銅鑼灣的金百利廣場有多間美食餐廳,當中的「泰式食」環境舒服,價錢親民,菜式選擇豐富,而且服務不錯,十分適合與朋友聚會!🐟泰式明爐烏頭 Thai Style Steamed Fish on Stove Tray (Mullet) ($188)上枱時有明火為烏頭一直保溫;魚肉湯身,鮮甜可口,湯汁由香茅、辣椒、蒜頭及青檸等惹味食材煮,味道酸辣香胃!🎃紅咖喱焗南瓜海鮮 Baked Red Curry Seafood in Pumpkin ($168)咖喱香甜不辣,南瓜肉厚,口感鬆軟;加入蝦肉、魷魚等海鮮,香氣洋溢,送飯一流!🥬飛天通菜 Sauteed Morning Glory ($72)必食泰菜—通菜,口感爽脆,後勁香辣惹味!🥗泰式木瓜沙律 Papaya Salad ($76)木瓜絲香脆爽口,加入紅蘿蔔絲及花生粒,味道酸辣鮮甜,開胃十分!🍍菠蘿炒飯 Pineapple Fried Rice ($95)菠蘿味道甜甜,飯粒分明;加入腰果及肉鬆等,口感豐富!

泰式明爐烏頭

紅咖喱焗南瓜海鮮

必食泰菜—通菜,口感爽脆,後勁香辣惹味!

飛天通菜

🥗泰式木瓜沙律 Papaya Salad ($76)

泰式木瓜沙律

菠蘿味道甜甜,飯粒分明;加入腰果及肉鬆等,口感豐富!

菠蘿炒飯
泰式明爐烏頭
紅咖喱焗南瓜海鮮
飛天通菜
泰式木瓜沙律
菠蘿炒飯
2023-11-16 670 瀏覽
香港不乏泰國菜,能在港光輝二十載,唯獨這間【泰式食】!整個餐廳環境獨特唯美(很多朋友在這裡搞生日聚會喔),帶有神秘氛圍,進店秒感泰式風情,極多打卡位,超出大片!推薦菜品:1。馳名黃咖喱軟殼蟹:絲滑濃郁的咖喱味和蟹肉的鮮甜美妙在口中交織纏綿,令人無法抗拒的美味!2。醃鮮果伴盲曹(魚):炸得外酥里嫩的魚,搭配泰國風味的醃鮮果,色彩瑰麗,精美絕倫,色香味俱全!3。芋巢沙拉蝦:精美的芋巢,鮮嫩彈牙的蝦肉裹著濃香的沙拉,一口就讓我淪陷了,超級好吃!4。冬陰功湯:湯汁濃郁鮮美,食材豐富,香辣微酸的滋味牢牢附著在味蕾,讓我上癮一般的愛上它~5。泰式蝦醬炒通菜:通菜清脆,融入泰式蝦醬,口感超棒!6。情誼綿綿芒果糯米飯和清甜的新鮮椰汁,猶如夏日的清新之感~太愛了!PS:餐廳價錢實惠,whatsapp 訂座,晚市時段光顧HK$500以上,還送價值 HK$108蝦麵卷喔!
香港不乏泰國菜,能在港光輝二十載,唯獨這間【泰式食】!
推薦菜品:
5。泰式蝦醬炒通菜:通菜清脆,融入泰式蝦醬,口感超棒!
2023-10-01 636 瀏覽
之前喺銅鑼灣,行行吓肚餓,突然間想搵泰國餐廳食。跟住我哋就見到一間叫做泰式食嘅餐廳。一入到去見到裝修有好濃厚嘅泰國風味之後,我哋就叫咗好多道唔同嘅泰式菜。我覺得好好味,尤其是佢每一樣嘢都有加椰奶。因為本人唔太接受到太辣嘅。醬汁會比較偏甜。
2023-10-01
  • 泰式蝦醬炒通菜
  • 冬蔭功
  • 泰式豬頸肉飯
2023-08-11 903 瀏覽
在銅鑼灣午餐食泰國菜,這間食店地方很大,坐位很多,而且午市人流很多,今次叫了一個海南雞飯同焗咖哩雞飯,一杯凍奶茶和特飲。午市有自助式沙律及蝦片,一款中式湯水及冬蔭功雞湯。飯的份量充足,味道偏濃。至於湯的味道好好,湯料很多。特飲草莓石榴梳打都OK。
2023-08-04
2023-07-24 791 瀏覽
個人是偏愛泰國料理,可能是父親相係,從小經常接觸東南亞美食,所以特別偏愛酸酸甜甜辛辣的食物。尤其是夏天更嗜好,今天在銅鑼灣附近工作,想不到吃什麼就會去這間吃泰菜,午餐價錢也很實惠,海南雞很幼滑入味,醬汁很地道,配上奶茶跟雞油飯一絕。我平日是不太愛大米🍚,也吃了很多!濕炒河、青咖喱跟豬手之前也是愛點的菜式之一。推薦給在附近上班的你,日常工作吃飯的好去處。
個人是偏愛泰國料理,
尤其是夏天更嗜好,今天在銅鑼灣附近工作,
想不到吃什麼就會去這間吃泰菜,
我平日是不太愛大米🍚,也吃了很多!
濕炒河、青咖喱跟豬手之前也是愛點的菜式之一。
推薦給在附近上班的你,日常工作吃飯的好去處。
2023-07-23
2023-07-17 888 瀏覽
除咗日本嘢,唔計ADB,泰國嘢就係我第二飛佛。銅鑼灣有好多泰菜選擇,但呢間個賣點竟然連埋前菜湯水,無限任添!主食選擇多,作為菠蘿炒飯控嘅我,呢度嘅《菠蘿雞肉臘腸炒飯$68加一連凍飲》一次過滿足曬兩個願望。主餐勁大份夾足料。 連埋我至愛嘅鮮果薯仔沙律,中湯同埋冬陰功 ,真係飽到捧住個肚走!前菜每日有兩款,日日不同。逢星期二、三、五就有新鮮水果沙律。老闆娘話因為逢星期一、四通常有炸物、炸雲吞。飲食要健康,所以第日就會提供水果, 好貼心呢~ 人又好,嘢食又好味,價錢又唔貴,咁屈機得唔得㗎!一個月點都會食一次呢間,性價比同回頭率極高!💡💡💡💡💡
除咗日本嘢,唔計ADB,泰國嘢就係我第二飛佛。

一個月點都會食一次呢間,性價比同回頭率極高!💡💡💡💡💡
2023-05-01 958 瀏覽
今日一起身見天氣好好,出去郊遊最合適不過。去完香港仔行山之後就搭車落左銅鑼灣搵食。下午茶時段搵食勝在位置多野食抵。行行下去左金百利商廈,果度都有幾多食肆😂最後去左食泰國菜,泰式食😂估唔到佢無落場仲有下午茶食,我地一人叫左一個餐,炒粉絲加海南雞飯。海南雞飯不過不失,正常份量,炒粉絲真係唔錯,炒得剛到火喉野飲係下午茶餐送既,椰汁冰。我叫左青檸梳打😛埋單一人幾十蚊,野食質素都真係唔錯,有機會可以黎多次。

海南雞飯不過不失,正常份量,炒粉絲真係唔錯,炒得剛到火喉

2023-03-28 963 瀏覽
在銅鑼灣鬧市食午餐又要好坐,又要好味又抵食,實在不是太易。我很喜歡到在崇光百貨公司附近的這間泰國餐廳,貪其座位寬闊,一個人有自閉位,多人又可以坐在寬敞的椅子上。午餐有很多款式,我記得有咖喱雞飯、濕炒牛肉或雞肉河、香葉肉碎飯、炒金邊粉,又有豬手飯,林林總總,很多款式🥰,價錢是$70 以下,還包了任食沙律、任飲湯今天中湯有紅蘿蔔冬瓜煲雪耳,這裏的湯材料十足,又夠火喉,我最欣賞。冬陰功湯也不錯,酸酸甜甜,有很多雞肉,全部任飲今天的沙律就普普通通,有時有蝦片,炸得脆脆主菜我叫了焗咖喱海鮮飯,咖喱汁不會太辣,海鮮的材料尚算合格。凍飲不用加錢,也值得一讚
在銅鑼灣鬧市食午餐又要好坐,又要好味又抵食,實在不是太易。

今天的沙律就普普通通,有時有蝦片,炸得脆脆

凍飲不用加錢,也值得一讚
2023-02-13 925 瀏覽
啲二人套餐望落去都好似幾抵食 最平嗰個大概$300左右兩位不過我地想食生蝦 同set嘅餸菜有少少出入最後散叫 叫下叫左$300位😂但都OK嘅因為嗰日晚飯唔算多人 無限時座位又舒服 唔會太迫咁 傾計都可以其他dishes味道都好平均正常反而係生蝦唔夠大隻同爽身
啲二人套餐望落去都好似幾抵食 最平嗰個大概$300左右兩位
不過我地想食生蝦 同set嘅餸菜有少少出入
最後散叫 叫下叫左$300位😂
但都OK嘅因為嗰日晚飯唔算多人 無限時
座位又舒服 唔會太迫咁 傾計都可以

其他dishes味道都好平均正常
反而係生蝦唔夠大隻同爽身
2023-01-28 763 瀏覽
黎食lunch set價錢貼地大約六十幾蚊一個人食左Pad Thai 同炒飯個人勁鍾意食金邊粉Pad Thai好上色味道都惹味份量男士食就會岩岩好要飽肚就要食炒飯啦哈哈😆
黎食lunch set
味道都惹味
份量男士食就會岩岩好
要飽肚就要食炒飯啦哈哈😆
2022-10-17 1208 瀏覽
那天友人約吃早午餐,還指定要泰式料理,馬上想到這家一直想來泰式料理每一道料理都太下飯了吧⋯我最愛吃這種酸酸辣辣的料理開胃、過癮、超滿足😍😍而且店內好多網美植物好療癒下次再約李先生去一次😋綠咖哩雞飯 可免費加半碗飯泰式紅奶茶 (搭主餐優惠價)肉量大約5、6塊,蔬菜種類不少飯使用長米,綠咖哩小辣程度泰奶風味跟外面差不多有豬肉、牛肉米粉湯(可換冬粉、米線、粿條)、打拋豬飯也有涼拌、現炒類~另外也有提供套餐式的簡餐,非常適合在這悶熱的夏天 來開開胃😊酸辣牛肉湯(冬粉)泰式奶茶

每一道料理都太下飯了吧⋯
我最愛吃這種酸酸辣辣的料理
開胃、過癮、超滿足😍😍

而且店內好多網美植物好療癒
下次再約李先生去一次😋

綠咖哩雞飯 可免費加半碗飯

泰式紅奶茶 (搭主餐優惠價)

肉量大約5、6塊,蔬菜種類不少
飯使用長米,綠咖哩小辣程度

泰奶風味跟外面差不多

酸辣牛肉湯(冬粉)
泰式奶茶
2022-10-13 1188 瀏覽
今天中午想吃泰國菜,一向覺得這間泰國餐廳不錯,可以選主菜又可以喝冬蔭功湯和中湯,還有小食,價性比高!我叫了咖喱焗雞飯,口咖喱汁不辣味道香,很多薯仔,焗得香,雞的份量今次較少。出面有自助吧,有冬蔭功湯,很多配料,酸酸的,十分開胃。平時冬陰功湯叫一個幾十元,這裏無限添加。我最喜歡喝這裏的中湯,夠火喉,不是普通例湯貨色,今天是紅蘿蔔湯,紅蘿蔔入晒味,雪耳又多,平時去買個湯包都幾十元,這裏任喝。今天小食有沙律和蝦片,沙律是蘋果薯仔款式,都幾受歡迎蝦片是泰式大大塊的,超級香脆,好食到唔停得口個午餐還包飲品,凍飲都不用加錢。在銅鑼灣地區坐得舒舒服服,平平哋吃過半自助的泰式午餐實在不錯

2022-10-05 856 瀏覽
lunch order 一個主食,就可以有出面前菜同湯任食,主食都係$60-70左右啦都多款比人擇架而自助有鮮果salad,炸蝦片,湯,雖然得幾款,但都叫有得食啦,仲要係任食要左個豬肉炒河,佢好油,所以食左1/3已頂唔順,成肚同口都係油非常滯,而豬肉好明顯係用過soda粉硫鬆左,所以味道只係一般般啦咁中午有包埋drink 同自助bar 任食,係銅鑼灣算係咁架啦,要求唔高唔洗迫都是一個選擇來的,佢個鮮果salad 幾refreshing 個湯好多瓜同肉,都幾好味

個湯好多瓜同肉,都幾好味
2022-09-28 542 瀏覽
我只能說就泰國料理而言,就餐酒館而言氣氛還可以~青木瓜沙拉嗯...有點雷,我吃不懂鹹蛋黃是哪招.....打拋豬嗯...也是有點雷,比較像瓜仔肉的味道比較不像打拋豬檸檬魚這道蠻好吃的,魚肉嫩,調味也好吃泰式炭烤翼板牛牛肉蠻嫩的,但醬沒什麼泰國的特色,不懂它的泰式在哪....如果要去餐酒館我也會選氣氛更好的🤣🤣🤣🤣總而言之應該是不太會再去的店 XDD
我只能說就泰國料理而言,就餐酒館而言氣氛還可以~

青木瓜沙拉
嗯...有點雷,我吃不懂鹹蛋黃是哪招.....

打拋豬
嗯...也是有點雷,比較像瓜仔肉的味道比較不像打拋豬

檸檬魚
這道蠻好吃的,魚肉嫩,調味也好吃

泰式炭烤翼板牛
牛肉蠻嫩的,但醬沒什麼泰國的特色,不懂它的泰式在哪....

2022-08-21 791 瀏覽
首先環境大夠寬敞有特色 ,坐得舒服 ,三五知己小聚是一流的, 侍應經常幫我哋添加水 ,食物質素唔錯,嚟過冬陰功湯酸酸辣辣好醒胃 再叫泰國小食更加令到我食慾增加, 之後叫鱸魚用火燒煮,慢慢傾偈真有情趣 我最鍾意食香酥餅加咖哩好好味呀 最後梗係唔少得食甜品啦 開開心心歡聚一晚
首先環境大夠寬敞有特色
,坐得舒服 ,三五知己小聚是一流的, 侍應經常幫我哋添加水
,食物質素唔錯
,嚟過冬陰功湯酸酸辣辣好醒胃
我最鍾意食香酥餅加咖哩好好味呀
最後梗係唔少得食甜品