2015-12-05 5878 瀏覽
我地6條友去食夜市放題三文魚,炸野,壽司,都可以入口既不過有好多都伏,好多都放吾到入口入面叫人“尊重自己,尊重食物,吾好浪費食物“,但佢地啲野食好多都有伏,我都吾知係邊個吾尊重食物,吾會再泥
我地6條友去食夜市放題
三文魚,炸野,壽司,都可以入口既
不過有好多都伏,好多都放吾到入口

2015-12-01 4666 瀏覽
以前已不時有光顧這店的放題, 無他吧, 同區比較好的一間, 平日夜晚都不時滿座, 就算分兩個時段營業, 情況都一樣, 可想而知有多受歡迎。今次又黎一次, 正正因為多左一些新意---海鮮拼盤, 以人數來下單, 不能單獨點自己想食的海鮮, 不過我都算可以, 因為食物都是O岩我食的, 最吸引就莫過於生蠔啦海鮮拼盤- 有生蠔、翡翠螺、龍蝦, 聽落會否覺得價錢一定貴好多?非也, 200蚊左右就有齊刺身及海鮮, 仲要其他放題食物, 真抵生蠔有海水味, 但不厚, 亦不creamy,其他海鮮都因為急凍貨, 冰水有不少, 而且入口的肉質都又淡又水, 沒甚特別。刺身仍然不錯, 三文魚厚切油脂又分明, 入口都好滑無渣甜品有最穩陣的百福豆腐花, 無得輸整體都不錯, 不過如果俾我再揀, 我寧可要回沒有海鮮拼盤, 專注做日式放題會比較好
刺身仍然不錯, 三文魚厚切油脂又分明, 入口都好滑無渣
甜品有最穩陣的百福豆腐花, 無得輸

2014-06-19
2015-07-21 6667 瀏覽
我哋 20 人去食, 放題我唔講食物質素喇。落單 80 件壽司, 每人 4 件相信唔過份, 一落單個呀姐已經話:「喂呢度 80 件壽司喎!」再落單都唔嚟, 結果只係嚟咗 20 件, 我成晚只係食咗一件壽司。叫 10 個手卷, 只嚟咗 4 個, 之後又係點落單都唔嚟。再落單叫其他嘢食, 淨係識嚟雞串, 坐咗二十分鐘, 只係食咗兩盤刺身, 生蠔, 串燒, 雞翼, 一直等食物嚟, 嘢飲就一叫即到, 好似入場飲嘢咁。跟住有個呀姐嚟話我哋 D 嘢已經嚟齊, 有其他嘢想叫就好叫喇, 因為 LAST ORDER,我哋索性問佢有咩係有得食, 佢話乜都有, 但我哋問佢刺身佢話賣晒, 壽司佢又話賣晒, 乜都話賣晒, 咁我哋走喇...走時見仲有大量刺身喺度。以後唔會再去
我哋 20 人去食, 放題我唔講食物質素喇。

再落單叫其他嘢食, 淨係識嚟雞串,

走時見仲有大量刺身喺度。
以後唔會再去
2015-07-10
2015-02-03 10226 瀏覽
今日同同事又去食外野手,呢度嘅三文魚刺身飯真係好好食 ,好少朕做放題嘅舖頭會提供咁濃味嘅三文魚。我地發現三文魚刺身飯嘅三文魚比雙併刺身飯嘅三文魚厚同埋濃味,如果你鍾意食記得唔好貪得意啦~我地睇住佢半年內由 $5x 食到而家成 $6x 幾,已經覺得好唔抵,如果佢再加價我地應該唔會再黎食喇...
今日同同事又去食外野手,呢度嘅三文魚刺身飯真係好好食
,好少朕做放題嘅舖頭會提供咁濃味嘅三文魚。

2015-01-08
有生蠔任食的放題,具噱頭,但整體感覺平庸看起來蜆肉份量,很多很豐富, 但內裡幾乎隻隻都有沙,吃了兩三隻已放棄了。如果可以, 應該先處理好吐沙才煮會較好!海鮮併盤帶子及蝦的鮮味不俗,生蠔頗新鮮的, 可以一試!瑞士雞翼,味道淡淡的欠特色芝士波, 不俗牛柳粒,表現一般, 個人認為可以省略不點炸蠔水準ok
有生蠔任食的放題,具噱頭,但整體感覺平庸

海鮮併盤
帶子及蝦的鮮味不俗,生蠔頗新鮮的, 可以一試!

瑞士雞翼,味道淡淡的欠特色

芝士波, 不俗

牛柳粒,表現一般, 個人認為可以省略不點

炸蠔水準ok
  • 甜蝦
2014-10-24 9532 瀏覽
第一次寫open rice 食評,在觀塘食lunch ,同事話試下呢間日本野,講真如果我自己真係唔會行入呢間野,店外不吸引,而且在這裡的日本菜好食極都有限吧!入到餐廳,lunch time 都好多人,都幾full 下,坐底,餐牌有定食、拉麵、鍋飯等等,叫左個蝦天婦羅拉麵,當然,我不會期望什麼,不期望個拉麵會比得上一蘭,豚王。。。拉麵黎到!咦!天婦羅賣相不錯wor是即炸的!!澱粉漿不會厚拉麵就ok啦,不過不失,也不是難食!
第一次寫open rice 食評,
在觀塘食lunch ,同事話試下呢間日本野,
講真如果我自己真係唔會行入呢間野,
店外不吸引,而且在這裡的日本菜好食極都有限吧!
當然,我不會期望什麼,不期望個拉麵會比得上一蘭,豚王。。。
拉麵黎到!咦!天婦羅賣相不錯wor
是即炸的!!
澱粉漿不會厚
拉麵就ok啦,不過不失,也不是難食!
蝦天婦羅拉麵
2014-10-23
2014-10-02 8458 瀏覽
首先呢間價錢屬於偏貴 $218加一,但食物款式唔多,而且質素都好差,呀姐服務態度唔好,坐得好逼,電視有雪花。先講刺身,三文魚唔肥美,以呢個價錢黎講唔太值,其他都係一般。燒物樣樣都好干身 ,食一串已經覺得唔想再叫。炸物落太多粉,特別蝦球,d粉仲多過d蝦肉。拿呢間野有個海鮮拼盤 有生蠔青口帶子 呢個唔錯 幾新鮮!總結一下,食物款式少(飲品太少Soft drinks) , 食品質素同價錢不成正比,價錢貴!唔值得去!

燒物樣樣都好干身
,食一串已經覺得唔想再叫。

炸物落太多粉,特別蝦球,d粉仲多過d蝦肉。

拿呢間野有個海鮮拼盤 有生蠔青口帶子 呢個唔錯 幾新鮮!

2014-08-31 7936 瀏覽
朋友推介入座後即order個海鮮拼盤(生蠔*青口*帶子),生蠔口感不錯👍,其他刺身就一般。個人推介(可以試)👍海膽和牛壽司、串燒蕃薯仔、燒菠蘿、八爪魚丸、雞翼。個人勸誡👎燒魚骨(三文魚骨)->好乾😥甜品:麻糬糕->厚厚的綠茶粉鋪面,預期麻糬是煙煙銀銀,但咬下去是實的,最好只能將它浪費😱order後食物好快就到,未試過漏單,侍應們每次都有禮貌的收碟,效率不錯。

個人推介(可以試)👍
海膽和牛壽司、串燒蕃薯仔、燒菠蘿、八爪魚丸、雞翼。

個人勸誡👎
燒魚骨(三文魚骨)->好乾😥

2014-08-31
  • 燒菠蘿
  • 海鮮拼盤
2014-08-15 7777 瀏覽
今天難得約到已經離職的同事食飯,放題又怕旺角無位,尖沙咀又嫌貴,最後其中一位同事推介依間,便決定試下。好好!食後感想…………………………我覺得無咩特別……原因?因為食物選擇太少了!!!!!而且食物款式也欠缺新意……味道方面,認真真係無咩特別……但欣賞地方係,炸物係熱辣辣的,而且芝士年榚也熱呼呼的,咬下去還有芝士流出,十分滋味。我也對牛舌有些驚喜,可能我食牛舌多數也是韓燒個陣,而韓燒的牛舌也切得薄薄的,因此我也認為放題的牛舌也是薄薄的。然而上枱,我還以為是燒魚,因為他是厚厚的一件,即是一整條牛舌……味道還不錯的……可是腦海浮現的卻是一隻隻的牛,而且還要在伸舌頭的牛……心理上感覺怪怪的。不可不提,這店的上菜速度也幾慢的,我明白是因為多客人,所以我也沒有吹速,但這可真的要改善,重新規劃人手安排。
今天難得約到已經離職的同事食飯,
放題又怕旺角無位,
尖沙咀又嫌貴,
最後其中一位同事推介依間,
便決定試下。

好好!
食後感想…………………………
我覺得無咩特別……
原因?
因為食物選擇太少了!!!!!
而且食物款式也欠缺新意……

味道方面,
認真真係無咩特別……
但欣賞地方係,
炸物係熱辣辣的,
而且芝士年榚也熱呼呼的,
咬下去還有芝士流出,
十分滋味。

我也對牛舌有些驚喜,
可能我食牛舌多數也是韓燒個陣,
而韓燒的牛舌也切得薄薄的,
因此我也認為放題的牛舌也是薄薄的。
然而上枱,
我還以為是燒魚,
因為他是厚厚的一件,
即是一整條牛舌……

味道還不錯的……
可是腦海浮現的卻是一隻隻的牛,
而且還要在伸舌頭的牛……
心理上感覺怪怪的。

不可不提,
這店的上菜速度也幾慢的,
我明白是因為多客人,
所以我也沒有吹速,
但這可真的要改善,
重新規劃人手安排。
2014-08-15
記得以前朋友話外野手好食,啱啱返港就突然挑起條筋去食,半個鐘前打去,都話有位,唔通大家都去哂遊行?兩年,水準可以下降到咁離譜??1. 數量依廚師心情: 刺身寫30佢俾10,串燒寫1佢俾2串,和牛壽司寫3,三文魚壽司寫10,兩樣都俾10。咁响張紙上寫人數同件數有何用?不如你直接俾我幾件就幾件啦,我反而唔會計住計住。2. 與事實不符 (Main point!!!!!!!):什麼叫和牛?是乾爭爭的薄片?仲要有陣硯水味。什麼叫鰻魚??用沙甸魚淋上鰻魚汁,OMG 。請別以為香港市民無食過鰻魚!3. 元貝應該是一粒圓的不是被切到一粒粒小方形,一啲味道都無 服務人員大多態度都不錯,還有牛舌及火炙三文魚真的肥美,是兩樣可取之處。

兩年,水準可以下降到咁離譜??
1. 數量依廚師心情:

2. 與事實不符 (Main point!!!!!!!):
。請別以為香港市民無食過鰻魚!

題外話/補充資料: $240,何不在茶餐廳叫碟頭飯?
2014-07-01
  • 火焰三文魚壽司
  • 牛舌
2014-06-22 8110 瀏覽
今日黎左依到,朋友介紹我地成班黎依到食,叫左刺身拼盤,海鮮既野,仲有抵讚既就係好快上D野食,只係食左個幾鐘,但所有野食都黎都好齊。個個海鮮我真係唔知叫咩名,不過質素真係唔錯,佢有4隻生蠔,三隻蝦,兩隻青口,兩個松葉蟹肉,最後仲有兩個螺頭,整體其實都唔錯嫁依個,比較正既就係佢個蝦,因為夠哂新鮮,食落夠爽口,唔錯嫁,其他就正正常常。之後就係刺身,外觀比起出面就差少少,唔算太靚,不過依到既刺身就好快會暖,因為佢既容器,不過刺身本身就唔錯既,蝦比起上都係依到比較好,可能來貨真係比較搵得好刺身既味道都只係正正常常唔算太特別,依到既野飲都同出面好唔同嫁,佢有好多樂天既飲品,又有忌廉溝鮮奶,錫蘭檸檬同埋其他幾款,不過都無飲太多.都算幾特別既。

2014-03-27 13757 瀏覽
咁啱向附近做完野, 男朋友問我想食乜, 就上openrice搵日式放題, 見到有生蠔食喎! 就即管試下。附近有觀塘工業大廈嘅停車場, 泊車好方便。 去到七點半左右, 唔洗等即刻有位。一坐低即刻叫生蠔併盤先 再叫其他刺身, 熟食等。 野食上得都幾快, 冇漏單。 生蠔併盤一擺低, 咦! 比想像中好喎! 啲生蠔唔算細隻, 而且仲幾好味添! 有驚喜喎! 生蠔併盤入面仲有珍寶帶子同青口, 三樣都係我喜歡的 而且仲任你叫, 如果好似我咁中意食生蠔可以叫多幾次啊!!另外啲熱食都係不錯的, 炸一口芝士都唔係度度有, 又係我好中意食嘅野唯一我覺得唔好就係啲位比較逼, 但整體感覺都算幾好。 有機會再來

• 生蠔, 炸一口芝士
2014-02-23 12873 瀏覽
以前愛吃放題的時候會常常找新的餐廳來吃,不過現在已經沒那個癮了這天男友回香港說想要吃,就想到離家最近的外野手,以前也有來過好幾次對這邊的品質也有信心,只是坐得很辛苦,每桌之間的距離不多這麼久沒到訪,不知有沒有漲價呢時間比以前更有彈性,但價格都忘了好像貴了一點點,不會很多點餐紙方面的選擇上看起來比較少但分類就做得更好,喜歡以前的生蠔拼盤才再來的不過找來找去就是看不到有,原來它已經轉換成帶子跟巨型甜蝦了厚厚的帶子,肉嫩鮮甜而甜蝦也有黏黏的質感味鮮但一旁的青口就普普了,淡而沒味而飲品方面都轉成這2種了,沒了以前的汽水不過這2款我們也愛,只是份量較少,很快就喝光要再點這天去了很多地方特別的累,沒吃到很多東西也忘了拍下來,但依稀記得味道都不錯
對這邊的品質也有信心,只是坐得很辛苦,每桌之間的距離不多
這麼久沒到訪,不知有沒有漲價呢
時間比以前更有彈性,但價格都忘了
好像貴了一點點,不會很多
點餐紙方面的選擇上看起來比較少
但分類就做得更好,喜歡以前的生蠔拼盤才再來的
不過找來找去就是看不到有,原來它已經轉換成帶子跟巨型甜蝦了

厚厚的帶子,肉嫩鮮甜
而甜蝦也有黏黏的質感味鮮
但一旁的青口就普普了,淡而沒味
而飲品方面都轉成這2種了,沒了以前的汽水
不過這2款我們也愛,只是份量較少,很快就喝光要再點
這天去了很多地方特別的累,沒吃到很多東西
也忘了拍下來,但依稀記得味道都不錯
2014-02-07 10079 瀏覽
大家應該吃過可樂雞翼吧, 但可樂骨呢? 是日要見客, 之前就匆匆在這裡吃午餐吧.燒可樂骨 $50: 7分, 份量十足, 烤得也算香口, 肉質仍是幾嫩滑. 最大問題的是, 可樂味道不太突出, 怎樣也吃不出是有可樂的痕跡.旁邊還有點沙律, 再加上白飯, 怎也是相當豐富的一餐. 吃完飯, 也是時候開會了.

2013-10-14 8617 瀏覽
其實黎外野手食放題不是第一次,但今次真係好差!!一行十四人放工去食飯食物質素:刺身未完全解凍,三文魚刺身個心仲係冰;              以前最愛食既芝士年糕,今次都炸到硬曬;              蜆既味道不錯,兩窩之後就沽清;              牛柳粒有肉汁;              其他都一般              服務質素:侍應十問九唔覆,態度何其差,寫紙order既野食遲遲唔到,追極都無到,再三追問,經理就叫你寫過。order紙就不停寫,枱上食物就廖廖可數。忍唔住搵經理理論,佢就話咩都沽清啦(蝦、牛柳、茄子、雞翼...刺生拼盆追左幾次先到)下次早d黎啦,食第一場咪有囉。但當時只係9:30半。我地係食第二場8:30開始入坐,9:00開始追order,9:30就得出此回覆。之後都算啦,叫其他野食,佢就話last order啦,最後竟然連手卷壽司都話無曬,真係覺得好離譜。再請個位所謂既經理問過明白,竟然比換來一句「我已經幫左你地好多,你地唔好咁貪心」即時十萬個嬲,我地黎係食放題,我地有比錢架,咩貪心呀??話幫左我地好多,叫你追親既野你都話沽清。你幫左我地幾多

食物質素:刺身未完全解凍,三文魚刺身個心仲係冰;
              以前最愛食既芝士年糕,今次都炸到硬曬;
              蜆既味道不錯,兩窩之後就沽清;
              牛柳粒有肉汁;
              其他都一般

竟然比換來一句「我已經幫左你地好多,你地唔好咁貪心」

即時十萬個嬲,我地黎係食放題,我地有比錢架,咩貪心呀??話幫左我地好多,叫你追親既野你都話沽清。你幫左我地幾多大家心裏有數啦。最後就個老伯伯入黎sorry..
今時今日仲有d咁既服務既食市,價錢又唔係好平,真係無下次〜〜
2013-10-13
$230 (宵夜)
生日