/ VIA TOKYO𝘼𝙩𝙢𝙤𝙨𝙥𝙝𝙚𝙧𝙚 自從去年七月重新裝修後室內外設計更加有日式風味,落地玻璃透光之餘,加上布簾也有私隱度𝙇𝙤𝙘𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 坐落於銅鑼灣加路連山道一帶,靜中帶旺,林林總總的小餐廳自成一角,從地鐵站F出口走過去大概5分鐘𝙁𝙤𝙤𝙙 相信是聽到茶控的訴求,由淋面、雪糕球及布丁都是抹茶,三重抹茶下的布丁仍然蛋香顯著,淋面茶醬濃稠度剛好,鮮綠的抹茶很是討好,回甘無可挑剔。如果能加入恆常menu就好了🥹🥹🥹< 抹茶栗子蒙布朗 >真·抹茶軟雪糕,奶香味重入口順滑,重點是栗子愛好者超滿足!˚₊*̥(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)‧˚₊*̥ 可以吃出甘甜細滑口感(軟雪糕可選原味焙茶或者抹茶)吃到底層更有白玉、紅莓醬及抹茶蕨餅,輕微帶酸的味道有助平衡整道甜點的口感抹茶先用茶筅刷出細密茶泡,從而釋出獨特的茶香及回甘,在外面喝抹茶最怕有粉粒 。最近士多啤梨當造,以新鮮草莓作基底配抹茶拿鐵,喝起來清爽又層次豐富被評為最高級的 < 日本茶 玉露 > ,擁有濃厚鮮味的溫醇甘甜滋,以玻璃茶壺奉上,第一炮跟第二泡飲下去有明顯不同,再加入附上的玄米及焙茶脆餅,少少一滴已能感受到海苔的強烈

/ VIA TOKYO

< 抹茶栗子蒙布朗 >

被評為最高級的 < 日本茶 玉露 > ,擁有濃厚鮮味的溫醇甘甜滋,以玻璃茶壺奉上,第一炮跟第二泡飲下去有明顯不同,再加入附上的玄米及焙茶脆餅,少少一滴已能感受到海苔的強烈鮮味,人大了偶爾還是學些熱茶比較舒暢

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:
抹茶栗子蒙布朗杯 ₈₉
三重宇治抹茶雪糕布丁 ₇₈
抹茶草莓拿鐵 ₆₄
宇治玉露麗峰 ₆₈

—————————————————

𖠿𖥣 Via Tokyo (銅鑼灣)
〒銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下1A-1B號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram #抹茶控 #抹茶曲奇 #焙茶控 #焙茶曲奇 #matcha #matchacookies #hojicha #hojichacookies #greentea #matchaholic #hojichaholic #抹茶蛋糕 #matchacake
___
🥇Follow @eathkgirls @eathkgirl
#eathkgirls
#食港女
2024-03-07
  • 三重抹茶雪糕布丁
2024-03-23 135 瀏覽
via tokyo 開在銅鑼灣已有多年,今次忽然想起它,便約朋友光顧。⭐️「佐賀莓小姐」日本草莓芭菲配佐德島栗子蒙布朗$128這道甜點以新鮮的佐賀士多啤梨為主角,搭配著濃郁的佐德島栗子蒙布朗。賣相十分吸引,一條條仿似織物垂下。士多啤梨的酸甜和栗子的濃郁融合,加上脆脆的穀物、滑順的朱古力醬和香甜的士多啤梨醬作為配料,每一口都散發出迷人的香氣。而栗子蒙布朗則帶來了豐富的口感和深厚的風味。⭐️「佐賀莓小姐」日本草莓卷配北海道忌廉$68每一口都帶來了豐富的層次感和口感。卷蛋糕軟綿綿,與北海道忌廉很搭。⭐️抹茶雪糕芭菲$89這道甜點以頂級的抹茶雪糕為主角,搭配著白玉、脆米、紅莓和紅豆等配料。抹茶雪糕的濃郁味道和滑順口感讓人陶醉,而配料的添加為整個甜點增添了豐富的口感。特別值得一提的是加入的脆米和蕨餅,它們為甜點帶來了令人驚喜的咀嚼感。另外加了脆米和蕨餅,蕨餅QQ軟軟,口感更佳。

⭐️「佐賀莓小姐」日本草莓芭菲配佐德島栗子蒙布朗$128

⭐️「佐賀莓小姐」日本草莓卷配北海道忌廉$68

⭐️抹茶雪糕芭菲$89

另外加了脆米和蕨餅,蕨餅QQ軟軟,口感更佳。
2024-03-04 289 瀏覽
要講銅鑼灣抹茶甜點🍵,一定會諗起 Via Tokyo,開業咁耐一直以嚟都保持高人氣🔝,去親銅鑼灣成日都心思思想去食返杯雪糕🍦~·♡ 抹茶雪糕芭菲 HKD$89透明玻璃杯一層一層疊上,無論視覺同味覺都係完美享受🤩,吸睛度100分👍🏻。芭菲集齊抹茶雪糕🍦、玄米、紅豆蓉🫘、抹茶啫喱、紅桑子、白玉、紅莓醬、忌廉等,口感超級豐富🤤,大滿足!·♡ 3色雪糕窩夫 HKD$77yeah✌🏻!! 一次過食到3種口味,包括 黑芝麻⚫️、宇治抹茶🟢、北海道牛乳⚪️,黑芝麻味道十分濃郁,係3款入面個人最喜愛嗰款😋;宇治抹茶香滑微甘🍵,北海道牛乳就係最普通啦😆,有白玉、紅豆蓉搭配一齊食,白玉口感好煙韌😚~·♡ 宇治抹茶芝士蛋糕 HKD$59店家每日新鮮焗製嘅手工蛋糕🍰,蛋糕質感軟滑,口感細膩延綿😚,甜而不膩,好高質🤗!·♡ 凍茶拂抹茶黑糖拿鐵 HKD$60店員即場手磨抹茶粉🍵,抹茶味帶微苦回甘,加入黑糖中和恰到好處👍🏻。·📍Via Tokyo銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下1A-1B號舖
要講銅鑼灣抹茶甜點🍵,一定會諗起 Via Tokyo,

♡ 抹茶雪糕芭菲 HKD$89

♡ 3色雪糕窩夫 HKD$77

♡ 宇治抹茶芝士蛋糕 HKD$59

店家每日新鮮焗製嘅手工蛋糕🍰,蛋糕質感軟滑,
口感細膩延綿😚,甜而不膩,好高質🤗!
♡ 凍茶拂抹茶黑糖拿鐵 HKD$60

店員即場手磨抹茶粉🍵,抹茶味帶微苦回甘,
加入黑糖中和恰到好處👍🏻。
📍Via Tokyo
銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下1A-1B號舖
2024-02-21
  • 宇治抹茶芝士蛋糕
2024-02-25 262 瀏覽
表參道套餐 Set 3賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧套餐包含宇治抹茶卷、軟雪糕和日本煎茶,擺盤外觀精緻悅目,打卡感滿滿👍宇治抹茶卷食落口感軟綿又鬆化,每一口都充滿抺茶的清香,抺茶忌廉輕盈不膩,滋味滿分。軟雪糕選了北海道牛乳拼宇治抹茶口味,入口冰涼滑溜,味道既有濃郁的奶香,又混雜著抹茶的醇香,十分豐盈美味。煎茶特選了日本的”Sayaka” 煎茶,入口醇香沈穩,微苦而不澀,解膩一流。🐧❣️煎茶飲法亦十分講究,建議第一泡將茶葉泡熱水一分鐘後飲用,再加水享用第二泡,第三泡可倒入附上的玄米茶葉,三種泡法讓客人能品嘗三種不同的茶味變化。水果布丁賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧布丁採用大量色彩繽紛的水果作裝飾,再加上豬仔曲奇作點綴,感覺可愛又別緻。布丁入口香滑水嫩,蛋味濃厚,沾上甜美的焦糖一起食,更顯甘香可口。環境:🐧🐧🐧🐧餐廳採用豔紅和木色作主調,設計簡約帶有淡淡的和風感,加上柔和的燈光照明,感覺舒適又寫意,下午茶必到推薦。🐧❤️結語:表參道套餐誠意必食推薦👍
表參道套餐set  3

🐧❤️結語:表參道套餐誠意必食推薦👍
下午茶
表參道套餐set  3
水果布丁
-🦄 ᴠɪᴀ ᴛᴏᴋʏᴏ @viatokyocafe ・🍃 夏日的蔥綠雪花飄飄…・⚡️ 真白簌簌飄落 霧松綠影相映照❄️ 晶凝蹁躚飛旋 玲瓏剔透律彌漫・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🎄【 𝓜𝔂 𝓧𝓶𝓪𝓼 𝓟𝓾𝓭𝓭𝓲𝓷. 】・首訪這人気抹茶甜品店 吸引我的並非抹雪糕卻是那動彈透嫩的布甸 抹控可能改頭換面嚕・💚 ᴜᴊɪ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ ʜᴋᴅ68⚡️ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌗🌑・既是抹茶控又是布甸控 神奇力量把它倆結合我會說它是個好吃的甸 感覺整體重於平衡性布甸質感偏向厚重紮實 有一定重量並非輕盈不是滑捋捋的日系布甸 也不會入口即溶化開卻做到順滑順喉之口感 且是極致綿密又細膩味道上大約分為三層次 各自都在互相配合著抹茶布甸重於甘香微甜 抹茶茶韻大於牛奶韻蛋香甜中規中矩不突出 整體味道偏甘幽清爽焦糖苦甜卻給我少驚喜 有一下被苦澀到很爽可惜焦糖醬份量不太多 只有薄薄的一層調和雪糕香甜而甜度比較高 像是蜂蜜雲呢拿雪糕雪糕上淋滿鬱綠抹茶醬 其甜度比雪糕是稍低抹茶醬由甘甜甘香主導 茶甘卻被雪糕遮蓋著個人欲抹茶甘澀能增強 才會平衡整體的甜味不過茶甘澀展現得較慢 屬尾韻於喉嚨中展現單純
🦄 ᴠɪᴀ ᴛᴏᴋʏᴏ @viatokyocafe

🍃 夏日的蔥綠雪花飄飄…

⚡️ 真白簌簌飄落 霧松綠影相映照

單純以布甸甜品去評價 就是蛋香甜中有抹韻

追求濃抹茶的定會失望 可布甸控絕對可一試

假日的銅鑼灣倒真清靜 大家都遷移到異世界
但這樣感覺可能比較好 方便我去慢活人生啊

ᴘ.s.① 抹控的我還是初訪 ᴠɪᴀ 呢 (´∀`)
ᴘ.s.❷ 還想試試他們的蒙布朗!!!

📍 ᴠɪᴀ ᴛᴏᴋʏᴏ @viatokyocafe
👉🏻 銅鑼灣禮頓道禮信大廈地下1ᴀ-1ʙ號舖
2023-12-23
聖誕節
1天前 0 瀏覽
今日同朋友喺銅鑼灣食完晚飯,口痕想食飯後甜品,身為抹茶嘅我哋就去咗禮頓道嘅「Via Tokyo 」食抹茶甜品。我哋嗌咗一個表參道set 4,有宇治抹茶雪糕、蕨餅、加錢轉嘅宇治抹茶芝士蛋糕同宇治抹茶草莓拿鐵,額外加咗一杯熱宇治抹茶拿鐵同一個焙茶芝士蛋糕。宇治抹茶雪糕嘅茶味濃郁,口感順滑,配有口感煙靭嘅紅豆同白玉;蕨餅配有黑糖漿同黃豆粉,甜味啱啱好,口感煙韌唔容易拉開,比較難兩個人分享食;芝士蛋糕係餐廳每日新鮮焗製,食落去有濃郁嘅芝士味,口感細滑順口,抹茶同焙茶嘅味道都好突出;熱嘅宇治抹茶拿鐵有一個好靚嘅龍貓圖案拉花,望落就好似一件藝術品,飲落去抹茶味濃厚;抹茶草莓拿鐵嘅草莓味比較出,略嫌蓋過咗抹茶嘅味道,不過夏天嚟講做凍飲非常正!📍銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下1A-1B號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

📍銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下1A-1B號舖
焙茶芝士蛋糕
宇治抹茶雪糕
宇治抹茶草莓拿鐵
4天前 0 瀏覽
餐廳供應多款抹茶、焙茶口味的甜品及飲品,茶控迷別錯過!三重宇治抹茶雪糕布丁 ($78)宇治抹茶布丁配上宇治抹茶雪糕,再淋上抹茶醬,茶味香濃而不苦澀,是抹茶愛好者必選!黃豆粉焙茶雪糕($63)以焙茶雪糕、白玉、紅豆、黃豆粉、黑糖組合而成,亦可按個人喜好,額外加配不同配料。白玉軟糯,紅豆香甜,焙茶雪糕茶香突出,質感柔滑,入口即溶,再配搭黑糖和黃豆粉,把焙茶的香味提升出來,味道香醇濃厚,微甜不膩,讓人忍不住一口接一口!蕨餅 (+$8)加配了蕨餅,口感煙韌。Set 1 ($79) 宇治抹茶卷 配 日本"Sayaka"煎茶/宇治焙茶加$12便可以將宇治抹茶卷升級做焙茶芝士蛋糕做焙茶芝士蛋糕。另外加$18可以將飲品升級做茶拂抹茶拿鐵 (+$18)焙茶芝士蛋糕口感creamy ,茶味醇厚,亦有芝士鹹香。茶拂抹茶拿鐵拉花可愛,茶香突出醇厚且帶一點回甘。茶拂焙茶拿鐵 ($49)香濃順口,茶香而不澀,散發陣陣焙茶香氣。
餐廳供應多款抹茶、焙茶口味的甜品及飲品,茶控迷別錯過!

三重宇治抹茶雪糕布丁 ($78)

黃豆粉焙茶雪糕($63)

蕨餅 (+$8)
加配了蕨餅,口感煙韌。

Set 1 ($79)
宇治抹茶卷 配 日本"Sayaka"煎茶/宇治焙茶

焙茶芝士蛋糕口感creamy ,茶味醇厚,亦有芝士鹹香。

茶拂抹茶拿鐵拉花可愛,茶香突出醇厚且帶一點回甘。

茶拂焙茶拿鐵 ($49)
香濃順口,茶香而不澀,散發陣陣焙茶香氣。
裝修完第一次去,一如既往既多人,好彩去得夜唔洗排隊。裝修完見到睇得出大致格局都差唔多,d 枱枱凳凳新左但係好似座位之間空位窄左。我見其他人話餐牌選擇少左,我又唔多覺,可能因為次次黎黎去去都係叫果樣。叫左個最貴既set,加錢轉左焙茶 burnt cheesecake。🍽表餐道套餐 Set 4 $126個set 包左幾樣野,雪糕/ 蛋糕/ 茶/ 蕨餅,續樣講: 🍨焙茶雪糕:呢個系我覺呢個 set最好食既,好重焙茶香,食落質感絲滑,茶味濃厚唔澀🍰焙茶芝士蛋糕 (+$12):呢個食落真係無乜茶味,味道同普通burnt cheesecake 分別唔大,不過單純以一塊cheesecake 黎講,整體不過不失🧈蕨餅:陪黑糖漿黃豆粉,但係味道正常,有d難分享食🍵日本‘Sayaka’煎茶:個茶壺幾得意,有機關,不過店員都有解釋點用,都ok,唯一容量太細,兩個人一人一杯就要加水,有d麻煩,味道黎講唔好expect d 咩,中規中矩
🍽表餐道套餐 Set 4 $126
個set 包左幾樣野,雪糕/ 蛋糕/ 茶/ 蕨餅,續樣講:
 🍨焙茶雪糕:

🍰焙茶芝士蛋糕 (+$12):
🧈蕨餅:
陪黑糖漿黃豆粉,但係味道正常,有d難分享食
🍵日本‘Sayaka’煎茶:
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 相信大家對Via Tokyo 唔陌生 😆 係香港第一間以抹茶為主嘅日本甜品店,而家已經開業11年❣️Via Tokyo一路都係來自日本嘅材料製作甜品、飲品和茶品等等,所有甜品都係由日本甜品師傅Ueki San每日製作, 當然唔少得佢地嘅 signature - 宇治抹茶甜品系列 💚 抹茶嘅味道特別濃郁,品質新鮮美味😋𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 表参道套餐 Set 3 105 宁治抹茶卷 軟雪糕 配宇治焙茶 🍵 ✨ 三重宇治抹茶雪糕布丁 🍮 78 ✨ 日本"Sayaka"煎茶 58ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ Via Tokyo 📍 銅鑼灣禮頓道106-126號地下1A-1B號舖 Leishun Court

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

✨ 三重宇治抹茶雪糕布丁 🍮 78

✨ 日本"Sayaka"煎茶 58

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

Via Tokyo

銅鑼灣人氣抹茶專門店🍵呢間位於銅鑼灣希雲街嘅抹茶甜品專門店,已經開咗好耐,每次想食抹茶甜品都會諗起呢一間Via Tokyo!抹茶雪糕芭菲($89)成個芭菲有齊晒抹茶雪糕、玄米、紅豆蓉、抹茶啫喱、紅桑子、白玉、紅莓醬、忌廉等配料,十分豐富,真係大滿足😆🍰焙茶味芝士蛋糕($59)🍰抹茶味芝士蛋糕($59)茶控覺得焙茶味同埋抹茶味都好吸引,所以就忍唔住兩款都叫咗😆芝士蛋糕嘅芝士味十分濃郁,口感細膩棉密,甜而不膩🍰抹茶蛋捲($49)蛋捲好鬆軟,抹茶cream好味道濃郁!焙茶日本豆乳拿鐵($61)焙茶味濃郁!下次會想試吓焙茶牛奶latte~地址:Via Tokyo 銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下1A-1B號舖。#goeat銅鑼灣#銅鑼灣美食#銅鑼灣好去處#抹茶甜品#抹茶#抹茶控#焙茶甜品#銅鑼灣抹茶#銅鑼灣焙茶#抹茶甜品店#抹茶甜點#焙茶甜點#焙茶甜品#焙茶控#焙茶#viatokyo
銅鑼灣人氣抹茶專門店🍵

抹茶雪糕芭菲($89)

🍰焙茶味芝士蛋糕($59)
🍰抹茶味芝士蛋糕($59)

🍰抹茶蛋捲($49)
蛋捲好鬆軟,抹茶cream好味道濃郁!

焙茶日本豆乳拿鐵($61)
焙茶味濃郁!下次會想試吓焙茶牛奶latte~

地址:Via Tokyo
銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下1A-1B號舖。

2024-03-24 23 瀏覽
星期日下午去Via Tokyo, 諗住飲下午茶,人不算太多,點左一杯黑糖抹茶,等左近15分鐘,一名没有帶口罩的店員終於一邊滔滔不絕和旁邊店員邊傾計,一邊準備我杯抹茶。杯抹茶完全沒有黑糖味,佢話已經加左入d茶度,但睇又睇唔到,食又食唔出,好後悔去左Via Tokyo。以後唔會再幫襯。如果大家想食口水,就去Via tokyo啦👎實在太恐怖,太唔衛生😒比起初初幫襯,依家Via Tokyo真係差左好多,簡直浪費星期日嘅時間,破壞心情😡
2024-03-18 27 瀏覽
呢間抹茶甜品店我一直都好想食,但之前成日見到都大排長龍,所以一直都未有機會試,今日難得下午茶時間經過見到不用排隊,就知道機會來啦!呢到大部分都係抹茶產品,我考慮左好久,鐘意決定到要咩!既然今日天氣有少少凍,就決定要杯熱茶拂抹茶黑糖拿鐵,黑糖唔會過甜,係一種深層嘅甜味,加上抹茶夠濃同係我鐘意嘅帶甘,兩者一齊係一個好好嘅配搭,難怪係佢哋嘅推介產品!至於甜品我就選擇左焙茶芝士蛋糕,焙茶好濃,口感好creamy,真係超好食!臨走嘅時候見到好多學生入嚟食,所以都特登叫多咗一杯茶拂抹茶配草莓拿鐵外賣,讓返個位出來。就算留到夜晚飲,都唔會好水,keep到濃郁,草莓加到d甜味,好飲!下次一定要食埋其他黑芝麻口味嘅產品!

呢到大部分都係抹茶產品,我考慮左好久,鐘意決定到要咩!

🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🍦🍦🍦🍦🍦🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥢 三重宇治抹茶雪糕布丁 $78🆗🥢日本栗子Mont Blanc雪糕 $89 🆙🍵表參道套餐 $126🥢 軟雪糕配白玉+紅豆 🆙🥢 宇治抹茶卷 🆗🥢 黃豆粉蕨餅 🆗🥢 宇治抹茶拿鐵 +$18 🆗我哋兩個人一下子K.O.咗一份表參道套餐加兩個甜品🫢。咁多款甜品入邊最鍾意係日本栗子MontBlanc🤤。作為栗子控,呢個雪糕值💯💯🤩。面層嘅栗子蓉採用左德島縣栗子,中層嘅雪糕有三款口味可以揀(抹茶/焙茶/北海道牛奶),我就揀左焙茶😋。底層係蛋糕、麻糬、蛋白餅同紅莓醬。栗子蓉成一條條絲,口感細膩綿滑,甜度好天然唔係死甜,成個蒙布朗雪糕整體加埋好有層次感👍🏻😋。表參道套餐性價比都算幾高,有三款甜品加一杯飲品。個人比較鍾意宇治抹茶卷,蛋卷好鬆軟,而且散發出濃郁嘅抹茶香氣。😇評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀 😇
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.25/10🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍦🍦🍦🍦🍦🍴🍽🍴🍽️🍴🍽️🗺️ Via Tokyo (銅鑼灣)銅鑼灣禮頓道106-

🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🍦🍦🍦🍦🍦🍴🍽🍴🍽🍴🍽

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.25/10

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍦🍦🍦🍦🍦🍴🍽🍴🍽️🍴🍽️

🗺️ Via Tokyo (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下1A-1B號舖

#bakdiu日式 #bakdiu銅鑼灣#bakdiu灣仔 #bakdiu甜品
2024-03-15 29 瀏覽
喜愛抹茶嘅甜品控一定不能錯過銅鑼灣呢間日本甜品店Menu上嘅款式樣樣都好吸引同喺日本食到嘅味道一樣咁正皆因餐廳選用來自日本京都嘅抹茶粉同埋北海道牛乳製成✨宇治抹茶蒙布朗杯呢個甜品嘅賣相,同日本食到嘅一樣面層宇治抹茶.裡面嘅雪糕有唔同口味選擇我就揀咗焙茶.雪糕特別香滑味道醇香,而且又唔會太甜食到最底仲有驚喜嘅口感✨佐賀莓小姐日本草莓芭菲配佐德島栗子蒙布朗呢款係期間限定款式加入新鮮士多啤梨嘅草莓芭菲面層充滿香濃嘅栗子味每層有不同嘅食材.口感豐富✨宇治抹茶卷抹茶卷質感綿密中間忌廉幼滑配上日本Sayaka煎茶特別香濃,亦唔會苦澀加點玄米令味道更香唔使飛日本都.一樣可以享受到超好味嘅甜品
喜愛抹茶嘅甜品

一定不能錯過銅鑼灣呢間日本甜品

Menu上嘅款式樣樣都好吸引
同喺日本食到嘅味道一樣咁正

皆因餐廳選用來自日本京都嘅抹茶粉
同埋北海道牛乳製成

✨宇治抹茶蒙布朗杯
呢個甜品嘅賣相,同日本食到嘅一樣
面層宇治抹茶.裡面嘅雪糕有唔同口味選擇
我就揀咗焙茶.雪糕特別香滑
味道醇香,而且又唔會太甜
食到最底仲有驚喜嘅口感

✨宇治抹茶卷
抹茶卷質感綿密
中間忌廉幼滑

配上日本Sayaka煎茶

特別香濃,亦唔會苦澀
加點玄米令味道更香

唔使飛日本都.一樣可以享受到超好味嘅甜品
2024-03-15
下午茶
2024-03-13 36 瀏覽
Via Tokyo🍵今次嚟到銅鑼灣行街,行到攰攰地,見到呢間甜品舖,就決定入去試吓!😆😆店內環境非常舒服,裝修好日系,今次試嘅所有飲品甜品都做得唔錯,鍾意抹茶、焙茶口味甜品嘅朋友,千祈唔好錯過🫶🏻🫶🏻佢哋有唔同嘅套餐,我哋今次就揀咗set 3,一個set就已經包咗宇治抹茶卷🧁、軟雪糕🍨、宇治焙茶 🫖,價錢都好合理,只要$105就有三樣嘢啦!😜😜我自己就發現咗個新食法,佢哋嘅抹茶卷 mix 軟雪糕令到抹茶卷味道更加濃郁,而且口感更加濕潤!🥰🥰佢哋呢度嘅焙茶我都好推介,飲完之後可以再叫店員幫你加熱水,大約可以沖到三至四次㗎😝😝另外我哋仲加咗一件宇治抹茶芝士蛋糕🍰 $59 、一杯茶拂焙茶拿鐵 ☕️$49同埋 脆米白玉宇治抹茶&宇治焙茶雪糕🍦$60,杯拿鐵仲有龍貓拉花添,超可愛啊!佢哋嘅雪糕總共有五款唔同嘅口味,試咗幾款口味之後,我覺得最好食嘅都係抹茶味🍵,第二就係抹茶mix牛奶!🥰🥰
Via Tokyo🍵