2017-10-14 1626 瀏覽
好耐無去哩度食lunch喇 不過好好彩今日唔算好多人 所以唔洗點等位😄😀哩度又轉左餐牌喇 今次啲食物好吸引呀呀呀👍🏽😋哩度嘅lunch除左有主菜 仲有餐湯+沙律🥗仲有甜品呢 如果唔揀甜品 就有飲品呢😊☺️餐湯沙律🥗 哩度係前菜呀 真係睇到好吸引呢 餐湯非常creamy喔 仲有蘿蔔絲係入面 味道很好呢😋😋沙律都好fresh呢 全部都是菜 好健康呀 仲有配埋佢嘅sauce 真係好開胃呢!鐵扒牛肉 真係而家睇返都流哂口水呀🤤🤤塊牛扒好大塊好吸引呢 lunch食哩個餐都好似有少少誇張 哈哈 但happy friday嘛 所以okay的 哈哈😝😛講返味道先 塊牛扒厚度適中 熟度適中 又唔會好韌 所以覺得都幾好味 塊牛扒上面有舊牛油仔 但佢絕對唔係一舊普通嘅牛油 還蠻不錯的 食牛扒一定要配埋汁食 燒汁嘅味道幾好 唔會過咸👍🏽😋但是唔明白點解哩個餐只可配白飯/意粉 如果有得配薯菜會更好吧 但是白飯上又有粟米粒 再加上一些燒汁 整個都會很好吃呢👍🏽😋食左個午餐 仲有焦糖布甸配草莓雪糕🍓做甜品 真係好滿足好開心呀 哩款嘅甜品後來無令我失望👍🏽☺️布甸好滑好有蛋香味 底𥚃有雲哩嗱籽 食落會更香更好味 塊焦糖完
餐湯 沙律
鐵板牛扒配白飯
焦糖布甸配草莓雪糕
食左個午餐 仲有焦糖布甸配草莓雪糕🍓做甜品 真係好滿足好開心呀 哩款嘅甜品後來無令我失望👍🏽☺️布甸好滑好有蛋香味 底𥚃有雲哩嗱籽 食落會更香更好味 塊焦糖完全係靈魂嘅所在 燒得好脆 味道又剛剛好 甜得嚟脆得嚟 仲有佢嘅厚度又係剛剛好👍🏽😋🤤真係無得輸 食完好開心呀 推介
2017-10-13
餐湯 沙律
鐵板牛扒配白飯
焦糖布甸配草莓雪糕
  • 鐵板牛扒
2017-09-24 865 瀏覽
忙左成個星期😥 終於有少少時間寫野上星期五,放工同同事去影藝睇9點場。睇戲前,緊係醫肚先 🍴今次同事揀左3間叫我揀,但我係有選擇困難症,所以最後都係叫番佢揀 😆我地叫左個好特別又健康嘅牛油果蝦肉紫蘇醬意粉~牛油果同蝦就食得多,而且周圍都食到。紫蘇葉都聽過,但未食過;估吾到成個配撘係咁巧味😋😋😋 意粉爽口又滑,下次一定再encore 😄小食拼盤抵食:有腸仔(好似係德國腸)吾會好膩蝦天婦羅~炸粉份量吾多吾少啱啱好,炸嘅時間掌握得好,食落吾會好重油感薯條~最無期望,諗住同M記個啲差吾多。竟然都有水準喎 👍 攤涼左都仲係脆口又吾會油淋淋 👍另外,仲有煙三文魚同炸雞~正常凍豆腐配海帶加芝麻醬健康又好味 最後,要讚下帶位個姐姐先。我地叫嘅意粉本來係跟一個湯加飲品,問其中一個侍應想叫佢幫我地個飲品吾要轉埋湯得吾得。但佢似乎吾明又誤會我地個意思。我地轉問帶位個姐姐,佢一聽就明我地意思,然後即刻幫我地轉添呀!👍👍👍
忙左成個星期😥 終於有少少時間寫野
上星期五,放工同同事去影藝睇9點場。
睇戲前,緊係醫肚先 🍴

我地叫左個好特別又健康嘅牛油果蝦肉紫蘇醬意粉~

小食拼盤抵食:
有腸仔(好似係德國腸)吾會好膩
另外,仲有煙三文魚同炸雞~正常

凍豆腐配海帶加芝麻醬健康又好味

最後,要讚下帶位個姐姐先。
2017-09-15
  • 凍豆腐
  • 小食拼盤
  • 牛油果蝦肉紫蘇醬意粉
2017-09-21 703 瀏覽
我同閨蜜已經唔係第一次食呢間餐廳,每次想傾計嘅時候都會揀呢度,因為環境寬敞,食物味道唔錯,加上分量十足,非常適合食量比較多嘅朋友。我哋叫咗二人餐,前菜揀咗溫泉蛋沙律,味道清新酸甜,非常開胃。呢日嘅餐湯係南瓜湯,質地濃郁,好香奶味。呢款係二人套餐送嘅小菜,雖然賣相一般,但食落好香口。至於主食,揀咗款比較乾身嘅炒意粉,蒜味非常香。另外一款就揀咗白汁溫泉蛋意粉,非常creamy。飲品方面,我轉左抺茶latte,飲落口感香滑。

呢日嘅餐湯係南瓜湯,質地濃郁,好香奶味。

呢款係二人套餐送嘅小菜,雖然賣相一般,但食落好香口。

飲品方面,我轉左抺茶latte,飲落口感香滑。
2017-03-22
2017-09-17 522 瀏覽
九龍灣絕對係一個美食天堂,淘大同德福嘅餐廳多元化,總有一款合心意,不過每到週末晚上間間都要等位,唯獨呢間洋食餐廳唔洗點排隊。本身都諗住好似有d伏,但原來好高質!每次去日本都一定會揾有日式意粉嘅餐廳,因為同一般意粉嘅味道係有所不同。而呢一間有我最喜歡嘅明太子意粉,明太子有微辣又咸咸地的味道,配上意粉有加乘效果。另外佢嘅鐵板係我極力推介之選,佢有蒜蓉汁,黑椒汁同海鹽揀,而我就最喜配海鹽,唔會太濃,又可以食到最原汁原味嘅牛扒,一般扒房好似都無海鹽揀,都幾有特色!印象中價錢好似係$138,有湯有前菜,仲有得揀配意粉/飯/薯條,抵食!

本身都諗住好似有d伏,但原來好高質!

2017-08-28 367 瀏覽
Japanese style pasta is something I really like. It may not be authentic Italian, but they have their own flare that make it just as good.I was in the Kowloon Bay area with boyfriend, waiting for a friend.  As I was REALLY hungry, I decided we eat here while we waited. Yomenya Goemon Japanese Spaghetti serves up all sorts of Japanese inspired pasta dishes. As it was during afternoon tea session, we were given an afternoon menu.Menu is in English and Chinese. Sets include a drink. If you order a

Menu is in English and Chinese. Sets include a drink. If you order a side dish, you get a salad. If you order a pasta, you get a bowl of soup. Prices are $48 so was fairly cheap.

The clear Japanese soup was exactly this. A clear bowl of soup that just tasted like dashi. Really nothing to write home about. It was just water mixed with dashi powder.

Boyfriend ordered the peperoncino spaghetti with octopus and squid ($48).  It was a little spicy but not too much. Just a touch to give it a kick. The pasta was al dente. Octopus and squid were tender enough. Over all for $48, it wasn't so bad.

I ordered the avocado and shrimp spaghetti with genovese sauce ($48). The sauce was creamy and I did like the addition of avocado. I wouldn't have thought to add that to pasta. The shrimp was firm and fresh and the pasta was al ente as well. Overall, not bad at all.

I think I came in thinking the worst but it turned out not too bad at all. It wasn't great but it was ok. The soup was a lot to be desire but the pasta was pretty solid. Served up exactly what I liked about Japanese style pasta. And for this price, pretty cheap and good value for a quick bite just to fill your tummy for what's ahead.
2017-08-20
2017-08-25 250 瀏覽
好耐沒有來九龍灣了, 20年, 25年?  唔好提了 ! 入正題先, 話說今次來的原因是阿女補習的地方改左係依度上兩堂補堂, 所以比左個機會我重遊舊地了.  這裡變左好多好多, 我地穿過淘大商場後面便是飲食大街, 兩旁都是各有特色的餐廳, 花多眼亂, 左揀右揀最後揀左洋麵屋五右衛門, 因為見個門口都幾靚仲唔使等位侍應帶左我們入到最尾的二人位坐 (當時店舖只有幾檯客人), 因為第一次來我用了多一點的時間看餐牌, 款式都好多, 主要是鐵板餐及意粉.最後便選擇了二人套餐(包餐湯) $228, 感覺上好似抵食D. 沙律類 : 胡麻豆腐沙律小品類 : 香煎迷你牛仔腸主菜類 : 日式卡邦尼意粉 / 鐵板豬柳配洋蔥汁餐飲類 : 凍檸檬茶胡麻豆腐沙律 - 胡麻醬比較差, 有少少確喉, 好彩豆腐好滑好清, 足夠填補不好的地方 跟住餐湯 - 提供的兩款湯都叫齊什菌忌廉湯 - 好稀好淡, 是我飲過最唔似樣的忌廉湯日式木魚清湯 - 木魚清湯就只有...清...一個字個沙律都未食哂, 個湯都未開動, 已拿拿林上哂小品, 主菜, 飲品, 全個套餐不出10分鐘上齊, 係全部上齊 (大快活美心都無咁快), 張檯又細,
好耐沒有來九龍灣了, 20年, 25年?  唔好提了

沙律類 : 胡麻豆腐沙律
小品類 : 香煎迷你牛仔腸
主菜類 : 日式卡邦尼意粉 / 鐵板豬柳配洋蔥汁
餐飲類 : 凍檸檬茶

跟住餐湯 - 提供的兩款湯都叫齊
什菌忌廉湯 - 好稀好淡, 是我飲過最唔似樣的忌廉湯

日式木魚清湯 - 木魚清湯就只有...清...一個字

個沙律都未食哂, 個湯都未開動, 已拿拿林上哂小品, 主菜, 飲品, 全個套餐不出10分鐘上齊, 係全部上齊 (大快活美心都無咁快), 張檯又細, 根本放唔到, 而且我仲叫左個鐵板豬柳, 試想想, 我倒D洋蔥汁落個鐵板時, 讚起D汁是什麼狀況
, 我當時狼狽不堪, 又要檔, 又要拉遠坐......才唔會彈到件衫
,  一間有質數的餐廳係唔會咁樣上菜

好...... 嬲還嬲都要解決小品才可以食主菜, 我們真是好趕好趕去食才可以舒適地食個主菜

香煎迷你牛仔腸 - 一般, 沒有驚喜

日式卡邦尼意粉 - 因為阿女唔食生蛋, 我們叫走蛋了, 意粉麵質不會太稔, 煙煙韌韌, 食到尾會比較膩口!
鐵板豬柳配洋蔥汁及薯件 - 不過不失, 肉質夠稔, 話就有兩塊, 但其中一塊是好薄好似豬肉片一樣, 西蘭花一舊, 幾條薯條, 如果肚餓的話就一定要配飯或意粉

最後便是餐檸茶, 茶淡

總括來講, 食物和服務都需要大大改進

最後一提, 揀位坐要小,心, 個侍應帶另一檯客坐果張是天花滴水
2017-08-24
2017-08-08 1853 瀏覽
我和朋友們一行3女1男久未見面,難得一聚。由於德福那邊太多人,我們來到了淘大這家不用等位的餐廳。點了個小食拼盤、雜芝士煙雞肉酥批pizza、鐵板春雞配蟹子南瓜燴飯配西湯、豚肉芝麻醬意粉配日式湯及和風沙律,春雞和意粉套餐各另加$12轉1杯冷1杯熱抹茶拿鐵,但每人不用$100,非常抵食。小食拼盤$88有薯條、香腸、炸蝦、炸雞。是的,這是非常熱氣的,但新鮮炸起,非常香脆。跟香脆可口的炸物形成對比的,就是小清新: 沙律和煙三文魚,不錯的。雜芝士煙雞肉酥批pizza $46,它的大小是如我所料般像手掌般差不多大。濃郁的芝士香,依附在用上特別酥脆的酥皮底,非常滋味。鐵板原隻春雞扒$108旁有西蘭花、蓄茄和秋葵各一。香脆的鐵板春雞遇上無敵的燒汁,只能說是完美的配搭。蟹子南瓜燴飯,比想像中味濃,還好。西湯很稀,不好飲。豚肉芝麻醬意粉,是明顯的fusion。(但我沒拍照!)西式的意粉遇上能使什麼都好吃的日式的芝麻醬和香軟的豚肉,又是另一個無得輸的組合。至於和風沙律,白蘿蔔絲配上酸酸的醋汁,很開胃!1杯冷1杯熱抹茶拿鐵,奶味濃香,散發淡淡的抹茶味。
我和朋友們一行3女1男久未見面,難得一聚。
由於德福那邊太多人,我們來到了淘大這家不用等位的餐廳。

點了個小食拼盤、雜芝士煙雞肉酥批pizza、
春雞和意粉套餐各另加$12轉1杯冷1杯熱抹茶拿鐵,
但每人不用$100,非常抵食。

小食拼盤

小食拼盤$88有薯條、香腸、炸蝦、炸雞
是的,這是非常熱氣的,但新鮮炸起,非常香脆。
跟香脆可口的炸物形成對比的,
就是小清新: 沙律和煙三文魚,不錯的。
雜芝士煙雞肉酥批pizza

雜芝士煙雞肉酥批pizza $46,
它的大小是如我所料般像手掌般差不多大。
濃郁的芝士香,依附在用上特別酥脆的酥皮底,非常滋味。
鐵板原隻春雞扒

鐵板原隻春雞扒$108旁有西蘭花、蓄茄和秋葵各一。
香脆的鐵板春雞遇上無敵的燒汁,只能說是完美的配搭。
蟹子南瓜燴飯

蟹子南瓜燴飯,比想像中味濃,還好。
西湯很稀,不好飲。

豚肉芝麻醬意粉,是明顯的fusion。(但我沒拍照!)
西式的意粉遇上能使什麼都好吃的日式的芝麻醬
和香軟的豚肉,又是另一個無得輸的組合。
至於和風沙律,白蘿蔔絲配上酸酸的醋汁,很開胃!
熱抹茶拿鐵
1杯冷1杯熱抹茶拿鐵,奶味濃香,
散發淡淡的抹茶味。
2017-07-30
小食拼盤
雜芝士煙雞肉酥批pizza
鐵板原隻春雞扒
蟹子南瓜燴飯
熱抹茶拿鐵
男友在九龍灣上班,星期六下午通常接埋佢收工一齊食野, 點知果日去到九龍灣佢先話要OT,唯有行住街等佢啦,行下行下開始肚餓,但佢仲未走得!!哼,唔理咁多啦,唔知等到幾時,咁岩就見到呢間 洋麵屋 五右衛門,睇落門面四四正正,咁肚餓都唔想又行又揀了,就入左去坐啦。可能時間仲早,都唔算太多人。睇鋪名我以為佢食日本拉麵果類,但望下餐牌,原來係食意粉同牛扒,牛扒我就冇乜興趣,我都係專攻意粉。最後我揀左香辣八爪魚魷魚意大利麵個樣睇落就好吸引,食落唔知又點呢?意粉軟硬適中,唔會太淋,我好怕食D好淋既意粉啊意粉濃味但唔香,雖然話係香辣,但我就食唔到辣味啦,反而莞茜味好重。八爪魚同魷魚都係得幾舊,意粉就一大碟埋單最後$88包野飲,有D貴又唔太好食,下次我都係過反對面M記算啦

最後我揀左香辣八爪魚魷魚意大利麵

個樣睇落就好吸引,食落唔知又點呢?
意粉軟硬適中,唔會太淋,我好怕食D好淋既意粉啊

八爪魚同魷魚都係得幾舊,意粉就一大碟

2017-06-24
2017-07-06 279 瀏覽
五右衞門主打意大利麵及鐵板餐, 之前裝修過已經開返, 今晚和朋友去開餐。地點係淘大商場3期地下, 好易搵。餐廳價錢適中, 我和食肉獸朋友當然每人叫了一個鐵板餐, 一級肉眼扒 $138, 天然豬扒 $118。每個餐都包括 : 主菜, 西湯, 和風沙律, 咖啡或茶, 主菜可以有醬汁可選及選意粉或炸薯條。餐廳雖說是裝修過, 但感覺變化不大, 與之前也差不多。和風沙律和風沙律係白蘿蔔絲,蔥粒,紅蘿蔔絲, 配以醋汁製成, 味道酸酸, 開胃小食紐西蘭一級肉眼扒 $138要了5成熟, 醬汁要岩鹽。肉眼扒大大片, 簿身但入味。自行落岩鹽調較味道。配菜有西蘭花, 蕃茄, 露荀。西蘭花較生好硬身。美國天然豬扒 $118醬汁也要岩鹽, 有兩大塊, 豬扒煎得香口但有少少鞋 我地的肉眼扒及豬扒都要了薯條, 可惜中伏了, 因為實在太少份量, 一份只有6-7件薯角。真係幾啖都無晒 ! 寧願下次要意粉。
地點係淘大商場3期地下, 好易搵。

餐廳雖說是裝修過, 但感覺變化不大, 與之前也差不多。

和風沙律
和風沙律

紐西蘭一級肉眼扒 $138
紐西蘭一級肉眼扒

美國天然豬扒 $118
醬汁也要岩鹽, 有兩大塊, 豬扒煎得香口但有少少鞋
美國天然豬扒
美國天然豬扒

薯角
2017-06-03 324 瀏覽
果晚同老婆嚟左九龍灣,之後決定到淘大悽晚餐,見到呢間日式西餐就試一試,點知真係麻麻地。叫左份肉眼扒5成熟,點知佢煎到9成熟比我塊扒同大家樂冇乜分別,完全冇牛味,而且煎太熟冇乜口感。叫左兩杯果醋飲品,好淡而且冇乜果味。果個酥皮pizza係我比較滿意,因為咬落好鬆脆,可惜灑係上面的材料唔係太豐富。意粉中規中舉,唔算好食,出面好多鋪頭都好食過佢。最後就係講店鋪服務,檯上準備的餐具係唔齊全,而且店內服務員好似趕住收工咁,好快收哂你桌上的野,連餐紙都收埋但我走果陣先8點半......
但我走果陣先8點半......
這間其實在日本食左好多次, 無想過香港分店同日本味道一樣.不過香港分店已經取消了日本這店主打的湯意粉, 而選擇加入日本沒有的牛扒餐單......可能為迎合香港人口味.....叫左二人餐, 沙津美味, 蔬菜新鮮不錯.照燒雞味道很好.雖然無湯意粉, 但普通炒意粉都非常好食, 同日本係一樣味道, 意粉質量都係一樣, 份量又充足, 真係估唔到!綠色鮮奶都估唔到做得咁好!綠茶喱哩好好食, 好重日本綠茶味道, 入口煙UN軟滑, 又係估唔到的味道咖啡布甸, 我唔O岩咖啡無食, 但友人說幾好味.總括來說, 這價錢絕對超值, 在香港食到日本的味道.....好感動.....不過奇怪日本銀座這店時常爆滿, 但香港分店比較冷清@_@;
這間其實在日本食左好多次, 無想過香港分店同日本味道一樣.

可能為迎合香港人口味.....

沙津

叫左二人餐, 沙津美味, 蔬菜新鮮不錯.

照燒雞

照燒雞味道很好.

卡邦尼意粉

綠茶鮮奶
綠色鮮奶都估唔到做得咁好!

綠茶喱哩

咖啡布甸

咖啡布甸, 我唔O岩咖啡無食, 但友人說幾好味.

不過奇怪日本銀座這店時常爆滿, 但香港分店比較冷清@_@;
2017-04-12
沙津
照燒雞
卡邦尼意粉
綠茶鮮奶
綠茶喱哩
咖啡布甸
  • 所有.......未食到一樣唔好食....
2017-05-10 300 瀏覽
下午 teatime 來到呢間日本風味餐廳 tea 一 tea 。餐廳內部的座位以沙發椅設置為主,坐得幾舒服。餐廳門面裝飾非常之日本 feel ,卻供應意大利餐,不知會不會好味呢?點咗 tea set 之"魷魚墨魚汁意大利面",賣相 OK ,味道也不錯,海鮮味入曬D面度,且D面有韌性有咬口,魷魚圈也夠新鮮, OK 喎😜。跟餐送一盅日本餐湯(冇影相)外加一杯咖啡,$48加一的收費都算抵食嘅。再跟大菜單單點一個甜品"焦糖燉蛋配雪糕",整體算不過不失,唯有嗰層焦糖仲可以再薄D。

餐廳內部的座位以沙發椅設置為主,坐得幾舒服。

Tea Set 魷魚墨魚汁意大利面

凍牛奶咖啡

焦糖燉蛋配雪糕

焦糖燉蛋

2017-05-10
Tea Set 魷魚墨魚汁意大利面
2017-04-16 422 瀏覽
友人曾提到淘大商場自我們中學時期便開始逐點產生變化,已想不起其昔日面貌 唯幸是食肆選擇不少,而且不全然是連鎖大店,近期再回來一逛,頗有新鮮感 然而本人親嚐數家新店,當中有不少伏物,也沒有心機一一陳述 最後決定來到開業數年的洋麵屋五右衛門,日本版的意大利麵,不知又是怎樣的出品? 難得選好時迎來下午茶時段,供應時間為星期一至五平日,下午三點至五點半 餐配非酒精飲品一杯,我的抹茶牛奶一如所料茶香溫淡,好在味甜時不重奶膩 其實一小杯甚至可以當成甜品,留待主食後享用,沒有另外加點 以大型鐵鍋炒製的魷魚墨魚汁意大利麵 $48熱騰上桌,滿盤黑亮,鹹香撲鼻 意粉沒有半點粉爛跡象,煙韌富嚼勁,外層裹滿墨魚汁,油感實在重,且有點過鹹 伴有魷魚圈,軟身且帶彈性,可是及至沙律菜又有點不太搭軋,好壞參半 友人則選擇甜品下午茶餐--白玉紅豆抹茶啫喱配雪糕 $38 白玉來得軟糯又夠咬口,紅豆蓉甜亦不算膩,抹茶啫喱嫩滑,只是茶味普普 另配一球雲尼拿雪糕,沒有特別大亮點,就這樣作結

然而本人親嚐數家新店,當中有不少伏物,也沒有心機一一陳述

難得選好時迎來下午茶時段,供應時間為星期一至五平日下午三點至五點半

其實一小杯甚至可以當成甜品,留待主食後享用,沒有另外加點

友人則選擇甜品下午茶餐--白玉紅豆抹茶啫喱配雪糕 $38

另配一球雲尼拿雪糕,沒有特別大亮點,就這樣作結
大概7點去到都未算滿座, 唔駛等位就被安排入坐梳化位, 其實都唔係第一次食, 最抵一定係叫餐, 就係意粉配薄餅餐啦, 我地今次叫咗個餐再加一個飯, 2個小食, 最後加多2款甜品香辣魷魚圈意粉- 好惹味, 入口味道偏濃及少許咸, 魷魚圈爽口, 意粉比較硬身海鮮薄餅- 最鍾意食呢到既薄餅, 因為佢地係酥皮底, 食晒4件都唔算好膩, 餡料足, 有魷魚有蝦, 不錯酒煮蜆 - 味道不錯, 但蜆肉差唔多每粒都有沙煙三文魚- 好新鮮蕃茄海鮮燴飯- 味道真係一流, 個汁真係好多, 料亦都好足, 唯獨飯少咗啲, 好可惜飯係冇得跟餐, 餐只可以跟意粉類, 再加上呢到飯既種類真係好少, 記憶中好似唔多過3款餐湯- 並唔係一般既麵豉湯, 呢個湯比較清淡凍檸茶特飲香蕉朱古力味雪糕- 賣相不錯, 面層係朱古力味雪糕, 中層有啲啫喱, 底層係粟米脆片抹茶紅豆雪糕- 賣相不錯, 面層係抹茶雪糕, 隔離有一大粒紅豆蓉, 比較甜, 中層有抹茶啫喱, 因為味道偏甜, 所以飲杯綠茶可以沖淡味道
酒煮蜆 - 味道不錯, 但蜆肉差唔多每粒都有沙
煙三文魚- 好新鮮
餐湯- 並唔係一般既麵豉湯, 呢個湯比較清淡
凍檸茶
特飲
2016-09-10
2016-10-05 1689 瀏覽
第一次光臨這餐廳,食物精緻美味,平日二人餐$198有前菜、小食、2個主食、2杯無酒精飲品,甜品半價,真係抵食之選意粉口感不錯,味道香濃。最美味的是甜品,蕉糖燉蛋,香滑味濃,一試難忘
2016-10-04
溫泉蛋沙律