#chuchu食在荃灣📍 潮龍園又去食糧尾恩物!平靚正!流水式客人,姐姐真係未停過手,仲要好多外賣單!💡 門口位都有生雲吞水餃魚蛋嗰啲賣,凍冰冰可以買翻屋企打邊爐!—————————————————————❣️牛肚粗 $34牛什係呢度嘅名物,🐷媽見到隔離姨姨食就話要一樣!牛肚有金錢肚同草肚,好嫩容易咬,啖啖都有牛香!湯底仲會有腩汁!.❣️韮菜餃炸醬麵 $30+$8炸醬麵,撈下撈下,個汁唔會太咸,有啲肉絲!有碗湯跟,有兩粒韮菜餃都放係到,個皮都幾滑,韮菜餡都幾多!個湯底有好香嘅胡椒味,可以暖下胃!.❣️生菜 $12一碟菜先$12真係抵到爛!不過嗰日冇通菜,應該唔當做!有生菜、菜心、芥蘭,🐷就唔鐘意食蠔油,所以轉左腩汁!.❣️飲品 +$8凍熱飲品一律+8蚊!.💬 因為小店撘枱就一定架喇,不過唔洗擔心都會有翻塊夾版嘅!—————————————————————不專業評分👅好味指數: 7/10 💰性價比: 9/10👍🏻推薦: 8/10 —————————————————————🏡地址: 潮龍園 (荃灣)荃灣荃灣街市街47號地舖👉🏻太子元朗藍田都有分店!🕑營業時間: 07:00-01:00
#chuchu食在荃灣
📍 潮龍園

❣️牛肚粗 $34

❣️韮菜餃炸醬麵 $30+$8

❣️生菜 $12

❣️飲品 +$8
凍熱飲品一律+8蚊!
💬 因為小店撘枱就一定架喇,不過唔洗擔心都會有翻塊夾版嘅!

不專業評分
👅好味指數: 7/10
💰性價比: 9/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: 潮龍園 (荃灣)
荃灣荃灣街市街47號地舖
👉🏻太子元朗藍田都有分店!
🕑營業時間: 07:00-01:00
2023-12-15
我今日去荃灣辦事,順道約同好友一同去位於荃灣街市街47號地舖的潮龍園食馳名的潮汕粉麵。潮龍園是用傳統茶餐廳的裝修佈局,有卡座和方檯的設備,可算坐得舒服。我點左個五香牛雜河粉$34,好友點左個崩沙牛腩幼麵$50,餐飲係熱咖啡$14。五香牛雜有牛肚、牛蒡、牛腸等,牛雜炆得軟腍入味,好味又好食,河粉軟糯好食。崩沙牛腩煮得好入味,牛味香濃及有咬囗,幼麵爽口好食。熱咖啡香濃好飲。整體黎講係有水準的牛腩美食。

• 五香牛雜河粉
  • 崩沙牛腩麵
2024-03-26 35 瀏覽
又到糧尾,唔想頹食兩餸飯,我一定嚟呢間~粉麵都係30令蚊,我哋仲點多碟菜、小食同埋嘢飲,承惠唔使100蚊!!!五香牛雜湯粉 $34牛雜每樣兩件,好有牛味,湯都濃郁,河粉好大兜,淨食呢碗我都夠晒飽!鮮蝦餃麵 $30餃好大隻,皮好薄,除左有鮮蝦,仲有木耳,都幾爽脆,都係30蚊,抵食!酥炸魚皮 $15估唔到炸魚皮成座山咁多,炸得酥脆之餘,又唔油膩腐魚通菜 隨餐+$12通菜都幾新鮮爽口,仲要腐乳畀得幾足,平時冇乜食菜,呢餐有菜真係加分最後,嚟返杯凍檸菜少甜(隨餐+$8),野食咁豐富,都唔使一舊水,真係糧尾恩物呀!

五香牛雜湯粉 $34

鮮蝦餃麵 $30

酥炸魚皮 $15
估唔到炸魚皮成座山咁多,炸得酥脆之餘,又唔油膩

腐魚通菜 隨餐+$12

2024-03-25
外賣自取
2024-03-05 68 瀏覽
服務員態度真的是超級惡劣, 慢了點餐就會催促你, 還沒吃完剛放下筷子聊天, 回頭食物已經被收了, 問一聲吃完未也不行嗎?想翻枱多賺點錢是很正常, 但是客人來吃東西不是要包括受氣的吧
2024-03-03 72 瀏覽
因為屋企仲有啲野細執…所以同爸爸黎食個快早餐再去五金街買料🤡食物崩沙腩河呢個真係必食推介!佢炆到啲牛腩好冧🥳好香嘅牛肉味!啲腩汁勁入味🎊河粉好滑~又軟熟!牛筋米原本諗住嗌牛坑腩試,落單個姨姨話其實一樣位,不如試吓其他,我哋就嗌咗牛筋試~條條牛筋都好大碌!🤡好冧好似啫喱咁辣椒油呢個一定係靈魂黎🤫因為我加咗2滴,唔會好辣,但香勁多!熱朱古力今日得10度,食牛加熱朱古力即刻暖咗好多佢呢個嘅熱朱古力好濃,好香朱古力味🤩完全唔使加糖其他呢度好多人等位,所以上餐都好快!呢度好多都應該係街坊食開,佢哋點餐、傾偈、講笑個種感覺,同茶樓好似,好舊式人情味嘅感覺

食物

崩沙腩河
河粉好滑~又軟熟!

條條牛筋都好大碌!🤡好冧好似啫喱咁

辣椒油
呢個一定係靈魂黎🤫因為我加咗2滴,唔會好辣,但香勁多!

熱朱古力
今日得10度,食牛加熱朱古力即刻暖咗好多
佢呢個嘅熱朱古力好濃,好香朱古力味🤩完全唔使加糖

其他

2024-02-27 55 瀏覽
自從有一次經過荃灣亂入食過魚蛋河,之後要食粉面就諗起呢間啦!最鍾意呢度嘅魚蛋河加腩汁,係又大粒又有魚味嘅魚蛋🤫😂,就算清湯都OK架。呢度嘅牛腩(特別想講吓,好林好嫩,係一啲牛腩麻麻哋好食嘅部位佢哋都整得幾好,唔會實的的),鮮牛肉,豬肉丸,雲吞都係重料,性價比幾高的。
2024-02-13 69 瀏覽
來香港食港式地道粉麵,一定要來潮龍園,抵食好味又夠飽肚,絕對係香港人飯堂首選。潮龍園係香港地道粉麵店,分店都有好多間,今次咁岩係荃灣簡單食一餐,水準保證一定要來潮龍園。鍾意食牛肉既,一定要食佢既柱侯牛腩麵🍜,一碗幼麵,麵的口感煙韌,柱侯牛腩色澤夠飽滿,肉質肥瘦均勻,見到都流曬口水。湯同麵係分開上,唔洗怕索水,牛腩真係好夠味,滿足到口感及味蕾,真心好好食,另外跟餐點左杯凍飲,埋單都唔洗$50, 超抵晚餐。
2024-01-26
2024-01-19 80 瀏覽
喺荃灣街市附近🛒,有好多唔同嘅嘢食,今次我哋就揀咗嚟食粉麵🍜。呢度價錢真係好抵食💰,一人一碗已經食得夠飽💕,都只係三四十蚊。.🌱靚韭菜餃河($30)呢個價錢真係超級親民💰,而且佢啲韭菜餃都好足料、脹卜卜😍。一咬落去滿滿嘅韭菜香味👅,裏面韭菜嘅比例好多,好滿足。而且河粉湯底仲有蔥同埋炸蒜🧄,唔使落辣椒油已經好香口💕。.🐮五香牛雜河($34)腩汁湯底好濃郁🥘,仲食到有啲花生嘅香味🥜。牛雜嘅口感都好好,有啲軟香有咬口🤤,有啲爽口入味🤩,呢個價錢都試勻晒唔同嘅牛腩部位✌🏻,住附近嘅朋友值得試下。
🌱靚韭菜餃河($30)
🐮五香牛雜河($34)
2024-01-19
2024-01-04 79 瀏覽
今日一點去食午餐唔知想食咩,經過荃灣見到一間粉麵店好多人等位,咁應該好味,就排隊,一個人好快就有位。雖然座位有啲迫,不過食物水準不錯。四寶麵配凍檸茶四寶麵有招牌魚蛋,爽口👍🏻有魚皮鮫, 一般墨魚丸同貢丸,真心,好味,彈牙最重要係個湯底有胡椒同蒜香味值得再去食多次。見隔離枱牛雜麵,對面位 崩沙腩麵全部都好吸引,下次一定要試晒佢特別之處係有客人叫蝦棗麵,我都未食過,下次都要試埋,整體來講食物質素係好嘅,只係座位太迫,下次唔好食飯時間去,早啲或者晏啲去,唔使等位又唔使迫人。😊

四寶麵配凍檸茶
四寶麵有招牌魚蛋,爽口👍🏻
有魚皮鮫, 一般
墨魚丸同貢丸,真心,好味,彈牙
最重要係個湯底有胡椒同蒜香味
值得再去食多次。

見隔離枱牛雜麵,對面位 崩沙腩麵
全部都好吸引,下次一定要試晒佢
特別之處係有客人叫蝦棗麵,我都未食過,
下次都要試埋,整體來講食物質素係好嘅,
只係座位太迫,下次唔好食飯時間去,
早啲或者晏啲去,唔使等位又唔使迫人。😊
2023-12-08 131 瀏覽
崩沙腩麵 ($48) + 牛筋米 ($33) + 腐乳通菜 ($12/叫粉麵加配價) + 凍檸檬茶 ($8/叫粉麵加配價) ★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​之前嚟過一次,今晚路過再食😀先講地點佢係方便嘅,喺正巴士總站前,其次收凌晨一點,夜歸元朗友醫肚有着落💙上次叫崩沙腩但賣哂改食牛腩,今晚有崩沙腩,梗叫啦!普通牛腩$33,崩沙腩$48,一分錢一分貨永遠定律嚟,貴$15蚊嘅差別係崩沙腩牛味濃好多,腩中帶筋,筋肉軟腍,入口冇渣,幾好;五香味適中,食完一個鐘都唔洗追水飲,講份量$48亦交足貨😀朋友碗牛筋米正常發揮,冇特別好特別差;通菜爽冇渣,腐乳落得大方,OK的👌🏻

崩沙牛腩麵
崩沙牛腩麵
2023-12-06 93 瀏覽
🔸 五香牛雜河   $34荃灣街市街有間好出名嘅潮汕小店,有正宗潮州手打牛丸同埋 鮮甜蝦棗蝦棗賣,所以特登走入去荃灣打算外賣返做餸,買完 想到潮州美食就肚餓,入去食碗下午茶粉麵。食一大碗美味嘅牛雜河都 只係三十幾蚊,抵食夾大件😚  牛雜樣樣畀齊,做得香口惹味又唔會好咸。味道:7/10性價比:7/10🔸 崩沙牛腩河   $48崩沙牛腩係牛肉中比較肥嘅腩肉部位,呢間潮州舖將啲崩沙腩炆得好淋,而且好有牛腩味好肥美,唔會為咗食牛腩就咬得好辛苦,而且啲牛腩本身已經醃得有味唔使再填蘸啲乜嘢都已經幾好食。河粉就係正宗潮州河粉,幼幼哋厚厚哋,好滑好爽口,可惜就沒有提供魚露蘸,不過亦都可以填蘸呢度啲辣椒油,都幾勁辣。味道:7/10性價比:7/10
🔸 五香牛雜河   $34

味道:7/10
性價比:7/10

🔸 崩沙牛腩河   $48
味道:7/10
性價比:7/10
  • 五香牛雜河粉
2023-11-24 68 瀏覽
荃灣潮龍園喺荃灣街市隔離,位置方便, 夜晚八點幾去到都好多人喺入面食 。我哋叫咗崩沙牛腩48蚊同 柱侯牛腩34蚊,想睇下有咩分別,另外仲叫咗份腐乳通菜同嘢飲。腐乳通菜先到,原來係通菜苗黎,細細棵好新鮮,而且份量好足,腐乳又好食。👍🏻崩沙牛腩麵d牛十分軟熟,牛味十足,肥瘦適中,再加埋腩汁真係超級好食!而個麵質好有彈性,好食!柱侯牛腩河就比較有咬口,都好有牛味,而個河粉的份量都十分多,食完超飽!滿足!飲品叫左豆漿同檸檬茶,豆漿係枝裝的,而檸檬茶大大杯,好飲👍🏻

2023-11-04 94 瀏覽
荃灣係高密度人口嘅地區, 租唔會太平, 但竟然比我搵到間$30-$40就食到嘅潮州米粉店, 仲要好好味又大份, 感動! 崩沙牛腩米食牛腩米最緊要食過滿足感, 而崩沙牛腩係普通牛腩嘅進階版, 平時喺銅鑼灣灣仔食嘅話都要$70-80, 份量都係偏小, 呢間舖有成6舊大大份, 入口即溶好好味. 蔥花夠香湯底濃爽滑牛筋米牛筋好林, 好有骨膠原感, 湯底蔥花配搭一樣, 都值得推介

崩沙牛腩米

爽滑牛筋米
牛筋好林, 好有骨膠原感, 湯底蔥花配搭一樣, 都值得推介

2023-11-04 59 瀏覽
4點半左右到潮龍園下午茶, 人唔太多,大約六成滿。 都唔想阻到人, 一坐低即刻落單。 大約一分鐘飲品先上, 三分鐘之內碗麵就上。對面食客食完走人,待應正常抹枱清潔。 過多一分鐘, 再過嚟清潔一次。 再多兩分鐘,再清潔一次。 最離譜係在我碗麵上面抹夾板,太嘔心了。 我諗緊碗麵食唔食好呢? 我同佢講, 我三分鐘之內會走, 麻煩佢轉頭先再黎。 遵守承諾, 我在店舖裏面逗留少於十分鐘,立刻走。 我想問,幾分鐘之內食完一碗麵加一杯飲品, 都要畀人咁樣講趕走。 喺唔喺店舖嘅應有態度呢?明白客人快D走,翻枱嘅重要。 但下午茶時間, 大把空枱,客人只係食左幾分鐘,盛為50蚊的光速食麵體驗。
2023-10-24 85 瀏覽
我最近去了荃灣的潮龍園,我選了牛肚牛腩米,牛腩軟腍入味,牛肚有金錢肚及草肚,每一口都充滿了牛肉的鮮香。湯底裡面還帶著腩汁,使得整道菜更加豐富。胡椒的香氣讓人一口接一口。朋友選了的是墨丸韭菜餃河。墨丸彈牙,口感獨特,完美融合了墨魚的鮮味和彈性。韭菜餃則充滿了豐富的味道,與墨丸搭配得天衣無縫。河粉嫩滑,湯底帶有胡椒的香氣,讓整個河粉更加惹味。潮龍園的香脆魚皮也是一道值得一試的菜品。魚皮薄脆,一口咬下去即化於口,給人一種獨特的口感享受。每一片魚皮都散發著鮮美的魚香,讓人難以抗拒。最後是他們的腐乳通菜。翠綠的通菜爽口宜人,口感清脆。腐乳的味道與通菜完美結合,帶來一種獨特的風味。這道菜不僅美味,也讓人感受到潮州菜的獨特魅力。

2023-10-24