呢間真係食咁多間最岩口味既拉面,就算去完日本番黎都係想食呢間😂個人最中意食佢個蝦湯味噌拉面,每次都可以飲晒d湯,加埋d辣芽菜食又有多個層次以前有好多分店 但間間水準都不一,得呢間最keep到,可惜鋪面低調,入面坐位有限,師傅得一個人做所以要耐心d等,不過值得既今日行過仲做周年慶買一送一,大癲😳佢個豚骨湯拉面,好奶白既湯,食完仲有d骨膠原黏咀,真係好正🤤希望小店要撐住唔好執!
蝦湯味噌拉面
蝦湯味噌拉面
2023-10-19 309 瀏覽
已經好耐冇去過別天神拉麵。一年前去嘅時候驚為天人,成日都要排隊。今日咁啱行過冇人所以入去試一試。同之前一樣,我叫咗佢哋嘅別天神套餐,爆一碗豚骨拉麵同一個沙律。拉麵湯底奶白色,好香濃嘅豬骨味。上次喺博多見到日本人會喺拉麵上面落酸薑,我又試一試,啲回憶即刻返晒嚟😊 湯底嘅油膩感俾酸薑減輕左,酸中帶少少微甜,碗麵即刻變到好開胃。小龍蝦沙律亦都好好味,加埋紫菜一齊食就冇得頂 😋可能嗰日去落雨,冇乜客。鋪面有啲污糟,而且牆身有跡。建議店長改善改善。別天神套餐 (豚骨拉麵+小龍蝦蟹籽沙律)$110。

別天神套餐 (豚骨拉麵+小龍蝦蟹籽沙律)$110。
2023-10-18
  • 小龍蝦蟹子沙律
  • 豚骨湯麵
這家在很久以前就已經有朋友推薦過我去吃到的時候 還以為是日本人開的自家小店(開始去OPENRICE 打文時 才知道是連鎖店 !!誰叫他們店的大小跟裝潢 跟東京窄行小店那麼像大家都一定要去親身體驗一下 就懂了😤蝦味噌豚骨湯麵 $90OMG 也太香了吧~~ 還沒吃 蝦🦐味的香氣己飄到鼻子我們點拉麵🍜時選了「普通」硬度 直接是我們喜歡的軟硬💕配上濃濃海鮮🦞 味的湯 和麵條一起吃 WUUUU~~大家也一定要和香蔥、粟米、迷你蝦乾一起吃 更是精彩青香新鮮的香蔥 每顆都充滿咬口的粟米 蝦乾如點精般(吃到最後 好像不夠一般默默把 整份的湯全喝光😚別天神套餐 $110豚骨湯麵這份更能喝到他的精髓 整份湯底只用了兩項原料熬製而成:豚骨、純水看廚師👨‍🍳 倒出來時 湯底純純米白 喝起來微厚身 乾淨純粹的豚骨湯配上醃漬柔軟的溏心蛋 再吃上一口湯拉麵 也太滿足了 大家一定要吃一口~再和叉燒一起吃 微焦的豚肉香氣裹著拉麵和湯一起吃 滿口都是柔和豚的香氣是肉肉人純粹美滿的滋味餃子(4隻)噢~這配拉麵  一簡直一流~ 一般吃拉麵再把湯喝一半肚子都已經會滿足得至少八成 再想要多吃塊餃子🥟 就不能膩然而這餃子🥟做到了~
這家在很久以前就已經有朋友推薦過我去吃

到的時候 還以為是日本人開的自家小店
(開始去OPENRICE 打文時 才知道是連鎖店 !!
誰叫他們店的大小跟裝潢 跟東京窄行小店那麼像

大家都一定要去親身體驗一下 就懂了😤
蝦味噌豚骨湯麵 $90
OMG 也太香了吧~~ 還沒吃 蝦🦐味的香氣己飄到鼻子
我們點拉麵🍜時選了「普通」硬度 直接是我們喜歡的軟硬💕
配上濃濃海鮮🦞 味的湯 和麵條一起吃 WUUUU~~
大家也一定要和香蔥、粟米、迷你蝦乾一起吃 更是精彩
青香新鮮的香蔥 每顆都充滿咬口的粟米 蝦乾如點精般

大家知道下次要去吃哪家的拉麵 一了吧😆
2023-09-19
豚骨湯麵——別天神套餐
餃子(4隻)——別天神套餐
某日同👧🏽去咗銅鑼灣睇傢俬,六點鐘睇完之後想食拉麵,諗起附近有好多人推薦嘅別天神一直未有機會試,於是決定夜晚就食佢。六點鬆到達,未見有人入座,喺門口準備入去時發現左手邊有部販賣機,要喺度買完飛再入座,有點日本嘅感覺。食肉獸👦🏻揀咗蝦味噌豚骨拉麵,另加一隻半熟蛋同一份叉燒。👧🏽就揀咗蝦味噌餃子套餐(蝦味噌豚骨拉麵加四隻餃子)入內後店員收到飛仔就準備拉麵,店內有部電視仔,播嘅係原汗原味日本本土嘅電視節目😆我哋坐低之後亦陸續有客人入內進餐。拉麵隔咗一陣就上菜了,蝦味噌豚骨拉麵鋪滿唔同顏色嘅食材,櫻花蝦、紫菜、粟米、蔥同叉燒。重口味嘅👦🏻覺得湯底飲落有點失望,味道比想像中偏淡及質地未夠濃郁,帶有少少蝦香,後尾加埋餐廳提供嘅蒜蓉落湯底有加分,多咗份蒜香同口感豐富咗。餐廳除咗提供蒜蓉外,仲有芝麻同辣芽菜。其中辣芽菜好好食,爽口得嚟仲有返咁上下辣度,即刻令到胃口增加。麵底揀咗普通硬度,麵質彈牙及有相當掛湯能力,不錯。至於叉燒,唔係嗰種入口即化嘅叉燒,而係實淨彈口有口感嘅叉燒。醃得入味唔嚡又彈牙,有點驚喜,但👧🏽就表示佢嗰份叉燒有點嚡同韌,不太理想。食到一半,👧🏽嘅餃子都上埋。餃子熱辣辣,外皮酥脆,餡

六點鬆到達,未見有人入座,

食肉獸👦🏻揀咗蝦味噌豚骨拉麵,另加一隻半熟蛋同一份叉燒。
👧🏽就揀咗蝦味噌餃子套餐(蝦味噌豚骨拉麵加四隻餃子)

餐廳除咗提供蒜蓉外,仲有芝麻同辣芽菜。

麵底揀咗普通硬度,麵質彈牙及有相當掛湯能力,不錯。

食到一半,👧🏽嘅餃子都上埋。
餃子熱辣辣,外皮酥脆,餡料份量適中,調味都還可以,咬開有少許肉汁,整體不過不失。

由於睇完食評大部分都俾頗高評價,所以帶住期待嘅心情去試呢一餐,最後同預期落差有點大。食物整體合格,但又覺得未去到好出色及令我有回頭嘅意慾。

Credit by 👦🏻
2023-04-17 789 瀏覽
款式唔多!但好食😋原味已經好味!再加其他配料。又有另一番味道👍🏻店鋪位置比較偏僻,但食完可以過對面維港😊在店外有自肋機購票機,購票後交票店員。先來小龍蝦沙律🥗紫菜包住食,幾好的開胃菜。食完剛好拉麵到,先飲湯,好味冇味精。買相亦可以。食一會後,見到有教加配料,成為辛辣🌶️或濃味方法。試咗濃味,味道👅又變為另一種美味😋需然地方偏細,但感覺似日本🇯🇵拉麵🍜店。店員服務態度亦很好👍🏻銅鑼灣幾間出名拉麵🍜店都試過,味道係這間最好😊價錢亦合理👍🏻
店鋪位置比較偏僻,但食完可以過對面維港😊
在店外有自肋機購票機,購票後交票店員。
試咗濃味,味道👅又變為另一種美味😋
需然地方偏細,但感覺似日本🇯🇵拉麵🍜店。
店員服務態度亦很好👍🏻

2023-04-17
  • 蝦味噌套餐
  • 小龍蝦蟹籽沙律
  • 蝦味噌豚骨湯麵
2023-03-27 515 瀏覽
好耐無食過拉麵啦!之前北角都有一間博多拉麵別天神,但最近執咗,為咗重拾佢嘅味道,我決定去佢嘅另一分店:銅鑼灣告士打道鋪。但係,一去到門口就打咗個突,因為店面俾我想像中細勁多,如果要走到店鋪最入嘅座位,就算再瘦嘅人都要「縮起個肚、舉高個袋」先可以入到(出嚟嗰陣挺住個滿載而歸嘅肚,難度應該再高啲)......食個拉麵姐,都要過五關斬六將咁......我嗌咗一客蝦味噌套餐,配日式餃子。拉麵嚟講,湯底一如既往嘅好味,濃郁得嚟又唔會過咸;叉燒軟嫩,溏心蛋入口即溶,配菜又恰如其分地吊到味,唔會喧賓奪主;最特別係放喺中間嘅櫻花蝦,鮮艷奪目,為呢碗拉麵加唔少賣相分!至於日式餃子就相對普通,我嫌佢淋得濟,只可以用不過不失嚟形容。服務方面,店內只有一男一女店員,見佢地全程都默默做無停手,對客人態度良好,既勤快又有禮,值得一讚!整體嚟講,除卻店內環境過於狹窄之外,食物質素同服務都好好,值得一試(再試)!

蝦味噌套餐
2023-03-24
蝦味噌套餐
日本拉麵店設計,落單係門口部機揀返想要啲咩,然後就可用八達通/信用卡比錢。之後拎張飛比店員,坐低等一陣就有得食(。・ω・。)💛🍜蝦味噌豚骨湯麵 + 餃子$115蝦味噌味道濃郁,有蝦嘅鮮味,又唔會太咸,飲得出佢無落味精,就算飲哂成碗都唔會覺得口渴。配料有粟米、櫻花蝦、葱、叉燒、蛋。餃子就是普通的餃子。🍜豚骨湯麵 $75豚骨湯都係好濃郁嘅豚骨湯,無味精,唔會油膩。但對比起蝦味噌湯就少啲層次,會比較推薦蝦味噌湯麵(。・ω・。)配料有叉燒、葱、木耳。拉麵是幼麵,叉燒偏瘦,但肉質都唔會柴。然後佢哋個龍蝦沙律好好食😋

🍜蝦味噌豚骨湯麵 + 餃子$115

餃子就是普通的餃子。

🍜豚骨湯麵 $75

然後佢哋個龍蝦沙律好好食😋
2023-03-09 276 瀏覽
老公又話想食拉面,揀左銅鑼灣嘅別天神鋪頭唔多座位,印象大概應該坐到十個位左右黎到已過左午餐時,所以都無乜人,可以直入湯底有豚骨/蝦味噌兩款可以揀我同老公一人叫一款湯底,兩款都可以試晒蝦味噌豚骨湯麵~湯底普通,拉面普通,叉燒嚡左啲但味道還可以豚骨湯面~湯底都係一般別天神套餐跟餃子🥟4隻~餃子餡麻麻地,餃子皮煎得又唔脆餐廳衛生同環境都係一般其實都係見到好多好評過黎試下,不過食完又試唔到有乜值得好推介
老公又話想食拉面,揀左銅鑼灣嘅別天神
鋪頭唔多座位,印象大概應該坐到十個位左右
黎到已過左午餐時,所以都無乜人,可以直入

湯底有豚骨/蝦味噌兩款可以揀
我同老公一人叫一款湯底,兩款都可以試晒

蝦味噌豚骨湯麵~湯底普通,拉面普通,叉燒嚡左啲但味道還可以

豚骨湯面~湯底都係一般

別天神套餐跟餃子🥟4隻~餃子餡麻麻地,餃子皮煎得又唔脆

餐廳衛生同環境都係一般
今日約咗我嘅中學同學喺銅鑼灣食飯,慶祝佢生日🥳 可惜我要OT,叫佢等我成粒鐘…真係唔好意思🫠 因為朋友想食拉麵,所以我就揀咗呢間餐廳 (聽其他朋友講話好好食😋) 不過去到餐廳就俾佢既size嚇親,因為好細間😅 全店只有一張L型枱,而位與位之間好貼,而走廊位只係能夠岩岩好俾一個人進出,肥少少都難行🫢佢既落單方法同日本既拉麵店一樣,係店外的自助售票機揀完想食既款式&飲品,就可以直接入錢,好方便🤭 買完之後就可以將張單據俾店員,等左<5分鐘就係送到面前。座位前仲有水&凍麥茶俾客人自己揀黎斟,不過我就揀左飲氣水😆蝦味噌豚骨湯麵 +餃子/ 小龍蝦蟹籽沙律 ($115)我哋都叫咗同一款拉麵,但係配菜就分別叫咗餃子同埋小龍蝦蟹籽沙律🥗 大家share食🥰 我幾鍾意佢個沙律,除咗沙律之外仲附送左6塊紫菜,等我哋可以夾埋沙律一齊食🤭 至於餃子就普普通通,冇乜特別。拉麵🍜方面,豚骨湯底好濃厚好rich,配料有粟米🌽、蔥、叉燒、溏心蛋🥚同櫻花蝦🦐,超級豐富!不過去到最後我覺得有少少咸🤏🏻 雖然味道未去到好味到令我驚艷,但整體黎講都算唔錯。

蝦味噌豚骨湯麵 +餃子/ 小龍蝦蟹籽沙律 ($115)
小龍蝦蟹籽沙律
餃子

小龍蝦蟹籽沙律
餃子
2022-11-17 762 瀏覽
💛 @ramen_betsu #博多拉麵別天神別天神嘅格局同好多日本拉麵店一樣,喺門口嘅「食卷機」揀完嘢食、比完錢,就可以入去坐低等麵食喇🥰 🍜 蝦味噌豚骨拉麵 ($85)朋友呢個豚骨拉麵好香,湯底係濃郁嘅豬骨味😋 好食!😍😋🍜 別天神小龍蝦蟹子沙律套餐 ($105)我叫嘅呢個小龍蝦套餐仲送咗好味嘅蟹子沙律😋 拉麵可以自選軟硬度(入餐廳後同店員講就可以),我嘅正常拉麵唔會太硬,啱我😚 湯底超級香蝦味!
💛 @ramen_betsu #博多拉麵別天神

蝦味噌豚骨拉麵

🍜 蝦味噌豚骨拉麵 ($85)
朋友呢個豚骨拉麵好香,湯底係濃郁嘅豬骨味😋 好食!😍😋
別天神小龍蝦蟹子沙律套餐

🍜 別天神小龍蝦蟹子沙律套餐 ($105)
2022-11-16
蝦味噌豚骨拉麵
  • 蝦味噌豚骨湯麵
2022-10-09 625 瀏覽
有時都不太確定 是否值得一試都會做好心理準備嚐‘伏店’門外有販售票機 像日本那樣店內有的拉麵種類不多店內枱面也有少許調味辣芽菜 芝麻和各調味粉 選擇了基本的豚骨湯拉麵湯底真的淡 感覺像某連鎖店的麵條難以掛汁 🙂🙂另外加了配菜 粟米 木耳提供清爽度 粟米的甜木耳的爽脆令我想起了一句自創口號只可一不可再
有時都不太確定 是否值得一試

提供清爽度 粟米的甜木耳的爽脆

令我想起了一句自創口號
只可一不可再
2022-09-23 443 瀏覽
📍HONG KONG 📍#蝦味噌豚骨拉麵湯底勁合我口味 香濃得來又失不蝦的鮮味🦐🦐淨係個湯底都勁滿足 加埋d蝦乾正到重要係岩岩好嘅油分 無話太多🤫最欣賞叉燒用噴槍輕輕燒過的焦香🍜重要價錢係香港嘅日本拉麵舖黎講真係絕對貴但係我食到最後先發現 叫少左日本拉麵嘅精髓溏心雞蛋🫠🫠🫠🫠
📍HONG KONG 📍

最欣賞叉燒用噴槍輕輕燒過的焦香🍜
重要價錢係香港嘅日本拉麵舖黎講真係絕對貴

但係我食到最後先發現 叫少左日本拉麵嘅精髓溏心雞蛋🫠🫠🫠🫠
2022-05-15 1054 瀏覽
一諗起日本美食🇯🇵除左壽司~壽喜燒之外·相信一定有拉麵🍜以拉麵係香港有好多大大小小店舖·各有特色·以下小編介紹E間係比較喜歡·欣賞店鋪對每樣食材既堅持👍湯底~拉麵~叉燒什至配料絕對唔馬虎——————————————————☻非專業食評·純個人口味☻一定會再食😜搵到香濃豬骨湯底以無味精加上對其他食材都唔馬虎😍細細聲話你知😏北角分店都唔錯🤫至於其他分店有機會都一定會試下同埋試埋其他拉麵款式👍到時再介紹俾大家

——————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻

2022-04-12 690 瀏覽
又到咗一個禮拜一次嘅餐黃店系列啦今次呢到呢間別天神拉麵有幾間分店 餐廳入面設計非常有日式拉麵屋嘅感覺叫咗最普通嘅豚骨湯拉麵 湯底濃郁係奶白色 拉麵變質煮得軟硬適中 仲有粟米 豚肉叉燒 紫菜等等嘅配料
又到咗一個禮拜一次嘅餐黃店系列啦

2022-02-19 532 瀏覽
今日天氣好凍,想食個熱辣辣嘅拉面暖下身,經過見到呢間舖頭個裝修好特別,好有日本新宿街頭的感覺,所以入去試,叫咗個拉麵餃子沙律套餐, $105 ,雖然唔係貴,有面有沙律又有餃子,但係質素好普通,拉麵湯底好重味,唔錯,但係餃子好細粒,冇肉冇咬口,環境同乾淨程度都滿意,食物就一般般,都算合格。下次會再嚟試吓去其他套餐,睇睇佢會唔會有所改進。但係其實旺角食拉麵有好多間,日本餐廳亦有很多選擇,如果唔係夠近,我都未必會再過嚟試