2010-05-03 168 瀏覽
星期日OT,經理請食午飯!一行五人到了apm的和花亭,吃了六百元,呵呵~~~食物方面,壽司ok~烏冬和拉麵令人很失望,叫了個芝士豬扒拉麵和牛肉烏冬,湯淡而無味,烏冬也不夠滑。小食不錯,雞軟骨和牛油帶子,吃到停不了一set六款的三文魚壽司,可以滿足貪心的人,是不錯的選擇!
星期日OT,經理請食午飯!
一行五人到了apm的和花亭,吃了六百元,呵呵~~~

食物方面,壽司ok~

小食不錯,雞軟骨和牛油帶子,吃到停不了

一set六款的三文魚壽司,可以滿足貪心的人,是不錯的選擇!
壽司
雞軟骨,牛油帶子
芝士豬扒拉麵,牛肉烏冬
2010-04-18
雞軟骨,牛油帶子
  • 雞軟骨
  • 牛油帶子
(非會員)
2010-04-23 78 瀏覽
同老公一心走嚟食, 去度門口貼住大標題話無三文魚供應 是但啦都嚟到, 我哋咪豁出去約6點入去. 坐底後攞住張點食紙, 發現原來無三文魚真係少咗好多撰擇不過, 我哋都點咗吞拿魚, 軟殼蟹, 炸蝦, 鯖魚, 牛肉, 鰻魚, 帶子壽司. 落單後一陣, 中間包壽司d亞哥好大聲哎無吞拿魚, 之後個待應又話而家無軟殼蟹 我哋即刻不滿話無供應又唔貼出去門口到提示人, 如果知到係咁我哋唔會入嚟. 日本食店無三文魚, 吞拿魚同軟殼蟹不如休息唔好開門做生意! 之後, 其他點咗啲壽司陸續上枱, 古唔到無嚟一排, 啲質素差咗咁多, size細咗, 炸蝦一押就散 待應服務更加差哂, 我哋落單點壽司, 原來也要自己一碟一碟接, 唔係應該有待應第比我哋 佢哋都無野做, 圍住個收銀係度講化妝. 中間有2個包壽司d亞叔唔做野, 對住客人傾計笑. 我哋唔使45分鐘就食完埋單, 也是最後一次!
同老公一心走嚟食, 去度門口貼住大標題話無三文魚供應

是但啦都嚟到, 我哋咪豁出去約6點入去.
坐底後攞住張點食紙, 發現原來無三文魚真係少咗好多撰擇

日本食店無三文魚, 吞拿魚同軟殼蟹不如休息唔好開門做生意!

我哋唔使45分鐘就食完埋單, 也是最後一次!
2010-04-22
2010-04-12 49 瀏覽
一直想試和花亭, 但未試過唔駛等位, 想不到星期五的晚上, 在apm不用等位呢!兩個人點了多碟壽司, 一定超過十碟!!! 所有壽司用料新鮮, 魚的鮮味停留在口裡, 好一個享受!值得一提是晚上有特選壽司進行回饋, $10-12一碟, 名額只有數碟, 師父開咪介紹壽司後, 得立即示意要點該壽司呢!

2010-03-19
2010-03-30 30 瀏覽
已經唔係第一次幫襯, 但今次真係火滾到要即刻開戶口嚟寫食評表達不滿!!!宵夜時段叫咗碟甜蛋壽司, 嚟嗰陣兩舊蛋已經半發黑, 一摸個碟成隻碟好熱, 啲飯見到就知硬過鬼, 仲要啲紫菜淋到無人有, 好明顯係翻叮完攞出來俾人食, 真係咁都夠膽死!!!叫佢換過碟, 口頭話換俾你, 結果一如所料去如黃鶴, 等左10幾分鐘都無影, 嬲得滯埋單走人, 相都唔記得影, 以後想我再幫都難!!!

2010-03-28
2010-03-06 27 瀏覽
又到左我們的紀念日~梗係食好野!今日揀左黎APM`周圍行無意中發現有平野最平SUSHI 3蚊1件`我地本身已經食左野;但係最後都係入左去;哈我地坐低;發現出水位壞左;MANAGER斟水`{最後只係主動咁斟左1次,我地自己再吹佢斟}第1 ROUND吾想叫太多;男朋友話驚佢3文魚太細塊`所以第1 ROUND只係叫左以下O既野(每件價錢)咖哩鹽味三文魚火灸壽司X2($3)辣味三文魚軍艦X1($3)蟹子軍艦X1($3)蔥吞拿魚軍艦X1($8)燒粟米壽司X1($4)三文魚壽司X4($3)軟殼蟹天婦羅手卷X1($10)咖哩鹽味三文魚火灸壽司我係勁吾鍾意係熟O既3文魚;所以呢個都只係覺得麻麻~不過有咸咸地O既咖哩味又幾討好辣味三文魚軍艦男朋友未食過所以ORDER~自己試左1粒3文魚;味道都係吾太好;辣味吾係太出蟹子軍艦男朋友ORDER的;冇食蔥吞拿魚軍艦吞拿魚竟然用上吞拿魚醬??比較怪;`之前食O既都係暗紅色O既吞拿魚;呢個賣相吾OK!但係食落;上邊O既吞拿魚醬好CREAMMY`雖然冇乜口感可言但係香味就交足功課!燒粟米壽司1食就愛上!甜甜地又有少少燶O既粟米好好味!原來凍O既粟
又到左我們的紀念日~梗係食好野!
今日揀左黎APM`周圍行無意中發現有平野

最平SUSHI 3蚊1件`我地本身已經食左野;
但係最後都係入左去;哈
我地坐低;發現出水位壞左;
第1 ROUND吾想叫太多;男朋友話驚佢3文魚太細塊`
所以第1 ROUND只係叫左以下O既野(每件價錢)
咖哩鹽味三文魚火灸壽司X2($3)
辣味三文魚軍艦X1($3)
蟹子軍艦X1($3)
蔥吞拿魚軍艦X1($8)
燒粟米壽司X1($4)
三文魚壽司X4($3)
軟殼蟹天婦羅手卷X1($10)
咖哩鹽味三文魚火灸壽司
我係勁吾鍾意係熟O既3文魚;所以呢個都只係覺得麻麻~
不過有咸咸地O既咖哩味又幾討好
男朋友ORDER的;冇食
蔥吞拿魚軍艦
吞拿魚竟然用上吞拿魚醬
??比較怪;`
之前食O既都係暗紅色O既吞拿魚;呢個賣相吾OK!
但係食落;上邊O既吞拿魚醬好CREAMMY`
雖然冇乜口感可言但係香味就交足功課!
燒粟米壽司
1食就愛上!甜甜地又有少少燶O既粟米好好味!
原來凍O既粟米咁好味!因為係凍所以咬落好有口感!
雖然係1塊咁上但係絕對可以1粒1粒咁咬黎食!!

三文魚壽司
3文魚好肥美;入口即溶;好好味!加上飯吾大舊;肚餓果陣
絕對可以食完ENCORE再ENCORE!
{順帶1提;見到格離枱勁叫3文魚
}其實3蚊舊;真係幾抵食!
軟殼蟹天婦羅手卷
男朋友ORDER的;食左1啖天婦羅;吾錯;好香口!
絕對吾係油林林果隻!男朋友都好快清左 =)

食完第1 ROUND大家都好似吾太夠喉~所以又叫左第2 ROUND
第2 ROUND叫左呢D野
三文魚壽司X8
燒粟米壽司X1
XO醬魷魚鬚火灸壽司X2($3)
特別試埋平價火灸壽司2號;
XO醬魷魚鬚火灸壽司
XO醬夾埋落D魷魚度味道吾題;魷魚經過火燒之後
有陣陣香味;真係吾錯!

今日食壽司食得好開心;飯吾太大舊O既壽司對我黎講簡直1流~
兩個人加完1都吾洗100蚊`1定會再黎!
杯茶岩岩沖起好綠
連同第1 ROUND O既軟殼蟹天婦羅手卷
第2 ROUND
師傅正在燒我們的咖哩鹽味三文魚火灸壽司xd
2010-03-04
$46.2 (晚餐)
紀念日
第2 ROUND
師傅正在燒我們的咖哩鹽味三文魚火灸壽司xd
  • 火灸壽司
2010-01-12 10 瀏覽
在家吃過晚飯,正打算開工寫食評之際,女友傳來一個短訊 「陪我食寿司!!!」,心知她一定遇上些不高興的事,不敢怠慢,立即動身撲出觀塘。女友今天的面色相當難看,雙目無神,臉頰微紅,已經不可再以「囧」去形容。遇上這種情況,可以做的其實並沒甚麼,細心的聽她訴苦已足夠了。APM 壽司店不出其三,分別是元氣、板長及和花亭,反正食物只是發洩的工具,不是重點,見和花亭不用等位,就這裡吧!這晚的她有點反常,滔滔不絕的說出心中不滿,我也曾經攪過不少飯局,實在身同感受,但既然已成事實,不如先點菜,醫好肚皮再說,想不到她一口氣便點了七碟壽司。先來的是帆立貝壽司 ($28),我還未開動,她已經來個雙連擊,輕鬆解決眼前物,難道想化悲憤為食量嗎?特價六蚊件的咖哩鹽燒鯖魚壽司及醬燒牛肉壽司,共點了四件,滿以為會有我的份兒吧,最後卻只可以吃一小口鯖魚,咖哩鹽燒鯖魚味道鹹中帶點咖哩香,幾特別的,真想吃多一件呢。情況不妙,我立即霸佔一碟三文魚壽司 ($10),她沒有異議,反正她手上已有辣味三文魚軍艦 ($10) ,據她所說包著壽司飯的紫菜入口有點韌,三文魚粒味道也不夠刺激,只屬平平。另外,厚燒玉子壽司 ($17) 賣相不錯

特價六蚊件的咖哩鹽燒鯖魚壽司醬燒牛肉壽司,共點了四件,滿以為會有我的份兒吧,最後卻只可以吃一小口鯖魚,咖哩鹽燒鯖魚味道鹹中帶點咖哩香,幾特別的,真想吃多一件呢。

情況不妙,我立即霸佔一碟三文魚壽司 ($10),她沒有異議,反正她手上已有辣味三文魚軍艦 ($10) ,據她所說包著壽司飯的紫菜入口有點韌,三文魚粒味道也不夠刺激,只屬平平。另外,厚燒玉子壽司 ($17) 賣相不錯,在玉子中間輕輕界開,再放入少量白飯,這次終於可以試到其中一件,味道帶甜,玉子的質地不鞋,已可收貨。

最後是三文魚腐皮壽司 ($28),她明明不喜歡三文魚,竟然對佈滿三文魚粒的壽司不反感,而且更吃得津津樂道,我試了少少,腐皮甜甜地,跟三文魚的鮮味十分搭配,值得一試。

這餐共吃了百多元,壽司不算特別好吃,但成功把她的怒火去掉,換上滿足的微笑,總算功德圓滿。
帆立貝壽司
咖哩鹽燒鯖魚壽司
醬燒牛肉壽司
辣味三文魚軍艦
三文魚腐皮壽司
2010-01-11
  • 咖哩鹽燒鯖魚壽司、三文魚腐皮壽司
2009-12-28 6 瀏覽
壽司癮起!急call好友食飯~一直都想試下和花亭,唔搵過都唔知佢根本就係赤丸旁....更唔記得創紀5期即係APM........Orz...........7點幾dinner,比友人早到~一坐低打開個餐牌----普通壽司平衡都要$18-$22!有d靚d ge更要$28 or $33!即刻sms比個fd-----"中計!好x貴!"send完一轉頭已經見佢坐左係我旁邊la.......唔通而家走咩......死就死la.........大致上叫左以下ge野 : 三文魚壽司: 普通的三文魚估不到也挺新鮮!鰻魚壽司 : 唔係最top果種,但都唔差~帆立貝壽司 : 普通size已經好大粒,但感覺上元氣ge一粒過帆立貝壽司彈牙少少~醬燒象拔蚌壽司 : 全晚最好味的壽司!!醬油不會蓋過象拔蚌的鮮味!同fd order兩兩次tim!螺壽司 : 有d古怪ge醬係面....不過都夠彈牙灸燒三文魚壽司 : 又係有古怪醬+沙律醬,不過又好好味wor!比平常的灸燒三文魚味道天豐富呢~辣味唔記得三文魚定吞拿魚壽司 : 一d都唔辣,但有蔥and芝麻非常香!有洋蔥的胡麻汁燒墨魚壽司 : 驚喜之一~連唔食芝麻樣的友人都
壽司癮起!急call好友食飯~
一直都想試下和花亭,唔搵過都唔知佢根本就係赤丸旁....

7點幾dinner,比友人早到~
即刻sms比個fd-----"中計!好x貴!"
send完一轉頭已經見佢坐左係我旁邊la.......
唔通而家走咩......死就死la.........

大致上叫左以下ge野 :

三文魚壽司: 普通的三文魚估不到也挺新鮮!
鰻魚壽司 : 唔係最top果種,但都唔差~
壽司 : 有d古怪ge醬係面....不過都夠彈牙
有洋蔥的胡麻汁燒墨魚壽司 : 驚喜之一~連唔食芝麻樣的友人都話好味!
劍魚腩壽司 : 比較起來,劍魚腩則比較失色,有少少根,不夠爽滑
吉列蠔壽司 : 勁熱!但好味!不會太乾仍有肉汁(.....肉汁??)
吉列鱈魚壽司 : 一樣勁熱!鱈魚味道像龍利柳(定係根本係同一樣野lai ga?),好味ge~但感覺上同壽司唔係非常夾
海鮮蒸蛋 : 只有友人食過,佢話ok~
溫泉蛋烏冬 : 烏冬彈牙爽滑~整爛隻蛋撈埋d烏冬一齊食~不錯~
自家製墨魚餅 : 佢係魚蛋撈埋墨魚粒整成的墨魚餅,感覺似食整魚片頭.....唔係差ge,只係同我想像中的墨魚餅好大出入......

埋單成3百幾...........真係好x貴
但味道又的確係一流wor!
係觀塘呢個旺地,能夠KO咁多壽司連鎖店而估一席位,確是有其過人之處~

好似話下午茶and宵夜時段平d~
話唔定聽日encore先~

p.s.一如之前的食評所講,d師傅叫"ee ya sai li ma se"叫得好hea.......
2009-12-27
  • 醬燒象拔蚌壽司
  • 灸燒三文魚壽司
2009-10-21 7 瀏覽
我跟友人本第打算食HIPOT點知要等成50幾個位我同友人都決定唔食個間見到和花亭有7折,甘就立即入去天婦羅蝦壽司,好大隻,加埋DQB好好味咖喱醬燒半熟蝦,簡直是誠意之作玉子壽司,幾中意,次次去都食總括黎講,有7折都算抵食我同友人都會選擇再去
2009-10-10
$100 (宵夜)
天婦羅蝦壽司
天婦羅軟殼蟹手卷
咖哩火焰蝦壽司
火焰和牛
珍寶帆立貝壽司
2009-09-27 4 瀏覽
22/9(二) 3pm重臨APM的和花亭,下午茶時段,一系列特價壽司,比夜宵時段更為相宜.是次新嚐天婦羅軟殼蟹,炸鱈魚及炸蠔卷,燒帆立貝,醬燒牛肉火炙壽司,魷魚海膽&蟹膏蟹肉軍艦.總體水準還達標,無奈鰻魚及玉子壽司有縮水之嫌,更重要的是於尖沙咀店玉子壽司為$10一客,無論體積及味道比這裏$13客更為亮眼.最致命的一點乃是衛生及職員的專業度.師傅於沒帶口罩及帽子的情況下跟侍應們高聲交談,認真程度可想而知!給其員工拖垮的和花亭!
22/9(二) 3pm

給其員工拖垮的和花亭!
2009-09-22
2009-09-14 15 瀏覽
厚燒玉子壽司 : 唔夠熱,但真係厚 ,唔係普通果d一片玉子係舊飯上面燒牛肉壽司 : 燒得唔夠燶, 牛俾我既印象一般,但係價錢合理牙呢碟三文魚壽司 :叫左一碟因為三文魚唔夠厚..好薄...亦唔肥美, 天婦羅軟殼蟹壽司 : 好大舊,亦好多人叫,唔會太粉,下次想試下天婦羅茄子壽司脆皮餃子軟骨壽司 : 好好食,推介 ,有新意真係脆皮,入面係餃子料,仲有小小軟骨ps , 鰻魚壽司都okay好食,冇影相 但講真,d壽司價錢係中上,覺得貴貴地,d人話9點半後有7折,或者下次試下7折再食多d

三文魚壽司 :叫左一碟
因為三文魚唔夠厚..好薄...亦唔肥美,

天婦羅軟殼蟹壽司 : 好大舊,亦好多人叫,唔會太粉,
下次想試下天婦羅茄子壽司

脆皮餃子軟骨壽司 : 好好食,推介 ,
有新意真係脆皮,入面係餃子料,仲有小小軟骨
ps , 鰻魚壽司都okay好食,冇影相
但講真,
d壽司價錢係中上,覺得貴貴地,
d人話9點半後有7折,或者下次試下7折再食多d
燒牛肉壽司
三文魚壽司
天婦羅軟殼蟹壽司
唔記得叫咩 = =
脆皮餃子軟骨壽司 !
腐皮壽司
燒牛肉壽司
天婦羅軟殼蟹壽司
唔記得叫咩 = =
脆皮餃子軟骨壽司 !
2009-09-07 17 瀏覽
小時候看無記,常有「明珠930」的宣傳片;是以,潛移物化,對"930"此系數字,也變得格外敏感。上次看電視時路過和花亭,督見其有「九時半後, 壽司刺身七折」的promotion,又是930,是以銘記於心;碰巧想吃壽司的晚上,就到和花亭一試。週二的晚上,人不算多,但也要等位,幸好是拿籌形式,可以到處去逛一下再回頭。約十來分鐘後,終於可以入座;甫坐下,就聽到侍應與鄰座的女生說,三文魚售罄了....甚麼?!再問,連三文魚腩也沒有,尤幸還有辣味三文魚軍艦可選;雖然辣味欠奉,不過勝三文魚魚生粒新鮮,紫菜也夠香脆,加上葱粒增添香氣,味道很好。其實和花亭的軍艦還算不錯,用的紫菜比板前的新鮮,不過比起元氣就略遜一籌;山葵八爪魚和山葵響螺軍艦都是充滿wasabi之辣物,前者較精采,因為用料較新鮮,八爪魚清甜之氣配上勁辣wasabi, 刺激又清新;反而響螺味道較薄,不及山葵八爪魚精采。軟殼蟹沙律手卷也不錯,軟殼蟹炸得香脆,配上蟹籽沙律,又香又清新兼口感豐富,不錯。墨魚鬚壽司價格雖廉宜,但這兒的實在作得很好,墨魚鬚夠晒新鮮,微微透出海水的咸味;甜蛋上桌時暖烘烘的,咸甜平衝得宜,蛋香也豐盈,很不錯;劍魚腩壽司

其實和花亭的軍艦還算不錯,用的紫菜比板前的新鮮,不過比起元氣就略遜一籌;山葵八爪魚山葵響螺軍艦都是充滿wasabi之辣物,前者較精采,因為用料較新鮮,八爪魚清甜之氣配上勁辣wasabi, 刺激又清新;反而響螺味道較薄,不及山葵八爪魚精采。

墨魚鬚壽司價格雖廉宜,但這兒的實在作得很好,墨魚鬚夠晒新鮮,微微透出海水的咸味;甜蛋上桌時暖烘烘的,咸甜平衝得宜,蛋香也豐盈,很不錯;劍魚腩壽司的魚腩不夠豐腴,鮮味也不足,較為遜色。

因為不少心水壽司都已售罄,吃到此也就收手。和花930,抵食,但未能盡興,本來不打算給予笑臉;不過,服務生實在很主動,見我們在找wasabi,手仍未舉起已主動送上來;點菜埋單等也很爽手;為了此服務態度,我給予笑臉。
劍魚腩壽司
辣味三文魚 + 山葵八爪魚軍艦
墨魚鬚壽司
憑票埋單有七折
2009-08-11 2 瀏覽
本來又嚟食板長, 点知過咗number!!! 無得入就放棄, 去食和花亭.(1) 三文魚六福壽司 $38 六種唔同配答, 幾特別, 有新意(2) 自家製厚燒玉子壽司 $13 玉子夠熱又juice, 好過其它凍冰冰嘅, 又平, 掂(3) 照燒特大帆立貝火炙 壽司 $28 都幾大舊, 帆立貝塗上了麻醬汁, 好好味(4) 吉列蠔壽司 $22 好燙口, 剛炸好, 無揾笨(5) 二色軍艦壽司 $38 係海胆加三文魚子, 好新鮮, D魚子好鬼多, 超值Summary: 個人覺得整體質素高過板長!!
本來又嚟食板長, 点知過咗number!!!
無得入
就放棄, 去食和花亭.

(4) 吉列蠔壽司 $22 好燙口, 剛炸好, 無揾笨

Summary: 個人覺得整體質素高過板長!!
2009-08-09
2009-07-28 14 瀏覽
今日係 apm 附近返工, 所以放工就係lee 間食不過食過咁多間 ... 最差就係lee 間首先一入到去, 就見到d 壽司師傅係到行行企企 傾下幾.. 勁 hea .. 好冗員feel但係我入坐時期係 7 點幾, 係好多人食, 見到d 壽司已經整好哂 .. 好似唔新鮮咁~~跟住叫左個三文魚頭, 雖然比tst 平左$2, 但係就少左一舊 (魚狡) 應該有個汁可以點.. 問下個waiter .. 點知佢答我 冇汁點 但係之前係 tst o個間係有汁食既全程.. 覺得d 師傅 勁hea 講d 日文.. 都唔知佢講d 乜...之後都唔會再去lee 間
今日係 apm 附近返工, 所以放工就係lee 間食
不過食過咁多間 ... 最差就係lee 間

但係之前係 tst o個間係有汁

食既全程.. 覺得d 師傅 勁hea
講d 日文.. 都唔知佢講d 乜...

之後都唔會再去lee 間

2009-07-28
2009-07-03 26 瀏覽
1家5口去吃sushi12pm 開門, 還早不用等位!壽司款色好特別本人不好sashimi但它的火灸sushi 燒得恰到好處, 不吃生野的我都食指大動!既能保著鮮味, 也有燒烤過的香讚!!! 媽媽吃了3文魚刺身叫完1碟再encore她說3文魚很肥美喔除了sushi還點了芝士年糕和天婦羅湯烏冬芝士年糕外脆內軟內裹芝士溶化, 咬開後流入口中芝士味濃愛吃芝士之友必吃!天婦羅湯烏冬tempura同個烏冬都好淡冇咩味= =...普普通通啦仲有櫻花雪糕做甜品好吃! 有煉奶的香味! 很香軟細滑, 很特別啊!
1家5口去吃sushi
12pm 開門, 還早不用等位!

壽司款色好特別
本人不好sashimi
但它的火灸sushi 燒得恰到好處,
不吃生野的我都食指大動!
既能保著鮮味, 也有燒烤過的香
讚!!!

媽媽吃了3文魚刺身
叫完1碟再encore
她說
3文魚很肥美喔

除了sushi
還點了芝士年糕和天婦羅湯烏冬
芝士年糕外脆內軟
內裹芝士溶化, 咬開後流入口中
芝士味濃
愛吃芝士之友必吃!

天婦羅湯烏冬
tempura同個烏冬都好淡冇咩味= =...普普通通啦

仲有櫻花雪糕做甜品
好吃! 有煉奶的香味! 很香軟細滑, 很特別啊!
  • 芝士年糕
2009-06-30 20 瀏覽
唔算成日去食係經開就會去和花亭食sushi最鍾意就係佢個牡丹蝦sushi仲有燒牛肉sushi真係一流 佢係日本料理黎講我覺得真係算唔錯價錢又唔算貴
唔算成日去食
係經開就會去和花亭食sushi