2017-11-05 1807 瀏覽
一餐晚飯食到一肚氣,搵人落order 完全無人理,根本唔夠人做野,落左order個十九經理應都唔應,唔會答一句ok定唔ok,餸又遲上😡😡😡,超不知所謂,永遠唔再幫襯
2017-11-05
2017-10-25 2425 瀏覽
今晚約咗4個同事一齊晚飯,事關公司之前cancel 咗中秋節餐晚飯,但又已經俾咗500 蚊訂金,無謂浪費,所以老總益我哋俾咗呛500蚊我哋去自己再補錢食返餐。5點半準時收工,6點已經到達酒樓。星期一嘅夜晚水靜鵝飛,全場得我哋一枱客,我哋坐正喺大廳中間好似包場咁,哈哈哈!先睇下個menu......發現價錢都幾貴,又無乜選擇!不過,我好快就睇中咗個燉湯,跟住太難揀嘅關係,我哋要用差唔多30 mins 先決定到叫乜其他餸。期間同我哋相熟嘅經理又遞咗個新menu 過嚟,不過都係唔多啱,因為大部份係大閘蟹,同事個個怕膽固醇,所以都係叫返小菜好d。石斛蟲草花燉鷓鴣個湯好足料,有原隻鷓鴣,瘦肉、雞腳、蟲草花、圓肉,好清甜!湯嘅份量都唔少,一盅可以分到6碗!湯渣都有一大碟,雖然係湯渣,但點少少豉油食已經好好味。一哥靚叉燒點解要叫一哥呢??乜一哥唔係大家樂咩??哈哈哈~真係唔知,淨係知呢度d叉燒確係唔錯!肥瘦適中,叉燒d燒得焦香帶點麥芽甜味,肉入口又唔會太過軟腍。因為同事都覺得好味,諗住放工行過可以斬下料返屋企食,點知問咗經理,原來外賣都只係得例牌108蚊,無得斷斤買,所以大家都立即放棄呢個諗法!姬松

石斛蟲草花燉鷓鴣

一哥靚叉燒
姬松茸遼參豆腐煲
味道中規中矩無乜特別,姬松茸同遼參都好似好矜貴咁,但份量都算幾多,豆腐就有6大件,我哋5個人都夠食。

榆耳百合浸豌豆苗

榆耳有健脾養顏,滋陰補腎,含有幫助吸收天然食物嘅植物性膠質,有潤膚同抗衰老嘅功效。
至於豌豆苗,佢同我地平時食果種荷蘭豆豆苗有d唔同,有人叫佢蝴蝶苗,因為頂頭兩片小葉似蝴蝶。有人叫佢翡翠苗,因為佢色澤翠綠。豌豆苗營養都好豐富,含有多種人體必需嘅氨基酸。但有人會覺得佢有陣草青味唔鐘意食,不過我又幾鐘意呢種味道獨特嘅菜。

古法蒸海斑件

其實我對魚麻麻地,唔係樣樣魚都食!但大多數係酒樓蒸嘅魚我都會食,唔係因為條魚本身,而係因為d豉油。不過今次呢個豉油唔太香,吸引唔到我食多件魚,反而墊底係果d金菇同雲耳就幾好味。

蒸紅棗糕

呢個係經理送嘅,同事以為呢個紅棗糕係凍食嘅,但其實我哋之前Annual dinner 都有食過,佢上台果陣仲係暖既。糕本身帶有紅棗香味,又唔太甜,都唔錯。
2017-10-16
2017-08-01 2137 瀏覽
星期日就梗係同屋企人飲吓茶傾吓計,一盅兩件啦!今日就試試荃灣如心廣場嘅陶源酒家。我地一家七口,因為book 咗枱所以唔駛等。環境算唔錯,但人手不足,冷氣又唔多夠。我地今次以食點心為主我地七人食得唔多,連加一食咗$520,價錢算中上
我地今次以食點心為主
別有洞天鴛鴦脆皮腸
雀籠點心拼盆

我地七人食得唔多,連加一食咗$520,價錢算中上
2017-07-30
雀籠點心拼盆
2017-07-24 1640 瀏覽
熱帶風暴「洛克」襲港,雖然天文台懸掛1號戒備訊號,但無損我們尋找美食的雅興.今天選擇了如心廣場內的”陶園酒家”,作為享用晚膳的地方.”陶園酒家”位於荃灣如心廣場3樓,經過兩重扶手電梯,尋找商埸的指示路標,好不容易才抵達.酒家的門面裝飾富麗堂皇, 牆上貼滿獲獎的相片,配合倘大的魚缸牆上,使酒家的氣派生色不少.我們在門外等了一會,便有待應帶領入座.剛坐下不久,待應便不斷推介”黃金蟹鮑魚餐”,稱每日限量供應廿份.比較其他單選菜色,相比下較為抵食,最後便揀選了它.”黃金蟹鮑魚餐”第一道菜色是”黃油蟹粉小籠包”,薄薄的皮包裹著鮮肉,點上醋汁後進食,口感不錯.“原隻鮑魚件金柚鮑魚伴隨醬汁,味道較濃.幸好金柚和菜蔬的味道相對清淡,中和了鮑魚濃味的感覺.“金湯小米燴遼參”,放有菇粒和遼參,湯味頗濃.於添加胡椒粉前後飲用,可嚐到湯的不同味道.“極品黃油蟹”蟹身不大,穿上膠手套,利用剪刀把蟹續一拆開.只有蟹鉗有多一點肉,鮮味十足;蟹蓋分佈的蟹榚不多,有少許肥膩的感覺.“黑魚子煎魚扒”魚扒和麵條配合醬汁進食,味道一般.“黃金蟹皇炒飯” 飯身乾爽不油膩,碎瓜粒和肉粒配合得宜,味道和口感不錯.“蛋白杏仁茶”茶温

”黃油蟹粉小籠包”

原隻鮑魚件金柚

金湯小米燴遼參

極品黃油蟹”蟹

“黑魚子煎魚扒”魚扒和麵條配合醬汁進食,味道一般.
黑魚子煎魚扒

黃金蟹皇炒飯

“蛋白杏仁茶”茶温保持熱騰騰,打開蓋時看見有輕飄.清潤且甜度適中.
蛋白杏仁茶

“鮮果薈萃”的菠蘿和西瓜,未知是否“蛋白杏仁茶”,掩蓋了味蕾的觸覺,竟嚐不到水果鮮甜的味道.
鮮果薈萃

整體來說,各式各樣的食物的味道不錯,待應招待有禮,用心推介優惠,值得一讚!

”黃金蟹鮑魚餐”買一送一推廣,優惠至2017年9月15日.,
2017-07-22
  • 黃油蟹粉小籠包
2017-03-12 2048 瀏覽
今日好耐冇去過陶源飲茶,所以今日就去試吓飲茶食點心。今日星期日,人流都唔係好多,所以唔使點等位。叫咗個龍蝦伊面,係芝士伊面嚟嘅。味道都唔錯,芝士味好濃。而且龍蝦亦都唔算少,適中。不過龍蝦肉就冇乜,腳就好多。叉燒,叉燒好肥美同肉厚。而且肉質嫩滑,味道都唔錯。鮑汁鳳爪,非常之入味,好重鮑汁味。紫薯西米布甸,侍應話啱啱出爐所以就試吓。但係點知一啲都唔熱,仲凍冰冰,不過味道唔錯,紫薯味好重同好濃,甜甜地。
叉燒,叉燒好肥美同肉厚。而且肉質嫩滑,味道都唔錯。
鮑汁鳳爪,非常之入味,好重鮑汁味。

2017-01-21 1775 瀏覽
訂左位黎到都仲要等30分鐘 預先訂左餐座低左50分鐘先開始上第一碟仲要係凍嘅第二碟又等左20分鐘員工態度又差連跟餸嘅醬都冇蝦醬辣椒醬都話冇隔離枱問有咩餸可以上住先因為等太耐個員工就話上甜品先好冇.... 都唔知佢係玩野定點連第一道菜都未上就話上甜品先食依餐飯食到勁夜D長輩慣左早瞓食到勁攰 連房入面D客都走出黎吹好彩除左有幾碟餸係凍同鮑魚未燘淋之外D野味道都唔太差....講完都覺得自己要求好低....其實招呼唔到咁多客就唔好比咁多人訂冇咁大個頭又要帶咁大頂帽
其實招呼唔到咁多客就唔好比咁多人訂
冇咁大個頭又要帶咁大頂帽
2016-12-23 2061 瀏覽
話說2日前中午在這間酒家飲茶感覺麻麻,今天中午和同事們一行10人再來午餐,這次不試點心,改食小菜:叉燒顏色鮮豔奪目,加上叉燒上的一朵鮮花,特別吸引人食,果然無失望,叉燒有叉燒味上湯豆苗,非常推介,新鮮,嫩,甜,爽口,配上上湯味道非常可口,完全值得推介淮山鮮甜可口,蝦球啖啖肉,配上三色椒,色香味俱全糯米飯煙煙韌韌,加上臘味與飯混合得天衣無縫,表面的蔥花有錦上添花的效果。能自稱,「皇」必然有它的過人之處,皮燒得非常翠香,肉汁鮮懶燒得剛剛好,一口咬下去,燒肉的香味甚出來,有種飄飄然的感覺,果然係皇者享受。所謂的海鮮最特出味道的就是蝦干,濃濃的蝦干味加上一樣濃香的冬菇,遇上淡淡的生菜和腐竹,永遠是最佳拍檔。最失望是這道菜,蟹粉果然係蟹粉,完全沒有蟹的鮮味,腥味就有,年糕偏硬,無煙韌欠彈性,13人的午餐最後食淨一大碟,就知道這道菜還有大量改善空間。前2日的湯面令人失望,今天的小菜卻加了不少分。食物如人生,有高低起跌,只希望保持常高常起,少些低和跌,才算高水準食府。
一哥叉燒
上湯豆苗
XO醬鮮淮山炒蝦球
淮山鮮甜可口,蝦球啖啖肉,配上三色椒,色香味俱全
鍋燒臘味糯米飯

鍋燒臘味糯米飯
大爺燒鵝皇
濃湯海味雜菜煲
2016-12-20 1306 瀏覽
香港人喜歡飲茶,香港大大小小的酒樓,多不勝數,今天午餐選了荃灣這間酒樓。各式點心與一般酒樓大同小異,除了點心還要了一窩麵。點心就是一般酒樓的點心水凖,印象深刻的是這窩麵。份量十足,顏色鮮豔,吸睛度算高。麵要好吃,湯底佔一重要席位,固此第一時間選擇先喝一小口湯,味道很特別,反正不是鮮味,吃不到有菜,番茄和蝦等食材的味道,因此估計湯和食材應該是分開煮的。麵偏硬,芝麻沒有發揮香口的作用,其它材料被湯破壞了原有的味道,食完下午4點有點賬胃…

2016-12-19 1056 瀏覽
一家人做冬飯都未試過咁差,燒腩仔重細個粒 "色仔" ,白飯以石春 乾到不堪😪,D位勁迫,上菜趕收工咁,明明張枱放唔落,係都要起哂上,個肥經理一味走來叫我地買年糕,😫大佬你D野咁,重點敢賣,真的乃野了😠冇下次再。
2016-11-06 1499 瀏覽
荃灣搵食最靜最唔迫既地方,肯定係非如心廣場莫屬。想食大閘蟹,去到陶源,又無買團購,咁點算,記住係門口問姐姐拎大閘蟹餐優惠劵,$598兩個人另加一茶錢。埋單6百幾蚊兩位。
荃灣搵食最靜最唔迫既地方,肯定係非如心廣場莫屬。

埋單6百幾蚊兩位。
2016-10-16
見佢地推出咗個長腳蟹餐幾抵食,於是咪訂枱同屋企人去食,多人唔夠樓面招呼都算,唸住食唔晒問阿姐攞個盒拎走唔好浪費都要等咗成20幾分鐘,問多次個阿姐隔咗10分鐘左右終於攞個外賣盒嚟但就細到一睇已經知道唔會裝得晒啲嘢食,但佢一轉身就走咗再隔幾分鐘捉到佢停低問佢換一個大啲size嘅外賣盒,佢居然答我佢哋酒樓只有一種size嘅外賣盒跟住又走咗去,再問個著西裝有條紋間花紋應該比較高級嘅人,佢就同我講你試吓裝唔裝得晒先再問我哋啦!其實佢哋咁嘅服務態度點解可以攞到「優」服務牌,我樓下間富臨酒家相同集團服務態度真係差天共地,仲話陶源酒家專門做高級食材嘅,咁嘅態度似大排擋多啲,唔係應該係話我去大排檔人哋仲好招呼仲有人情味,以後都唔會再去食!
2016-10-25 878 瀏覽
陶源酒家其實自小便有聽見,好像向來都是吃鮑魚等等高級食材的酒家🤔,想不到今天我們人多,居然因為這兒比較少人已到這裏喝午茶。這個冬菇包,我認為不怎麼討好,然而,親友說內裏真的有冬菇等餡料,更加不用考慮。另一個則是綠茶包,也沒嚐,但賣相不俗。蠔油鮮竹卷,與外面酒樓的非常不同,內裏好像沒有太多肉,反而是一些蔬菜,但是沾滿了蠔油,而且腐皮又厚又多醬汁,吃一條已經覺得非常之飽滿。脆麻花的賣相也不太吸引,外表看來橙橙紅紅,又將滷味那種橙紅生腸的外觀,又或是錦鹵雲吞那一種橙色。麥芽糖醬亦是分開令相,感覺奇異,與吾等對脆麻花的印象完全不同。山竹牛肉,好好通通正正常常,不太諗,也不太得出牛肉的鮮香,也沒有什麼味道。蜆蚧鯪魚球小顆而沒甚麼魚味,魚肉成份成疑,醬汁不夠濃臭。腸粉非常厚皮,看觀一點也不吸引,而且太厚太實,吃了容易飽滯,結果一塊也沒吃。豬腳薑也普通不過,豬毛沒完全去除,皮上還見幾執豬毛,不甚吸引;味道不太差,辣味不算濃,微微酸味。
這個
綠茶包,也沒嚐,但賣相不俗。

,吃一條已經覺得非常之飽滿
。麥芽糖醬亦是分開令相,感覺奇異
,與吾等對脆麻花的印象完全不同。

蜆蚧鯪魚球小顆而沒甚麼魚味
,魚肉成份成疑,醬汁不夠濃臭。

腸粉非常厚皮,看觀一點也不吸引,而且太厚太實,吃了容易飽滯
,結果一塊也沒吃。

豬腳薑也普通不過,豬毛沒完全去除
,皮上還見幾執豬毛,不甚吸引
;味道不太差,辣味不算濃,微微酸味。
2016-10-23 657 瀏覽
一家人食飯,叫左--得燉湯ok,其他:燒腩仔太少龍蝦煎麵-龍蝦唔熟😫、唔新鮮焗排骨-賣相差,肥肉多,不知怎食下去、炒聖子-一團粉,得幾件,唔新鮮炆魚腩-冇肉吃,冇鮮味、總括唔好食,又唔抵食,所以可一不可再👐🏻😤
一家人食飯,叫左--
得燉湯ok,其他:
燒腩仔太少
龍蝦煎麵-龍蝦唔熟😫、唔新鮮
焗排骨-賣相差,肥肉多,不知怎食下去、
炒聖子-一團粉,得幾件,唔新鮮
炆魚腩-冇肉吃,冇鮮味、
總括唔好食,又唔抵食,所以可一不可再👐🏻😤
2016-10-23
生日
2016-10-16 842 瀏覽
尋日四個人去食團購大閘蟹。諗住團購就一般,點知有意外驚喜!***********朋友前一日訂左檯,去到知客果到發現無寫到。知客十分之好,即刻安排入座。朋友遲到,過程中待應都好好招呼,無話要催我地。先黎食燒肉同素鵝,燒肉好脆,素鵝仲要係岩岩炸好。之後係南瓜海蔘羮,唔錯。第一隻就上公蟹,有膏,唔算爆多。第二隻蟹乸十分好食,雖然細細隻,膏甘味,肉係甜。再食埋鮑魚鵝掌,隻鮑魚比想像中大!炸魚配天使面,一口份量。薑汁湯圓,因為放太耐,湯圓林晒。有個時菜食完都未上,即刻追。以為普通菜,點知係茄湯底白玉菇加豆苗,好好食!團購加一再計茶錢,每人約$340
尋日四個人去食團購大閘蟹。
諗住團購就一般,點知有意外驚喜!
***********
朋友前一日訂左檯,
去到知客果到發現無寫到。
知客十分之好,即刻安排入座。
朋友遲到,過程中待應都好好招呼,無話要催我地。

先黎食燒肉同素鵝,燒肉好脆,素鵝仲要係岩岩炸好。
之後係南瓜海蔘羮,唔錯。
第一隻就上公蟹,有膏,唔算爆多。
第二隻蟹乸十分好食,雖然細細隻,膏甘味,肉係甜。
再食埋鮑魚鵝掌,隻鮑魚比想像中大!
炸魚配天使面,一口份量。
薑汁湯圓,因為放太耐,湯圓林晒。

團購加一再計茶錢,每人約$340
大閘蟹
大閘蟹
2016-06-06 2855 瀏覽
陶源酒家,聽起身就好似好高level咁,好有田園詩意咯,就沖住佢甘多人推薦我都要去睇下喇,唔去一次都覺得唔甘吖,講話之時就開始行動。去到發覺環境一般,比較乾淨,而且空間稍微有小小逼,人幾多下。山竹牛肉我極為鐘意食,因為我感覺山竹牛肉真系好夾,不止味道新鮮,口感方面更系一絕吖。鮑魚燒買都好味,價錢高,不過真系物超所值咯,鮑魚燒買味道更佳,而且都幾多下,羊腩煲就比較油膩喇,希望可以霖辦法去除油吧,因為食起身好多油脂,味道就真系好入味嘅、
2016-05-22