2016-07-17 2525 瀏覽
放假日子天氣晴朗,這些好天氣最好看海或看花,在美容院舒筋活絡後本來打算到區內的韓式花花甜品店享受入花叢樂趣,不過突然記得這家同樣有很多花的EOS,那不如就到EOS吧。平日下午時段客人不多,她們正在英式客廳裡用餐,我當然識趣地到花園區獨處,一個午餐價錢可享用需四位數字才能包場的環境,還待什麼???英式碎花桌椅依舊被綠意植物圍繞,新鮮感雖比以前為低,但仍然喜歡這種被花草包圍的感覺,就算窗外是車水馬龍的行車天橋,閒適感依然不減。 花園裡少了繽紛花朵,內外反而多了不少現今流行的乾花束襯托,每束乾花也散發著不同美態。午餐及早餐餐牌大同小異,午餐包括飲品餐湯,相對較只有飲品的早餐豐富一點,可惜早來一步未達下午茶時段 ,不然價錢更為優惠 。午餐餐湯是南瓜湯,以食物處理器將瓜肉打成綿滑的西式做法,滿口南瓜天然甜已是上佳調味料,最重要是湯還是熱熱的,沒有因為午市快將結束而沒有繼續保溫。蒜茸多士的法包切得慷慨,抹上牛油蒜蓉後焗得鬆脆,有蒜香卻不會滿口有怪味才最重要。蕃茄龍脷柳寬意粉賣相很美,飄出的蕃茄香更令我垂涎。蕃茄加入蒜片同炒後,可讓鮮茄香氣更濃,沾滿茄汁的扁意粉QQ的還有一種香味,只因加入幾片羅勒葉

南瓜湯+蒜茸法包

鮮茄汁龍脷柳扁意粉
蕃茄龍脷柳寬意粉賣相很美,飄出的蕃茄香更令我垂涎。

蕃茄加入蒜片同炒後,可讓鮮茄香氣更濃,沾滿茄汁的扁意粉QQ的還有一種香味,只因加入幾片羅勒葉在內,其特有香氣令食味更特別;幾粒車厘茄鮮甜多汁,那個下午我補充了很多維他命C唷。

切成厚件的魚肉大約有一條魚柳的份量,蘸以蛋漿炸成的外皮並不夠脆,幸而雪白魚肉滑而不腥,這盤意麵實在好吃。
凍蜜糖薄荷茶
就算很想來杯咖啡,但仍點了很想回味的凍蜜糖薄荷茶,以薄荷茶包泡出熱茶加蜂蜜不但清甜還有薄荷茶味,清新之餘又不像牙膏味,美味依然。
蜜糖薑蛋糕
蜜糖薑蛋糕有別以往的切餅方法,正方形的蛋糕看似硬實其實不然,灑上薑粉的蛋糕雖沒有太多薑味,暖暖的有點濕潤的口感依舊讓我回味。

蛋糕本身甜度不高,有橙香的橙皮醬就是甜味來源之一,另一甜味來自清甜蜂蜜,果醬及蜂蜜的兩種不同甜度的確令蛋糕有著兩種味道層次,蘸上一點奶香鮮忌廉更為香滑。
本來還在靜靜地享受花園裡的清幽,當幾組五人以上的客人到店後即時由寧靜變得熱鬧,幸好客廳不是他們目標,我就自動波地搬往客廳,從這角度來看又真的很像某個家庭裡的客廳。
平日很少會喝餐廳提供的清水,在EOS卻會例外,只因這杯是充滿鮮檸檬清香的暖水。

可惜想再來的時候,這個小花園已經結業了,實在可惜。
蜜糖薑蛋糕
凍蜜糖薄荷茶
南瓜湯+蒜茸法包
在一個雨下不停的星期五,我決定遠離中環,逃離公司的繁瑣,找尋我的田園。之前曾經探訪銅鑼灣的Flori Flower,今次特意找了另一家與銅鑼灣和灣仔交界的空中花園。冒著大雨,經過街市,踐踏數個水氽,終於找到了。走進Cafe eos,首入眼簾的是甚有溫情的書櫃角落。書櫃上有勾子掛著客人大衣,一位男顧客靜靜坐在椅上,思考他的午餐選擇。這兒跟Alchemy in the Dark又截然不同,雖然也有書櫃裝飾,以不同的設計和顏色配合總給人不同的感覺。若說Alchemy in the Dark以華麗作賣點,這裡則是家的感覺。突然又想念德國家中以四邊為書櫃的客廳。我下一次也許會一個人衝上Cafe eos在這個角落打坐一整個下午呢。左邊的是六人大桌,很適合朋友聚會。餐廳外面的空中花園像向我們揮手,我們按捺不住自然走出去了。基本上,銅鑼灣就近在咫尺,這兒是真真正正的石屎森林的秘密花園。空中花園放著多盆植物,玻璃隔著街外噪音,換來的是罕有的身心寧靜。這兒的午餐有多個選擇,包括午市套餐(包餐湯主菜餐茶)、廚師推介(只有主菜)和早餐精選(有我的至愛英式鬆餅!)由於我渴望加錢吃甜品,我還是決定點一個午市套餐。
左邊的是六人大桌,很適合朋友聚會。
餐廳外面的空中花園像向我們揮手,我們按捺不住自然走出去了。
香草欖油煙三文魚天使幼意粉
這兒的午餐有多個選擇,包括午市套餐(包餐湯主菜餐茶)、廚師推介(只有主菜)和早餐精選(有我的至愛英式鬆餅!)由於我渴望加錢吃甜品,我還是決定點一個午市套餐。我與友人不約而同點了香草欖油煙三文魚天使幼意粉(HKD89)。薄薄的煙三文魚把整個意粉都蓋過。
香草欖油煙三文魚天使幼意粉
把一大片的煙三文魚翻開,原來下面「金屋藏嬌」!鮮甜的小蕃茄和以橄欖汁配襯不再寡味的翠玉瓜的份量十足,田園風味甚重。天使幼意粉煮得好,不削也不乾身,橄欖汁成功吊起意粉味道,入口不油,配合新鮮的配菜,這個田園意粉,有種住家感覺,吃得健康,吃得滿足。
Cappuccino Cake
喝過平凡無奇卻很飽肚的玉米湯和吃過主菜後,我已有八成飽。但俗語有謂:「甜品實屬另一個胃。」我又按不住加二十元多點一個甜品﹣Cappuccino Cake (套餐+HKD24)。平時較少碰到Cappuccino Cake,倒有點好奇,很想知道這蛋糕是否像咖啡一樣會起泡泡。原來所謂的Cappuccino是指其咖啡味道,我想我也沒有吃過比這咖啡味更濃烈的蛋糕了。蛋糕質感偏向Carrot Cake類型,不是Mousse的滑溜溜,而是一粒粒,很有口感。Cream帶甜,也有微微的咖啡味道,建議Cappuccino Cake連Cream一起吃。

Cappuccino (套餐+HKD9)
Cappuccino
另外加了九元轉特別餐飲Cappuccino,泡打得不算很挻,但咖啡味很濃。吃一口Cappuccino Cake,再呷一口泡沫咖啡,咖啡餘韻在口中徘徊繚繞,盡在不言中。
2016-01-15
Cappuccino Cake
2015-09-29 3434 瀏覽
灣仔與銅鑼灣的店也來過,但就是忘記了這次的用餐在哪一邊,但沒要緊,環境同是那麼優美,懶洋洋的享受一個早午或下午茶,生活是多麼寫意。這裡的裝潢很有那種歐意式的style,用上較淺的色調,如米白色去形造一種輕鬆悠閒的surrounding feeling,還配上米紋地板。還有outside area去感受那份更加relaxing的感覺,雖然不是完全開放的室外空間,但有一些綠色盆栽,人也較心曠神怡。早餐的午應時間由上午11時至下午5時,這應該是早午餐吧? 而價錢也只是$70-$80餘元,在早餐的角度來說有點貴,可是在早午餐的角度來說,這是fair的(可是我不知道這是否已outdated的價錢吧)。這個All-day breakfast有煙肉、蘑菇、茄汁豆、煎蛋、蕃茄和蒜蓉包,坦白說,是品味就角度來說當然不是那麼有水準。例如蛋煎得太熟,變得有點老; 蘑菇和茄汁豆只帶給我食物的原味而沒添加special seasoning; 蕃茄雖然鮮甜,但有點乾; 而煙肉的肉味也頗香濃,可是本人喜歡煎得再焦一點點吧; 最後蒜蓉包熱騰騰的時候很惹味。但我認為在這個優美的環境下進食,視覺會增加味覺的享受,整體也帶

但我認為在這個優美的環境下進食,視覺會增加味覺的享受,整體也帶給我很舒適的感覺。

2015-09-11 2609 瀏覽
香港最大特色風景莫過於由一座一座高樓大廈拼出嚟嘅石屎森林夜景。人多車多嘅國際都會,就連寄比外國朋友嘅明信片都係只有得維港兩旁景色嘅「東方之珠」揀嘅時候,小妹都覺得有d視覺疲勞啊~!非常感謝友人特意為小妹介紹一間充滿詩意嘅歐式花園café, 製作食物嘅理念以健康為主。可以逃離煩囂之餘仲可以感受到健康又擺設精緻嘅食物,感覺清新又健康。Café Eos Club 以古典感覺為主,店四周除左以歐式傢俱擺設之外,仲以真花作為設計一部份。一開始小妹不以為意擺設佈景用以真花設計,但坐低一陣之後花香淡淡滲出,令小妹非常驚喜呢!打理真花係一樣非常秏時嘅工作,店裡頭的嬸嬸們太有心機~當晚小妹同友人order左兩個晚餐,分別係南瓜海鮮燴飯同香煎龍脷柳配煙鴨胸,再搭上餐湯配以一片法式多士。玉米湯&淡香蒜味牛油多士玉米湯偏稀身玉米不太多,配上淡香蒜味牛油多士,整體味道算是不過不失。南瓜海鮮燴飯外表非常特出精緻,大蝦、青口、蜆同沙律菜精心分佈喺南瓜上面,由上面下有種花盛開嘅視覺效果。整個南瓜亦剛好填滿碟嘅空間,非常有美感。芝士即使放置左一陣都仍然做到拉絲效果,海鮮有咸鮮味,但燴飯是食唔到一般正宗意大利飯飯粒中間嘅

玉米湯&淡香蒜味牛油多士

南瓜海鮮燴飯
外表非常特出精緻,大蝦、青口、蜆同沙律菜精心分佈喺南瓜上面,由上面下有種花盛開嘅視覺效果。整個南瓜亦剛好填滿碟嘅空間,非常有美感。芝士即使放置左一陣都仍然做到拉絲效果,海鮮有咸鮮味,但燴飯是食唔到一般正宗意大利飯飯粒中間嘅稍硬口感,整體味道稍偏淡,但燴飯係濕潤而且有南瓜香。
南瓜海鮮燴飯
香煎龍脷柳配煙鴨胸
係一個食物嘅藝術。兩大條煎得剛好嘅龍脷柳交叉放置喺厚薯塊上面,友人幫忙分食物嘅時候龍脷柳非常容易就斷開了。。。肉嫩如此,廚師可以原條煎起上碟,非常有功架。味道正常的。偶然會嚐到輕微嘅檸檬酸,為單一嘅魚味加多上一層次。
香煎龍脷柳配煙鴨胸
維也納咖啡
經詢問後,嬸嬸推介最特色嘅飲品餐飲係維也納咖啡。其實就係普通嘅奶咖啡上蓋上一座甜甜的小鮮奶油~係好睇的:)
維也納咖啡
整體嚟講食物都幾好,食開偏濃口味嘅朋友可能要額外加少少鹽,食開口味較淡嘅朋友會更喜歡。價位方面小妹覺得ok,$200內食環境同食物擺設,性價比得分唔低。而且剛好小妹同友人坐向露台位置,感覺舒適。

題外話/補充資料: Nice and Nice Talking Place~
2015-08-25
  • 南瓜海鮮燴飯
2015-09-02 1374 瀏覽
Caffe Mocha ($30)咖啡味比較重 😭到底朱古力味失蹤左去邊The taste of coffee is strong though, where is mocha?蒜蓉欖油什菌意粉 ($85)多汁但冇咩味😣 唔知係唔係幻覺菇都有d怪味但係環境係靚既Napoli Linguine with Mushrooms & Garlic Olive OilMuch sauce but the Napoli linguine is tasteless 😭And the mushroom tastes strange
Caffe Mocha
Caffe Mocha ($30)
咖啡味比較重 😭到底朱古力味失蹤左去邊
蒜蓉欖油什菌意粉
蒜蓉欖油什菌意粉 ($85)
多汁但冇咩味😣 唔知係唔係幻覺
菇都有d怪味
但係環境係靚既

2015-08-16
2015-05-19 2792 瀏覽
中午上到去,唔係好多人,所以環境幾清幽。坐喺窗邊位,歎住冷氣曬下太陽,優哉游哉。Lunch set冇咗南瓜飯......唯有揀All day breakfast。原來煙肉同窩夫一齊食又幾好食,可惜佢個窩夫口感似蛋糕,我個人比較鍾意外脆內軟多啲。朋友話個三文魚西班牙幾好食,下次試下先 服務態度勤,環境又靚,雖然周圍都係花草,但完全冇昆蟲,好乾淨。廁所都好乾淨,又夠大!呢度唔止可以過一個輕鬆悠閒既下午,連去洗手間都舒適過人 得閒會再黎~

朋友話個三文魚西班牙幾好食,下次試下先

得閒會再黎~
All day breakfast - bacon and waffle
三文魚西班牙飯
2015-05-18
三文魚西班牙飯
2014-12-14 4200 瀏覽
慶祝飯 叫左四個餐 有湯 (味精湯) 主菜 同一杯飲品沙律不過不矢 冇乜特別 有雞肉同三文魚呢個baby ribs真係嬲左 第一次食baby ribs食到大部分都係肥膏同骨 !!!!!!因為朋友生日 叫左個蛋糕 係餐廳嘅蛋糕! 我地要求喺碟寫“wish come true, happy bday X X" 但嗰位侍應生竟然話寫得太多字 唔得 平時唔可以禁 面露不悅! 問題係 佢話寫嘢喺碟到要加hkd 23..我地係有俾錢 佢都唔願意寫 最後我地又“蟻“又“西“佢先願意寫食物唔掂 服務差 唔會再泥
慶祝飯
叫左四個餐 有湯 (味精湯) 主菜 同一杯飲品
沙律不過不矢 冇乜特別 有雞肉同三文魚
最後我地又“蟻“又“西“佢先願意寫
食物唔掂 服務差 唔會再泥

2014-12-13
生日
2014-10-08 5001 瀏覽
聽講WANCHAI 有間樓上CAFE環境好好 好有大自然GE感覺一直都無機會去試下直到有次朋友生日 我朋友提議到依到試下 試下係咪真係咁正因為依到環境都比較細GE關係 我地都一早BOOK左位上到去只係等左一陣就入得去拉XP一入到去 果然係得十幾廿個位 不過更有一種遠離煩囂 親近大自然GE感覺XD我地去到係食LUNCH 個意粉好普通 無影到相加錢要左個鍋FU 成舊野好脆好好食杯泡泡COFEEE 真係好多泡 好濃好好飲不過其實成間野價錢係偏貴囉 D野食係幾好食 不過唔值依個價 係環境令令
一直都無機會去試下
加錢要左個鍋FU 成舊野好脆好好食
杯泡泡COFEEE 真係好多泡 好濃好好飲
2014-09-21
2014-10-08 4178 瀏覽
聽講WANCHAI 有間樓上CAFE環境好好 好有大自然GE感覺 一直都無機會去試下直到有次朋友生日 我朋友提議到依到試下 試下係咪真係咁正因為依到環境都比較細GE關係 我地都一早BOOK左位上到去只係等左一陣就入得去拉XP 一入到去 果然係得十幾廿個位 不過更有一種遠離煩囂 親近大自然GE感覺XD我地去到係食LUNCH 個意粉好普通 無影到相加錢要左個鍋FU 成舊野好脆好好食 杯泡泡COFEEE 真係好多泡 好濃好好飲不過其實成間野價錢係偏貴囉 D野食係幾好食 不過唔值依個價 係環境令令
一直都無機會去試下
杯泡泡COFEEE 真係好多泡 好濃好好飲
2014-09-21
生日
2014-09-19 4713 瀏覽
第一次跟朋友來這裡聚會,這是個好聚腳的地方,室內有好多盆栽,好有家居feel.晚上這裡很清靜,適合在這裡聊聊天,時間也過的特別快。主要這裡服務態度也好,不會趕人離開!叫了幾個main couses, 沙律很不錯,我們叫了煙三文魚,有很濃的黑醋味,所以開胃一流。南瓜飯,很飽肚,焗得剛剛好,喜歡南瓜的話可以刮多一些南瓜肉來吃!不過就一只大蝦,不夠分,好像是點綴的感覺。天使麵就是最不好吃的一個,太淡,沒有讓人有食慾,所以不會再order!下次可以加錢要甜品試試看,不貴。
下次可以加錢要甜品試試看,不貴。
煙散文一沙律
2014-09-03
煙散文一沙律
海鮮南瓜焗飯
2014-08-08 5568 瀏覽
和朋友到了這間樓上cafe,入來本想坐梳化的位置,可惜服務員說有人訂了位(下午茶也有人訂位?!)沒有梳化座,只好座其他位子了。可惜其他位子並不舒服。點了兩客套餐:牛肉天使麵味道一般,牛肉有少許靭。汁茄味不夠,太淡,我要放d鹽才夠味。南瓜海鮮飯很足料,南瓜肉淋而甜,飯分量很多。很好吃的一個菜式。總結食物ok,就是不抵食。
沒有梳化座,只好座其他位子了。可惜其他位子並不舒服。
點了兩客套餐:
總結食物ok,就是不抵食。
2014-08-07
2014-07-19 5298 瀏覽
看某個節目介紹這間餐廳,被它的環境深深吸引住而我也來往灣仔,所以試下。細心一看,原來佢地有種辣椒叫左個set lunch,有餐湯,餐飲同五款主菜簡。主菜我叫左咩…南瓜燴意大利飯我朋友叫左個咩…牛肉天使面最後叫左個甜品Apple crumble
看某個節目介紹這間餐廳,被它的環境深深吸引住
而我也來往灣仔,所以試下。

細心一看,原來佢地有種辣椒

叫左個set lunch,有餐湯,餐飲同
五款主菜簡。

主菜我叫左咩…南瓜燴意大利飯

我朋友叫左個咩…牛肉天使面

最後叫左個甜品Apple crumble
  • Apple crumble
2014-07-18 4470 瀏覽
睇到Openrice嘅食評上黎,見到好評好多,以為幾好,點知食物大部份無味。叫了Set Dinner,湯似漿糊,麵包唔熱,韌過阿婆,一D都唔脆。個南瓜海鮮義大利飯賣相好好,但完全無味,D芝士好多,但全部痴埋曬一舊,又好硬。海鮮得表面一隻蝦同幾隻蜆,裏面就只有南瓜,飯同幾粒魷魚,都係個句,淡到完全無味。而Appetizer叫了芝士焗薯,酥皮焗田螺和雞翼。芝士焗薯D薯好硬,又係無咩味,完全無特別,68蚊3舊完全唔值。而酥皮焗田螺得1分,而個1分係俾個酥皮,田螺完全無味,D菰又係好硬。4樣野得個雞翼係正常。雖然環境和食物個樣Ok,但食物質素需要好大提升空間,所以無下次。

2014-07-18
2014-07-13 4257 瀏覽
今晚,男朋友說要去銅鑼灣一趟,本以為他有東西要買,怎料原來是故作神秘,帶我去這間cafe吃晚餐~ 一走進cafe,就被貌似室外的"小花園區"吸引着,當時還心想:很想坐在那裏,但又怕熱,怎麼辦?再仔細一看,原來cafe根本沒有outdoor地區,全是indoor的,只是店主將cafe間開成兩邊,一邊放滿一盆盆假的植物,配以落地玻璃,營造成好像室外的效果~! 環境真是不錯~ 坐下來,欣賞過花花草草,也是時候點菜喇~! 我們二人也點了晚餐,但在等待期間才發現很多食客也點了原個南瓜海鮮意大利飯,可能這是不能不試的名菜? 我們看着別人的南瓜,實在有點羨慕,因賣相實在吸引!!! 可能下次光顧再試吧!晚餐有蒜蓉包和"新鮮湯"(menu上是這樣寫),其實即是忌廉湯。湯比較"杰",內裏還有菇菌,味道可以~ 不過,蒜蓉包實在令我失望,因需要有點牙力才能咬開,似乎沒有焗過,或是閒置了長時間。喝過湯便吃主菜了~ 男朋友吃這個"香草墨魚汁鮮蜆煎龍脷柳" ($138):蜆肉的確很新鮮可口,一吃便感覺到不是急凍的! 至於龍脷柳,起初我嚐了少許,實在煎得十分香脆,但過了一會再吃,不知是因為已待涼了,還是因為魚的不同位

環境真是不錯~

蜆肉的確很新鮮可口,一吃便感覺到不是急凍的! 至於龍脷柳,起初我嚐了少許,實在煎得十分香脆,但過了一會再吃,不知是因為已待涼了,還是因為魚的不同位置有不同口感,再吃時覺得不再香脆而且有點過乾。

至於我,點了這個 "西班牙香草汁煙肉辣腸意大利粉" ($98):
初時吃下去時感覺很陌生,因不習慣汁液的味道,不過再吃幾口,慢慢習慣了,味道也似乎不錯~! 尤其喜歡意粉中有切成一片片薄片的翠玉瓜和茄子,口感不錯,而且,和這個西班牙香草汁似乎很襯!! 唯一美中不足是,個人不喜歡意粉中的辣腸,吃下去時感覺很像是加了辣味的中式臘腸。

最後,餐飲我點了decaf coffee,當然又是black coffee...
個人不喜歡這杯咖啡,因太酸了!!!

說實在,這裡的食物質素不錯,但也說不上非常好,而環境個人認為有5分呢!!! (5分是滿分),所以,我會再來的~!

2014-07-12
2014-06-25 3942 瀏覽
晚餐時間抵達Cafe EOS, 入到餐廳內, 第一個感覺係, 一貫Cafe EOS 的田園風, 同之前在銅鑼灣或在北角店的感覺都係一樣.如果喜歡田園風既朋友, 一定會好開心.望向窗邊, 窗花夾住一個個咕臣, 咁都比佢諗到可以咁decorate, 又幾特別.不過, 同朋友坐落先發覺點解星期六晚都只得我地一枱同埋另外一枱客既? 心裏打個突...唔通D食物....首先上枱既係大蝦茄汁闊麵評分: 4/5味道OK, 蝦有烤過, 所以特別香口, 而且夠新鮮, 唔會有霉既感覺.闊麵亦都唔會煮得過軟, 只係, 如果上枱時再熱D就更好味...其實...有D唔明...點解咁少客...食物上枱時都唔係熱辣辣既?跟住係墨魚汁海鮮意粉評分: 3/5墨魚汁海鮮意粉味道真係一般, 係海鮮OK搭救....因為之前有o係其他食過墨魚汁意粉, 真係鮮味好多, 呢個意粉, 只係好似普通海鮮意粉加左個黑色汁only....全晚最失色之作..最後係南瓜海鮮飯評分: 5/5呢個飯忍唔住要比滿分, 因為佢D用料滿瀉之外, 味道都係最濃郁既, 芝士香味加埋又係烤過既蝦, 絶對係水準之作..而且因為焗過, D南瓜肉又腍又甜, 配埋海鮮
如果喜歡田園風既朋友, 一定會好開心.

首先上枱既係大蝦茄汁闊麵
評分: 3/5
南瓜海鮮飯
最後係南瓜海鮮飯
評分: 5/5
呢個飯忍唔住要比滿分, 因為佢D用料滿瀉之外, 味道都係最濃郁既, 芝士香味加埋又係烤過既蝦, 絶對係水準之作..而且因為焗過, D南瓜肉又腍又甜, 配埋海鮮, 可以稱得上鮮甜味美, 可以encore~

其實食完之後, 都覺得整體上都OK, 有少少奇怪點解會星期六晚都咁靜, 只可以嘆佢位置真係又唔係幾就腳...希望可以頂得住, 唔會好快結業啦.
2014-05-03