2015-02-27 802 瀏覽
睇到有人話呢間嘢唔好食,咁啱我前幾日又係食呢兩款,但我又覺得ok喎,當然人人對食既要求都唔同,或者我要求低d啦。睇份量以為佢好少,但其實一路食先覺得份量啱啱好,可能因為芝士的問題,就算以我呢d食量大既男仔,食晒都好飽,係蕃茄味重左少少。至於呢款烏龍latte,淡淡地既烏龍茶味,其實幾清新,都真係「烏龍有烏龍味」,對我呢個本身都唔鍾意唔夠熱既熱咖啡,熱度亦恰到好處。唯一係加埋成$200,係咪抵食見仁見智啦。

唯一係加埋成$200,係咪抵食見仁見智啦。
2015-02-15
2011-05-30 266 瀏覽
朋友話十分肚餓,但我和另一朋友不是太肚餓,結果買了兩件餅來三人吃。食物:-藍莓芝士餅:甜度適中,藍莓鮮甜,餅不是太"實"檸檬餅:有少少酸味,減輕了甜味,甜味適中。朋友極度喜歡放於餅上那片檸檬,話很好味註:由於是朋友買,所以不知道等候時間、價錢及服務

食物:-

藍莓芝士餅:甜度適中
,藍莓鮮甜
,餅不是太"實"
藍莓芝士餅
檸檬餅:有少少酸味,減輕了甜味
,甜味適中
。朋友極度喜歡放於餅上那片檸檬,話很好味
檸檬餅
載食物的盒
載食物的盒另一面
註:由於是朋友買,所以不知道等候時間、價錢及服務

2011-03-12
外賣自取
其他
檸檬餅
藍莓芝士餅
載食物的盒
2011-05-15 176 瀏覽
3月14日, 白色情人節快樂! 呀比提議去café habitu食野~ 平日嘅夜晚, 位於灣仔較僻靜嘅呢帶, habitu自然亦比較寧靜. 加上佢簡潔裝飾嘅環境, 同埋d大大張嘅梳化, 實在係太舒服啦!!::: Spaghetti Carbonara + Latte ::: $86 + $10Carbonara雖然價錢唔平, 但同份量成正比, 所以其實算係抵食~ 煮得al dente嘅意粉被蛋黃汁同忌廉染成淡黃色, 質地夠杰夠creamy, 味道亦香濃! 煙肉片大大塊, 軟淋少肥又唔會過鹹, 最欣賞係佢落咗少少香草同黑椒去調味~ 無論係意粉、配料同醬汁各方面都做得好好~ 稱得上係我地食過數一數二嘅Carbonara!!Latte用闊口矮矮嘅杯盛載, 面頭嘅拉花賣相十分討好! 未飲已經聞到一陣咖啡嘅濃香~ 味道味道甘甜並重, 奶香濃滑~ 好飲!呢度真係好嘆!! 環境氣氛夠relax, 食物又有水準~ 一試就愛上咗呢個地方~

等食中~
Spaghetti Carbonara
Latte
2011-03-14
等食中~
Spaghetti Carbonara
Latte
2011-05-02 88 瀏覽
三月中旬‧晴在沒有了辦公室的時候,這裡是我最常到的地方之一。有wi-fi,有電制,有舒服的大沙發,還要求什麼?要了杯烏龍茶鮮奶咖啡,淡淡的咖啡味中真的有點烏龍茶的味道,有趣。不過未知是否奶下得太多,真的淡。也沒所謂,坐了三小時,完成了一點文字工作,再開始晚上的活動。
三月中旬‧晴

在沒有了辦公室的時候,這裡是我最常到的地方之一。

有wi-fi,有電制,有舒服的大沙發,還要求什麼?

舒適到震
舒適到震
2011-03-31 93 瀏覽
晃進café , 中午時份, 陽光透入, 絲絲暖意, 令春日蔓延, 隨意率性, 人也輕鬆自在, 可不為喝上一杯咖啡而己!和客戶在一起, 他的 wi-fi 半小時也連不上, 我自顧自地看雜誌, 拍照, 外籍客戶投以奇怪目光, 管他的. 看了兩本雜誌後, 終於連上了, google 了一些資料, 公事談妥, 咖啡喝完, 各奔前程.欣賞這裡不著痕跡的復古味, 不過這其實挺適合一個人, 處理公事或流覽網絡……………這裡令人意猷未盡, 依戀著, 暖和的調子令我心感溫暖, 若果不為公事, 效果更佳!我的Mocha, rich & creamy 要求清水, 沖淡口腔濃甜Espresso - 超濃, 不合脾胃Lemonade- so refreshing

我的Mocha, rich & creamy
要求清水, 沖淡口腔濃甜
Espresso - 超濃, 不合脾胃
Lemonade- so refreshing
2011-03-27
  • Mocha
2011-01-30 20 瀏覽
My morning meeting in Wanchai finished unexpectedly early and still had another 3 hours before my next meeting. Decided to find a place to sit down, have lunch and chill out a bit. But I was kind of stuck in this area between admiralty and Wanchai, a no-man's land with very low chance of finding a decent chill-out place.Caffè HABITŪ all of a sudden came to mind. It's barely past noon so I was able to find a seat easily. I was craving for something light so I decided to order a spaghetti carbonar

Caffè HABITŪ all of a sudden came to mind. It's barely past noon so I was able to find a seat easily. I was craving for something light so I decided to order a spaghetti carbonara. It was exactly what I was looking for. Simple, not greasy. The spaghetti was cooked al dente and tossed with a light creamy sauce with bacon.

The best part of all was that, I was able to lay out my notebook and started surfing the net to kill that 3 hours in between. The staff was friendly and never did have the intention to throw me out the door even after I have finished my pasta for hours.

Carbonara
2011-01-11 14 瀏覽
年尾家中電腦瓜左,買了部新notebook方便隨食、隨影、隨寫,但用了廣東拼音輸入法十五年,一分鐘可打四十字以上,若因跟機的的64 bit Window 7沒有通用輸入法改用倉頡,慘過要死,為解決輸入法問題,於是那那臨找朋友幫手,找來downgrade 32bit的CD重新reset,而事發地點是環境不錯,而又有足夠「電源」供應的habitu cafe。這天的意式番茄芝士白包味道雖然不怎突出,但勝即叫即製,夠熱,而再配埋杯伯爵茶的下午茶組合亦不過$48,就此磨了一個下午,將輸入花搞好,可以繼續打食稿,然後又將iphone設置為無限上網的modem,這一餐的滿足感真的不少。

2011-01-11 9 瀏覽

與友人約好睇戲, 睇戲前到caffe habitu食個lunch先.貪佢環境很舒服的, 能安安靜靜的食一個午餐. 友人點左脆薄焦糖泡沫咖啡 加 野菌燴意大利飯, 我就點左焦糖咖啡喜冰樂 加 濃香煙肉忌廉意粉. 碟野菌燴意大利飯, 飯粒彈牙帶點煙韌,不過腍亦不過硬,做得相當不錯。份量真係好細份, 定係我地兩個都好大食呢? 濃香煙肉忌廉意粉, 意粉煮得較硬身, 煙肉粒夠咬口, 份量比碟野菌燴意大利飯d大, 但仍然係好細份. 至於兩杯飲品都係水準之作, 填包左我地兩個我肚. 下次都係食野第二度, 呢間飲野食cake好了.

2010-07-10
2010-12-31 2 瀏覽
星期六的下午人流不是十分多, 找一個位當然沒有難度近來經常到此hea 原因來自購物網, 自問也幾buy這個 購物形式, 因為為我們小市民慳左吾小今日試了一杯食家們推介的焦糖咖啡先看outlook 已十分喜歡杯面上是一層薄簿而呈現燒焦顏色的薄脆面還加了兩粒朱古力點綴, 焦糖面確是很甜很sweet 而且十分可愛又可口個人嘗試分開來享用, 先食焦糖後渴咖啡,而咖啡底奶味Latte 比較明顯, 奶滑感不錯, 要香濃不選這個了 這間分店是眾多分店中應為最好hea 的在寒冬下加油的落腳地 Good ~
星期六的下午人流不是十分多, 找一個位當然沒有難度

今日試了一杯食家們推介的焦糖咖啡
先看outlook 已十分喜歡
杯面上是一層薄簿而呈現燒焦顏色的薄脆面
還加了兩粒朱古力點綴,
焦糖面確是很甜很sweet
而且十分可愛又可口
個人嘗試分開來享用, 先食焦糖後渴咖啡,
而咖啡底奶味Latte 比較明顯,
奶滑感不錯, 要香濃不選這個了

這間分店是眾多分店中應為最好hea 的
在寒冬下加油的落腳地 Good ~
2010-11-27
  • 焦糖咖啡
2010-12-28 10 瀏覽
十一月下旬‧晴很喜歡這個地方,環境舒適,地方好坐,有wi-fi,總之所有「離岸辦公室」的條件都齊備。來開工作會議,晴朗的大清早,就要了杯Cappuccino Brulee。其實就只是一杯鮮奶咖啡,再在上面灑糖,用火糖將表面焦糖化。建議是先吃焦糖表面,再另喝下面的鮮奶咖啡。咖啡要另加糖,跟焦糖表面互不相干,整咖啡的好玩,喝咖啡的或會覺得好睇,但就不算是很特別。總之是買一杯咖啡,當比場租,在這裡傾傾計而已。
十一月下旬‧晴

總之是買一杯咖啡,當比場租,在這裡傾傾計而已。
是會議的好環境
$40 (早餐)
是會議的好環境
2010-11-17 2 瀏覽
一口條買下團體多張coupon 未用晒, 今日重賽 試下新野先 Rose Latte $38 : 玫瑰不是只有幾片在杯上裝的假狗 , 是像真度十足花香味柔和而討好的玫瑰清香,有latte 的幼滑, 而淡淡的咖啡豆味道和玫瑰味也平衡得十分好, 可能是女咖啡師所以能沖出一杯迎窩心的女人咖啡, 絕對是一試愛上 chic & mushroom pie $18 : 加熱了的雞批, 傳來了濃濃的牛油香急不及待試一口果然是肥死而且鬆 脆的的牛油皮作怪 , 啖啖的雞肉加上豐富的磨菇粒, 混上點點白忌廉汁明知肥死都唔理, 掉下在碟上的皮也不放過食埋

一口條買下團體多張coupon 未用晒, 今日重賽

試下新野先

Rose Latte $38 :

急不及待試一口果然是肥死而且鬆 脆的的牛油皮作怪 ,
啖啖的雞肉加上豐富的磨菇粒, 混上點點白忌廉汁
明知肥死都唔理, 掉下在碟上的皮也不放過食埋

2010-10-30
在這間HABITU,最好的地方是常常能找到位子、又有Wifi ,當然咖啡質素也是重點。它的咖啡比較其他連鎖咖啡店更有咖啡的濃香,而我最愛喝的cappuccino,泡沬也普遍打得幼滑。一些小型的咖啡店泡沬也打得不錯,但不知道什麼原因泡沬總少了一份奶味,只能怪香港的牛奶就是少了點奶腥味吧..(腥還腥,精華吔!) 另外我也很怕咖啡冷了的質感,奶與咖啡與水好像分開了,變了些有顏色的水..... 有點嘔心.. 試過在這裡喝一杯mocha,竟然把朱古力混合得不錯,喝完一整杯後,沒有一層厚厚的朱古力漿留在杯底...感覺蠻好...差點忘了一點,要讚的,這邊的顧客也比較有禮貌,談話也會壓低聲線,所以我享受著咖啡與蛋糕,同時能專心看看書。

2010-11-02
  • 咖啡
2010-09-29 9 瀏覽
同朋友仔行行下街, 上OPENRICE 睇下附近有冇可以免費wi-fi CAFE... 發現左 Caffe HabituOK wor... 朋友仔以為無MUD正野... 但OUTCOME 比想像中好...叫左一個Caesar salad, 一個龍蝦湯, 一個PIZZA, 一個Risotto, 兩杯COFFEE個WAITER 好NICE, 幫我轉做兩個餐... 平左! 個龍蝦湯比想像中好Risotto 是他們推介的... 好好好... HAHA... PIZZA 都OK LA... Hazanet coffee 都唔錯見到D甜品好似正... 不過食唔落LU....

WAITER 好NICE, 幫我轉做兩個餐... 平左!

個龍蝦湯比想像中好
PIZZA 都OK LA...
Hazanet coffee 都唔錯

見到D甜品好似正... 不過食唔落LU....
Salad and soup
Tomato Pizza
Yummy Risotto !!!
Coffee
Look very nice but didn't try....
2010-09-14
Tomato Pizza
Yummy Risotto !!!
Coffee
2010-09-02 7 瀏覽
偷得浮生半日閒 宜家週末要晌香港市區搵個舒服岩坐又唔多人嘅地方真係唔易Caffe Habitu灣仔店一直係我心水店 可能係地點問題啦(要由金鐘/灣仔地鐵步行5-10分鐘先到) 呢度好少會爆場的今次都係坐返餐廳尾嘅梳化位 佢有免費wi-fi所以我地帶埋部電腦黎用因為過左lunch time 所以只係要左杯Lemonade同一份Snack Platter 第一次晌Caffe Habitu飲咖啡以外嘅飲品 估唔到杯Lemonade都做得幾好wor!唔會太甜太酸 又夠凍 夏日炎炎好消暑 正呀反而個Snack Platter就認真麻麻喇成碟除左個Garlic Bread之外都唔多好食腸仔太硬太實 唔夠爽脆 雞翼最O咀 比兜Buffalo Sauce就當係Buffalo Wings 仲整到淋"bad-bad"Potato Skins有兩隻味 一個紅一個白 不過只要用刀輕輕切一下 就成塊散晒從未食過咁濕嘅Potato Skins 差!!!不過嘛 黎呢度嘅人都係食佢嘅氣氛同裝修 咁嘅收費黎講 Habitu算係做得好好了成間餐廳比人感覺悠閒得黎好有文化氣色 好多人會留晌入面用電腦同睇書同埋呢我留意過大部
偷得浮生半日閒
宜家週末要晌香港市區搵個舒服岩坐又唔多人嘅地方真係唔易
Caffe Habitu灣仔店一直係我心水店

唔會太甜太酸 又夠凍 夏日炎炎好消暑 正呀

反而個Snack Platter就認真麻麻喇
成碟除左個Garlic Bread之外都唔多好食
腸仔太硬太實 唔夠爽脆
從未食過咁濕嘅Potato Skins 差!!!

不過嘛
同埋呢我留意過大部份人都係用Mac機的!B先生用部netbook真係失禮死人

最後Encore多件"Temptation" 35蚊黎講 算係咁啦