2011-08-20 799 瀏覽
拖咗半年嘅食評,本來一食完就好想快啲寫好佢,不過當時忙於搞去旅行嘢,放埋咗一邊,就係咁擺吓擺吓無晒火去寫。最近,同依班死黨又有飯局打鞭爐,重提番依餐蛇宴,講開大家都好想今年再搞番轉,所以,先「的」起心肝要寫埋佢。其實,有班中學死黨,加部份波友,「枕住」都有出嚟食飯,一年都好幾次,不過次次都唔會齊人,所以舊年尾就諗住入秋搞大啲,包個房,整圍蛇宴,結果約嚟約去就要到今年二月下旬先搞成,但係無減大家出席嘅熱誠。而揀嚟多彩,因為依度有我哋唔少嘅回憶,仲係中學年代時,我哋大部份都係晌大坑東讀書,住晌深水埗一帶,晌偉智街打完波就去南昌食大排檔,大排檔拆咗之後,嗰時各人都出嚟做嘢,就開始升格去多彩,週六食完食一齊睇英超,幾開心呀!雖然依家人大咗,各散東西,各有各忙,波亦無踼喇,睇波食飯就仲有嘅,乘機呻吓工作嘢,呻吓屋企嘢咁囉。故此,今晚齊晒人成圍枱,真係近年難得架。綿繡燒味大拼盤燒味包括有油雞、叉燒、分蹄、燒鵝、海蜇,晌度幫襯咗十幾廿年,佢嘅燒味都OK架,雖然唔及得一啲出名中菜館嘅出品,但食落有感情。七彩炒鴕鳥柳大堆頭製作,以紅椒、青椒、西芹爆炒鴕鳥絲,鴕鳥肉係近年新興,網上資料指鴕鳥肉含較多鐵質同

綿繡燒味大拼盤
七彩炒鴕鳥柳

大堆頭製作,以紅椒、青椒、西芹爆炒鴕鳥絲,鴕鳥肉係近年新興,網上資料指鴕鳥肉含較多鐵質同蛋白質,較少脂肪同膽固醇,確實都幾好食,質感、肉味都似牛肉,係啖少少,不過炒得夠鑊氣,又夠晒大碟。
太史鮑絲燴五蛇羮

預咗兩大窩,咁先夠皮嘛!阿姐話蛇羮唔係佢哋酒樓嘅出品,係托附近蛇鋪交嚟,深水埗都有好多蛇鋪賣蛇羮,睇落就好足料。席上,阿姐原窩再翻熱,果然,非常足料,啖啖鮑絲、蛇肉,味道唔錯,湯底鮮甜,阿姐仲放低一大兜薄脆,驚死我哋唔夠分。我哋食完一窩,隔多陣至再食第二窩,一窩絕對夠分12-13碗。
流沙白花蛇丸

蛇肉同蝦膠打成丸,裡面再加鹹蛋黃蓉,然後黐啲米粉酥炸,蛇丸本身做得爽彈,流沙效果又OK喎,鹹鹹香香咁!
菜膽蛇汁龍崗雞

雖然係街坊酒樓,但餸菜賣相一樣做足,依個菜膽蛇汁龍崗雞,菜膽用上娃娃菜,砌好伴碟,不過個人覺得用上小棠菜夠綠就仲搶眼。龍崗雞斬好砌番成隻「雞樣」,加少少玻璃獻,成個菜就完成。雞肉入味而肉嫩,皮下脂肪又少,甚有水準。
豉汁蒸蟠龍鱔

依個蟠龍鱔做得出色,原條大黃鱔輕輕鎅開一截截屈成蟠龍咁形,加配大量豆豉蒸,上枱後由阿姐切番散一件件。一來條鱔蒸得恰到好處,肉質柔嫩帶少少煙韌感;二來鱔肉滿有油香,係就係肥咗啲架啦,但咁先好食丫嘛;三來,豆豉蒸,絕對係中菜惹味嘅表表者。
蛇汁灼唐生菜
唐生菜加咗蛇汁灼,食唔出有咩特別,不過,生菜灼得爽脆,但賣相樣衰咗啲,一堆亂菜咁款。
枝竹羊腩煲

天寒地凍,整煲羊腩煲就最合時,一大窩枝竹羊腩煲滾住食,咁就最正,枝竹索晒羊腩汁,份外香,而羊腩炆得夠晒諗,唔韌,帶少少羶。本來原先個菜單跟個臘味糯米飯,但識食嘅老死話轉窩白飯仲好啦,因為白飯撈腩汁食,仲滋味過食臘味糯米飯,又唔使嘥晒成兜腩汁,佢又有佢個道理喎,所以就嚟咗窩絲苗白飯喇
。除咗撈腩汁,亦可以撈蟠龍鱔啲豉汁,同樣咁正
蛇汁炆伊麵
同個蛇汁灼唐生菜一樣,雖然加咗蛇汁,食落同平時食嘅乾燒伊麵真係唔覺有咩分別,唯一可以講係個伊麵本身炒得幾好,唔太油膩。
多彩多數都係街坊生意,服務比較隨便啲,晌石硤尾都稱得上大酒樓一間,過時過節都例爆,嘢食都見得人,唔失禮,而且,價位唔貴,好似今晚圍菜,包茶芥加一,12罐汽水,送埋生果盤,全包價都係$1,980,食得成圍12個大男人都飽晒
2011-08-19 334 瀏覽
話說我一向都頗喜歡吃燒味特別是脆皮的燒肉最外層如果烤得好,真的比炸蝦片還要脆比嘉頓威化還要鬆是日經過看見這間酒樓裝修完畢瑰麗堂煌,並有燒味48元一斤的優惠心動便買了"一條骨"試試說好一條是40元左右,切出來卻55大元問題想了,盒有開洞,我也沒有放太久才吃可是外層的皮不是像煮的豬肉一樣,就是燒到變炭,又黑又苦(就如前面一食評,拍下的乳豬)附送的芥末醬更是又苦又辣,我寧可吃街頭小食那種黃芥要做好的燒肉真的不容易55元在又一城的瀚騰閣只能買到一碟十二粒左右1cm*1cm大小的燒腩仔在這間多彩雖買到一大盒,但卻跟食煲湯瘦肉無異下次我也不會再貪這種小便宜,乖乖到真正的高級酒樓買算了勸多彩一句如果想吸引食客,這種連街市燒味都比不上的貨色只會惹來食客不滿!要麼就做得更好,要麼就直接取消燒味部!
話說我一向都頗喜歡吃燒味
特別是脆皮的燒肉
最外層如果烤得好,真的比炸蝦片還要脆
比嘉頓威化還要鬆

是日經過看見這間酒樓裝修完畢
瑰麗堂煌,並有燒味48元一斤的優惠
心動便買了"一條骨"試試
說好一條是40元左右,切出來卻55大元

問題想了,盒有開洞,我也沒有放太久才吃
可是外層的皮不是像煮的豬肉一樣,就是燒到變炭,又黑又苦
(就如前面一食評,拍下的乳豬)
附送的芥末醬更是又苦又辣,我寧可吃街頭小食那種黃芥

要做好的燒肉真的不容易
在這間多彩雖買到一大盒,但卻跟食煲湯瘦肉無異
下次我也不會再貪這種小便宜,乖乖到真正的高級酒樓買算了

勸多彩一句
如果想吸引食客,這種連街市燒味都比不上的貨色
只會惹來食客不滿!
要麼就做得更好,要麼就直接取消燒味部!
外賣自取
2010-11-17 228 瀏覽
由於有隊友因為抽獎而得到了多彩的免費乳豬卷, 所以我們今晚返完training後, 一行九人去了多彩食飯. 那時已經9:45pm, 但酒樓內仍然很多人. 今晚點了八樣餸, 不過好似每一樣都要等好耐, 而每一樣餸都好咸 其中的多春魚, 又硬又乾爭爭, 好恐怖 乳豬等到十點半才來. 可是這乳豬卻有很多缺點: 乳豬是大隻, 但乳豬肉不新鮮上半身好咸, 下半身就味道適中. 乳豬皮好脆, 不過好多肥肉不過真的好咸呀, 下次都要考慮是否再來...
那時已經9:45pm, 但酒樓內仍然很多人.

其中的多春魚, 又硬又乾爭爭, 好恐怖

乾爭爭的多春魚

乳豬等到十點半才來. 可是這乳豬卻有很多缺點:
乳豬是大隻, 但乳豬肉不新鮮
上半身好咸, 下半身就味道適中.
乳豬皮好脆, 不過好多肥肉
好咸的乳豬

不過真的好咸呀, 下次都要考慮是否再來...
2010-11-04
2010-09-25 179 瀏覽
我就經常黎食既所以我就對早午市作出少少評價早市方面佢係香港少數仲有推車仔形式既酒樓之一所以早茶同午市既點心方面大家就千祈唔好諗住會有新鮮野除非大排檔或者睇住架車出黎啦點心係大中小點一律8.8(星期一至五,假日除外)抵唔抵就見人見志啦午市方面就有個價值$168既套餐(只限星期一至五,假日除外)包括4個點心(新鮮出爐)、一碟燒味例牌(建議係燒肉)、3個小菜同1碟飯/粉/麵全部有得揀我食個好多次係適合5-6個人食既餐都幾抵其他野就都ok既至於點解心水推介會係燒肉我遲d會講下午茶方面點心改為劃紙供應想食新鮮點心就請向2:00黎啦價錢係大中小點8.8,星期六、日及公眾假期9.8都算幾抵頭先講開燒肉e間野既燒肉就真係遠近馳名既出名皮脆肉所以如果黎食晚飯或者外賣飯盒就一定要叫燒肉啦
我就經常黎食既

所以我就對早午市作出少少評價

早市方面
佢係香港少數仲有推車仔形式既酒樓之一
所以早茶同午市既點心方面
大家就千祈唔好諗住會有新鮮野
除非大排檔或者睇住架車出黎啦
點心係大中小點一律8.8(星期一至五,假日除外)
抵唔抵就見人見志啦

午市方面
就有個價值$168既套餐(只限星期一至五,假日除外)
全部有得揀

就一定要叫燒肉啦

2010-09-25
  • 燒肉
2010-07-12 148 瀏覽
星期日個朝我同友人黎到多彩飲茶...好耐沒上過茶樓,突然好想懷念一番就揀左多彩喇一入到去沒人招呼我地,個侍應話自己搵位架w0最後同人搭枱,見到張點心紙都算幾多野食..2條友嗌左9籠包括:春卷/炸云吞/鳳爪/金錢肚/牛柏葉/蝦餃/9菜餃/棉花雞/蘿蔔糕籠籠都吾太新鮮..味道可以的只有蝦餃和蘿蔔糕!!1.蝦餃皮不是晶瑩剔透的...好像放很久了,味道正常,多蝦2.芋絲春卷微溫,不是即炸的,入面好多好廋豬肉,好少芋頭...明明係豬肉卷甘扮咩春卷,都沒蝦3.炸云吞值頭係凍既無蝦架!!入面係酸既,疑似係素菜個類...這個完全不正常4.鳳爪吾夠淋吾入味,得雪味!但熱既囉...污染我既味覺,影響鳳爪係我心目中祟高既位置5.金錢肚係霉既..細細舊..淋到吾知咩甘.所謂既醬汁金錢肚係好淡,好似蒸左幾日沒人嗌6牛柏葉好淋,側邊好多蘿蔔同蔥..唯未見入味,失望7.9菜餃超大隻,半粒蝦肉其他全部都係9菜..蓀得好乾8.棉花雞這籠最有問題!!d魚肚還魚肚,雞肉還雞肉!!吾係包住架w0!!最離譜既就係得2塊雞肉,竟然話係特點$15.8,似乎過份d!!d魚肚有陣膠味吾知有沒洗過,原汁原味蓀哂d膠出黎,之後擺半塒蟹柳係
星期日個朝我同友人黎到多彩飲茶...
好耐沒上過茶樓,突然好想懷念一番就揀左多彩喇
一入到去沒人招呼我地,個侍應話自己搵位架w0

最後同人搭枱,見到張點心紙都算幾多野食..2條友嗌左9籠
籠籠都吾太新鮮..味道可以的只有蝦餃和蘿蔔糕!!
1.蝦餃皮不是晶瑩剔透的...好像放很久了,味道正常,多蝦
3.炸云吞值頭係凍既
無蝦架!!入面係酸既,疑似係素菜個類...這個完全不正常
6牛柏葉好淋,側邊好多蘿蔔同蔥..唯未見入味,失望
7.9菜餃超大隻,半粒蝦肉其他全部都係9菜..蓀得好乾
8.棉花雞這籠最有問題!!d魚肚還魚肚,雞肉還雞肉!!吾係包住架w0!!最離譜既就係得2塊雞肉,竟然話係特點$15.8,似乎過份d!!d魚肚有陣膠味吾知有沒洗過,原汁原味蓀哂d膠出黎,之後擺半塒蟹柳係到..充上品!!
9.蘿蔔糕微溫..但算係呢次飲茶既甘露,唯一正常的
但點蘿蔔糕既甜醬都吾好味既!!
侍應既態度亦欠佳,見到我舉手都扮睇吾到,,,擺出一副吾想撈好不屑甘既樣
埋單$121..價錢貴食物欠理想..吾值呢個價
我寧願比貴d去前面間明星飲...後悔死我啦!!
$60 (早餐)
2010-07-02 52 瀏覽
端午節,又係一大班親戚走埋一齊食晚飯嘅日子,地點,親戚飯堂,因為大部份親友都係住晌深水埗同石硤尾,幫襯依間多彩都十幾年,好多時大時大節冬至、團年、姑媽生日飯都晌度食飯慶祝,雖然依家大家無以前住得咁集中,但今次端午都揀番哩度,因為對飯堂都有D感情,而且屬於屋村酒樓,價錢都算公道,而且,味道都OK。我哋大大細細成22人,開兩圍,俾咗個房我哋,食套餐嫌貴咗D,成$1,698-$2,698(12位用),仲未計加一,故此散叫抵食D,一共叫咗11個餸,加個荷葉飯,送生果盤,另酒水,茶芥,加一,兩圍夾埋$2,100唔使,仲有好多打包拎走,都算幾抵!老實講,依個飯堂嘅食物質素只係不過不失,咁多年哩,都係維持住屋村酒樓嘅水平,無話特別搞咩花臣嘢吸引外圍客,專一做街坊生意,所以,多數都係大路小炒,無甚驚喜,食評方面,都覺得真係無咩值得好寫,好似我哋點嘅11個餸:白灼蝦、多彩一品燒雞、掛爐燒鴨、中式煎牛柳、菠蘿生炒骨、西芹彩椒炒龍躉球、日本鮑片鵝掌煲、金銀蛋浸莧菜、靈芝鮑扒菠菜、銀杏百合香芋炒藕片、木桶蝴蝶骨,都一樣係咁大路。咦!咪住,臨尾依個「木桶蝴蝶骨」係咩哩?原先點嘅時候見佢同其他如牛仔骨、牛柳粒嘅菜

咦!咪住,臨尾依個「木桶蝴蝶骨」係咩哩?原先點嘅時候見佢同其他如牛仔骨、牛柳粒嘅菜擺埋一齊,一心諗住都係唔知豬或牛骨之類嘅小炒一碟,見個名幾得意,即管一試,哩到見到發覺完全估錯晒,個名好似好型,咩蝴蝶骨,查實就係木桶版嘅豬軟骨煲,真係唓一聲
,雖然個名就玩嘢D,都無緊要嘅,個豬軟骨煲都幾好食,湯頭鮮甜,豬軟骨都幾脆!

另一搞嘢之作,就係個鮮蝦荷葉飯,材料、味道、飯粒都對辦,但份量就真係估佢唔到咁超巨型,比平時多數見到嘅荷葉飯差唔多一個頂兩個,多咗成倍咁滯,結果人人都試咗一碗仔之餘,仲可以打包咗成盒飯拎走,都咪話唔少嘢,嘻嘻
木桶蝴蝶骨 = 豬軟骨煲,唓!
超巨型鮮蝦荷葉飯,係咪好大個呢?
2010-06-16
2008-07-21 33 瀏覽
黎得呢到食野都係志在貪平食平野自然冇可能要求食物質數高、味道好但都唔駛咁丫ma....先講個什菜煲簡直係垃圾中的垃圾打開煲蓋真係「嘩」一聲煲裡面乾憎憎湯水唔知係咪蒸發哂呢???菜!少到阿媽都唔認得不知所謂!如何值$55?一次比一次衰!!啫啫干蔥鱔煲上菜上得慢等左差唔多半個鐘上檯一d聲都冇請問點解叫「啫啫」呢?汁好杰鱔少蔥多而且味道好咸.....又係唔掂美味海蜇頭$28一碟呢碟叫最似樣份量算多但唔夠爽口最差勁o既係侍應o既服務!!!!飯後糖水本來要綠豆沙點知個waiter話冇哂綠豆沙擅自拎左我最憎o既西米露黎叫佢換紅豆沙佢又話都冇哂誰知轉個頭見到另一位侍應幫隔離檯拎左幾碗紅豆沙黎講大話!!不知所謂!!!差差差!!
黎得呢到食野都係志在貪平
食平野自然冇可能要求食物質數高、味道好
但都唔駛咁丫ma....

先講個什菜煲
簡直係垃圾中的垃圾
打開煲蓋
真係「嘩」一聲
煲裡面乾憎憎
湯水唔知係咪蒸發哂呢???
菜!少到阿媽都唔認得
不知所謂!
如何值$55?
一次比一次衰!!

啫啫干蔥鱔煲
上菜上得慢
等左差唔多半個鐘
上檯一d聲都冇
請問點解叫「啫啫」呢?
汁好杰
鱔少蔥多
而且味道好咸.....
又係唔掂

美味海蜇頭
$28一碟
呢碟叫最似樣
份量算多
但唔夠爽口

最差勁o既係侍應o既服務!!!!
飯後糖水本來要綠豆沙
講大話!!
不知所謂!!!

差差差!!
2008-07-07 32 瀏覽
住香港的我對九龍好些地方都不熟悉, 要不是老公和朋友聚會來這裡, 我相信自己永遠都唔會有機會踏足這區的!那晚一行60多人擺了4圍, 他們叫了最平最抵食的套餐, 吃了什麼我都不太清楚了, 因為大家的注意力都放在舊話家常上, 10年的感情真不是一朝一夕的! 這餐飯原本都沒有什麼評價的, 但當最後上炒飯及伊麵時, 我登時兩眼發光!!! 平時少吃飯的我, 為了那碟楊州炒飯, 我吃了2碗!!! 要不是大家要分配那碟飯, 我一個人可以食晒成碟啊! 它的賣相吸引, 材料豐富, 味道非常出色, 這碟飯是全晚最最最出色的!!!在北角, 炮台山, 天后區的大少酒樓茶餐廳, 楊州炒飯是最普通不過的, 但就是沒有一個炒得像樣些! 唔通食楊州炒飯真係要來石硤尾? 唉...... 真是為石硤尾的居民感到幸福! 你地要好好珍惜, 多d幫襯啊!

唔通食楊州炒飯真係要來石硤尾? 唉......

2008-06-09 35 瀏覽
公眾假期四周人頭湧湧要出外吃晚飯還是訂位安全一點7時準時入席一家四口,四個小菜雞蝦套餐($68)如題,有雞半隻.有蝦一斤雞可選擇咸雞或燒雞家人喜歡吃香口的食物所以要了燒雞雞..實在差勁雪藏雞半隻沒有雞味不在話下雞肉十分林,一夾即散像煲湯後的雞一樣差差差蝦的確足一斤只是不夠新鮮有些蝦頭已到半甩狀態,呈黑色瑤柱雜菜煲($55)沒有味道.很多油菜少,瑤柱卻很多志在食菜的我,寧願要清炒時菜煎封黃立倉($70)加了價黃立倉發育未完成,太細條四人不夠分煎得不夠脆奇怪的是居然沒有豉油...吃進口裡沒有味道...很清淡的晚餐是老人區的原因?雖然現今注重健康不加味精當然好但調味料還是加一點好吧!
公眾假期
四周人頭湧湧
要出外吃晚飯還是訂位安全一點
7時準時入席

一家四口,四個小菜

雞蝦套餐($68)
如題,有雞半隻.有蝦一斤
雞可選擇咸雞或燒雞
家人喜歡吃香口的食物
所以要了燒雞
雞..實在差勁
雪藏雞半隻
沒有雞味不在話下
雞肉十分林,一夾即散
像煲湯後的雞一樣
差差差

蝦的確足一斤
只是不夠新鮮
有些蝦頭已到半甩狀態,呈黑色

瑤柱雜菜煲($55)
沒有味道.很多油
菜少,瑤柱卻很多
志在食菜的我,寧願要清炒時菜

煎封黃立倉($70)
加了價
黃立倉發育未完成,太細條
四人不夠分
煎得不夠脆
奇怪的是居然沒有豉油...
吃進口裡沒有味道...

很清淡的晚餐
是老人區的原因?
雖然現今注重健康
不加味精當然好
但調味料還是加一點好吧!
燒雞
雜菜煲
黃立倉
2008-04-23 18 瀏覽
由細到大都住晌石硤尾,學生年代就賓墟快餐店做午飯飯堂,但過時過節有咩大喜慶,多彩就成為做節嘅飯堂,間中仲陪姑媽食早茶,好開心!但屋搬咗,石硤尾少返咗,就好耐無再哩食飯好幾年!今次過哩就專燈上去食餐晚飯,酒樓內籠裝修過,D員工制服又換咗,當然咩餸菜都加咗,但始終街坊酒樓,價錢都OK,唔算好貴,有D部長仲識識哋,點個頭,打個招呼,所以,臨尾除咗有個生果盤送之外,仲醒多個糖水添。講番食,味道普普通通,唔係好好,亦唔係好差。依家D飲食業競爭都好大,所以依度都有D新派菜或創意菜,好似一道叫脆炸茄子,將茄子片開,中間夾住D墨魚滑,沾上粉漿拎去炸,炸嘢梗香口架,茄子軟淋,墨魚滑又算幾爽,都幾得意,叫做有D創意,有興趣不妨一試!

2008-03-16 21 瀏覽
今日黎呢到食dinner因為呢到過往紀錄都係「抵食」係「慳荷包」的動機下再黎呢到食!!!諗住試下新野食...點知....>籠仔荷葉蒸鱔<勸大家唔好叫首先...賣相核突一開籠蓋只見裡面黑蚊蚊一片黑蚊蚊o既汁加上黑蚊蚊o既豆豉浸住黑蚊蚊o既鱔成碟野黑色一片....食落口豆豉味太濃完全食唔到鱔o既味道!!!!份量唔夠...同$$唔成正比又唔抵食又唔好食...!另外仲叫左孖寶、炒芥蘭孖寶有雞有蝦聽落好抵但雞o既肉地好差林哂...冇雞味同之前o既質素差好遠!蝦更加係離譜!!!食蝦毛!!size同蝦米差唔多!!!得碟芥蘭似個樣同份量同之前比都少左好多唔知係咪因為物價上漲令成本上升要減份量呢..?份量真係少左好多食唔飽.....唔多掂...唔再抵食喇!!
今日黎呢到食dinner
因為呢到過往紀錄都係「抵食」
係「慳荷包」的動機下
再黎呢到食!!!

諗住試下新野食...
點知....
>籠仔荷葉蒸鱔<
勸大家唔好叫
首先...賣相核突
一開籠蓋只見裡面黑蚊蚊一片
黑蚊蚊o既汁加上黑蚊蚊o既豆豉浸住黑蚊蚊o既鱔
成碟野黑色一片....
食落口豆豉味太濃
完全食唔到鱔o既味道!!!!
份量唔夠...同$$唔成正比
又唔抵食又唔好食...!

另外仲叫左孖寶、炒芥蘭
孖寶有雞有蝦
聽落好抵
但雞o既肉地好差
林哂...冇雞味
同之前o既質素差好遠!
蝦更加係離譜!!!
食蝦毛!!size同蝦米差唔多!!!
得碟芥蘭似個樣
同份量同之前比都少左好多
唔知係咪因為物價上漲令成本上升要減份量呢..?
份量真係少左好多
食唔飽.....
唔多掂...
唔再抵食喇!!
2008-02-24 26 瀏覽
呢到食野o既好處唔駛問梗係抵食啦唔好o既係乜?就係d送好馬虎!碟碟送都好「爛」~!先講生炒排骨上檯o個時d汁已經一pea野排骨炸得唔脆麵粉漿太厚唔好食清炒西蘭花夠哂多菜抵食但係炒得唔好又係汁太多味道過火,太濃煎封黃立倉得個平.水準同上次一樣好硬...唔似新鮮清蒸象拔蚌半打$48..抵係好抵但係味道一般象拔蚌太有「咬口」...咬左好耐....飯後糖水係綠豆沙俾得太多糖甜到死左....總括黎講想食平野可以黎呢到想食好野呢到就免問lu~
呢到食野o既好處唔駛問梗係抵食啦
唔好o既係乜?
就係d送好馬虎!
碟碟送都好「爛」~!

先講生炒排骨

清蒸象拔蚌
半打$48..
抵係好抵
但係味道一般
象拔蚌太有「咬口」...
咬左好耐....

飯後糖水係綠豆沙
俾得太多糖
甜到死左....

總括黎講
想食平野可以黎呢到
想食好野呢到就免問lu~
2008-02-13 34 瀏覽
尋晚黎呢到同婆婆拜年因為得3個人食所以淨係叫左3個菜>鮮菇扒豆苗幾抵食~又夠大碟~唔錯唔錯!!>菠蘿生炒肉排45蚊!味道好~炸到卜卜脆~唔錯!>煎封黃立倉失敗之作!極之失敗!!!!!唔掂!!價錢貴=$98味道差=魚唔夠滑..皮唔夠脆最衰o既係碟野一上檯就已經係凍冰冰一d煙都冇....都唔知佢放左幾耐先上檯....唔得....下次黎唔會再叫黃立倉!
尋晚黎呢到同婆婆拜年
因為得3個人食
所以淨係叫左3個菜
>鮮菇扒豆苗
幾抵食~又夠大碟~唔錯唔錯!!
>菠蘿生炒肉排
45蚊!味道好~炸到卜卜脆~
唔錯!
>煎封黃立倉
失敗之作!極之失敗!!!!!
唔掂!!
價錢貴=$98
味道差=魚唔夠滑..皮唔夠脆
最衰o既係碟野一上檯就已經係凍冰冰
一d煙都冇....
都唔知佢放左幾耐先上檯....
唔得....

下次黎唔會再叫黃立倉!
2008-01-13 34 瀏覽
同老人家食飯唔想行咁遠呢到成為左首選o既地方>孖寶套餐 半隻脆皮雞+一斤蝦 黎到唔食呢個就對唔住自己 因為實在係抵食到爛>煎封黃立倉 煎得好脆層皮脆卜卜 味道o岩o岩好 唔會太鹹>西蘭花帶子 較貴的一味送 要75蚊 帶子同西蘭花份量唔算多 唔抵食 寧願叫豆苗........>紅豆沙 飯後免費甜品唔駛錢 不過係我最欣賞的!!! 冇加糖....煮到起哂沙 勁多紅豆!!!唔會一pea野!! 十分好呀!!!!!!!!!
同老人家食飯唔想行咁遠

較貴的一味送
要75蚊
帶子同西蘭花份量唔算多
唔抵食
寧願叫豆苗........

>紅豆沙
飯後免費甜品唔駛錢
不過係我最欣賞的!!!
冇加糖....煮到起哂沙
勁多紅豆!!!唔會一pea野!!
十分好呀!!!!!!!!!
2007-12-23 25 瀏覽
抵食到你唔信...白灼蝦一斤+脆皮雞半隻=$48兩樣野都ok...北菰扒豆苗=$55呢碟野比較貴不過o係酒樓食豆苗預左貴紅燒魚腩煲$45呢煲野唔係太掂唔夠火氣..死死下咁..不過味道尚可...蒜蓉象拔蚌=$48半打呢碟野味精太多不過幾新鮮...~飯後仲有生果同甜品免費送俾你埋單4個人=$270咁抵o既dinner....真係唔知老闆賺乜野....~
抵食到你唔信...
白灼蝦一斤+脆皮雞半隻=$48
兩樣野都ok...
北菰扒豆苗=$55
呢碟野比較貴
不過o係酒樓食豆苗預左貴
紅燒魚腩煲$45
呢煲野唔係太掂
唔夠火氣..死死下咁..
不過味道尚可...
蒜蓉象拔蚌=$48半打
呢碟野味精太多
不過幾新鮮...~
飯後仲有生果同甜品免費送俾你
埋單4個人=$270
咁抵o既dinner....
真係唔知老闆賺乜野....~