2022-09-11 281 瀏覽
作為一個抹茶控 其實幾年前我已經有食過抹茶館 由於我實在太專一 今次去食都係食番同一set嘢 就係忌廉烏冬同埋多cream抹茶 兩樣嘢配搭簡直係perfect match 口感非常juicy 啲忌廉又好夠味 佢係加左蒜頭喺入面更加香口但放心食完唔會口臭 不過都唔緊要啦 反正而家帶咗口罩都冇乜所謂 🤣加上抹茶我不嬲都要多cream d cream直插雲霄 簡直就係無敵爽食完好飽好滿足感走正😋
作為一個抹茶控
正😋
2022-09-09
  • 忌廉烏冬
2020-05-21 423 瀏覽
如果要我喺呢個世界揀一樣野係唔可以消失既🤤我一定會揀抹茶🍵抹茶控呢三個字真係走唔甩🤣明明我唔鐘意綠色🤢偏偏就對青bb既抹茶情有獨鍾😂只要個樣食物有抹茶味揀 我都一定毫不猶豫會揀抹茶味🤤飲抹茶都係一門學問黎架😎大家知啊知抹茶盛產地係京都💁🏻‍♀️宇治縣+💁🏻‍♀️靜岡縣呢兩個產地出既抹茶都各有自己嘅特色同味道 都各有支持者㗎😎😎😎 平時去啲壽司店都有抹茶比大家自己沖黎飲不過就少好多工序通常都係將啲粉直接放入杯中然後直接沖熱水就飲🧐 ❌❌❌NO NO NO❌❌❌等我教大家傳統飲抹茶嘅方法啦抹茶可以分2種👀「濃茶」同埋「薄茶」分別在於分量同埋注水量👀沖濃茶:抹茶粉份量多+少量水🍵 非常濃郁,呈現介於液體及固體間的狀態沖薄茶:適量抹茶粉 + 適量水🍵 薄茶比起濃茶,口味較淡(圖中正是沖傳統薄茶用既工具)點沖先正確?🧐🧐 步驟1💁🏻‍♀️將抹茶粉放入已經加熱左既杯或碗中份量唔洗太多架 2g左右就夠然後分次加入攝氏80度左右既熱水步驟2💁🏻‍♀️注入熱水後,左手扶住茶碗、右手拿茶筅快速地將抹茶刷至起泡。步驟3💁🏻‍♀️左手捧著茶碗下方、右手扶茶碗,分3次品嚐。 《抹茶館》- 傳統抹茶 $19#抹茶館 #傳統
如果要我喺呢個世界揀一樣野係唔可以消失既🤤

通常都係將啲粉直接放入杯中
然後直接沖熱水就飲🧐 ❌❌❌NO NO NO❌❌❌
等我教大家傳統飲抹茶嘅方法啦

抹茶可以分2種👀
「濃茶」同埋「薄茶」

分別在於分量同埋注水量👀

沖濃茶:抹茶粉份量多+少量水
🍵 非常濃郁,呈現介於液體及固體間的狀態

沖薄茶:適量抹茶粉 + 適量水
🍵 薄茶比起濃茶,口味較淡
(圖中正是沖傳統薄茶用既工具)

點沖先正確?🧐🧐
傳統抹茶

步驟1💁🏻‍♀️
將抹茶粉放入已經加熱左既杯或碗中
份量唔洗太多架 2g左右就夠
然後分次加入攝氏80度左右既熱水

步驟2💁🏻‍♀️
注入熱水後,左手扶住茶碗、右手拿茶筅快速地將抹茶刷至起泡。

步驟3💁🏻‍♀️

#抹茶館 #傳統抹茶 #日本 #日本文化 #茶道 #hongkong #hk #greentea #抹茶控
#hkfoodie #健康飲食 #減肥 #diet #低卡路里
#威威為食仔 #威威要還債
傳統抹茶
2017-01-27 1154 瀏覽
上完堂同八、九個朋友食飯,去咗荷里活廣場,但係發現冇乜餐廳有咁多位連坐,最後我地去左抹茶館,佢地幫我地拍埋幾張枱做長枱。環境到去非常光猛乾淨,店舖佈置走簡約日式風格,感覺都幾舒服。食物晚餐有二人set$230未加一,跟兩份小食、兩份主食同一杯飲品。我叫左叉燒黑蒜油拉面,沙律同玄米茶叉燒拉麵湯底偏咸,無豬骨味;拉麵正常;叉燒得一塊,肥瘦分明,味道不過不失;溫泉蛋糖心,但無蛋味沙律都幾多款菜,好似係吞拿魚沙律醬,飽肚健康,幾抵叫。玄米茶無諗到係一壺咁上,非常討好,開蓋有玄米係入面,味道出,好鍾意

到去非常光猛乾淨,店舖佈置走簡約日式風格,感覺都幾舒服。

食物
我叫左叉燒黑蒜油拉面,沙律同玄米茶

叉燒拉麵
沙律
都幾多款菜,好似係吞拿魚沙律醬,飽肚健康,幾抵叫。
玄米茶
2015-09-29 1120 瀏覽
門面以綠色為主要顔色,可見抹茶是甜品店的一個大賣點。 我又極之中意食抹茶味既任何野,無論係抹茶朱古力或是抹茶蛋糕。今次就特登想試抹茶甜品。黎到門口等左5分鐘到就可以入去。環境都算ok,幾多位,吾會話好逼,不過多人時都要搭臺。同朋友點左2個點品sharea食。抹茶紅豆雪糕銅鑼燒-係有紅豆蓉、栗子、cream,加起來吃的口感是不錯 不過銅鑼燒餅身太過甜了,而且也太不像銅鑼燒了。
門面以綠色為主要顔色,可見抹茶是甜品店的一個大賣點。

環境都算ok,幾多位,吾會話好逼,不過多人時都要搭臺。
同朋友點左2個點品sharea食。
抹茶紅豆雪糕銅鑼燒
不過銅鑼燒餅身太過甜了,而且也太不像銅鑼燒了。
抹茶紅豆雪糕銅鑼燒
2015-08-15 918 瀏覽
這是一個後記,忘記了那一天,所以上面的日子是不正確的  忘了甜品名,只記好好味,值得再回味。上網找,原來係抹茶紅豆銅鑼,濃郁的茉茶味,加上紅豆果粒,豐富的口感,正!
這是一個後記,忘記了那一天,所以上面的日子是不正確的
2015-08-03
2015-07-27 895 瀏覽
叫餐加幾蚊就嘆到正宗抹茶!先加少水磨抹茶粉,攪到起泡後再加少少水,試最濃既味,然後先再倒水飲,配上的丸子係無味既,少少甜,比你配合抹茶飲!饅魚飯好味!不過始終都係抹茶做得出色!讚!

饅魚飯好味!不過始終都係抹茶做得出色!讚!
2015-07-13
2015-07-25 882 瀏覽
我好鍾意抹茶ge味道。幾次經過鑽石山廣場shopping,都見到呢間抹茶館好多人排隊 。所以無入到佢食。直到今日入到去環境幾清新。地方又整潔 我同我男朋友入去。員工都好有笑容。坐底之後。有位S經理招呼我們。因為第一次入黎食。我們問經理有乜好介紹。佢推介左兩款烏冬兩款飯比我地揀,仲細心解釋入面有嘅材料 ^^最後我地揀咗卡邦尼汁烏冬&蒜香牛肉飯,味道雖然唔系話特別好味,但味道好香 ,推介得好好,S經理見我們差不多食完前菜,就問我地叫唔叫甜品,好細心啊 我想講呢個抹茶甜品超好味,抹茶雪糕加入新鮮香蕉一起吃感覺好fresh,仲有旁邊有兩粒抹茶朱古力食過返尋味 抹茶提拉米蘇,真系口感香滑,好濃芝士味,來到一定要試我很鍾意甜品,食得好甜,所以喱杯抹茶飲品,本身真係唔太甜,有少許苦,但茶味香,加上雪糕,味道就適中,啱唔鍾意太甜嘅人飲
。所以無入到佢食。直到今日入到去環境幾清新。地方又整潔
抹茶提拉米蘇,真系口感香滑,好濃芝士味
,來到一定要試

2015-07-17
  • 抹茶提拉米蘇,卡邦尼烏冬
2015-07-23 594 瀏覽
好多人對綠茶、抹茶有種情意結。同fd去食,以平日黎講,唔需要等位已經可以入座。menu 有好多綠茶飲品及甜品可以選擇,熱食相對較少,不過價錢都偏貴,甜品及飲品$50~70,熱食$60~100,點左個滑蛋豬扒飯,1個綠茶芭菲。其實熱食同出面其他餐廳分別不大。要講的應該是甜品。綠茶芭菲,分左幾層,最底的是涼粉,之後是乳酪,跟住係麥片,紅豆,之後綠茶軟雪糕。首先,賣相麻麻,雪糕淡好淡,好似只係食緊凍嘅野咁,之後果d同平時起yogurt店吃無分別,有淋又普通,食甜品,最因為外表吸引,已經可以令人好開心,其次係味道以給人幸福的感覺,好可惜,今次兩樣無。
好多人對綠茶、抹茶有種情意結。

同fd去食,以平日黎講,唔需要等位已經可以入座。

menu 有好多綠茶飲品及甜品可以選擇,熱食相對較少,

點左個滑蛋豬扒飯,1個綠茶芭菲。
其實熱食同出面其他餐廳分別不大。要講的應該是甜品

有淋又普通,食甜品,最因為外表吸引,已經可以令人好開心,

其次係味道以給人幸福的感覺,好可惜,今次兩樣無。
2015-07-18 633 瀏覽
一想起抹茶甜品就會想起這家店,抹茶軟心朱古力芭菲就是我最愛既甜品。芭菲賣相好豐富,有好多層,每一層的顏色對比分明,第一層是香滑既抹茶軟雪糕,好夠茶味,加上鋪滿抹茶粉既軟心朱古力和朱古力威化做點綴,軟心朱古力好甜,但配上有小小苦既抹茶一齊食就無甘膩。第二層就是Cream和香脆既粟米片,配合雪糕吃口感分明。最底層是綠茶Jelly,唔太甜可以中和甜膩感,抹茶味十足!
抹茶軟心朱古力芭菲
第二層就是Cream和香脆既粟米片,配合雪糕吃口感分明。
最底層是綠茶Jelly,唔太甜可以中和甜膩感,抹茶味十足!
$70 (其他)
抹茶軟心朱古力芭菲
2015-07-16 575 瀏覽
無故竟去了抹茶館,等位幾張,上上洗手間走一圈都差不多。反正估計拉麵不會怎特別,倒不如試試沾麵有沒驚喜。.沾麵獨沽一味,只得不知甚麼辣味湯底。麵條不太粗,本身亦不太軟,有點嚼勁,可能拜分湯上所賜。浸一下在湯底,有點辣味在舌頭,又不算太咸,但味道還可,有點豬骨濃湯感覺。甜品,熱香餅比麥當勞的好吃得多,又厚又彈,有嚼勁,又吸收雪糕或忌廉,紅豆。緣茶雪糕還算不錯,幼細,沒甚冰粒,味道苦中帶香,綠茶硬雪糕而言算是不錯。但栗子及紅豆均太甜了。而一條長筒推出綠茶啫喱,則相當搵笨,又細又無聊,讓客人自己親手推出綠茶啫喱,再混入椰汁或士多啤梨。雖便宜,卻份量少得驚人。友人的拉麵也挺瘦。。。環境不太差的,不會趕快執起碟子給壓力客人離場。

抹茶館

沾麵獨沽一味,只得不知甚麼辣味湯底

抹茶館

,又不算太咸,但味道還可,有點豬骨濃湯感覺。

抹茶館

甜品,熱香餅比麥當勞的好吃得多,又厚又彈,有嚼勁

抹茶館

友人的拉麵也挺瘦。。。

環境不太差的,不會趕快執起碟子給壓力客人離場。
2015-07-14 429 瀏覽
呢間餐廳, 我相信唔係因為"抹茶"兼獨市吸引客人, 以呢種服務態度, 一早關門大吉話説小妺前前後後光顧四五次, 講緊係毎一次, 大家注意, 係"毎一次"都漏單...今日亦不例外.又漏單也!叫個貎似經理物体L 君落單, 我地Order完唔夠一分鐘就上菜, 呀L經理, 諗都諗到你地個厨房無甘勁啦, 更何況係你本人落單, 瞎仲仲甘上菜....好似失憶甘叫L經理比杯熱水, 一路飛過甘行一路講: 無架!!!我真係好唔明, 八號風球高掛, 用餐人數比平日少甘多, 真唔明白佢地隻腳好像上磨打甘, 不能停下回答, 好像很忙好忙非常忙甘, 有時無事你最好唔好截停佢.....!不單呀L經理如是, 其他服務員也是, 真係上下一心!由於好難想像一間餐廳係無熱水供應, 我再截停一個姐仔問有否熱水,佢又係磨打腳邊行邊回: 無架!!!我今次認眞截停佢問:餐廳会無熱水供應?姐仔以勝利姿態回覆:係呀,因為"公司規定", 無熱水架...........我無言 .....過了落單後的25分鐘, 我朋友已經差不多吃完, 附近遲入席遲落單的人客已吃着吃着.....看看我自己.....又漏我單.........甘多次裡面,一衆姐

話説小妺前前後後光顧四五次, 講緊係毎一次, 大家注意
, 係"毎一次"都漏單...
今日亦不例外.又漏單也!

叫個貎似經理物体L 君落單,

叫L經理比杯熱水, 一路飛過甘行一路講: 無架!!!

不單呀L經理如是, 其他服務員也是, 真係上下一心
!

我今次認眞截停佢問:餐廳会無熱水供應?
姐仔以勝利姿態回覆
.....

看看我自己.....又漏我單
.........甘多次裡面,一衆姐仔服務員, 尤其幫我落單的L經理完全無"主動"跟單,無發現漏單, 完全無人發現我半粒鐘乜都無得吃在呆坐... 我也不明白佢地嘅心神用係在那??

我知, 佢地有一姐仔一哥仔掛住玩, 玩打來打去, 玩瞹眜,真開心........由於我無得食....通通我睇哂

係....係我有問題....我様衰才漏我單, 是我錯......
經過2次吹單後, 碗滑蛋牛肉烏冬終於上場, 唔係....應該係老蛋硬過牛皮牛肉烏冬上場.......
滑蛋牛内烏冬(老蛋牛皮烏冬)
我真係大滿足好滿意!!
2015-07-09
今天下午在那裏行行,疲倦了。就去飲綠茶!去了這間試試,因裝修都算Ok!坐下一陣想叫東西,等了好久人才來。地方不太大,一眼見曬!都有四個待應,為什麼?下單時,問下有什麼介紹,他就顯得不耐煩,態度叫人討厭。但都係我自己決定叫了。食物來了,但去了鄰枱。弄了好一會才將它放回來,但不要忘記它是雪糕新地。他們好不願說聲sorry! 所以吃時已經溶溶地,味道打了折扣。他們真的需要去改善,不然我都幾難找原因再去。
今天下午在那裏行行,疲倦了。就去飲綠茶!
去了這間試試,因裝修都算Ok!
他們真的需要去改善,不然我都幾難找原因再去。
2015-06-18 704 瀏覽
話說當天我和我老婆準備吃完飯去看Jurassic Park, 本來不想吃抺茶館。可是無奈旁邊的讚歧手打太多人, 而我們又趕時間的關係, 就進去吃午餐, 怎料就中伏了....首先, 如果對這間店有十分不滿意的說話, 有八分我會說是店員態度, 另外兩分先是食物本身。我老婆叫了一個飯, 而我叫豚肉蛋拉面。首先在下單時, 我不單用手指出我們要吃甚麼, 而且大聲說出要吃甚麼。可是, 那個半金頭髮, 微胖的女侍應當聽到我說暫時要這兩份食物時, 用一句通俗的語言來說, 就是MK的語氣說:"吓?" 我就再重覆一次我所下的單。之後, 她就急急地收了菜單就離去了。之後, 我和老婆也想要飲料時, 正想叫店員再給回菜單時, 其一黑頭髮矮女店員, 就點頭示意看到之後, 最後亦是不了了之, 又要我重覆多一次。到食物方面, 我的面, 豬肉一塊, 半個手掌大, 半邊蛋, 兩塊紫菜, 最後埋單港元188我想說的是我和老婆平時去開雲桂香食米線, 會叫兩杯野飲, 最後都係76元, 每次食完也很滿足, 因為份量多, 菜多。而這次抹茶飲兩倍價錢有多, 唔講食物不如普通米線, 就連店員, 我都想話唔夠雲桂香的大陸來的大媽好。請抺

請抺茶館老闆認真檢討, 你是不是認真想做食巿生意, 如不是, 請做回飲品和甜品生意

2015-06-13
晚上約左好姊妹到鑽石山食飯,夜晚其實商場都好多人,好多餐廳條龍都好長,最後見到抹茶館條龍無咁勁,就去排一排,好在等左唔係好耐姐入到去無耐就叫野食,野食亦都好快到辣味豚肉沾麵,味道同水準當然唔可以同出面的專門店比啦.但係質素都尚算不錯,麵底都算煙韌,食落口感唔錯.辣湯唔算太辣,沾麵後入口感覺良好.不過豚肉就無乜特別,口感和味道都非常普通,有小小失望好在甜品搭救,綠茶堤拉米蘇,綠茶味道濃郁,內裡的CREAM夠嫩滑,味道亦不太甜,剛剛好.吃完後飲一啖茶,非常寫意的一晚

入到去無耐就叫野食,野食亦都好快到

吃完後飲一啖茶,非常寫意的一晚

2015-05-11 1058 瀏覽
這裡的抹茶甜品最為出色,這次我和朋友嘗試了兩款甜品:抹茶香蕉軟心朱古力窩夫和抹茶白玉豆腐紅豆窩夫。抹茶香蕉軟心朱古力窩夫:抹茶雪糕很香滑,包含著很濃烈的抹茶味,入口即溶;朱古力的香味也佔有一個位置,不至於被抹茶全蓋過,兩者融合在一起。軟心和香蕉的口感不同於抹茶學糕,他們雖然也是很容易在口中融化,但有比起雪糕有一些要咬動的層次。最外層的窩夫香脆,有兩種吃法:一是慢慢吃到最後,待甜品都融化,抹茶和朱古力醬就可以和窩夫一起吃,感受窩夫的香脆的同時享受抹茶朱古力的味道;另一種是一開始就吃,這次我一次開始把窩夫,軟心,香蕉和抹茶雪糕一塊吃,一次享受不同層次的滋味,有窩夫的香脆,又有雪糕的香滑,更包含香蕉和朱古力的香味,一次有多種享受。抹茶白玉豆腐紅豆窩夫我就沒有多吃,只是稍微嘗試一下,不過抹茶依舊保持稥滑濃烈,紅豆的豆煮的不錯,外面保持紅豆的質感,咬開之後就很快融化,紅豆配抹茶也是一絕配。