2024-03-15 299 瀏覽
雖然它號稱係幾廿年老店,並且最近有拍攝節目,不過你可以見到,呢個菠蘿包除咗上邊的皮夠脆之外,其實內裏質地又乾又鞋,很難稱得上是美味。本身喺外面見到,原來而家都要賣成$11 ,灣仔來說不算太昂貴,但是以單單一個菠蘿包,確實係唔平。頂上面的皮雖然夠口夠脆,不過其實不夠鬆化香甜,連屋村嘅菠蘿包都俾佢甜香脆香。雖然中間不是空氣質地,不過內裏太過結實,又沒有感覺到香味,因此結實得來,只感覺有點兒像以前肯德基那些實心鬆餅,厚實,但沒有甜香,沒怎麼有香味的菠蘿包,因此我覺得味道其實較遜於普通茶餐廳。
菠蘿包除咗上邊的皮夠脆之外,其實內裏質地又乾又鞋,
很難稱得上是美味。

菠蘿包,確實係唔平。頂上面的皮雖然夠口夠脆,
不過其實不夠鬆化香甜,連屋村嘅菠蘿包都俾佢甜香脆香。

雖然中間不是空氣質地,不過內裏太過結實,
外賣自取
早餐
2024-02-23 453 瀏覽
久仰大名好耐除咗奶茶真係唔錯外,食物味道不算合格雖然加價好幾次,幸好也不算太貴𓂅 酥皮蛋撻 ᴴᴷᴰ 11最大嘅失望係佢嘅蛋撻,相傳共有192層酥皮,但可能出爐一段時間缺少咗酥皮層次嘅口感;從相片已經見到酥皮層極薄。𓂅 合桃拿破崙 ᴴᴷᴰ 18佢合桃拿破崙用上傳統做法,口感很乾身似食餅,用上鹹忌廉、合桃,整體味道都傳統,就唔太啱我口味。𓂅 午餐 / 四寶飯 ᴴᴷᴰ 68四寶飯嘅燒肉無脆皮得淋皮。不過,雖然食物唔太理想,檀島茶餐廳嘅工作人員好友善🫶🏻✨
久仰大名好耐
除咗奶茶真係唔錯外,食物味道不算合格
雖然加價好幾次,幸好也不算太貴

𓂅 酥皮蛋撻 ᴴᴷᴰ 11

𓂅 合桃拿破崙 ᴴᴷᴰ 18

𓂅 午餐 / 四寶飯 ᴴᴷᴰ 68
四寶飯嘅燒肉無脆皮得淋皮。

不過,雖然食物唔太理想,檀島茶餐廳嘅工作人員好友善🫶🏻✨
2024-02-22
真的是好吃的店根本不需要怎么宣传,从我们进去后,来吃的人一波紧接一波感觉就很普通地道很有情怀的一家店!传统的蛋挞和食物。推荐:🍰斑斓香蕉蛋卷,真的好好吃!斑斓和香蕉味都好浓郁。蛋卷扎实,吃起来口感很绵密香甜🥞招牌的蛋挞和核桃也不要错过,传统的蛋挞,外皮酥脆,蛋液嫩滑。🍰拿破仑千层:每一块夹层都是脆脆的,里面有奶油和核桃,口感好丰富。🍚虾仁滑蛋饭:虾仁真的好多,料好足!滑蛋铺在饭上,再淋上酱汁一起拌饭吃。灵魂吃法~每一口都是滑蛋和虾仁~
感觉就很普通地道很有情怀的一家店!传统的蛋挞和食物。

如果说茶餐厅代表香港文化那么湾仔这家始于1940年的怀旧冰室老店檀岛咖啡饼店则是香港人的集体回忆~ 当年张学友主演的港产片《月满轩尼诗》更是在这边取景这家也是我每次路过湾仔都会光顾的老字号餐厅装修都还是传统怀旧风~ 🔸刚出炉192层酥皮蛋挞绝对是檀岛的必吃名物之一刚刚出炉热乎乎的好加分肉眼都看得到层层分明的酥皮非常松脆牛油味香浓,甜度适中不会很油腻~店门口有面包糕点的外带区,直接买了带走也很方便~ 🔸合桃拿破仑用料实实在在很大件三层脆口酥皮夹着合桃海绵蛋糕奶油带少少咸味,口感层次丰富不会很甜属于市面少见的怀旧小食一定要试试~ 🔸热奶茶他家奶茶也值得夸一夸茶味香浓,茶底味道层次丰富,入口顺滑再配上他家的杯子,怀旧味道满满~ 🔸菠萝油他家的菠萝包属于传统做法入口厚实松脆我最喜欢里面的黄油夹着菠萝包一起吃虽然邪恶但是真的好吃停不下来~ 🔸滑蛋叉烧虾仁饭滑蛋饭也是来香港必吃的真的是谁吃谁爱,满满一大份虾仁个头好大,叉烧份量也足再配上超滑嫩的鸡蛋加一勺米饭碳水入口是真满足! 🔸沙爹牛肉公仔面常餐沙爹汤底香浓,牛肉滑嫩份量也给的很多花生和沙爹的比例刚刚好,口感有层次公仔面软硬度适中另外配的三明治、
如果说茶餐厅代表香港文化
那么湾仔这家始于1940年的怀旧冰室老店檀岛咖啡饼店
则是香港人的集体回忆~

当年张学友主演的港产片《月满轩尼诗》更是在这边取景
这家也是我每次路过湾仔都会光顾的老字号
餐厅装修都还是传统怀旧风~

🔸刚出炉192层酥皮蛋挞
绝对是檀岛的必吃名物之一
刚刚出炉热乎乎的好加分
肉眼都看得到层层分明的酥皮非常松脆
牛油味香浓,甜度适中不会很油腻~
店门口有面包糕点的外带区,直接买了带走也很方便~

🔸合桃拿破仑
用料实实在在很大件
三层脆口酥皮夹着合桃海绵蛋糕
奶油带少少咸味,口感层次丰富不会很甜
属于市面少见的怀旧小食一定要试试~

🔸热奶茶
他家奶茶也值得夸一夸
茶味香浓,茶底味道层次丰富,入口顺滑
再配上他家的杯子,怀旧味道满满~

🔸菠萝油
他家的菠萝包属于传统做法
入口厚实松脆
我最喜欢里面的黄油夹着菠萝包一起吃
虽然邪恶但是真的好吃停不下来~

🔸滑蛋叉烧虾仁饭
滑蛋饭也是来香港必吃的
真的是谁吃谁爱,满满一大份
虾仁个头好大,叉烧份量也足
再配上超滑嫩的鸡蛋
加一勺米饭碳水入口是真满足!

🔸沙爹牛肉公仔面常餐
沙爹汤底香浓,牛肉滑嫩份量也给的很多
花生和沙爹的比例刚刚好,口感有层次
公仔面软硬度适中
另外配的三明治、肠仔和煎蛋~

🔸冻柠茶
茶味十足,柠檬和甜度比例均衡,好喝~

✨店里有冷热饮品、甜点小食三明治、西多士、通粉、饭面类
另外也有搭配组合比较划算的早餐、常餐、咖哩、烧味套餐等
和很多香港茶餐厅一样,檀岛咖啡饼店的菜单也是超级多选择!

✔如果第一次光顾香港寻找香港味道
那一定不能错过这家老派茶餐厅!

📍 檀岛咖啡饼店 (轩尼诗道)
地址:湾仔轩尼诗道176-178号地铺及阁楼
(港铁湾仔站 A4 出口,步行约2分钟)

2023-12-24 437 瀏覽
Can’t believe it took me this long to finally try their famous egg tarts. One of the best I’ve had!!! Super flaky, egg custard is not to sweet, and the fact that it was served warm. The best HK style snack ever 🫶slightly pricier than normal bakeries, but worth it as the egg tart was quite big too!
2023-12-07 526 瀏覽
今天下午要返中心開會,剛巧經過湾仔,想想不如買些茶點回去和各组員分享。想起灣仔有間檀島咖啡,他們的蛋撻很出名,所以買了一打回中心………當各人很開心地打開餅盒取蛋撻时,發現有四個“流心”蛋撻,中心的蛋漿流晒出來,即是未“熟”囉!這間以蛋撻美味咖啡香的老字號,食物質素竟淪落到如此,真的令人太太太失望了。
2023-12-05 476 瀏覽
灣仔掃街又點少得呢間歷史茶室呢?!😎 無論遊客定本地人都推介佢地嘅酥皮蛋撻,店家更聲稱有192層酥皮,包酥脆!!😯另外仲有而家市面少見嘅拿破崙,即使食完個LUNCH正餐,都要買嚟試下!!😏拿破崙$14用料實在,三層脆口酥皮夾住合桃海棉蛋糕,食落唔甜,而且奶油帶少少鹹,好有層次😋;一舊分量都唔少,而且實質質,幾飽肚。原味瑞士卷$12本身無諗住買,但排隊果陣比佢個SIZE嚇親,從未見過咁大舊瑞士卷!! 而且係少Cream版,中意食瑞士卷嘅妹妹即刻心心眼😍。蛋糕質地柔軟、濕潤、鬆彈、唔甜、少少蛋香,三款食物中最中意係佢🤤。剛出爐192層酥皮蛋撻$10(外賣價)呢個撻令我地四個極之失望😣,酥皮係酥脆,但完全無牛油香之餘,仲有一種好奇怪、好難食嘅味🤢,加上淺黃色蛋漿欠缺蛋香,我估計應該會因為佢嘅難食而記佢一世😂。

拿破崙$14

原味瑞士卷$12
皮酥脆,但無牛油香,反而種難食嘅味,而且無蛋香。

剛出爐192層酥皮蛋撻$10(外賣價)
2023-12-02
外賣自取
2023-11-20 507 瀏覽
從9月25日至今,已是第3次在開飯寫食評,主要都是服務態度差。11月19日一行9人行完4個鐘頭山,約4:30左右到灣仔檀島食下午茶(我是第1次來),全個餐廳只係2成座位有人,但只有一張8人大枱,所以嘗試要求伙計將一張六人枱及旁邊的四人枱合併,該位身形較高及年長的伙計已用一些不好的語氣說”啲枱裝死咗係地,係郁唔到架”。由於我們已行到好攰,不願意再找另一間,那我們唯有分兩張枱坐,但最神奇的是,當我一坐落四人枱時,已經成張枱可以移動了,再望下枱腳,根本是沒有裝死。本身朋友說他們不幫我們併,我們自己併枱吧?但其實已很明顯是伙計不願意幫,所以為免發生不偷快事情,我阻止了朋友。但不夠30秒,原來六人枱其中一排位是正正給冷氣直接吹著頭,他們便跟伙計說,不如我們9人調去8人枱吧,坐迫一點也沒關係,以免年長的吹病,但伙計又說”不可以,那邊風口更大”跟著朋友就跟他說,那可以較細一點冷氣或關了它可以嗎?他又說”關唔到架”。完全是沒有想幫忙解決。最後我們唯有將年長的調去風較細的座位,只是調座,沒有轉枱。因分了枱的關係,便由兩位伙計(手寫單)分別幫我們點餐,第1及第2位朋友點餐完畢,當我想點餐時,第1位朋友才見
因分了枱的關係,便由兩位伙計(手寫單)分別幫我們點餐,第1及第2位朋友點餐完畢,當我想點餐時,第1位朋友才見到有個餐包紅豆冰,就跟伙計說,我想改呢個餐,怎知該伙計說,”改唔到喎,唔改得,我已經寫咗。”但我們眼看他是手寫紙下單,沒有可能不能改,只要願不願意改吧了,而我其中一位朋友就同這個伙計說“你只是手寫單,點會改唔到”,但伙計當聽唔到,繼續問我食嘜。因我們是9人,加上有年長的,不想影響他們,所以我便勸阻了朋友。如果只有一兩個都一定會走了。不想幫趁。
香港食肆常常說生意不好,主要一個原因是服務態度質數下降的非常利害,所以相信需要先治本才能治根吧。最後大家都有說,不會再來幫趁這間茶餐廳了。
2023-11-17 351 瀏覽
一般人去食肆遇到不愉快事件,都會上網寫衰佢。但位於灣仔這間位於灣仔的檀島茶餐廳的服務真係超好。首先落單的一位阿哥,因為我哋落單三心兩意,他很有耐性。跟著一位幫我哋影相,又非常專業。去完廁所出嚟,有位女待會,開咗門讓我先行。最後出了門口,見到啲包咁靚,想買一個回家,賣包的職員,很親切地說多謝。連續四個不同的服務員都有如此服務水準,唔寫篇文讚下佢哋,都對唔住他們啦,香港真係要如此的服務態度。 一定會再去 🙏🏼
2023-11-16
2023-11-06 384 瀏覽
見喺港島區,下午4:30想飲杯奶茶就過咗嚟,點咗一杯熱奶茶同埋一個酥皮蛋撻. 呢段時間基本上得兩三成客人.熱奶茶-好厚身,茶味夠香濃,但對我嚟講,有少少澀.(我習慣冇放糖)(算係我飲過相對上比較厚身嘅奶茶)茶味回甘.所以可能凍奶茶會好balance 返,令個澀味無咁明顯.酥皮蛋撻-雖然唔係新鮮出爐,但肉眼睇到酥皮做得好出色,一層層分明,咬落完全冇油膩感,好鬆化.蛋漿嘅蛋都有蛋味.食完張蛋撻紙都係冇油過,犀利.如果想食蛋撻會諗起呢一間

如果想食蛋撻會諗起呢一間
  • 酥皮蛋撻
2023-10-09 465 瀏覽
為咗飲佢杯奶茶,特登行過黎食飯。點咗個幹炒牛河,河粉唔會話一pat pat咁,軟硬適中。可惜牛肉口感麻麻,好似落咗好多鬆肉粉嘅感覺,食到成口油。唔太推薦。奶茶確實唔錯,茶底味道層次豐富,入口順滑,值得一試。
為咗飲佢杯奶茶,特登行過黎食飯。

奶茶確實唔錯,茶底味道層次豐富,入口順滑,值得一試。

2023-09-25 404 瀏覽
下午茶時間,工作需路過係門口見到啲飽點剛出爐,唔洗考慮、一於搵個靚位坐底嘆一嘆!熱奶茶港式奶茶完全合格,即冲熱辣辣、入口順滑茶香滿滿,水準依然。港式菠蘿飽香港人集體美食回憶之一,檀島呢到嘅菠蘿包屬於傳統做法,入口厚實鬆化,好味道。港式蛋撻又係檀島必選名物之一,蛋撻剛剛出爐熱辣辣,加分!綜合嚟講雖然價錢不便宜,啲伙記有啲性格。。。不過食物一直保持到水準,足見老板用心經營!下午茶飽點完全可以令你食得飽足,充滿電後再工作!支持小店!

熱奶茶

港式熱奶茶

港式奶茶完全合格,即冲熱辣辣、入口順滑茶香滿滿,水準依然。

港式菠蘿飽

港式蛋撻
又係檀島必選名物之一,蛋撻剛剛出爐熱辣辣,加分!

港式蛋撻  +  菠蘿飽

2023-08-24
下午茶
港式熱奶茶
港式蛋撻  +  菠蘿飽
2023-08-30 440 瀏覽
去了檀島不少過20年了。 近幾次檀島實在太失望, 每樣包點都不及之前的質量。而且一入到門口就有一股難聞的味道, 臭氣沖天的坑渠水的味道。有些侍應衣服污糟邋遢, 污糟到發光的的牛仔褲檔掉到膝頭, 下錯單口齒不清,手指入茶杯,不停擦鼻涕。 點了六樣食物, 一份雞批, 瑞士卷, 奶茶, 不是送到其他枱就是漏了單, 實在不明為何好好一個老字號會淪落到這個地步。太失望太失望。不會再回去了!
垃圾餐廳!我未去過一間態度咁惡劣嘅茶餐廳,我真係鬼唔望佢快啲執笠收皮!落單待應態度惡劣,嘢食未到都已經一肚氣!我落單時,只係同個垃圾侍應講,早餐A 兩份,要牛油多士,雙蛋,牛通,奶茶要後上。個垃圾待應個口應該係食左屎,佢衰衰格格咁樣話:你唔使同我講奶茶後上嘅,你唔講我咪唔落單囉,牛油多士你都唔使講嘅,因為本身個餐係跟牛油多士。我即刻同佢講,個餐除咗你可以揀牛油多士仲有得揀提子包㗎嘛,我唔講清楚,你落錯單咁點啊?之後個侍應又唔覆單,仲要同我講話唔想食,你就唔好幫襯,我嬲到同個經理講,個垃圾經理淨係識得講,一人少一句。之後我撕爛咗佢落嗰張手寫單走人,呢間應該係我生平以來,幫襯過服務態度最差嘅茶餐廳,唔會再幫襯!
垃圾餐廳!

落單待應態度惡劣,嘢食未到都已經一肚氣!

早餐

2023-08-19
$44 (早餐)
2023-08-07 283 瀏覽
檀島茶餐廳係灣仔一間老字號茶餐廳,佢開第一間分店至今已有80年歷史,朋友話帶我去試吓。佢話佢讀書嘅時候依間餐廳已經喺度我地今次要咗三個午市常餐,每個餐都附送例湯同埋飲品,我地一個叫左燒味三寶,一個叫咗炒粉麵,一個就叫左蒸雞餐廳裏面嘅裝潢好有傳統風味,style都係幾十年前嘅一啲裝飾,同埋掛畫,好似時光倒流幾十年朋友話呢度最出名嘅係蛋撻,蛋撻皮有192層呢度嘅奶茶都係好想試吓,多數啲傳統茶餐廳最出名嘅就係奶茶, 香濃又滑,再配埋佢嗰隻杯,有懷舊感覺

朋友話呢度最出名嘅係蛋撻,蛋撻皮有192層