2011-10-09 345 瀏覽
星期六食晏(當時都二點九lu-其實係下午茶至o岩XD) 去o左試o下正斗~完全唔哂等位~入到去唔係坐滿人~地方夠哂光猛~環境唔錯亦都非常乾淨~但略嫌我o地坐ge位置有少少凍je~d 侍應服務態度都好nice~好爽手咁斟茶~之後都好醒目自動加茶~唔駛出聲~我o地三個人~叫o左三個午市套餐($53.00/人) -由十二點供應到三點, 勁抵~另外加一杯紅糖薑茶~o個套餐有個湯, 兩頁菜單度任揀一個餸(選擇算多^^), 跟個飯/湯河/米/粥, 仲有一個甜品~先o黎一人一盅湯 - 陳皮荷葉冬瓜豬展湯~o個湯好正~好香陳皮味~味道唔係好鹹~但好有湯味~有種屋企阿媽煲ge feel~完全無味精~gd~上菜速度快~可能因為呢個時段唔係太多客o卦~夜晚就唔知道la~我o地叫o左海鮮滑豆腐, 真係好滑~同埋d 味道清淡得o黎又唔係無味o個種, 加上d 海鮮好嫩: 蝦, 魚, 帶子切到細細粒, 同埋豆腐一齊食~好正~雞絲扒西蘭花~呢個味道ok~不過d 雞絲就有雞皮痴住~如果無d 雞皮ge話會好好多~另一個係紫蘿豬豚肉~味道有d 似咕嚕肉~但無咁濃~清好多~唔油膩味道酸酸地又有少少紫薑ge辣~好醒胃~我o地跟
海鮮滑豆腐
雞絲扒西蘭花
紫蘿黑豚肉
我o地跟o左一個飯, 一個粥同一個米粉~o個粥真係好綿同埋唔怕食到尾會水米分離, 堅有瑤柱味~正~
瑤柱白粥
不過杯紅糖薑茶就無乜甜味~有d 苦~同埋真係太過辣~好鬼多生薑~辣到喉嚨好鬼哽~如果食得好辣ge人應該頂到ge~
紅糖薑茶
終於甜品上場la~二揀一: 蕃薯糖水 vs 腐竹糖水
每樣都揀o左一個~先講蕃薯糖水la~薑味好夠~辣o左d~蕃薯夠腍唔怕硬的的~
蕃薯糖水
我無試到腐竹糖水~問o左食o個個~佢話味道清甜~仲有薏米o係入面~煙煙un un~好正~叫我o地下次值得試呢款~
腐竹糖水
總括o黎講~可能呢個時段人流唔多la~侍應招呼同上菜速度ok~環境乾淨~食物味道亦都清淡唔油膩~都幾抵食~
2011-10-08
瑤柱白粥
腐竹糖水
蕃薯糖水
2011-09-02 106 瀏覽
看到昨日報紙頭條說這間米芝蓮食店出品的油條內加有硼砂。登時讓小弟想起多月之前與太座在這分店的一席飯....那夜幸好沒有吃油條。取而代之是一席所謂抗通漲優惠價的九大盞宴而已....六時多左右已就座。趁小友還睡得正甜,兩口子馬上嗱嗱臨扒多兩啖飯,吃多兩箸菜吧....九道菜連湯及甜品都只是盛惠一九八大洋,真是夠便宜抵食....不過好處也只是僅此而已....松茸菇燉豬湯色水頗深,燉得算夠火路的,味甜。算是九道菜內最似樣的...生炒骨獻汁稀得可以,刺鼻又太酸;肉不脆亦太瘦;油淋淋的更是致命傷...美極斑塊你我在家也可弄出來。斑件是夠淰,但本身是一點魚味也欠奉。美極汁味是極霸道,用來配白肉根本就不合襯。再者店方弄出來的又是太油太膩。又是一度令人失望的菜餚....醬爆牛仔骨是甚惹味的。牛仔骨肉是預料中的事先用化學物招呼過的,不過勝在煎得帶焦香,所以也吃得過....光是看那半透明又杰撻撻質地的獻汁已倒了胃,再加上荳腐又只得個滑字但又欠荳香的時候,這道百花蒸釀豆腐,看來又是要靠邊站...翅湯浸生菜的那個湯底是一點味也沒有的....麵條是這裡響朶之作,吃起來也覺對版的,起碼去鹼的動作做足功夫。伴湯的味也

那夜幸好沒有吃油條
。取而代之是一席所謂抗通漲優惠價的九大盞宴而已....

不過好處也只是僅此而已

...
。又是一度令人失望的菜餚....
光是看那半透明又杰撻撻質地的獻汁已倒了胃
翅湯浸生菜的那個湯底是一點味也沒有的
....
麵條是這裡響朶之作,吃起來也覺對版的,起碼去鹼的動作做足功夫。伴湯的味也很濃;如果薑及葱可以多些,那就可以一躍而成為九道菜中最美味之作已....
炸脆麻花勝在新鮮現炸現吃,但論鬆脆程度,比起"利苑"的還差一大截....
蕃薯糖水一向甚得小弟歡心。這兒弄出來的甜度有點不足,不過蕃薯夠淰,薑味也足,算是收貨了....
吃完後只有一個感覺 ---- 就是一個"抵"字。若說味道,可就有點不敢恭維...
2011-06-14 74 瀏覽
比個米芝連吸左入去, 發現到有個好犀利的九大簋餐二人份... 兩個人都食到九大簋? 即刻衝入去試下咩料子...好正氣的老火湯食得出唔係一大舊炸粉, 好咬口都好入味塊魚魚好正~~好嫩好入味好鬆軟亦都充滿牛味較清淡的一味好彈牙翅湯浸時蔬 ←這個沒有入鏡, 不過都是很有質素的一味好鬆化啊!好味啊~ 不過這不是屬於冬天的糖水嗎每樣細細份咁兩個人都食到九大簋喇
兩個人都食到九大簋? 即刻衝入去試下咩料子...
松x菇燉豬展
好正氣的老火湯
生炒骨
食得出唔係一大舊炸粉, 好咬口都好入味
美極石斑塊
塊魚魚好正~~好嫩好入味
牛仔骨
好鬆軟亦都充滿牛味
百花釀豆腐
較清淡的一味
好彈牙
翅湯浸時蔬 ←這個沒有入鏡, 不過都是很有質素的一味
脆麻花

美極石斑塊
松x菇燉豬展
牛仔骨
2011-05-15 64 瀏覽
有說男人的浪漫,是屬於豆腐火腩飯,其實,不止此一味。我在早前已說過,滑蛋叉燒飯一樣匹配,而且來得更溫柔,沒有豆腐火腩般陽剛味。說起上來,乾炒牛河更能代表男人,至於此味的典故,如果有研究開飲食歷史的朋友,或會略知一二,聽說在上世紀三十年代末,日本仔進佔廣州,有軍官光顧一間專做濕炒河的小販檔,但是原材料用光,而又不能購買而拒炒,惹得軍官氣上心頭,亮搶來指嚇,在危急關頭之下靈機一動,用上乾炒方法,最後吃到軍官大叫好味,結果一碟牛河救全家,抗戰勝利之後,乾炒牛河便逐漸流落廣州,南下香港,成為民間傳奇。在香港吃過有水準的牛河,還是何洪記,想起其兄弟班正斗,聽說水準相若,但我未試過。一直覺得,何洪記與正斗的關係,等同南華和天水圍飛馬。兩年多前到過黃埔正斗,吃了雲吞麵和大包,今次目標明確,餐牌看也不看,與侍者說一聲:唔該一碟乾炒牛河!簡單直接。$68一碟的乾炒牛河,連加一要七十多,相比街檔當然不便宜,但又便宜過港島廳,勉可說是夾心階層吧。桌上的醃沙葛,很酸,入口爽脆,胃口大開。乾柴烈火下的牛河,鑊氣沖天,這是最重要的一環,有說羊肉不騷,等於女人不騷,男人不愛。如果牛河沒有鑊氣,就像男人沒有雷氣,無很

桌上的醃沙葛,很酸,入口爽脆,胃口大開。
乾柴烈火下的牛河,鑊氣沖天,這是最重要的一環,有說羊肉不騷,等於女人不騷,男人不愛。如果牛河沒有鑊氣,就像男人沒有雷氣,無很用之表現,等同太監一樣幹不起來。
鑊氣,等於那種義薄雲天之豪情,醬汁,等於男人的汗水,每一條河粉也均勻地沾滿醬汁,假若有些河粉色水不均,代表這個男人"渣流灘",做事未盡全力。牛肉,沒有被梳打粉來掩飾,肉味濃入口帶有原始的嚼勁,代表著真漢子之表現,吃著梳打牛,感覺像與偽君子為伍。

細滑的河粉,條條分明,沒有一條疊一條的層次,這個男人,粗中帶細,不是那話兒的細,而是粗獷的外表,包著細密的心思。其他的芽菜,荵段,是其身上的裝飾品,現今男人穿耳,也不再是新鮮事。紋身,亦不再是社團中人之專利。

牛河之最佳兄弟,一定是辣椒醬,而且要是余均益,我一早被余均益縱壞了舌頭,其恰好的辣味和酸味,豐厚實在的感覺,配上炒麵炒河煎蘿蔔糕,是天仙配,塗上香水的男人,更添上一份魅力,大多地方供應的辣醬,味道曖昧,像塗上味如汽車香精的平價香水一樣,俗不可耐。女生一聞到,即刻彈開九仗遠。
吃個一條不剩,碟底並不見很多油粉,只有醬油的痕跡,這個男人,對自己的儀容很注重,不容自己油光暗瘡滿面。難怪眾女仕在街遇上他,
也忍不住回頭望多一眼。很多女生不會去普通茶記吃乾炒牛河,但會來何洪記,或正斗吃罷一整碟,為何?很簡單,因為做得沒有外面的油膩。
一碟有水準的炒牛河,等於一個好男人,正斗絕對做得到,可惜,我不是。
2011-04-02 58 瀏覽
正斗粥麵專家的食物不錯,可以一讚。优其是懷舊生炒骨,醬爆牛仔骨,美極鮮班塊很好吃!環境方面, 坐位大小適中, 但小菜部的枱只有大約10張, 我覺得太少。員工服務態度不錯。大約有4個侍應, 我覺得很足夠。
2011-04-01
懷舊生炒骨,很好吃!
美極鮮班塊,很好吃!
醬爆牛仔骨,非常好吃!
  • 懷舊生炒骨
  • 醬爆牛仔骨
  • 美極鮮班塊
2011-02-16 17 瀏覽
今曰病左,唸著叫外賣食碗粥+碟XO醬炒腸粉,點知付款時,承惠HKD61,八條腸粉加一小兜仔XO醬,真的嚇了一驚!明明張外賣紙寫明係HKD32,就算比佢加左價,都不會想到會加一倍咁厲害!D野食又唔係特別大件同好味!真係非常失望!!!打電話去追查問個究竟,個阿姐凈係識得話你張紙幾時囉,但我手上張外賣紙又冇註明日期,點知几時'呢?重復又重復講,最終唯有收線,照單付款!最後嘗試打電話到ⅠFC的正斗分店比較一下價錢!同樣是XO醬炒腸粉,只售HKD47元,真估不到黃埔店比中環店還要貴,下次只好轉食海皇好了!

外賣自取
2011-02-06 12 瀏覽
大年初三, 好休閒咁來到這間正斗下午茶時分, $20 一碗雲吞麵記着是 “麵”, 轉其他河粉、米粉是不受理的“如果要河粉、米粉的話, 請付正價的雲吞麵價錢!”果個侍應姐姐就是如此機械式的平鋪直述咁說了上述一番說話我只是說了一句, 嘜D粉貴過D麵架???侍應姐姐無出聲; 我們只好order 兩碗雲吞麵!!!我立時看看正價的雲吞麵價錢…..$28來時雲吞放底麵是放面, 我把雲吞挑上放面才見三粒…..可能人稱的 “散尾雲吞”精緻通透…..表面功是皮薄, 餡細都是一門考功夫的手勢湯是帶着點鮮味, 唔知係咪所講的大地魚鮮味麵條爽口且少許彈牙, 鹼水味一點也沒有雲吞 = 皮是滑且薄,一口一啖; 正是口感之作蝦肉豬肉正是雲吞的主餡, 但總覺蝦味濃過豬味不過可能雲吞麵傳統的做法, 已經流傳到坊間太久,除咗個湯底難覓之外 其他已經可在什麼美X、大X樂、大X活的快餐店, 隨時吃到!!!今個下午茶連加一茶芥, 共 $55但坐咗成個半鐘, 都是不錯!!
大年初三, 好休閒咁來到這間正斗
下午茶時分, $20 一碗雲吞麵
記着是 “麵”, 轉其他河粉、米粉是不受理的
“如果要河粉、米粉的話, 請付正價的雲吞麵價錢!”
果個侍應姐姐就是如此機械式的平鋪直述咁說了上述一番說話
我只是說了一句, 嘜D粉貴過D麵架???
侍應姐姐無出聲; 我們只好order 兩碗雲吞麵!!!
我立時看看正價的雲吞麵價錢…..$28

來時雲吞放底麵是放面, 我把雲吞挑上放面
才見三粒…..可能人稱的 “散尾雲吞”
精緻通透…..表面功是皮薄, 餡細都是一門考功夫的手勢

湯是帶着點鮮味, 唔知係咪所講的大地魚鮮味

麵條爽口且少許彈牙, 鹼水味一點也沒有

雲吞 = 皮是滑且薄,一口一啖; 正是口感之作
蝦肉豬肉正是雲吞的主餡, 但總覺蝦味濃過豬味

今個下午茶連加一茶芥, 共 $55
但坐咗成個半鐘, 都是不錯!!

傳統雲吞麵
散尾雲吞
2011-02-05
$27.5 (下午茶)
傳統雲吞麵
散尾雲吞
2011-01-24 7 瀏覽
本沒想過要吃這家,以前看過門口的餐牌覺得以粥粉麵來講訂價是頗貴的,可這次因為買了隔壁影院下午的戲票,於是就近找間店來吃午餐。挑來挑去當看到“正斗”豎著的餐牌寫著四十八元包從二十多個菜裡選一,並且有是日例湯,還包瑤柱白粥、白飯或粉麵,再加甜品,這樣一來,又覺得挺劃算的,最主要還是因為我居然看到有家鄉焗魚腸這手工菜式,毫不猶豫地決定在此開飯了。 店裡布置成舊時廣州西關人家的模樣,木椅木桌木窗,樸實卻耐看,懷舊感十足。四人圓形餐桌偏小,我們一家四口坐上去手肘互挨著,擠了點。一共叫了三個套餐外加一個招牌菜炒河粉。 是日例湯:青紅蘿蔔排骨湯,因湯盅小,故湯料也裝得不多,不過還是看得到有幾塊青、紅蘿蔔和唐排,湯色偏淺,似火候不夠,還算入味,不像放了味精。 蝦子海參紅燒豆腐:這是所有四十八元菜式中原價最貴的,價值九十八元呢!顆顆蝦子撒在炸豆腐上,增添了咸香之味,豆腐也頗

蝦子海參紅燒豆腐:這是所有四十八元菜式中原價最貴的,價值九十八元呢!顆顆蝦子撒在炸豆腐上,增添了咸香之味,豆腐也頗滑;海參是普通貨色,就這價錢難道還想吃婆參呀?吃海參完全是為了健康,沒啥味道,如同在吃橡膠般;還有幾棵小菜心,這道菜以成本來說非常劃算。
最劃算
西檸軟雞:量少賣相也不吸引,微黃的檸汁稀稀拉拉的,雪藏的雞肉粉上的厚了,切得大小塊不均勻,雖有數粒檸檬肉粒也無補於事,酸多甜少味又淡!
這是還沒吃時拍的,份量特少。

黑椒乾炒肥牛河:不是套餐,單收六十五元,貴了點,可兒子喜歡吃炒河粉,我也想看看這“正斗”的招牌貨到底有多好。端上桌一瞧,色澤很對辦,老抽下得夠但又不會漆黑一片;稱為肥牛的牛肉不怎麼肥,不過沒有討厭的梳打粉味道,肉質算嫩,只是沒幾片;黑椒味不明顯,幾乎吃不出來;河粉看上去油光閃亮,吃起來倒也不算多油,炒河粉本來是要求有一定的油來炒才好吃的;其實整碟炒河水準不錯,只是賣六十多元的價格來說可以要求再高點!

家鄉焗魚腸:果然是手工菜,吃完了上述的幾道菜才上桌。表面呈金黃色,用小瓦盆盛著,還‘吱吱’作響,看上去倒蠻不錯,等吃到嘴裡——失望了!材料算豐厚的了,有叉燒粒、米粉絲、蛋、油條、連陳皮也都放了,可是主角不爭氣,魚腸裡的膽在殺魚時許是割破了,這樣就會變苦了,還很苦很苦!魚腸便宜得很,菜場幾元就有一盤,可尋常家庭是做不來焗魚腸的,原因是這道菜功夫特多,首先得洗乾淨魚腸,別弄穿魚膽,又要用滾油淋在盤子上,再放進焗爐裡焗,麻煩極了,不過處理不好帶苦味的魚膽那就吃力不討好,前功盡棄了!本來焗魚腸餐我要了瑤柱白粥,可卻沒了瑤柱,起初我還以為是否送錯了呢,誰知店員說現在不是瑤柱白粥了,餐牌沒來得及改,幸好這粥煮得綿稠沒令我太失望!
比黃蓮還苦
瑤柱失蹤了
芝麻糊:稠度適中,不太甜;蕃薯湯:兩大塊蕃薯倒也粉甜,只是姜味太濃,顯得辣些。
收取四十八元的套餐必須付現金,這點要注意!

看過登在雜志上介紹“正斗”的文章,摘要如下,第二代掌舵人說:“我們將整副心思都放在食品上,將食物做到最好。”說得好,可實踐起來就不那麼容易了,但不管怎樣,有心的話總有一天能做到!
2011-01-23
最劃算
瑤柱失蹤了
2010-11-03 2 瀏覽
基本上一講起粥我就諗起正斗, 其實我覺得佢d 粥好食過雲吞麵, 叫左碗皮蛋魚片粥, d 魚多骨, 但係幾多料, overall 好好味. 仲叫左個炸雲吞, 非常好, 熱辣辣, 脆扑扑, 入便d 蝦彈牙, d 醬酸甜度ok~
2010-11-01
2010-08-14 2 瀏覽
黃埔美食坊捕食記(2):三點三,仍在黃埔,見胃還有些容量,於是再到美食坊,選了正斗做下午茶的據點。這次只叫了一碗$20(雖然外面海報印着$18,但不要忘記有加一)的小雲吞麵——名副其實的「細蓉」:麵是合格的,軟韌適中;雲吞雖小,但皮薄,發現蝦佔雲吞的大部份,有口感;但湯底卻是頗濃的味精湯,有點失望。不過,單憑這個細蓉,不明白為甚麼會獲得米芝蓮的推介(可能是細蓉以外的食物?)。
黃埔美食坊捕食記(2):
2010-08-13
2010-05-25 3 瀏覽
其實食物好不好我無評論,但我要講講的是他們態度!我在停車場因為好口乾,所以買了罐Lemon Tea飲,未入去餐廳之前我巳經開咗來飲緊,還未飲完的!一入去,有數張枱客,我哋就坐低叫嘢.因為好肚餓,我想食雲吞麵,又想食豬手麵,就想落Order問問可不可以兩個餸,個部長行埋來落Order, 我問佢有無雲吞麵加豬手,佢話:"有,加十幾蚊囉! 一係你叫一碟四隻",咁我就問:"咁四隻幾錢",佢隻眼巳經無望住我,反張餐牌比我睇,反來反去,反到個豬手麵比我睇,咁我話:"這個是豬手麵喎!" 跟住佢又反,反到下一頁,我就見到$48一碟,我覺得自己一個食,唔好叫咁貴啦! 咁我咪淨叫大雲吞麵.巳經覺得佢啲態度真係一般般.跟住.....食食下個伙記行埋來話我哋唔飲得外頭入來的飲品喎! 吓! 喂!~ 我從門口入來,你唔講~我叫嘢食時,你又唔講~我等緊嘢食時,你都唔講食食下,你來講?????咁我話:"咁點啊???, 都開咗"隔一震, 個伙記又行埋來話: ”我哋真係唔飲得外面嘢,你收埋佢啦" 我話:"咁我開咗! 點放入袋啊????, 你鍾意咪收埋佢囉"跟住個落Order個部長就行埋來,我哋同你搵個袋袋起佢囉!"我話:
其實食物好不好我無評論,但我要講講的是他們態度!
一入去,有數張枱客,我哋就坐低叫嘢.
巳經覺得佢啲態度真係一般般.跟住.....
食食下
個伙記行埋來話我哋唔飲得外頭入來的飲品喎!
吓! 喂!
~ 我從門口入來,你唔講
~我叫嘢食時,你又唔講
~我等緊嘢食時,你都唔講
食食下,你來講?????
咁我話:"咁點啊???, 都開咗"
我話: "點解你哋係我入門口時,叫嘢食時, 等緊食時! 你唔講,我食緊嘢食先來講?"
我真係好
,點解可以咁態度, 其實佢的食物又不是平,$32一碗雲吞麵!
到食緊咩味都唔知, 所以無評論食品.

2010-05-19
2010-05-16 10 瀏覽
今晚差唔多8點半到去到冇人等位, 佢地有兩邊廳, 我地被安排坐右手邊既廳坐, 呢邊計埋我地只係得3枱人喺到食野, 有枱就火煱, 有枱就食粥麵, 只有我地係叫套餐, 因為喺門口見到呢款套餐都幾抵食$198 有9樣野包埋湯同甜品添松茸菇燉豬展湯 - 真係好足料既, 好大舊松茸菇, 又有好多豬展喺到, 但又係味精湯, 第一啖入口已覺好咸, 仲要越飲越咸添懷舊生炒骨 - 生炒骨唔錯, 菠蘿酸酸甜甜好開胃美極鮮班塊 - 真係美極魚塊啦, 點解咁講呢? 用成枝美極鮮醬油炒既一碟魚塊, 真係咸到不得了醬爆牛仔骨 - 賣相唔錯家, 仲比埋刀同叉我地切添, 好可以啲牛仔骨好un又多根, 最慘又係好咸百花蒸釀豆腐 - 豆腐面係墨魚膠黎, 唸住清清地豆腐一定冇咸味啦, 點知墨魚膠又係偏咸 翅湯浸時菜 - 翅湯?? 唔好比佢個名呃左, 只係上湯浸時菜啫, 個湯低都係咸薑蔥撈麵 - 麵同湯係分開上既, 啲麵幾彈牙, 唔錯懷舊脆麻花 - 幾鬆化有糖漿同芝麻喺面, 唔會太甜幾好食, 好可以呢個2人餐份量都好多, 食到呢個甜品時已飽到9成啦, 一碟有4件, 我地只食2件咋薑茶蕃薯糖水 - 呢個幾好味, 薑味好重, 蕃

懷舊生炒骨 - 生炒骨唔錯, 菠蘿酸酸甜甜好開胃

薑蔥撈麵 - 麵同湯係分開上既, 啲麵幾彈牙, 唔錯

薑茶蕃薯糖水 - 呢個幾好味, 薑味好重, 蕃薯已煲到溶晒落啲糖水到啦, 第一啖入口已感覺到好重薑味亦食到啲蕃薯蓉, 食完個胃都暖晒

總結呢個套餐真係好抵食, 呢個份量3個人都ok, 只可惜每樣餸都偏咸呢!!!
2010-05-16
2010-03-10 3 瀏覽
正斗Dinner手抓豬仔骨炸得好乾身,好香,內裏唔太油。但味道好鬼淡,如果有醬跟埋會好D。 青檸芝麻蝦球 D蝦好大舊,好足料。出面層炸粉好香囗,有加蛋黃。但D汁就好怪,配上炸蝦食好 格格不入。浪費左美味既蝦球。呢道又敗在個汁度。乾炒牛河 牛腍肉控制得幾好,有少少入囗即溶既感覺。洋蔥同份量剛剛好,絕無"呃稱"。味道炒得均衡,碟底過左起碼十分鐘仍然無油。唯一美中不足既係,河粉有d會chi埋,未能做到全部一條條。
正斗Dinner

手抓豬仔骨
炸得好乾身,好香
,內裏唔太油。但味道好鬼淡,如果有醬跟埋會好D。

青檸芝麻蝦球

乾炒牛河
牛腍肉控制得幾好,有少少入囗即溶既感覺。
手抓豬仔骨
青檸芝麻蝦球
2010-03-02
2010-02-14 47 瀏覽
年三十的晚上,在紅磡逛了一會,又到了吃晚飯的時候,因為吃過東西不久,又想早點打道回府,所以到了黃埔美食坊的「正斗」粥麵吃番餐簡單的年夜飯。據聞跑馬地的「正斗」粥麵很早以前已是該區的富貴粥麵名店,不過跑馬地對自已來說實在遠了點,為了吃雲吞麵而去實在不太化算,如果是去「雅谷」吃西餐又不同。這次來到紅磡,知道這裡有它的分店,就去試試這裡的雲吞麵是否及得上其他雲吞名店的水準吧!坐下之後,先來一碗大($30)、一碗小($25)的招牌雲吞麵和老婆一起試試。因為不是很肚餓,所以只是另叫了兩隻百花釀蟹鉗($15隻)就配菜。後來見這裡有杏汁菜膽白肺湯($35)供應,見是年夜飯,又一陣子沒有喝過這湯,所以也叫了來享用。1)招牌雲吞麵:大的有六粒雲吞,小的就有四粒,雲吞細細的,一啖一口,是傳統的做法,但是蝦味和豬肉味都不夠,只是一般,麵也是一樣,只是普通,未能及得上其他名店的水準。至於湯底,可以飲得出大地魚的味道,但也不算突出。2)百花釀蟹鉗:賣相尚佳,點甜酸醬後味道尚可,但也只是一般的質素而已。3)杏汁菜膽白肺湯:杏汁味濃,湯色帶白,飲落有起沙的感覺,菜膽有一大片,但豬肺份量少,只得兩小件。總的來說,這裡

總的來說,這裡的雲吞麵雖云招牌,也好似得過飲食雜誌舉辦的獎項,個人覺得可是名過於實呢!
雲吞麵
杏汁菜膽白肺湯
百花釀蟹鉗
2009-09-15 37 瀏覽
the restaruant includes 10% service charge, But their service is very poor, especially the Ms Lee (seems to be shop manager).When I asked her for the car receipt, she responsed slowly, no smile, and seems that I am begging for the receipt.She sits in the reception deck, but why her attitude is so poor? I will not go there again, even I live in Hung Hom.

2009-09-15