5天前 1 瀏覽
✈️親友明天回家鄉⏳爭取時間😋食😋食😋食💪親友們是有要求的人,會了解到餐廳廚師背景及開業日誌。🌟米芝蓮一星級食府「夏宮」🥢傳統廣東佳餚而享負盛名🎊梁汝景師傅於1991港島香格里拉及其中菜廳「夏宮」開業時加盟,並於2019年9月獲升為中菜部行政總裁,負責掌管「夏宮」及酒店宴會部的中菜出品。❤️🏮「夏宮」裝潢富中國傳統文化氣息,以北京故宮為設計靈感,大紅色餐椅配搭中式屏風,並飾以絲綢畫作、雕塑和水晶吊燈,營造出宮廷氣派。🌹坐低後有坏 玫瑰花茶welcome drink,只需要兩粒玫瑰花,已經好清香。🤵Waiter服務招呼非常週到,會留意到水壺是否足夠及加水,上菜時都會提大家煲比較熱,貼身的服務👍
✈️親友明天回家鄉⏳爭取時間😋食😋食😋食
💪親友們是有要求的人,會了解到餐廳廚師背景及開業日誌。
🌟米芝蓮一星級食府「夏宮」
🍑子母蟠桃

🥢傳統廣東佳餚而享負盛名
上菜時都會提大家煲比較熱,貼身的服務👍
🪼陳醋爽脆海蜇頭/🐷沙薑豬腳仔
秘製龜苓膏
  • 蓮蓉西米焗布甸
  • 陳醋爽脆海蜇頭
2024-02-17 564 瀏覽
喜歡食中菜嘅朋友生日,今晚帶佢嚟一嚐夏宮🪭🔸陳醋爽脆海蜇頭🪼海蜇頭非常爽脆,陳醋香甜開胃,有埋青瓜粒好清新🥒🔸蜜汁叉燒🍯肥瘦均勻嘅叉燒鬆軟juicy,蜜汁好香濃,邊位有微微焦香👍🏻 🔸鮮鮑魚關東遼參燉雞湯燉湯真材實料響碗內可見,非常濃郁。🔸夏宮爵士湯🍈湯名源自於鄧肇堅爵士的私房湯方,由五十年代流傳至今。湯料加入蜜瓜螺頭瘦肉等等嘅材料,無違和感之餘仲好鮮甜。🔸椒鹽田雞腿🍖食落聞落都好似鹽酥雞咁,不過田雞肉較結實。🔸金盞醬爆和牛面頰🪹外型尤如金鳥巢嘅造型好吸引眼球,和牛面頰柔軟嫩滑,蘆筍非常爽脆惹味。🔸子母蟠桃🍑朋友生日叫咗幾個蟠桃慶生🍑。個個都脹卜卜好靚☺️ 🔸香芒凍布甸🍮朋友好喜歡中式酒樓嘅芒果布甸,看似普通但估唔到又幾好食,布甸好香滑,足料香甜芒果,值得一試👍🏻🔸香芒楊枝甘露🥭冰凍香滑嘅楊枝甘露甜度適中,柚子肉同芒果嘅酸甜完美地為呢一餐中菜畫上句號☺️餐廳環境闊落空間感十足,酒店服務質素細緻又專業,食物質素亦有保證。會再嚟😊🐾貓奴足跡🐾🌐 夏宮 (金鐘)📍金鐘金鐘道88號太古廣場港島香格里拉5樓舖
喜歡食中菜嘅朋友生日,今晚帶佢嚟一嚐夏宮🪭
陳醋爽脆海蜇頭
🔸陳醋爽脆海蜇頭🪼
海蜇頭非常爽脆,陳醋香甜開胃,有埋青瓜粒好清新🥒
🔸蜜汁叉燒🍯
鮮鮑魚關東遼參燉雞湯
🔸鮮鮑魚關東遼參燉雞湯
燉湯真材實料響碗內可見,非常濃郁。
夏宮爵士湯
🔸夏宮爵士湯🍈
🔸椒鹽田雞腿🍖
食落聞落都好似鹽酥雞咁,不過田雞肉較結實。
金盞醬爆和牛面頰
🔸金盞醬爆和牛面頰🪹
子母蟠桃
🔸子母蟠桃🍑
朋友生日叫咗幾個蟠桃慶生🍑。個個都脹卜卜好靚☺️
香芒凍布甸
🔸香芒凍布甸🍮
🔸香芒楊枝甘露🥭

🐾貓奴足跡🐾
🌐 夏宮 (金鐘)
📍金鐘金鐘道88號太古廣場港島香格里拉5樓舖
金盞醬爆和牛面頰
子母蟠桃
香芒凍布甸
2023-10-19 1212 瀏覽
夏宮是一家獲得米芝蓮一星的餐廳,我對他們的菜品印象非常好。在我品嚐的菜品中,士多啤梨焗肉排、焗釀鮮蟹蓋、乳豬叉燒拼盤、蟹粉扒柚皮、蓮蓉西米焗布甸和蛋黃蓮蓉合桃盞都給了我極佳的食用體驗。士多啤梨焗肉排是一道絕妙的組合。嫩嫩的肉排搭配新鮮的士多啤梨,味道鮮美而豐富。焗製的過程使肉排保持了它的多汁度,口感非常迷人。焗釀鮮蟹蓋是另一道令人驚艷的菜品。蟹肉鮮甜,與其他配料完美融合。焗製後,蓋子上的奶油醬汁讓整道菜更加濃郁,每一口都散發出豐富的海鮮風味。乳豬叉燒拼盤展示了夏宮對於豬肉料理的精湛技藝。豬肉叉燒肥瘦適中,口感嫩滑多汁。搭配其他拼盤上的配料,味道更加豐富多樣。蟹粉扒柚皮是一道獨特的菜品,結合了蟹肉和柚子的風味。蟹肉鮮嫩,柚子的清新酸甜味平衡了整道菜的風味,令人愉悅。蓮蓉西米焗布甸和蛋黃蓮蓉合桃盞是完美的結尾。這些甜點口感綿密,蓮蓉的香甜與其他成分完美結合,令人回味無窮。總的來說,夏宮的菜品給我留下了深刻的印象。無論是肉類菜品還是甜點,他們的料理都呈現出高超的廚藝和出色的口味。如果你想品嚐高品質的中菜料理,我強烈推薦夏宮。

2023-10-19
生日
2023-09-23 950 瀏覽
港島香格里拉 夏宮月餅80年陳皮月餅🥮有分年份的陳皮 這個頂級80年陳皮 餘韻飄飄個盒嗰陣時就知一個首飾盒,個皮就是一般月餅皮內涵一陣一陣嘅陳皮香,令人越食越想食,就係唔會覺得好死甜,而且食完之後一個口都係陳皮嘅香味推介這個給大家就是聽落有年份有韻味的中秋傳統甜吃#夏宮 #中秋月餅 #港島香格里拉 #灣仔美食 #家賀館 #hkfoodie #foodie #foodkol #foodie@hk #foodie
港島香格里拉 夏宮月餅

80年陳皮月餅🥮
有分年份的陳皮
這個頂級80年陳皮 餘韻飄飄
2023-09-20 2959 瀏覽
🌷週日早午餐,選擇了港島香格里拉來的中菜《夏宮》。星期六晚上嘗試致電訂位,幸運地11點有位,期待。🌷提早到酒店拍照,港島香格里拉是我喜愛的酒店,去了多次,每次去都有不同的佈置,打卡很合適。🌷11:00準時到達,已有不少食客入座。《夏宮》佈局高雅華麗,紅色為主色調,突顯風格。欣賞服務員的服務態度,由入座至離座,感受到他她們的熱誠招呼,不愧是五星級酒店。我和老公睇完餐牌,不吃點心,嘗試午市套餐。午市套餐$1480兩位用精美點心蝦餃-皮薄蝦爽菠蘿义燒包-豐富餡料,皮脆餡足燉湯足料靚湯松露醬鳳尾蝦多士多士脆口,配松露醬口味突出冬林上素心機素菜蛋白牛崧菜粒炒飯牛肉嫩,飯粒分明,飯香香芒楊枝甘露芒果柚子組合,不甜去過夏宮兩次,每次都覺得很滿意,食物做得好,服務好,環境好,值得一去再去

午市套餐$1480兩位用

精美點心

蝦餃-皮薄蝦爽
菠蘿义燒包-豐富餡料,皮脆餡足

燉湯

足料靚湯

松露醬鳳尾蝦多士

多士脆口,配松露醬口味突出

冬林上素

心機素菜

蛋白牛崧菜粒炒飯

牛肉嫩,飯粒分明,飯香

芒果柚子組合,不甜

2023-09-10
2023-07-27 1485 瀏覽
點心款式不多,叉燒,小籠包那些我又不喜歡,中菜款式較多,片皮鴨$1050/隻,一鴨兩食,茶位$35/位合理。環境很漂亮,座位舒適,故宮的氣派!服務到位,人流都多!
再一次踏足這間中餐廳,無他由於對自己而言實在可謂在酒店中(抵食)。。。記憶中,對上一次是三月份跟老爺來吃過,印象也非常好,裝修/環境絕對有氣派,服務也是禮貌週週,午餐時段不乏大多數都是白領及一些長輩級人士⋯由於今次屬於二人共膳,朋友仔亦沒有太大食量,故此今回就只是叫上點心而言~水晶蝦餃王皇Hk$108.一個穩打穩扎的蝦餃,除了蝦肉鮮外,比例亦做得剛好,沒有太大驚訝維持水準⭐️⭐️⭐️帶子蝦燒賣HK$108.這一個算是份量/派頭都相當足,喜歡鋪在面薄薄的帶子,加上有口感的豬肉,以及切細的冬菇粒⭐️⭐️⭐️⭐️脆皮叉燒餐包Hk$84.這一款是朋友仔介紹,對於自己而言,原來自己走流了眼,脆皮的外層做得特別,叉燒餡料相當足,自己就覺得係私心推介⭐️⭐️⭐️⭐️越式脆蝦腸粉HK$115.對於這一款腸粉,之前跟細佬吃過,他就覺得腸粉皮包得較厚,今次來講可能我對於這一個所謂缺失完全並不介意,因為內裏的脆衣及澎湃滿瀉的蝦肉,實在令人津津樂道⭐️⭐️⭐️⭐️杞子魚湯浸鮮竹卷HK$87.由於希望加點(綠)便喚來這一個,朋友仔試了一件覺得魚湯感覺較帶點腥,然而自己可能味覺屬於較遲鈍一點,不過論味道而言,自己都覺得實屬一般⭐️⭐️麻辣海鮮餃H

水晶蝦餃王皇
帶子蝦燒賣
脆皮叉燒餐包
杞子魚湯浸鮮竹卷
麻辣海鮮餃HK$87.麻辣對於香港人來說已經是等常時,所以眼見很多中菜廳也加入,這一款也做得不俗,輕微的麻辣帶着豐滿的魚肉,每一啖都很滋味⭐️⭐️⭐️⭐️
麻辣海鮮餃
在出這篇文章之時,自己已繼續訂了七月份(飲茶),努力加油希望這顆星星在團隊努力下,繼續摘星!
★茶芥每位HK$35.★
此店有加一服務費!
帶子蝦燒賣
脆皮叉燒餐包
麻辣海鮮餃
2023-04-08 1925 瀏覽
唔知做乜走到去酒店飲茶咁high class,有人請我乜都唔理喇😎一坐低有welcome drink,玫瑰花茶,清清地幾refreshing👍🏻雪山叉燒包$84,佢早過我到,太肚餓即刻大啖咬落去,好酥脆,餡好多,叉燒唔太肥。後來有encore多一份🤣越式脆蝦腸粉$115,真係好脆,而且真材實料,好多好多蝦,絕對對得起佢個價錢帶子蝦燒賣$108,唔錯,料好足,不會太鹹黑蒜竹笙上素餃$84,蒜味OK唔會太濃梅菜叉燒蒸腸粉$100,試一次好了茶樹菇腐皮卷$84,餡好多菇菇菇菇菇,正! 腐皮炸得好香脆粉果$78,哈哈,唔知點解有老人家就一定要叫粉果,不過好彩佢唔係平常的奇怪粉果最後因為請飲茶仁兄話仲有Budget,叫多份桂花杞子椰汁糕,清香,唔太甜👍🏻環境都唔錯,唔會太逼,都唔嘈,全場最嘈應該都係我地枱隻小魔怪🫠

帶子蝦燒賣$108,唔錯,料好足,不會太鹹

• 越式脆蝦腸粉
  • 脆皮叉燒包
  • 帶子蝦燒賣
2023-04-02 1511 瀏覽
家姐在手術前,同佢食餐好啲,約班姐妹就揀咗呢度,之前想約佢吔,次次都訂唔到位,今次早的訂,才知要分2輪,選1時半時段,早些到達,所有客人都在門口等夠鐘才可入席: 香煎素鵝$168, 不是煙燻的, 不是香脆,冷盤 腐皮甜, 紅蘿蔔絲滿滿五穀糙米炒飯 $280, 冬菇粒粟米粒香芹黑米紅米白米,香口乾身,爽 脆皮炸子雞半隻 $350, 熱門之選, 果然有道理, 細雞,肉嫩皮薄,無肥膏 ,雞味濃。 香脆豆腐魚蓉卷$84, 魚肉溝埋啲豆腐去炸,長條形, 像肥長春卷,外香脆豆腐味濃, 加魚肉有口感。 欖菜肉鬆四季餃$84, 雖然冇乜特別,將欖菜豆角釀咗落隻餃, 就喜歡欖菜 。梅菜叉燒蒸腸粉$100, 雖然唔係那種晶莹皮,但好有米味, 叉燒夠香夠多,嫌梅菜不夠。黑蒜竹笙上素餃$84, 期待粒黑蒜,但係太少! 蛋黃千層糕$75, 賣相是正, 質彈軟, 鹹甜適中, 蛋黃味都好濃及豐富,係少咗啲椰絲味!

黑蒜竹笙上素餃$84, 期待粒黑蒜,但係太少!

蛋黃千層糕$75, 賣相是正, 質彈軟
, 鹹甜適中, 蛋黃味都好濃及豐富,係少咗啲椰絲味!

脆皮叉燒包
炸子雞
香煎素鵝 梅菜叉燒腸
五穀糙米炒飯
2023-03-28 1218 瀏覽
🖤黑白配⚪️本身都幾鍾意飲茶,特別係同屋企人一齊嘅時候,一齊傾吓計享受吓時光,所以🖤黑白配⚪️喺個休閒嘅下午專登去咗摘星米芝蓮中菜餐廳夏宮試吓佢哋啲嘢😋,餐廳環境好有中國色彩氣派,典雅舒適,味道係可以,但因為🖤黑白配⚪️對米芝蓮食府有期望,而且要求相對會比一般酒樓高,所以比較之下就覺得不至於話好正😌點心價錢亦都屬於酒店中菜嘅收費 💰 瑤柱小籠包 $100小籠包食落去都幾多汁,個皮都幾薄,咬落去爆汁👍🏻椰皇鮑魚灌湯餃 $160/位灌湯餃用個椰皇放住,所以完全聞到有椰皇嘅香味🥺,裏面啲湯我哋都飲晒,好清甜🥣 ,另外仲有鮑魚😳食落去都新鮮,而灌湯餃個肉粒好大粒🤭燒汁鵝肝火鴨粒荔芋盒 $84呢款點心幾特別,喺出邊酒樓或者其他酒店都食唔到嘅菜式,荔芋盒嘅外層炸到好鬆脆,再用鵝肝同埋火鴨粒喺芋頭裏面,第一次食,所以覺得都幾新鮮上湯中蝦煎米粉 $480蝦大大隻好鮮甜,然後個煎米粉有少少烘底所以食落去特別香脆可口🤤

瑤柱小籠包 $100
小籠包食落去都幾多汁,個皮都幾薄,咬落去爆汁👍🏻

椰皇鮑魚灌湯餃 $160/位

燒汁鵝肝火鴨粒荔芋盒 $84

上湯中蝦煎米粉 $480
2023-03-09 2510 瀏覽
今次特登帶了老爺來試一下,港島這間香格里拉,之前嘗試過九龍同一集團下(分店),原班人馬再度實戰,提前預告比九龍區同一集團優勝一節。。。當日點了好幾份點心,蝦餃HK$108.蝦餃屬於正常狀態皮薄適中,體積亦與正常比例⭐️⭐️⭐️燒賣HK$108.這裏都做得不錯,餡料足有口感⭐️⭐️⭐️越式脆蝦腸粉Hk$115.全枱當中如果要選自愛,除了當日的叉燒,相信就是這個蝦腸粉,表皮雖然唔算薄,中層包了一層脆衣像油炸鬼實質又不如是,重點是內裏的蝦肉非常之爽口彈牙,而且份量超多,絕對可以用抵食兼夾大件來形容⭐️⭐️⭐️⭐️蠔皇鮮竹卷HK$84.飽滿的餡料不過不失⭐️⭐️⭐️黑蒜竹笙上素餃HK$84.這一款就強差人意,黑蒜味道,其實都幾霸道,但在於自己而言又沒有什麼,不過細佬就覺得甚強⭐️⭐️⭐️燒汁煎釀三寶HK$99.當中包括茄子/豆腐/青椒,懷舊味道,當然是身邊老人家至愛,對於自己而言,如果自己就不會在此挑選,份量雖然夠睇頭(大件)但性價比低,這個價錢其實可以吃其更好的選擇⭐️⭐️⭐️【没有照片】酥炸鮮蝦雲吞HK$200.這一個自己就感覺猶如錦鹵雲吞的變奏版,一碟約有六至七件,炸得乾身入口脆身⭐️⭐️⭐️椰皇鮑魚灌湯餃HK$160.這一款是叫

蝦餃
燒賣HK$108.這裏都做得不錯,餡料足有口感⭐️⭐️⭐️
燒賣
蠔皇鮮竹卷HK$84.飽滿的餡料不過不失⭐️⭐️⭐️
蠔皇鮮竹卷
黑蒜竹笙上素餃
【没有照片】
酥炸鮮蝦雲吞
椰皇鮑魚灌湯餃HK$160.這一款是叫給席間的老爺,偷呷了一口濃濃的椰香在清澈的湯中蕩漾,自己做不如出街食,這一款(必選)⭐️⭐️⭐️⭐️
椰皇鮑魚灌湯餃
焗釀鮮蟹蓋(一件)HK$228.試過幾間這裏的手法比較懷舊一點,白汁略略嫌多了叮點,對比起之前吃過嘉X樓的微微地被比下去⭐️⭐️⭐️
焗釀鮮蟹蓋
蜜汁叉燒HK$326.如果說之前嘉X樓和天XX,除了前者以外,相信最感意外便是可以在這裏食到一個很出色很出色的叉燒,叉燒每一口都是半肥大瘦,全碟之中沒有一件是較為失色,色澤上色度剛好,輕微大有少少濃邊,重點之中的重點,以這個價錢可以食到很大碟很出色,(必選)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
是心目中,排行第二的一道好叉燒
蜜汁叉燒
脆皮炸子雞(半隻)HK$350.這一道菜色懷舊味道深濃,由承載着炸子雞的碟,以至到身邊的脆蝦片,炸子雞皮炸得很薄很脆,雞肉幼嫩,很久也沒有吃得這樣出色的炸子雞,當日連皮帶肉吃了兩、三件(自己很少吃雞皮的人)⭐️⭐️⭐️⭐️
脆皮炸子(半隻)
懷舊糯米卷HK$78.又一度懷舊點心,都係同一句沒有什麼大分別,懷舊菜式吃的就是懷舊味道,如果自己點選就不會在此挑選,這個價單可以有更好的選擇⭐️⭐️⭐️
懷舊糯米卷
★整體而言當日雖然是平日,但十分爆埸,可能附近由於甲級寫字樓多的是,看到人潮大約是12時半左右已經人頭湧湧,絕大部份是白領階層,人手上感覺較為緊張,但亦不至於怠慢,出餐速度亦都蠻快手,雖然是老牌酒店,但出品絕對不遜色於新派酒店風格裏的中菜廳。★

(茶芥HK$35. 位)
〈另加一服務〉
椰皇鮑魚灌湯餃
蜜汁叉燒
脆皮炸子(半隻)
2023-02-19 1566 瀏覽
米芝蓮星級中菜館🌟而當中夏宮一直都好出名扁皮鴨與此同時係見扁皮鴨關注組出現過無數次🤤係本人bookmark左勁耐📎一直都想去食 好想去試下最後決定趁屋企人生日就go go🥳🎉人多嘅話staff會將每一道分成人頭量個人覺得呢個服務幾好 至少唔洗自己分餸🙈*❣️北京片皮鴨 $998order嘅時候會問到要一食定兩食🗣一食:全隻片皮鴨食兩食:將片皮鴨分開兩款食法 我地係staff嘅建議低下決定 “兩食”會將片皮鴨分成兩個食法✌🏼一半會係平時片皮鴨嘅食法💕一半就會整成肉絲炒麵而佢地會即場係你面前切隻鴨🔪以前一直唔食片皮鴨嘅我最怕就係食到”鞋”口可以講係夏宮絕對有保證🔥唔會有呢個情況出現❣️士多啤梨焗肉排 $330平時我地食開都係用咕嚕肉嘅甜酸汁比較特別之處係用左士多啤梨做食材同醬汁🍓仲可以邊食肉排邊食士多啤梨肉排好嫩口 絕對唔會係咬唔開🥩❣️雀巢X.O.醬蒜香牛肉粒 $340個雀巢皮有啲厚 唔會許好脆口個人始乾都係比較鍾意薄身嘅雀巢多啲蒜香味係好重 好香🧄🧄牛肉粒嘅面仲會放上蒜片🐂鍾意食蒜味嘅人應該都會幾鍾意食呢味餸牛肉粒炒到好適中🤪唔會炒到太靭❣️香芒楊枝甘露 $80/每位有時食楊枝甘露好怕會食到酸
米芝蓮星級中菜館🌟
❣️北京片皮鴨 $998
order嘅時候會問到要一食定兩食🗣
一食:全隻片皮鴨食
兩食:將片皮鴨分開兩款食法

我地係staff嘅建議低下決定 “兩食”
會將片皮鴨分成兩個食法✌🏼

北京片皮鴨
士多啤梨焗肉排
雀巢X.O.醬蒜香牛肉粒
2023-01-30 967 瀏覽
The One Michelin-starred 🌟 Summer Palace at Island Shangri-la presents authentic Cantonese cuisine with unique culinary flair. Their menu also showcases seasonal specials that cannot be missed. Pic 1️⃣: 椰皇鮑魚灌湯餃 / Soup Dumpling with assorted diced meat and abalone in young coconut - $160 hkd per person 🥟 — The dumpling itself was delicious, dumpling wrapper was thin and filled with an assortment of ingredients. The mushroom and conpoy flavour was strong and went really well with the subtle flavours

— The dumpling itself was delicious, dumpling wrapper was thin and filled with an assortment of ingredients. The mushroom and conpoy flavour was strong and went really well with the subtle flavours of the clear coconut soup.

Pic 2️⃣: 脆皮叉燒餐包 / Baked Barbecue Pork Buns - $84 hkd 🐖
— One of their signature items and a must order. These buns are baked to order and served to your table nice and warm. They had a crunchy exterior whilst still being so soft on the inside. The filling was tasty, and the pork filling was really well seasoned with the right amount of savouriness to it which went perfectly with the sweetness of the bun’s exterior.

Pic 3️⃣: 鳳凰煎年糕 / Pan-fried Chinese New Year Pudding with Egg - $72 hkd
— Slightly disappointed by this, the texture lacked chewiness and was quite soft. It also didn’t have a very strong coconut aroma to it as it was masked by the strong brown sugar taste. Also thought this could’ve been pan-fried more to give it a crisper finish.

Pic 4️⃣: 金腿蘿蔔絲脆春卷 / Deep-fried Spring Rolls with Shredded Turnip and Yunnan ham - $78 hkd
— Super crispy, and the turnip filling was tasty too. But honestly, I couldn’t taste any of the Yunnan ham at all 😂

Pic 5️⃣: 如意髮菜海鮮餃 / Steamed diced seafood dumplings with fungus and sea moss - $84 hkd
— Meaty filling but could’ve done with a bit more sea moss as it just seemed like a regular dumpling.

Pic 6️⃣: 水晶蝦餃王 / Steamed fresh shrimp dumplings - $108 hkd 🦐
— Really good har gao! Super well seasoned and the shrimp had a nice bouncy texture to it.
2022-12-27 1202 瀏覽
今日同朋友兩個去飲茶,朋友好想試夏宮所以今次就試一試佢。坐低就有杯玫瑰花茶,清清地好fresh。因為得兩個女仔,叫咗幾個點心;脆蝦腸,帶子蝦燒賣,脆皮叉燒餐包,全部都係大大件好足料,上枱都係熱辣辣,真係酒店質素。甜品就ordered 香芒楊枝甘露,同南瓜西米露。楊枝甘露好濃好creamy 好足料,食完好滿足。南瓜西米露係好有驚喜,我未喺其他地方食過,原個mini 南瓜,熱食,好清甜,我哋連入面啲南瓜肉都刮嚟食,贊。
今日同朋友兩個去飲茶,朋友好想試夏宮所以今次就試一試佢。
2022-11-06
2022-11-28 1568 瀏覽
星期六一行五人,因為有兩個老人家,諗住揀個地方闊落嘅酒樓,所以去咗金鐘香格里拉夏宮食晚餐,夏宮呢度嘅裝修真係金碧輝煌,地方闊落。裝服務梗係唔使講啦,話晒都係酒店當然招呼好我哋嗌咗叉燒(好食,老人家都讚好,叉燒夠軟身,又有肉味)錦鹵雲吞,脆卜卜好惹味片皮鴨兩食,片皮嗰手勢真係冇得頂,啲皮起到一滴油都冇,正炒鴨鬆加埋啲西生菜包住嚟食very good上湯中蝦粘米粉 ,米粉入晒啲蝦嘅味好好食燒汁煎蓮藕餅,蓮藕爽脆👍不得不讚,以為酒店啲份量會少D,我哋一行五個人,兩個老人家一個小朋友兩個成年人,啲嘢都食唔晒,要帶返返屋企!

我哋嗌咗叉燒(好食,老人家都讚好,叉燒夠軟身,又有肉味)
錦鹵雲吞,脆卜卜好惹味
片皮鴨兩食,片皮嗰手勢真係冇得頂,啲皮起到一滴油都冇,正
炒鴨鬆加埋啲西生菜包住嚟食very good
上湯中蝦粘米粉 ,米粉入晒啲蝦嘅味好好食
燒汁煎蓮藕餅,蓮藕爽脆👍

2022-11-26