餐廳: 一杯鐵板燒居酒屋
資訊:

3天前 0 瀏覽
收工去APM行街 經過見到商場少見嘅居酒屋 於是決定試下佢 因為唔係幾肚餓 所以少少地叫左關西燒二品、十貫壽司同埋燒雜菜壽司盛魚生新鮮 每件都幾好食 唔會好似有啲壽司拼盤咁 總有件係伏關西燒我地order咗2品 小貝柱同雞肉 小貝柱增加口感 雞肉冇乜存在感整體都好食燒雜菜味道普通 不過不失 因為習慣食飯有碟菜 所以先order😂另外見到啲酒精飲品都幾吸引 下次嚟再試少見大商場入面嘅居酒屋 地點方便就腳 好適合朋友聚會 推薦大家嚟試下

收工去APM行街 經過見到商場少見嘅居酒屋 於是決定試下佢

十貫壽司
關西燒二品
  • 關西燒
2024-03-02 546 瀏覽
久違的《一杯鐵板燒居酒屋》~2011年開業期間經常光顧~後來因為每次來到門口都人龍滿滿、再加上近幾年又疫情~已不記得多久沒吃上了~這次經過剛好bar台有位就進來了(來這裡我就只愛坐bar台)~🫢😀👉深海池魚刺身~要了半條薄切~肉質纖細柔軟、口感順滑鮮甜~❤️❤️❤️👉豚平關西燒~我每次來必點二品(牛筋+豚肉)再加椰菜底~口感糯糯得來不會膩全靠帶點酸酸甜甜的關西燒汁~👍👉超級邪惡手卷~滿滿的拖羅+海膽=滿滿的幸福口感~必食~😍👍👉磯燒原隻鮑魚~鮑魚好大隻、配上鮑魚肝醬、入口微甜且嫩~👍😍👉燒牛舌芯~燒工火喉一流、加送一串燒脆肉瓜~👍😍👉燒豚肉蘆筍~好味~👍😍最後來個甜品👉豆乳凍~淋上蜜桃醬~超級超級美味的甜品~推薦~😍🤤🤪美味又滿足的一餐~幸せになりました!

超級邪惡手卷

磯燒原隻鮑魚

👉燒牛舌芯~燒工火喉一流、加送一串燒脆肉瓜~👍😍
燒牛舌芯

👉燒豚肉蘆筍~好味~👍😍
燒豚肉蘆筍

豆乳凍

美味又滿足的一餐~幸せになりました!
超級邪惡手卷
燒牛舌芯
燒豚肉蘆筍
豆乳凍
今次同幾個老友瞓到自然醒,下午先過去「一杯」食個悠閒午餐。店內佈置俾我一種溫馨嘅感覺,唔使大路燈光,就係咁微暗嘅環境之中,微醺咁試下佢哋嘅關西燒同其他小食,真係有種特別嘅滿足感!啱啱嘅關西燒表面稍微香脆,裏面嘅生菜爽口得嚟帶咗啲甜味,夾雜住各種食材嘅鮮味,正喎!我叫嘅炸豬扒,外面金黃酥脆,入口肉汁四溢,拌埋沙律醬嘅清新,滿足度爆燈🎉!串燒揀咗鹽燒鱔🐟,咬落去魚肉鮮滑,微微鹹香撲鼻,我個人真係十分心水呢個口味。簡單嚟講,「一杯」就係個適合朋友聚舊,一邊嘆住日式小食,一邊輕鬆傾偈嘅好地方。來到觀塘,記得唔好錯過呢間小店。記住啊,你仲可以坐吧台一邊睇住廚師即場煮,食物質素同享受程度都幾有保證嘅!🍢🍣

同幾個朋友食晚飯,開頭一直好好,直至大約9:45pm,職員過嚟話last order,我哋無嘢再加但未叫埋單;然後大約10:15pm,一個唔係穿制服嘅男人走過來,一開聲就講:你哋食埋啲嘢好走咯喎,商場都閂喇。這是什麼的態度,一肚氣吃了人均消費$500的一頓晚餐。你大可以last order時同我地講幾點要關門,你又無講我哋咪傾多陣,再講就算要請客人離開都唔係咁嘅態度。真係不知所謂!

2024-01-08 545 瀏覽
這是一間高檔的日本餐廳入面的食物比較有特色, 特別推介牛油果蜆殼蟹壽司 ,餃子,牛油蜆 ,燒蘆筍及很美味的柚子酒,在這裏 有一種身處日本的感覺,但晚上就略為有點嘈, 如果只想享受食物這是一個好的地方。
2024-01-06 459 瀏覽
在apm逛完街吃晚餐,第一次試這間居酒屋,服務尚好,職員整體有禮貌,但食物質素卻非常敷衍,強差人意。1)三文魚茶漬飯三文魚只有碎肉,而且非常多骨,味道普通2)燒豆腐感覺完全沒有調味,像吃蒸豆腐一樣,外層不脆,口感奇怪,醬汁味道亦毫不吸引3)燒栗米很乾,甜味很少,調味亦不平均,有些位置特別咸。4)免治雞肉棒算比較正常,但毫無特色收這個價錢,但食物就是敷衍了事,不論煮法或是食材本身都不吸引,絕不推介。

1)三文魚茶漬飯

三文魚只有碎肉,而且非常多骨,味道普通

2)燒豆腐

3)燒栗米

很乾,甜味很少,調味亦不平均,有些位置特別咸。

4)免治雞肉棒

算比較正常,但毫無特色

由有APM開始,耐不耐就會去呢間食下,以前算有驚喜,而家越嚟越普通,但因為近屋企,最近再去多次試下,食完覺得以後唔會再揀。親戚都住喺附近,大家成日一齊食飯,所以其中一個就join會員,今次自己同屋企人另外去,埋單俾返會員code,佢系統設計問題搞咗陣都唔得,最後重新裝app log in先得。中途個肥經理走過嚟,態度輕視大聲咁問「使唔使叫你朋友拎部機過嚟?」,我哋全枱冇人想回應佢,佢大概唔會係用心服務咁提醒啩?基本上,咁嘅服務,唔值得join會員,佢哋唔希罕回頭客。

基本上,咁嘅服務,唔值得join會員,佢哋唔希罕回頭客。
2023-12-20 292 瀏覽
呢間居酒屋喺APM已經屹立不倒好多年,證明佢一定有獨特優勝之處,佢最有名既就係關西燒,可以自己選擇入面加咩餸,最多三樣。整體來講係水準之上,特別係啲汁好惹味絕對會刺激到你胃酸分泌,愈食愈多!串燒叫左鵪鶉蛋同牛舌,鵪鶉蛋發揮正常,牛舌就鮮嫩多汁,推介最後叫多個炸雞烏冬用嚟頂肚,炸雞不錯吃,不過脆度就差少少,烏冬入口順滑,配熱湯一齊食成個人暖笠笠~
絕對會刺激到你胃酸分泌,愈食愈多!

鵪鶉蛋、牛舌串燒

串燒叫左鵪鶉蛋同牛舌,鵪鶉蛋發揮正常,牛舌就鮮嫩多汁,推介

炸雞烏冬

鵪鶉蛋、牛舌串燒
炸雞烏冬
  • 一杯關西燒
2023-12-15 202 瀏覽
呢日男朋友生日決定試吓呢間居酒屋平時要等好耐架,因為太多人😂今次因為請咗假,可以等佢一開門就幫襯🙆🏻‍♀️第一次嚟呢度d食物有好多選擇選擇恐懼症發作😩最後好彩有店員姐姐介紹終於食到好野👍👍
呢日男朋友生日
決定試吓呢間居酒屋
平時要等好耐架,因為太多人😂
今次因為請咗假,可以等佢一開門就幫襯🙆🏻‍♀️

第一次嚟
呢度d食物有好多選擇
選擇恐懼症發作😩
最後好彩有店員姐姐介紹
終於食到好野👍👍
2023-12-14 224 瀏覽
呢間日式居酒屋,都多野食揀,坐得舒服又唔貴, 同埋都唔會好細份,叫左幾樣野食,鰻魚鍋飯,鱈魚西京燒,大阪燒,炸豆腐。鱈魚西京燒個魚好滑,冇乜骨。個鍋飯都幾大,仲要係夠熱,配有玉子,有少少鰻魚汁,加埋玉子好好食。大阪燒個皮薄,而入邊好多菜同埋好多料, 切到細細舊好易入口。個炸豆腐入面好滑,外皮脆再加埋櫻惹蝦,好好味,食多幾舊都唔會滯!另外點左一杯荔枝梳打同蜜桃梳打,唔會好甜同埋唔多冰,味道一般。整體都抵食,唔貴又夠大份, 但因為都多人, 所以用餐時間得個半鐘。
2023-10-30
2023-12-11 240 瀏覽
今天一個人來觀塘遊玩,到了APM 買野,見到人山人海,呢間餐廳好多人排隊,所以想試一下。排左約半個鐘先有位,自己一個人食不了太多,只點了關西燒及魷魚。等了一陣,兩個菜都上齊。關西燒大大份,好足料,入面有好多蔬菜,好多饀料,外面嘅皮都整得好好,又熱辣辣,真係好食都唔停得口 😋  另外魷魚就好彈牙,好爽口,醬汁調得不錯,很有風味。話咁快就吃完了,下次真係要同朋友一齊黎,可以叫多幾樣野,試多啲不同嘅菜。

一杯關西燒
魷魚
一杯關西燒
魷魚
2023-11-23 386 瀏覽
官塘好多野食,都有居酒屋,但要數有質素,一杯真係首選Lunch time有好多選擇,餐牌上有n個餐花多眼亂,有生有熟,岩晒唔同人需求。今次一行6人有5個都要左魚生飯,各款魚生都非常新鮮肥美有同事唔食生野,就叫咁咗個豚肉飯,同樣出色人多嘅好處就係可以叫小食,我哋叫左串燒、卷物、八爪魚醋物、三文魚沙律同餃子。燒牛舌同三文魚沙律都係大推,要數失色係個八爪魚醋物,唔夠入味同細左少少最後跟餐甜品係豆奶凍,加少少百香果蜜非常消滯,記得要食
官塘好多野食,都有居酒屋,但要數有質素,一杯真係首選

有同事唔食生野,就叫咁咗個豚肉飯,同樣出色

,要數失色係個八爪魚醋物,唔夠入味同細左少少

最後跟餐甜品係豆奶凍,加少少百香果蜜非常消滯,記得要食
2023-11-22
  • 燒牛舌
2023-10-31 576 瀏覽
觀塘放工後真係好靜,只係得APM 仲係好多人行,想食日本野,但選擇唔多,最後黎左呢間。呢間都幾多人等位,等左半個鐘先有得食。居酒屋內裏裝潢係好有日本地道居酒屋feel,有吧枱同卡位,我地坐左係卡座,起碼食得舒服D。我地揀左叫左關西燒和壽司盛。關西燒好足料,餡多過皮,而且係即整,熱辣辣,好多芝士、椰菜,味道很不錯,口感豐富,每一啖都好滿足,但唔會好膩。壽司盛好豐富,有唔同口味,都好高質,又食得飽。只係對服務人員有些少不滿,(長期見唔到服務員,好難點餐或加單),食物還算不錯,APM日本餐廳唔多,這間不失為一個選擇。

壽司盛好豐富,有唔同口味,都好高質,又食得飽。

壽司盛
久違了的食評。這次去了朋友很久以前說值得一去的一家居酒屋,本來滿心期待去支持,結果感覺有點失望,無論是價位還是食物的質素,都不太符合預期。我們一共點了一份卷物壽司、兩份炸物、一份串燒和大阪燒。之前在網上看到食評介紹了一個海膽蟹肉卷物,朋友看到立刻說要點這個,另外我自己很喜歡明太子,所以我點了明太子雞肉串,還有軟皮蝦、唐揚炸雞軟骨和這裡的招牌「大阪燒」。海膽蟹肉牛油果卷🍣 $238一上桌看到黑黑的海膽,其實已經不太想吃了,外觀看起來不太新鮮,而且份量非常少,海膽吃下去沒有什麼味道,也不太有蟹肉的味道,吃下去味道最濃烈和口感最好的,應該是裡面的筍😅。揚軟骨🐓 $54應該是這餐最好吃的菜式,不過一向炸雞軟骨的,都難以不好吃。關西燒兩份 $98看到食評,每個人都會點,所以我們也點了一份,其實就像大阪燒,可以選擇喜歡的配料,加上蔬菜和雞蛋,再加上燒汁。我們選了魷魚和豬肉,味道還不錯,不過豬肉有點腥味。炸軟皮蝦🦐 $8x 整隻蝦可以吃下肚,配酒也不錯😌。雞肉明太子🐓 $3x雞肉沒有味道,而且明明是明太子,但吃起來像芝士🙄。最後結帳600多元,因為我們其實只吃到第3份食物,感覺食物一般般,所以沒有繼

海膽蟹肉牛油果卷🍣 $238

揚軟骨🐓 $54
應該是這餐最好吃的菜式,不過一向炸雞軟骨的,都難以不好吃。

關西燒兩份 $98

炸軟皮蝦🦐 $8x
整隻蝦可以吃下肚,配酒也不錯😌。

雞肉明太子🐓 $3x
雞肉沒有味道,而且明明是明太子,但吃起來像芝士🙄。

最後結帳600多元,因為我們其實只吃到第3份食物,感覺食物一般般,所以沒有繼續點了,其實他們其他菜式的價格都偏高,和食物質素不太成正比。只能說這個環境還不錯,和幾個好朋友一起來拍照也不錯,但如果想吃一頓美味的日本菜,還是有其他選擇的。久違了的食評。今次去了朋友好耐以前話值得去的一間居酒屋,本身滿懷歡喜去幫襯,誰不知感覺有點「伏」無論價位又或者食物的質素,都不太合乎正比。我們一共叫了一客卷物壽司、兩份炸物、一份串燒還有大阪燒。上網見食評介紹有一個海膽蟹肉卷物,朋友見到立即說要叫這個,另外本身很喜歡明太子,所以我就點了明太子雞肉串,之後就仲有軟皮蝦🦐,一個唐揚炸雞軟骨和一份這裏的signature「大阪燒」
2023-10-08 472 瀏覽
颱風來襲前的居酒屋晚餐以前星期五晚一定大排長龍但而家冇book位8:00pm去到都仲立即入得打開menu好多食物都加咗價性價比變得相對低了Order了- 豚平大阪燒- 豚肉煎餃子-牛肉石鍋飯-燒雞泡魚干豚平大阪燒醬汁惹味但口感有點軟腍亦只包裹了豚肉片沒有椰菜絲蛋漿尚算香濃個人認為如果質感實在一點會較吸引豚肉餃子火喉剛好外皮煎得金黃微焦但又不會過硬肉汁亦豐盛好吃燒雞泡魚干$98一份味道正常但份量很少牛肉石鍋飯以泡菜和醬汁混合夠熱亦夠好味
颱風來襲前的居酒屋晚餐
以前星期五晚一定大排長龍