間唔D中放題癮都會發下出黎, 今日就試左六越日越料理好難搵, 搵左成10分鐘先搵到, 我BOOK左8:30PM,不過早到左成半個鐘, 佢都俾我入佢安排我地坐係1間房入面, 3位既年青人旁邊張枱.....其實有其他, 不過冇俾我地, 我只可以話成餐飯食到幾炆下, 因為間房好應聲, 而呢3位年青人講野超大聲....食到隻耳有D鳴鳴地.....其實我揀揀下野食先發現佢係日式+越式料理.....第1輪都係食刺身, 食落幾OK, 個八爪魚好爽, 甜蝦好大隻, 不過我地就唔敢食太多, 超太膩另外都叫左少少壽司, 唔太差, 幾鐘意佢有花之戀食叫左少少天婦羅, 粉唔算太厚, 不過食食下佢收左我個天婦羅汁.....鐵板燒, 樣樣都叫左1/2件, 普普通通, 唔惹味亦唔香鹽燒鯖魚, 整得唔錯, 魚味好重, 平時食好多都冇魚味 (我好鍾意食魚的), 食落好香口牛柳粒, 佢比較似炒牛柳粒, 蒜味好夠, 亦好JUICY香辣蜆肉菜包, 覺得俾個名呃左, 個蜆一D都唔辣, 仲有好多粟米, 只係將D蜆肉同粟米撈埋就算, 好其男友鍾意食泡菜, 我自己唔太鍾意, 佢就話可以接受, 不過唔洗係度食炸物, 個炸蠔做得唔錯,
間唔D中放題癮都會發下出黎, 今日就試左六越日越料理

其實我揀揀下野食先發現佢係日式+越式料理.....

第1輪都係食
甜蝦
另外都叫左少少
壽司, 唔太差, 幾鐘意佢有花之戀
叫左少少
天婦羅
鐵板燒, 樣樣都叫左1/2件, 普普通通, 唔惹味亦唔香
鐵板燒
鹽燒鯖魚
牛柳粒, 佢比較似炒牛柳粒, 蒜味好夠, 亦好JUICY
牛柳粒
香辣蜆肉菜包
男友鍾意食
泡菜, 我自己唔太鍾意, 佢就話可以接受, 不過唔洗係度食
泡菜
炸物, 個
炸蠔做得唔錯, 唔太厚粉, 其他野就好普通, 不過如果冇沙律醬我應該食唔晒
炸物
見佢有越式野都叫左個米卷試下,
鮮蝦米紙 &
扎肉米紙, 完全唔得, 只係用米紙包埋就算, 入面D料好似冇咩存在價格咁, 因為一D味都冇, 亦冇野俾你點
鰻魚手卷, 連鰻魚汁都冇....勁乾
鰻魚手卷, 鮮蝦米紙, 扎肉米紙
串燒
, 串燒應該要好香先岩, 但佢唔香, 食落樣樣都係冇味, 好難哽
串燒
食到半途已經好想走, 因為真係太嘈, 而且又迫, 同埋D侍應不斷將兩張枱既野撈到亂晒...食到冇晒心機
佢唔算費, 兩個人好似都係食左300幾, 但食物質素唔得, 日式又做得唔好, 佢所請既越式六唔見多款, 反而覺得似況式野多D....

2015-03-12
鹽燒鯖魚
牛柳粒
2015-03-20 1308 瀏覽
其實啲食物唔會衰到貼地,但俾其他野影響曬,所以得到了負評。先講講個地,非常痴笠笠,每行一步隻腳都好似俾野痴住咁,令人成身都唔自在。之後啲chair唔好坐、好硬,真係有食完就會即刻俾人趕走的感覺。我對啲刺身表示非常失望,連最基本的甜蝦都冇。其他的例如三文魚、帶子、馬都貝都唔好食得去邊。啲帶子細粒到冇人有;三文魚冇甘香的味道;octopus咬唔開…救命SOS!攞命的重有燒多春魚,點解好似俾人碎屍咁?其實如果菜式賣相咁肉酸,點攞俾人食呀?雖然話放題姐、都可以認真啲掛。有sashimi果張相下面係一碟極難食既牛肉炒菜,咸到呢,盲既都開眼!係似將成磚腐魚擺入口咁咸。個tempura用左「香蕉糕」去炸!冇聽錯係「香蕉糕」!唔太難食,但唔like的真心會被餐廳的創意嚇死! 蒜青辣椒都食得過,清清地,幾爽口。全餐唯獨杯熱飲飲得下,有香香地的提子味;另外柚子茶都濃味,唔會溝好好好多水、整到冇曬味。話明放題,點解甜品唔係任叫任食?一人一杯雪糕完全唔夠喉,真人太小氣。NO NEXT TIME!!!!!!!!!!!

其實啲食物唔會衰到貼地,但俾其他野影響曬,所以得到了負評。

先講講個地,非常痴笠笠,

攞命的重有燒多春魚,點解好似俾人碎屍咁
有sashimi果張相下面係一碟極難食既牛肉炒菜,咸到呢,
盲既都開眼!係似將成磚腐魚擺入口咁咸。

蒜青辣椒都食得過,清清地,幾爽口。

NO NEXT TIME!!!!!!!!!!!
多春魚
熱巨峰提子汁
雪糕
熱巨峰提子汁
一出lift 就聞到toilet 味碟同梳化都污糟! OMG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!7x歲的daddy都見到座位濕!!!!!!!!!!!!加上食飯時間見到冇人 心入便沉一沉 - 中伏好戲在後頭...Only salad and lamb rack eidble呆坐三十分鐘冇野食但只得三檯客waiter 殺氣騰騰, 黑口黑面魚生-除左三文魚外其他冇一樣係新鮮!!!!!!!!!!!!!蝦甩頭甩骨!!!!!!!!!!貝殼類又腥臭油甘魚變色即刻叫屋企人唔好再食以前D放題幾差都好魚生一定加碼今次仲唔敢食哂壽司食左三舊亦鳴金收兵飯粒硬妹妹亦驚驚, 決定專注熟食sake was no good, even when it was warm!!!!!!!!!!串燒D汁周圍係只有用紙巾夾住逐粒夾出...太多汁極咸唯有用水洗洗佢...the worst thing isit was just warm...蝦多士-油溢味重-foulsalad were ok...漏單情況嚴重daddy 的青咖喱牛腩odered 三次! 三次!牛腩冇味膠一塊青咖喱okbut it was
一出lift 就聞到toilet 味
7x歲的daddy都見到座位濕!!!!!!!!!!!!
加上食飯時間見到冇人 心入便沉一沉 - 中伏
好戲在後頭...

呆坐三十分鐘
冇野食
但只得三檯客

waiter 殺氣騰騰, 黑口黑面

魚生-除左三文魚外
其他冇一樣係新鮮!!!!!!!!!!!!!
蝦甩頭甩骨!!!!!!!!!!
貝殼類又腥臭
油甘魚變色
即刻叫屋企人唔好再食
以前D放題幾差都好
魚生一定加碼
今次仲唔敢食哂
壽司食左三舊亦鳴金收兵
飯粒硬
妹妹亦驚驚, 決定專注熟食

D汁周圍係
只有用紙巾夾住逐粒夾出...
太多汁
極咸
唯有用水洗洗佢...
the worst thing is
it was just warm...
蝦多士-油溢味重-foul
salad were ok...
漏單情況嚴重
daddy 的青咖喱牛腩
odered 三次! 三次!
牛腩冇味
膠一塊
青咖喱ok
but it was a bad dish. ok? very bad
lamb rack was nicely grilled for the first time, but got worse and worse for the second and third time...
grilled fish head....
暖的, 唔係熱的
都係一句 - 驚驚
題外話/補充資料: 味道????????
團購
2015-02-05 1740 瀏覽
是日朋友話想食放題, 於是揀左間未食過O既試一試!預先BOOK位,真係要去到果個時間先可以有位...勁FULL 入去坐低即刻點野食,壽司刺身手卷一定唔少得,不過我只BUY手卷, 起碼有ENCORE 另外炸物類係即叫即炸,熱辣辣好好味 可惜佢食物款式比較少, 同埋唔多越式野揀,我諗呢個就係唔好o既地方..不過呢個價錢同埋佢良好o既服務, 下次都會再幫趁!
是日朋友話想食放題, 於是揀左間未食過O既試一試!
壽司
入去坐低即刻點野食,壽司刺身手卷一定唔少得,
不過我只BUY手卷, 起碼有ENCORE
蝦多士、雞翼
另外炸物類係即叫即炸,熱辣辣好好味

可惜佢食物款式比較少, 同埋唔多越式野揀,
我諗呢個就係唔好o既地方..

不過呢個價錢同埋佢良好o既服務, 下次都會再幫趁!
2015-01-30
2015-01-09 1826 瀏覽
兩人,9時正入座,眼見得7枱客,坐低好快寫刺生單俾待應,等左20分鐘,問左三次都話切緊刺生...等一次點20隻蝦,上枱得10隻;第二次點15隻蝦,上枱得7隻;第三次點10隻蝦,佢地話賣晒???刺生唔嗅,但零鮮味(包括蝦)。其它食物叫做過得去,但唔係食落有滿足感嗰啲,價錢平少少但彌補唔到。
等一次點20隻蝦,上枱得10隻;
第二次點15隻蝦,上枱得7隻;
第三次點10隻蝦,佢地話賣晒???
刺生唔嗅,但零鮮味(包括蝦)。
鮮茄蟹膏鍋
2015-01-08
2014-10-01 4395 瀏覽
一進到裏面,服務員就很有禮貌的帶我們到座位,那裏環境不錯,很整潔,,而且清靜,可能是人少的問題,之後我們就開始下單。食物很快就到。我們叫了刺身,但刺身真的很薄,而且那裏沒有吞拿魚,我們把所有刺身都叫了一點來嘗嘗味道,甜蝦真的很好吃,又大又鮮甜。我又叫了雜菜和雜菇,但分量真的太少了,雜菜更只是鋪滿碟子而已,碟子也不大。我還有叫了日本番薯仔、雜果沙律、天婦羅等,味道都不錯。可是後來,除了第一次的刺身有冰鎮著之外,其他都沒有,後來我吃到鮑魚片和八爪魚的味道有點怪怪的,吃到我不想吃,很難吃。整體來說,食物不是很好吃,但服務態度很好。

我還有叫了日本番薯仔、雜果沙律、天婦羅等,味道都不錯。

整體來說,食物不是很好吃,但服務態度很好。
2014-09-30
生日
  • 甜蝦
  • 炸帶子
食頭輪1800,間鋪細細地無咩人先叫刺身⋯一大盤有冰底,睇落ok,一食就知伏三文魚薄而無味,有頭甜蝦食落好淋吾新鮮,帶子實際上係柱子黎無味! 重點係所有野都係室温温度真係吾係好夠膽食⋯前菜小食果d都係行貨鍋物都係無咩特別咸咸地咁燒三文魚鮫, 燒到魚乾咁之後再追加一次刺身,omg用碟上無冰底加室温⋯我投降Sushi反而做得ok,入得下口, 但放堤無理由食太多飯吧值得一提係炸蠔好味夠juicy, 但其他炸物都好乾Tempura 都係讚串燒做得幾好,味道都吾差, 燒菠蘿係重點但服務認真麻麻,又吾收碟,上錯菜同佢講重要黑面埋單208一位,除非吾食刺身,否則有更好既選擇埋單時格離枱幾位食家都話啲野食麻麻地⋯
食頭輪1800,間鋪細細地無咩人

先叫刺身⋯一大盤有冰底,睇落ok,一食就知伏
真係吾係好夠膽食⋯

前菜小食果d都係行貨
鍋物都係無咩特別咸咸地咁
燒三文魚鮫, 燒到魚乾咁

之後再追加一次刺身,omg用碟上無冰底加室温⋯我投降

Sushi反而做得ok,入得下口, 但放堤無理由食太多飯吧
值得一提係炸蠔好味夠juicy, 但其他炸物都好乾
Tempura 都係讚

串燒做得幾好,味道都吾差, 燒菠蘿係重點

但服務認真麻麻,又吾收碟,上錯菜同佢講重要黑面

埋單208一位,除非吾食刺身,否則有更好既選擇
埋單時格離枱幾位食家都話啲野食麻麻地⋯
2014-06-07
2014-05-01 6893 瀏覽
食5:45分 買單$163一個人(已加一)5:45個時段無咩人,得兩枱。開頭仲諗緊佢點生存到依家。但之後個時段就好多人了,差唔多坐滿。啲坐有啲細。 2個人的位真係唔多夠位放野。野飲選擇算多既都。 值得推介既係佢有人地無既" 椰汁紅豆冰"味道唔錯的,飲最多就係佢了。佢有海膽食,但個人就唔太鐘意食,所以唔知好無味。下圖既果啲芝士XXX壽司,比個名吸引左,但我覺得唔好食。芝士燒得唔夠。另外炸蠔好食,刺身叫幾多真係黎幾多。PS. 刺身入面既"黑椒吞拿魚",係伏黎! 同埋啲咩咩咩鍋,我叫左個地獄XXXX鍋同XXX牛乳鍋。地獄鍋唔辣,牛乳鍋無牛乳味好咸 可叫可唔叫。
食5:45分 買單$163一個人(已加一)
5:45個時段無咩人,得兩枱。
開頭仲諗緊佢點生存到依家。
但之後個時段就好多人了,差唔多坐滿。

啲坐有啲細。 2個人的位真係唔多夠位放野。
味道唔錯的,飲最多就係佢了。

佢有海膽食,但個人就唔太鐘意食,所以唔知好無味。
下圖既果啲芝士XXX壽司,比個名吸引左,但我覺得唔好食。
芝士燒得唔夠
另外炸蠔好食,刺身叫幾多真係黎幾多
PS. 刺身入面既"黑椒吞拿魚",係黎!

同埋啲咩咩咩鍋,我叫左個地獄XXXX鍋同XXX牛乳鍋
地獄鍋唔辣,牛乳鍋無牛乳味
好咸 可叫可唔叫。
2014-04-24
紀念日
2014-03-20 7106 瀏覽
約左兩個朋友食放題上OPENRICE見到呢間上網BOOKING有85折所以就吸引左,BOOK位啦事關我哥今日唔得閒,所以要幫佢手湊姨甥仔(1歲BB)所以BOOK位果陣都話會有個BB,想要個CORNER位,費事嘈親人好快就有人打黎CONFIRM BOOKING好有禮貌我地早左少少上去等左15分鐘左右就有位啦真係CORNER位呀!~唔錯唔錯之後叫野食都幾多選擇野飲方面,自己寫少冰,真係會少冰有SAKE,獅啤,紅豆冰,柑桔蜜,冰紅茶,巨峰特飲野食方面,叫幾多有幾多魚生:我地試左甜蝦,三文魚,希靈魚,好新鮮壽司飯有少少生,不過有我最鍾意既玉子小食:我鍾意個芝士魚肉,D芝士溶到剛剛好,可以爆出黎架燒物:我最鍾意個燒菠蘿,好清甜,又好開胃叫完又叫鍋物:叫左個蕃茄蟹肉檬粉,熱辣辣,蕃茄好濃,好足料甜品:一杯杯既雪糕,自助,正呀不得不提係佢地既SERVICE收單,上菜既速度快每個人既笑容,禮貌都有今時今日既服務態度,呢間俾到你!
約左兩個朋友食放題
上OPENRICE見到呢間上網BOOKING有85折
所以就吸引左,BOOK位啦
事關我哥今日唔得閒,所以要幫佢手湊姨甥仔(1歲BB)

好快就有人打黎CONFIRM BOOKING
好有禮貌

我地早左少少上去
等左15分鐘左右就有位啦
真係CORNER位呀!~
唔錯唔錯

之後叫野食
都幾多選擇
野飲方面,自己寫少冰,真係會少冰
有SAKE,獅啤,紅豆冰,柑桔蜜,冰紅茶,巨峰特飲
野食方面,叫幾多有幾多
魚生:我地試左甜蝦,三文魚,希靈魚,好新鮮
壽司
飯有少少生,不過有我最鍾意既玉子
小食:我鍾意個芝士魚肉,D芝士溶到剛剛好,可以爆出黎架
燒物:我最鍾意個燒菠蘿,好清甜,又好開胃叫完又叫
鍋物:叫左個蕃茄蟹肉檬粉,熱辣辣,蕃茄好濃,好足料
甜品:一杯杯既雪糕,自助,正呀

不得不提係佢地既SERVICE
收單,上菜既速度快
每個人既笑容,禮貌都有
今時今日既服務態度,呢間俾到你!
2014-03-15
  • 魚生
  • 芝士魚肉
2014-02-24 6774 瀏覽
年三十晚到維園逛年宵前先到六越日越料理吃放題,在網上看到評價不錯,最重要是價錢經濟,$158可以任吃任喝兩小時,在Table map訂座時看到有85折優惠,更加不用考慮,馬上預約。準時六點到達,顧客不算多,我們被安排坐在二人桌,旁邊有一張放袋的椅子。店員向我解釋收費方法,原來網上訂座的優惠要以正價計算,而我們在八時前結帳,已便宜了,所以沒有其他折扣。其實在門口還看到一張關於收費的介紹,有不同優惠,精明的消費者可自行衡量。食物方面選擇足夠,初時可能未進入繁忙時間,食物很快送到。但六時半後,餐廳已滿座,入紙後某些食物就要稍等,等待時間仍屬合理。服務方面不過不失,能因應需要收走碟子,亦沒有漏單情況。我們吃了~ 刺身:三文魚甜美,雖然不算很厚,但與落單數量相符,絕對能滿足我對三文魚的慾望; 甜蝦超乎預期地大隻,蝦殼、腸藏已徹底清除,但水份過多,仍值得一吃再吃;帶子夠新鮮;希靈魚和仿鮑片亦是合乎水平;黑椒吞拿魚甚得我歡心,黑椒味足夠,魚肉不會很韌。整體而言,刺身類都十分美味! 小食:麻醬冷麵令我非常高興,冷麵夠凍亦彈牙,調味開胃,可惜胃部空間有限,我只吃了一碗;麻醬凍豆腐同樣地有美味的麻醬

我們吃了~
刺身
小食:麻醬冷麵令我非常高興,冷麵夠凍亦彈牙,調味開胃,可惜胃部空間有限,我只吃了一碗;麻醬凍豆腐同樣地有美味的麻醬味,很易入口;蟹籽沙律上的蟹籽、蟹肉絲足夠,感覺清新;牛油粟米粒頗香牛油味。
小食
枝豆:飽滿的枝豆,無需加工已很美味。
枝豆
壽司、手卷:花之戀、三文魚籽海膽壽司都比平時在壽司店吃的細小,正好令我們可以有其他空間試別的食物,兩者都有質素,而火炙芝士蟹棒更得到我們的青睞,一吃再吃,全因那芝士、蟹棒足料;另外冒着吃飯吃飽的風險,我們吃了炸生蠔手卷和芝士鰻魚手卷,紫菜爽脆,不過炸生蠔只有半隻,鰻魚亦較細小。
壽司、手卷
米紙:我吃了扎肉米紙、鮮蝦米紙,小小一口,不會很膩。
越式牛肉鍋配檬粉:雖則吃放題不應吃這類極易飽肚的食物,但我實在很想吃檬粉,所以點了一鍋,份量頗多,檬粉沒預期般爽、比較軟,而牛肉也頗多,尚算嫩滑。
越式牛肉鍋配檬粉
咖喱豬軟骨:明明我點的是咖喱的,但豬軟骨卻完全沒有咖喱味,而是醬油味。我細心再看看點菜紙,亦找不到這款食物。算吧,反正豬軟骨很腍,味道也不壞。
咖哩豬軟骨
日式煮花螺:小小的花螺很入味。
日式煮花螺
鐵板燒:沒吃雞扒、豬扒,我們吃了香草羊扒、牛柳粒,前者略有羶味,後者有嚼勁又不會太韌,有水準,值得一試。
香草羊扒、牛柳粒
串燒:種類多,味道也不錯。我吃了燒台式腸、燒菠蘿、燒大蔥牛柳串、燒牛舌串,當中以牛舌最好吃。
串燒
飲品:種類多,我們喝了可口可樂、冰紅茶、凍巨峰特飲、熱柑桔蜜和日本清酒,可樂一整罐送上,十分冰凍,而冰紅茶感覺較甜,像康師傅的質素,巨峰特飲和柑桔蜜則不過不失,我覺得甜度足。朋友喝了日本清酒,馬上有醉意,看來酒精度足夠。由於胃部空間有限,下次要再試試椰汁紅荳冰。
飲品種類多!
雪糕:點菜紙沒有甜品,幸好主動問問侍應,原來有雀巢雪糕,小小一杯,正好為這頓晚餐畫上句號。
總結而言,六越日越料理的食物、服務都令我滿意,價錢合理,我會再去光顧。
2014-01-30
團年飯
小食
香草羊扒、牛柳粒
飲品種類多!
2014-01-22 5150 瀏覽
我今次係第一次去六越食嘢,一行5人是替朋友補祝生日,之前壽星仔已去食過話晤錯,所以再嚟食過。本身訂左9点但8点半已人齊,可能係平日所以8点半早到都可以入座,未点嘢食個男侍應好有禮貌話幫我地点一盤刺身(每样有D、有咩悟食可以唔要),真係好招呼。刺身嚟到哗……好新鲜有:彷鮑片(有滑又甜),喜靈魚(一D味都無),原隻紅虾(好甜又大隻),吞拿鱼(魚肉呈粉红色·正),带子粒(爽甜),共叫左2盤,仲叫左鍋烏冬(嫩滑晤太林、湯好好味),羊架5件(好惹味点介辣一流),燒翠肉瓜共12片(淋左D類似甜燒汁,食落甜甜地正)燒鯖魚共2碟(唔錯……好味),仲有叫左燒車厘茄5串好鲜甜,炒雜菜2碟,炸虾并8片,2碟雞軟骨(香脆可囗),東风螺,紫蕃薯仔(外形似尖既欖仔甜甜地好味)。總括唻講:食物用料新鮮、味道唔錯、服務周到,值得一去再去加油呀六越
我今次係第一次去六越食嘢,一行5人是替朋友補祝生日
,之前壽星仔已去食過話晤錯,所以再嚟食過
加油呀六越
2014-01-21
2013-06-01 4066 瀏覽
Happy Friday心情頗好,肚子又超餓,想說約朋友一齊吃放題。不料打電話預約為時已晚,大喜屋等平時經常光顧的食肆都已經滿座。見到openrice這家新開沒多久,評價又都是笑臉,就想來試一試。地方算是好找,樓下電梯啊環境都還不錯。因為有打電話預約,所以一分鐘都沒有等,直接進去了。到了想洗手,走廊洗手間只有一間,洗手池和馬桶同在一個房間,所以有人在廁所就無法洗手,比較不便利。可以點的單子有差不多10張:飲料,炸物,串燒,刺身,壽司,天婦羅,廚師推介,蒸煮物等等。迫不及待點了飲料凍龍眼冰和懂巨峰特飲,還有三文魚,甜蝦,燒大蝦,牛舌,雞腎等等。上到來的凍龍眼蜜和凍巨峰特飲讓我們很失望。皆是用粉沖泡出來的感覺,而且沖泡的非常之淡,龍眼冰淡到像在喝水。三文魚刺身一般。 切的很薄,沒有特別新鮮的感覺。重頭戲是甜蝦!非常之小!雖然去了蝦頭吃起來比較方便,可是蝦大概只有我在大喜屋吃的一半大小。螺肉挖出來有一股奇怪的不知是臭味還是海味,點了四個一個都沒有吃。喜歡吃的北極貝和帶子都是只有點壽司才有,出於儘量不吃飯的原則,我們沒有點。牛舌、雞腎算是好吃,很嫩又多汁。大蝦也size很大,賣相不錯,吃起來不

可以點的單子有差不多10張:飲料,炸物,串燒,刺身壽司,天婦羅,廚師推介,蒸煮物等等。
上到來的凍龍眼蜜和凍巨峰特飲讓我們很失望。

三文魚刺身一般。
切的很薄,沒有特別新鮮的感覺。
重頭戲是甜蝦!非常之小!

牛舌、雞腎算是好吃,很嫩又多汁。

大蝦也size很大,賣相不錯,吃起來不功不過。

炸雞軟骨超級難吃,麵粉很厚,讓人沒有繼續吃的慾望。 雞肉串也很一般,有點硬

值得一提是上菜速度很快,基本點了就有,態度也還不錯
兩人同行一人半價,埋單2個人340HKD。
只是食物素質實在一般,可能不會再光顧了。
2013-05-31
其他
2013-05-27 3331 瀏覽
母親節前的一個周日,我們決定提早慶祝。安娜的媽媽喜歡吃三文魚魚生,尤其喜愛放題可以盡情任食的感覺,於是日本放題順理成章成為了這一晚的菜色主題。對於放題,我們希望食物質素和環境都要及格,畢竟這是預祝節日的晚餐,十分希望有一個滿足的體驗。找過很多銅鑼灣區放題的資料,最後決定試這間開業不久的六越日越料理。由於事前跟店舖打過招呼,所以當有客人早走,他們便打電話告訴我們,讓正在銅鑼灣逛街的我們可以早一點享用晚餐。店子裝修簡約,面積不算很大,可幸走廊、座位之間有充足空位,部分座位以屏風相隔,保持隱私度。  六越是一間提供日式及越菜的餐廳,所以選單裡面的選擇比較多元化,甚至有一些 Fusion 菜。一次過點了很多食物,除了一張關於燒物的單子漏單之外,其他都到齊,而且上菜都上得幾快。簡單講一講不同食物的味道吧。八爪魚及螺肉,醬汁惹味,是作為前菜的好選擇,不過略嫌偏甜。  之後是放題主角魚生。今次我們專攻魚生,所以沒有叫壽司。六越提供的魚生選擇很少,印象中只有三、四款,算是美中不足。不過整體食物質素令人滿意,當中最好食的是肉質肥美的三文魚魚生,是夜不斷被我們 Encore 再 Encore。  因為怕填

因為怕填飽肚皮,所以只叫了一份軟殼蟹手卷。口感脆脆,還可以。

放題另一常見的角色是天婦羅,外層的粉炸至金黃,脆而不油,水準不俗。最喜愛的是蝦天婦羅,貪佢夠大隻和彈牙。冬菇天婦羅仍鎖著不少水份,味道也不錯。

然後上場的是燒物。首先是兩款燒魚。鹽燒秋刀魚微苦,有很多骨,但可以接受,算是不過不失。至於燒三文魚骨,魚肉燒到太乾身,表面卻有太多油,不建議點這個。感覺似乎燒魚不是他們的強項。

之後有燒扒和燒羊肉。先講燒羊肉,水準普通,可以不點。燒牛肉都算香嫩,不過部分肉比較韌。而雞扒是及格之作,沒有驚喜。似乎燒扒類也不是他們所長,不過比燒魚好。

然後是串燒。燒牛舌超好食,又香又軟又入味,在肉裡面食到陣陣鹽香,必點。我也喜歡雞肉串燒。而其他燒物,整體都做得不錯。不過,燒蝦的肉質和味道一般,比較失望。總括而言,在熟食中,串燒是做得比較出色的一項。

最後是煮物,我們點了青口、咖哩牛腩、煮牛肉等等。青口都算大隻,不過味道一般。我反而喜歡咖哩牛腩,炆得夠淋,咖哩汁又夠味。

其實六越還有拉麵、生牛肉河、火鍋等等飽肚之選,不過站在「抵食」同「回本」的立場,我們沒有試。這一頓晚餐整體令人滿意,食物質素在放題而言尚算不俗,安娜的媽媽就享用了豐富的三文魚魚生,感到相當滿足;不過,如果他們可以在賣相、伴碟、餐具上多花一點心思,相信會做得更出色。雖然沒有寬闊又軟綿綿的座位,但有空間感的環境都坐得幾舒服。另一點值得讚一讚的,是服務的態度和效率。

快吃完的時候,留意到食客陸續離開,但九點半後的一輪並沒有新客人補充。六越放題的正價大約是 $200 加一,本屬合理抵食價格。九點半後更有優惠,更加抵食。以這個質素和價格,理應有客人捧場才是。大概是由於開張不久,宣傳不足的緣故吧?請繼續努力。
  • 三文魚魚生
  • 天婦羅
  • 燒牛舌
2013-05-04 2320 瀏覽
食品非常新鮮、上菜速度又快、員工服務態度超好,不過地方偏細。雖然有不如意嘅事發生,但係佢好快補救。話說我地1行6人,其中1位好唔好彩,被員工手持的凍飲淋到一身濕哂,佢地員工之間非常合作,一個帶當事人去洗手間清潔,另一個清潔地下。之後,佢地經理仲話幫當事人攞件衫去乾洗,又或者我地乾洗完,再俾張單佢地。不過我地兩樣都冇做到。最後,埋單9折。我諗住父親節再去!
我諗住父親節再去!
2013-05-04
母親節
其他
  • 刺身螺
2013-02-11 1893 瀏覽
朋友帶路, 一行五人到銅鑼灣搵食. 朋友出名嘴刁, 佢話呢間啲壽司好好食. 坐定先上一盆刺身, 好新鮮, 牡丹蝦大隻又爽口. 壽司真係好好味, 好多嘢食, 都冇試到涮鍋同生牛肉河. 留番下次.
2013-02-07