2014-04-02 1516 瀏覽
 豬腳仔算做係正常了, 但不見得好味! 福建炒飯真係唔知佢想點, 一般都係炒底, 但係佢炒定都唔緊要, 問題係唔知佢點炒, 個味好怪, 但要係凍既!  但係個汁又熱喎! $68 我最後都要取消佢... 虾腸都係正常的, 但個點心司傅整體來說, 都係唔掂 虾角, 肥豬肉多過虾, 皮又厚, 大家應該都睇到了. 不用我多說 我未食過咁難食既魚翅餃, 裡面完全唔知包咩, 爛晒既肉, 仲要係滑潺潺, 想嘔..取消左個飯就改左呢個麵, 點知一樣差, 鹼水味同味精真係令妳難以想像, 唔得!
豬腳仔
 豬腳仔算做係正常了, 但不見得好味!
福建炒飯
虾腸
 虾腸都係正常的, 但個點心司傅整體來說, 都係唔掂
虾角
魚翅餃
 我未食過咁難食既魚翅餃, 裡面完全唔知包咩, [攪]爛晒既肉, 仲要係滑潺潺, 想嘔..
薑蔥牛肉撈麵
題外話/補充資料: 整體來說, 午市到1330都坐唔滿, 入去仲叫妳隨便坐邊枱都得! 呢啲酒樓, 下次都真係唔好攪. 寧願食快餐都好過佢.
2014-04-02
2014-02-06 595 瀏覽
晚餐叫左幾個小菜,生炒骨上枱顔鮮艷但食一D都無脆口感覺D洋蔥仲係生咯,失敗,上湯蝦伊面上枱,伊面好多蝦只有5只計下$168要30蚊一只蝦,伊面好多但炆過龍好像炆定好耐,無牙阿婆都吃到,標榜有機菜“正”油鹽水菜心,有機你點解又老高纖維小朋友吃吾到,搞到對有機失曬信心,呢餐真係去錯地方。
2014-02-06
2012-12-17 422 瀏覽
在大窩口區有不少食肆,但環境、位置、乾淨、食物味道賣相都唔錯嘅酒樓應屬"裕滿人家"喇,不過晚飯時段印象總是冷冷清清,故已很久沒有惠顧!近日有朋友提及該酒樓有個鷄煲好正, 趁與家人慶祝就選擇了;雖然之前印象酒樓冷冷清清,但預約係我習慣,故此電話訂了21:00晚飯。當天按時到達已見入座率已有90%,還間隔了多個廳房設有酒席 ,很有氣氛;我們7位點了幾道菜,味道、賣相也可以,朋友介紹嘅鷄煲就麻麻,侍應招呼OK,頗滿意的一餐!
隨鷄煲附加嘅響鈴及茶一碟
鷄煲
大蝦伊麵
士多啤利骨拼金專
2012-12-01
$150.00 (晚餐)
用餐優惠
士多啤利骨拼金專
  • 滷水豆腐鵝片
  • 士多啤利骨拼金專豆腐
2011-02-11 284 瀏覽
蛋散-->it's very large in size and cripsy! however syrup is not enough so not sweet enough, there;s some seasame on the top of that too~ not oily as a whole~very worth to try紅棗go-->it's a hot dish, is made up of very concentrated juice of 紅棗, very chewy in texture and not sweet at all, healthy dessert!cha siu bao-->very soft and freshly steamed~ there;'s not much fatty pork inside and the cha siu paste is quite sweety~ colour of the cha siu is very "orange" and artificial =.=boiled ve
蛋散

紅棗go

cha siu bao

boiled vegetable
-->very fresh and greeny, but they add quite a lot of oil to boil so quite fat....sweet soya sause is good when i eat with it~
2010-08-16 228 瀏覽
今日, 七夕, 又係丫媽生日,决定請佢去飲茶`豪D, 去裕満`去到,都幾快上菜既不過D服務質素真係差到痹咯`個丫姐, 大大力放低D茶壺, D水寫晒另外一個,上菜時, 我老豆就講左句, 甘多野,冇地方擺佢既講` 我唔負責收野噶`服務質素大家有眼睇而且D食物都唔係特別好食,冇咩特別`小籠包竟然冇湯汁`勁屈`如果,唔想受氣既朋友, 儘量都唔冇來啦`
今日, 七夕, 又係丫媽生日,

决定請佢去飲茶`

豪D, 去裕満`

去到,都幾快上菜既

不過D服務質素真係差到痹咯`

個丫姐, 大大力放低D茶壺, D水寫晒

另外一個,上菜時, 我老豆就講左句, 甘多野,冇地方擺

佢既講` 我唔負責收野噶`

服務質素大家有眼睇

而且D食物都唔係特別好食,

冇咩特別`

小籠包竟然冇湯汁`

勁屈`

如果,唔想受氣既朋友, 儘量都唔冇來啦`

差 炸餛飩, 冇咩特別
差 蒜香魷魚, 好難咬得爛
差 鳳爪 干汁
差 得D粉味
差 小籠包, 冇汁` 而且皮厚
2010-08-16
早餐
2010-08-15 138 瀏覽
對上一次去裕滿人家已經係大學SUMMER JOB 時期喇,當時覺得D野食麻麻地可能因為係老細話事,叫D野食唔arm食...今次去自己揸主意真係好而我都好滿意食物質素馬拉糕好軟熟,又夠輕身唔會食完好膩紫米糯米卷果然好食,初頭睇佢黑紫色驚會怪味,原來係食落有d米係脆既,(其實我真係唔知紫米係咩野)xo 醬炒蘿蔔糕好食,味道唔會過濃其他腸粉燒賣炸雲吞等都okay,冇乜野特差
今次去自己揸主意真係好
而我都好滿意食物質素
馬拉糕好軟熟,又夠輕身唔會食完好膩
xo 醬炒蘿蔔糕好食,味道唔會過濃
其他腸粉燒賣炸雲吞等都okay,冇乜野特差

• 馬拉糕
  • 紫米糯米卷
  • 炒蘿蔔糕
2010-07-26 141 瀏覽
是日老婆生日, 特登請左假, 老婆話想飲茶, 但兩個人食唔到d乜, 就搵埋屋企人黎左裕滿人家裕滿人家好處係, 地方大易搵位又夠平, 食物質素一般, 但有時會有神來之筆茶叫了水仙&普洱, 只是一般, 不過不失, 不是靚茶, 但總能入口是日叫了一個午市孖寶, $98有蝦球伊麵+油菜, 再加兩個點心, 另外半隻玫瑰雞係送的, 是晚市食夠某個數送的coupon換的蝦球伊麵很大窩, 四個人食每人都有兩碗, 蝦球很多而且爽口, 比較奇怪是那些樣子像紫菜的海帶, 雖然爽口但無甚味道, 伊麵多唔多油就見仁見智, 不過我就連湯都一飲而盡油菜很爽口也很甜, 不過根部有點污穢, 最好還是咬開吐掉送的半隻玫瑰雞一點也不馬虎, 大隻齊章齊翼齊脾, 肉嫩也有雞味, 雞皮也很好味, 很夠玫瑰豉油味, 也不算油膩點心方面, 都是即叫即蒸, 熱辣辣, 山竹牛肉只算正常, 沒有果皮味, 只有大件這一點是可取的, 墊底是紹菜, 吸了喼汁很好味燒賣也是很大件, 可是上面的蟹子都已經溶掉, 跟燒賣合而為一, 吃不出蟹子味了看到不少人投訴服務態度差, 老實說, 我在這裡吃過超過十數次, 當然不是每次都很好服務, 但整體來說我覺得

油菜很爽口也很甜, 不過根部有點污穢, 最好還是咬開吐掉

看到不少人投訴服務態度差, 老實說, 我在這裡吃過超過十數次, 當然不是每次都很好服務, 但整體來說我覺得尚算可以

坐得舒適, 價錢合理, 也易搵位, 不失為午市飲茶既好去處
午市孖寶 - 蝦球伊麵
半隻玫瑰雞
  • 蝦球伊麵
  • 玫瑰雞
2010-03-12 80 瀏覽
其實都食過呢間裕滿人家幾次了,今次第一次寫佢食評,標題係平穩的質素,就係因為我每次來食,都覺得呢間食店有唔錯的感覺,無論食物質素,環境衛生,都感覺良好.今次坐近大電視附近,反而無咩睇電視,事關有兩枱大陸同胞客人,好似係度慶祝緊,所以都幾嘈,連我地一家人傾計講野,都要講到好大聲先知對方講咩.就可想而知個環境係幾嘈啦.好彩,食物質素就無因為嘈雜的環境而變差左,食飽飽有好甜的紅豆沙送,但真係太甜了,雖然佢D紅豆都整得幾林,如果碗野無咁甜,我會食得哂既.推介佢既乳鴿,細隻得來都有D肉食下既,夠香夠脆,炸得岩岩好.仲有佢個翅,都幾足料,同埋唔覺有味精,味道幾好.仲有清蒸班仔,真係蒸得好,唔太熟,送白飯一流.仲有,仲有,佢個炒芥蘭,加左D唔知咩魚乾一齊炒,特別香,菜亦好嫩,新鮮,食到唔停口呀!

仲有佢個翅,都幾足料,同埋唔覺有味精,味道幾好.

仲有清蒸班仔,真係蒸得好,唔太熟,送白飯一流.

2010-03-05
  • 炒芥蘭
2009-12-10 47 瀏覽
公司在附近所以是這裡的常客, 暫不談食物質素, 但從未遇過如此服務態度惡劣的酒樓, 雖然位處酒店, 但服務質素比茶餐廳的伙計還要差. 中午lunch去飲茶, 1:50坐底, 叫了5個點心, 等到2:30到了3個, 鄰桌下午茶2:00入坐特價的點心到到齊,包括我們先叫的牛肉人家都吃了落肚, 於是追了那他們多次, 那個不知所謂的女部長離遠十多尺教訓我們,,講了一大遍他們電腦入單系統問題, 期間面目可憎, 語帶不俏. 這已經不次第一次了, 看看其他食評他們原來很出名 ....................................................................態度惡劣的酒樓. 我也投訴多次但他們總是講也講不聽,聽又聽不懂,懂也不會做,做又做不好. 只好放長雙眼看看他們有什麼下場.

態度惡劣的酒樓.

2009-12-10
尼間野, 我話過唔去好多次, 點解都會再踏足呢??一係就老闆請, 我冇得簡, 一係朋友請, 唔好意思推, 但係尼兩個情況成日都會出現.我從來都冇有意欲主動去, 亦冇話同朋友講尼間野好唔好之類, 但係.......我今日真係忍無可忍, 我已經忍左尼間野好多次, 在此鄭重宣佈, 我唔會再去, 邊個請都冇面俾.這幾天, 我有外地朋友來香港探我, 早茶就去左尼間野度食, 我唔知醒冇去, 點知佢地竟然呃我兩個朋友$7蚊, 找錢找少左$7蚊比佢地, 我朋友見到張單, 就問點解會找少左$7, 個黑衫經理竟然話, 尼d係服務費.咁好啦, 中午就真係同我兩個朋友食飯, 佢地開定位等我, 我只好照去啦, 佢講返朝早件事比我聽, 根據我去尼間野既經驗, 都唔洗止已追得返啦, $7蚊姐, 但係啖氣就梗唔落架喇, 中午食返一樣, 侍應叫都叫唔郁.總之成個過程, 係我去荃灣悅來坊商場2樓裕滿人家一直都冇變, 我去尼間野已經有連續超過兩年, 你地想去就去啦, 我唔會阻你地, 不過如果認識我既朋友就唔洗諗, 冇得傾.我喜歡有禮貌, 大家都有, 做人互相尊重, 尼間野一d都做唔到, 表面上做到既, 咪呃人囉...冇品,

尼間野, 我話過唔去好多次, 點解都會再踏足呢??

冇品, 冇服務, 冇誠意, 冇責任心, 冇誠信, 應冇盡冇, 忍唔住要講句粗口, 去尼"把X"

本人衷心希望香港飲食業精益求精, 淘汰害群之馬, 開心用餐, 開心結帳, 理應係基本原則.
2009-11-24
2009-10-03 38 瀏覽
老媽子苛打要一家人出去吃飯,唯有乖乖聽話,與黎醫生約好的飯局也要讓路。公務纏身,到達時老媽子已點菜,坐落不久便有得食。週二晚上,只見小貓三幾隻,場面冷清。有coupon,免費換了椰子雞煲翅。上檯時,聞不到香味;打開蓋,只見小量材料,大概已知這煲翅的水準。喝一口,味淡,明顯是火喉不足;再看,只見得一丁點翅碎,那椰子條更硬得差點把我的牙齒都咬甩,最終還是要放棄,與上星期在鹿鳴春喝的黏口雞燉翅差之千里,飲一碗夠晒,無謂再添飲。第一味菜送上來時,還以為是咕嚕肉,原來係咕嚕龍蝦球。咁名貴? 馬上吃番件,甜酸味調校還算可以,不過龍蝦肉就教人失望。肉質全無彈牙口感,更不用說鮮味了,肯定就是雪藏已久的貨色,吃兩件件碟的青椒仲好,起碼爽脆。老媽子之前在這裡買了月餅,又有劵送貴妃雞一隻。同樣地,是雞味久奉,肉質粗嚡,少一點牙力也難以對付,吃了兩件亦被迫放棄。再來有生菜北菇鴨掌,這味應是全晚最好的了。北菇軟滑好味,鴨掌夠稔夠入味,生菜爽脆,也吸收了蠔油的精華,這道菜合格。不經不覺,所有生菜都給我吃掉了。花雕蛋白蒸蟹,賣相對辦,印尼蟹一隻,多肉,但味不算味鮮;蛋白不香也不滑,花雕份量更是少得可憐,若不是看過上

花雕蛋白蒸蟹,賣相對辦,印尼蟹一隻,多肉,但味不算味鮮;蛋白不香也不滑,花雕份量更是少得可憐,若不是看過上菜紙,再細心品嚐,真的感受不到花雕的存在。

後加了六隻流沙飽,一籠夠晒流心,另一籠則是鐵石心腸,極度參差。幸好,奶皇餡料甜度適中,飽皮尚算鬆軟,拉高分數。

最後店方送上甜品,分別是紅豆沙和雜果西米露,我選了後者。果肉不鮮甜,涼粉唔爽滑,但贈送的甜品,也不苛求太多了。

睇番,原來我是首位提交此餐廳食評的麻煩友,當時是給棲涼面的。如今再來,不覺水準有明顯進步,但OK面還是可以俾得落手。
椰子雞煲翅
咕嚕龍蝦球
生菜北菇鴨掌
貴妃雞
花雕蛋白蒸蟹
雜果西米露
2009-09-27 7 瀏覽
服務態度同d野食真係垃圾到無人有 1. book左8:30點知要等到9:15先有得食2. d快子囉到黎全部都濕既 成間茶樓連呢d野都唔夠用要等第二台食完囉去洗之後先囉到比人用? 唔怪得要等30分鐘啦...3. 芝士龍蝦球E麵竟然變左做葡汁蝦球E麵 4. 成晚d服務差到無人有 要人加水 3吹4請 不如我去serve佢地好過啦5. 出菜真係慢到無人有 入面房人地結婚酒都飲完我重食緊囉...6. 到最後甜品又要等20分鐘先有 之前已經叫過伙計去check下 佢比經理鬧完之後頂完兩句就走左去唔理我地 到20分鐘後先出 明明一個禮拜book位時叫左要什果西米露 點知黎左紅豆沙 叫伙計問點解佢話無什果西米露 根本罷到明就係唔記得整 所以囉人地罷酒食剩個d出黎啦 之後叫經理出黎解釋佢話唔記得整...呢家幫我地整 阿經理 我地要凍嫁囉 唔係要我地起度再等你個幾鐘呀...
服務態度同d野食真係垃圾到無人有
1. book左8:30點知要等到9:15先有得食
3. 芝士龍蝦球E麵竟然變左做葡汁蝦球E麵

2009-09-26
紀念日
(非會員)
2009-09-27 10 瀏覽
昨晚全家人開開心心去食中秋節飯,結果換來一肚氣!首先張枱係兩星期前訂的,當時酒樓職員話7:30 pm滿了,叫我們訂8:30 pm,我們話OK,仲立即訂埋一圍半他們的龍蝦套餐。昨晚我椚準時8:30 pm到達,職員說未有位,叫我們等,等了15分鐘,終於話有半圍可以坐住先,入去之後發覺枱都未執,D櫈仲好"烏遭",我們要自行清潔。終於10分鐘後,另外一圍也可以入座,職員放好杯碟後,居然無筷子,終於侍應好像是自已入厨房洗了筷子然後攞出嚟俾我地。理論上兩星期前訂了套餐,應該很快已經可以出菜,結果我地等到9:20pm先食第一道菜,隻雞好明顯係番"叮",肉質好怪。之後有一道菜係芝士焗龍,簡直差到離晒譜,不是芝士是葡汁,仲要似係蝦,唔似龍!本來都費事投訴,兄想快快食完便離開,因為D食物嘅質素實在太差,而且冷氣唔夠,好鬼熱,我地未食完已經叫上糖水,個樓面擺好了碗,之後我地等了20分鐘,糖水仲未到,亦無伙記行近我地張枱,個部長見我地"超"住佢,佢就問那個擺碗嘅樓面做咩唔去攞糖水俾我地,結果嗰個樓面仲同個部長用粗口鬧交,結果都係唔去攞。我地好嬲,捉個侍應埋嚟,問發生咩事,點解個糖水要等咁耐都無得食,佢幫我地追,終於千呼萬喚嘅糖水來了,但係竟然貨不對板,我地嘅套餐糖水係什果西米露,但係竟然嚟左個紅豆沙,我地問個伙記點解會咁,佢話個套餐糖水轉左,我地問點解無人通知我地,仲要我地等左20分鐘,結果叫左經理埋嚟問點解,佢都俾唔到個滿意嘅解釋我地,只係話幫我地轉杏仁露,由於當時已經10:30 pm,兩個小時內,等嘅時間多過食嘅時間,爸媽已很累,結果罵了他們一頓,無食糖水便結賬離開。

總括而言:地方差!食物差!服務差!WARNING: 唔好去!!
2009-09-26
2009-09-27 9 瀏覽
打算提早中秋做節, 因為同行有老人家, 所以唔可以去太遠食, 平時都係去開呢間, 一直都冇咩事發生...點知今次叫半席套餐就出事...首先話冇文昌雞, 轉燒鵝...好, 冇問題...跟住冇荷葉飯轉福建炒飯...又唔係好多人, 都未爆場, 同埋果時好早, 8點都未有...就話乜都冇...冇都算啦...最大問題係上完一道菜隔成15-20mins先有另一道葉...(套餐-8道, 另叫2道小菜)...由東張西望食到完左小鳳仙...有冇攪錯~!!!! 仲要上完糖水都未黎魚頭...之後果魚頭話打包就3mins即到~!!!之前又話雞同飯冇, 點知食食下見到佢出左好多雞同飯....係去大枱果d囉~!!! 根本就係我地叫半席, 荷葉飯點有一半比你呀?? 人地大枱就唔洗等, 成枱都係餸...我地就似人地食完在度吹水~!!! 咩酒樓黎嫁, 咁做生意, 手法咁賤格...人少食唔晒咁多就當然叫半席啦~!! 唔想人地咁叫既咪唔好出囉~!!! 平時食開半席都冇咁既問題~!!! 不知所謂, 唔會再食~!!!

2009-09-25
2009-08-11 3 瀏覽
星期六下午去飲茶, 1:30坐底, 1:40叫了2個點心, 等到2:00下午茶時間都未有得食, 同個女侍應講, 愛理不理的望兩望行咗去, 根本沒心幫我跟, 不到一分鐘便來了其中一個, 仲有一個五分鐘都未到, 再問女侍應, 她問我叫了什麼, 我說: 牛肉, 她竟答我: 牛肉喺耐D架啦! 我說: 耐都唔駛5個字(25分鐘)呀! 有個男侍應埋黎, 我同佢講: 我40分叫了點心, 現在下午茶時間(2:00開始)點心都仲未到, 係唔係計下午茶價錢先! 佢話價錢以入單時間計! 我叫佢幫我取消佢, 兩個一男一女竟然唔理我, 一個向左走, 一個向右走, 這叫什麼服務態度? 而且價錢唔係平, 假期午市小點$13.80, 星期六都$11.80, 而且成張點心紙得3-4樣係小點, 咁嘅價錢, 咁嘅服務, 我就唔會再去! 冷氣又唔夠, 仲畫蛇添足的在每隻筷子頭加個金屬套, 攪到對筷子上重下輕, 華而不實! 總之樣樣都差..勁..!

2009-08-08