2017-05-28 1919 瀏覽
我倆都鍾情沙嗲王,因為三樣野~平,靚,正。最近我倆愛上巨脾,所以沙嗲王係我地時常想去的食店今次又再戰巨脾啦,到了目的地,不用等位,我倆坐在近窗的卡位,坐得十分舒服。(想講講其實這間分店都好大好多坐位) 1.鐵板嬌嫩巨脾飯:我倆揀配咖喱汁,巨脾保持水準依然巨大,質肉嫩滑而且勁厚身,完全沒有肥膏,食落無油膩感,輕輕鬆鬆一刀切開巨脾肉配上咖喱汁加白飯一流,係必食既。2.勁脆厚切吉列豬排配沙嗲湯底拉麵:豬扒炸得好甘香,勁厚勁脆唔油膩,拉麵好有質感,軟硬度適中,但唯一就係沙嗲湯底比較啖,濃一些既話就一絕了。3.蒜香牛油烤餅:熱烘烘的感覺唔會太乾,勁鬆脆,勁鬆軟。4.秘製咖喱薄餅:又係熱烘烘勁鬆脆勁鬆軟,加上秘製咖喱汁簡直係一流,又係必食既。5.士多啤利雪香&熱紫薯鮮奶:兩杯都完全唔掂當,勁啖囉,係完全飲唔到士多啤利味同紫薯味,一個字差。(本人推介特濃牛古力冰沙&鮮芒椰汁冰沙配西米露,包大家話正) 沙嗲王真係平靚正架,係月尾最佳之選。
鐵板嬌嫩巨髀飯

勁脆厚切吉列豬排配沙嗲湯底拉麵
蒜香牛油烤餅
3.蒜香牛油烤餅:熱烘烘的感覺唔會太乾,勁鬆脆,勁鬆軟。
秘製咖喱薄餅
沙嗲王真係平靚正架,係月尾最佳之選。
2017-05-27
用餐優惠
現金券
鐵板嬌嫩巨髀飯
勁脆厚切吉列豬排配沙嗲湯底拉麵
秘製咖喱薄餅
2017-05-20 828 瀏覽
超级难吃的招牌菜!之前无意走到一家餐厅,吃过白咖喱,简直是人间美味,一直心心念念再吃一次。在open rice搜了很久,也没有找到。只有沙爹王,就放在收藏夹里一直想去试试,结果难吃到爆!不知道为什么还排队😂白咖喱里放了很多姜粉,辣姜味道十足!不喜欢!店家送的代金劵全部在门口送给了其他食客。。不会再来
2017-05-12 583 瀏覽
銅鑼灣好多野食,但無準備下就會去番食開既餐廳,2個人食到既野唔多,但都可以令人失望無下次,比起以前真係退步哂,上菜時仲好早唔係人多,但出黎既作品......有圖有真相。(可能唔岩我心意,我就唔多like啦)
2017-05-04 483 瀏覽
最鐘意食沙喇王既白咖喱,超好味! 甜甜地又唔會太油膩,唔會食到好濟咁。個汁唔會太稀太傑~而個人鐘意食雞多過食豬,所以通常都會揀白咖哩配雞扒。不過佢既豬扒係出名d。呢間分店既環境係我最鐘意最滿意既一家。可惜依家物價騰貴,變咗覺得有 d d貴。

呢間分店既環境係我最鐘意最滿意既一家。

可惜依家物價騰貴,變咗覺得有 d d貴。
豬扒白咖哩飯
豬扒白咖哩飯
2017-05-02 418 瀏覽
今午約咗2個細妹下午茶,因為有嘢要傾,所以選擇呢度,貪怇地方大D,又可以坐耐少少吾會被趕,又可以幫人順便買沙爹醬。今次,我ORDER咗個香茅豬扒拉麵,想試下沙爹湯底,其實都幾好食,沙爹湯夠香濃,麵質吾會太腍,豬扒又好腍,可能碗麵遲咗拎嚟,便咗D湯吾係好夠熱,如果熱D應該仲好,個奶茶都幾好。不過今次見個下午茶餐牌嘅餐少咗嘢揀,好似冇上次比卡超CROSS OVER果排咁多選擇,但今次吾係志在食嘢,所以冇乜所謂,碗豬扒拉麵都OK啦!

香茅豬扒拉麵(沙爹湯底)
2017-04-30
2017-04-14 340 瀏覽
自從尖沙咀分店結業後好耐都冇幫襯過,今日去開銅鑼灣見到即刻上嚟食😋呢間店好大,假日六點幾嚟到仲有大把位。未睇餐牌已決定叫白咖喱香茅豬扒飯。惠顧食品滿$30配飲料半價。今日點咗特濃朱古力沙冰同鮮芒椰汁沙冰珍珠。豬扒飯上枱一如以往的吸引,試過幾間不同的分店,水準依然,絕對抵讚👍🏼👍🏼👍🏼豬扒質地鬆軟,香茅味好出。白咖喱汁不辣略帶少許甜味而且很濃稠,送飯無得頂。飲品有驚喜,朱古力沙冰真係幾濃而且每啖都飲到朱古力碎。鮮芒沙冰味道香甜、珍珠夠晒煙靭👍🏼

呢間店好大,假日六點幾嚟到仲有大把位。

2017-04-14
2017-04-13 282 瀏覽
好耐都冇去食過沙嗲王,今日心血來潮想食就要去食啦上到去唔洗等位可以直入。點知見到Menu好似比以前少左D野食,而且我最愛既炸蝦餅居然冇左脆蝦棒,夠脆仲有大大隻蝦係入面蒜蓉牛油雞翼,香脆可口,醃得入味,有少許的蒜蓉牛油味,肉質嫩滑芝士焗年糕呢個就係我既最愛,每次黎都一定要叫的,濃濃的芝士味加上煙煙韌韌的年糕煙肉菠蘿鮮茄醬Pizza,味道普通,餅底薄身不過焗得太耐有少許的硬鮮芒椰汁沙冰,芒果味濃,配上煙韌的珍珠
好耐都冇去食過沙嗲王,今日心血來潮想食就要去食啦
脆蝦棒,夠脆仲有大大隻蝦係入面
鮮芒椰汁沙冰,芒果味濃,配上煙韌的珍珠
2017-04-07 357 瀏覽
很久無幫襯沙嘜王了。想不到招牌菜白咖喱豬扒飯也包括在午市套餐在內,午市套餐由$50起。多年無食的白咖喱豬扒水準一樣,帶甜的白咖喱汁味道多年不變,以這個價位來說是很抵食。白飯尚算大碟,我浪費地食不完😔😛 午市套餐包冷熱飲品,最驚喜的是:連荔枝特飲及青蘋果特飲也在選擇範圍之內。由於銅鑼灣此店地方比較大,1-4人於繁忙時間只需等一會兒便有位。仍然大愛他們的電子叫喚店員系統。無論落單、加單或結帳都很方便。
2017-04-07
2017-03-18 444 瀏覽
仲記得讀中學嘅時候,成日同同學三五成群黎「沙嗲王」食嘢,因為平靚正又可以坐得耐今日因為遲起身,就同朋友來呢度食下午茶!都幾多選擇,一見到「香茅豬扒」就眼睛發光賣飛佛!沙嗲豬扒拉麵 配 荔枝紅茶($39)豬扒水準不變,依然係咁好食!啲香茅味真係好正拉麵都好食!雖然係下午茶,但份量都唔少呀在叫埋另一個最愛-「炸饅頭」!但呢個感覺冇以前咁好食,炸都冇以前咁鬆!總結喺銅鑼灣食下午茶,呢個價位好抵!!值得推介!記得食香茅豬扒呀

今日因為遲起身,就同朋友來呢度食下午茶!
都幾多選擇,一見到「香茅豬扒」就眼睛發光
賣飛佛!

沙嗲豬扒拉麵 配 荔枝紅茶($39)
豬扒水準不變,依然係咁好食!
啲香茅味真係好正
拉麵都好食!雖然係下午茶,但份量都唔少呀
在叫埋另一個最愛-「炸饅頭」!

但呢個感覺冇以前咁好食,炸都冇以前咁鬆!

2017-03-05 516 瀏覽
趕不及lunch便要衝出灣仔得wedding expo, 排隊買入場卷企了半個鐘. 一定要食個勁嘅下午茶補返. 講到地方闊落嘅食肆第一時間唸起通常係樓上鋪嘅沙嗲王, 位處銅鑼灣貴貴貴租嘅沙嗲王很自然開喺高層吧.日式蟹粉豆腐鍋配飯 $68肚餓上黎不會理會係咪下午茶, 香港大部分餐廳menu都圖文並茂, 其實大家都唔prefer睇大量文字. 落單大約10分鐘, 用石頭鍋裝嘅蟹粉豆腐鍋就同一碗飯一齊送上, 仍處於滾燙狀態的石頭鍋已令人即使燙咀都想即刻起動, 只見一大抓蟹肉在正中間, 以豆腐粒和更多蟹肉墊著, 金黃色正是蟹粉. 用來送飯一流, 吃至鍋底還有煙出. 單是啖啖蟹肉已值回票價了.下午茶-蒜蓉牛油雞翼 $35吃下午茶總要配個飲品, 正好叫一個份量較light的炸雞翼開心share, 這雞翼很有蒜香, 附上M記細size薯條, 茄汁也比M記多, 所有都是現叫現炸. 脆卜卜的凍荔枝紅茶不錯的冷飲, 有荔枝味亦不會甜得掩蓋了茶味.
日式蟹粉豆腐鍋配飯 $68

下午茶-蒜蓉牛油雞翼 $35
下午茶餐-蒜蓉牛油雞翼

凍荔枝紅茶
不錯的冷飲, 有荔枝味亦不會甜得掩蓋了茶味.
2017-02-11
下午茶餐-蒜蓉牛油雞翼
凍荔枝紅茶
剛去了婚展發現沒有餅卡買, 走了一圈便離開會展, 原本經過海皇粥店想吃粥, 誰知因爲我們推了bb車, 海皇的阿姐拒絕我們進店, 唉, 吃碗粥都被拒諸門外, 只好繼續往銅記方向行, 還因此可以經過「三不賣」飲返杯. 下午茶- 特選肩胛肥牛沙嗲湯幼身拉麵 $53 一次過滿足我想吃: 肥牛, 沙嗲, 拉麵的願望, 因為這個在"麵類"下午茶個column其實是自由配搭, 湯底尚有清湯/ 咖哩湯/ 冬蔭公可選, 麵更有米線/ 檬粉/ 粉絲/ made in Japan烏冬, 譚式/ 越式/ 中式/ 日式樣樣齊. 不一會肥牛拉麵送到, 還是一貫用架雙層車仔運送食物, 安全100分. 沙嗲如常地濃香, 肩胛肥牛很多塊, 鋪滿整碗, 不是薄如蟬翼的切片牛, 是厚版的, 長的肥牛. 沒太多多餘脂肪, 所以我不用特地揀出來, 拉麵份量正常得多, 至少吃完是飽的. 還保持著一向的水準.熱檸水 喜歡大杯裝的熱檸水.又有coupon了!

下午茶- 特選肩胛肥牛沙嗲湯幼身拉麵 $53

熱檸水

喜歡大杯裝的熱檸水.

又有coupon了!
2017-02-11
  • 沙嗲肥牛拉麵
每個人心目中,每一間餐廳都有一樣野係必點既!例如麥當勞既雞翼,吉野家嘅三文魚蟹子飯,茶餐廳一定食沙爹牛麵🙈而我同女朋友去食沙嗲王,就一定會點白咖喱豬扒飯同沙嗲肥牛米線,不過唔知係咪太耐沒食嘅關係🤔水準真係明顯差左好多☹️白咖喱香茅豬扒飯-HKD55$白咖喱嘅香味淡左好多,味道亦都比以前冇咁濃郁☹️雖然豬扒嘅大細都係好大塊,但明顯肉質同調味上真係差左好多,我唔知係因為個廚師嘅問題,定係整體分店嘅味道都改變左,以前真係好好食架😭😭順帶一提佢哋個沙爹肥牛米線真係完全變咗另一樣野🙄🙄湯底超稀!你唔講比我聽係沙爹我都食唔出,肥牛嘅數量有少左勁多,而家連生洋蔥都慳返,其次係佢個米線煮得太淋,真係夾都夾唔到😐唉,希望係分店嘅問題啦!

白咖喱香茅豬扒飯-HKD55$

順帶一提佢哋個沙爹肥牛米線真係完全變咗另一樣野🙄🙄

2016-12-01
$60 (宵夜)
  • 白咖哩豬扒飯
沙嗲王真係好多年無踏足過,以前中學時代真係成日食,平靚正。出左黎做野,反而太多好野食選擇下,已經漸漸違忘左佢。今日去開銅鑼灣,心血來潮好想食佢個蟹粉豆腐鍋😜,七點幾黎到居然唔使等位直入。蟹粉豆腐鍋配白飯真係超級正, 個鍋夠晒熱辣辣,蟹肉都唔少喎,食到濃濃蟹粉味同咸蛋香,豆腐又夠晒滑先係68蚊!正啊!白咖哩豬扒飯,個汁更加正,雖然話唔辣,但對於完全唔食辣既我係覺得有微微辣,不過真係好野味😚豬扒有香茅味,加埋啲蔥花,洋蔥絲更加香。食完啲刺激野,好彩有杯朱古力沙冰中和下。飲到底都keep到好濃既朱古力味。食完仲有cash coupon 送,真係幾抵食,侍應服務亦非常有效率。平野都可以食到好野
先係68蚊!正啊!

• 蟹粉豆腐鍋
2017-02-20 340 瀏覽
差唔多十年無去過我讀書嗰陣嘅食堂-沙爹王。記得以前星期六,日同啲同學仔出街嗰陣,諗都唔駛諗就去呢度食晚飯,點解?平靚正囉!就係咁簡單!今次去到,餐牌都無咩大轉變,可能之前每次去到都係叫呢樣-白咖哩豚肉飯!當飯一上枱,以前嘅回憶即刻出番哂嚟,試下味道有無變左先。進化左,味道比以前仲正,豚肉比以前更加爽口,白咖喱汁依然保持水準,好開胃,份量又足,淨係叫呢個order已經夠飽飽,仲有飲品全部半價,價錢好合理,正!
差唔多十年無去過我讀書嗰陣嘅食堂-沙爹王。
2017-02-15 1599 瀏覽
良久都冇去沙爹王食飯,曾經沙爹王都係我中學時既飯堂,一大班朋友聚會諗唔到去邊食,就一定會黎沙爹王食飯,我記得上次黎係用寵物小精靈做主題,而家已經係一個我唔識既卡通做主題。餐牌好可愛,盡是一個個卡通人物可惜呢,因為唔認識呢個卡通人物,所以勾起唔到我既食慾~~還是乖乖地叫番最基本既白咖喱豬扒飯午市餐牌白咖喱香茅豬扒飯($54)白咖喱汁香而不辣,以前比我既感覺係辣D,係咪我而家食得辣左,haha?不過D汁用黎撈飯就一流,3塊豬扒整得岩岩好,還帶點juicy!咖喱香茅豬扒粒炒飯($57)比起上面個飯,呢款似乎遜色得多,飯粒雖用上珍珠米,且用上咖喱炒到飯粒金黃,可惜沒太大特別之處了~特濃朱古力沙冰(+$13)呢杯沙冰又幾得,雖然要加上$13有點貴,但係又幾好飲,朱古力味香濃
餐牌好可愛,盡是一個個卡通人物

午市餐牌

白咖喱香茅豬扒飯($54)

咖喱香茅豬扒粒炒飯($57)
咖喱香茅豬扒粒炒飯
特濃朱古力沙冰(+$13)
2017-02-03