一入到去坐底,已經有個女仔員工走黎好無禮貌甘講,要cut單架喇,跟住就走左,我想講連餐牌都未有,態度真係好差!這店出名既心太軟-裏面朱古力醬不是流心,好似食緊普通蛋糕,個雪糕上枱個陣已經溶左一半……😧😧店內員工全程圍埋傾計,又吾主動俾餐牌,上嘢食又吾俾餐具,舉勁耐手又睇吾到,大聲叫到隔離枱都廳到,都無反應!當時不是滿座!一間出名既連鎖甜品店甘既服務真係失望

一間出名既連鎖甜品店甘既服務真係失望
2015-01-13 886 瀏覽
一早對此甜品店有所聽聞,以前一直想試,不過次次經開都勁多人,也從朋友既口中得知其虛實,有朋友就話呢度既甜品ok不錯,又有朋友話名過於實,食大牌子only,但本人就是如此的硬頸,點都想去試下,未試過就不心息,起碼自己食左,自己就自己一套既睇法。食完飯之後,還行左一陣街,最後打算順道吃個甜品再為結束。行左去鵝頸橋,醒起個度有間五代同糖,之後就拉左個朋友入去,佢都唔係好願意入去,因為佢就係話唔係咁好食個一位朋友,但佢最後都係比我拉左入去。我叫了棉花冰,我就叫左個牛奶雪花冰啦,好似係叫天使冰,味到估唔到都幾好,可能加埋夏天食,簡直透心涼,佢個雪花冰,有oreo碎、黑珍珠、爆珠同新鮮水果,感覺都清新,幾好味。另外,我地又叫了芒果糯米池,軟軟既糯米池配上超甜的芒果,幾match,幾好味。整體黎講,我覺得都ok,所以話自己點都要去試下先好作comment。

2015-01-07 502 瀏覽
可以早點去食甜點就不用等,而且坐得休閒。先來一壺有果香的凍茶,order 了一份新派芒果河粉,一份必食的椰皇燉奶,再加上一份至愛的心太軟,好豐富啊^^女生對甜品特別愛,熱辣辣的燉奶裝在椰皇內不但椰香撲鼻,也嫩滑無比,試過就會再來了 ;)以前想也沒想到河粉可以做甜點而且仲十分好味道,芒果河粉份量比例剛好,河粉沾上芒果汁,食過一定不能忘記這樣的味道 心太軟是女生的至愛,一冷一熱的雪糕和流心朱古力是不可抗拒的甜點啊)) 雖然要等比較長些時間,但朱古力又熱又香實在吸引,加上雪糕凍冰冰,好吃^^ 快D試下啦
可以早點去食甜點就不用等,而且坐得休閒。

2015-01-05 284 瀏覽
諗住Happy Friday食個好啲嘅早餐,上次試過唔錯,今日中伏。啲火腿好鹹,食唔到,意粉維持彈牙。炒蛋唔滑。多士唔夠脆但正常。奶茶似水質冇茶味奶味。侍應遊魂狀態,問佢拎胡椒鹽好驚訝咁。比$100都冇錢找搵散銀搵咗好耐。

2014-09-30
$32 (早餐)
2014-04-26 1552 瀏覽
入到去間鋪頭好似雪房咁,凍死人。睇好就落單啦,有嘢暫停都ok,我地成11點幾去。全單叫左6樣嘢,又漏單,叫左個窩夫,唔脆唔熱不凸止,仲要係淋架囉,邊度食窩夫係淋架。
2014-04-20 1413 瀏覽
食完飯順道吃一個甜品,選了這兒。男朋友一早看定吃天使冰,而我又是選擇困難症發作-_-# 之後男朋友再選了心太軟。天使冰來先:啲珍珠好味,有咬口,而且個冰進口不太凍,可慢慢吃到牛奶味,而且份量很大!吃了十五分鐘才吃完,仲有,沒有太溶吃完天使冰剛好來了心太軟:我二話不說就插穿了蛋糕,很多流心,我第一口便吃蛋糕皮,發現根本沒味道不知是否剛才天使冰太甜以致吃不出味來!但流心及朱古力雪糕是甜的所以我認為根本沒味!不過,吃完冰再吃心太軟,感覺沒有那麼肥,哈哈!
食完飯順道吃一個甜品,選了這兒。

天使冰來先:

吃完天使冰剛好來了心太軟:

所以我認為根本沒味!

不過,吃完冰再吃心太軟,感覺沒有那麼肥,哈哈!
2014-04-19
$50 (宵夜)
  • 天使冰
2014-04-19 886 瀏覽
沙田友好少出市區,但都一定會路過呢到,我之前食過好多間心太軟,佢呢個最得!心太軟新鮮焗出黎熱辣辣, 由中間cut開d 朱古力流晒出黎, 好似控制唔到咁keep住流出黎,佢真係超多朱古力架,好處係唔太甜,個皮仲脆架,再配埋雪糕, 一冷一熱真係好好味呀!作為一個男人帶住老婆仔,我們只好密密食!令我想起上次係車房隔離食嗰個心太軟…………垃圾!
2014-04-19 711 瀏覽
是咁的,由灣仔走去銅鑼灣買戲票看紅van ,支持本地製作,有點累,朋友忽然榴槤心癮起,就來到五代吃吃。榴槤河粉,榴槤肉頗多不苦味甜,配上榴槤汁,椰汁河粉與椰漿交融,亞熱帶感覺跑出,再來飄來榴槤滋香,整體不錯偏膩。厚重的椰漿與榴槤口味太結。我點了西瓜黑白涼粉,白色涼粉也是椰漿四方塊與涼粉配搭成俄羅斯方塊,味道不錯。

2014-04-02 1198 瀏覽
話說同個friend食完餐宵夜,都已經好失望。之後佢問我食吾食甜品,我心林吾好再搞我啦求下你。但之後比人逼左去銅鑼灣的五代同糖。心林大牌子仲吾係味道九流收費一流咩。不過我中意食棉花冰就所以先肯去食。甘我就叫左個牛奶雪花冰啦,味到估吾到十分一流。絆碟有oreo碎,黑珍珠,水果味爆珠同新鮮水果。非常好味,全部都好夾,再加上oreo碎同牛奶係天生一對,兼且係打碎左嘅oreo,有味道之餘亦有口感,令人回味無窮,絕對介紹比大家試下。我個人中意食牛奶味多d,但亦有多種口味例如綠茶阿益力多甘,都可以一試。誠意介紹比大家阿呢個😊😊😁😁😁😁
  • 牛奶棉花冰,心太軟
2014-01-28 795 瀏覽
行完維園花市,同朋友食甜品,佢地一諗就話呢度,都預咗多人,排隊3位要等4張枱,大概20分鐘入到去,等待中已諗定食士多啤梨梳乎里,都需時15-20分鐘,味道頗好又夠熱,個心又夠味同軟熟,份量太少,賣$40覺得唔太化算~
2014-01-25
$40 (宵夜)
2013-12-11 684 瀏覽
難得半夜出銅鑼灣食甜品, 唸黎唸去都唔知去邊好,來來去去得兩三間, 而且質素更加是…… 企在寒風撲面的街上, 只係想速速食完閃人於是小妹腦子突然閃出“五代同堂”的大名, 行過去唔使五分鐘, 店外亦無人龍 轉個頭兩人就決定了吃乜 。 小妹想吃點熱野暖胃, 所以選了梳乎厘, 友人則選了綠茶棉花冰 先上綠茶棉花冰 , 是大墟頭的配搭 , 除了有加了炼奶的綠茶咆冰外, 還有其他配角分別為紅豆, 小方形椰汁糕, 黑珍珠, 粟米片等 。  味道沒好與壞分, 只係覺得一大盤野五顏綠色咁樣, 客人看到也會開心的。至於的既梳乎厘真係令人失望到死, 首先是Size 細到離譜, 小妹比呢個貨錢得個兩, 三啖會唔會食水過深呢 ?! 而於味道還可以接受, 薑汁味穩穩地透出 , 小小糖粉加添了幾分味道 (本來無甜味) 加但質感離奇地有點煙韌, 想用匙來分開亦有點難度, 於是改用叉……  老實講, 唔多想再吃下一次
難得半夜出銅鑼灣食甜品, 唸黎唸去都唔知去邊好,
來來去去得兩三間, 而且質素更加是……

企在寒風撲面的街上, 只係想速速食完閃人
轉個頭兩人就決定了吃乜 。

老實講, 唔多想再吃下一次

題外話/補充資料: 其他的食客也講得對, 店員態度散慢, 落錯單, 玩電話等 ... 想點呀老細?!
2013-12-06
$45 (宵夜)
2013-12-08 450 瀏覽
同肥髀食完拉麵,佢想食埋糖水先返屋企,當然無問題,上openrice睇到呢間未試過,加上近車站,就試一試,去到唔使等位,坐到靠牆梳化位,裝修感覺唔視襯,紫紅色配白色,好像想行格調,但反而有啲娘,幸好都仲叫乾淨企理,而且都闊落,我見openrice招牌菜都以西式凍甜品為主,但我唔食凍食(身體唔好)所以我叫: 紅棗元肉燉雪耳($30):一上枱見到用即棄膠碗裝,已經扣咗分! 而且見水多過料(同參考圖片爭好遠,雖然個碗都唔係細,但得雪耳三塊,爽口,幾粒蓮子元肉都正常,但紅棗真係唔得,雖然好大粒,但肉好霉,皮又硬,破壞晒成碗糖水 楊枝金露雪花冰($38):肥髀食,我都食咗一啖,芒果肉好甜,柚子肉香甜無苦澀味,不過無西米,(所以唔似楊枝金露)連埋芒果糖漿同雪花冰一齊食,味道真的不錯,而且份量大!肥髀都食唔晒!不過我自己唔鍾意雪花冰輕飄飄,食咗好似無食!無質感!所以比我唔會食呢款!即用即棄餐具放响枱,堂食用即棄餐具,感覺始終爭啲(可能好像新聞講,請唔到洗碗?)侍應爽快!快快脆脆食完走!呢間下次都係食西式甜品好有保證啲!

紅棗元肉燉雪耳
楊枝金露雪花冰
2013-12-05
$34 (其他)
以前一直想試,不過次次經開都勁多人,所以一次都未食過芝麻糊,OK~無驚喜,不過不失~木槺布丁,VERY NICE!超耐冇食過所以特意點的~響香港,好少食到好食嘅木槺布丁!呢度整得幾唔錯,好香滑、而且層次分明!外籍朋友都讚!五代同糖精選,幾抵食~如果係想咩都試啲,叫佢實無死!布丁,食唔到(太多人分)心太軟,幾好,夠熱、朱古力香濃、外層軟熟蘋果批,我個人認為一般,不過其中一個朋友好鍾意食,話好正…蘋果算香,外皮鬆化,不過好睇個人口味,唔識欣賞~(覺得心太軟好多了)
以前一直想試,不過次次經開都勁多人,所以一次都未食過
芝麻糊,OK~無驚喜,不過不失~
芝麻糊湯圓
木槺布丁,VERY NICE!
超耐冇食過所以特意點的~響香港,好少食到好食嘅木槺布丁!
呢度整得幾唔錯,好香滑、而且層次分明!外籍朋友都讚!
木槺布丁
五代同糖精選,幾抵食~
如果係想咩都試啲,叫佢實無死!
五代同糖精選
布丁,食唔到(太多人分)
心太軟,幾好,夠熱、朱古力香濃、外層軟熟
布丁&雪糕&心太軟
蘋果批,我個人認為一般,不過其中一個朋友好鍾意食,話好正…
蘋果批
2013-10-12
$40 (宵夜)
木槺布丁
五代同糖精選
2013-10-24 259 瀏覽
是日同女友人行完銅鑼灣,見仲有時間剩就去左五代同糖坐低食個甜品,傾下計。可能18點對甜品店黎講係個算早既時間嗱,啲店員好得閒噤圍埋一枱好歡欣地高談闊論梗。見有客人入去都唔去帶位,雖然好多位,是旦坐都得,但(個人認為)帶位是基本吧。「幸好」餐牌唔駛叫店員拎,先識攞過黎。但落order果時係要大聲講句唔該,先有店員聽到行黎幫妳落單,齋舉手佢地係見唔到。經一輪篩選後,花瓣叫左雪糕黑白涼粉,雪糕選擇左綠茶口味。雪糕黑白涼粉個綠茶雪糕無乜綠茶味,少少失望,因為花瓣好迷Matcha類食品。不過唔能夠對雪糕有過高要求,畢竟五代同糖唔係雪糕專門店。黑涼粉無乜特別,白涼粉係椰汁糕黎,味道有點兒淡,椰汁味重啲會好啲。同埋如果黑白涼粉數量平均啲就好,因為成碗得4粒白涼粉..盡管meun圖片只供參考,都唔係差噤遠咖嘛,menu明明黑白涼粉各一半另外,花瓣明白一間餐廳入面,每人都有屬於自己既崗位。但明明total得3枱客人,點解要等如此耐呢?Floor的員工空閑時(假如識整甜品)應該是可以去Kitchen幫忙的..吧?花瓣果個已經等得耐咖嗱,但女友人叫既湯圓甜品(忘了名稱),在花瓣的吃了一半左右才上桌..花瓣食

「幸好」餐牌唔駛叫店員拎,先識攞過黎。

經一輪篩選後,花瓣叫左雪糕黑白涼粉,雪糕選擇左綠茶口味。
雪糕黑白涼粉
不過唔能夠對雪糕有過高要求,畢竟五代同糖唔係雪糕專門店。
同埋如果黑白涼粉數量平均啲就好,因為成碗得4粒白涼粉..

另外,花瓣明白一間餐廳入面,每人都有屬於自己既崗位。
但明明total得3枱客人,點解要等如此耐呢?
花瓣食野其實真係好慢,仲要後尾食完左個雪糕就停左手,淋住等埋女友人先一齊再次開動。

同埋員工已經無乜服務可言,某男同女員工仲要不斷係度大聲高歌合唱。
拜託我黎係想食野同傾計,而唔係聽妳地開演唱會(好聽既都話可以當餐廳播歌噤聽)。
其他嘎員工圍埋坐係度打機既有、禁電話既有、傾計既有,仲講哂粗口..
即使店內比較得閒,亦唔代表可以噤樣的唄?

最後,埋單要行出去收銀台度埋既。
店舖並唔大,員工們坐果張枱絕對能夠望到收銀台。
但花瓣同女友人係收銀台前企左陣,望住啲員工同我地眼望望,都唔識行過黎收$。
噤又無理由佢唔收$,就代表我地可以食霸王餐既,結果花瓣將$放係收銀台上就同女友人離開左店舖。
2013-09-16
2013-06-28 168 瀏覽
同朋友食完晚飯,仲未傾夠最後當然係去食甜品啦可能時間尚早,一到就有位唔洗等呀我地雖然係兩個人,但叫左三款甜品 芒果黑珍珠撈~~~超多芒果呀!配上凍凍的黑珍珠,好味呀! 心太軟~~~軟軟的流心,外面是軟軟的GOOD,配上綠茶雪糕真係VERY GOOD!古力十足呀 芒果糯米池~~~軟軟糯糯的糯米池配上超甜的芒果,真係好好味呀!整體甜品都唔錯,而且價錢又唔貴GOOD
同朋友食完晚飯,仲未傾夠最後當然係去食甜品

可能時間尚早,一到就有位唔洗等呀

我地雖然係兩個人,但叫左三款甜品
芒果黑珍珠撈~~~超多芒果呀!配上凍凍的黑珍珠,好味呀!

整體甜品都唔錯,而且價錢又唔貴GOOD
2013-05-15