2015-11-27 1712 瀏覽
上星期六一家四口出了銅鑼灣行誠品,因銅鑼灣的食店在晚飯時間都要等位,所以行了去灣仔方向,經過這間叫家常便飯的小店,見環境都幾舒服又有位就入了去試下,店員好熱情地介紹餐廳的招牌菜。因我的兩位囡兒很喜歡食雞,我點了沙薑雞,家鄉蓮藕餅,酥炸茄子及粉絲雜菜煲來送飯。我要讚一讚此店的沙薑鷄,鷄件多肉也好嫰滑,沙薑雞是用沙薑粒煮,已不是普遍的用沙薑粉,好有味道,小朋友都好鍾意食!家鄉蓮藕餅賣相普通,不太油,味道不過不失。家鄉蓮藕餅賣相普通,不太油,味道不過不失。酥炸茄子炸得幾香口,但又唔算炸得好勁,味道幾惹味,小朋友都鍾意食!粉絲雜菜煲,裏面有雜菜及雜菇,清清地,都OK。食完飯後仲有綠豆糖水送,但味道淡了一點。我覺得此店的食物及環境都不錯,店員服務很親切,一家四口食了$300,價錢都可接受!下次出開銅鑼灣都會考慮再來!

沙薑鷄
家鄉蓮藕餅賣相普通,不太油,味道不過不失。
家鄉蓮藕餅
家鄉蓮藕餅賣相普通,不太油,味道不過不失。
酥炸茄子
粉絲雜菜煲,裏面有雜菜及雜菇,清清地,都OK。
食完飯後仲有綠豆糖水送,但味道淡了一點。
2015-11-21
  • 沙薑雞
2015-11-18 1138 瀏覽
因為Sogo Thankful Week, 所以同老公去咗銅鑼灣區, 先去揾地方吃嘢, 再去血拼, 記得之前朋友推介過謝菲道一間叫"家常便飯"菜館, 於是先去醫肚, 星期六晚去到, 等了大約3分鐘就安排到2人枱給我們 !侍應熱情地帶飯我們入座, 介紹我們試試他們特色小菜: 1) 火焰蕃茄  (賣相頗特別, 在別家菜館未曾見過), 侍應會先用火槍燒蕃茄皮, 外熱內凍, 口感不錯2) 辣酒煮東風螺  (愛辣人士必試, 啱晒我啲食重口味之人), 汁調得惹味, 我一人都食咗10多粒, 而且洗得乾淨, 完全冇沙, 一讚 !3) 酥炸茄子 - 這個也是炸得相當脆口, 作為餐前小食或佐餐一流4) 生炸排骨 - 醬汁調得不錯, 排骨肉滑5) 熱情果特飲 另外, 叫咗紅米飯佐餐, 他們這間店推廣健康少油, 冇味精小菜, 所以也相應提供紅米飯這些健康之選, 總括而言, 今次用餐, 食物和環境質素都不錯, 價錢都是大眾化價錢, 下次過來香港區吃飯又多一個選擇 !
侍應熱情地帶飯我們入座, 介紹我們試試他們特色小菜:
4) 生炸排骨 - 醬汁調得不錯, 排骨肉滑

• 火焰蕃茄
  • 辣酒煮東風螺
  • 酥炸茄子
2015-11-16 878 瀏覽
星期六短週一家幾口瞓晏咗, 附近茶仔已過早餐時段, 再行多一條街到謝斐道,經過間叫家常便飯的小店,店員隨即問我哋試吾試吓,就入咗去了。佢地有個星期六及假期午市套餐,點了招牌炸子雞(半隻) 、菠蘿咕嚕肉、小炒皇同沙茶金菇肥牛。小菜味道不錯,特別是招牌雞,炸鷄皮脆肉嫩。菠蘿咕嚕肉酸酸甜甜好開胃,其餘兩碟亦炒得出色,食得出係即炒的。這裡午飯除了有茶,套餐還包了玉米羹同白飯,飯後仲送西米糖水。老公同我嘆茶、兩個仔用wifi 上網,店長仲來同阿仔傾兩咀,一如其名家常便飯,有家的感覺。最重要係埋單二百幾,响銅鑼灣灣仔一帶,用咁既價錢有咁既服務同質素,可以用價廉味美來形容,Brunch 新去處,一定會再嚟。

題外話/補充資料: 環境OK,地方整潔又有wifi同Soft music,真的不錯!
2015-11-14
2015-10-03 1025 瀏覽
尋晚收工同幾個同事諗住食吹下水, 由於打風又落住雨, 咁啱經過呢間小店, 無諗太多就入咗去. 店內環境唔錯, 可能時間尚早, 人客唔多.餐牌選擇都算多, 一時唔知點咩, 店長話是日廚師推介嘅海鮮係即日喺香港仔運過黎, 我哋即管試下.油鹽水花甲: 大大碟, 味道不錯, 肉質夠肥美, 可以encore.椒鹽瀨尿蝦: 初頭有啲猶豫, 無諗過喺呢種小店食瀨尿蝦, 但估唔到瀨尿蝦新鮮彈牙, 惹味香脆, 竟然食到大排檔嘅風味, LIKE爆杏汁白肺湯: 店長話係招牌, 成窩湯奶白色, 杏汁味濃, 值得一試.金銀蛋浸時蔬, 味道不過不失. 唯一美中不足係個海帶綠豆糖水淡咗啲, 怕甜嘅朋友可能會鍾意.銅鑼灣區黎講, 呢間店價錢唔算太貴, 食物, 服務員好nice, 靜靜地可以傾下計, 會再來
油鹽水花甲
椒鹽瀨尿蝦
海帶綠豆糖水
尋晚收工同幾個同事諗住食

銅鑼灣區黎講, 呢間店價錢唔算太貴, 食物
, 服務員好nice, 靜靜地可以傾下計, 會再來
2015-10-02
2015-10-02 802 瀏覽
和幾個女仔朋友去咗間叫家常便飯的小店晚餐,間店地方整潔並有柔和音樂都幾舒適。 3人一坐下,店員細心地奉上熱茶,茶具是傳統的公雞圖案,LIKE ! 先點了芥末拌雞絲,入口陣陣芥末香味但食落又不辣都幾特別味道亦不錯,值得推薦呢。 九肚魚炸得金黃很脆很香之餘,仍能保存魚入面嫩滑,正 ! 當然少不了佢既招牌杏汁白肺湯,杏汁味很重,湯清甜而不油膩,果然是招牌: 亦ordered 咗佢既鑊仔咸菜煮鮮魚,個湯底胡椒味夠濃,魚肉亦好滑,都幾好,但個人認為個湯略為辣D,建議胡椒可以不全部開花。再叫咗鮮竹銀杏浸菜苗,我朋友喜歡呢碟,佢話湯味夠濃,我哋並叫咗紅米飯來送餸。飯後仲有糖水送,個糖水不是太甜,正合意因我最怕糖水太甜。總括嚟講,呢餐味道都不錯,有機會會再來。
熱茶
2015-09-18
熱茶
2015-09-24 683 瀏覽
放工後同老公經過,想食下簡單屋企飯,就去了這間餐廳。 2人坐下,環境不過不失。老公鍾意香口野即時叫咗個黃金脆豆腐,份量不多做餐前小食剛好,豆腐外面脆內面好滑,ok喎,值得推介。我就叫咗個豉汁豆腐蒸海魚,蒸得剛好熟,原來佢用豆腐放魚下面一齊蒸,豆腐吸了味還不錯。另外叫咗個窩燒芥蘭,芥蘭抄得幾香口,老公大讚。之後仲有糖水送,糖水不太甜, 整體Ok呀  ! 他們推廣少油、 少鹽 、無味精,正合我心意! 好啱我哋鍾意住家飯又懶煮懶洗嘅無飯夫妻。
2015-09-23
2015-09-23 693 瀏覽
和幾個女仔朋友去咗間叫家常便飯的小店晚餐,間店地方整潔並有柔和音樂都幾舒適。 3人一坐下,店員細心地奉上熱茶,茶具是傳統的公雞圖案,LIKE ! 先點了芥末拌雞絲,都幾特別味道亦不錯 ; 九肚魚也很脆很香呢。當然少不了佢既招牌杏汁白肺湯,杏汁味很重,正 ! 亦點了佢既鑊仔咸菜煮鮮魚,個湯底胡椒味夠濃,魚肉亦好滑,都幾好。再叫咗鮮竹銀杏浸菜苗,並叫咗紅米飯來送餸。 飯後仲有糖水送。總括嚟講,味道都不錯不錯!
鑊仔咸菜煮鮮魚
鮮竹銀杏浸菜苗
2015-09-18
鑊仔咸菜煮鮮魚
鮮竹銀杏浸菜苗
  • 招牌杏汁白肺湯
  • 九肚魚
2015-09-18 453 瀏覽
虽话家常便饭,一入来发觉价钱一点都不家常,最平都要88蚊,其他有肉的话,都100以上。但小菜分量不大,2个人点2个菜,勉强吃饱。点着一个紫薯山药鱼腐,味道一般,好淡味,鱼腐同超市买的差不多,紫薯有少少不新鲜,有点酸味。店里招牌火焰排骨,其实就是淋着点玫瑰露,排骨好老,咬不动,坚果一点味道都没,不好吃。最后送了糖水,生姜番薯,都算ok。服务一般,食饭时,隔离张台坏着,2个服务员就不理我的都在食紧饭,搬起张台整,讲话好大声湾仔铜锣湾好多店食野,这个价位味道同服务,应该不会再来,都不推荐大家食。

最后送了糖水,生姜番薯,都算ok。

2015-06-07 1964 瀏覽
陪老媽吃午餐,正好覺得這家招牌雞不錯,就來了。提前定位,不用排隊。服務不錯,點了招牌雞、芥蘭牛肉和魚香茄子煲。味道都不錯,老媽和我都覺得讚。特別是招牌雞,很脆很香。午膳之前和之後會送上玉米羹和紅豆沙,免費的哦,也很好味。總之都還不錯。只是在埋單時,被告知不能刷卡,有種不太好的感覺。明明是可以有刷卡服務的,為何不願意使用?說是壞了。我來這家吃了三次,有兩次都是壞的。希望商家能調整一下。這也是客戶體驗的一大部分哦。
2015-06-07
  • 蝦禾米炸子雞
2015-05-15 2069 瀏覽
今日跟同事一起在這裡午飯,我選擇了「炸菜蒸鰽魚」。套餐蒸魚只有半條,亦似乎過熟了點,令肉質有一點霉,但還算可以,至少在午飯時間,以$45價錢吃到蒸魚,已經相當不錯。順帶一提,這裡午飯套餐還包了一杯中國茶、一碗湯,今天的湯是煲紅蘿蔔瘦肉,夠濃味、夠甜、足料,應該有不少味精吧~另外、兩人或以上的話,更是一壼茶加一人一隻茶杯,很有茶居午飯feel。
今日跟同事一起在這裡午飯,我選擇了「炸菜蒸鰽魚」。
炸菜蒸鰽魚
2015-05-15
2015-04-21 2220 瀏覽
台灣朋友來參展,所以相約在灣仔一聚。朋友指定要試試本地菜,揀左一輪,見到呢間「愛吃家常便飯」,感覺不錯~餐廳有點難找,處於灣仔與銅鑼灣之間,大概是一蘭再往灣仔方向行過一點。附近也有少量其他食肆,但主要是商住大廈區,是晚上都沒什麼人經過的後街。閒日7點左右,順利唔駛等即刻入座。餐廳有提供晚餐套餐,包了一些貴價菜色(一口鮑魚之類),但我們想食地道菜不是要豪食嘛,所以只考慮散叫。首先大家一齊看中了家鄉藕餅和老火湯。之後再點了一個斑塊炒荷蘭豆、炒飯、咕嚕肉,都算是比較common的菜式。茶具是傳統的公雞圖案...老火湯,足料夠味。試這個也夠,不用試太貴的湯。斑塊炒荷蘭豆,有黃椒紅椒一起炒,五顏六色感覺很健康,斑塊肉質比想像中結實,真的是用了石斑魚,不是龍脷柳啊期待的家鄉藕餅!!味道調得很好,不會太咸,只是太油了一點,吃一塊都飽了(雖然大家都忍不住添吃)。蛋白炒飯,炒得夠爽,主要是用來送之後的咕嚕肉~哈哈~~咕嚕肉,以菠蘿殼上碟,有大大塊菠蘿,但肉量就較少了啊....總評: 食物質素算中等,不過D侍應有時嗌極都唔黎,價錢又偏貴(可能佢地用料比較好吧),所以試過就算了~~有外國朋友黎,又係灣仔附近
台灣朋友來參展,所以相約在灣仔一聚。

閒日7點左右,順利唔駛等即刻入座。

茶具是傳統的公雞圖案...
老火湯,足料夠味。試這個也夠,不用試太貴的湯。
老火湯
斑塊炒荷蘭豆
)。
家鄉藕餅
蛋白炒飯,炒得夠爽,主要是用來送之後的咕嚕肉~哈哈~~
蛋白炒飯
咕嚕肉
總評: 食物質素算中等,不過D侍應有時嗌極都唔黎,價錢又偏貴(可能佢地用料比較好吧),所以試過就算了~~有外國朋友黎,又係灣仔附近的話都可以考慮嘅。
2015-03-23
2015-03-08 2613 瀏覽
加班放工後突然想叫餸食飯,找到灣仔有間叫家常便飯,試試看 !入內剛好淨番張二人檯,但其實有基本餐具後,如果叫兩個餸加飯,張檯已經無乜位餐牌有單點項同套餐,套餐有9折兼有現金劵,如果啱食應該抵D套餐有2人餐($428),4人餐($888)同8人餐($1788);2人餐內有:日式磯燒鮑魚、鷓鴣蟹肉燴燕窩、XO醬翡翠炒斑球、當紅炸子雞(半隻)、甜梅菜煎肉餅、紅米飯或白飯;唔想食燕窩,所以決定散叫。幫我落ORDER的是位男侍應,我估佢應該係話得事嘅,落完晒ORDER後,佢轉個頭幫我地改去後方兩張拍埋一起的二人檯坐。無乜時間自己煲湯,唯有靠外... 先來杏汁蝴蝶腩白肺湯一煲(餐牌內話係〔招牌菜〕兼 需要預訂,但WALK﹣IN散叫都有喎)杏汁蝴蝶腩白肺湯(每煲148)杏汁蝴蝶腩白肺湯料一開煲蓋.... 居然沒有飄出陣陣杏味一睇湯嘅顏色,可知杏汁有多少了;再試入口.... D湯好淡,感覺似加水開稀咗咁,真係唔明點解會係招牌菜蕃茄湯浸雪耳時蔬 ~ 蕃茄湯唔似用鮮鮮茄煮出來,嚐到茄汁嘅味道 乾果火焰冰淋醬排骨〔招牌菜〕 ~ 有位阿姐放低碟餸,即刻將一小碗透明液體淋上錫紙(液體已好快漏晒去底),再拎起支火

餐牌有單點項同套餐,套餐有9折兼有現金劵,如果啱食應該抵D

杏汁蝴蝶腩白肺湯
杏汁蝴蝶腩白肺湯(每煲148)
杏汁蝴蝶腩白肺湯料
一開煲蓋.... 居然沒有飄出陣陣杏味
蕃茄湯浸雪耳時蔬
乾果火焰冰淋醬排骨
乾果火焰冰淋醬排骨〔招牌菜〕 ~ 有位阿姐放低碟餸,即刻將一小碗透明液體淋上錫紙(液體已好快漏晒去底),再拎起支火熗對住錫紙頂部啪啪啪,其實啪極都無任何火焰出過,但佢居然話得喇,仲諗住拎刀界開張錫紙...雖然我知上晒檯先嚟火焰擺到明係做戲咁戲,對味餸查實無乜幫助,但改得個名叫火焰,無理由唔玩下啫;我即刻同佢講D液體一開始就倒但即漏底但火熗都未準備好梗係點極都無火啦,佢唯有再拎多一小碗透明液體,再點過,最後終於見到輕微火焰啦。

位阿姐拎住把刀仔諗住界開張錫紙,後方有位女士(似話得事的人)叫住佢,叫佢用鉸剪剪頂四方,果位阿姐真係做乜都咁生手....
乾果火焰冰淋醬排骨
攪完一輪終於見到真靣目,睇落有點似京都骨,最後食落都覺得佢係京都骨囉

這味招牌菜無驚喜,只係個名令人有錯覺,查實是平平無奇的京都骨而已。
蝦禾米炸子雞
另一味〔招牌菜〕蝦禾米炸子雞,一定要一隻上,同樣又話要預訂,但事實WALK﹣IN也可以叫到;落單前有問過雞內D飯有多少,佢地話有好多飯㗎,釀滿晒整個雞肚... 心諗咁一定要打包好多了。

這隻雞好嫰滑,熟度剛好
,雞皮很薄很脆唔油膩
,平少走雞皮既我今次都無走雞皮。
蝦禾米炸子雞
飯內有蝦米仔,飯吸收了雞的精華,好香
,但飯既份量又不如店員所講咁多,份量大約一碗吧了。
個人喜好所以要求比多一點肉鬆撈飯食。

最後只係打包雞件拎走(外賣盒每個另收兩蚊)。

題外話/補充資料: 除了蝦禾米炸子雞,其餘的家常便飯質素,但價錢著實不太家常
2015-02-25
2015-02-14 2411 瀏覽
喜出望外喎。199團購餐估唔到又幾好,等我占續點寫出黎1, 情人節都訂得台,又一早打電話來幫我落訂單,好細心2,前菜(2份),湯(2碗),半隻雞,2款小菜,加布甸做甜品,份量足,味道唔可以話超正,但都幾好: 1,芥末拌雞絲 ,不好味,其實可以唔要的。2,杏汁蝴蝶腩白肺湯,正!有家的感覺,好好味。3,鑊仔咸菜煮海魚,咸菜太咸,不過胡椒味好濃,個湯底好正,魚肉比較淡,都幾好。4,窩燒芥蘭,普通。5,炸子雞,正,皮脆肉滑,值得推薦。6,布甸,佢話係home made, 都一般,值得一讀不太甜整體very good
喜出望外喎。199團購餐估唔到又幾好,等我占續點寫出黎
1, 情人節都訂得台,又一早打電話來幫我落訂單,好細心

整體very good
2015-02-14
  • 杏汁白菜蝴蝶腩豬肺湯
2015-01-29 2293 瀏覽
由同事推介走去一試,可能時間尚早所以不用等位。坐位不算擠迫,地方整漯。3個人一坐下,店員即送上熱湯。隨即點了炸子鷄、蒸海上鮮及星洲炒米。炸鷄皮脆肉嫩,魚蒸得剛剛好、米粉亦炒得出色,相當乾身。飯後還有糖水,但味道奇差。但總括嚟講,真的不錯哬!
2014-12-29 2679 瀏覽
三五成群,到朋友介紹到灣仔謝斐道近鵝頸橋一試家常便飯晚8時半見舖內滿座,等了約15分鐘有位店長笑容滿面,介紹以下不得不寫之小菜梅菜煎肉餅,超級like ,梅菜味濃,肉餅煎得超香,每件份量足,食洛特別野味開胃魚肉花枝丸,夠哂爽口彈牙,入面仲有粒龍眼肉,味道特別鍋燒蝦干炒芥蘭,又一野味之選,最緊要係食得健康,少油,芥蘭夠嫩夠新鮮乾蒜片和牛,牛味濃,一d都吾靭,加支啤酒,一支棒山药黃金蝦,5星級評分,因蛋黃味夠但不太多蛋黃,蝦大隻夠爽,夠大隻杏汁豬肺湯,超重杏汁味,湯甜而不油總結,不油,新鮮,健康,近排好懶,但不能不寫
三五成群,到朋友介紹到灣仔謝斐道近鵝頸橋一試家常便飯

晚8時半見舖內滿座,等了約15分鐘有位

店長笑容滿面,介紹以下不得不寫之小菜

魚肉花枝丸,夠哂爽口彈牙,入面仲有粒龍眼肉,味道特別

乾蒜片和牛,牛味濃,一d都吾靭,加支啤酒,一支棒

杏汁豬肺湯,超重杏汁味,湯甜而不油

總結,不油,新鮮,健康,近排好懶,但不能不寫
2014-12-29
  • 杏汁白菜蝴蝶腩豬肺湯