2018-02-06 2081 瀏覽
我岩岩食到一肚氣, 飯仲有幾啖同我抹枱又收碟,台係乜都無剩返我手上個碗飯, 仲要叫我同朋友坐返埋一邊話人多, 我地唔係食左好耐, 等佢係碼15分鐘先有野上, 食左唔夠30分鐘, 趕客幾好食都唔會再去!
2018-02-06
2018-01-06 1404 瀏覽
幾年前在附近住,經常到新滙江食飯,有陣時一日三餐都去幫襯。最近想食煲仔飯,所以特登返嚟食飯。點知太失望,食到一肚氣,寫明製作時間20分鐘,ok 我會等亦唔會吹,到30分鐘都未嚟而附近比我遲嚟已經食緊。問一問樓面大佬(粉紅衫果位大佬) 之後仲比佢串我,話整要時間,一次整得十一煲,講到遲係正常,又唔幫我睇有冇漏單,淨係掛住唔比客坐卡位。最後搵第二位跟先嚟,足足等咗45分鐘😡保證以後唔會再嚟!裝修扮高級餐廳好生意又點,員工態度比以前差特別係粉紅衫果位大佬

保證以後唔會再嚟!
裝修扮高級餐廳好生意又點,員工態度比以前差
特別係粉紅衫果位大佬
2017-10-24 1088 瀏覽
究極點解我會黎左新滙江食飯?我都唔記得啦,連我order左個咖哩海鮮炒飯都無印像茄牛飯就應該係朋友嗌嘅,不過我好似係未同佢share食呢?又唔記得左,年紀大機器壞就咁咁,間唔中會斷片無哂記性咖哩海鮮炒飯都啦,都幾香口,而且份糧十足雖然斷斷地片,但作為食家當然對食還是講究。咖哩海鮮炒飯無錯味道係ok,但海鮮配料得咁少,我就接受唔到啦,係未可以認真少少呢,茶餐廳都係餐廳黎架今次呢餐咁偷工減料,我最後都係比ok就算,唔拆人招牌都等看倌做個心理準備。

咖哩海鮮炒飯都啦,都幾香口,而且份糧十足
雖然斷斷地片,但作為食家當然對食還是講究。
茶餐廳都係餐廳黎架

2017-07-17 1032 瀏覽
深宵時份既你做緊咩呢?每到晚上總會面對一個好嚴峻既問題! - 肚餓唯有落樓食碗車仔麵! 車仔麵其實真係可以話係香港既代表食物。由以前下等既墊肚大眾麵食,發展到依家可以登堂入室。由以前既街邊小販車仔檔,到依家入餐廳坐底嘆住冷氣食。又係一樣見證時代變遷既食物。宵夜25蚊,算平吧?一麵兩餸,唔需要太飽,攝下牙岩岩好,而且麵同餸既種類十分多元化,唔洗擔心選擇少無野好食原本要蘿蔔牛腩米粉的,但米粉賣哂唯有要幼麵其實以前既車仔麵主要係靠食物既湯去調味,又平又食得飽就得,唔似得依家又腩汁又咖哩汁俾你揀。所以相對上,依家大家對車仔麵既要求都高左好多!首先湯要夠濃,之後麵要夠入味,最後材料要夠好! 呢度既濃絕對夠濃,麵非常入味,但幼麵比較腍牛腩同蘿蔔一定要講下!呢度係筋腩一齊俾,十分抵食!而且筋同腩都煮得好夠腍。蘿蔔唔係爽甜多汁既類型,而係腍到入口即溶既口感,充分吸收湯汁,好香既牛腩同花椒八角香民以食為天!食都係文化既一種,無論任何時候,都希望大家可以享受下香港既獨有文化
深宵時份既你做緊咩呢?
每到晚上總會面對一個好嚴峻既問題! - 肚餓

宵夜25蚊,算平吧?
原本要蘿蔔牛腩米粉的,但米粉賣哂唯有要幼麵

• 蘿蔔牛腩車仔麵
2017-07-07 320 瀏覽
本身落雨已經唔想周圍走,近近到黎左附近頗有名氣既新江食個下午茶,呢度既炒野好夠獲氣!下午茶唔想食飯,又太耐無食乾炒牛河,就叫左份xo醬炒牛河!等左10分鐘,熱辣辣上台!獲氣係好夠,牛肉大大塊而且都幾多,肉味夠之餘仲好有咬口,唯一美中不足無落蛋絲炒,可能怕煩。而食落好香口,河粉無又散又碎,但就無辣味,可能xo醬落得唔夠?其實加凍飲38,下午茶黎講一啲都唔平,但呢度吸引到好多地盤工人,司機黎食下午茶。可能貪佢野食質素好又有電視睇吧?
下午茶唔想食飯,又太耐無食乾炒牛河,就叫左份xo醬炒牛河!

2017-05-13 798 瀏覽
“新匯江”位於長沙灣既一間平民餐廳,好多學生街坊都會去幫親,價錢經濟,味道都ok. 無論午市晚市都坐滿哂客人,大陪份侍應都係豪氣十足既漢子。XO茄子牛仔骨煲 召鹽尤鎮江小排骨生炆班頭腩4碟餸之中我最鐘意XO茄子牛仔骨煲 ,因為牛仔骨好嫩,夠味,好味🤓

XO茄子牛仔骨煲

召鹽尤

鎮江小排骨

生炆班頭腩

2016-08-30 1335 瀏覽
新滙江位處十字路口, 樓上係工廠大廈, 行入去你會覺得有凌亂感並非裝飾擺位, 而係好多街坊, 工友撘枱食飯感覺好似舊翻新左既舊式茶樓十二點左右入去, 人唔算多, 搵左個二人枱坐低星期二午餐A, 日式照燒汁雞扒飯 + 凍啡餐湯: 香草蕃茄忌廉湯, OK喎, 除左香草味唔濃, 蕃茄忌廉磨菇都似模似樣比起唔夠火喉既例湯高一班, 算係一個驚喜照燒汁: 日式照燒汁開稀左, 再加洋葱葱花同芝麻, 有少少甜, 實際唔係太惹味雞扒: 以一個四十蚊左右既午餐黎講, 真係好大塊連皮, 肥就有少少, 但可以接受配菜: 甘荀仔兩粒, 味道都新鮮既飯: 唔算多, 夠飽凍咖啡: 啡味差少少, 都係剛好可以接受$38 + 凍飲$2

並非裝飾擺位, 而係好多街坊, 工友撘枱食飯

感覺好似舊翻新左既舊式茶樓

十二點左右入去, 人唔算多, 搵左個二人枱坐低

星期二午餐A, 日式照燒汁雞扒飯 + 凍啡

比起唔夠火喉既例湯高一班, 算係一個驚喜

雞扒: 以一個四十蚊左右既午餐黎講, 真係好大塊

連皮, 肥就有少少, 但可以接受

配菜: 甘荀仔兩粒, 味道都新鮮既

飯: 唔算多, 夠飽

凍咖啡: 啡味差少少, 都係剛好可以接受

$38 + 凍飲$2
題外話/補充資料: 杯凍啡扣少少分, 但個湯又加返少少分 呢個價錢加埋計叫做合格
2016-08-30
  • 蕃茄忌廉湯
2016-08-20 726 瀏覽
大清早,新匯江已沸沸騰騰,好不容易找個位置坐下,吃什麼好呢?突然廣播響起,腸粉最少要等十五分鐘。要等的,一定是好的。反正不趕,馬上要了份叉燒腸。新鮮製作,已贏在起跑線。皮薄餡可以,令人驚喜的是,濃濃的葱花香。在茶記能有此水準,值得推介。
叉燒腸+奶茶
在茶記能有此水準,值得推介。
2016-06-29
$24 (早餐)
2016-03-06 940 瀏覽
天寒地冬,自己一個人,只諗起煲仔飯。新滙江既煲仔飯雖然唔係用炭煲,用gas爐,但都火喉十足。上到枱就聞到好香既白鱔味,因為太熱了,都要灘咗陣順手等下飯焦先食!白鱔煮得啱啱好,唔太老,仲好滑,但可惜的是鱔既分量少咗d,食到有少少唔夠喉。d飯唔會話係生(因為食過有間,煮唔透 ,仲有dd生米)。豉油咸甜適中,撈飯食簡直係無得彈。
天寒地冬,自己一個人,只諗起煲仔飯。

新滙江既煲仔飯雖然唔係用炭煲,用gas爐,但都火喉十足。

白鱔煲仔飯
2016-02-04
2015-10-09 646 瀏覽
味道環境服務衛生抵食等候時間0分鐘 (堂食)用餐日期2015-10-07是次消費每人約HK$35 (早餐)9OCT 15做得住,有原因凌晨4點先從機場返到屋企訓,晨早9點落街先來個茶記港式早餐。 西式早餐B,腸旦配牛油餐包,有驚喜,香腸是上等廚師腸外,四面煎得香脆,有BBQ烤焗賣相和效果,絕不是一般茶記求其煎兩下油淋淋上碟,太陽旦半生熟有流心效果,上碟依然是暖暖的,而且沒有附送大量的油,吃下有健康感覺。包是放涼了,卻依然軟熟,便宜茶記早餐總不能要求太過份吧。沙爹牛肉麵,沙爹牛肉好味,沙爹味醒晨沒有嗆喉,牛肉新鮮沒有疏打粉味,只是略為少了,只有4片,麵質爽口彈牙,吾夠訓可以渣住個溫暖的碗,食個香噴噴的沙爹牛肉麵,正! 吾夠訓吾叫奶茶,雖然呢度奶茶出晒名,都係叫杯健康D嘅可立克,可立克超滾,聞到麥芽可立克的香味,已經醒晒,不用落糖己經好好飲,吾會似一般茶記似水啖而無味,更不會超多可立克粉一舊舊沉晒底同埋死甜,成個早餐快落單快上菜,好味而且感覺健康,伙記除手腳快之外,我見他們會幫忙扶老街坊揾位坐低,抵讚

0分鐘 (堂食)

是次消費

每人約HK$35 (早餐)

OCT 15

做得住,有原因

西式早餐B
西式早餐B
2015-10-09 483 瀏覽
凌晨4點先從機場返到屋企訓,晨早9點落街先來個茶記港式早餐。西式早餐B,腸旦配牛油餐包,有驚喜,香腸是上等廚師腸外,四面煎得香脆,有BBQ烤焗賣相和效果,絕不是一般茶記求其煎兩下油淋淋上碟,太陽旦半生熟有流心效果,上碟依然是暖暖的,而且沒有附送大量的油,吃下有健康感覺。包是放涼了,卻依然軟熟,便宜茶記早餐總不能要求太過份吧。沙爹牛肉麵,沙爹牛肉好味,沙爹味醒晨沒有嗆喉,牛肉新鮮沒有疏打粉味,只是略為少了,只有4片,麵質爽口彈牙,吾夠訓可以渣住個溫暖的碗,食個香噴噴的沙爹牛肉麵,正! 吾夠訓吾叫奶茶,雖然呢度奶茶出晒名,都係叫杯健康D嘅可立克,可立克超滾,聞到麥芽可立克的香味,已經醒晒,不用落糖己經好好飲,吾會似一般茶記似水啖而無味,更不會超多可立克粉一舊舊沉晒底同埋死甜,成個早餐快落單快上菜,好味而且感覺健康,伙記除手腳快之外,我見他們會幫忙扶老街坊揾位坐低,抵讚

2015-10-07
$35 (早餐)
2015-02-08 446 瀏覽
早陣子相約友人到西營盤吃煲仔飯,最火紅那間滿座,本是意料之內,不過要等到九時過後方有空桌便是意料之外,而老闆娘的態度也太有個性了,就算作品真如傳聞中勵害,顧客也無需忍受其氣焰吧?彈性是港人的優點,我們立即乘車去長沙灣踫運氣;朋友説新滙江的煲仔飯更為美味.環遊香港九龍終於來到此店,原來是街坊茶餐廳,不過人氣真是頂盛,首次見證茶餐廳可以噓陷如酒樓,侍者也有十個八個.千里迢迢來到,當然要點煲仔飯:,和.菜滿滿一大碟,炒得蠻有鑊氣.而兩個煲仔飯也夠新鮮熱辣!加了豉油稍為焗一陣,讓飯有足夠時間收乾水份,而飯底更為焦香.其實不賴,肉餅並不稀爛頗有𡁻頭,若然咸魚是梅香不是實肉便更入味.飯底吸了足夠豉油很焦香,用鉄匙大力一挖,便起了一大塊,很有滿足感.,雞塊醃料中粟粉落得太多也拌得不勻,滑滑潺潺,變得漿口,嚴重影響觀感和口感,很可惜..個人不甚喜歡.煲仔飯師傅原來也是個專業,一人看管十來個爐頭,火喉要拿得準,少些功夫也不行,當然單有火喉是不夠,食材醃料也要講究,否則徒然浪費了爐火.
千里迢迢來到,當然要點煲仔飯:[咸魚肉餅],[臘腸滑雞]和[蒜子菠菜].
蒜子菠菜
咸魚肉餅煲仔飯
飯底焦香
[咸魚肉餅]其實不賴,肉餅並不稀爛頗有𡁻頭,若然咸魚是梅香不是實肉便更入味.飯底吸了足夠豉油很焦香,用鉄匙大力一挖,便起了一大塊,很有滿足感.
臘腸滑雞煲仔飯
[臘腸滑雞],雞塊醃料中粟粉落得太多也拌得不勻,滑滑潺潺,變得漿口,嚴重影響觀感和口感,很可惜..個人不甚喜歡.
2014-12-27
蒜子菠菜
咸魚肉餅煲仔飯
飯底焦香
2014-05-07 409 瀏覽
今日途經附近,本想去鴻運車仔麵,但嗰邊人山人海,所以轉場嚟呢間。 叫咗個三絲炒瀬粉及車仔麵,炒粉有鑊氣但無味,而個車仔麵就又係原全無嘅! 最離譜個凍奶茶,無茶味似飲奶水。
2014-05-05
早餐
2013-12-06 248 瀏覽
這間小菜店經常都客滿, 一入店內各樓面大哥已很熱情大叫問幾位, 之後就會安排客入座位, 基本這間店樣樣都速度很快, 包括下單及食物到枱時間都非常快, 不會浪費時間, 我們經常於晚餐時間光顧, 他們有晚飯套餐, 已包飯、餸及飲品, 價錢也只是約 HK$50/個, 相當合理價, 而且他們是即叫即抄, 到枱時, 飯餸也是熱騰騰的, 的確有食住家飯的感覺, 其實都是我們的飯堂蘿蔔魚鬆套餐 $45 (蘿蔔好入味又霖, 幾好味)腰果肉丁套餐$48 (這味比較一般, 味不是太濃, 清清地)涼瓜排骨套餐$45 (好鍾意這碟, 涼瓜不苦, 排骨入味, 好食)柚了蜜, 支裝可樂套餐各每樣加$3
蘿蔔魚鬆
蘿蔔魚鬆套餐 $45 (蘿蔔好入味又霖, 幾好味)
腰果肉丁
涼瓜排骨
餐飲
柚了蜜, 支裝可樂套餐各每樣加$3
題外話/補充資料: 現在天氣轉冷, 他們已有即叫即煲的煲仔飯了, 煲仔飯是我們每次去必食的, 讚
2013-11-19
2013-08-29 203 瀏覽
門口擺蛋糕的櫃是設於麵包櫃的頂部, 以16Xcm高度的我來看, 我卻只能目測到蛋糕的名牌與價錢($10)而非蛋糕的模樣。  就在靠估的情況下買了這個香蕉蛋糕。付款收到貨後, 立刻從膠袋中拿個蛋糕出來看看, 先是聞到好大陣香蕉味, 其後再察覺到蛋糕面只得少許黑色、短、絲絲狀的香蕉纖維, 就是這個模樣我都有過五成把握認為它是靠大量香精來散出香蕉味。小時候的香蕉蛋糕的確很吸引人, 香蕉味很濃而且蛋糕也很鬆軟, 又油又潤, 多吃不膩。從網絡上找到張近似我小時候愛吃的香蕉蛋糕的照片來給看官做一個對比(謝謝阿豐‧美食心廚房)。新滙江所賣的香蕉蛋糕, 拿上手會覺得有層油, 不過奇怪的是食落口卻又乾又罕, 而熊巨P認得出那種香蕉香味就是與白色圓條狀軟糕...香蕉糕相同(由糯米粉、粘米粉、糕粉、香蕉油、砂糖等製成)。 當進食蛋糕時只會嚐到普通蛋糕的味道, 蛋、奶、香蕉味道也不出眾 , 而且還食到有一小片雞蛋殼呢~當食到近底的部份卻是又苦又脆, 翻開一看原來是底部焗燶了... 好苦啊!

2013-08-28
外賣自取
$10 (其他)