2012-07-30 413 瀏覽
第一次去食 , 叫左金牌酸辣粉 + $8元 鹵肉 + $8 牛展 +$5前菜最失望 鹵肉 只有兩薄小件 , 一件全肥羔(冇食到),一件多肥羔 ; 牛展 只有3小薄片(還要像碎碎的)味道冇咩特別驚喜 , 份量驚嚇 , 一定唔會再去食囉

; 牛展 只有3小薄片(還要像碎碎的)

味道冇咩特別驚喜 , 份量驚嚇 , 一定唔會再去食囉
(非會員)
從美國來港4日,這因該是在香港吃過最差勁的一餐。服務態度極度惡劣,酸辣粉料超少的,小辣超級辣一點也不酸(不是我受不了,鹽酥雞我都吃大辣的)。還有,蒜泥白肉因該是蒜泥肥肉吧。對了,這家店對講國語和英文的客人非常歧視。我是在網上讀過一位知名臺灣博主對這家店的好評才特別來的。真是讓人非常失望,簡直是花錢買氣受。還好他們不收服務費因爲毫無服務可言。US visitor in HK for 4 days, this is THE worst meal of my visit. The service is the worst I've experience in the US/China&Taiwan. The wait staff is highly discriminatory against anyone who does not speak Cantonese, what gives? Also, the food is horrible. For the hot & sour noodles, they charge extra for "extra sour", which cons

US visitor in HK for 4 days, this is THE worst meal of my visit. The service is the worst I've experience in the US/China&Taiwan. The wait staff is highly discriminatory against anyone who does not speak Cantonese, what gives? Also, the food is horrible. For the hot & sour noodles, they charge extra for "extra sour", which consists of a small bottle of nothing but vinegar! I can make it at home for less cost and better taste. It cost me a $30HKD taxi ride to get here from Central. I only came because of a great online review by a famous Taiwanese blogger. I must say I've never been more disappointed. Good thing they don't charge a 10% tip, because there is absolutely NO SERVICE!
2012-03-27
2012-03-16 109 瀏覽
之前都試過一次,但系今次就覺得應該寫出黎同朋友叫左一個口水雞餐同肥腸餐,都屬於下午茶時間既!再另外叫左個涼拌海帶絲等候食物既時間唔需要好耐好快食物幾擺曬系我面前,我試左口水雞雞就有D硬不過個汁好香整體上ok很喜歡酸辣粉的嚼勁肥腸不會很肥乾身既肥腸同香料一齊伴好味店員的服務態度不算差中挺
之前都試過一次,
但系今次就覺得應該寫出黎
同朋友叫左一個口水雞餐同肥腸餐,
都屬於下午茶時間既!
再另外叫左個涼拌海帶絲
等候食物既時間唔需要好耐
好快食物幾擺曬系我面前,
我試左口水雞
乾身既肥腸同香料一齊伴
好味
店員的服務態度不算差
中挺
題外話/補充資料: 因為價錢都算貴 所以都系多啲去,抵食啲!!!
2012-03-15
2012-03-05 126 瀏覽
深水埗的傷心酸辣粉無論是地理位置還是地理環境(店內面積)都不能與旺角的那家樓上店相提並論空間實在是狹小的可以 不過好在門面還是非常清爽的 大大的霓虹燈箱不停閃爍 吸引著想要來此重口味之旅的食客傷心酸辣粉的價錢個人覺得還是很地道的有很多川味小菜 比如口水雞 水煮魚的套餐 配上一碗白飯再加一碟蔬菜什麽的 絕對可以吃到很滿足了另外還有2人套餐什麽的 兩個菜+兩粉酸辣粉+兩份飲料 之類的組合 非常合人胃口!考慮到粵廣一帶的人還是不太能吃辣的占多數店內提供的辣度從BB辣(太喜歡這個可愛的稱呼了)到小辣中辣大辣都有 當然還有一種叫走辣 = =還記得第一次吃傷心酸辣粉的時候 印象並不是很好覺得桌子地上到處都是油膩膩的 雖然看上去擦得都挺乾淨。。。番薯粉並不是我所喜歡的那種QQ的 極有韌勁的口感相反卻是糯糯的 軟趴趴的 雖然很滑爽第一次叫的是中辣 (不太敢嘗試大辣 但又不想吃不到辣= =) 辣味或是麻味木有吃出多少 倒是被一整碗的辣油嗆得可以實在是太油了! 而且也沒有酸味。。。單從才帶上看跟《傷心酸辣粉》是有區別的!顏色上沒有那麼紅彤彤的不過上桌后卻讓我大跌眼鏡因為長得還是一模一樣。。。有那麼一瞬間懷
空間實在是狹小的可以
不過好在門面還是非常清爽的
大大的霓虹燈箱不停閃爍 吸引著想要來此重口味之旅的食客
傷心酸辣粉的價錢個人覺得還是很地道的
套餐不錯
考慮到粵廣一帶的人還是不太能吃辣的占多數
還記得第一次吃傷心酸辣粉的時候 印象並不是很好
覺得桌子地上到處都是油膩膩的 雖然看上去擦得都挺乾淨。。。
番薯粉並不是我所喜歡的那種QQ的 極有韌勁的口感
相反卻是糯糯的 軟趴趴的 雖然很滑爽
實在是太油了! 而且也沒有酸味。。。
不過上桌后卻讓我大跌眼鏡
因為長得還是一模一樣。。。
有那麼一瞬間懷疑店家是不是給我下錯單了 o(╯□╰)o
金牌酸辣粉
完完整整的一份金牌酸辣粉 還未動筷狀態下可以看到非常豐富的“澆頭"
肉碎不是我所關心的
關心的當然是花生啦~ 很多~~~ O(∩_∩)O
花生嚼起來還挺脆 應該是剛炸不久的 如果時間長了就會軟掉 就不好吃了
香菜芹菜有些少了。。。 雖然自己已經習慣了香港這邊蔬菜甚少的規矩
顏色上依然是那麼紅通通的 有點嚇人 嗅覺上也可以聞到一股濃濃的辣味和絲絲酸味
上面飄著一層紅油
讓我心理上有些小擔心 會不會又吃的一肚子油。。。
幸虧遼上幾口后
紅油基本都被我打散了
番薯粉煮的有些爛了 。。。或者說本來就是那樣軟趴趴的
始終還是不太喜歡這樣沒有嚼勁的粉絲
中辣辣度比較適合我
不是很辣
卻也讓我解了饞!
吃的時候喜歡先挑花生吃
湯底酸度這次總算是有了!不錯~ 配著適度的辣味 酸酸辣辣 很是過癮~
所以等到花生吃的七七八八了 本來就不多的湯水也被粉絲吸的七七八八了 差點沒變成一碗涼拌粉絲 = =
2012-03-03
套餐不錯
金牌酸辣粉
  • 傷心酸辣粉,金牌酸辣粉
2011-11-01 97 瀏覽
見到荃灣新開了一間傷心酸辣粉,本應很開心.........試試先..但系..........真的十分難食,今天經過深水埗,再去買(酸辣粉)那薯粉我由深水埗回到荃灣凍了再整熱來食,一樣咁彈,(庥辣肚絲)有一些香料,令到肚絲好香,好入味,,(黃辣椒做的雲耳)黃色辣椒,真係辣到跳舞,今晚這個外賣實在太太太...激了...我想確定是否同一間公司,於是問了店員,荃灣那間是否分店...答案(是)...我亦有同店員講,荃湾那分店實在難食得多,例如:夫妻肺片,庥辣肚絲(有些怪味,是否豬肚,牛肚那些內臟處理得唔好呢!!!),酸辣粉唔辣,唔酸,我要自己加醋,湯底亦唔夠味道,也做得冇深水埗店好...店員同我講,也有其他客人投訢過荃灣店唔好食.... 開分店應該係開心事... 但一定要保持到原有的水準,咁就更上一層樓啦!!!這篇食評是給深水埗傷心酸辣粉的....
見到荃灣新開了一間傷心酸辣粉,本應很開心
.........試試先..
但系..........真的十分難食,

店員同我講,也有其他客人投訢過荃灣店唔好食....
開分店應該係開心事...
但一定要保持到原有的水準,咁就更上一層樓啦!!!
這篇食評是給深水埗傷心酸辣粉的....
2011-10-25
13 分鐘 (外賣自取)
2011-08-12 16 瀏覽
叫了外賣的酸辣粉 十 雞 , 點知回家打開的時侯才發現沒有雞:huffy被人騙!!!!! 加上它的酸辣粉味真的不好味, 用甜酸苦辣來形容, 只得一個字來形容 - 淡, 此刻我的心情比水更淡淡淡,我終於明白它的店名改得沒有錯,吃完真的會傷心的.......................
2011-08-06
外賣自取
2011-07-26 32 瀏覽
點了招牌的傷心酸辣粉 配以雞脾姑 要唔辣酸酸地 好好味 再加杯凍OT 正!再叫做口水雞,唔辣,可能唔辣既關係,冇個種神髓,好清,不過對於唔食得辣既人黎講,就冇辦法啦。友人個碗就要雞奕 BB辣 轉米線佢鍾意米線,我偏好薯粉,各有所好。不過同樣既係大家都對呢一餐好滿意,一定會再幫襯
點了招牌的傷心酸辣粉 配以雞脾姑 要唔辣

酸酸地 好好味 再加杯凍OT 正!

友人個碗就要雞奕 BB辣
轉米線

佢鍾意米線,我偏好薯粉,各有所好。

不過同樣既係大家都對呢一餐好滿意,一定會再幫襯
2011-07-23
  • 傷心酸辣粉
食物 : ------------------------------傷心粉~ ok 好食喇~~水煮魚~ 超多骨~用左大魚做根本就錯~~水煮牛~ 都唔入味~用肥牛又錯(咁不如我去打邊爐喇~)口水雞~ 唉~~我唔知佢放左幾久,又凍又生~~------------------------------服務 :不知所謂 !!蒜泥白肉 ~ 一d都唔爽,淋pat pat講真我開頭真係唔知 涼粉& 茍(藥) 我就問個侍應係咩黎架~~佢夠膽死一個答我我點知呀"?我真係預~~~~~~~重有其他客人問佢地令水,佢地又要加 $$$,咩都要加 $$$$(盒)唔緊要....你要加 $$唔係最大嘅問題.....但係可唔可以服務態度好d呢 ?深水埗果間係全間d 侍應都冇禮貌~~你地唔好再去喇~~

食物 :
傷心粉~ ok 好食喇~~
水煮魚~ 超多骨~用左大魚做根本就錯~~
水煮牛~ 都唔入味~用肥牛又錯(咁不如我去打邊爐喇~)
口水雞~ 唉~~我唔知佢放左幾久,又凍又生~~
服務 :
不知所謂 !!

蒜泥白肉 ~ 一d都唔爽,淋pat pat
佢夠膽死一個答我我點知呀"?
我真係預~~~~~~~
唔緊要....你要加 $$唔係最大嘅問題.....
但係可唔可以服務態度好d呢 ?
深水埗果間係全間d 侍應都冇禮貌~~

你地唔好再去喇~~
2011-06-24
2011-05-25 17 瀏覽
本身就鐘意食辣,之前都有見過食評幾好,一于試下喇~叫左個套餐,口水雞+酸辣粉,試下BB辣先,原來都幾辣,口水雞肉質好嫩,汁都好好味。。。又有d麻,好好味~酸辣粉好有韌性,湯就酸左d~這間店比較小,人又多,d位好逼,應該開間大d既~
本身就鐘意食辣,之前都有見過食評幾好,一于試下喇~

又有d麻,好好味~酸辣粉好有韌性,湯就酸左d~
這間店比較小,人又多,d位好逼,應該開間大d既~
  • 口水雞
2011-05-20 24 瀏覽
今日專登去深水埗間傷心酸辣粉度試吓個招牌菜,我入到店坐低等咗1min都冇人攞個餐牌俾我,到最後我只好自己起身去隔籬枱拎嚟睇。我order咗個中辣嘅招牌酸辣粉+鹵肉$28,我覺得個辣湯底都算ok,係咸咗少少,不過都可以接受,但個粉嘅質感就好似食橡筋咁咬好耐先咬得斷,仲要有啲有味、有啲又好咸,而鹵肉就最差,色淡味淡不特止,仲有啲益味,咁即係表示鹵嘅時間唔夠耐,令到啲腩肉唔入味。我最後只食到唔夠半碗就放棄走人。我食嘅過程中,聽見隔籬枱想叫侍應俾杯水,個侍應答番個人客話1杯水要$1,我先察覺到原來冇茶水架喎。係…好多乜米線乜粉麵都冇俾茶水,但都未至於問佢哋攞時要收錢架啵,雖然$1唔係貴,但感覺上變得好似冇service咁,不過侍應嘅service都算唔錯嘅…收錢嗰陣。
2011-05-19
2011-05-04 10 瀏覽
我本人就唔係好食得SPICY, 但我D FD 鐘意, 所以去左環境只是般茶記, 沒驚喜也沒失望辣粉偏咸同麻, 本人就唔係太喜歡, 因為除左咸, 麻, 辣外, 冇咩鮮肉味皮蛋, 個黃好似熟左咁, 質感好爽, 唔太滑, 因有大量蒜, 食唔到咩味蒜泥白肉, 同樣, 重重重手的蒜, 肉勁薄, 你會諗, 你係食咩先係主角, 口水雞, 奇怪地, 唔辣又唔麻, 但雞肉夠滑夠爽.水煮魚勁麻辣, 我食唔到....是次每人約 HKD 50, 但食完我地再去第二度食過, 因為唔係好岩食.

環境只是般茶記, 沒驚喜也沒失望
口水雞, 奇怪地, 唔辣又唔麻, 但雞肉夠滑夠爽.
水煮魚

勁麻辣, 我食唔到....

2011-05-02
2011-03-21 6 瀏覽
本人一向嗜辣,最近更愛上酸辣粉呢一向最愛到旺角旦王但近日聽聞這間傷心酸辣粉又上來openrice看到那麼多好評而且大家都說總店的較美味今天就一人專誠到來一嘗酸辣粉心願吧一來到便急不及待的點了一碗重慶酸辣粉吧因不知道辣度如何,第1次便點了最穩陣的中辣吧不久一碗色香味俱全的酸辣粉便送到來我面前了!果然中辣比我想像的辣啊但這也很好,因為本人就是愛辣啊粉就是非常QQ的那種,我愛酸辣粉就是最愛它QQ的麵條至於酸和辣都非常有層次,真的令我吃到2種味道的差別花生是脆口了,酸菜芫西等等也是足料的這碗酸辣粉有給我旦王的水準!也是非常不錯的一個推介!以後我又來了一個酸辣粉的選擇喔
傷心酸辣粉
本人一向嗜辣,最近更愛上酸辣粉呢
一向最愛到旺角旦王
但近日聽聞這間傷心酸辣粉
又上來openrice看到那麼多好評
而且大家都說總店的較美味
今天就一人專誠到來一嘗酸辣粉心願吧

一來到便急不及待的點了一碗重慶酸辣粉吧

因不知道辣度如何,第1次便點了最穩陣的中辣吧

不久一碗色香味俱全的酸辣粉便送到來我面前了!

果然中辣比我想像的辣啊
但這也很好,因為本人就是愛辣啊

粉就是非常QQ的那種,我愛酸辣粉就是最愛它QQ的麵條

至於酸和辣都非常有層次,真的令我吃到2種味道的差別
花生是脆口了,酸菜芫西等等也是足料的
這碗酸辣粉有給我旦王的水準!
也是非常不錯的一個推介!

以後我又來了一個酸辣粉的選擇喔

傷心酸辣粉
2011-03-07 5 瀏覽
成日都聽朋友講"傷心酸辣粉"有幾好味對於一位嗜辣的我..當然唔會放過啦!!!終於上星期我親身去左試食啦..呵呵當日我係自己一個友人殺去..點左以下食品傷心酸辣粉(自選三個送) + 口水雞 + 飲品招牌"傷心酸辣粉"..入口先酸後辣再到麻..感覺好正另外口水雞賣相靚之餘..肉質嫩滑..D汁就更加美味我估用佢送飯會好好味..哈哈..! 一定會再去試..試下佢地其他美食

成日都聽朋友講"傷心酸辣粉"有幾好味
對於一位嗜辣的我..當然唔會放過啦!!!

終於上星期我親身去左試食啦..呵呵

當日我係自己一個友人殺去..點左以下食品

傷心酸辣粉(自選三個送) + 口水雞 + 飲品

招牌"傷心酸辣粉"..入口先酸後辣再到麻..感覺好正

另外口水雞賣相靚之餘..肉質嫩滑..D汁就更加美味
我估用佢送飯會好好味..哈哈..!

一定會再去試..試下佢地其他美食
2011-03-04
  • 口水雞
  • 椰汁
2011-01-31 8 瀏覽
本來以為要等位等好耐啦!點知入到去唔係好多人咋喎!!!!我叫左中辣的酸辣粉,因為本人食得辣...個樣紅卜卜咁,好似好恐怖但食落比我想像中冇咁辣~~但麻麻地,辣得黎夠黎配料幾豐富,粉好Q好好食,唔錯可能因為我比較鐘意食酸啦!所以我覺得佢唔夠酸,如果酸D會更好應該會有下次~~
中辣
本來以為要等位等好耐啦!點知入到去唔係好多人咋喎!!!!
我叫左中辣的酸辣粉,因為本人食得辣...
個樣紅卜卜咁,好似好恐怖
但食落比我想像中冇咁辣~~

但麻麻地,辣得黎夠黎
配料幾豐富,粉好Q好好食,唔錯

應該會有下次~~
2011-01-30
中辣
2011-01-22 18 瀏覽
早幾日過左深水土步行街+買野食左傷心酸辣粉,平時真係食唔到咁辣,不過見男朋友咁想食,就陪下佢啦Order 左一碗重慶傷心酸辣粉$16,粉唔會太un太lum,酸完就有d辣留番係條舌度,而且有好唔同既配料,肉碎,榨菜,蔥,very full成日覺得e間係外賣度,坐係出面食天寒地凍辣野就最正,really love服務一般..真係無咩特別之處佢有其他分店…但唔知係未心態問題…總認為e間會係最好食
早幾日過左深水土步行街+買野

成日覺得e間係外賣度,坐係出面食

天寒地凍辣野就最正,really love

服務一般..真係無咩特別之處

佢有其他分店…但唔知係未心態問題…總認為e間會係最好食