2021-02-19 5051 瀏覽
我到西九中心購物後,沿路漫步到闊別兩年多了「嘉頓餐廳」,再次享用下午茶。燒牛肉潛艇配薯條、熱咖啡$50~~沒料到下午茶的潛艇可不小,幸好我還未有用午膳,現在下午茶當午餐都吃得很飽。潛艇裏的燒牛肉有四片,很有肉味,潛艇麵包烘焙得非常香脆。蝦多士配熱咖啡$50~~香脆蝦多士裏有火腿片與很少的蝦仁,兩年前的蝦多士下午茶至今都沒有加價。香滑的芝士蛋糕跟餐可享半價$15,自然要嘗試了!免加一,人均消費$56,食物品質是不錯,更喜歡是這裏的環境,餐桌間有寬敞的距離,儘管在樓底不高的閣樓,也沒有一般餐廳的壓迫感,而且地方光猛整潔,下午茶價錢合理。

熱咖啡

燒牛肉潛艇配薯條、熱咖啡$50~~
潛艇裏的燒牛肉有四片,很有肉味,潛艇麵包烘焙得非常香脆。

燒牛肉潛艇配薯條熱咖啡

蝦多士配熱咖啡$50~~
香脆蝦多士裏有火腿片與很少的蝦仁,
兩年前的蝦多士下午茶至今都沒有加價。
蝦多士

香滑的芝士蛋糕跟餐可享半價$15,自然要嘗試了!

2021-02-18
蝦多士
2021-02-11 2772 瀏覽
知道這裏有餐廳,一直想試,今日特別走過來食午飯,以為會少人,誰知道沒有訂位的話,需要等位,一等就15-20分鐘。最後安排了一張大圓枱,末有叫套餐,反而試了行政午餐,7成熟西冷牛扒及5成熟牛柳配意粉。一忌廉湯,一羅宋湯,套餐更配有餐飲及啫喱作甜品。食物方面:羅宋湯係麻麻,沒有羅宋湯味道,但餐包軟熟又熱,有麥味,果然係做麵包起家。主菜牛柳十分出色,剛好5成熟,肉質稔,有咬口;較西冷好味。而意粉亦煮得恰到好處,彈牙。餐茶要了齋啡,味道剛好,唔苦,啫喱亦好味,但凍檸茶就太熱。估唔到麵包以外,食物都十分出色。
2021-02-11
用餐優惠
優惠券
今日想搵個可以同朋友傾偈嘅地方!尼渡會係唔錯嘅選擇!枱與枱之間好多空間但唔可以太晏去!因五點半一定要離開餐廳!下午茶餐~拿破侖雞絲抄意粉🍝($56)~唔值尼個價份量唔算多!雞絲唔多亦唔好食!普通雪藏雞味個汁偏甜最後叫人比啲芝士粉蓋一蓋啲甜味下午茶餐~燒牛肉潛艇跟薯條🍟($50)~反而尼個幾好食薯條即炸
但唔可以太晏去!因五點半一定要離開餐廳!

下午茶餐~拿破侖雞絲抄意粉🍝($56)~唔值尼個價
份量唔算多!雞絲唔多亦唔好食!普通雪藏雞味
個汁偏甜
最後叫人比啲芝士粉蓋一蓋啲甜味

下午茶餐~燒牛肉潛艇跟薯條🍟($50)~反而尼個幾好食
薯條即炸
2020-11-01
2020-10-15 2454 瀏覽
10月2日(星期六)嘉頓食品,相信大人細路哥都啱食,同屬不少人兒時小食。餐廳入口旁邊放咗張細枱。最吸睛梗係生命多士爐,好iconic,好可愛。行懷舊西餐路線餐包細細個、好食到震。餐牌有好多選擇售價由$88到$160有找。之前幫襯試過魚都唔錯,今次想試其他款式。我哋揀咗🐔牛豬。知道佢哋portion 超大,決定牛肩配薯菜。咖喱雞扒唔柴唔死實;咖喱汁香濃可口,送飯一流。焗豬扒飯做得唔錯,飯香乾身唔會油淋淋牛肩軟冧冧冇羶味,要讚佢地薯菜。雖然未至於熱辣辣有煙出,絶對唔係凍冰冰攤咗好耐果種;幾新鮮不過三款之中個人認為咖喱略勝一籌馬荳糕清爽香甜,不愧餅食專家。
10月2日(星期六)
嘉頓食品,相信大人細路哥都啱食,同屬不少人兒時小食。

行懷舊西餐路線

餐包細細個、好食到震。餐牌有好多選擇

焗豬扒飯做得唔錯,飯香乾身唔會油淋淋
不過三款之中個人認為咖喱略勝一籌
馬荳糕清爽香甜,不愧餅食專家。
  • 餐包
  • 甜品
2020-07-14 2385 瀏覽
真係一日唔死一日都有新鮮事。 遮住咗香港咁耐都以為自己好熟香港啲餐廳, 大概都知道邊度有邊條街有啲乜嘢食, 點估到 原來嘉頓麵包廠入面都有間鮮為人知嘅餐廳! 話說有一次同個響深水埗住嘅朋友, 佢同我介紹話不如去嗰度食下午茶, 我起初以為呢一間普通嘅cafe, 嘩點知原來嘉頓嗰個餐廳咁鬼大, 仲要係非常之舒服同埋幽雅, 而且啲嘢食都唔係話好貴。 我食過煙三文魚潛艇, 嘩條魚幾新鮮, 薯條炸得好脆, 咁嘅質素都係50蚊咋喎。最大嘅重點就係, 餐廳環境又好又舒服又大, 最重要係唔迫, 一啲都唔逼人, 想坐邊就坐邊, 想坐幾耐就坐幾耐。 真係可以推介畀你嘅朋友一齊食。by the way如果你想買啲餅乾嘅話可以響嗰度買, 平過超級市場起碼四分一。

2020-03-14 2488 瀏覽
地方寬敞,坐得舒服,洗手間及環境整潔。食物方面,叫了吉列豬扒喇沙米線及雞絲意粉, 即叫即做,上枱時,熱氣迫人,美味可口。有餐廳服務,卻沒有收加一服務費 。見隔離枱豬手好大件,想留待晚餐廳再來食,惜服務員告知,晚市暫不營業。
地方寬敞,坐得舒服,洗手間及環境整潔。
有餐廳服務,卻沒有收加一服務費 。
2019-09-23 3365 瀏覽
久聞深水埗嘉頓大廈內有一家不錯的嘉頓餐廳。今天路過,一嘗心願,發現原來真的值得推薦。外邊沒有大招牌,不問两聲的確難找。但內裡窗明几淨,地方寬敞,員工招乎有禮,不像置身於深水埗。午餐點了一個意大利焗猪扒飯,以$90之價錢,在深水埗來說是異數了。但能屹立多年,應該有一些本事。果然上菜見到两塊大猪扒,心想沒吃虧了。先嚐為快,果然稔滑,沒有雪藏、鬆肉粉味。撥開猪扒見到米飯焗得很乾身,沾了少量蛋槳,食落很香口;加上大量的番茄粒,和少量的洋蔥粒、波蘿粒,令整體感覺比較清新,不油不膩。餐湯有中西可選,那餐飲齋啡雖然不香濃,但也不澀;埋單又無加一,於願足矣!

2019-09-22 2345 瀏覽
常聽說嘉頓餐廳下午茶好full, 今天行過有位,於是去try try。食物類型有十款左右,我們選了二人tea set and 炸豬扒喇沙米缐,喇沙米缐湯幾香、辣,可惜正當吃豬扒的時候,竟然發現2條頭髮一拼炸了。伙計於是重新再炸另一塊,並免費了該歺給我們。但印象分已扣了一截。而二人set 的分量也ok,有8款不同種類可試,味道還不錯。最後埋單時,我沒有給tips, 簽卡核對後,伙計將我的卡及信用卡收據丟在枱面,是𣎴禮貌的做法,需要改善一下!

2⃣️人set
2⃣️人set
2019-08-28 1989 瀏覽
踏上樓梯走到閣樓,推門而進,人聲沸騰,坐無虛席,幸好我們已預訂了。麵包 - 帶著微暖且軟熟。.羅宋湯 - 很喜歡熱度足夠,有少許辣更添滋味。常餐A - 並不是常遇見的早餐午餐常餐特餐之茶餐廳款式,這裡是西式。瑞士豬扒拼北海道帶子 - 帶子非常一般,豬扒大塊且味道不錯。常餐B香草鮮什菜斑片炒意粉 - 意粉帶彈性,什菜較魚塊的份量多,感覺上較為健康,目測好像有點油,吃下卻不然。行政特餐法式香草羊架配甜黑醋汁 - 或許是住家菜很少吃到羊肉吧?所以幾乎每次在外用膳時,有羊肉的話,必然是首選,點了五成熟的,羊架外層酥香,內裡好似生了點,幸好我們也不怕吃太生的,還感覺肉很嫩呢。伴著同上的薯條,應該是剛炸起的,非常熱燙,內裡的薯蓉非常綿滑。喜歡這裡每碟菜式也有大堆什菜伴著,沒太多調味,清新啊。椰汁糕 - 甜品是白皚皚的她,非常冰凍,應該是從雪櫃拿出來後,便立即奉客吧?質地亦滑溜得很,大愛。

麵包 - 帶著微暖且軟熟。
羅宋湯 - 很喜歡熱度足夠,有少許辣更添滋味。

常餐B

行政特餐

喜歡這裡每碟菜式也有大堆什菜伴著,沒太多調味,清新啊。

2019-06-25 1787 瀏覽
很久以前來過一次吃晚飯,印象中服務很好,食物也可以,這次重來,服務依然很好,但食物就好像不及上次。點了一個本月午餐推介,燒烤醬燒美國農場豬仔脾寸骨,另點了一個常餐,紅酒牛肉焗意粉,兩個午餐都包括湯、麵包、甜品和飲品。湯可選羅宋湯或中式例湯,我們都選了羅宋湯,覺得羅宋湯的蕃茄味不足,不夠好喝。麵包暖暖的,很好吃,不愧是嘉頓出品。主菜來了,豬仔脾寸骨不太好吃,首先是醬汁不足,其次是肉質很奇怪,怎樣奇怪?就是肉很軟,但咬上去有種不天然的感覺,好像是加了什麼鬆肉粉令肉質變軟似的。意粉較好吃,起碼夠醬汁,不過醬汁也是蕃茄味不足,我自己加了點茄汁,立即食慾大增。飲品點要凍檸檬茶,味道正常,另一杯點了凍咖啡,奶太多,咖啡味不突出。甜品是雪米糍,共4個,有兩個是芒果味,一個是黑芝麻味,最後一個是綠茶味,芒果味最好吃。這兒環境不錯,地方大,顧客少,不似一些餐廳又擠迫又嘈吵,可以寧靜地享受一頓舒適的午餐。不過今天的空調不太足夠,我們請侍應調節,她很有禮貌地說已調至最大,並向我們致歉。此外,整個用餐過程中,侍應都非常有禮,給人很舒服的感覺。另外一提,在網上登記成為嘉友會會員(免費的),用餐有九五折優惠。
麵包暖暖的,很好吃,不愧是嘉頓出品。
2019-06-18 2688 瀏覽
本來這間餐廳是叔叔和爸爸推薦的,他們說下午茶環境寫意都不錯,所以今晚就試吓在這裏晚餐。一上到去有一半地方沒有開門,所以是關着燈的。餐牌看一看不算便宜,不過都滿期待。點了一客三文魚扒,想加錢轉酥皮湯,女侍應態度囂張說:「這是要加錢的喎。」另外想三文魚扒配意粉,都是要加$12,女侍應再三強調這個要加錢。餐飲我亦轉了做果汁又是要加$6,女侍應態度一如以往的囂張,真是令我覺得十分氣憤,是絕對不能接受的態度。平時食開一個晚餐200至$300絕對不是問題,但真是很不喜歡這個女侍應的態度。說到食物質素亦普遍偏差,絕對接受不了這個價錢吃這種東西。三文魚扒完全是熟透了,我覺得煮冰鮮三文魚都不是最大問題,而是煮到乾爭爭,醬汁又不夠,我和堂細佬吃了一半就放棄。酥皮湯的酥皮不夠牛油香,還有陣酸味。海鮮湯大量的麵粉,其實也太偷工減料吧!甜品是OK的。絕對不會再來,更好食的寧願到附近的美荷冰室,還在想嘉頓是打本土主意,真是大失所望!

餐牌看一看不算便宜,不過都滿期待。

說到食物質素亦普遍偏差,絕對接受不了這個價錢吃這種東西。

甜品是OK的。

2019-06-08
2019-04-08 1631 瀏覽
Lunch好多人食,差唔多坐滿。$88一個餐有香蒜大蝦炒意粉,好淡好似醫院病人餐😂餐包ok,暖的!餐湯幾好飲。不過主菜麻麻麻,甜品係桂花糕,好似啫喱糖😂😂😂
Lunch好多人食,差唔多坐滿。
$88一個餐有香蒜大蝦炒意粉,好淡好似醫院病人餐😂

2019-04-08 1545 瀏覽
星期日要返工,本來真係覺得好灰。中午放咗工之後,心血來潮,約咗個要有緣先約到嘅靚仔大師食下野吹下水,舒緩一下緊張嘅情緒,同埋疲倦嘅心靈本來想去的餐廳原來已結束營業,所以行行下就去左呢度,佢有cafe 同餐廳,結果我哋憑感覺揀左餐廳。入到去覺得環境舒服清靜,見到二人set 下午茶就二話不說揀左佢。老實講,食物質素味道普普通通,但佢勝在環境舒服、員工友善、氣氛輕鬆愉快,係一個好relaxing 嘅空間下次我會再去,但我未必會再揀二人set afternoon tea,因為都想試下其他下午茶

2019-03-20 1404 瀏覽
既然大家都對嘉頓咖啡店有興趣☕️就秀一秀🍰嘉頓hightea🍰的真面目😄就是全部都是餡餅🥧與蛋糕🍰🧁🎂😆由於餐牌上沒有相片,一看到時有怎麼全都是餅的感覺🙈🤣 不過這就是嘉頓的名菜啦😌雖然盤上有咸點與甜點,但感覺與口感還是過於單一化🙄如果咸甜可以有些香口的食物如雞翼等便會更吸引💕結果我們努力地吃了幾個,便全部打包😆不過如果西餅愛好者,或者一大班人去仍可以試試!小火子很喜歡hightea (他說是塔☺️)🥧🧁🍗🍤酒店的hightea當然捨不得帶他去💸💸所以我還是喜歡找些平民版的😎一起開心一下😆😋🌈埋單大約$140,其實也很實惠,不過如果想吃甜點,我還是比較推介樓下的☕️嘉頓咖啡店☕️🤣還有溫馨提示:嘉頓餐廳不接受穿拖鞋人士內進啊!
既然大家都對嘉頓咖啡店有興趣☕️
就秀一秀🍰嘉頓hightea🍰的真面目😄

就是全部都是餡餅🥧與蛋糕🍰🧁🎂😆
雖然盤上有咸點與甜點,
但感覺與口感還是過於單一化🙄
如果咸甜可以有些香口的食物如雞翼等便會更吸引💕
結果我們努力地吃了幾個,便全部打包😆
不過如果西餅愛好者,或者一大班人去仍可以試試!

小火子很喜歡hightea (他說是塔☺️)🥧🧁🍗🍤
酒店的hightea當然捨不得帶他去💸💸
所以我還是喜歡找些平民版的😎
一起開心一下😆😋🌈

還有溫馨提示:嘉頓餐廳不接受穿拖鞋人士內進啊!

2018-10-17 2737 瀏覽
成日經過嘉頓,但唔知原來上面有餐廳,今次係朋友話我知,我先知。我地兩個月星期日十二點左右,係下面reception 問有無位,好彩有位唔使等,即時可以上去。入到去,環境都幾好,幾乾淨。白色的枱布,一排刀叉匙。一打開menu,都幾多野食選擇,但價錢都唔平,一個行政套餐都要百零二百蚊,而且呢度都幾多規矩,著拖鞋係唔俾入的!我地order 左2個常餐,一個豬扒意粉和一個龍脷柳薯菜常餐,兩個加埋170幾蚊,唔係平,常餐有湯、餐包、主菜、甜品、飲品,果日中湯係霸王花湯,西湯係羅宋湯,湯都幾好飲,但豬扒意粉同龍脷柳都麻麻地,甜品係綠色jelly,好普通。如果大家只係想試一下,我個人覺黎食下午茶會抵d,始終呢個係食氣氛環境,唔好對d食物有太大期望。