喺銅鑼灣鬧市 時代廣場附近 估唔到收埋咗一間隱世cafe︎︎(◜𖥦◝ )呢間cafe主要係賣啡 所以食物都係得輕食~cheese cake, croissant, scone etc…☕️ 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨 $35☕️ 𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜 $53☕️ 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 $45☕️ 薑撞啡 $45🍰 𝐍𝐞𝐰 𝐘𝐨𝐫𝐤 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 $42個人好鍾意呢到嘅咖啡 尤其mocha 唔會話太甜 朱古力味同咖啡味balance到 成為我愛店之一!唔飲咖啡嘅都可以揀smoothies or non coffee類~有室外同室內嘅位 環境舒服 可以係到靜靜聲過一個好悠閑嘅下午( ⌯'֊'⌯)好可惜只做到1月尾( ᐪ꒳ᐪ ) 要把握機會去多幾次

☕️ 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨 $35
☕️ 𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜 $53
☕️ 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 $45
☕️ 薑撞啡 $45
🍰 𝐍𝐞𝐰 𝐘𝐨𝐫𝐤 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 $42

好可惜只做到1月尾( ᐪ꒳ᐪ ) 要把握機會去多幾次

2021-07-08 2230 瀏覽
今日黎個咖啡 try out第一杯:Magic, 夠熱,正常,冇特別。。第二杯:Ice drip, Kenya 豆,smoky, 有蕃茄香第三杯:Pour over, 揀左 Mexico 豆,甜,有少少桃香,尾巴有cinnamon 味咖啡賣相點評Magic: 正常拉花, 深色Ice drip: 有用到大球圓冰,keep 到個溫度,係開心既~環境方面:佢係係銅鑼灣既巷仔入面,鬧市中既寧靜,中午去都冇乜人,十分好整體/價錢正常價錢唔會話特別貴,但係舖頭入面有一個impossible牛肉炒蛋花生醬三文治,超特別又好食,十分推介!
今日黎個咖啡 try out

第一杯:Magic, 夠熱,正常,冇特別。。

咖啡賣相點評
Magic: 正常拉花, 深色

環境方面:

整體/價錢
CAFE CORRIDO - 銅鑼灣呢間CAFE真係繁華既銅鑼灣入面既靜土係正TIMES SQUARE對面行入一條走廊既盡頭 就係另一個世界每次自己要靜靜地寫文既時候 或者 自己食個快BRUNCH既時候CAFE CORRIDO都會係我既首選😋每次去到大家都係叫CHEERFUL BRUNCH所以每次大約都要等10-15分鐘先食到😛呢個BRUNCH好BRITISH STYLE有我最中意既炒雜菌+牛油果+茄汁豆😝仲有一片比較普通既TOAST如果塊TOAST可以厚少少就真係好PERFECT啦!呢間CAFE既FLAT WHITE係我COFFEE LIST上既第三位偏NUTTY之如 又唔會太多奶既 可以好好咁飲到咖啡豆既味☺️唔知係我之前無留意定點呢而家好似多左HAND DRIP COFFEE選擇可惜臨走前先發覺下次再黎既時候真係要試下🤓————————🚩CAFE CORRIDO銅鑼灣羅素街26A地下 ————————
CAFE CORRIDO - 銅鑼灣

所以每次大約都要等10-15分鐘先食到😛
呢個BRUNCH好BRITISH STYLE
有我最中意既炒雜菌+牛油果+茄汁豆😝
仲有一片比較普通既TOAST
如果塊TOAST可以厚少少就真係好PERFECT啦!
Cheerful  Brunch

————————
2021-06-26
Cheerful  Brunch
2021-03-31 1683 瀏覽
話說在香港未盛起精品咖啡之前,小的已開始喝咖啡,但因某幾次喝過後極不適,所以停了很長的時間,直至一次偶然的機會下,很慶幸可再遇咖啡,而一直埋藏在最深處的咖啡店資料,終於可大派用場了✌🏻要數在港屹立多年卻又非連鎖式啡店,這間絕對在此列,有啡師更明言她是香港精品咖啡界的鼻祖,影響非常深遠。🍑雖然她座落於銅鑼灣地標商場的對面,大廈入口處亦有蕉黃色的招牌,但稍一不為神,可能就輕易錯過了。🍑未進啡店前已感覺顯見心思,長長的入口右手邊,由種植咖啡豆至沖煮前的生產過程,以圖文並茂的方式展示,看畢就來到咖啡店門口咯✌🏻🍑店子面積不算大,不過也有室內及室外座位,這裡除了提供各式各樣咖啡之外還有些輕食,首次來時,是某平日的上午,與頭號粉絲來過啡聚,當日點了這些:😋Beetroot, Quinoa, Candied Walunt Salad Bowl W/ Homemade Toast (Vegan)紅菜頭藜麥楓糖合桃沙律配自家製多士(純素)很少早餐有沙律可選的,所以毫不考慮就點了,沙律菜紫襯綠煞是好看,混著高蛋白質的藜麥再加脆口的甜甜合桃,健康又有營啊🥗😋avo-toast 牛多(vegan 純素)Hom
🍑

紅菜頭藜麥楓糖合桃沙律配自家製多士(純素)

😋avo-toast 牛多(vegan 純素)
Homemade walnut toast with avocado
牛油果配自家製合桃多士
滑嘟嘟的牛油果醬有微微檸檬酸,這亦是近年被譽為優質脂肪的Super Food,合桃多士烘得極酥脆,咔嚓聲頗吵耳啊🤣這款二訪時,朋友也點了。

☕️Long Black
據說機沖的黑咖啡中,Long Black 比起 Americano 濃郁點,所以選他

面層那闕Crema 是濃縮咖啡在萃取過程中產生的,也是新鮮咖啡的指標,這杯啡先是濃香感襲擊,取後有舒適的酸香在口腔裡徘徊☕️

第二次來訪時,吃喝了這些:
😋mushroom- toast 菇多 (ovo-Lacto vegetarian 蛋奶素)
scrambled egg, mushroom & cheese whole wheat toast with olive oil & vinegar cherry tomato
炒蛋,雜菌多士,油醋車厘茄配全麥多士
先吃油醋茄,酸得很,怕酸者勿試🤣芝士溶溶的,菇菇香香的,炒蛋滑滑的,多士脆脆的,份量十足且美味。

咖啡方面點了手沖,向啡師表示想喝Fruity 後,她幫忙選擇了以下款式:
Ethiopia - Yirgacheffe Aricha
Indigenous Cultivars
Fully Washed
Magnolia, Sugary, Clean
☕️淡淡的甜感先釋出,之後是有如檸檬的酸性襲擊口腔,是非常鮮明的程度,當溫度下降後,幽幽的花香浮現,整個過程尤如坐過山車般,激烈過後回歸平淡,咖啡實在是太有趣了😁☕️

• 牛扒
2021-02-17 1239 瀏覽
幫襯左好多年, 但最近再去只見到一班掛住傾計吹水既員工, 傾計聲仲大聲過音樂, 都算! 我order 左杯咖啡等到之後黎果啲客飲完,我果杯都未黎, 好心提下佢, 佢仲好意思答我整架喇! 跟本玩到漏左單都唔知, 真係好失望, 對啲咖啡冇熱誠既咖啡店唔會再幫襯!
2021-01-11 1315 瀏覽
今日去銅鑼灣拎野,結果所有想去既正餐cafe都要排隊,大家果然都無懼肺炎👏🏻。於是隨意係openrice搵間附近既coffee shop就入去。Cafe Corridor位置正正係時代廣場對面,黃色既直立門面一啲都唔難搵。一入去就聞到陣咖啡香,密質質既廚房,舊到甩皮既枱櫃,播住「大熱 越愛越狂熱...」睇黎呢間咖啡室都有返咁上下品味同格調。唔想等位所以問可唔可以坐Bar枱,入座後開始有少少後悔🥲。Bar枱個位係對正個大門口,寒冬底下食飯都要着住件羽絨,重點係間Cafe都幾多客,門口既人龍用對眼比壓力我,望住我食飯影相同打呢篇食評,所以雖然Bar枱係最佳打卡位置,但一枝公既人都要諗清楚🥴。店員幾搞笑,雖然我只係係Bar枱偷聽,但感覺到氣氛好融洽,唔似其他餐廳做到死魚咁既員工,加分。好肚餓既我嗌咗餐廳入面唯一一樣熱食 — 薯餅🥴,另外配其他野填飽個肚,同一杯Salted Caramel Latte Macchiato。我期待既薯餅其實同麥當奴薯餅差唔多,係冇佢咁油。但個合桃多士好有驚喜😨,即刻望一望個餐牌,原來係自家製,必試。車厘茄同牛油果都season左,讚👍🏻。咖啡有拉花,打卡able

薯餅 牛油果 油醋車厘茄配自家製合桃多士

咖啡有拉花,打卡able😈。唔知佢用邊隻咖啡豆,偏苦,caramel既甜度都中和唔晒個苦味,但入口順滑,明白點解咁多人黎排隊,睇黎以後又多一個飲咖啡既選擇,經過嗌杯外賣都唔錯。

Salted  Caramel  Latte  Macchiato

(10 MAX,5 PASS)
打卡able:3
食物質素:6
服務態度:7
打發時間:6
2021-01-10
薯餅 牛油果 油醋車厘茄配自家製合桃多士
2020-12-13 750 瀏覽
星期日下午的銅鑼灣一如既往的煩囂,在times square對面唔起眼的小窄巷走入去就會見到呢間咖啡小店。沒有漂亮極緻的裝潢地方亦唔算大,但燈光好柔和環境舒服😌點左杯iced latte,老實說話咖啡質素純屬一般,啡味不夠香濃... 但可以靜靜地坐係度,讓我安排2020年剩餘的最後兩個星期的schedule,係個好好坐的地方💕

Iced  latte
2020-08-05 1151 瀏覽
一間coffee shop可以係競爭激烈既銅鑼灣屹立多年,一定有佢優性既地方,講緊既係呢間巷仔裡既cafe corridor穿過巷仔就會見到,店舖唔大,得幾張枱幾個座位,可能已經差不多關門既時間,所以無咩人Flat white 聞落咖啡味香濃,個奶打得好綿滑,奶香更能襯托出咖啡既香味,拉花靚之餘仲要隔左好耐都唔散,溫度亦都岩岩好,非常高質既一杯Flat White呢間隱蔽既coffee shop多數都係銅鑼灣友先會識去,佢唔係sell文青,唔係sell簡約,賣既就係一杯好飲既咖啡,好飲的自然有得留低,無被淘汰👍🏼

Flat white

2020-07-09 695 瀏覽
今年又來到這間咖啡店, 咖啡依然好飲, 今次叫了個牛油果餐, 好味.不過因為疫情關係, 座位變了, 當飲到一半咖啡時, 竟然有人"搭檯", 有點surprise, 感覺上不太安全, 所以都趕快飲埋剩下的半杯就走了!通常去其他咖啡店也不用"搭檯"的,希望以後不用"搭檯"啦, 可以慢慢飲咖啡就好啦!
所以都趕快飲埋剩下的半杯就走了!
通常去其他咖啡店也不用"搭檯"的,
希望以後不用"搭檯"啦, 可以慢慢飲咖啡就好啦!
2020-07-04
2020-06-02 699 瀏覽
嚟到銅鑼灣,如果想去間cafe小店就一定要嚟呢度!呢間cafe喺金朝陽中心隔離,窄巷樓梯入去裏面就見到,喺銅鑼灣做嘢嘅人一定會知!好掛住佢哋嘅咖啡同all day!真心推介!我今次叫咗佢地嘅all day breakfast 同美式咖啡☕️,喺繁忙嘅鬧市中休息一下!讓心情盡量放鬆,咖啡嘅香味配上美美的食物,一齊都覺得好完美!真心推介牛油果放上多士上面食會冇咁dry!大前提係放上去之前要切一半先美式咖啡 (香)想遠離繁囂就要過嚟試吓啦!
真心推介牛油果放上多士上面食會冇咁dry!
大前提係放上去之前要切一半先

牛油果炒蛋多士配奇亞籽布甸

美式咖啡

美式咖啡 (香)

想遠離繁囂就要過嚟試吓啦!
牛油果炒蛋多士配奇亞籽布甸
美式咖啡
2020-05-17 1473 瀏覽
-‘’𝙤𝙣𝙚 𝙤𝙛 𝙢𝙮 𝙛𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙞𝙩𝙚 𝙘𝙤𝙧𝙣𝙚𝙧𝙨 ‘’🙂《𝘾𝙖𝙛𝙚 𝘾𝙤𝙧𝙧𝙞𝙙𝙤𝙧 》☕️這兩個月最常去的一家咖啡廳。主要是喜歡環境、有outdoor區域可吸煙、整個事情變得更chill了。蠻推薦它家的Gingerbread latte、配上scone絕對是完美☕️Bagel略嫌有點烘得太乾身、有點硬、但還是喜歡熱到燙口的。☕️𝗚𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿𝗯𝗿𝗲𝗮𝗱 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 ($𝟰𝟱)🍞𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗷𝗮𝗺 ($𝟮𝟱)🥯𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 ($𝟯𝟴)🥪 𝗦𝗰𝗿𝗮𝗺𝗯𝗹𝗲𝗱 𝗘𝗴𝗴,𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗪𝗵𝗼𝗹𝗲 𝗪𝗵𝗲𝗮𝘁 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 𝗪𝗶𝘁𝗵 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 ($𝟰𝟱)

《𝘾𝙖𝙛𝙚 𝘾𝙤𝙧𝙧𝙞𝙙𝙤𝙧 》☕️
這兩個月最常去的一家咖啡廳。
主要是喜歡環境、有outdoor區域
可吸煙、整個事情變得更chill了。
蠻推薦它家的Gingerbread latte、
配上scone絕對是完美☕️
Bagel略嫌有點烘得太乾身、
有點硬、但還是喜歡熱到燙口的。

☕️𝗚𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿𝗯𝗿𝗲𝗮𝗱 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 ($𝟰𝟱)

🍞𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗷𝗮𝗺 ($𝟮𝟱)

• gingerbread  latte
2020-04-21 1238 瀏覽
我也曾經光顧他們的house blend 豆,都是從天后的一間小cafe認識了此豆,那邊的店員介紹了我可以去位於銅鑼灣的時代廣場對面的cafe corridor買到心儀的咖啡豆,想起都是去年的事了,咖啡的nutty仍然回味,今早放假又想找番啲心儀的咖啡就來到corridor,意外地店中的食物都是素食,都是(蛋奶素),同樣地先點杯冰美式咖啡,今日又晤想食太多,所以只點了一個烤bagel,bagal ($38)的最佳配搭我選擇當然是cream cheese(+ $7),再加上鹹牛油,真是最佳的組合 講番本店的咖啡,咖啡豆是本店自家炒豆調配,產區有五個,分別有巴西、哥倫比亞、印尼、瓜地馬拉及埃塞俄比亞,我杯冰美式咖啡($35) 味道先帶出苦後有微微果酸,nutty味一般,等了一會,味道都keep住微微果酸,而且仍然偏苦,喜愛濃厚的咖啡爰好者都是一個不錯的選擇。

Bagal
題外話/補充資料: 環境相當寧靜,播放寧靜的音樂,美中不足店中沒有free wifi
2020-04-20
$78 (早餐)
Bagal
2020-01-09 957 瀏覽
連鎖咖啡店充斥市場,小舖式經營的的咖啡店未必可持久。Cafe Corridor 地方不太大,室內約有十多個座位,空間較親密;為顧及煙民,亦設有室外吸煙區。 坐在小吧枱前,看他們如何製造一杯可口的咖啡。因為不好奶類,叫了一杯薑撞啡,屬那裏的特色飲料。一塊小木板上,放有小玻璃杯,小匙羹及一杯黑咖啡。小玻璃杯內裝有一半深啡色的薑蓉。問如何品嚐,是將一小匙薑蓉放進咖啡內,逐少逐少加,試啱味道便收手。呷一口,再加少許,少許又再加少許,味道很特別,撞得剛剛好,為黑黧的它添點情趣。 這裡亦有小蛋糕、脆餅之類作佐料。叫了一個朱古力蛋糕,蠻不錯,味道不太苦澀。蛋糕原本是甜品,為何要苦澀? 見很多人買外賣咖啡,這𥚃平均一杯咖啡約四十多塊,銅鑼灣區,算是一個接受的價錢。 隨手拈來枱上宣傳單張,是葉德嫻及蘇玉華的「親親麗南」上主演的舞台劇,興致勃勃上網訂位,但只剩八百元位,興致驟失,惟待下一趟。

2019-09-07
2019-10-09 1212 瀏覽
最近嘅星期六,銅鑼灣好多食肆都無開或早收,剛剛星期六有事要去CWB 辦, 諗到呢間隱蔽嘅coffee shop, 行去睇下,點知真係有開?呢間好耐無幫襯了,睇下佢地而家水準有無唔同先,Cappuccino 仍然是我至愛,唔錯。Tiramisu, 應是交來的,也不錯今曰因好多封路,所以其實無乜客人,咁我可以靜靜地嘆下,閙市中難得寧靜
Cappuccino 仍然是我至愛,唔錯。
Tiramisu, 應是交來的,也不錯

2019-10-05
  • Cappuccino
2019-07-23 1181 瀏覽
那個巷子的盡頭,不是秘密花園,而是更像一個神秘學會。那條長長的走廊充滿著舊式信箱、燈箱和海報,還有瓷磚拼湊而成的地板。有點像時光隧道,走到盡頭的咖啡廳,就像能短畫時三刻地逃離煩囂的現實,跑到寧靜的讀書會。在裡面不像打卡景點,而是真正休息,享受一杯咖啡 和一件蛋糕。兩大塊鏡子,讓原本狹窄的空間變得寬敞。在黑板上看到一個非常長的飲品名稱‘salted caramel latte macchiato’ 剛好海鹽焦糖是本人喜愛的口味。厚厚軟軟的奶泡需要即時服用,海鹽加焦糖是絕配無誤。又甜又鹹,有趣又帶來雙重享受。另外,在奶泡下的咖啡苦澀又會留在口中。藍莓芝士蛋糕能夠保留到滑溜和不黏膩的口感。平衝到藍莓和芝士,兩種各有獨特風格的味道。最後一個邪惡推介:是滿滿的忌廉和香蕉吐司。香脆烤焗過的麵包、清香的香蕉和好溜的忌廉。

Salted  caramel    Latte  macchiato

藍莓芝士蛋糕

藍莓芝士蛋糕