2023-10-12 408 瀏覽
落單之後5分鐘送到🫢但個咖喱又真係熱架喎😳Curry lamb有成7-8塊羊,好抵食,完全冇嚡🤩不過偏鹹🙈層次唔算好多,算係中辣,質地似係偏巴基斯坦嘅咖喱Paratha又係好大方咁比左8塊😳好啱我口味🤩淡淡嘅麥味雖然唔算好條條分明,但佢唔係好油🤩Beef samosa🌚🌚唔鐘意😕微温,皮有啲漿口😕重點係啲餡有啲怪味😨😨唔識講🙈同埋好鹹😕😕Indian tea🌚好甜,無乜茶同香料味😕
落單之後5分鐘送到🫢但個咖喱又真係熱架喎😳

Curry lamb
有成7-8塊羊,好抵食,完全冇嚡🤩不過偏鹹🙈
層次唔算好多,算係中辣,質地似係偏巴基斯坦嘅咖喱

Paratha
又係好大方咁比左8塊😳
好啱我口味🤩淡淡嘅麥味
雖然唔算好條條分明,但佢唔係好油🤩

Beef samosa🌚🌚
唔鐘意😕
微温,皮有啲漿口😕
重點係啲餡有啲怪味😨😨唔識講🙈同埋好鹹😕😕

Indian tea🌚
好甜,無乜茶同香料味😕
2023-08-20 848 瀏覽
又是我們倆口子的咖喱時間了。而且,漸漸地,我們發現,深水埗既咖喱餐廳,雖然未必間間都坐得舒服,而且又好大排檔 feel,但勝在是又平又抵食。搞到我地兩個,除為了找全是素食的印巴餐廳之外,我們都是以深水埗一帶既 Curry House 為首選了。這一次,我們來拜訪這時常出現在我們眼前,但又從未入過去的《喀什米爾咖喱屋》一試。呢一間,就的確係好大排檔 feel 啦。經常過門而不入的原因,就是因為這兒真係太過大排檔,什麼都放在門口,令我們以為這店沒有堂食。有次,太太路過買咖喱角時,細心看見到店內的確係有幾張檯可以堂食的啊。於是,在某一天,我同太太二人來到深水埗時,就決定入來此小店,試下這兒的咖喱。我同我太太最喜愛的南亞小食,薯仔咖喱角 (Samosa),絕對是第一位。酥香的脆皮已經是非常之吸引。饀只是單純的薯蓉同青豆,內含咖喱粉所以吃入口時有點點的辣,亦因為有咖喱香料在內,味道非常之香,熱辣辣地吃一個,香辣感十足。太太食咖喱角已經夠,所以我只點了一個咖喱餐。我點的是羊肉咖哩 (Mutton )。這兒的咖喱,比起其他地方的跟餐咖喱更濃香。單看色水,就知道這咖喱多放了香料,再者,配合了羊肉,味道

太太食咖喱角已經夠,所以我只點了一個咖喱餐。我點的是羊肉咖哩 (Mutton )。這兒的咖喱,比起其他地方的跟餐咖喱更濃香。單看色水,就知道這咖喱多放了香料,再者,配合了羊肉,味道更加之濃香。跟餐是伴以一個炒飯的,吃起來,味道更濃香。
單試飯是不夠的,因為咖喱配包才是皇道。也許是根據不同地區飲食文化的關係,店員極力推介給我們的,是 Lachacha Paratha 油酥烤餅。這烤餅,入口時,煙韌感豐富,太太不沾汁食,味道酥香。我就沾上了咖喱汁,再夾一舊羊肉一起放入口,濃濃香香的咖喱羊,配合了酥香煙韌的烤餅,好味到難以用文字去形容。
跟餐的印度炒飯 Biryani 也是非常出色的。首先,店方真係用上了印度米去炒,飯質一絲絲的,炒飯就是要這一種粒粒分明的口感。我加了咖喱汁同羊肉一起去吃,米香,肉香,咖喱香,一啖過,十分之可口。
最後,是我們的餐後飲品。我同太太都要了印度奶茶。望後去,同香港的奶茶分別不大。但飲落口,就 feel 到此茶加了南亞的香料在內。比較之下,我更喜歡更香,味道帶少少 spicy 的 masala tea。
食物質素唔錯,味道當然也不錯。只是用餐既環境就真係大排檔左少少。剔除呢一個因素,整體上,是吃得開心的。此外,suprise 地,當日同場用餐的,全是年青貌美的大學女生。
2023-08-03 444 瀏覽
行過深水埗見到有間巴基斯坦咖喱餐廳,比佢d好香嘅咖喱味吸引咗我入去。於是我就入去試咗個咖喱牛腩飯。係呢度做嘢嘅巴基斯坦朋友原來全部都識講廣東話👍🏻仲要係溝通冇問題。佢個咖喱用上非常之多嘅香料去煮,咖喱汁內非常之香嘅香料味道。而牛腩係用上優質嘅部位,非常之淋同好食。餐廳內佔咗一半係香港人🤣由此可見,香港有幾鍾意食咖喱👍🏻另外如果唔想食飯嘅朋友,可以叫薄餅配咖喱。佢個薄餅都非常之出色。有唔同味道嘅薄餅。可以比大家去選擇
行過深水埗見到有間巴基斯坦咖喱餐廳
2023-02-10 1087 瀏覽
馬薩拉咖哩羊肉 Lamb Masala🐏送白飯/薄餅 💰75 ❤️‍🔥8/10分好惹味,少辣,咖哩味好重,creamy口感,加埋洋蔥同蘿蔔層次更豐富🤤略嫌羊肉少得濟,兼有幾舊碎骨🥲油酥餅🫓(圖三)💰15 ❤️‍🔥8/10分無普通薄餅咁韌,有啲酥皮,我覺得好食過薄餅〰️但份量好少,幾啖食哂🫠巴基斯坦芒果汁🥭 💰18/杯 ❤️‍🔥6.5/10分好甜,但配咖哩,中和翻個種辣我又ok接受到,少少似罐裝芒果汁嗰種味,但都飲得出有芒果🫡⚜️兩人食 免加一 共$108⚜️整體性價比 8/10分就咁一個羊肉set其實都夠兩人食,薄餅食得多好濟,所以都幾抵食🤘🏻
馬薩拉咖哩羊肉 Lamb Masala🐏
送白飯/薄餅 💰75 ❤️‍🔥8/10分
略嫌羊肉少得濟,兼有幾舊碎骨🥲

油酥餅🫓(圖三)💰15 ❤️‍🔥8/10分

巴基斯坦芒果汁🥭 💰18/杯 ❤️‍🔥6.5/10分

⚜️兩人食 免加一 共$108
⚜️整體性價比 8/10分
2022-04-21 1610 瀏覽
下午行過深水埗,長沙灣道同欽州街交界,見到一間由巴基斯坦人開嘅咖哩店,門口有餐牌寫住可以買薄餅 咁就諗住試下買咗塊油酥餅, 油酥餅即場製作,不過職員全程無用手套,收錢同埋製作、搓麵粉,製造嘅過程,都係用同一隻手,過程之中亦無戴口罩 ,喺疫情之下,仍然咁唔衛生,等候嘅時候,亦唔見好多人幫襯,以後都唔會再買,味道唔見得好食。
2022-04-19
5 分鐘 (外賣自取)
2021-10-20 1607 瀏覽
第一次係深水埗食咖哩,以往都係尖沙咀果幾間食開。裝修雖然陳舊,但食物真係有驚喜。今次叫左個咖喱羊肉炒飯($60)同酸乳酪($15),估唔到份量咁大,真係夠飽肚。飯方便炒到好乾身又有少辣,入口一流。羊肉份量足料,絕不欺場。翻食指數
第一次係深水埗食咖哩,以往都係尖沙咀果幾間食開。
裝修雖然陳舊,但食物真係有驚喜。
翻食指數
羊肉咖喱炒飯
2021-10-18
羊肉咖喱炒飯
2021-09-16 1134 瀏覽
每次去素年食午餐,都會經過呢間唔係太起眼嘅咖喱小店,店外店內裝修都比較殘舊,餐具整潔度一般,環境狹窄,試過今次咁有特色嘅咖哩之後,下次應該會試吓其他薄餅算喇,有啲想試香蕉薄餅,感覺幾吸引。每款咖哩跟白飯或者薄餅,我哋叫薄餅點咖哩汁食,薄餅幾香唔錯,唔會吃到成手油淋淋,不過齋食薄餅就寡左啲。以下係我對呢度嘅咖哩排名: 馬薩拉咖喱雞柳$75- 推介!唔好被紅卜卜嘅賣相嚇跑,我唔係太食到辣都可以接受,咖哩汁入面有好多洋蔥、番茄茸,惹味可口,雞柳肉質乾左啲。菠菜咖喱印度芝士$70- 賣相唔吸引,食都麻麻地,質感好似菠菜糊仔加辣味,一粒粒芝士好淡,同菠菜咖哩汁融合唔到。咖喱牛腩$60- 就係平時嘅咖哩牛腩味道,冇椰香味。牛腩大大舊,冇其他配料,比較普通。
馬薩拉咖喱雞柳$75

菠菜咖喱印度芝士$70
咖喱牛腩$60
馬薩拉咖哩雞柳
菠菜咖哩印度芝士
咖哩牛腩
2021-09-10
2021-06-29 1191 瀏覽
街坊話哩間喀什米爾咖喱,除左薄餅同馬沙拉(姐係其中一種咖喱)仲有其他好野食,其實我之前份工係印度公司,有埋廚師每日lunch 煮飯比印度員工食,有時會痴佢地食,之後出去食印度野就覺得唔同味,不過哩間唔係印度風,而係巴基斯坦風味,我記得佢地以前有養貓,但比人偷走左......今次試既係羊肉炒飯,係點男人去買,我攤係梳化等食,因為扭傷腳行唔到,一打開飯盒,嘩,咩料.d 飯多到爆曬盒,d 飯滿到直頭有埋盒蓋個方形角,拎左一碗出黎仲有咁多,羊肉份量超多,有羊味而唔騷,濃厚香料沾滿長身既飯粒,好味,係咁食係咁食,都仲有一大盒,可以分三餐啦.
街坊話哩間喀什米爾咖喱,
除左薄餅同馬沙拉(姐係其中一種咖喱)
仲有其他好野食,
其實我之前份工係印度公司,
有埋廚師每日lunch 煮飯比印度員工食,
有時會痴佢地食,
之後出去食印度野就覺得唔同味,
不過哩間唔係印度風,
而係巴基斯坦風味,
我記得佢地以前有養貓,
但比人偷走左......
今次試既係羊肉炒飯,
係點男人去買,我攤係梳化等食,
因為扭傷腳行唔到,
一打開飯盒,嘩,咩料.d 飯多到爆曬盒,
d 飯滿到直頭有埋盒蓋個方形角,
拎左一碗出黎仲有咁多,
羊肉份量超多,有羊味而唔騷,
濃厚香料沾滿長身既飯粒,
好味,係咁食係咁食,
都仲有一大盒,可以分三餐啦.
羊肉炒飯
外賣自取
羊肉炒飯
2020-07-09 2672 瀏覽
深水埗除咗2間電腦商場出名買電腦配件外,周圍仲有好多好嘢食,一場嚟到,當然唔會買完就走💪今晚揀咗一間由南亞裔主理嘅食店,食店面積很小,只得十多個座位,亦無阻它的受歡迎。分別點左牛肉卷餅、咖喱羊肉、串燒雞柳。牛肉卷餅$20熱辣辣牛肉卷餅,一啲都唔嚡口,而且充滿孜然粉及小茴香的一香味。串燒雞柳$55這個是由熱辣辣的鐵板盛著上枱,雞胸肉雖然被紅色的香料醃製,可不是辣椒,而且肉質都算嫩,唔會有柴皮感覺。咖喱羊肉$65每口咖哩充滿香料味道,辣度啱啱好,羊肉食落冇羶味,配埋薄餅冇得頂。
深水埗除咗2間電腦商場出名
分別點左牛肉卷餅、咖喱羊肉、串燒雞柳。
牛肉卷餅$20

串燒雞柳$55

咖喱羊肉$65
2019-10-11 2783 瀏覽
名字與福X街那邊原來一樣,因此碗具都是相似的,汁醬和那邊分店差不多,味道也不相伯仲。一份咖哩牛腩,一份咖哩雞加蛋,蛋挺吸味,但辣得夠香。咖喱牛腩還不錯,不算太瘦,有少許筋在內,而且,令到咖喱更具牛肉香。有時候咖喱雞其實未必比雞扒出色,因為咖喱雞都不會使用新鮮的雞,因此雞肉可能很乾,又或者間中會有碎骨;反而,如果使用雞扒,肯定沒有骨,或者雪氣不太強的話,比起雞件更加出色。沒鹹Lassi,甜了個普通的甜lassi,原來原味就像是普通杰乳酪。🤔份量不少,拿走了少許薄餅;翻叮那塊餅,就顯得較韌。😬兩間喀什米爾賣相及食物都差不多,但好像那一間的質素險勝。🤫

一份
咖哩牛腩,一份
咖哩雞加蛋,蛋挺吸味,但辣得夠香。

有時候
雞扒,肯定沒有骨,或者雪氣不太強的話,比起雞件更加出色。

沒鹹Lassi,甜了個普通的
甜lassi,原來原味就像是普通杰乳酪。🤔

份量不少,拿走了少許
薄餅;翻叮那塊餅,就顯得較韌。😬

兩間喀什米爾賣相及食物都差不多,但好像那一間的質素險勝。🤫
2K
2019-09-03 1656 瀏覽
這家餐廳是筆者經常幫襯的餐廳之一 , 食物既好味又便宜 , 除了裝修比較平實和座位逼狹之外 , 其他都沒什麼好挑剔 ~Menu ~Aloo Chana 咖哩薯仔鷄心豆 $50 : 此乃一家常菜 , 在印度、尼泊爾、巴基斯坦 ,家家戶戶都會煮來吃 , 但要煮得好吃也是頗需技巧的 .... 這家餐廳的廚師就煮得十分不錯 , 薯仔和雞心豆都煮得入味 , 且煮得剛剛好 , 粒粒見型 , 不會過腍也不會太實 ; 咖哩稀傑度煮得適中 , 味道香濃且辣而不燥 , 配飯或配烤餅都一流 ~本篇完 ~
Menu ~

本篇完 ~
2019-08-18 1287 瀏覽
店舖門口係廚房,用餐區在廚房後面,用餐區面積不大,只能夠坐到十幾人,當日中午十二點幾去到只有兩個人食梗飲,餐枱上的餐牌殘舊,當日天氣炎熱,冷氣唔夠,坐位亦都坐到唔舒服。店員識得少量廣東話,我點咗印度雜菜炒飯,偏油,幾乎沒有香料味,不過夠辣。可能因為客人不多,所以點菜後好快上菜。食到一半想飲水,但係店員話飲用水需要$7枝,因為唔飲唔得所以焗住要俾。應該唔會再有下次光顧,因為接受唔到最基本的飲用水都要收錢。

可能因為客人不多,所以點菜後好快上菜。

應該唔會再有下次光顧,因為接受唔到最基本的飲用水都要收錢。
印度雜菜炒飯
2019-08-12
2019-06-17 1412 瀏覽
在深水埗共有兩家喀什米爾咖哩屋,一家近地鐵站,另一家在政府合署對面(嘉頓方向),兩家的味道都好,不過我個人比較喜歡政府合署對面那家,因為人少D易D搵位。由印巴籍人士主理,味道像是比較正宗。在眾多食物中,我特別喜愛他的咖哩角、薄餅及芝士菠菜蓉。其實我好怕食咖哩角,因為在外邊食十居其九都不是熱的,所以味道一定差,但上次由於友人想食,唯有點了,點知竟然是熱的,掂晒,塊皮唔算太厚,裡面d薯仔都好味,推介!佢兩種薄餅(Naan同手抓餅)都好食,我自己會選原味。至於芝士菠菜蓉一向是我的最愛,用來點Naan真心好食,不過比起其他餐廳,在這裡食其性價比較高。
  • 咖哩角
  • 芝士菠菜蓉
2019-02-08 1577 瀏覽
當我經過該處附近長沙灣, 好想食咖哩幾時入去幫襯, 第一啖好似香不過發覺其實家呢唔係好新鮮有一浸雪櫃嘅味道,整體感覺不錯但係懷疑可能 放咗喺雪櫃都有幾日, 咖哩感覺係最緊要食完之後好口渴於是去其他地方買嘢飲, 下次我諗我唔會再去幫襯

2018-12-01 1273 瀏覽
路邊攤咖哩屋, 見到寫住印度咖哩角,好抵食, 好耐都冇食過薯仔角,但見到牛肉角, 就試下。印度姨姨遞上時,估唔到拿上手是熱的,同好大隻,兩隻已經一大袋,見咁有誠意即刻影番幅相推介下。食落又係驚喜,碎牛肉滿滿的塞到咖喱角脹卜卜, 絕對唔係空氣角,邊食係會有滿足感的。 在印度食野好平,呢個感覺來到香港。可惜其他咖喱不算特別平,諗去重慶咖哩,似印度地道,唔會專過來食。但如果經過好值得試。食完記得飲涼茶,因為好易喉嚨痛

牛肉咖喱角

食完記得飲涼茶,因為好易喉嚨痛

2018-11-27
牛肉咖喱角