2022-07-29 1091 瀏覽
呢間韓式小店食物嘅質素唔算係好驚喜 但係勝在真係超級抵食🤑雞肉雜錦拌飯 除咗有好多雞肉🐔仲有煎蛋🍳配料都好豐富有白蘿蔔、紅蘿蔔🥕翠玉瓜、冬菇、菠菜、紫菜同芝麻 撈勻晒 每一啖都係料🤩最正係仲有麻油香 真係唔錯!!
2022-02-24 1010 瀏覽
韓點係呢頭算係性價比唔錯既餐廳,雖然我每次都外賣冇係店度食過,但佢啲食物水準都可以保持倒☺️食過唔少款,最多有食過既都係拌飯👍🏻價錢+質素+速度,抵食👍🏻
食過唔少款,最多有食過既都係拌飯👍🏻

價錢+質素+速度,抵食👍🏻
什錦拌飯(+牛肉)
什錦拌飯(+牛肉)
紅磡都算係舊區,仍保留住不少小店及懷舊嘅味道;有時得閒都會落紅磡寶石戲院睇平戲,去完睇戲有少少餓,都會經過下對面街韓點入去食返一兩碟韓國小食;近年無得出關去旅行,都會好掛住韓國負食的味道。回想返以前大學時期都會經常落去買外賣,不過都有一段日子無幫襯了,今次去到都好似唔係之前果位韓國老闆了,但味道都似嘅! 點了韓國炒粉絲、紫菜包飯、魚糕。以前都經常去韓國旅行,依家疫情無得出關,再食返少少韓國美食懷念一下係韓國旅行的時光。

2020-12-31 1360 瀏覽
我明明點了兩份餐,一份是酸辣泡菜湯飯,另一份是炒雜菜水晶粉絲蓋飯,結果只是給了酸辣泡菜湯飯和「淨」炒雜菜水晶粉絲,我原本以為沒有飯餐的粉絲會便宜一點,結果是跟飯相同價錢?!即是說我給了相同的兩份飯餐價錢,只得一份飯。🤬🤬🤬
2020-12-31
  • 酸辣泡菜湯飯
2020-12-25 1085 瀏覽
听朋友推荐来了一家韩餐店—韩点,本来就很喜欢吃韩餐,当然要来试试了!门面小小的,但是很干净,进去后墙上都贴满了各式宣传,看起来是个比较火的店,支持Alipayhk、八达通、现金。因为想吃紫菜包饭,所以要了紫菜寿司+一份鱼蛋,量都不是很大,但是胜在便宜,味道一般,下次尝试别的哈哈。紫菜寿司很小,一份吃不饱,只要28蚊,真的很便宜了。鱼蛋就是有点萝卜和鱼饼,一个纸杯装,味道比较淡,下次试试辣的,会不会好一些。

紫菜寿司

紫菜寿司很小,一份吃不饱,只要28蚊,真的很便宜了。
2020-12-25
2020-12-13 704 瀏覽
一間賣韓國嘢食嘅小店🇰🇷價錢幾平,當lunch 食都ok海鮮煎餅嘅海鮮都唔算少,但其實大部分係麵粉味,建議落多啲鹽😅加左辣醬之後好食好多紫菜包飯正常average,對得住個價錢,但包實啲會更好😅嗰日有店員好大聲睇video/ 播radio,有啲太嘈
一間賣韓國嘢食嘅小店🇰🇷價錢幾平,當lunch 食都ok
紫菜包飯正常average,對得住個價錢,但包實啲會更好😅
嗰日有店員好大聲睇video/ 播radio,有啲太嘈
海鮮煎餅
海鮮煎餅
2020-10-03 800 瀏覽
海鮮餅好平,40蚊就食到,份量同出面食的差不多,有魷魚有蝦有大葱,份量好足,呢個價錢出面食唔到(起碼80蚊),不過個海鮮餅個辣醬唔太夾,最好應該點魚露加新鮮辣椒,另外個紫菜卷相對一般,唔算有驚喜,點左個100g泡菜,店主話自己整的泡菜,唔算辣,一般。埋單78蚊,冇加一,食得飽。中上之選。
埋單78蚊,冇加一,食得飽。中上之選。
2020-08-03 907 瀏覽
從小到大住在紅磡,韓點開業時已幫襯到現在,見證了當初那對韓國夫婦連全厨房韓國大媽,變到現在全店中國人就是不知是否因為後厨不同了人,做出來的菜式不論風格、賣相、用料、口味全部都愈來愈中式化,特別是食過初開業那韓國夫婦還在時賣的更覺差異要中菜化為何不直接變成東北菜呢?現在兩頭唔到岸、有名無實咁感覺很詭異的好在至今這幾年的加價幅度不太大,一般消費$4x有個飯/麵,味道也還能接受,作為平價食堂還是不錯的今回叫的是例牌常食之一:什錦拌飯對比以前,配菜的分量比例變得求其、煎太陽蛋變普通煎蛋、印字外賣碗變發泡膠兜,真是每況越下了

今回叫的是例牌常食之一:什錦拌飯

什錦拌飯
2020-07-31
什錦拌飯
-🦄韓點 HON DIM-韓式水冷麵 Hkd45Rating🌕🌕🌕🌑🌑-繼續都係同大家介紹韓國🇰🇷篇嘅食評😂因為我暫時仲好熱衷於韓國🇰🇷食品😛究竟幾時先回歸返日本🇯🇵菜或者西餐😭今次來到紅磡區呢間小店🤤雖然店舖都幾細間可能係街邊唔多起眼🙈但我去到個陣都90%Full曬我依然都係叫左我最愛食嘅水冷麵💦然後等左約5分鐘就隨即送上🤤🤤👍🏻呢個係我見過有最多配料嘅水冷麵😂平時個啲都只係有蛋白🥚同青瓜😂最多會比一兩塊牛肉你🤣不過呢個有埋泡菜😳紫椰菜同埋一粒車厘茄😂再加啲碎冰咁就咁睇賣相豐富得多而且咁多顏色好吸睛不過我個人就覺得呢啲配菜都係可有可無擺左落去唔會令到個麵好食左🙈🙈🙈反而我都係最著重個湯底同麵質😗😗😗呢個水冷麵嘅湯底比較酸 有別於平時食開嘅口味會比較清甜 老闆仲問我夠唔夠酸要我加醋但我就真係鍾意食甜啲嘅口味🙈唔知酸嘅湯底係唔係先係正宗架呢😂最後我問老闆要左枝甜辣醬🤭加左落去食之後就無敵了😳加左甜辣醬之後個水冷麵真係好好味🤤雖然老闆見我話要甜辣醬個陣都唔多推薦因為始終有水唔係撈麵🙈不過我好建議大家要加甜辣醬😂即刻食完之後係有超大滿足感😆😆而水冷麵嘅麵質同口感都正常👍🏻煙煙韌韌🤤🤤🤤湯底夠
🦄韓點 HON DIM

雖然老闆見我話要甜辣醬個陣都唔多推薦
因為始終有水唔係撈麵🙈
不過我好建議大家要加甜辣醬😂
即刻食完之後係有超大滿足感😆😆
而水冷麵嘅麵質同口感都正常👍🏻煙煙韌韌🤤🤤🤤湯底夠曬凍😳話曬都加左冰🙈
不過啲麵都係一餅餅咁🌚唔係”一注注”😵

好似紫菜包飯咁都只係28$😱😱😱⁉️
絕對係大家糧尾嘅好選擇😆
2020-06-27
2020-03-30 1296 瀏覽
在這個疫情的持續,都開始不敢亂消費,放了工都只好找一些平民價又抵食的東西,其實這間「韓點」我都有食過,都覺得水準都不錯,今晚帶埋個朋友再來回味,不過現在又不太肚餓,所以點了一些小食而不選擇飯類。先我個人選擇了一份泡菜煎餅($35),即叫即煎所以個煎餅吃起來都帶熱,口感微脆又煙韌,而味道就帶有少少微辣。而友人就選擇了一份韓式煎餃子(5隻)$35,煎出來都不會太膩口,皮薄有汁,不過內餡主要是粉絲不一些菜餡,吃起來都較健康。接下來再點了點點串(一串)$20及韓式魚蛋(一串)$16,點點串其實韓式年糕年糕煎至微脆咬下軟糯,再有韓式秘製汁醬,更是倍感滋味。紙包飲品($5)這間店中的選擇都多,我較飲得比較清,所以點了蘋果苿莉茶,而友人點了津路烏龍茶($9),後來追加多一份自家製泡菜($10),泡菜又不會太鹹,都醃得夠爽口香辣。家庭式的韓國菜夠貼地,抵食又美味,值得支持!!
泡菜煎餅
韓式煎餃子
接下來再點了點點串(一串)$20韓式魚蛋(一串)$16,點點串其實韓式年糕年糕煎至微脆咬下軟糯,再有韓式秘製汁醬,更是倍感滋味。
點點串
紙包飲品
自家製泡菜瓜100g)
泡菜
2020-03-22
泡菜煎餅
韓式煎餃子
點點串
紙包飲品
自家製泡菜瓜100g)
泡菜
-韓點-雜錦伴飯 $40食材有紫菜碎、煎蛋、蘿蔔絲、櫛瓜絲、芽菜同埋菇而調味方面,食材應該有預先加入麻油,所以一上菜就聞到有淡淡既麻油香食既時候,韓式辣醬係自行添加,可以根據自已既口味對辣度作加減,呢點真係要讚下👍🏻好感動係香港食到吾伏既韓國菜🥺吾知大家有冇好食既韓國餐廳推介呢?有既話留言話我知喇~😚-
韓點
雜錦拌飯

雜錦伴飯 $40
食材有紫菜碎、煎蛋、蘿蔔絲、櫛瓜絲、芽菜同埋菇
雜錦拌飯
2019-10-03 965 瀏覽
朋友提出想食韓點,我又諗唔到食咩所以就跟左去。雖然係小店,店內位置唔多,有少少迫,不過都將就下。我地就叫左個雞肉蓋飯,水冷麵同埋kimbub.首先,個雞肉蓋飯有寫明少辣,食落係真係小辣,岩曬啲唔食得辣既我😂,雞肉都嫩滑,同埋有我最愛既珍珠米。然後就係個水冷麵,今日咁熱既天氣,朋友就話食番個涼浸浸既冷麵都係個唔錯既選擇。佢就話個麵啲料都好足,麵質都有咬口,食完有種透心涼既感覺。到Kimbub, 正正常常冇咩特別,啲料都多,唔會話飯既比例太多。整體黎講,小店既質素黎講都係唔錯既🤤紅磡既朋友可以一試。
朋友提出想食韓點,我又諗唔到食咩所以就跟左去。
雖然係小店,店內位置唔多,有少少迫,不過都將就下。
我地就叫左個雞肉蓋飯,水冷麵同埋kimbub.
整體黎講,小店既質素黎講都係唔錯既🤤紅磡既朋友可以一試。
2019-10-03
2019-09-26 650 瀏覽
今日來到紅磡逛下街,又時到晚上時份,在寶其利街見到有一間《韓點》是食韓國菜,見店鋪還有座位,決定來食餐韓食。我份人都有選擇困難症,最後點了個韓式便當(主菜是豬肉)$50,因為可以食到不同款式的食物,配菜有泡菜、芽菜、菠菜、雜菌及微辣秘汁豬肉,再加埋適量的白飯,白飯都鬆軟,夠晒滿足呈心,另加一碗海帶湯都只是$5,飲品選擇了有史諾比logo 的樂天罐裝的忌廉溝鮮奶,整體上食物味道好有家庭的感覺,氣氛晤拘束,家庭式經營所以食物價錢晤太貴,味道不錯!!
韓式飲品
韓式便當
另加$5有紫菜湯
豬肉都好鬆化香惹
2019-08-29 757 瀏覽
忽然想吃韓式炸雞。韓國當時內戰時期,頗受美國影響,所以說真的,炸雞的本子就和肯德基相似,然後再配上自身的調味,成就風靡一時的料理。搜索一下,方便之下又頗有好評,此店其一。點的當然是炸雞。脆度不能評,始終外賣外已半小時有外才吃。首先半只炸雞足秤,至少有雞翼,上下脾,胸都有,經驗告知,由全雞斬成,可惜雞種不是大號,就是比春雞大一點的雞,半只成本十多元吧?醃料淺,雞無味。炸醬有蛋味,現炸現吃也許不錯。醬料分上,大概怕令不脆吧。醬料調味粗糙,酸甜汁加韓式辣醬,失望。肉質粗糙的雞胸位。也點了一個飯卷。韓式飯卷較日式多為味道的表現,對比醋更見咸味,調味不足,失望。第二點飯偏乾硬,不是米質素差就是隔夜飯,失望。整體而言,價錢算是經濟,但稱為韓食就太膚淺了。店內貼滿報導,但最近期的也數年前,在回望過去美好的時光,只會窒礙明天。再者報到看到的不是現場本人,質素自然挺不住了。

搜索一下,方便之下又頗有好評,此店其一。

醬料調味粗糙,酸甜汁加韓式辣醬,失望。
肉質粗糙的雞胸位。

第二點飯偏乾硬,不是米質素差就是隔夜飯,失望。
整體而言,價錢算是經濟,但稱為韓食就太膚淺了。
2019-08-27 494 瀏覽
經過開紅磡,口痕痕,見呢度咁多嘢食就喺度食個lunch先不過近排小妹都冇乜錢,唯有揀啲平啲嘅嘢食啦見到呢間叫做韓點嘅韓國嘢好似幾好食,價錢又夠平民,去試吓啦<雜菜粉絲$40>雜菜粉絲都幾大碟下,味道叫做正正常常啦,$40食得飽肚,但係又唔係話特別好食<韓式便當(豬肉)$50>韓式便當相比起雜菜粉絲好食啲,豬肉小小辣都幾入味配菜有韓式泡菜、芽豆同埋雜菜,滿足晒心多多嘅小妹<海帶湯$15>海帶湯中規中矩,食完嗰便當當解渴都唔錯
經過開紅磡,口痕痕,見呢度咁多嘢食就喺度食個lunch先

不過近排小妹都冇乜錢,唯有揀啲平啲嘅嘢食啦

見到呢間叫做韓點嘅韓國嘢好似幾好食,價錢又夠平民,去試吓啦

<雜菜粉絲$40>

<韓式便當(豬肉)$50>
韓式便當相比起雜菜粉絲好食啲,豬肉小小辣都幾入味

配菜有韓式泡菜、芽豆同埋雜菜,滿足晒心多多嘅小妹

<海帶湯$15>
海帶湯中規中矩,食完嗰便當當解渴都唔錯