2019-10-06 1117 瀏覽
當時喺咖啡弄結業前嘅早幾日先得知呢個消息,即刻趁最後機會走去食多次,以後要去到台灣先有得食啦。多年以嚟,餐牌變化不大,雖然都有唔少嘅新家菜式。🌪Oreo沙冰Oreo味道香濃,甜度適中,沙冰打得幼滑,個人覺得半溶狀態嘅時候最好飲。🌪冰鮮果茶由咖啡弄喺香港開業至今最鐘意嘅飲品,出面搵唔番呢個味道,係我最鍾意嘅水果茶,沒有之一。🌪龍蝦包麵包烘到外表金黃,外脆內軟,龍蝦肉份量亦都唔少,肉質彈牙,食落淡淡滋味。🌪士多啤梨窩夫咖啡弄嘅窩夫一直走飽肚路線,唔係空氣感嗰種窩夫😂窩夫鬆軟綿密,蛋味奶味同樣香濃,配埋酸酸甜甜嘅士多啤梨醬,的確令人回味。🌪雖然食物質素仍然好食,但除咗價錢之外,之前一直唔想嚟嘅原因同員工有好大關係,服務差之餘,就算店內多吉位都冇人執枱,唔入客,想做少啲嘅心態所有打工仔都有,但太明顯都會令食客睇唔過眼。

多年以嚟,餐牌變化不大,雖然都有唔少嘅新家菜式。
🌪Oreo沙冰

🌪冰鮮果茶

🌪龍蝦包
🌪士多啤梨窩夫
咖啡弄嘅窩夫一直走飽肚路線,唔係空氣感嗰種窩夫😂

2019-08-23 742 瀏覽
第一次去咖啡弄是由樓梯底排到上去,等左1 小時左右,用餐時間好像1.5小時台灣引入香港的cafe.....所以長期都係咁多人不過食物味道唔錯的之前試過叻沙同窩夫,今次係第3 次去食,所以就試下招牌三文治總匯等食物大約20分鐘左右,三文治餡料挺多的。。。仲配埋香辣粟米片飲品就order左朱古力不過店內人手好像唔係好足夠,試過有次叫左叻沙。。。等左45分鐘仲要催單先有得食。可能改善下人手問題,可以令食客減小排隊等候的時間
第一次去咖啡弄是由樓梯底排到上去
,等左1 小時左右,用餐時間好像1.5小時

台灣引入香港的cafe.....所以長期都係咁多人
不過食物味道唔錯的

飲品就order左朱古力

三文治總匯
三文治總匯
今次食左三樣野,草莓窩夫,龍蝦三文治同埋公司三文治🤤仲叫左野飲但唔記得影 哈哈😚三樣野都好好味,草莓窩夫打卡一流 同埋真係好味😍但兩個三文治質素麻麻地,甜食會比較好味😂
2019-08-16 338 瀏覽
平時從來無寫食評的習慣,去完銅鑼灣呢間咖啡弄之後覺得唔寫唔得。第一次去一間食肆係俾啲waitresses 既態度嚇親!見有啲人讚佢地good service真係O左,唔通正係呢日先係咁差?我地琴晚準時6:30去到攞枱,坐低睇左一陣menu跟住預備點餐。有個好霸氣帶著黑色口罩既waitress攞著個不鏽鋼餐具桶埋黎,跟住勁大力咁一野擺起我地張枱到🤯好似發洩緊情緒咁🤯我地全部人即刻呆左唔識反應,我隔離個朋友(當時佢最近個waitress)直程嚇到彈起😱完全唔知發生咩事,差啲以為係我地唔知做左啲咩得罪左佢咁。可能見我地都嚇親,點餐個時個態度稍微緩和左啲。之後我地7個人想換張圓枱方便啲傾計,佢都肯配合,呢樣係唯一一樣好😅 去到差唔多食完個時,我地聽到黑口罩waitress叫長髮waitress幫手執枱,點知長髮女超燥咁話已經執左好X多唔X想再執。唔記得仔細對話,但有一句一定記得既係黑口罩女聽到之後就話佢都執X左好多,跟住話:「呢枱都已經搞X死我。」因為個晚幾乎全部都係兩個兩個人食,得我地呢枱係多人,所以「呢枱」明顯係指我地🤷🏼‍♀️ 平時遇到啲態度差既侍應最多係會黑口黑面,今晚真係令我「大開眼界

平時遇到啲態度差既侍應最多係會黑口黑面,今晚真係令我「大開眼界」! 竟然可以起食客面前咁樣發洩,完全係不可思議。

食物還算ok,但等左好耐,其中一個朋友點左份三文治過左30分鐘都未上倒。

總括而已,食完呢餐之後真係一世唔會再黎,啲態度直程可以用恐怖黎形容😱👎🏻👎🏻 如果日後服務質素仍然係咁差的話,相信只會越來越趕客。
2019-08-15
  • 草莓冰淇淋鬆餅
2019-07-31 388 瀏覽
放工即刻搭車黎咖啡弄,係唔駛排隊就可以入座每人最低消費係一杯野飲,叫左芝麻咖啡,我個人覺得有少少中伏,我唔知原來d芝麻係撈左入去嗰pat cream度再浮喺咖啡上面,下次黎都係叫返其他野飲次次黎,都話冇哂鹽酥雞得鹽酥菇,今次終於有喇,鹽酥雞係好食嘅,但比較下會鐘意鹽酥菇多d,因為比較juicy呢個總匯三文治都係每次黎必叫,最鐘意佢上面d墨西哥脆脆,同個蛋沙律,雖然係咁,佢個豬扒三文治都唔錯嘅黎到咖啡弄冇理由唔食厚鬆餅嘅,有一球士多啤梨雪糕同一球吉士,仲有幾多士多啤梨伴碟,但係d士多啤梨有d酸,將士多啤梨雪糕同吉士搽落塊鬆餅度食,多重口感但係又非常夾,食完呢個好滿足
放工即刻搭車黎咖啡弄,係唔駛排隊就可以入座

2019-07-25 159 瀏覽
We ordered food and waited for 30 minutes for it to reach. We asked the waitress and she gave us extremely bad and rude attitude. Will not come here again. She kept ignoring us and we had to go up for an answer.Average food and very very sweet drinks. Not as good as before.

2019-07-23 172 瀏覽
去開銅鑼灣想搵間餐廳可以坐耐少少,就諗起曾經紅遍一時嘅「咖啡弄」排隊要排到出樓梯下面🚶🏻‍♂️,但如今人氣已經差太多啦,餐廳需然都坐左幾枱客人,但假期下午時段唔洗等位就可以直入,可能太耐冇嚟服務都改變左,記得最初幫櫬係有台灣腔嘅店員幫客人落單,感覺比較似貼近台灣店感覺,如今都係香港人,人手亦超不足,食物質素感覺都下降咗😐-當時人氣《草莓冰淇淋鬆餅》🥞,如今變得超厚實不夠鬆軟,蛋味是充足的,但偏乾最後好辛苦地食左兩小件超失望🙍🏻‍♂️,《玉米里肌起司可頌》🥐牛角包夠脆身,車打芝士好濃味,火腿配料夠多算唔錯,指定要叫兩杯飲品都比較偏甜,《茉香蜜桃冰茶》面上放滿水果賣相幾靚,茶都幾清新蜜桃味好出眾🍑,如果減一點糖會更好😳《冰焦糖瑪奇朵》真係甜到頂唔順,最後剩下大半杯,經過時間變遷好似已經唔係熟悉嘅咖啡弄,剩下好處就係變了冇限座時間食左接近兩個鐘都冇被人趕走,假期可以好好休息一下🤫

2019-07-21 194 瀏覽
幾年冇黎咖啡弄,掛住佢既窩夫,於是呢晚決定去試下窩夫係咪當年一樣味道。每人要點一杯野飲,叫左茉香蜜桃冰茶同牛奶冰棒可可亞。我比較中意前者,可以解膩,後者好特別,附送既朱古力好食。另外仲叫左BBQ豬排三文治同總匯三文治,好足料,大大份。當然唔少得甜品啦,今次試葵瓜子芝麻冰淇淋窩夫,個窩夫仲係當然第一次食時好好食既味道,好厚好足料,香甜又重蛋味,必食窩夫
另外仲叫左BBQ豬排三文治同總匯三文治,好足料,大大份。
2019-07-20
2019-07-19 91 瀏覽
每次朋友去銅鑼灣問我有啲乜嘢餐廳想食,我一定會話你呢間食。因為我真係好掛住佢哋嘅Oreo沙冰,係我飲過所有Oreo沙冰入邊最好飲嘅一杯。佢特別嘅之處在於入邊有好多黑朱古力粒食落去成杯野唔會好甜,而且好有咬口,所以我每次嚟到呢間餐廳,都一定會帶呢個Oreo沙冰!而我同朋友亦都share左一份蛋沙律三文治,睇張相都見到蛋沙律嘅份量非常之多。同埋餐廳嘅環境亦都非常舒適,啲店員都唔會趕你走,仲會幫你斟水服務態度唔錯!

我们六个人来吃东西,五个人都已经吃完了,一个人的三明治还没有上!!!隔壁的四五桌都比我们晚到的,三明治和饮品都已经上齐!!分不清先来后到,而且上餐速度慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢慢!一个三明治已经等了一个小时了。
2019-06-29 270 瀏覽
同閨蜜傾計坐得舒服又能享受美食,一諗就諗起「咖啡弄」。之前幫襯過總係排好長龍,早幾日試下有無電話book 位,驚喜原來可以。我地7pm 準時到達,可能時間較早,無需等位。由於喜歡食牛角包,我地叫了「玉米里肌起司可頌」,「豬扒三文治」,甜品控的我就叫了「黃金拿破崙千層派」。每次黎親呢度總會飲「熱水果茶」,今次也不例外,閨蜜就叫了「熱柑桔茶」。「玉米里肌起司可頌」牛角包很鬆軟,芝士味亦很香;「豬扒三文治」的豬扒煎得唔錯;「黃金拿破崙千層派」需時制作20分鐘,邊傾計邊等剛剛好,唔膩超喜歡。兩杯熱飲就酸酸地,胃口大開。😋😋邊享受食物,同閨蜜講不完的話題,吃了開心的一餐。付款只能以現金支付,如果可以用信用卡付款就方便得多。

邊享受食物,同閨蜜講不完的話題,吃了開心的一餐。

付款只能以現金支付,如果可以用信用卡付款就方便得多。

玉米里肌起司可頌

黃金拿破崙
  • 熱鮮果茶
  • 黃金拿破崙千層派
2019-06-23 258 瀏覽
這間餐廳我曾經跟好朋友👭常來,今次帶了兩個小朋友及我的好友去吃,卻出奇地冷清,不知道是食物水準下降,還是人們已經吃厭了。我跟平常一樣點了煙鴨胸沙律,但是我想要的龍蝦三文治就賣光了,所以選了煙肉三文治,喝了水果茶,朋友點的咖啡又好喝又好玩。煙鴨胸沙律水準依然,煙鴨胸入味又有嚼勁,沙律比以前還要新鮮。那些三文治有很多餸菜,小朋友吃得很滋味,我嫌麵包皮有點硬,咬起來很費力。其實食物的水準沒變,而且賣相好看,我身邊的小朋友都很享受,可能由於香港有太多選擇,人們太容易生厭罷了。由於顧客不多,所以我們在餐廳逗留的時間很長,邊吃邊談天,邊聽音樂邊笑,都過了愉快的晚上。

2019-06-18 201 瀏覽
一開始開既時侯每次黎親都係排哂長龍,今日黎銅鑼灣見到無人排隊即刻入去食😋玉米里肌起士可頌牛角酥真係好好食,外脆內軟,芝士味好突出,而且伴菜有沙津好開胃墨爾本龍蝦堡本來覺得價錢都算幾貴,但驚喜既係龍蝦好多好足料,配埋麵包牛油味好重好好食!餐廳規定每人要叫一杯飲品,所以就叫左oreo冰沙,oreo碎好多而且好大杯所以飲完一杯已經好飽好滿足!
玉米里肌起士可頌
墨爾本龍蝦堡
2019-06-17
2019-06-10 384 瀏覽
想係銅鑼灣搵間野食好食,又有wifi上到網既cafe,可以靜靜地坐下做下野,其實真係唔容易。諗黎諗去結果都係番番咖啡弄😂雖然佢個餐牌同上一次黎既時候轉左少少,但係都唔會影響到我不變既選擇😂冰釀咖啡,淨係加奶,已經中和到咖啡既苦澀味,更帶出咖啡本身既香味。我次次都嗌既菩提子,見到佢軟化血管呢個功效已經心心眼,再加切晒片既生果,絕對係high class既感覺。不過今次薑味太重,有啲辣。總匯三明治,次次見到就😍就嗌,但係又次次都唔記得係好大份,每人食一件已經夠皮。烤雞pizza,嗌完本身有啲後悔,因為想轉番窩夫,不過最後都係覺得一試無妨。男友食到lam lam脷,不過我就覺得醬汁太濃味,食唔到雞味。

諗黎諗去結果都係番番咖啡弄😂

菩提子花草茶
總匯三明治
現烤燻雞吐司披薩
2019-05-25 335 瀏覽
今日帶友人黎左呢間餐廳試下,果然無令我地失望,坐得舒舒,服務態度又好,當然唔小得我至愛既果茶,入面有好多配料,有各式各樣既水果都有,非常鮮甜可口,最岩同朋友仔黎飲下野傾下計。
今日帶友人黎左呢間餐廳試下,
果然無令我地失望,
坐得舒舒,服務態度又好,
當然唔小得我至愛既果茶,
入面有好多配料,
有各式各樣既水果都有,
非常鮮甜可口,
最岩同朋友仔黎飲下野傾下計。