2020-05-24 484 瀏覽
態度好差 (除左一個帶眼鏡 高既男職員)尤其女職員上餐係扔俾你就走又俾錯餐咩都無講直接拎翻就走o晒嘴攞左兩個位明明見到3個人坐喺度都要叫先幫你加翻個位咩都叫左先俾食物質素一般係價錢比較抵
態度好差 (除左一個帶眼鏡 高既男職員)
尤其女職員

咩都叫左先俾

食物質素一般
係價錢比較抵
2020-05-07 292 瀏覽
放工同男朋友食飯,見想食日本野就簡左唔洗排隊,唔多人既板長叫左壽司,黑蒜豚肉烏冬、仲有雞軟骨拉麵一般般,湯淡淡,面係好幼既烏冬面...好一般雞軟骨得1x粒,份量少最好食都係壽司推介:北寄貝、貝三味、腐皮
放工同男朋友食飯,見想食日本野就簡左唔洗排隊,唔多人既板長

叫左壽司,黑蒜豚肉烏冬、仲有雞軟骨
拉麵一般般,湯淡淡,面係好幼既烏冬面...好一般
雞軟骨得1x粒,份量少

最好食都係壽司

推介:北寄貝、貝三味、腐皮
  • 壽司
2020-02-09 396 瀏覽
我是一個壽司刺身控,所們就去下板長食中午飯,不用等位,食了兩個Set Lunch,一個是刺身丼, 有好多不同刺身,蟹籽帶子三文魚等...另一個是壽司set, 兩個set都有湯,前菜,好豐富🤗都幾好食,其中最深刻是呑拿魚壽司和蝦壽司,都好新鮮好好味:)雖然不是去到日本級別,但覺得板長好食過其他連鎖店。
2019-10-01 860 瀏覽
終於等到放工!仲要第二日係假期,今晚一於同屋企人出去食慰勞自己又報答家人!去開荃新天地又想食壽司,就黎左板長啦!等左一陣入左張卡檯度,餓啦快D叫野食先!佢有放題同散叫揀,我地食量唔大就散叫啦,而且心諗質素應該好D啩,不過真係一廂情願......我地咩壽司都叫D,例如三文魚,炙燒三文魚,鰻魚,芥末墨魚軍艦,蟹子軍艦等,總括黎講,舊飯幾大,想食飽既就唔會失望,但好散,無咩飯味。而上面D魚都麻麻,新鮮度一般,雖不至於食壞人,但黎食壽司就係想食鮮味嘛!我地仲叫左個冷烏冬,D料都幾足,有雞絲,青瓜絲,溫泉蛋等,都係份量唔錯,味道一般!不過其實都唔好對板長有太大期望,當佢要做放題,其實表示食品質素已不如前,想用量化吸引人,如果係咁真係叫人唏噓!

2019-08-26 599 瀏覽
打完波跟波友又一同午餐去,想吃些清淡些的食物,於是不約而同選擇了吃壽司。Citywalk 2 有間板長壽司,好耐冇吃了,其實應該話好耐冇食壽司,唔知係咪熱潮已過,又有人擔心魚生有菌。叫了兩個 壽司定食,配迷你牛肉烏冬, 的壽司 是 加州卷、三文魚、赤背、馬刀貝、槍魷 ,從樣子看來不太吸引,好似沒有以前的質素。[B] 餐的壽司 有 玉子、蟹棒、豚拖羅、蝦和火炙三文卷,同樣的好一般。迷你牛肉烏冬 就失望,羅蔔唔夠腍,烏冬是扁新的,我喜歡粗粗那款,沒有想過是這樣的!

叫了兩個 壽司定食,配迷你牛肉烏冬,[A] 的壽司 是 加州卷、三文魚、赤背、馬刀貝、槍魷 ,從樣子看來不太吸引,好似沒有以前的質素。

2019-06-10 723 瀏覽
已經好耐冇食過板長,以前成日食,後來覺得佢質素嚴重下滑,所以就冇再食今日經過荃新天地二期板長,見佢晚餐時間都冇乜人,大約得三份一滿左右見唔使等位,一於比次機會佢啦個餐牌同以前比少左好多野食,連以前最鍾意飲嘅甜蝦牛乳白湯都冇左好彩壽司嘅味道又比預期中好食,飯算幾軟熟,由其是軍艦壽司,紫菜都幾新鮮脆脆地咁其他壽司魚生都新鮮,咁多款入面覺得油甘魚最好味希望佢多返啲客仔可以做得住,起碼想食壽司時都有多一個選擇
見唔使等位,一於比次機會佢啦

其他壽司魚生都新鮮,咁多款入面覺得油甘魚最好味
希望佢多返啲客仔可以做得住,起碼想食壽司時都有多一個選擇

2019-05-03 485 瀏覽
いろいろなランチを試してみたが、香港において、海鮮丼のコスパで右に出るランチは恐らく無いであろう。ランチの価格帯は30-50HKD、50-70HKD、70-100HKD、100-150HKDといったところが相場となっている。TSTの寿司屋のランチなどは最低150HKDとなっており、250-300HKDがランチの相場となっている。その中で68HKDで海鮮丼を提供するというのはかなり努力してくれている。コンビニでサンドイッチやおにぎりと言ったら、お金をドブに捨てるほど、高くて不味い。あくまで、日本と比べてと言う事だが。コンビニのおにぎり13HKD(パサパサ)、サンドイッチ17HKD(カスカス)を購入してお金を支払って不愉快となるくらいなら、道端の蒸品店にて点心2品30HKDを食すか、或いはモスバーガーでモスバーガー25HKD1個に一杯のコールドウォーターを添える方がよっぽど満足感は得られるのではないか?香港ランチ論へと発展してしまったが、スーパーで果物を購入したり、自宅で作ったお弁当を持参するのもありかなと考えるのである。さて、では、何故に板長寿司店の海鮮丼ランチなのか?その理由は、①店舗
いろいろなランチを試してみたが、香港において、
さて、では、何故に板長寿司店の海鮮丼ランチなのか?その理由は、①店舗内が落ち着いている。②空調がしっかりしている。③上がり(お茶)が飲める。④ガリ(酢漬け生姜スライス)が無料。⑤醤油にコクがある。⑥生わさびを使用している。⑦油甘魚(はまち)が一貫9HKDで間違いなく旨い。これら、①~⑦の条件を鑑みても非常に価値のある昼食と言えよう。同じモールに札幌らーめん味噌No.1という店もあるのだが、そこの定食も日本食の定食としては最安値で、それでも日本と比べると若干高い。
おススメは、「レバニラ炒め定食」である。
  • ランチの海鮮丼
  • 油甘魚(はまち)の握り
2019-03-15 696 瀏覽
今日好友同我提前慶祝生日,去了荃灣板長食日本料理,很久已經冇去過板長了,平時去開是沙田和紅磡板長,荃灣區也是第一次去,我還想間間板長的質素是一樣,原來我今日先發現相差得太遠了,荃灣區板長刺身唔夠新鮮,海膽和吞拿魚比較有一點點黑黑地,個樣子唔好睇食到落口味道差一點點,還有之後叫了三文魚腩刺身,正常刺身是厚厚的一堍塊,但是來到嚇了我地一跳點會是薄如紙的刺身呢?元氣刺身好過他好多了,好在有個銀雪魚和天婦羅是即整魚肉滑流不過份量太少了,天婦羅脆卜卜還可以。
2019-03-14
2019-03-07 446 瀏覽
剌身依舊係好食過出面既放題但最吸引我的炸軟殼蟹冇左換左放題紙之後野食選擇少左但野食質素係keep住不錯既真可惜,過去每兩個月就食一次由$168食到而家二百幾現在不會經常去食了而家香港應該無乜地方放題有單純炸軟殼蟹了
剌身依舊係好食過出面既放題
但最吸引我的炸軟殼蟹冇左

換左放題紙之後
野食選擇少左
但野食質素係keep住不錯既

真可惜,過去每兩個月就食一次
由$168食到而家二百幾
現在不會經常去食了

而家香港應該無乜地方放題有單純炸軟殼蟹了
題外話/補充資料: 本身情人節去,點知情人節冇放題
2019-02-22
  • 刺身
2018-11-11 756 瀏覽
呢間板長,間唔中都會黎食。其實次次黎食都會覺得睇運氣,不過比以前黎講,板長質素係差左d,但未至於食唔落口既。價錢就中中等等,始終唔算最貴既,要平過既外賣壽司比平不過佢會比外賣新鮮既。不過味道對比呢個價錢就感覺唔太值。其實都叫左唔少壽司不過有D唔記得影啦。蟹棒壽司沒有影,不過舊蟹棒好似縮左水。。。八爪魚壽司無影不過口感有d差,爵感差,咬好耐先可以食落肚。三文魚壽司就可以接受,味道可以,沒有怪味。7蚊1件。火炙壽司類型,還可以不過感覺燒得唔夠好,普普通通。火 炙三文魚類型,12至13蚊1件。加州卷有叫無影,呢餐覺得呢個最好味都最大份。2大件22蚊,還可以。有一個問題就係飯唔夠凍,所以唔太好。。。服務方面就覺得幾好幾有禮貌。總結食物質素一般,壽司唔夠凍。質素對比價錢就唔算抵了。
呢間板長,間唔中都會黎食。

其實都叫左唔少壽司不過有D唔記得影啦。

蟹棒壽司沒有影,不過舊蟹棒好似縮左水。。。

八爪魚壽司無影不過口感有d差,爵感差,咬好耐先可以食落肚。

三文魚壽司就可以接受,味道可以,沒有怪味。7蚊1件。

有一個問題就係飯唔夠凍,所以唔太好。。。

服務方面就覺得幾好幾有禮貌。

總結

食物質素一般,壽司唔夠凍。
質素對比價錢就唔算抵了。

2018-11-11
2018-11-06 450 瀏覽
上2個星期先食完,今次再嚟食今次唔同咗就係換哂綠茶,以前係茶包,每檯都有個茶壺,自己加水就可以而家係要職員添加但講真,好飲過以前好多,但唯獨下下飲哂都要叫職員,但人手又未必做到,如果可以好似之前咁每檯一個茶壺就好啦芒果飛魚籽沙律呢個我次次嚟親都食,但今次堅失望因為同之前爭好遠,今次只得青瓜同芒果飛魚籽有嘅,但真係少得可憐蟹柳絲揾哂成個沙律先得3條,極之珍貴所以佢應該改名為芒果青瓜沙律先真火炙三文魚醬油漬壽司,勁肥美,叫咗好多round,重複又重複叫但反而三文魚今次就比下去蟹膏蟹肉軍艦好足料油甘魚壽司(柚子醬),食得多黑松露油甘魚,試試柚子,又幾清新特別呑拿魚就唔駛多講,呢間出哂名好食嘅鮮北寄貝壽司,好爽口彈牙,又肥美,一個字正都係要食返件黑松露醬油甘魚先得奶油薯餅,第一次食,好好食,食完即刻再叫多次,好香滑唯獨敗筆之處,佢要切開2件,搞到中間d奶油漏到成碟都係,奶油係精華,但係漏走唔少,呢樣唔係咁好珍寶赤蝦壽司,呢個又係每次嚟必點,最鍾意佢就係個蝦頭炸過,仲要有膏可食埋劍魚腩壽司總括嚟講,好多壽司都保持返平時嘅水準,係唯獨個沙律最敗筆另外職員態度都欠佳,我哋食完子薑,咁好多汁係碟上,職
上2個星期先食完,今次再嚟食
而家係要職員添加

芒果飛魚籽沙律
呢個我次次嚟親都食,但今次堅失望
因為同之前爭好遠,今次只得青瓜同芒果
飛魚籽有嘅,但真係少得可憐
蟹柳絲揾哂成個沙律先得3條,極之珍貴
所以佢應該改名為芒果青瓜沙律先真

但反而三文魚今次就比下去

蟹膏蟹肉軍艦
好足料
呑拿魚就唔駛多講,呢間出哂名好食嘅

鮮北寄貝壽司,好爽口彈牙,又肥美,一個字正
都係要食返件黑松露醬油甘魚先得

奶油薯餅,第一次食,好好食,食完即刻再叫多次,好香滑

劍魚腩壽司

總括嚟講,好多壽司都保持返平時嘅水準,係唯獨個沙律最敗筆
另外職員態度都欠佳,我哋食完子薑,咁好多汁係碟上,職員收碟時冇留意,勁快收碟,搞到d水倒到成枱都係,但竟然懵然不知,要我哋提先懂得抹枱

2018-07-15 789 瀏覽
諗住食完上去睇戲, 近近地啦, 一坐底叫左兩樣野,一個咩蠔湯鍋 烏冬, 一個鰻魚飯, 個鰻魚飯等左勁耐,問一問原來漏單囉!野食黎到啦, 個面得幾隻蠔仔幾條菜, 之後咩都無收人$90,個湯無味,個飯都黎, 果條所謂鰻魚 唔知點咁,食落肉質奇怪, 唔似鰻魚, 依個飯除左果一舊仔鰻魚 同飯就咩都無, 收我108比錢食野, 服務差品質垃圾!
比錢食野, 服務差品質垃圾!
今日好朋友替我慶祝生日, 我們往板長壽司食90分鐘食身放題。第一次去板長食放題,放題選擇有餐廳主打的壽司外, 還有卷物, 刺身、爐端燒、炸物、一口料理、鐵板燒、飲品和甜品。壽司有鰻魚, 帆立貝、火炙平目魚背和火炙芝士三文魚壽司, 鰻魚壽司鰻魚鮮甜味美, 帆立貝壽司食落彈牙, 火炙平目魚背肉質鮮甜和火炙芝士三文魚壽司, 芝士味濃三文魚肉質鮮甜飯食落軟綿, 壽司好高水準;卷物有芝士軟殼蟹卷, 軟殼蟹食落香脆, 紫菜香脆;刺身有三文魚, 甜蝦、北海道帆立貝和仿鮑魚片, 三文魚肉質鮮甜味美, 蝦食落鮮甜、北海道帆立貝食落彈和仿鮑魚片食落爽口, 刺身食落鮮甜味美, 入口即熔;燒玉子食落鮮甜,蛋味甘香;爐端燒有燒菠蘿, 雞軟骨串、鹽燒雞中翼、汁燒金菇牛肉卷、燒墨魚汁腸和他他燒原隻帆立貝, 燒菠蘿味道鮮甜, 雞軟骨串略嫌油花過多, 燒得不夠乾身, 鹽燒雞中翼雞翼肉質鮮嫩, 汁燒金菇牛肉卷醬汁味道開胃牛肉金菇食落爽口美味, 燒墨魚汁腸略嫌香腸不夠乾身食落比較油和他他燒原隻帆立貝他他汁食落酸酸甜甜好開胃, 帆立貝食落爽口彈牙;炸物蝦天婦羅食落乾身彈牙, 粉漿薄薄好惹味, 炸軟殼蟹炸得香脆惹味, 炸芝麻雞
今日好朋友替我慶祝生日, 我們往板長壽司食90分鐘食身放題。第一次去板長食放題,放題選擇有餐廳主打的壽司外, 還有卷物, 刺身、爐端燒、炸物、一口料理、鐵板燒、飲品和甜品壽司有鰻魚, 帆立貝、火炙平目魚背和火炙芝士三文魚壽司, 鰻魚壽司鰻魚鮮甜味美, 帆立貝壽司食落彈牙, 火炙平目魚背肉質鮮甜和火炙芝士三文魚壽司, 芝士味濃三文魚肉質鮮甜飯食落軟綿, 壽司好高水準;卷物有芝士軟殼蟹卷, 軟殼蟹食落香脆, 紫菜香脆;刺身有三文魚, 甜蝦、北海道帆立貝和仿鮑魚片, 三文魚肉質鮮甜味美, 蝦食落鮮甜、北海道帆立貝食落彈和仿鮑魚片食落爽口, 刺身食落鮮甜味美, 入口即熔;燒玉子食落鮮甜,蛋味甘香;爐端燒有燒菠蘿, 雞軟骨串、鹽燒雞中翼、汁燒金菇牛肉卷、燒墨魚汁腸和他他燒原隻帆立貝, 燒菠蘿味道鮮甜, 雞軟骨串略嫌油花過多, 燒得不夠乾身, 鹽燒雞中翼雞翼肉質鮮嫩, 汁燒金菇牛肉卷醬汁味道開胃牛肉金菇食落爽口美味, 燒墨魚汁腸略嫌香腸不夠乾身食落比較油和他他燒原隻帆立貝他他汁食落酸酸甜甜好開胃, 帆立貝食落爽口彈牙;炸物蝦天婦羅食落乾身彈牙, 粉漿薄薄好惹味, 炸軟殼蟹炸得香脆惹味, 炸芝麻雞翼食落香脆, 雞肉肉質鮮嫩;一口料理炒牛油粟米味道鮮甜, 牛肉雜菜鍋牛肉鮮甜, 雜菜新鮮爽口, 湯底清甜味美;鐵板燒有海蝦, 龍利柳、香草雞球和牛油青口, 海蝦食落彈牙, 龍利柳肉質鮮甜、香草雞球食落彈牙鮮嫩和牛油青口食落鮮甜彈牙。甜品有紅荳奶凍和綠茶雪糕,
紅荳奶凍紅荳鮮甜奶凍香滑和綠茶雪糕綠茶味香濃。餐廳座位舒適, 食物美味, 侍應上菜收碟速度甚快, 食物款式甚多,我食了一頓美味的生日日式放題
刺身
壽司
食物款式甚多
2018-06-28
生日
2018-06-27 645 瀏覽
間唔中想食壽司就會黎食平日同屋企人去食、屋企人見到放題係$218加一,就想試下放題佢地會改俾紙你落單同出面食既放題一樣食物選擇方面佢比一般放題少所以都主攻刺身同壽司其他刺身都算新鮮,唯獨甜蝦唔新鮮,食落有d怪味沙律都係細細碟,份量唔會話太多熟食方面炸軟殼蟹幾正,即炸同多蟹肉佢有個野菜鍋都唔錯,係豬骨湯底,d菜吸晒湯既味另外佢地既甜品就麻麻,猶其係和菓子,得個甜字但荔枝雪榚好味90分鐘同朋友食會有d趕,因為冇咩傾計時間但同屋企人食就OK,慢慢食仲有時間剩加上我個日去無咩人,所以佢上菜速度都算快
間唔中想食壽司就會黎食
平日同屋企人去食、屋企人見到放題係$218加一,就想試下
放題佢地會改俾紙你落單同出面食既放題一樣
食物選擇方面佢比一般放題
所以都主攻刺身壽司
其他刺身都算新鮮,唯獨甜蝦唔新鮮,食落有d怪味
沙律都係細細碟,份量唔會話太多
熟食方面炸軟殼蟹幾正,即炸同多蟹肉

佢有個野菜鍋都唔錯,係豬骨湯底,d菜吸晒湯既味
另外佢地既甜品就麻麻,猶其係和菓子,得個甜字
但荔枝雪榚好味

90分鐘同朋友食會有d趕,因為冇咩傾計時間
但同屋企人食就OK,慢慢食仲有時間剩
加上我個日去無咩人,所以佢上菜速度都算快
2018-06-24 338 瀏覽
尋晚同男朋友去晚餐呢排做緊呑拿魚推廣叫左呑拿魚小卷食唔錯!火炙三文魚都幾好帶子就普通啦壽司飯偏酸而且鬆散叫左個和牛壽司,黎到個樣都幾特別!男朋友食左,應該都好滿足~呑拿魚刺身,唔知係咪未解得晒凍呢?感覺係爽身嘅?
尋晚同男朋友去晚餐

呢排做緊呑拿魚推廣
叫左呑拿魚小卷食
唔錯!

火炙三文魚都幾好
帶子就普通啦

壽司飯偏酸而且鬆散

叫左個和牛壽司,黎到個樣都幾特別!
男朋友食左,應該都好滿足~

呑拿魚刺身,唔知係咪未解得晒凍呢?
感覺係爽身嘅?
2018-06-23