2024-04-07 0 瀏覽
全自助點心酒樓,點心自己攞,茶自己沖,座位自己搵,超懷舊,有特色。當日係平日,早上10點半到,人唔算多,唔知時間唔啱定咩原因,點心選擇唔多。除點心外,仲有盅飯,茶果同豆腐花,但冇好馳名嘅本哋西洋菜,好失望☹️點心超級超級一般,雖然價錢唔貴,但係只屬情懷茶樓😅

點心超級超級一般,雖然價錢唔貴,但係只屬情懷茶樓😅
2024-03-25 143 瀏覽
果日食左下面甘多野. 西洋菜$50: 超大碟. 油比較多. 但西洋菜不太老, 西洋菜來講算比較軟.春卷: 芋頭涵料, 春卷皮一段不太脆. 但有新鮮會有提示.干蒸燒賣(中點): 燒賣味道比較普通, 有蝦,沒肥豬肉 大包(小點): 小點來講非常飽.肉涵鮮竹卷(小點):  鮮竹卷正常, 不太咸. 水晶蝦餃(大點): 無乜油, 但夠清. 蝦也足料.皮比較薄, 剛剛蒸出來很正. 蝦腸(大點): 正正常常.腸粉皮是偏厚. 蝦也算新鮮.  雞屎藤 (無涵)(小點):雞屎藤 無涵也有甜味.雞屎藤 (有涵)(小點):雞屎藤 有花生芝麻涵, 更惹味.山水豆腐花: 清清地, 有豆味.
果日食左下面甘多野.

春卷: 芋頭涵料, 春卷皮一段不太脆. 但有新鮮會有提示.

干蒸燒賣(中點): 燒賣味道比較普通, 有蝦,沒肥豬肉

大包(小點): 小點來講非常飽.肉涵

鮮竹卷(小點):  鮮竹卷正常, 不太咸.

蝦腸(大點): 正正常常.腸粉皮是偏厚. 蝦也算新鮮.

雞屎藤 (無涵)(小點):雞屎藤 無涵也有甜味.

雞屎藤 (有涵)(小點):雞屎藤 有花生芝麻涵, 更惹味.

山水豆腐花: 清清地, 有豆味.
西洋菜
  • 雞屎藤
  • 西洋菜
  • 大包
2024-03-21 145 瀏覽
作為一個土生土長的香港人還是第一次去最傳統的自助港式茶樓—端記茶樓位於大帽山山腳下川龍村最特別的是半自助式基本上拿碗筷、洗茶壺、泡茶、點心全是自己來的可以自己選擇茶葉的濃度聽說他們的水都是用山泉水喔我就是要這種最傳統最原始的感覺在食物方面是很新鮮的點心都是限量供應的 每天都不一樣如果有新的點心出爐 會開啓廣播聽到喜歡的點心大家都要搶 最推薦的是當季的西洋菜 是很嫩很甜 手工鮮包鮮蒸雞屎藤茶果 聽說可以祛濕去毒離開的時候還可以到附近的彩田逛一下會看到姐姐在菜田採最新鮮的菜回去還會聽到他們唱山歌哦📍 端記茶樓 (荃灣)荃灣荃錦公路川龍村57-58號地鋪星期一到日 (豆腐花星期六日才有)
作為一個土生土長的香港人
還是第一次去最傳統的自助港式茶樓—端記茶樓
位於大帽山山腳下川龍村
最特別的是半自助式
基本上拿碗筷、洗茶壺、泡茶、點心全是自己來的
可以自己選擇茶葉的濃度

手工鮮包鮮蒸雞屎藤茶果 聽說可以祛濕去毒

離開的時候還可以到附近的彩田逛一下
會看到姐姐在菜田採最新鮮的菜回去
還會聽到他們唱山歌哦

📍 端記茶樓 (荃灣)
荃灣荃錦公路川龍村57-58號地鋪
星期一到日 (豆腐花星期六日才有)
📍#荃灣 #端記茶樓#羊羊在荃灣#羊羊在新界之前去大帽山露營,起身就剛好下山吃點心😋在川龍非常有名的茶樓,很多人都特意駕車上山吃,所以基本上車位要搶,還是乘巴士好🚌茶樓特別之處在於用附近山水煮食、全手工製點心,還要自助式,想吃什麼就要到樓下搶😁對,是搶🤣餐廳點評:點心限量供應,要吃就早點去😉味道跟機製完全不同,也可能跟環境有關😙✨麻蓉包其實不肯定是什麼包,但超級棒🤩包了海量花生醬,還有帶顆粒感🥜🐮山竹牛肉球比平時的小顆,不過有更明顯的牛肉和果皮味,也更彈牙😜✨馬拉糕鬆鬆軟軟,彈牙不沾牙,帶點黃糖香😚✨銀針粉少見的點心之選,偏油膩,味道不錯👌🏻✨雞扎料足又入味,裡面加了金華火腿和雞汁,豬皮都吸收了精華😎✨咖喱魷魚/牛肚偏甜港式咖哩,魷魚同牛肚都吸滿咖哩味😍✨腸粉預先製作放在爐中保溫🔥厚薄適中,外皮不算彈牙、易斷,餡料足🤓✨雞球大包工序繁複都少見,十分豐富的餡料,有大量豬肉、金華火腿、臘腸、雞蛋🥚好像包點的外皮都一樣,都是甜甜的🍭🌟🥬煮西洋菜這裡的菜都在茶樓旁種的,非常新鮮🌱吃下去沒有西洋菜的獨有味道和澀味,可能是因為是用山水煮的關係👍🏻回家煮不出同樣味道(試了,還按店員方法煮🥺✨蝦餃不太
📍#荃灣 #端記茶樓

#羊羊在荃灣
#羊羊在新界

✨麻蓉包

🐮山竹牛肉球
比平時的小顆,不過有更明顯的牛肉和果皮味,也更彈牙😜

✨馬拉糕
鬆鬆軟軟,彈牙不沾牙,帶點黃糖香😚

✨銀針粉
少見的點心之選,偏油膩,味道不錯👌🏻

✨雞扎
料足又入味,裡面加了金華火腿和雞汁,豬皮都吸收了精華😎

✨咖喱魷魚/牛肚
偏甜港式咖哩,魷魚同牛肚都吸滿咖哩味😍

✨腸粉

✨雞球大包

🌟🥬煮西洋菜

✨蝦餃
不太對味,外皮太厚又粉,好像未熟😕

✨燒賣
微波爐食品的味道🙂

總價錢-$6xx

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀
服務:🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #大帽山 #荃灣美食 #新界美食 #美食推介 #點心 #香港點心 #燒賣 #小籠包 #中秋節 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #中菜 #小菜 #露營 #團年飯 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #香港餐廳 #香港旅遊 #香港必食 #美食日記 #流量密碼

2024-03-01 344 瀏覽
今日一早7點11度C,老婆話要去端記,咪坐小巴去,首先去之前都知道不要對食物有任何期待。7點半左右去到,都已經有幾檯客人食緊,到8點半已經8,9成,系咁位置平日都有咁生意,好多市區餐廳都無咁好。環境就系傳統郊外茶樓,但都算乾淨。服務一定無投訴,因為除左埋單,其他都系自助,哈哈。另外,要搵多間都吾容易,所以比高小小分啦食物味道比較淡,連齋腸個醬都吾同平時食咁重味。食物質數就—吾可以同市區酒樓比較,因為來哩度都系食鄉村味,要比較只有同旁邊的彩龍比較。— 所有腸粉粉類都系好似吾熟咁,好 ”sher”同黐口,— 牛肉d腐竹好乾好硬。— 所有細蒸籠都系吾熱,如果想食熱辣辣的點心,自己就要留意幾時系廚房有野出。最後埋單睇到有張有客人話過期的餐牌,哈哈,果然夠懷舊。

食物味道比較淡,連齋腸個醬都吾同平時食咁重味。

食物質數就

— 所有腸粉粉類都系好似吾熟咁,好 ”sher”同黐口,

— 牛肉d腐竹好乾好硬。

最後埋單睇到有張有客人話過期的餐牌,哈哈,果然夠懷舊。

2024-03-01
2024-02-19 600 瀏覽
去川龍飲茶🍵,係一個寧靜鄉村中的點心體驗🥟。_端記茶樓位於大帽山山腳下嘅川龍村🏔️,開業50幾年,分兩層,據說樓上用嘅係大帽山嘅山泉水🏞️_放假比較多人,一定要都搭枱。特別嘅係,依度所有工序包括拎碗筷🥣🥢、茶壺🫖、茶葉🌱、點心、甚至沖茶都要自己處理,茶嘅濃度可以自己調配,鐘意飲濃茶嘅人就啱曬。埋單就好似壽司郎咁數碟仔🍽️,所以我埋單之前都唔知幾多錢💰_至於點心🥟方面就要睇大家飲茶既時間⏰,出爐既時間好不定時,好多時要排住隊拎,例如茶裸就足足排左20分鐘🫠。我11點半去到,蝦餃燒賣個啲都冇曬。但正值新年時段,廚房會有賀年菜式包括髮菜豬手,寓意橫財就手🤑_點心味道唔係好精緻,食得出都幾新鮮,係手作。有幸見到阿姐係度包茶粿。我覺得最值得食就係端記最出名而又最簡單、自然的菜式 -鮮灼西洋菜🌿,就咁煮加啲豉油已經好甜,而且好嫩同冇渣。而糯米雞🐔都唔錯,入面有蝦米,不過餡係雞翼,老人家要小心有骨👀。其實糯米雞唔應該有骨,會破壞口感。_最後埋單兩個人三百蚊💰雖然係豪食,價錢都偏貴。_端記更多係一種係山上飲茶的風味🫖,飲完茶上大帽山行麥理浩徑🏕️,係香港甚至係全球都只係川龍獨有🇭🇰_係幽靜嘅山腰上飲一餐茶,食
去川龍飲茶🍵,係一個寧靜鄉村中的點心體驗🥟。
茶裸-雞屎藤
糯米雞
其實糯米雞唔應該有骨,會破壞口感。
_
最後埋單兩個人三百蚊💰雖然係豪食,價錢都偏貴。
_
係幽靜嘅山腰上飲一餐茶,食咩都覺得特別好食😌!
山水豆腐花
題外話/補充資料: 端記茶樓 📍地點:荃灣荃錦公路川龍村57-58號地舖 🕰️營業時間 星期二至日:上午06:00-下午14:00 豆腐花只限星期六、日供應
2024-02-17
山水豆腐花
2024-01-18 794 瀏覽
同朋友經常到大帽山遊車河 但好少早起飲早茶今次睇完日出🌅終於有機會一早到川龍村體驗同行朋友之前試過幾次 今次佢帶我見識見識👍🏼一到埗單行車路路口已經十分擠擁 一方面有車想出 另一面又有車龍想擁入去 未入門口已要不斷在斜路倒車讓路🏎️🏎️入到村分兩路 可選擇直入茶樓側邊空地(離開時只能倒車出大路) 或較遠的空地 空地亦是擠滿大大小小的車輛‼️⚠️注意:繁忙時段十分考驗泊車技術⚠️😂泊好車終於入到茶樓 人頭湧湧自己搵位 地下有間房係好多伯伯同雀籠 另外的房間已坐滿行樓梯走上天台露天位置及有蓋位置亦不乏等位茶客 通常都要同其他人搭枱太陽猛烈時🌞記住要太陽眼鏡🕶️等遮陽物品😂另要小心有麻雀便便😂😂多年特色係自助拎茶壺加茶葉、沖茶、拎點心樓梯十分窄而且地面濕滑 只夠一人通過 捧住托盤及點心上落時務必小心‼️至於食到咩點心視乎緣份😂😂老闆有時會開咪廣播有啲咩款式可供選擇 喺樓下點心區見到有咩食就自己拎 仲有樽裝維他奶等飲品埋單要叫姐姐過嚟數碟計錢 我地最後都唔知每個籠、每隻小碟、茶位係幾多錢😂😂價錢是個迷😂😂合理公道就算了🫡以上點心盛惠$160/2人▪️馬拉糕 比較好的點心之一 大件又高身 口感鬆軟帶少許蛋香味
同朋友經常到大帽山遊車河 但好少早起飲早茶
今次睇完日出🌅終於有機會一早到川龍村體驗
同行朋友之前試過幾次 今次佢帶我見識見識👍🏼

⚠️注意:繁忙時段十分考驗泊車技術⚠️😂

泊好車終於入到茶樓 人頭湧湧自己搵位
地下有間房係好多伯伯同雀籠 另外的房間已坐滿
太陽猛烈時🌞記住要太陽眼鏡🕶️等遮陽物品😂
另要小心有麻雀便便😂😂

多年特色係自助拎茶壺加茶葉、沖茶、拎點心

▪️馬拉糕

魷魚較為彈牙可以再腍啲👌🏼

▪️牛肉球
一碟兩粒 都算大粒而且帶有陳皮香味 底層仲有少量腐皮

▪️燒賣
一籠四粒 肉質比較紮實 唔會有太多肥豬肉 溫度唔夠熱 不過不失

▪️叉燒包
包身偏硬較為乾 叉燒餡料味道可以份量足夠👌🏼

▪️雞扎
正正常常 中間有火腿等雞扎必有配料

▪️鳳爪
鳳爪較為乾身 指甲好長😂 唔算多肉

▪️鮮竹卷
一碟有三大條鮮竹卷 外層的腐皮乾身偏硬 好彩餡料算多 有蝦肉及豬肉等

今次冇叫端記名物—西洋菜 菜係村內自家種植 價錢唔平 有興趣大家可以去試👍🏼

未試過的朋友:
如果想感受熱鬧早茶氣氛 不妨一試端記
如果你講究舒適衛生、食物質素、味道及服務 就唔洗特登行山、揸車或搭車嚟呢度啦🤣🤣
2024-01-10 542 瀏覽
介紹緊嘅唔係咩high飛潮流餐廳,而係端記茶樓,一間有點歷史感覺嘅飲茶地方。拎起隻熱氣騰騰嘅叉燒包,一咬落去,鬆軟嘅面皮配埋嗰帶甜帶鹹嘅叉燒餡,簡直就係人間美味🍽️。點心款款都係熱辣辣,手工感滿分呀!話說,呢度嘅蒸鮮蝦餃嗰彈牙嘅蝦仁,真係鮮味十足,啖啖蝦肉,啱晒愛新鮮嘅你。喂,千其唔好錯過佢哋嘅糯米雞,咬落去甜在心頭,糯米飯軟綿綿,飽納得好實在🥢。實不相瞞,我最留意嘅其實係嗰碟煎堆仔,外皮金黃酥脆,裡面香甜軟糯,食落真係話唔出嚟嘅滿足😋。最後,餐會以一碗甘香嘅綠豆沙作結,咁滑嘅口感,那一剎間,我只覺得自己像個大滿足嘅貓咪。整體黎講,端記茶樓給我最純正嘅港式午後時光。大自然之下,一邊食,一邊望嗰陣陣風景,真係樂而忘返!🌳🌤️

這間端記茶樓是我去過的茶樓中最特別的一間,因為它可以自己去拿自己想喝的茶葉和控制其份量,而且所有點心都是自助式的呢!😮沒想到這間茶樓位置不近市區,但人流卻絡譯不絕,👣茶樓有兩層,兩層都有位置可以坐,有露台又有室內位置,等了一會兒,我們坐了在樓上的室內位置,😆然後每個人都端着銀色的盤子去拿點心,我們拿了炸雲吞、金針雲耳蒸雞飯、豉椒排骨飯、鵪鶉蛋燒賣、腸粉等。🥢不是每間茶樓都有鵪鶉蛋燒賣食,雖然明知道膽固醇會很高,但吃了才算啦~🫢最後甜品我們又選了喜歡的豆腐花和懷舊傘啫喱,又是滿足的一餐!Info店名:端記茶樓營業時間:星期一至日 06:00-14:00地址:荃灣荃錦公路川龍村57-58號地舖

沒想到這間茶樓位置不近市區,但人流卻絡譯不絕,👣

茶樓有兩層,兩層都有位置可以坐,有露台又有室內位置,

等了一會兒,我們坐了在樓上的室內位置,😆

Info
店名:端記茶樓
營業時間:星期一至日 06:00-14:00
地址:荃灣荃錦公路川龍村57-58號地舖
2023-12-31 396 瀏覽
🌻大帽山端記茶樓🐱假日男友話要去行山,即管陪下佢,點知佢神咁早叫左我上大帽山,話飲完茶就開始行,雖然我聽過好多朋友講話會去川龍飲早茶,但對爛瞓嘅貓奴我黎講,我可以「不了」。但在男友堅持情況下,去左呢間川龍村嘅端記茶樓,呢間酒樓好懷舊,茶水拎野食都係自助,但意外地食物都好多元化,真係點心、炸物咩都有,最開心係佢有限量版既茶果,真係好好味,令本來毫不情願地來嘅我,變得歡天喜地咁同佢去行山郊遊,美食果然係可以帶動人既情緒架。📍 端記茶樓荃灣荃錦公路川龍村57-58號地舖⚡️為食貓:😻😻😻😻⚡️氣氛貓:😹😹😹😹😹⚡️翻食貓:😸😸😸
🌻大帽山端記茶樓🐱

📍 端記茶樓
荃灣荃錦公路川龍村57-58號地舖

⚡️為食貓:😻😻😻😻
⚡️氣氛貓:😹😹😹😹😹
⚡️翻食貓:😸😸😸
2023-12-11 640 瀏覽
亞爸希望去一家懷舊的中式酒樓,而老公建議我們去大帽山的端記茶樓。說實話,我從未去過大帽山,更不用說端記茶樓了。於是在星期日早上,我們一家人由老公開車前往大帽山。很快,我們就到了端記茶樓,但停車場已經滿了,所以老公只好停在稍遠的地方。端記茶樓有兩層樓,我們選擇坐在樓上,剛好是最後一張桌子,再晚一步就得等位了。在茶樓上,有一群養着雀鳥的「雀友」在放鳥,這裡還有很多雀籠,感覺很有特色。我們點了很多食物,每一樣都吃得乾乾淨淨,一點也不剩下。亞爸最喜歡吃雞扎。唯一我覺得可以改善的是腸粉的皮有點厚,如果能做得更好就更好了。香港舊式茶樓已經越來越少見了,如果想要回味一番,就要早起,因為它們只在早上營業。

2023-11-19
$120 (早餐)
2023-11-29 575 瀏覽
朝早去大帽山睇完日出,就去左川龍飲早茶啦~呢到既酒樓好懷舊,茶水拎野食都係自助,食物都好多元化,點心、炸物、菜,包羅萬有!!!咁既風情,絕對值得一試出面有個停車場泊車
咁既風情,絕對值得一試

出面有個停車場泊車
2023-10-14 1200 瀏覽
今次黎到一間同普通茶樓吾一樣既地方飲茶🫖平時茶樓食得多,次次都叫燒賣蝦餃,今次叫啲特別啲既😎😎😎😎有豆腐花呀😂😂😂腸粉都幾好食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻值得推介👍🏻👍🏻👍🏻雖然環境有啲熱,但我哋食懷舊😎😎😎吾好理有幾熱喇😂😂😂都係一個吾錯既體驗🥰🥰🥰🥰價錢方面就中上,多人一齊食再share就會抵啲,可試多啲吾同既點心🧆🤪🤪都算抵食👍🏻👍🏻👍🏻
今次黎到一間同普通茶樓吾一樣既地方飲茶🫖
平時茶樓食得多,次次都叫燒賣蝦餃,今次叫啲特別啲既😎😎😎😎
雖然環境有啲熱,但我哋食懷舊😎😎😎吾好理有幾熱喇😂😂😂
都係一個吾錯既體驗🥰🥰🥰🥰
2023-09-26 1188 瀏覽
今日一早嚟咗川龍飲早茶,呢度好出名,所以要一早嚟拎位先唔使等位😎呢度出買西洋菜,喺隔離農場自己種嘅,所以一定要試吓整體來講,點心大大粒食得好開心😁蝦餃燒賣大大粒,蝦餃皮皮薄👍🏻👍🏻👍🏻同其他酒樓食到既吾同,值得一早黎

呢度出買西洋菜,喺隔離農場自己種嘅,所以一定要試吓

整體來講,點心大大粒食得好開心😁
2023-09-13 1192 瀏覽
星期六下午同屋企人去咗川龍村嘅舊式酒樓 端記茶樓 🫖睇啲評論話佢嘅點心都係朝頭早自己師傅整 見到點心價目表又唔貴,所以就諗住過嚟試吓。第一次去舊式酒樓 好多嘢都係自助式 自己揀鍾意嘅茶 沖茶 攞點心 幾有feel 🫢 嗰日帶埋狗狗去,所以就坐戶外佢有兩層嘅 樓下室外可以帶寵物 室內就唔可以 雖然夏天,但係唔算熱 隔離仲有得泊車添 銀針粉⭐️⭐️⭐️⭐️而家唔係好多酒樓都有 有嘅話都可能唔係太多料 呢間啲料都幾足 加埋個辣椒油好好食牛柏葉 ⭐️⭐️⭐️唔係好多薑蔥味大大嚿 但係易咬開排骨飯⭐️⭐️⭐️個人好鍾意食排骨飯 佢同出邊嘅酒樓差不多牛肚⭐️⭐️⭐️⭐️牛肚就有驚喜 整得好軟吸啲汁 唔會太膩 仲有好多舊 💯豬腸⭐️⭐️⭐️⭐️又大嚿又林 味道可以出邊酒樓真係得個一兩舊鮮蝦腸粉⭐️⭐️⭐️個皮唔算好薄 但係多蝦 有翠玉瓜 掛住食唔記得影🤣呢間傳統酒樓大包賣 叉燒包雞包仔馬拉糕 食咗叉燒包餡料好多 味道都唔錯最後太飽啦,所以試唔到佢嘅炸物同山水豆腐花 😂😂唯有下次試啦呢間茶樓啲嘢份量好大 價錢合理 望住出邊郊區風景 特別有feel 仲可以帶寵物去添
星期六下午同屋企人去咗川龍村嘅舊式酒樓 端記茶樓 🫖

佢有兩層嘅 樓下室外可以帶寵物 室內就唔可以

雖然夏天,但係唔算熱
隔離仲有得泊車添

銀針粉⭐️⭐️⭐️⭐️