2010-08-02 614 瀏覽
舊鋪搬新鋪, 唔明點解多左咁多人舊鋪吃過一次, 感覺不過不失, 同事見新鋪咁多人, 提議去一試店裡不是很多大檯, 我地一行六人, 等左半個鐘, 以lunch黎講都幾耐, 眼見如果係兩個人的話, 應該係唔駛真係咁耐點了一個芝士海鮮焗菠蘿軟殼蟹飯, 加錢可轉餐, 多餐湯和蒜蓉包, 餐飲則叫左凍胚芽好立克餐湯和蒜蓉包先來, 忌廉湯不稀也不杰, 這個濃度差不多了, 不然喝完湯後都飽了。但湯不是很忌廉, 味道不算很濃。蒜蓉包也只是一般, 蒜蓉味多一點會更好, 可幸包還是很脆, 不過要加錢的話我還是不會叫下次了凍胚芽好立克比飯更早到, 但樣子完全不像人家或電視的胚芽好立克, 飲品上的胚芽完全不翼而飛。雖然看得出顏色跟一般的好立克不同, 但心裡已經不好過。還好一吸之下, 胚芽都在底部, 但我還是喜歡有視覺享受的方式, 一來我喜歡先用匙羮吃胚芽, 二來自己溝, 濃度可自行調節芝士海鮮焗菠蘿軟殼蟹飯來到已嗅到燶味, 不是焗飯的香味, 是真正的燶左, 好端端的一件軟殼蟹燶左, 如果唔係lunch趕時間, 我可能會叫換過, 現在真是『焗住食』。軟殼蟹沒有鮮味, 未知是因為用料, 還是因為是焗的關係。以件頭黎
舊鋪搬新鋪, 唔明點解多左咁多人

點了一個芝士海鮮焗菠蘿軟殼蟹飯, 加錢可轉餐, 多餐湯蒜蓉包, 餐飲則叫左凍胚芽好立克

餐湯蒜蓉包先來, 忌廉湯不稀也不杰, 這個濃度差不多了, 不然喝完湯後都飽了。但湯不是很忌廉, 味道不算很濃。蒜蓉包也只是一般, 蒜蓉味多一點會更好, 可幸包還是很脆, 不過要加錢的話我還是不會叫下次了

芝士海鮮焗菠蘿軟殼蟹飯來到已嗅到燶味, 不是焗飯的香味, 是真正的燶左, 好端端的一件軟殼蟹燶左, 如果唔係lunch趕時間, 我可能會叫換過, 現在真是『焗住食』。軟殼蟹沒有鮮味, 未知是因為用料, 還是因為是焗的關係。以件頭黎計幾抵食, 因為一個焗飯有4-5件軟殼蟹, 飯裡還有海鮮, 魷魚蟹柳等雖不多但還是有的

但說實話, 以標榜焗飯的專門店黎講, 其焗飯真是未夠水準, 同類食店黎計, 紅螞蟻好食多了, 要排咁耐更加令我卻步, 等熱潮過後才再來幫襯吧
忌廉湯
蒜蓉包
看不到的胚芽的胚芽好立克
芝士海鮮焗菠蘿軟殼蟹飯, 留意最頂那燶左的軟殼蟹
2010-07-30
2010-05-29 156 瀏覽
是日晚飯 2人套餐1. 青咖哩豬頸肉雜菜無乜青咖哩既味道, 食左幾舊都唔係好想食2. 焗羊肉著蓉味道唔錯, 不過其實我又唔係好食到係羊, 有d似肉醬著蓉3. 焗軟殼蟹石班飯好鐘意食軟殼蟹果邊, 應該係日本咖哩, 軟殼蟹都幾大隻; 石班果邊係芝士味, 但我個人麻麻. 可能d味道已經俾咖哩蓋晒4. 瑞士chick wing+青口chicken wing 鹹左dd....都可以再番黎食, d焗飯又唔差既!!
是日晚飯
2人套餐

1. 青咖哩豬頸肉雜菜
無乜青咖哩既味道, 食左幾舊都唔係好想食

2. 焗羊肉著蓉
味道唔錯, 不過其實我又唔係好食到係羊, 有d似肉醬著蓉

3. 焗軟殼蟹石班飯

4. 瑞士chick wing+青口
chicken wing 鹹左dd....

都可以再番黎食, d焗飯又唔差既!!
焗軟殼蟹石班飯
青咖哩豬頸肉雜菜
小食: 瑞士chick wing+青口
焗羊肉著蓉
2010-05-28
焗軟殼蟹石班飯
焗羊肉著蓉
2010-04-14 63 瀏覽
 同朋友行到灣仔,朋友話食過新森林焗之專門店覺得幾抵食, 之前又睇過 OpenRice 食評,都好似好多款式,幾好,最後夜晚嚟咗呢間:一入到去可能仲早,無咩人,格局有啲日式,好企埋的感覺. 侍應都好好禮貌,安排咗我同朋友坐卡位, 除咗個卡位有啲窄同細之外,其他都幾好. MEUN 有好多嘢食揀,我哋兩個人叫咗 99 蚊的二人套餐: 餐湯:紅湯白湯,淡淡哋,無咩味... 普通.蔬菜:青咖喱炒雜菜,青咖喱淡淡哋,雜菜撈埋一碟,但係都有西蘭花,菜心 / 芥蘭,樣樣一啲,都OK,如果叫泰式炒豬頸肉可能會好啲.薯茸:馬德里羊肉焗薯茸,侍應一送到嚟,就好細心叫我哋:"小心熱",見到個碟仲出煙,啱啱焗起,啲薯茸好綿好軟冧冧,啲羊肉又唔好太 "SO"!好好食!我仲食咗大半碟,搞到朋友無得點食!焗飯:牛仔骨焗飯,碟焗飯又係熱 LA LA,仲有好多牛仔骨!好抵! 啲飯又唔好太乾,個汁啱啱好,有黑淑香又唔會太辣!好好味!煙鴨胸肉薄餅捲:初初,我同朋友都以為係PIZZA,不過一上枱,見到有個中式蒸籠,原來碟菜好似北京填鴨咁,但換咗做煙鴨煙肉!鴨煙肉好冧,唔好太 "UN",薄餅好軟,好有創意,好好食!甜品:頹..
 同朋友行到灣仔,朋友話食過新森林焗之專門店覺得幾抵食,

除咗個卡位有啲窄同細之外,其他都幾好.

餐湯:紅湯白湯,淡淡哋,無咩味... 普通.
我仲食咗大半碟,搞到朋友無得點食!
啲飯又唔好太乾,個汁啱啱好,有黑淑香又唔會太辣!好好味!
甜品:頹... 無意見.

食咗咁多嘢,加埋都係 $111,好滿足,好飽!又可以一餐試咁多款食物!可能係閒日,坐滿哂都好靜,唔會嘈!傾計食飯幾好!啲侍應都好細心,好有禮!GOOD!今餐係朋友請食飯
,下次要請返朋友食啲又抵又飽又滿足的嘢先得!

QUIT GOOD!行開呢頭會再幫襯!
普通雜菜湯
檸茶,唔會太甜,幾好!
青咖喱炒雜菜
馬德里羊肉,正!
馬德里羊肉
牛仔骨焗飯,好多牛仔骨,好抵!
2010-04-13
檸茶,唔會太甜,幾好!
馬德里羊肉,正!
馬德里羊肉
牛仔骨焗飯,好多牛仔骨,好抵!
2010-04-01 46 瀏覽
行過見到呢間野食好似幾啱食,價錢又唔貴,所以就入左去~一來唔想諗,二來想試多D野,三來價錢合理,所以就點左$99二人餐,可以揀一款意粉/焗飯,一款mash potato,湯,蔬菜同小食~拿破侖海鮮長通粉:沒有甚麼味道,一般~湯(+8轉冬蔭功):很辣!mash potato:揀左蝸牛,薯蓉好難唔好食0既~白汁西蘭花:OK啦泰式豬頸肉:這個很好吃~送的甜品:芒果布甸,送的就唔好咁多要求啦!份量略為細碟,不過都夠食,雖然味道只算不過不失,但價錢真係抵,因為唔駛加一,下次會再去~
行過見到呢間野食好似幾啱食,價錢又唔貴,所以就入左去~
拿破侖海鮮長通粉:沒有甚麼味道,一般~
湯(+8轉冬蔭功):很辣!
mash potato:揀左蝸牛,薯蓉好難唔好食0既~
白汁西蘭花:OK啦
泰式豬頸肉:這個很好吃~
送的甜品:芒果布甸,送的就唔好咁多要求啦!
2010-03-28
2009-11-12 41 瀏覽
一向喜愛食焗飯, 大記美記茶記食唔少.晚餐時間, 見呢間都開左5年有多, 都未試過, 難得友人話食, 好!2人套餐 99蚊 焗咖哩豬扒+茄汁雞脾飯, 正! (+4蚊) 雜菜湯, 竟然有牛肉 牛油帶子, 一般貨式 泰式炒雜菜, 辣辣地幾冶味 羊肉薯蓉, 蘇蘇地羊肉, 正! 孖薯粉, 預左. 芒果布丁, no good 芒果益力多, grimmick野, 一般 +10蚊
一向喜愛食焗飯, 大記美記茶記食唔少.
2人套餐 99蚊
焗咖哩豬扒+茄汁雞脾飯, 正! (+4蚊)
雜菜湯, 竟然有牛肉

牛油帶子, 一般貨式
泰式炒雜菜, 辣辣地幾冶味
羊肉薯蓉, 蘇蘇地羊肉, 正! 孖薯粉, 預左.
芒果布丁, no good
芒果益力多, grimmick野, 一般 +10蚊

2009-11-11
$61.5 (晚餐)
2009-10-21 5 瀏覽
由於本人愛吃焗飯 .. 知道MK呢到有 平又多人讚.... M2-焗日之軟殼蟹石班飯($39)鴛鴦飯, 我覺得okay wor!唔算太dry , 呢個價黎講食到軟殼蟹,仲要唔臭, d汁唔少,仲有小小咖哩香味: 焗栗米石班飯($37)其實係一個好普通既飯,哈哈 我叫都係因為我中2食其實好處係 好快就有野食, 但係唔夠hot 可惜好dry , 魚又dry,飯又dry,又少汁=___=... 差幾蚊就差到咁..無奈 咖哩牛仔骨飯友人食既, 咖哩好香 !!仲以為佢叫到好野tim,點知見佢咬個牛仔骨好似牙都就甩咁...先知佢 "lai" 野,哈哈 overall ,可以一試, 可能未叫到最好食既野不過. 唔會俾笑囉 ,因為我食過咁$$ 但係好味過佢仲要係,,, 加2蚊就有drink, not 5蚊 =口=

由於本人愛吃焗飯 .. 知道MK呢到有 平又多人讚....

M2-焗日之軟殼蟹石班飯($39)
鴛鴦飯, 我覺得okay wor!
仲有小小咖哩香味

: 焗栗米石班飯($37)
其實係一個好普通既飯,哈哈 我叫都係因為我中2食
其實好處係 好快就有野食, 但係唔夠hot

咖哩牛仔骨飯
友人食既, 咖哩好香 !!
仲以為佢叫到好野tim,
點知見佢咬個牛仔骨好似牙都就甩咁...
先知佢 "lai" 野,哈哈
overall ,可以一試, 可能未叫到最好食既野
不過. 唔會俾笑囉 ,因為我食過咁$$ 但係好味過佢
仲要係,,, 加2蚊就有drink, not 5蚊 =口=
M2-日之軟殼蟹石班飯
2009-10-20
2009-10-01 2 瀏覽
真係又平好抵食今日晚上去食左二人餐, 都只係百幾蚊仲有特價海鮮(螺)食, 味道都好鮮甜二人餐仲可以當三人餐食!!!!!絕對係抵食之選~~~
真係又平好抵食

今日晚上去食左二人餐, 都只係百幾蚊

仲有特價海鮮(螺)食, 味道都好鮮甜

二人餐仲可以當三人餐食!!!!!

絕對係抵食之選~~~

焗野
甜品
全部
2009-08-26
焗野
甜品
全部
2009-08-18 8 瀏覽
8月16星期日諗住同朋友去灣仔食晏,於是就上尼睇下附近有咩平平地,飽肚o既野然後揀左呢間。呢度門口同入面o既裝潢都幾靚,坐得幾舒服侍應服務態度幾好我地係食tea(2:30-6:00p.m.)叫左:豬軟骨拉面(豬骨湯底)$27芝士焗雜菌意粉$25豬軟骨拉面個湯底味道濃度適中,值得一讚面質幾彈牙呀,愛拉面的會喜愛不過唯獨軟骨我覺得唔夠咬口淋淋地似脂肪.....有少少失望芝士焗雜菌意粉方面係朋友食,無從評價佢叫左杯忌廉紅豆冰點去?如果搭地鐵要o係時代出口,經鵝頸橋街市行到neway就見島喇!
然後揀左呢間。

呢度門口同入面o既裝潢都幾靚,坐得幾舒服
侍應服務態度幾好

我地係食tea(2:30-6:00p.m.)

叫左:
豬軟骨拉面(豬骨湯底)$27
芝士焗雜菌意粉$25

豬軟骨拉面個湯底味道濃度適中,值得一讚

面質幾彈牙呀,愛拉面的會喜愛

不過唯獨軟骨我覺得唔夠咬口
淋淋地似脂肪.....有少少失望

芝士焗雜菌意粉方面係朋友食,無從評價
佢叫左杯忌廉紅豆冰

點去?
附送的,不過只有半隻食指size,細左d
2009-08-16
附送的,不過只有半隻食指size,細左d
2009-06-29 9 瀏覽
$99 2人餐選擇多之如仲係食到飽飽.2人餐包1個焗飯/粉(選$35以下,以上補差額)芝士焗煙三文魚天使麵$39*補$4*,兩片薄煙三文魚舖面,天使麵味道略為淡咗啲.2個餐湯,可選俄羅斯雜菜湯或忌廉湯(加$8可選魚翅龍蝦湯或泰式冬陰功)魚翅龍蝦湯,正確應該叫魚翅龍蝦忌廉濃湯,好夠味唔係水稀稀仲有半邊龍蝦仔.1個菜,4選1*忘記咗菜式白汁煙肉椰菜花,不太咸ok啦.1個小食,有成10多選擇牛油焗帶子,麻麻哋.1個薯蓉,4,5款選擇雜菌田螺焗薯蓉,還可以不過得2粒田螺.2個甜品芒果布甸,唔係+花奶係+咗柚子粒放面,有點似楊枝金露.普通飲品+$5,特飲+$8起總括嚟講唔係好貴,翠華晚餐都要$60啦,仲有菜有肉咁多選擇,需說不上正,但不過不失試吓無妨.
$99 2人餐選擇多之如仲係食到飽飽.
2人餐包1個焗飯/粉(選$35以下,以上補差額)
1個菜,4選1*忘記咗菜式
白汁煙肉椰菜花,不太咸ok啦.
1個小食,有成10多選擇
牛油焗帶子,麻麻哋.
1個薯蓉,4,5款選擇
雜菌田螺焗薯蓉,還可以不過得2粒田螺.
2個甜品
芒果布甸,唔係+花奶係+咗柚子粒放面,有點似楊枝金露.

普通飲品+$5,特飲+$8起

2009-06-29
  • 魚翅龍蝦湯
2009-06-28 23 瀏覽
昨晚一行八人, 分批到逹... 我和我的男朋友最先到, 先攞位... 最來有幾批好多人的... 有八有十二... 好在我們先到...六點三四到齊人, 叫完野食, 好快D食物都黎啦...最耐反而係個「秘製咖哩飯」我食軟蓋蟹石斑飯, 有兩種汁的, 一邊係CREAM(石斑個邊), 另一邊係日式咖哩, 都唔算SPICY, 不過比較鐘意CREAMY個邊, 好好味...加$5加左餐湯+ONION包... 湯選了羅宋湯, 味道OK, 包就無乜ONION味, 但勝在大件...男友食馬德里羊扒飯, 面頭有羊扒, 飯面仲有羊肉醬鋪係面, 肉份量較勁... 味道... 因為我喜歡羊味, 所以覺得好好味~~ 但有D人唔鐘意羊個D味就可能會接受唔到啦....最後提一下各位, 食焗飯, D飯黎到唔好即刻食... 要等耐D先好食... 如果唔係就會熱親個口... - -""
六點三四到齊人, 叫完野食, 好快D食物都黎啦...
最耐反而係個「秘製咖哩飯」

我食

羅宋湯
馬德里羊扒焗飯
軟蓋蟹石斑焗飯
2009-05-12 12 瀏覽
飲食經營在香港總是難,成本都去了租金上,有多小間食店為自己的美食落本落心機?看食品質素如何便能感受。我是灣仔番工族,每天早上面對沉悶的工作總要叫個外賣,灣仔有很多茶餐廳、但想在八九點叫一個美味的早餐外賣,簡直難過登天,高級的食店外賣很貴,便宜的又很難入口。新森林送外賣,扒餐的薄牛扒比其他食店要厚,有味道而不太味精,還要送牛奶麥皮、厚切多士、茄汁豆、火腿通粉任選一款,我最愛是黑椒煙燻牛肉沙律蛋三文治,外觀吸引,蛋黃醬剛剛好,煙燻牛肉有水準。叫麵又是值得一讚,將麵和湯分開送來,讓我們這些在工作中的人,可以不必即時趕著吃麵,有時趕時間工作,麵泡在湯中,便都軟了便不好味,這一點讓人覺得他們很細心。早餐外賣三文治餐廿蚊,扒餐都只是廿一二,勁抵。有時ot夜了叫晚餐,食物有保證,焗飯的重點就是那種香噴噴的效果,熱辣辣,有點焦,但又不是燶,非常好味。也很欣賞他們落本於他們外賣的包裝,那些湯都是用透明膠碗盛著,送小菜又不是像其他店舖巧立名目的所謂"小菜":例如"泡菜" "幾條油菜"一早就做好放在雪櫃番叮便給客人,而是連小菜都要花功夫去做,例如芝士焗西蘭花。他們將食物都一盒盒放好,當你看見你的外賣,你有

有時ot夜了叫晚餐,食物有保證,焗飯的重點就是那種香噴噴的效果,熱辣辣,有點焦,但又不是燶,非常好味。也很欣賞他們落本於他們外賣的包裝,那些湯都是用透明膠碗盛著,送小菜又不是像其他店舖巧立名目的所謂"小菜":例如"泡菜" "幾條油菜"一早就做好放在雪櫃番叮便給客人,而是連小菜都要花功夫去做,例如芝士焗西蘭花。他們將食物都一盒盒放好,當你看見你的外賣,你有一種念頭,很抵很大份,以合理價錢得到意想不到的份量,又有質素的保證。

這個時勢,希望這間焗飯不會給吸血鬼租戶趕絕吧!

黑椒煙燻牛肉沙律蛋三文治
芝士焗吞拿魚肉醬鴛鴦飯
小菜芝士焗西蘭花
$20 (早餐)
黑椒煙燻牛肉沙律蛋三文治
芝士焗吞拿魚肉醬鴛鴦飯
小菜芝士焗西蘭花
5/4那天放了工, 我男朋友來接我收工, 之後去了"新森林"食焗飯, 因為食這裡焗飯都好抵,又有小食, $24的飽肚之選,小食有雞肉串燒,日式 餃子&酸辣冇骨鳳爪美式燒排骨伴香草番茄意粉味道一般, 燒排骨食落一啲都晤"實", 好易咬得開,不過啲意粉就不是好夠汁日式燒牛肉金菇炒烏冬都不錯, 又夠熱, 炒得都好香小食叫了餃子和酸辣鳳爪, 餃子都是一般, 不是太juicy, 加上餃子汁都幾好!鳳爪都不錯, 辣啲仲好我們都另外加$8叫了杯特飲, 有這個......布丁丁奶茶好甜, 不知是什麼布丁, 是冇味的布丁, 奶茶又冇茶味, 完全蓋了茶的味道泡沫朱古力咖啡昔好多粒粒的涼粉,咖啡味都好濃, 但是好像冇放奶&好甜, 朱古力味不夠服務只是一般, 效率雖快, 但欠笑容了,食物質素一般, 特飲是最差, 好鬼甜

日式燒牛肉金菇炒烏冬
都不錯, 又夠熱, 炒得都好香

小食叫了餃子和酸辣鳳爪,
我們都另外加$8叫了杯特飲, 有這個......
布丁丁奶茶

日式餃子
特飲menu
飽肚之選的tea set
2009-01-14 11 瀏覽
12月20日, 我地山長水遠由炮台山行黎灣仔, 就係為咗食呢間, 經過好多次, 亦話食好多次~ 今日星期六, 驚會好多人, 不過入到去只係有10多人, 仲有好多吉枱, 心知不妙… 以為會好似紅x蟻, 原來只係茶餐廳格局, 所謂港式西餐~ 人客比隔離燒味茶餐廳還少. 睇下餐牌, $99一個2人餐又不算貴, 希望食物水準會好~::: 2人餐 ::: $101選擇都唔少, 餐湯加4樣野再加甜品, 4樣野包括小食, 焗飯, pizza, 蔬菜等選擇, 都要花唔少時間揀~::: 餐湯 :::都係例牌一紅一白, 咁樣我地就可以試晒~ 紅湯甜咗d, 辣味亦唔夠, 似飲緊蕃茄湯, 不過雜菜份量可以~ 白湯好杰, 淡淡地的~::: 瑞士雞翼 :::5隻零零丁丁, 而且又乾又瘦, 真係… 味道好一般, 只不過係用瑞士汁撈, 雞翼應該係烚熟既, 普通過普通~::: 雜菌肉醬焗薯 :::賣相麻麻, 雜菌亦得少量, 不過幾欣賞d鋪滿面既肉醬~ 食落啖啖薯蓉加肉醬, 都扮到高級西餐水準, 唯一彈既都係雜菌唔夠~::: 焗牛魔王飯 :::叫呢個飯要加$2. 餐廳既主打焗飯竟然做得比其他還差! 好普通只係一碟牛仔骨

::: 2人餐 ::: $101

::: 餐湯 :::

::: 瑞士雞翼 :::

::: 雜菌肉醬焗薯 :::

::: 焗牛魔王飯 :::
叫呢個飯要加$2. 餐廳既主打焗飯竟然做得比其他還差! 好普通只係一碟牛仔骨飯淋黑椒汁攞去焗, 汁冇焗完既香, 飯亦冇焗完既乾身脆口感. 成個焗飯都仲係好濕… 用牛仔骨係好, 不過件數少, 2人食一定唔夠~ 以專門去自稱有點勉強…

::: 泰式豬頸肉炒雜菜 :::
d豬頸肉呢? 少得可憐…!! 乾脆叫泰式炒雜菜吧… 除此之外菜係好味既~ 有西蘭花, 豆角, 椰菜, 蘿蔔~ 加埋d泰式醬少少辣, 新鮮得黎開胃~

::: 甜品 :::
似係楊枝甘露布甸~ 面頭有d西柚碎同芒果粒~ 未食過會覺得幾有新意~ 而且都幾好味~ 唔係好食布甸既呀菲都有食晒!

埋單剛好一百唔算貴, 又可以食下同出面茶餐廳唔同既食物. 唯獨食物質素冇驚喜, 焗飯仲有d馬虎… 我地咁既時間去都係冇乜人, 都知道乜事…
餐湯 瑞士雞翼
雜菌肉醬焗薯 焗牛魔王飯
泰式豬頸肉炒雜菜 甜品
(非會員)
Order 左泰色小食2lbs, 黎到輕飄飄, 相比起2lbs既焗飯, 懷疑個泰色小食連0.5lbs都無, 忍唔住打去問點秤, 佢地話:"我地係以濕磅計, D食物燒完之後, 抽左水份會輕D。"實得係輕得有點過份, 但佢咁解釋....算吧! 下次自己醒水。焗飯/意粉都見得人, 味道係唔錯!

焗飯/意粉都見得人, 味道係唔錯!
$60 (其他)
2008-12-26 14 瀏覽
the food here is oklow price but also small dishesI need 1.5 -2 lunch set to be 90% fulland you need to pay extra charges for the soup and drinkfor the appetizer, they are not badThe restaurent is quite small and crowdedbut the service is ok
the food here is ok

but the service is ok