2024-03-24 15 瀏覽
夜晚諗唔到食咩,所以今日又去咗新港城嘅麥當勞度食晚餐今次叫咗麥炸雞(原味)套餐,再加兩隻脆香雞翼。以前想食即刻炸嘅薯條會叫走鹽,原來依家可以直接叫佢要即炸嘅可能係繁忙時間所有嘢都係新鮮炸好好味
夜晚諗唔到食咩,所以今日又去咗新港城嘅麥當勞度食晚餐

可能係繁忙時間所有嘢都係新鮮炸好好味
試埋個New Jeans炸雞,今次蜂蜜牛油味shake shake粉終於有貨可以試到!------------- ⇣ 食後感想 ⇣ -------------🍗 韓式甜辣麥炸雞餐其實我覺得麥炸雞做得比KFC出色,雞嘅size大好多,大概係兩倍大,所以食埋個薯條都飽肚,唔似KFC咁食完都冇咩feel。炸雞整好冇耐,所以熱辣辣,咬開十分juicy。味道方面就唔似坊間嘅韓式甜辣醬,比較似蜜糖炸雞再加少少韓式辣醬,因為都食到少少韓式辣醬獨有嘅味道,而整體上唔太辣。🍟 蜂蜜牛油shake shake薯條一搣開就好大陣蜂蜜牛油味,連旁邊個阿姨都話好香想試。味道上同平時食開嘅蜂蜜牛油薯片一樣,不過就再濃味一啲。味道係唔錯,不過我本身鍾意咸食多過甜食,所以覺得食多咗會有啲膩,再加上薯條呢樣嘢本身比薯片油膩,所以一個人食曬成包薯條就多得滯了。而男朋友本身好鍾意食鹹甜味嘅嘢食,所以佢覺得非常正。------------------------------/大家鍾意見嘅話請follow、like & comment,你地嘅支持係我更大嘅動力!/📍 麥當勞 (馬鞍山)馬鞍山鞍祿街18號MOSTown新港城中心

🍗 韓式甜辣麥炸雞
韓式甜辣炸雞

🍟 蜂蜜牛油shake shake薯條
蜂蜜牛油Shake  Shake粉

打卡值 📸 ▪ 💛💛💛🖤🖤
好味值 👅 ▪ 💛💛💛🖤🖤
抵食值 💲 ▪ 💛💛🖤🖤🖤
回頭值 🤝 ▪ 💛💛🖤🖤🖤
呢個係同New Jeans Burger同一日買嚟食,細個好鍾意飲阿華田嘅覺得真係好失望,點解可以咁難食。🙂------------- ⇣ 食後感想 ⇣ -------------🫔 阿華田批|$唔記得我自己覺得好難食,但男朋友覺得OK。而我覺得難食嘅原因係因為冇阿華田味,而餡料方面有一浸好重嘅麵粉味,如果唔講係阿華田嘅產品,我食完都唔會知,自己就唔太推介喇。唯一可取之處就係個流心效果。------------------------------/大家鍾意見嘅話請follow、like & comment,你地嘅支持係我更大嘅動力!/📍 麥當勞 (馬鞍山)馬鞍山鞍祿街18號MOSTown新港城中心(4期)2樓2138號舖食評只反映餐廳當日及該分店情況!打卡值 📸 ▪ 💛🖤🖤🖤🖤好味值 👅 ▪ 🖤🖤🖤🖤🖤抵食值 💲 ▪ 🖤🖤🖤🖤🖤 回頭值 🤝 ▪ 🖤🖤🖤🖤🖤

🫔 阿華田批|$唔記得

阿華田批

阿華田批

打卡值 📸 ▪ 💛🖤🖤🖤🖤
好味值 👅 ▪ 🖤🖤🖤🖤🖤
抵食值 💲 ▪ 🖤🖤🖤🖤🖤
回頭值 🤝 ▪ 🖤🖤🖤🖤🖤
韓國人氣女團聯乘嘅Burger終於到香港喇,唔知上年定年頭嗰陣見韓國出咗,嗰陣已經好期待。優惠期內有個試食價,$39已經有一個餐,價錢上感覺都OK,原來以前嘅$21餐已經加價去到$28。可惜當日去食嗰陣已經冇晒蜂蜜牛油Shake Shake粉,所以就試唔到了,之後如果有機會睇吓會唔會再食到!------------- ⇣ 食後感想 ⇣ -------------🍔 脆爆雞腿包餐|$39包裝非常可愛,而炸雞係比平時脆辣雞腿包大塊,大概大咗50%左右,食落都香脆,仍然好Juicy。味道上覺得同平時脆辣雞腿差唔多,其他媒體話用咗乜嘢百里香等等特別嘅香料醃製,我又覺得冇咩特別。麵包選用左一款蓬鬆一啲同埋甜身嘅包,不過煙燻醬份量好少,加上塊炸雞比平時大塊,所以比例上有啲問題,食耐咗會有少少dry。另外配菜方面會有生洋蔥,唔食嘅朋友要留意一下。🍊濟州柑橘冰雪|另加 $14本身鍾意橙味飲品,所以見到就即刻揀咗。味道我覺得係平時供應嘅橙汁,不過變咗沙冰板,十分消暑解渴。上面另外有啲寒天粒粒,為杯嘢飲增加咗口感,不過寒天本身細細粒,飲到尾嘅時候比較難吸。-------------------------

🍔 脆爆雞腿包餐|$39

脆爆雞腿包餐

🍊濟州柑橘冰雪|另加 $14

濟州柑橘冰雪

打卡值 📸 ▪ 💛💛💛🖤🖤
好味值 👅 ▪ 💛💛💛🖤🖤
抵食值 💲 ▪ 💛💛💛🖤🖤
回頭值 🤝 ▪ 💛💛💛🖤🖤
今日我點了兩個餐,但都令人失望😔首先是炸雞(2件)套餐,裡面有兩塊麥炸雞、粒粒粟米杯和無糖可口可樂®。炸雞並不夠熱,相比KFC的炸雞,味道稍微遜色一些😕另外一個套餐是他們最新推出的加大芝士安格斯套餐,裡面有芝士安格斯漢堡、额外的脆醬皇、大杯無糖可口可樂,另外加$10可以得到一份酥皮朱古力批,這也是他們的新品。但是,漢堡的實物和官方照片相比,差距很大,份量不夠多,厚度也不夠真的令人失望!脆醬皇也讓我感到不滿,它冷冻了,又不夠脆,似擺放了很長時間...😔至於那個新的酥皮朱古力批,酥皮很油膩,朱古力的味道也不夠濃郁⋯我知道我只是在吃快餐,不應該要求太多;但是這個加大芝士安格斯套餐要價$54,連一碗米線或三餸飯都比不上⋯真的讓人感到不滿。
今日我點了兩個餐,但都令人失望😔

炸雞並不夠熱,相比KFC的炸雞,味道稍微遜色一些😕

真的令人失望!

2022-06-01 467 瀏覽
鏡仔每次宣傳必系m記出現,今期系換mirror既其中幾位成員既貼紙,包括呂爵安Edan、盧瀚霆Anson Lo、姜濤 keung to。其實全港都俾佢地迷倒都有一定既實力既。 講番先,好彩我朋友只系中意姜濤,我見順路幫佢去食一次,聽店入面既鏡粉客人講,新港城尼間換既系打籃球既c款,咁就嗌左個餐去食。 講明先自從疫情開始,少左系舖頭入面食,多數lunch都慣左外賣自取,番到公司果包都唔算好凍,仲有少少暖,算系咁架啦!

2022-05-31
5 分鐘 (外賣自取)
聖誕節話咁快就完左,又就黎到除夕啦,咁就緊係Stay home同最愛嘅屋企人一齊過啦🥳🥳又唔想煮,又諗唔到同老公仔仔食咩好?而家麥當勞 @mcdonaldhk 新出嘅蜜糖BBQ麥炸雞套餐就啱晒開party啦🤣蜜糖BBQ麥炸雞外脆內軟,甜甜嘅蜜糖加埋脆卜卜嘅外皮,真係又juicy又好味🤤🤩未食已經聞到好香炸雞味啦,你睇下圓圓影相果陣已經搶住食,仲要大啖大啖咁咬,食到唔捨得放手添呀😂🤣🤣今個除夕就一齊過一個甜蜜蜜嘅New Year Eve啦🎉🎉💕@mcdonaldshk#麥炸雞 #蜜糖bbq麥炸雞#麥當勞 #ilovinit #mcdonaldshk

@mcdonaldshk

#麥炸雞 #蜜糖bbq麥炸雞
#麥當勞 #ilovinit #mcdonaldshk
蜜糖麥炸雞
2021-12-31
10 分鐘 (外賣自取)
除夕
蜜糖麥炸雞
2021-10-30 182 瀏覽
近年我個人觀看電視的喜好和選擇,主要偏向綜藝節目,包括真人實景題材的綜藝節目「真人騷」在內,相反對於電視臺舉辦的音樂歌唱比賽「真人騷」就興趣不大,無論由哪間電視臺舉辦的歌唱比賽「真人騷」都一樣。所以我對於「麥當勞」近年跟某電視臺舉辦的歌唱比賽「真人騷」合作,以及電視臺透過某「真人騷」比較從而產生出來的歌手,跟偶像組合都完全沒有興趣。至於那間電視臺歌唱比賽「真人騷」在「麥當勞」裡面合作推出的限量「爆蒜」口味「麥炸雞」,其實我昨日在「寶琳」熟食市場裡面,光顧享用意大利蕃茄芝士焗雞扒飯跟龍蝦湯的同時,已經曾經光顧「麥當勞」購買享用「爆蒜麥炸雞」一次。不過當時沒有為自己在「麥當勞」購買的「爆蒜麥炸雞」套餐食品,「大大杯鹹檸檬無糖可口可樂」,跟其他周邊限定軟雪糕新地甜品「士多啤梨蛋糕脆脆麥旋風」和「朱古力批」拍照。翌日我在「西貢」乘搭巴士,來到位於「馬鞍山」購物商場「新港城中心」商場四期二樓,光顧「麥當勞」在「新港城中心」裡面開的分店。我之所以光顧「新港城中心」分店,純粹方便自己乘搭「屯馬綫」前往「鑽石山」而已。幸好「新港城中心」分店「麥當勞」裡面食客雖然多,但是還未至於難以在「新港城中心」分店

幸好「新港城中心」分店「麥當勞」裡面食客雖然多,但是還未至於難以在「新港城中心」分店「麥當勞」裡面尋找座位,和避開不必要的搭檯。

結果我購買了一份「爆蒜麥炸雞」,配「大大啖鹹檸檬可口可樂」飲品以及「酸忌廉Shake Shake 粉」口味炸薯條,還有軟雪糕新地甜品「士多啤梨蛋糕脆脆麥旋風」跟「朱古力批」。

昨日我在「將軍澳」「麥當勞」購買享用「爆蒜麥炸雞」的時候,選擇先享用「爆蒜麥炸雞」,然後才享用甜品,結果我發現「爆蒜麥炸雞」雞肉裡面滲出少許味道鮮甜肉汁,而且雞肉裡面有濃厚「蒜頭」香味。

相反我今次在「馬鞍山」「新港城中心」分店「麥當勞」裡面購買「爆蒜麥炸雞」套餐、「士多啤梨蛋糕脆脆麥旋風」和「朱古力批」的時候,反而選擇先享用甜品,然後才享用炸雞,再食不到炸雞裡面的甜味肉汁。

或許這是因為「麥當勞」廚房新鮮製作「爆蒜麥炸雞」,食客需要趁「爆蒜麥炸雞」雞肉製成品溫度還未冷卻之前,就需要立刻享用炸雞,否則時間一過,「爆蒜麥炸雞」裡面的肉汁,就會隨著炸雞冷卻而被吸回雞肉裡面。

不過「麥當勞」「爆蒜麥炸雞」實際製成品有一點可以肯定的,就是「爆蒜麥炸雞」雞肉裡面的「蒜頭」氣味和香味真的很濃厚,令「雞肉」實際味道除了肉汁甜味之外,還有來自「蒜頭」的香味。

不過由於「麥當勞」「爆蒜麥炸雞」套餐裡面的炸薯條,跟限定口味薯條調味粉「酸忌廉Shake Shake 粉」,都屬於需要趁熱享用的食品,結果我怕薯條變腍不好食,所以選擇先享用炸薯條。

但是我選擇先享用「酸忌廉Shake Shake 粉」口味炸薯條,因為先享用炸薯條而換來的代價,就是「爆蒜麥炸雞」裡面的甜味肉汁,隨著時間稍為被耽誤,就立刻消失於無形無蹤。

但是我趁早先享用「酸忌廉」口味「Shake Shake 粉」「炸薯條」,又不是什麼好處都沒有,至少「酸忌廉」口味「Shake Shake 粉炸薯條」實際味道,因為調味粉的酸味而變得酸酸甜甜又容易入口。

至於「麥當勞」「大大啖」套餐裡面的飲品「大大啖鹹檸檬可口可樂」,飲品原本的甜味隨著加入「鹹檸檬」裡面的強烈鹹味和酸味而變得又鹹又酸,讓人有十分開胃的感覺。

由於「麥當勞」廚房店員在製作「大大杯鹹檸檬可口可樂」飲品的時候,已經在「大大杯鹹檸檬可口可樂」飲品的底部加入了「鹹檸檬」碎跟汁液,所以食客基本上沒有再戳「檸檬」的必要,就可以直接享用飲品。

至於「麥當勞」今期限定「爆蒜麥炸雞」系列食品的限定甜品裡面,「朱古力批」我前前後後其他已經食過好幾次,包括不同形狀版本的「朱古力批」在內。

「朱古力批」裡面的「朱古力」餡料實際味道感覺非常甜,即使我之前曾經先試食過味道感覺同樣很甜的「士多啤梨蛋糕脆脆麥旋風」,結果還是同樣能夠清楚食到「朱古力批」裡面的濃厚「朱古力」甜味。

今次我再次享用「朱古力批」,發現「麥當勞」甜品「朱古力批」的最大缺點,其實還只是「朱古力批」裡面的半融流心甜味「朱古力」餡料,已經差不多冷卻下來,再沒有湧出來而已。

至於「麥當勞」限定口味雪糕「士多啤梨蛋糕脆脆麥旋風」實際製成品表面,放了兩大塊「蛋糕」,「蛋糕」其實是一般「海綿蛋糕」,不過「海綿蛋糕」伴着甜味「士多啤梨」雪糕一起享用,雪糕令「蛋糕」沒有預期吸收口水效果。

至於「士多啤梨蛋糕脆脆麥旋風」甜品裡面的所謂「脆脆」,感覺其實是把一些「威化筒」打碎,然後把「威化筒」碎片散佈在「麥旋風」裡面。
爆蒜麥炸雞

所以我不是覺得「士多啤梨蛋糕脆脆麥旋風」裡面的「脆脆」口感不夠脆,只是「脆脆」隨著混入「麥旋風」雪糕裡面已經一段時間,所以「脆脆」實際口感很易被雪糕所影響而很快變腍,又是需要趁早享用的食品。

至於「士多啤梨蛋糕脆脆麥旋風」裡面的「士多啤梨」糖漿實際甜味,其實還是跟一般「麥當勞」「士多啤梨雪糕新地」裡面的「士多啤梨」糖漿沒有分別。

結果「麥當勞」實際溫度偏熱的「士多啤梨」糖漿,把「士多啤梨蛋糕脆脆麥旋風」裡面的軟雪糕都稍為燙到有少許融化,迫使我要一邊趁熱食「爆蒜麥炸雞」,一邊要趁雪糕融化前,趁早享用「士多啤梨蛋糕脆脆麥旋風」。

恰巧我看完「麥當勞」的收據之後,意外發現原來「麥當勞」也有為限定雪糕甜品「士多啤梨蛋糕脆脆麥旋風」,預留套餐相關甜品價錢優惠。
士多啤梨蛋糕脆脆麥旋風

期間限定「士多啤梨蛋糕脆脆麥旋風」甜品在「麥當勞」裡面的原價賣港幣十四元五角,但是「士多啤梨蛋糕脆脆麥旋風」在跟餐之後,變成了港幣十元,便宜了港幣四元五角,這是「麥當勞」價目表沒有告訴食客的事。

所以食客今次光顧「麥當勞」,如果想在購買享用完「爆蒜麥炸雞」限定套餐之後,才另外再付款購買享用甜品「士多啤梨蛋糕脆脆麥旋風」,恐怕會變相吃虧,蝕了港幣四元五角給「麥當勞」。

反而「朱古力批」的實際售價價錢,無論是獨立購買抑或是跟餐購買,兩者的實際售價價錢完全沒有分別,食客光顧「麥當勞」時,大可以把「朱古力批」留到壓軸才購買享用也不遲。

相反「麥當勞」的限定雪糕甜品「士多啤梨蛋糕脆脆麥旋風」,一方面又有跟餐套餐價錢優惠,另一方面雪糕偏偏又容易受環境影響而融化,所以還是趁雪糕未融化前立刻享用比較安全。
朱古力批

我發現「麥當勞」「爆蒜麥炸雞」跟「大大杯鹹檸檬可口可樂」、「酸忌廉Shake Shake 薯條」、「士多啤梨蛋糕脆脆麥旋風」和「朱古力批」都需要趁早按味道濃度分開享用,否則容易令自己味覺受到混淆,下次還是分開購買享用比較隱陣一點。
2021-10-27
$72.5 (下午茶)
爆蒜麥炸雞
士多啤梨蛋糕脆脆麥旋風
朱古力批
2021-06-14 188 瀏覽
千辛萬苦,終於搵到間有甜品站的m記,可以試下佢個新出的好立克新地😋留意返大部份都係晚上8半甜品站就會先close🤫🤫脆皮好立克新地 $8.5原價唔抵,特價就可以一試!食落有浸淡淡嘅好立克力,配合佢有少少苦嘅肊7皮朱古力,2種口味相撞,帶來新一番體會!店內人流多,座位也算多,翻枱率好高,不用擔心買咗要企係到食🙈🙈

留意返大部份都係晚上8半甜品站就會先close🤫🤫

脆皮好立克新地 $8.5
原價唔抵,特價就可以一試!

2021-06-13
2021-02-12 185 瀏覽
大年初一, 雖然沒穿到紅當當, 但都會吃些應節食品的!就是到老麥下午茶, 來一個紅....豆批啦!個批盒配上了Hello Kitty 圖案, 既可愛🥳, 又吸引🤗!令人愛不釋手😍 因為光顧的人多, 食物基本上都是即製的. 捧在手上, 暖熱暖熱的, 好有期望!咬一口, 皮脆內軟. 內裡的紅豆函微甜, 不致於甜椰椰. 整體來說, 這個價介吃到紅豆皮的(不是起沙那種), 算是中規中舉的了, 是飯後甜品的一個好選擇.配上一杯即磨咖啡, 便更完美了!

配上一杯即磨咖啡, 便更完美了!

2021-02-12
2020-12-13 134 瀏覽
真心好少專登寫麥當勞的食評,食快餐一向都唔抱期望,不過今日個早餐真係太令人失望。首先,一開個蓋就見到有一塊包少左一部份。如果個包的另一半痴住都話可以由佢都算,但另一半的包又正正常常,無特別多左... 究竟係因為咩原因會咁,係咪因為燶左所以搣左,導致有咁既缺陷,定抑或係因為其他原因,我都唔敢想像...假如我係堂食的話,一定會叫人換返塊正常既包俾我,但外賣自取又好難會即場拆開睇睇。然後講件蛋,越來越細件,新餐肉比件蛋仲大,味道一般,食食下有蛋殼碎...好失望

2020-12-12
外賣自取
2020-09-10 156 瀏覽
其實自己都比較少食快餐,今日經過麥當勞見到佢裝apps有好多優惠,咁就停低落嚟裝apps買嘢食,但係原來裝個apps都花咗我15~20分鐘,之後$10買咗兩個漢堡包攞返屋企食,點知發覺其中一個乜嘢醬汁都冇!點解咁㗎,唔通$10兩個漢堡包其中一個就係要同你走醬?又冇理由返到屋企又走落去換一個包㗎,咁唯有自己乾啃一個走醬包,真係好無味…… 奉勸大家下次嚟買外賣都記得check清楚入面有冇畀漏嘢,甚至乎揭開個包睇下有冇俾漏醬汁,又或者俾漏塊漢堡扒。
外賣自取
2020-08-18 118 瀏覽
早餐吃麥當勞,時間上奢侈,金錢上奢侈。通常我只會在自己上班,才會到麥當勞買早餐外賣,幾時因為看到廣告有這個長的魚柳包早餐,因此想試一試。見到這間麥當勞都相當衛生,外邊亦都有檢查體溫的系統,內裏亦都有不少自助售票機,讓食客資助買票等早餐外賣。發現其實它都沒有什麼特別,只是用了長的麵包,好像脆辣雞腿包那一種,用來做魚柳包,與平時圓形一個的魚柳包有所不同,但其實味道完全一樣,有時那種魚柳又是那種生菜絲、以及千島醬。薯餅即使放在紙袋一會兒,也沒有變得太軟林林。
早餐吃麥當勞,時間上奢侈,金錢上奢侈。

通常我只會在自己上班,才會到
麥當勞買早餐外賣,幾時因為看到廣告有這個
長的魚柳包早餐,因此想試一試。

見到這間

薯餅即使放在紙袋一會兒,也沒有變得太軟林林。

3 分鐘 (外賣自取)
早餐
2020-01-02 437 瀏覽
可樂味仙樂冰新地雲呢拿味雪糕好抵吃!思樂冰非常大杯,配合三個圈雲呢拿雪糕分量十足,小孩立即啜幾啖,又醒神、又解喝!麥當勞小姐非常有笑容,有耐性地詢問款式和口味,值得一讚!👏🏻
可樂味仙樂冰新地雲呢拿味雪糕好抵吃!
每年麥當勞嘅朱古力味雪糕都係我嘅重點推介,不過今年實在太過差,之前食第一次,以為佢唔夠凍,或者其他原因啦,點知第二次再食,味道怪怪的,唔似一向嘅朱古力味,同埋好容易溶啊,真係非常之失望