湯底清甜,牛肋骨又煮至軟腍,唔想食辣嘅另一個選擇。

年糕餃子湯 $70

2021-07-25 515 瀏覽
話說有日lunch機緣巧合之下就去咗呢間食韓國嘢嘅餐廳~一向都無乜留意到佢😲行快一步先坐到窗前吧枱最後嘅位置~算好彩🍀好味指數 😋😋😋⚪️⚪️打卡指數 📸📸📸◻️◻️性價比 🧮🧮⬜️⬜️⬜️餐廳環境 ♥️♥️♥️🤍🤍❤️海鮮豆腐湯 $70辣度係識合香港人食嘅辣~唔會食到要不斷飲水😂湯入面有蜆肉、魷魚,豆腐都唔少,算係一個幾多料嘅湯👍🏻不過飯嘅份量偏少(飯碗淺淺的⋯)🤔如果男士就可能會唔夠飽肚😮‍💨而且配菜嘅泡菜只有兩小塊⋯😓😓🧡韓式炸醬麵 $70黑豆醬味好濃~麵嘅質地Eatcation Girlss覺得有點兒太軟身⋯😅可能個麵無瀝乾到啲水,撈起之後就覺得有啲濕🤨料方面食到好似係翠肉瓜粒或者薯仔粒🤔整體平平,無乜特別驚喜~曾經有一段時間Eatcation Girlss都好迷韓國嘢~韓國飲食當然都唔例外啦😌不過係香港食就一向有啲抗拒~一嚟好難搵到好食,二嚟CP值一向都好低🥲⭐️⭐️有推介的話不妨留言話我哋知🤩🤩呢間算係一般般~至少唔會心思思成日想返去食🥸
行快一步先坐到窗前吧枱最後嘅位置~算好彩🍀

好味指數 😋😋😋⚪️⚪️
打卡指數 📸📸📸◻️◻️
性價比 🧮🧮⬜️⬜️⬜️
餐廳環境 ♥️♥️♥️🤍🤍

❤️海鮮豆腐湯 $70
辣度係識合香港人食嘅辣~唔會食到要不斷飲水😂
湯入面有蜆肉、魷魚,豆腐都唔少,算係一個幾多料嘅湯👍🏻
而且配菜嘅泡菜只有兩小塊⋯😓😓

🧡韓式炸醬麵 $70
可能個麵無瀝乾到啲水,撈起之後就覺得有啲濕🤨
料方面食到好似係翠肉瓜粒或者薯仔粒🤔
整體平平,無乜特別驚喜~

⭐️⭐️有推介的話不妨留言話我哋知🤩🤩

呢間算係一般般~至少唔會心思思成日想返去食🥸

2021-07-13 397 瀏覽
我是外賣自取的首先味道是可以的,泡菜味係足夠的但一打開個蓋就feel到料少得可憐豬肉,真係少的可憐我總共搵到3舊仔豬肉only!完全貨不對版,以為自己飲緊泡菜湯賣$73,可一不可再
我是外賣自取的
首先味道是可以的,泡菜味係足夠的
但一打開個蓋就feel到料少得可憐
豬肉,真係少的可憐我總共搵到3舊仔豬肉only!
完全貨不對版,以為自己飲緊泡菜湯

賣$73,可一不可再
2021-06-19 446 瀏覽
lunch喺附近食韓國嘢行咗一圈 女友話想試我們便推門進來😀鋪頭一眼睇曬 一排排很整齊menu很清晰易懂二人各嗌1set 啱啱好湯+飯 送兩碟配菜人蔘雞湯$139 好味👍
lunch喺附近食韓國嘢

二人各嗌1set 啱啱好
湯+飯 送兩碟配菜
人蔘雞湯$139 好味👍
2021-05-24 460 瀏覽
上星期,兩個人食左個超麻麻嘅午餐,叫左~牛肉粉絲鍋,但竟然得一小執粉絲,店員話我地D粉絲鋦係禁架~禁就唔好叫粉絲鍋啦😅。另一係辣炒豬肉飯,D豬肉比較~鞋,真的好一般😩😩