餐廳: 金豪酒家
資訊:

4天前 0 瀏覽
在附近逛電腦商場,特意來這間平民酒樓。附近還有大排檔可選,還是這間酒樓有冷氣舒服一點。先來花椒泡雞腳,清清的,有點辣。雖然有點乾,作為前菜還是可以。雞煲翅半份,雖然不是最貴價的魚翅,不過雞湯濃厚,回味無窮。兩人分享半份,肚子已飽了一半。蠔皇花膠鵝掌煲,花膠足料,配上大大隻鵝掌,花膠及鵝掌都炆得非常腍身,西蘭花也非常新鮮,應該是後上的。最後上蘿蔔清湯腩,牛腩夠晒腍身,最正是墊底的蘿蔔,非常入味。湯底也非常清甜,偷偷喝了幾啖。

5天前 0 瀏覽
✨冰火辣魷魚(冷盤)鮮嫩嘅魷魚搭配辣椒同香料,又香又辣又清爽,好開胃✨金豪和味雞類似貴妃雞,雞肉嫩滑🐔真係好和味😋✨清蒸海上鮮石斑魚以清蒸嘅方式呈現,保留咗佢嘅的原汁原味,石斑魚好鮮甜,魚肉細嫩✨蒜蓉粉絲蒸聖子王聖子王份量十足😍新鮮、肉質鮮嫩,粉絲永遠同蒜蓉最夾,加上蟶子王嘅鮮味,超滿足✨芥辣牛柳粒牛柳粒炒過後再輕輕炸過,外皮微微鬆脆,又keep到牛肉的嫩滑,估唔到同芥辣醬咁配合,有一種獨特嘅香辣風味,仲有琥珀合桃 伴碟,香甜又脆口,可以解辣🌶️✨好味醬烤骨到底係好味,醬烤骨/定係好味醬/烤骨呢😁?類似東坡肉口感,肥瘦相間,個醬甜甜地,肥肉喺入口即溶,超好味🤤✨芥蘭爽肉煲用砂鍋上,上枱後店員會將芥蘭同豬頸肉撈均,令食物平均受熱,好有鑊氣!芥蘭好爽口,唔怪得叫爽肉煲👍🏻整體黎講食物味道唔錯!為左好味醬烤骨店,一定會返黎食!店員服務好周到,周我地有講有笑,超級nice☺️🫶🏻
✨冰火辣魷魚(冷盤)
鮮嫩嘅魷魚搭配辣椒同香料,又香又辣又清爽,好開胃

✨金豪和味雞
類似貴妃雞,雞肉嫩滑🐔真係好和味😋

✨清蒸海上鮮
石斑魚以清蒸嘅方式呈現,保留咗佢嘅的
原汁原味,石斑魚好鮮甜,魚肉細嫩

✨蒜蓉粉絲蒸聖子王

✨芥辣牛柳粒

✨好味醬烤骨

✨芥蘭爽肉煲

2024-04-16 0 瀏覽
去親深水埗十居其九都係食萬發,今晚同班朋友轉場去金豪轉下口味隊下啤。今次大家相當準時,無人遲到,睇下個個酒癮都好大。估唔到金豪有次失左水準,個芥末牛柳粒份量又小,擺盤又差。豉汁蒸大鱔鱔肉肉質麻麻,係豉汁救場,可幸其他菜式都正常發揮,大家都可以飲多幾杯,滿足而回。

2024-04-10 0 瀏覽
生日同屋企人去幫襯,已經一年冇幫襯過,waitress服務態度唔錯,但食物偏鹹,乳鴿鹹到食唔到,最後退咗。點了個海鮮孖寶,龍蝦伊麵和蒜蓉蒸蟶子,龍蝦意麵煮得唔錯,waitress先俾隻龍蝦我哋睇再煮,肉質鮮甜。金磚豆腐都炸得出色,但炒菜偏鹹
金磚豆腐都炸得出色,但炒菜偏鹹
2024-04-08 0 瀏覽
同朋友去深水埗買電子產品,經過見到呢間中菜幾吸引,小菜款式多,好傳統又正宗,就入去試下。😆首先,點左嘅係避風塘瀨尿蝦肉,呢款菜色係經典,蝦肉炸得金黃酥脆,外脆內嫩,配上避風塘特有嘅香辣調味,香氣四溢,絕對係一道令人食指大動嘅小菜!🍤其次,我哋亦都試左芥辣牛柳粒,呢款小菜比較少見,但估唔到好出色,牛柳粒肉質鮮嫩多汁,每一口都充滿牛肉嘅香味,而且配上芥辣醬汁,味道更加香濃,醬汁同肉嘅結合得恰到好處,絕對係一道濃郁而又清爽嘅菜色!🥩接著,試吓花蛤浸豆苗。豆苗爽脆清甜,而花蛤鮮甜彈牙,配上清淡嘅清湯,令味道更加突出,而且食落仲有清新嘅口感,非常開胃。🥬最後,我哋來品嚐冰火辣魷魚。魷魚外層醬汁鮮辣,內裡彈牙嫩滑!🦑

2024-04-03 118 瀏覽
自從朋友帶我食過一次金豪之後,間唔時都想重溫吓😋趁住長假期約班fd食飯吹下水~今晚有特價海鮮孖寶:清蒸沙巴龍躉+蒜蓉粉絲蒸蟶子王4隻👍🏻條魚都好大條,蒸得啱啱好,唔會太熟啲肉粗糙,又唔會有粉紅色夾唔起啲魚肉💯蟶子都大大條,成條筷子咁長😳啲肉配埋辣椒蒜蓉非常惹味👍🏻👍🏻小食今次揀咗椒鹽豆腐,即炸!超香酥,豆腐又好嫩滑,次次都好心急食,結果焫親個嘴😂😂推介✅芥辣牛柳粒勁大碟,勁多牛粒,7-8成熟,所以唔會好硬,粒粒都有芥辣醬薄薄包裹住,個醬經過特別調製,唔係日料魚生點個種青bb washabi,係甜甜地👍🏻好開胃,食多多都唔濟炸蝦球熱辣辣🔥好大隻蝦,個粉又唔會厚,仲食到蝦嘅鮮味,點沙律醬幾好~最後食多個蒜蓉通菜,好少有,炒得清脆爽口✅食咗咁多餸,款款都大碟,份量夠多👍🏻唔洗食飯都夠飽😆個個都飽到捧住個肚走,價錢又抵食,坐成晚都唔趕人走,啱曬一班友仔聚會🍺🍻
  • 芥辣牛柳粒
  • 蒜蓉粉絲蒸蟶子
  • 蒜蓉通菜
  • 椒鹽豆腐
2024-03-28 109 瀏覽
位置喺嘉頓斜對面,好近地鐵站,勁方便。去到已經有人排緊隊,好彩佢有2個舖位,唔洗等好耐就入得。炸子雞即叫即炸,上枱都出晒煙,雞皮炸得勁脆,仲鎖到肉汁,點少少鹽就夠味。雞皮嘅油脂啱啱好,唔會好油,食完個底都冇乜油浸住。半隻都好大份,4個人食都夠分。炸蝦球啲蝦勁大隻,炸完都好彈牙。師傅仲兜咗沙律醬同埋芝麻,味道好夾,芝麻好香口,而且用咗菠蘿墊底,酸酸甜甜好開胃。芥辣牛柳粒Wasabi味好濃,有啲攻鼻,食得幾過癮。每粒牛柳都掛滿咗啲wasabi,所以每一啖都有wasabi味。再配又甜又脆嘅核桃,好夾,一齊食中和咗更加好食。椒鹽豆腐即叫即炸,上枱趁熱趁脆食,每一粒都有好香嘅椒鹽味,蒜香味都夠,而且好大碟,幾抵食。啫啫通菜燒熱咗個鍋,再倒椒絲通菜落去,jar jar聲,keep住啲菜熱,最後用通菜埋尾,啱啱好。

炸蝦球

啫啫通菜
2024-03-27 98 瀏覽
一行4人去深水埗買電腦野,行完之後係附近搵晚餐。見到有間酒樓感覺乾淨企理好地道就去試下。入到去坐位都幾闊落,餐牌有好多選擇。芥辣牛柳粒,本身諗住當開胃菜點知份量大大碟。我好怕食啲好乾身好靭既牛柳粒,但佢完全唔會,食落牛柳粒口感好軟又重牛味,芥末味都幾重,仲加左炸合桃伴碟👍🏻炸合桃超有驚喜。艷影蝦球,朋友好鐘意食蝦就點。每嚿都好大嚿,出邊嘅炸皮又薄又脆。入面係原隻大蝦肉,新鮮彈牙。椒鹽豆腐,一口大小剛剛好。入口皮又薄又脆包住軟滑豆腐口感一流!炸子雞(半隻),半集份量4個人食剛剛好,佢炸野真係值得相當出色,所以炸子雞都冇令人失去。本身雞肉就已經切好大大嚿,而且肥瘦適中。通菜,本身以為呢個會係最平平無奇。但餐廳嘅通菜係上枱之後先係客人面前用燒熱左既熱砂鍋炒香!除咗保持到熱度,仲好夠火候。

艷影蝦球

椒鹽豆腐,一口大小剛剛好。入口皮又薄又脆
包住軟滑豆腐口感一流!

通菜
通菜
2024-03-21 163 瀏覽
🍽 金豪酒家今日約咗個女出嚟食飯,個女問我食乜嘢,我想食大排檔的風味😋咁個女就帶我黎呢間餐廳食飯,雖然環境普通,但乾乾淨淨,菜款都好多。➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰🔱 龍躉兩味 $328🍒清蒸班頭腩班腩新鮮,肉質鮮嫩,味道非常好。🍒翡翠炒球西芹炒班球,班球好新鮮,西芹夠鑊氣真係好有大排檔嘅味道。🔱金豪和味雞 $368隻雞非常之好食,肉質實淨雞味好香,點埋啲姜茸,非常好味。🔱豉油王鵝腸 $138鵝腸新鮮爽脆,鵝腸充滿豉油王嘅香味,好正👍🔱上湯浸菠菜 $88菠菜浸入上湯里面,清甜嫩滑湯汁味道濃郁,啖啖鮮甜。
🍽 金豪酒家
➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
🔱 龍躉兩味 $328
🍒清蒸班頭腩
班腩新鮮,肉質鮮嫩,味道非常好。

🍒翡翠炒球
西芹炒班球,班球好新鮮,西芹夠鑊氣
真係好有大排檔嘅味道。

🔱金豪和味雞 $368
隻雞非常之好食,肉質實淨
雞味好香,點埋啲姜茸,非常好味。

🔱豉油王鵝腸 $138
鵝腸新鮮爽脆,鵝腸充滿豉油王嘅香味,好正👍

🔱上湯浸菠菜 $88
菠菜浸入上湯里面,清甜嫩滑
湯汁味道濃郁,啖啖鮮甜。
2024-03-19 146 瀏覽
🚩金豪酒家深水埗大排檔又有新選擇‼️室內冷氣環境就算夏天都好啱嚟😌而且環境企理,唔會嘈喧巴閉🤭〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈龍躉兩味 $328✨清蒸班頭腩✨翡翠炒球龍躉肉有嚼勁,肉厚新鮮西芹幼嫩爽脆,清清淡淡都唔錯另外一款蒸班頭腩,滿滿的膠原蛋白魚皮好Q彈🌈金豪和味雞 ((掛住食唔記得價錢有啲似鹹雞,齋食都已經夠味道雞皮超級薄,肉唔粉霉配埋薑蔥,送飯一流😎🌈豉油王鵝腸 $138我的最愛‼️有大量芽菜墊底,吸滿鵝腸精華鵝腸唔會好多膏,夠爽脆無異味🌈上湯浸菠菜 $88啲湯和味到可以飲曬🤭菠菜份量好多又唔油膩女仔一定要食多啲菠菜啊‼️
🚩金豪酒家
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈龍躉兩味 $328
✨清蒸班頭腩
✨翡翠炒球
龍躉肉有嚼勁,肉厚新鮮
西芹幼嫩爽脆,清清淡淡都唔錯

另外一款蒸班頭腩,滿滿的膠原蛋白
魚皮好Q彈

🌈金豪和味雞 ((掛住食唔記得價錢
有啲似鹹雞,齋食都已經夠味道
雞皮超級薄,肉唔粉霉
配埋薑蔥,送飯一流😎

🌈豉油王鵝腸 $138
我的最愛‼️
有大量芽菜墊底,吸滿鵝腸精華
鵝腸唔會好多膏,夠爽脆無異味

🌈上湯浸菠菜 $88
啲湯和味到可以飲曬🤭
菠菜份量好多又唔油膩
女仔一定要食多啲菠菜啊‼️
2024-03-16 149 瀏覽
今次有朋友推薦位於深水埗嘅酒家,在深水埗站D2出口行5分鐘就到,呢間酒家有齊中式小炒、涼菜同海鮮,可以滿足曬咁多人嘅喜好。餐廳酒樓嘅裝飾真係好經典,外表係一間平平冇奇的酒家,內裡卻充滿地道港式風味的海鮮大排檔。我哋嚟到嘅時候都好早,所以唔算好多人,但係坐咗一陣之後成個場爆曬!雖然佢有2間舖位,地方都算大,但人流非常多,座無虛席,如果真係想確保有位嘅話,最好都係打電話嚟訂枱。雖然晚市人多,但上菜速度都好快,而每碟份量都算多,味道都好有鑊氣,不會因為人多而影響質素。好味醬烤骨我以為係金沙骨之類(一字排),點知原來係將肉腩煮熟再淋上汁(係炆不似烤),做法有點和東坡肉相似,完全同個名不同,味道一般,上面放咗一塊大菠蘿,然後再用較剪幫你剪開。避風塘賴尿蝦肉沒想過瀨尿蝦不用自己剝殼(不用拆骨的確係很大的賣點),啖啖肉非常好食,賴尿蝦味好濃,肉質鮮味,同埋炸過嘅蒜一齊食真係好正。椒鹽鮮魷有避風塘賴尿蝦打頭陣,即時比下去,下次可以不用叫(似土魷多過鮮魷,個粉厚左啲) 沙薑凍豬手豬手係凍食的,無豬騷味,非常清爽有彈性,唔會過硬,亦唔會過冧,肉質鮮嫩,質感富含骨膠原有咬口,不太鹹,蔥辣椒好多,調味亦都相對

好味醬烤骨

避風塘賴尿蝦肉

椒鹽鮮魷

沙薑凍豬手
豬手係凍食的,無豬騷味,非常清爽有彈性,唔會過硬,亦唔會過冧,肉質鮮嫩,質感富含骨膠原有咬口,不太鹹,蔥辣椒好多,調味亦都相對很好,份量都幾多,不過就唔係好覺有沙薑味。

事頭婆炒麵
只是比一般水準好些,冇乜獲氣同埋比較濕,豉油皇炒麵不是間間都好食,金豪算是炒得不差,油量適中,香得嚟又唔油膩,麵身爽彈,鹹味適中,仲有好多芽菜,加埋店主提供嘅辣醬,味道可以。

啫啫通菜
店員用一個燒紅左嘅煲即時在客人面前將通菜倒入煲內爆炒,隨即咋咋聲同香氣令人胃口大開,通菜唔會過粗糙,食落無渣而且仍然保持翠綠,連同蒜薑、辣椒、蝦乾爆香,非常惹味,鹹度適中,原來又真係好特別既一道菜。

蒜蓉粉絲元貝
勁大隻元貝,乾濕蒜一齊蒸,蒸嘅時間掌握得剛剛好,不會過韌,底部粉絲吸收了元貝和蒜汁的味道,味香濃,超級鮮味,非常滿足。

芥辣牛柳粒
真係第一次食,味道出奇好味,牛肉粒被芥辣醬包裹著,食落去有少少攻鼻,牛的質感較為韌,要咬耐少少先吞得,不過加埋沙律菜一齊食超正,並配上合桃點綴,確實唔錯。

豉椒蒸大鱔
肉質腍軟,我個人較喜歡食彈牙。

最後要讚一讚店員嘅服務態度良好,很有禮貌,佢哋都非常友善,除咗推介美味菜式,仲自動幫我哋換碟,服務態度真係好。唯一不好的就是上菜速度好快,食物味道水準一般,唔算太好食,但唔難食,唔好期望咁高。坐的地方比較窄,交通算方便。總括一句不妨試試豬腳及炒麵。
2024-03-14
2024-02-19 529 瀏覽
臨近新年,約咗屋企人去深水埗金豪酒家食飯,屋企人住喺深水埗已經有10幾年,佢哋推薦應該係比較抵食兼大件鮮麻花甲花甲碩大,鮮味無比,味蕾綻放麻而不辣,具備恰到好處之辣度讓人吮指回味,爽口鮮甜芥辣牛柳粒牛柳粒嘅味道,芥辣小小嘅鹹味同埋牛柳都幾夾艷影蝦球可以睇到金黃鬆脆大大粒蝦球一咬落去真係脆卜卜非常彈牙避風塘炒蟹.蟶子海鮮孖寶到香港中式酒家必點海鮮🦞,其中代表必然是避風塘炒蟹,滿滿一盤金黃炸蒜肉蟹藏於其中,蟹肉飽滿,鮮甜味美龍躉兩味- 清蒸斑頭腩,翡翠炒球今晚蒸咗條龍躉,做咗個清蒸斑頭腩,翡翠炒球,個人鍾意炒龍躉多一啲,龍躉肉質較實,炒完鑊氣十足食埋佢哋個招牌蛋炒飯非常滿足,金豪餐廳性價比真係比較優質,因為聚餐加埋都係2000左右,屋企人果然冇介紹錯

鮮麻花甲

芥辣牛柳粒
牛柳粒嘅味道,芥辣小小嘅鹹味同埋牛柳都幾夾

可以睇到金黃鬆脆大大粒蝦球一咬落去真係脆卜卜非常彈牙

避風塘炒蟹.蟶子海鮮孖寶

龍躉兩味- 清蒸斑頭腩,翡翠炒球

2024-02-17 317 瀏覽
趁住新春假期,相約老同事聚舊,當然要啤啤大家最愛既blue girl $36/支。(都唔記得飲咗幾多支🥳,估計有5、6支)。🧧紅燒乳鴿$68 x 3隻,一般水準,冇乜特別,算係大隻。🧧蒜蓉豆苗$88:油比較多,蒜蓉大粒。🧧上湯中蝦伊麵底$228:唔抵食只有5隻蝦,伊麵又唔多。🧧白芍牛頸脊$208:有芽菜底,味道冇乜特別。🧧菠蘿生炒骨$148,都頗貴,配菜多肉少。細路唔夠食結果order多一碟,還要提點服務員要多生炒骨。結果第二點真係多啲生炒骨。🧧富貴花(西蘭花)炒帶子$238:算係多帶子多西蘭花。🧧椒鹽瀨蝦肉$268,價錢貴、味道一般。🧧蒜蓉粉絲蒸蟶子皇$58隻x7隻:夠大隻,但係蒜蓉唔夠。🧧事頭婆炒麵$98:加埋辣椒醬夠惹味。總結:味道偏淡,食完唔口渴,但係價錢偏高,人均消費$393。

🧧紅燒乳鴿$68 x 3隻,一般水準,冇乜特別,算係大隻。

🧧蒜蓉豆苗$88:油比較多,蒜蓉大粒。

🧧上湯中蝦伊麵底$228:唔抵食只有5隻蝦,伊麵又唔多。

🧧白芍牛頸脊$208:有芽菜底,味道冇乜特別。

🧧富貴花(西蘭花)炒帶子$238:
算係多帶子多西蘭花。

🧧椒鹽瀨蝦肉$268,價錢貴、味道一般。

🧧蒜蓉粉絲蒸蟶子皇$58隻x7隻:夠大隻,但係蒜蓉唔夠。

🧧事頭婆炒麵$98:加埋辣椒醬夠惹味。

2024-02-16
見到有網友介紹深水埗金豪酒家,晚市做緊推廣都幾抵食,又過嚟呢邊睇吓見到佢哋原來有兩個舖位,睇嚟受街坊追捧沙薑豬手新鮮沙薑同埋沙薑粉來煮,帶香香薑嘅味道,豬手嘅質感富含骨膠原,用嚟做開胃小菜係一個非常唔錯選擇鮮麻海甲花甲肥美鮮嫩、富有彈性,肉質滑順,烹製後入口麻辣香醇濃郁,芥辣牛柳粒牛柳粒粒嫩滑,嚼勁十足油脂分布非常均勻,加埋大人細路都鍾意嘅芥末醬,非常惹味艷影蝦球蝦肉裹上粉漿,經油炸後打造出內爽外脆口感,最後加上沙律醬包裹其中,沙律醬Sushi甜甜咬落有爽口新鮮嘅大蝦🍤冇得頂!避風塘講求鑊氣,每一口避風塘炒蟹都帶有炸蒜,會更加香脆,蟹肉飽滿,鮮甜味美,另外孖寶仲有炒蟶子,肉厚而且鮮嫩爽口,啖啖肉,肉質鮮甜龍躉兩味- 清蒸斑頭腩,翡翠炒球一條龍躉配兩種食法,清蒸及炒破球,各有滋味! 蒜蓉蒸頭腩鮮甜嫩滑,啖啖肉,配上金銀蒜蒸過後,更為散發魚味鮮香

沙薑豬手

鮮麻海甲
花甲肥美鮮嫩、富有彈性,肉質滑順,烹製後入口麻辣香醇濃郁,

龍躉兩味- 清蒸斑頭腩,翡翠炒球

2024-02-04 331 瀏覽
今日嚟到這家餐廳,一坐低我已經餓到發慌,第一樣我哋點嘅係沙姜豬手。佢哋嘅豬手真係做得掂啊,每一啖都彈牙咬落去帶有微微的辣,簡直係完美嘅開胃菜! 再講下好味醬烤骨,幾時食都唔會悶,五花腩肉質香軟得嚟又帶啖啖肉感👌🏼,佢啲黑椒汁香辣過癮,真係幾有食指大動。跟住係一碟清蒸斑頭腩,新鮮得滑到跳舞🐟,一啖啖嘅魚肉,清甜得黎又富有彈性,鼓油同魚汁完美融合,每一啖都覺得自己飄咗上天。海鮮孖寶,呢個係實實在在嘅人間美味😍,特別係避風塘螃蟹同新鮮大聖子,啲聖子肉質鮮美,螃蟹又炸到外脆內軟,係我食過最惹味嘅。最後係事頭婆抄麵,講真,呢度嘅炒麵真係香得嚟又唔油膩,每條麵都炒得金黃有鑊氣,加埋辣醬真係再好唔過。下次一定要再嚟轉轉吓,老實講,有啲一試難忘啊!🥢