餐廳: 金裝燉奶佬餐廳 (美孚新邨) (美孚新邨)
資訊:

2024-04-09 773 瀏覽
大大話話我諗都隔咗成年無出嚟踢過波,咁啱有場衛生足球,都喺圍內一班老友玩吓。雖然踢得輕輕鬆鬆,無乜競爭成分,但踢完都好攰吓,而補充體力嘅最佳方法就梗喺嘆個下午茶啦!美孚呢間「燉奶佬」都好耐無幫襯過,因為對上一次嘅用餐體驗感覺麻麻,況且,美孚茶記選擇多。今次再幫襯都喺同行死佬提議,我就純粹食個下午茶餐,都無乜所謂。格局方面,咁多年都無變過。下午茶餐嘅選擇,一張餐牌底面兩頁睇晒,輕盈型啲嘅可以揀西多士餐、三文治餐,大份量啲嘅可以揀啲炒粉飯麵、意粉焗飯餐。二維碼落單,依家大家都熟晒呢個模式啦,唔使多講。餐具、基本調味料整齊咁放晒喺枱側,自由取用。雙拼三文治餐 $35因為過幾個鐘就食晚飯,所以,揀份三文治餐就夠晒皮,最後揀咗午餐肉拼北海道3.6牛乳炒滑蛋。唔係講笑,睇相都見喺交足貨,首先塊餐肉唔會太薄,食得出唔喺平價嘢,而啲炒滑蛋一層搭一層,堅厚,咬落嫩滑有蛋香,就連塊麵包都喺厚身啲嗰一款,總之加兩蚊烘埋底啦。熱奶茶可能由於對杯熱奶茶無乜期望,所以,飲落比預期好,雖然未叫做絲咁滑,但喺至少個茶底夠醇香。雖然簡單食份雙拼三文治,但夠足料,精神、力氣都返晒嚟。所以話呢,行完山,打完波,食個下午茶喺
二維碼落單,依家大家都熟晒呢個模式啦,唔使多講。
餐具、基本調味料整齊咁放晒喺枱側,自由取用。
雙拼三文治餐 $35

雙拼三文治餐
雙拼三文治餐
熱奶茶

熱奶茶
雖然簡單食份雙拼三文治,但夠足料,精神、力氣都返晒嚟。所以話呢,行完山,打完波,食個下午茶喺幾爽嘅事。
2024-01-06 130 瀏覽
超耐先送到 薯條凍嘅 啲嘢食未熟等咗勁q耐 同店員講佢成日都話一陣先餐包等咗半個鐘頭仲未到 勁嬲 焗飯仲未焗好 餐包凍㗎 店員成日傾偈 唔止skip咗我哋一枱單 糖水凍嘅 但咖啡ok
超耐先送到 薯條凍嘅 啲嘢食未熟
等咗勁q耐 同店員講佢成日都話一陣先
2024-01-06
2023-11-06 168 瀏覽
炸魚柳薯條 沙嗲牛肉米線 3.6珍珠奶茶之前都有食開呢間但係都係覺得普通。今次呢個下午茶真係有驚喜。魚柳雖然唔係英式嗰種炸法 但都係新鮮熱辣鬆脆 薯條中規中矩都係茶餐廳嗰種。沙嗲有啲一粒粒口感 ok ge 比起米線個人比較鍾意食沙嗲公仔麵珍珠奶茶唔錯㗎 啲珍珠比較軟身 鍾意食車呔嘅朋友可能會不喜歡這個
炸魚柳薯條 沙嗲牛肉米線 3.6珍珠奶茶
之前都有食開呢間但係都係覺得普通。
今次呢個下午茶真係有驚喜。
魚柳雖然唔係英式嗰種炸法 但都係新鮮熱辣鬆脆
薯條中規中矩都係茶餐廳嗰種。
2023-11-06
7 分鐘 (外賣自取)
2023-06-08 389 瀏覽
今日路過美孚,入咗燉奶佬食午餐,叫咗個茄子豬扒炆米粉,茄子和豬扒都是我喜歡的食物,但係Mix埋一齊就整得唔係咁好食!豬扒肥肉過多,口感不太好,過淋!茄子和米粉味道還可以,有改善空間!最好飲係杯紅豆奶茶,茶味濃紅豆亦多,不過應該冇下次!
2023-04-29 248 瀏覽
叫咗個蔥油豬排煎蛋飯同瑞士汁雞肶煎蛋飯 個雞肶飯隻雞肶有少少柴但算大隻 啲菜似煮好咗放咗好耐 基本上放入口唔使咬就會溶咗喺口😹 啲飯嘅份量算多夠一個成年男性食飽 但對女仔嚟講應該就太多 雖然煎蛋其實冇咩好講 但個飯最好食就係隻太陽蛋 個豬排飯 塊豬排都算大塊 肉質算淋 唔會話好柴 但就偏多肥肉 個蔥油冇咩味 但由於個豬排本身有味所以唔會話太淡 菜同飯一樣就唔講多次但其實個飯連埋杯凍檸茶先45蚊 呢個價錢食得飽已經冇咩好挑剔 就正如標題所講一般嘅茶記碟頭飯
叫咗個蔥油豬排煎蛋飯同瑞士汁雞肶煎蛋飯
雞肶煎蛋飯
2023-04-29
2022-08-26 622 瀏覽
打風日唸住食埋個早餐先返工,點知黎到呢度食簡直極失望!佢餐牌寫住用綿香沙嗲醬整沙嗲牛肉,仲要張相照騙甘好靚。點知一黎到粗口都黎埋!份量少都算,個沙嗲牛肉係無味,仲要唔知點解有骨!我以後都唔會再中伏,無下次!
2022-05-08 540 瀏覽
是日放工行過諗住食個扒質素唔算好高,不過七十零蚊差唔多啦有湯,有餐包,有嘢飲仲有一大份薯條🥊薯條係粗條薯條🍟總括來講唔係好啱我胃口🥹!下次應該係選擇中菜👋🏻或者其他款式💕但係今日寫食評,主要係見到職員工作態度勁好所以忍唔住想分享| (• ◡•)|話說係因為有個男人,嘟唔到針卡跟住喺度大罵女職員,職員態度甚好~仲同佢有禮貌地道歉,而且還叫呢個男人入座當然男人誓不罷休,係咁講說話俾職員聽但今時今日咁嘅服務態度,不常有💗
是日放工行過諗住食個扒
質素唔算好高,不過七十零蚊差唔多啦
有湯,有餐包,有嘢飲
仲有一大份薯條🥊薯條係粗條薯條🍟
總括來講唔係好啱我胃口🥹!
下次應該係選擇中菜👋🏻或者其他款式💕

但係今日寫食評,主要係見到職員工作態度勁好
所以忍唔住想分享| (• ◡•)|

話說係因為有個男人,嘟唔到針卡
跟住喺度大罵女職員,職員態度甚好~
仲同佢有禮貌地道歉,而且還叫呢個男人入座

當然男人誓不罷休,係咁講說話俾職員聽

但今時今日咁嘅服務態度,不常有💗
2022-04-06 309 瀏覽
今日嚟到位於美孚嘅金裝燉奶佬食個午膳揀咗個菜膽鷄飯,佢個餐首先送咗個湯菜膽鷄飯,價錢$72蚊,湯同飲品只可以任選其一,所以揀咗例湯個鷄飯份量細咗少少,味道都尚可,有啲汁送吓個飯,但真係唔夠飽
今日嚟到位於美孚嘅金裝燉奶佬食個午膳

揀咗個菜膽鷄飯,佢個餐首先送咗個湯

菜膽鷄

2022-03-07
2021-12-25 408 瀏覽
雖然入得呢間食預咗唔追求味道,一分錢一分貨,七十幾蚊一塊名叫特級厚切西冷牛扒,估唔到薄到拍得住大xx既早餐,講真,大xx仲好食d,因為咬到。呢件真係咬到牙都痛!
特級後設西冷牛扒
2021-10-28 355 瀏覽
今天到美孚工作, 期間有空餘時間, 去找下午茶休閑一下, 走了一個圈見到在中學求學時常常幫襯的本地化茶餐廳燉奶佬, 一於去尋找當年味道和感覺坐下發現都有很多下午茶選擇, 個menu製作精美, 圖文並茂, 最後選了义燒炸蝦公仔麵 配熱奶茶; 侍應服務好給予熱水和洗手液, 好快已奉上大大碗公仔麵, 炸蝦香脆, 麵質有彈性,湯底不錯, 這刻真係尋回讀書時代的味道情懷配上熱辣辣嘅香滑熱奶茶, 今個下午享用了一個美好時光 值得推介給大家

燉奶佬, 一於去尋找當年味道和感覺
2021-09-03 237 瀏覽
每次來燉奶佬食嘢,都唔抱咩野期望,完全只係為咗方便。今日叫咗個下午茶,日式煎餃/薯仔+榨菜肉絲米粉,煎餃同平時係超市買既大大包好抵食既超值裝係一樣味,薯條仲有少少餘熱,食落已經硬硬哋。好在仲有碗米粉,榨菜肉絲有少少辣,米粉仲有少少彈牙,好食。
每次來燉奶佬食嘢,都唔抱咩野期望,完全只係為咗方便。
好在仲有碗米粉,榨菜肉絲有少少辣,米粉仲有少少彈牙,好食。
2021-09-02
下午茶
  • 榨菜肉絲米粉
2021-08-26 87 瀏覽
會食美孚燉奶佬,絕對係因為方便,因為食得出佢哋既原材料質素唔多掂😑今日叫個早餐A,健怡火腿通粉,通粉轉米粉,結果來咗早餐D,榨菜肉絲湯米粉,算!趕時間費事再轉,出乎意料地又幾好食。
2021-08-25
早餐
  • 榨菜肉絲米粉
曾經有一段時間經常光顧此店,後來因為廚師下油下得太狠,就沒再光顧。這晚因為趕着回去看奧運比賽,這店不用輪候入座,做再給它一次機會。點了二人套餐,包括湯兩碗,小食一碟,小菜兩個,米飯兩碗,這套餐食物份量充足,以$138的價錢來說,不貴,可惜食物的質素只是一般。湯是中式例湯,應該是蟲草花瘦肉湯,但奇怪的是,湯和湯碗上都有羅宋湯的紅油,湯中甚至有帶有羅宋湯味道的紅蘿蔔和西芹,咖啡和奶茶合起來成了鴛鴦,難道湯也可以混合?小食是黑珍珠木耳,酸酸辣辣的並有大量蒜蓉,是所有食物中最好吃的。小菜兩款,我們選擇的其中一款是上湯菜膽雞,菜心不嫩,口感差,幸好雞的味道還算不錯,雞肉的口感也尚可。我們選的另一款小菜是蝦仁炒蛋,蛋很多,蝦仁也不少,但這小菜的鹽下得不均勻,蝦和部份的蛋味道很淡,底層的蛋才有正常的味道。米飯大大碗的,不過這米飯的口感都只屬一般。這店的小菜不再那麼油膩,不過味道方面還是大有進步空間。
米飯大大碗的,不過這米飯的口感都只屬一般。
這店的小菜不再那麼油膩,不過味道方面還是大有進步空間。
2021-06-27 249 瀏覽
打完防疫針,肚子有點餓。路過這食店,就進內吃點東西吧。店內全部是卡位,坐下頗覺舒適。下午茶選擇頗多,亦包含自由配搭。以下午茶來說,這個羅宋湯通粉份量算是頗足夠。湯的濃度合適,少許番茄再加上兩塊小肉骨,是大路貨色,熱度不足,口感因而受到影響。炸蝦是剛炸起,炸粉份量適中,口感不俗,但蝦餅則是已製作了一段時間,新鮮度打了折扣,味道亦祇屬一般。沙律用料及製作不過不失,冰冷度合適,屬可接受水平。煎餃胡亂擺放,影响外觀,進口即知製作已有一段時間,脆口度不足,但用料尚可。店內有自己品牌湯包及其他食品出售。綜觀是日品嘗的幾樣出品看來,該店的製作祇屬一般,屬大路貨色,幸好價錢不貴,尚可接受。
打完防疫針,肚子有點餓。路過這食店,就進內吃點東西吧。

店內全部是卡位,坐下頗覺舒適。

下午茶選擇頗多,亦包含自由配搭。

沙律用料及製作不過不失,冰冷度合適,屬可接受水平。

店內有自己品牌湯包及其他食品出售。

2021-03-28 351 瀏覽
這間店光顧了多次,每次都慨嘆,不明大家都掛著「燉奶佬」這招牌,但奈何這間店食物質素都是不堪。荃灣果間好得多。過去失望多次,相隔大半年,今天再次給它機會,看看有沒有改善。家人叫了印尼炒飯,明顯較從前的正常了一點,起碼阿仔唔會話難食,飯炒得都可以,仔冇投訴。記得上次啲飯濕淋,顏色淡,今次有改善。但是雞翼煎/炸得唔夠香,而且久放了的。我叫了星州炒米,一送來,感覺濕濕的,看下去似水烚多過炒。口感差到唔多想食,而且配料也不顯眼,只見廖廖可數的小蝦。我認為色香味都唔合格。看來短期內都不願再光顧了
2021-03-28