2016-05-23 913 瀏覽
一家好抵食的火鍋店,以鴨肉作為火鍋,都幾特別,尤其係個湯可以就咁飲同埋鴨肉都可以咁食,都算非常之特別,鴨肉好嫩滑,個湯都夠晒鮮甜,之後叫了打邊爐的食材,都算新鮮,最後買單唔洗200蚊一位真係好抵食
2015-06-01 3057 瀏覽
老鴨湯底,必食推价。味濃,火喉夠,正,飲完湯要再叫第二個湯底,因為已經喝完。。。。再點豬肺菜乾湯,也不錯1.鮮飽魚,超正,極新鮮,必食。2.花甲,同樣新鮮。3.花膠又多又平,只係68蚊。4.聖子,也是極新鮮。5.手切牛,一般。6.魚蛋,超弹牙。其他不過不失質素。

再點豬肺菜乾湯,也不錯

1.鮮飽魚,超正,極新鮮,必食。
2.花甲,同樣新鮮。
3.花膠又多又平,只係68蚊。
4.聖子,也是極新鮮。
5.手切牛,一般。
6.魚蛋,超弹牙。
其他不過不失質素。
2015-03-06 2841 瀏覽
自己黎呢度打邊爐已經有好幾次,今次一班舊同學gathering同行8人諗住黎食返次招牌老鴨湯底既hotpot實無死,一早book定位,平日都怕會爆場,點知今次黎,book左原本舊舖,店員就帶左去隔離兩間叫太子火鍋而且黑麻麻既店舖,殘舊唔緊要,黑麻麻都算,坐到入去真係零招呼,調味品前後叫左3 次先加得晒8個人既豉油內,叫左兩個煲底,招牌老鴨湯同蕃薯魚湯底,以往每次食親老鴨湯底店員都會先裝每人一碗,仲好細心地分鴨肉,今次竟然無,失望 , 叫野食時就梗係自己寫晒店員上檯,無左店員佢地細心既服務後,成班同學都表示失望,唔幫忙分湯,起碼都放低個湯(殼)等我地自己整,連呢樣都好,淨係講我自己,已經唔想再返去食老三火鍋。
2015-03-05
2015-01-23 2612 瀏覽
好久沒見舊同學了,每次見面總有説不完的話。每次聚餐都一定要搵一間可以慢慢傾,慢慢食嘅地方,近日天氣凍凍地就有同學提議打邊爐,另一個就提議食老鴨鍋補一補。以前曾經在深圳食過一次,湯底超正超甜,可惜其他配料就超爛。今次同學就介紹老三火鍋,佢哋主打老鴨鍋,今次我哋就去總店試試火鍋嚟到,當老鴨湯滾起,店員就幫我哋每人分一碗湯先 半隻鴨,尚算足料味道濃郁鮮甜脆肉鯇,牛肉都好新鮮,如果下次再想食老鴨鍋,其實都唔駛返到咁遠,長沙灣老三都好好味道
以前曾經在深圳食過一次,湯底超正超甜,可惜其他配料就超爛。

火鍋嚟到,當老鴨湯滾起,店員就幫我哋每人分一碗湯先

半隻鴨,尚算足料

腐皮結唔食無損失

牛心頂幾特別幾爽脆

日本清酒配火鍋

6個人成枱食物

脆肉鯇,牛肉都好新鮮
豬潤新鮮
牛心頂幾特別幾爽脆
日本清酒配火鍋
  • 手切肥牛
  • 蜂巢豆腐
  • 手打蝦丸
2015-01-19 2045 瀏覽
同朋友共兩人搵飯食,天寒地凍就想起打邊爐,再次去老三。7:30去到無訂位,大舖已滿但舊舖仍然有位可以即刻入座。去到真三當然要點老鴨鍋底,在舊舖見到牆身貼上有澳洲和牛而餐牌是無的,即刻點一份,待應再介紹象拔蚌一條,不妨一試,另外再點了我喜愛的牛胸爽肉。1. 老鴨鍋底(半隻)$78 - 滾起後將整碗蔥花放進去,葯材味濃,內裡有紅棗片、素翅、蘿蔔、杞子等,加上鴨的甜味,好正。2. 澳洲和牛$238 - 看上去似安格斯,但入口軟滑無筋,有點即溶感覺,唯牛味較淡,好吃。3. 象拔蚌$328 - 待應說是整條,但份量不多,生吃爽脆鮮甜非常新鮮,好吃。4. 牛胸爽肉$78 - 我喜愛的,看上去像脂肪,但入口像軟骨而牛味濃兼爽口,好吃。今次點的食品全部對了胃口,感覺很滿足,而價錢亦可以接受。
同朋友共兩人搵飯食,天寒地凍就想起打邊爐,再次去老三。
7:30去到無訂位,大舖已滿但舊舖仍然有位可以即刻入座。
今次點的食品全部對了胃口,感覺很滿足,而價錢亦可以接受。

澳洲和牛
象拔蚌
老鴨鍋底(半隻)
題外話/補充資料: 另外點了多支啤酒
2015-01-17
澳洲和牛
象拔蚌
老鴨鍋底(半隻)
  • 老鴨鍋底
2014-12-16 2041 瀏覽
天氣變得愈來愈冷,令人好不期然的想著一班人柴娃娃的圍著熱鍋子,吃著熱得冒出白煙的鍋裏物,再幸福的棒著肚子走。這天是父親的生日,母親大人提議外出打邊爐,小妹腦海中突然想起一間位於長沙灣的火鍋店,聞說其海鮮及湯鍋都是非常有名的,於是小妹在早兩天已打電話訂了位,免得要在店外吹著寒風等位。老三在長沙灣有三間分店的,小妹經過過其中兩間,見兩間店內是都滿位,為安全起見,小妹建議大家記得提前訂位哦。小妹當晚入座的是位於春夏秋冬對面的那間分店, 這店早上是間茶餐廳, 晚上則予老三作火鍋店,因此店內裝修及格局都是茶餐廳來的。老三共有兩張點單紙,一張是明碼實價的餐紙,另一張則是印有時價海鮮的點菜紙。而說到湯底,老三最出名的就是老鴨湯底,這次來到老三,小妹當然要點來試試。老鴨湯底可選半只$78或全只,小妹這次是一家四口來吃的,稍稍考慮後,我們最後點了半只老鴨份量。下單後,熱鍋不消一會奉上,店員還建議我們在打邊爐前可先嚐嚐其湯頭。隔著透明玻璃蓋看到湯底顏色對版,空氣中飄著淡淡藥材香,令小妹滿是期待湯頭滾沸的一刻。等了一會,看見鍋內熱烈地翻騰著,小妹期待的一刻終於來臨。嚐一口湯底,味道人性化,入口清清的,餘味帶

等了一會,看見鍋內熱烈地翻騰著,小妹期待的一刻終於來臨。嚐一口湯底,味道人性化,入口清清的,餘味帶甜,湯底內除有紅棗及杞子外,還混入了素翅,增添些爽滑口感。嚐一嚐鴨肉,鴨肉雖然經長時間餚煮,但肉質依然殲嫩,鴨味稱不上是濃烈,但至少沒有雪味,絕不是冰鮮的那種。

湯頭清澈不油膩,相信店家在背後必是花了很多心機,把鴨兒皮下的油脂去掉。即使熱鍋經歷了兩小時的沸騰,鍋邊亦沒有黏著令人毛骨悚然的的白色油脂,小妹回家後亦沒有出現不停喝水的狀況,證明老三的老鴨湯底是真材實料的,沒加味精,果然是名不虛傳哦。
醬芥$12+小食$4: 醬芥是豐儉由人的,客人可自行選擇另加$12要求額外的醬料。不加$12的話,基本的豉油和蔥還是有供應的。但其實即使加了$12,這兒供應醬芥亦不怎豐富,只是一般的蒜、辣椒 、辣油等。 豉油正常來說是不會出錯的,但不知怎的老三的豉油味道很淡,一點咸味也沒有,小妹初時以為是自己那天的味覺失靈了; 其後發現,原來家人也認為豉油沒有味道。老三在醬芥方面相對上有點失色了。

小食是綑綁式收費的,即使你不吃,店舖依然會以人頭計算,而這天的小食是涼拌雲耳,味道中規中距吧,沒有甚麼特別。

除啤酒汽水外,老三還供應一些特別飲料。小妹不愛在打邊爐喝特別多的有汽飲品,因此只叫了加多寶$12,當是濕潤口嚨便算了。
鮮金錢展$68 :片片牛肉切得薄如紙,奉桌時鮮紅的顏色已令小妹為之動容。小妹不愛全熟的牛肉,因此習慣把牛肉在鍋內輕輕的灼過幾下便會拿起來。不全熟的金錢展肉質有鬆軟 , 而筯位則帶些咬感,美中不足的是牛味稍欠香濃,但至少牛肉新鮮,這個價錢來說算是不錯吃哦。
黑牛栢葉
黑牛栢葉$56: 其實牛栢葉原來就是黑色的,市面見到的白色牛栢葉其實是經漂白過的。黑柏葉在街市非常鮮見,佳因小販早已把黑牛柏葉留給餐館了。小妹愛吃黑栢葉,看到餐紙上印有黑牛栢葉時,便不假思索的點了一碟。黑栢葉微微捲曲,就是合吃的時候了,老三的黑柏葉非常新鮮,脆身爽口,有嚼度而不韌,吃得小妹一臉幸福。
脆脘片
脆脘片$46: 魚肉切得極薄,只須輕輕一滾便可了,否則會失去了其脆肉的特點。來回數下,魚肉顏色變成白色,變成捲曲,便代表可以吃了。吃一囗,魚肉新鮮非常,沒有半點魚腥味,而且非常脆口,不錯吃哦。

山水豆腐$24:是一般的盒裝豆腐,正正常常,沒有甚麼特別的。
西洋菜$32: 西洋菜嫩綠粗壯,新鮮而一塊黄葉也沒有。小妹很愛用西洋菜打邊爐,因為西洋菜沒有生菜這麽容易變色,而且比生菜來得有個性,有自已獨有的味道,可是西洋菜較為多沙,出外打邊爐時不會吃得滿口沙。值得稱讚的是老三的西洋菜清洗得非常乾淨,吃著沒有沙,令小妹能放肆地吃。
花膠筒
花膠筒$78: 花膠筒個個晶瑩通透。由於厚身的關係,花膠筒在較早時間已被母親大人大批次的倒進了鍋裏去了。老三的花膠筒非常有份量,不像一般火鍋店供應的花膠,花膠只有薄薄的一片。咬一口, 老早放進鍋內的花膠筒吸收了鴨湯的精華,味道變得更引人入性了,較薄的位置帶來黏稠的漿感 , 較厚的位置則微帶咬勁 , 而且花膠對女士們尤其有益,多吃無防哦。
廣島蠔
廣島蠔$68: 蠔遇熱便會縮水,體積至少小一倍之多,廣島蠔體質雖稱不上巨無霸, 但蠔身亦算肥美。咬一口,蠔身鮮嫩多汁,入口甘甜,柱貝部位亦不會痴牙有渣。這個價錢來說,絕對抵吃。
墨魚丸
墨魚丸$58: 奉桌時粒粒雪白有光澤,酷像迷你乒乓球。老三的墨魚丸是手打的, 吃著不會像吃粉頭般,墨魚丸中還保留著粗粒墨魚,爽口彈牙,同樣是不錯吃哦。
柚子包心丸
柚子包心丸$38:柚子包心丸,名字特別,小妹在好奇心俱使下點了一碟。奉桌時,見丸子上佈滿了粒粒橙橙的柚子,以為柚子只是輕輕混在外皮。咬一口, 內裏芝心餡洶湧澎湃的流到小妹匙羹上。 外皮的柚子味甚濃,外皮薄薄而且味道人性化,沒有像吃著粉頭的感覺。

拍過照後,小妹急不及侍的把它一口吞下,令人wow了出來的是原來芝心餡也混有柚子。柚味意想不到的與芝士味夾,柚皮清新減輕芝士的負擔感,而且不像坊間那種劣質的芝士丸,其芝士冷卻了便成結塊狀,老三供應的芝士丸,即使小妹拍過照後才吃,其芝心餡依然是漿狀的,令人不已為已的一粒接一粒。
蟶子皇
蟶子皇每隻$44: 奉桌時,蟶子皇足足佔了整個碟的位置,霸氣非常。把蟶子皇放入鍋內後,小妹的視線緊緊的盯著爐鍋,生怕放在鍋內時間過長而斷送了蟶子皇的大好前途。

灼熟的蟶子皇依然不失霸氣,體質仍是大得驚人。咬一口,蟶子皇肉質爽口彈牙,蟶子頭一點都不韌,味道鮮甜,最值得稱讚的是老三的蟶子皇洗得非常乾淨,碟內不會有泥水,蟶子皇吃著也沒有沙。嗜海鮮的朋友們絕對不能錯過哦。

總結,老三的食物全都新鮮衞生,用料老實。最值得讚賞的是他們的服務態度,店員個個笑臉迎人,由打電話訂座,更改人數,點菜至付款一刻,店員的態度都非常有善,這是在"麻甩"的餐館中較為少見的。打邊爐期間,母親大人已在計劃再來老三時要點的配料了,回頭率極高哦。
別理會這個冬天冷不冷了,有機會外出打邊爐,不防考慮到老三火鍋試試吧。
2014-12-13
柚子包心丸
  • 黑牛栢葉
  • 蟶子皇
2014-10-17 2673 瀏覽
同老友兩人搵飯食,諗下諗下就去老三打邊邊。19:30 walkin到順寧道,順寧道有3間舖,一間老店一間新舖還有一間太子茶餐廳晚上做火鍋,我們被安排到茶餐廳,因還未滿座不需等位便可入座,茶餐廳格局就是茶餐廳。已不是第一次幫襯,坐低點鍋底當然是成名作老鴨湯,兩人點了半隻,跟住點菜,部份可以雙併:1. 手切靚肥牛 - 待應即時話有更靚牛肉價多$50,問多次真係靚D?待應答係,但上檯後不禁失望,除賣相一般外,入口只得一個稔字,牛味口感欠捧。2. 牛胸爽肉 - 我的至愛,切得平薄灼後即捲曲,入口有咬口味濃,好食。3. 蟶子王 - 尚算大隻,入口一刻鮮甜彈牙,非常新鮮,好吃。4. 鵝腸併廣島蠔 - 鵝腸雖然有膏,但入口質感與街市貸式相似。廣島蠔重蠔味尚算不錯。5. 鱔片併花膠筒 - 鱔片非爽胣而是稔口感麻麻帶點腥。花膠筒較單簿但仍算大件,入口亦感到骨膠原。老鴨湯內有半隻老鴨、紅棗片、素翅、蘿蔔、杞子等,火鍋前先加大碗蔥拌勻喝湯,有濃郁鴨味加上藥材味,好好喝,不愧為招牌。

同老友兩人搵飯食,諗下諗下就去老三打邊邊。

手切靚肥牛
蟶子王
鵝腸併廣島蠔
鱔片併花膠筒

題外話/補充資料: 請緊記老鴨湯要先喝湯才火鍋
2014-10-11
蟶子王
2014-03-18 4208 瀏覽
見話天氣轉涼+上星期又食左西餐~諗住滿足下另一半火鍋狂早兩日搵定長沙灣既"老三火鍋"~再約埋個fd一齊去食呢先點個招牌火鍋"老鴨湯鍋(半隻)"火鍋湯底都多選擇而且仲好平~依個老鴨湯鍋..先飲湯後火鍋湯底濃郁~藥材味唔會好重~頭兩啖湯覺鹹..但之後有回甜感覺"特級靚肥牛"老闆話有牛香~但有部份有筋..少少韌~其他都好ok"桶蠔"蠔肉新鮮..口感爽身~蠔味帶淡鮮味"脆鯇骨"..肉質好脆有魚味"什錦菜籃"..蔬菜好新鮮~份量都唔少大家開始飽飽地~唔食火鍋..點小食送酒"雞泡魚干"~好味好香口..只係甜左少少少少"炸魚片頭"..依個反而太鹹~但口感好鬆彈醬料$12/位..另外仲有餐前小吃一碟book檯果陣問定食店有無限時..佢地話無同時問埋開瓶費~紅/白酒第1支免收..第2支起$30我地帶左2支白酒~另外..仲有飲啤酒飯局好盡慶~6:30pm開始食..12點幾先走~完全無催趕整體食店環境光猛乾淨~服務好+有禮貌~整體食物好ok呢
見話天氣轉涼+上星期又食左西餐~諗住滿足下另一半火鍋
早兩日搵定長沙灣既"老三火鍋"~再約埋個fd一齊去食呢
先點個招牌火鍋"老鴨湯鍋(半隻)"
火鍋湯底都多選擇而且仲好平~依個老鴨湯鍋..先飲湯後火鍋
飯局好盡慶~6:30pm開始食..12點幾先走~完全無催趕
整體食店環境光猛乾淨~服務好+有禮貌~整體食物好ok呢
2014-03-15
2013-12-04 3694 瀏覽
冬天來了,最適合的食品可能就是食火鍋即是俗語說的「打邊爐」,圍在暖暖的爐邊,和親朋一起享受美食,真的是一件樂事。朋友不斷推介這地方有多好,真的令我期待,但到步後發現主店已經滿,服務生只安排我們坐隔離的太子茶餐廳。餐廳的裝修沒有任何特別,但服務員態度良好,而且餐廳內電視,喜歡追劇的朋友不用擔心。枱上一早已有辣椒、蔥及蒜等配料,及紅字黃紙的點菜紙。我們點了半隻鴨份量的老鴨湯作湯底,老鴨味到濃有點略咸,味道有點像中藥,湯內配料有紅棗、老鴨、魚翅、蘿蔔、杞子等。我們未落其他食材前每人已經飲了2碗湯,感覺暖肚。我們點了皇帝菜、特級肥牛、手切肥牛、象拔蚌刺身、響鈴、招牌水較、鮮蝦雲吞、鱔片、子等等。老三材料新鮮,不過份量唔多。不論是特級肥牛或手切肥牛的油脂都十分少,口感嫩。象拔蚌刺身都很新鮮,而且切得很薄,食落爽口。響鈴是自家製(忘了影相)而且有甜酸汁提供。招牌水較、鮮蝦雲吞都很足料不過一碟8粒。鱔片新鮮又嫩口,味道唔錯。言而,一分錢一份貨,價錢方面是比較貴。
普通肥牛
特級肥牛
不論是特級肥牛或手切肥牛的油脂都十分少,口感嫩。
象拔蚌刺身

言而,一分錢一份貨,價錢方面是比較貴。
2013-12-03
2013-12-03 2777 瀏覽
同同事總共9人去試食呢間打邊爐,因為早2日已BOOK位,想訂夜晚8點半,點知都話FULL左,唯有9點,但早左去到8點35分左右,佢地都好好咁好快安排左位置比我地,幾乎唔洗等咁濟。我地係坐另一邊細鋪的,果度總共有三枱人。地方都算OK乾淨同唔會好迫,空調又夠,可自調添~叫左好多食材,海鮮有海蝦、鮑魚、花甲、象拔蚌刺身,真係好新鮮!啲蝦、鮑魚好生猛,仲郁的,花甲都好鮮甜~最正係個刺身,切得好薄片,好爽甜!其他食材有腐足、雜菌、丸類、水餃等等,全部都好新鮮!啲菌直情係有甜味又滑~安格斯肥肉、鮮牛肉真係好食,新鮮之餘一啲都無"SO"味~係飲品類如蘆薈汁同鳯梨汁就麻麻地,建議叫返汽水好啲.9個人食左$2800左右埋單,除返開每人300左右,我地覺得好值!!因為比想像中質素高~!個老鴨湯底比較特別,有紅棗同杞子等中藥,唔慣的朋友可選擇返其他湯底較好.太多食材,影唔晒,只有部份.
安格斯肥肉、鮮牛肉真係好食,新鮮之餘一啲都無"SO"味~
係飲品類如蘆薈汁同鳯梨汁就麻麻地,建議叫返汽水好啲.
太多食材,影唔晒,只有部份.

2013-11-21
一間位於深水埗順寧道的火鍋店, 雖然較偏僻, 但內裡環境不錯, 不會出現櫈撞櫈的情況. 初初由1間食到現在開分店, 可想而知一定有佢個人之處.他們會對點料及食用給一點不同意見! 黎老三點都要會一會個鴨湯. 一行四人, 靚姐建議鴨湯底要半隻鴨份量ok夠食, 咁就聽你話la. 個湯一黎, 香味非常, 可見入面d料幾堅, 入面除左鴨外, 仲有酸蘿蔔, 杞子同一些藥材.....(呢度會建議客人係落料前先黎2碗湯先, 不過淡湯真係無得頂!)  牛係邊爐必然之選, 但呢度牛都有好幾款, 而我地就今晚決定要"安格斯牛肉"同"本地手切"前者牛味較少, 但肉就真係入口就溶. 而後者就有得咬下, 而且極有牛味.我個人就對本地手切愛不釋手!而最估唔到呢度ge羊肉都同樣出色, 好有羊味 (即係一些不好羊的人所指的羶味) 到此店另一極力推介: 酒釀雞丸手打雞肉包著花鵰酒, 好香酒味. 但係此食品乃危險物, 如果一不留神你會被內面的熱汁灼傷, 可先用筷子開個洞, 將汁倒出, 再吃!桶蠔 & 鱔片多汁, 大隻, 鮮甜, 好食!  鱔片, 本身唔食魚, 但一次同一位好兄弟打邊爐, 比佢影響下, 試左一塊就係咁就愛上了
他們會對點料及食用給一點不同意見!

安格斯
本地切肥牛
我個人就對本地手切愛不釋手!
酒釀雞丸

桶蠔 & 鱔片
桶蠔
多汁, 大隻, 鮮甜, 好食!

鱔片
鱔片, 本身唔食魚, 但一次同一位好兄弟打邊爐, 比佢影響下, 試左一塊就係咁就愛上了.......
呢度鱔片新鮮, 可以再黎!

菜, 冬菇 - 好鬼新鮮, 出面好多火鍋店d菜都洗得唔乾淨. 但呢度唔會
如果你係食濃味湯底, 就一定要點蜂巢豆腐, 咁出黎會有意想不到的驚喜

烏魚扣, 肥鵝腸, 鵝粉腸
魚扣

烏魚扣即魚的胃部, 估唔到魚個胃係咁細, 熟左後, 咬落去原來咁得意, 好爽口.
而2款鵝腸更加係估佢地唔到, 起初以為會好肥, 但滾熟後d肥羔就會無晒, 好食
不過真係間中食下就差唔多, 罪惡感好重...

這就是滿足, 不只是飽, 還有回味!
2013-08-28
本地切肥牛
酒釀雞丸
桶蠔
鱔片
魚扣
2013-01-16 1567 瀏覽
冬日最佳活動,非打邊爐莫屬,是次試點是以鴨湯馳名的老三火鍋。先來鴨湯,湯充滿鴨香並帶點葯材味,熱騰騰的湯,很好喝!特意留下四分一鴨湯再加上湯才開始火鍋,邊滾邊吃,鴨香四溢。響鈴,可熱食或作火鍋料,熱食加上醬汁,不錯,與不倒翁水準相約。加上鴨湯,更是好吃,沾滿鴨湯精華,加上鬆化口感,一絕!平日不太愛吃丸類,都試試這裡的招牌墨魚丸。果然是招牌貨,很有彈性,還有粒粒墨魚口感,讚!肥鵝腸,不怕肥的我,當然覺得很好吃!黑豚肉,薄薄一片,肥瘦適中,共吃掉兩碟!蚌類新鮮,但不突出。整體不錯,鴨湯很濃,記得留點作火鍋湯底更滋味!
冬日最佳活動,非打邊爐莫屬,是次試點是以鴨湯馳名的老三火鍋
先來鴨湯,湯充滿鴨香並帶點葯材味,熱騰騰的湯,很好喝!

特意留下四分一鴨湯再加上湯才開始火鍋,邊滾邊吃,鴨香四溢。

加上鴨湯,更是好吃,沾滿鴨湯精華,加上鬆化口感,一絕!
平日不太愛吃丸類,都試試這裡的招牌墨魚丸。

果然是招牌貨,很有彈性,還有粒粒墨魚口感,讚!
肥鵝腸,不怕肥的我,當然覺得很好吃!

黑豚肉,薄薄一片,肥瘦適中,共吃掉兩碟!

蚌類新鮮,但不突出。

整體不錯,鴨湯很濃,記得留點作火鍋湯底更滋味!
2012-09-18 1156 瀏覽
之前已訂枱, 14人, 分左4ROUND落ORDER, 第1張單等左好耐都未黎, 原來漏左單~ 但都好快上到~ 叫左2個湯底, 1個係鴨, 1個係健康什菌菇 (因為有素食者在場)~先講講個鴨湯先, 的而且確好似煲湯咁好飲, 我地係咁飲飲飲~ 個健康什菌菇湯就正正常常啦~最主要係我覺得食材方便唔算好味, 亦唔抵食, 所以食一次就OK啦~ 唔會再食多次~

個健康什菌菇湯就正正常常啦~

唔會再食多次~

2012-09-14
2012-08-17 1058 瀏覽
未去前好期待, 因為我個朋友係咁話好食。火鍋料都新鮮既, 係碟廣島蠔完全係一舊舊冰, 熟咗之後成陣雪味! (最衰唔記得影相 >.<)佢地個主打老鴨湯, 我飲完尋晚成晚都好口渴, 仲延續到今朝 咁幾好飲都無用啦, 何況唔係話真係咁好飲...)佢地無茶水, 叫咗一JAR小麥草蘆薈 (點解無竹蔗茅根架??) 幫唔到手, 越飲越口渴!亞姐建議我地叫特級手切肥牛 ($188), 結果我地叫咗手切肥牛 ($138), 所謂的肥牛無乜油脂, 切得好厚, 輕輕一灼已好靭, 又無味, 唔掂…可能我地無叫貴嘢啦…至於我最鐘意既魚類就OK啦, 脆肉鯇好厚 (上次新星嗰D好食D), 蜆都OK, 而鱔叫做新鮮囉, 不過有D靭。其他都係普普通通, 無乜特別。其實個老鴨湯底唔係貴既, 好似係$78, 如果唔怕口渴可以試一次 (一次夠了)!呢個價錢其實仲有好多選擇。
未去前好期待, 因為我個朋友係咁話好食。

佢地個主打老鴨湯, 我飲完尋晚成晚都好口渴, 仲延續到今朝
越飲越口渴老鴨湯
「肥」牛喎~

呢個價錢其實仲有好多選擇。
2012-08-16
生日
  • 無!!!
2012-05-03 881 瀏覽
弟弟生日 佢自己指定要去深水埗打邊邊咁一定順從壽星仔既意願只是沒想到打邊邊前有淡如此香濃的靚湯飲聽聞BOOK位都BOOK唔到既老三我地約8點半去到即刻有位 順帶一提係有入錶車位的不過有時太多車 會泊到兩三行一去到咩都未叫就叫個鴨煲先老鴨鍋半隻....幾抵$78好多人都叫,所以好多鴨味但湯真的好喝店員一見到我地飲晒個湯即刻幫我們加水加水之後的火鍋湯還是濃的也付上辣椒及蔥蒜不過食物沒有我想像中的好嚮鈴 - OK,但付上一碟醬,可以就咁食蟹柳 - OK,不是特別貨色魚片頭+花枝 - OK,幾好味肥牛 - OK,我地見到隔離台的本地手切牛好似正D花枝+蝦滑 - OK,無咩特別海膽丸 - OK,海膽味沒有特別濃鯇魚腩 - OK枝竹+豆卜- OK生蠔 - 正!都幾大隻同新鮮魚春 - 我地點之前有問佢,係咪鯉魚春,佢話係....其實應該係雜魚春,因為食落個texture唔一樣,不過幾特別總括黎講幾得意,下次可以下其他湯底,打完依次邊爐回家真係好口喝,不知是湯底的問題還是點鼓油點太多
弟弟生日 佢自己指定要去深水埗打邊邊

即刻有位 順帶一提係有入錶車位的
不過有時太多車 會泊到兩三行

一去到咩都未叫就叫個鴨煲先
老鴨鍋半隻....幾抵$78
好多人都叫,所以好多鴨味
但湯真的好喝

店員一見到我地飲晒個湯
即刻幫我們加水
加水之後的火鍋湯還是濃的

也付上辣椒及蔥蒜

不過食物沒有我想像中的好
嚮鈴 - OK,但付上一碟醬,可以就咁食
蟹柳 - OK,不是特別貨色
魚片頭+花枝 - OK,幾好味
肥牛 - OK,我地見到隔離台的本地手切牛好似正D
花枝+蝦滑 - OK,無咩特別
海膽丸 - OK,海膽味沒有特別濃
鯇魚腩 - OK
枝竹+豆卜- OK