2015-03-30 1882 瀏覽
呢排收工先食午飯,又午餐變下午茶,平又好食上海店真係難想,深水埗萬家就做到,一碗擔擔麵加2個生煎包,送埋餐飲,30元真係超值,燻魚擔擔麵是我的最愛,平時少食魚,怕骨的我都愛食,甜甜的,好香口,但多骨,擔擔麵花生味香濃,麵夠口感,生煎包底脆新鮮肉嫩,唔錯,但服務就欠佳同要嚴重搭桌,即一張桌可能有5,6伙人搭,都幾誇張,但勝在平靚正
燻魚
擔擔麵
生煎包底脆新鮮肉嫩,唔錯,
有肉汁
2015-03-30
燻魚
擔擔麵
生煎包
話說經常流連中西區的蘿拔妹由一位中環上班的儷人(說說而已)被調往深水埗,變了人生路不熟!幸好是日第一次出外午餐有同事帶路去找美食!同事介紹深水埗的福榮街是美食集中地,我們就進了這間上海菜吃午餐了!深水埗的食物價格真是平得驚人!多豐富的一個上海菜午餐有齊湯飯餸菜只是40至50元。排骨擔擔麵這裏的擔擔麵湯不算很濃稠,不會太油,有花生的香味亦有些甜香,正中蘿拔妹口味!有時嚐到很多擔擔麵反而覺得真的太膩了。麵是幼麵來的,蘿拔妹喜歡硬麵,覺得這個麵質實在是有點太軟,如果可以爽口一點會更好啊。再吃下去麵都被泡得糊掉了。排骨份量足夠,肉質非常之腍,而且還充滿蒜香!炸物稍微有點油膩是一定的,太不會太過火。豆漿跟餐可以點豆漿,但竟然不能點熱的!算吧,就來一杯試試。可惜這裏的豆漿超甜,沒有豆味,喝了一半就放棄了⋯初見深水埗系列下回再報告!

排骨擔擔麵
排骨擔擔麵
排骨

豆漿

初見深水埗系列下回再報告!
2015-02-05
深水步吾叫好多上海菜..特別已經好多年經營既舖頭。入到去比心目中光猛。吾太陳舊。茶仲有選擇飲咩...竟然叫完野食有'西茶'飲添(應該加2蚊)今次叫左大籠小籠包。辣子雞。酸辣湯。回鍋豬頸肉。一飯一菜飯($214左右)大籠小籠包:好多呀...皮薄料多。仲要好多湯係裡面添辣子雞:太乾身。好硬。味道夠酸辣湯:多料夠酸。以套餐黎講加10蚊好大碗回鍋豬頸肉:吾叫好多肉。吾覺有豆腐乾。味道夠檸檬茶始終吾係上海舖有既野。冇茶味但還可接受咁多野食每人百幾蚊。仲可以拿外賣回家.抵

深水步吾叫好多上海菜..特別已經好多年經營既舖頭。

大籠小籠包:好多呀...皮薄料多。仲要好多湯係裡面添

辣子雞:太乾身。好硬。味道夠

酸辣湯:多料夠酸。以套餐黎講加10蚊好大碗

回鍋豬頸肉:吾叫好多肉。吾覺有豆腐乾。味道夠

檸檬茶始終吾係上海舖有既野。冇茶味但還可接受

咁多野食每人百幾蚊。仲可以拿外賣回家.抵
2014-11-09
下午茶 上海三宝餐 加咗價 120元 都低食推介小籠包 即做即蒸 多湯汁唔肥膩上海粗炒 粗劣 好少肉絲(肉絲干爭爭)酸辣湯 重醬油味 唔夠熱 唔夠辣味豆沙煱餅 甜點襯熱食好啲有水準 凍就較硬客多 食快餐感覺
下午茶 上海三宝餐 加咗價 120元 都低食
推介小籠包 即做即蒸 多湯汁唔肥膩

上海粗炒 粗劣 好少肉絲(肉絲干爭爭)

酸辣湯 重醬油味 唔夠熱 唔夠辣味

豆沙煱餅 甜點襯熱食好啲有水準 凍就較硬

客多 食快餐感覺

2014-09-24
2014-05-19 1831 瀏覽
當日在上午11:30、 和朋友找飯食,我見有家上海店就提意入內吃、竟發現原來這家店的早餐時段竟至中午12時! 這也可稱為 Brunch 吧。睇睇早餐牌、 款式多多又抵食!我同朋友分別叫了回窩肉拉麵 $27、上海雲吞擔擔麵 $27麵餐送生煎包兩隻及咖啡或茶(凍飲加$2)生煎包來了,每人兩隻。個包好熱好新鮮呀、餡料又大,包皮也不乾, 味道掂檔。跟住到檯的是我的熱奶茶和朋友的凍檸茶。我杯茶的茶味不錯,又香又滑、竟然沖得比某大牌的茶記更好,很有驚喜。回窩肉是即炒的,炒得很夠鑊氣! 醬汁夠濃夠味、肉也不少、椰菜也新鮮。這是早餐而已、竟然咁高水準、真是意想不到。不過,拉麵就不太好了、太過腍身、湯又鹹了些少。這是我朋友的上海雲吞擔擔麵,我沒有吃、但朋友說雲吞很好味,不過麵質也太過腍。沒想過竟然咁高水準,咁抵食的late breakfast。每人才$27。
睇睇早餐牌、 款式多多又抵食!

我同朋友分別叫了回窩肉拉麵 $27、上海雲吞擔擔麵 $27
麵餐送生煎包兩隻及咖啡或茶(凍飲加$2)
生煎包
生煎包來了,每人兩隻。
個包好熱好新鮮呀、餡料又大,包皮也不乾, 味道掂檔。
熱奶茶
跟住到檯的是我的熱奶茶和朋友的凍檸茶。

回窩肉拉麵
回窩肉

2014-05-02
$27 (早餐)
熱奶茶
回窩肉拉麵
回窩肉
2014-05-03 910 瀏覽
半年之前同朋友是旦入一間食下午茶都覺得麻麻地,但價格勝比、將貨就價,免強可以!3/5 20:00朋友約我去深水埗食嘢,仲揾好位等我,我去到見到尼間,即時同我朋友講之前同老公d朋友食過下午茶麻麻地!但朋友話以前食過都OK!咁無法啦比多次機會,叫了二人晚餐$258!坐樓上大枱多,好吵!酸辣湯咸到苦 ,同個女待應講好咸,佢即場試一啖,仲話真係好咸換個另一個酸辣湯比我,小籠包無味皮厚,好彩夠熱!叫糖醋骨點解黎左個似京都骨但無味,牛肉粉絲煲只有䜴油味d粉絲一餅餅 ,換個個酸辣湯勁淡,好似只加水再煲,勁勁勁難飲 ,估不到晚餐仲難食,平時有d餐廳我只會覺得唔啱食,好耐未用這個字眼"好難食",所以我同朋友只食了勁少,飯桶既我只食了半碗飯!這餐飯承為$258😭😭😭以後不會再去!失望,浪費食物!😣😣😣
酸辣湯咸到苦
,換個個酸辣湯勁淡,好似只加水再煲,勁勁勁難飲
以後不會再去!失望,浪費食物!
😣😣😣
2014-05-03
2014-04-19 911 瀏覽
琴晚大概2100後才用膳,雖然吾洗等位,但都坐無虛席叫了一個特價套餐價錢非常街坊價! 包嘢飲,白飯/菜飲,生果同甜品!(二人份量)!一湯,揀了酸辣湯,好稀,味道一般!雖然稀,但材料不乏,所以可能係開粉既問題而令到吾夠“結“。另外,有衞生問題,有一條鬈曲既毛!(如圖)..因為明知價廉,都無作無謂既投訴。只見同桌(搭台既一對男女)都眼突突。但望到依條毛已經大減食慾三道菜揀左:(三個都係熱辣辣上)1.孜然羊肉肉硬。但配菜-生菜已經入哂汁,好香,又有少少羊肉味,幾好味 (會偏向濃味)2.糖醋魚汁做到好好味,不會太酸,好開胃。另外,魚外皮仲有少少脆,吾會太硬或太“林“或因太厚粉而造成厚皮,一食就知一定吾係“hea“你。好家庭式既味道。 可惜,魚吾靚。但以依個價值得一試,好少酒樓或餐廳會做得好。3.雞煲汁既味道同其他餐廳既雞煲係一樣,且味道調得比好多地方都好,不會太咸,或太綢。雞肉正常,雖然硬,但佢寫明用皇崗雞,所以預料左。佢不會俾骨你多,反而好多舊都有肉 生果係西瓜,任佢切得好薄,已經好少餐廳有平既套餐包生果,值得欣賞 黎既豆沙鍋餅,皮硬,但其實皮入面未熟哂,太硬了,而紅豆沙蓉又少!食了一
琴晚大概2100後才用膳,雖然吾洗等位,但都坐無虛席
叫了一個特價套餐

另外,有衞生問題,有一條鬈曲既毛!(如圖)..

三道菜揀左:(三個都係熱辣辣上)
1.孜然羊肉
2.糖醋魚
3.雞煲

黎既豆沙鍋餅,皮硬,但其實皮入面未熟哂,太硬了,而紅豆沙蓉又少!食了一舊就冇食了。

我相信平時不是這樣,因為男友話佢之前係熟客仔,以前水準冇咁差,但佢都有啲失望,佢又係食剩哂,哈!又或許係佢太耐冇幫襯,其實一早差左都話吾定。
嘢飲係咪都送,所以老闆真係好好人,即使你只叫客飯,不是套餐也會送。
2014-04-12
2014-01-13 941 瀏覽
今天前來深水埗只是一心外賣全家心愛醉雞煲回家享用,時近午飯時段,總要吃些東西填填肚,維記實在太人擠,還是隨機抽一家,選中了上海萬家村菜館,誰知也成為是次不幸的開始。這裡與一般小店格局無異,面積狹小迫夾,坐得不怎舒適,裝潢陳舊,衛生情況有改善必要,這種環境曾有點衝動離開,但既然已坐下,還是放膽一搏。餐牌我們的選擇包括擔擔麵、酸辣麵、鮮肉小籠包、生煎鍋貼、蔥油餅和豆漿,**點菜時女店員先以不友善與奇差態度,如表情和語氣去表示對顧客要求的不滿,已先給筆者留下首個壞印象,其次,店員不是即時清理枱上碗碟,執拾時更出盡九牛二虎之力將餐具掉進膠桶中,第三,我們錯誤將酸辣麵講成酸辣湯也換來店員多翻責備,差劣態度更令我反感。**1. 酸辣麵 HK$32這裡供應的是上海傳統食物,除了包點、麵食也有小食與小菜,先說回那客酸辣麵吧,滿滿的一碗熱度夠,但湯料除卻豆腐和點點木耳絲,基本上沒有任何配料,完全吃不到酸辣湯應有原味,既不酸也不辣,極其量只能說作芡漿,閉上眼吃實在猜不到在吃什麼。內藏的麵,質地是又粘又糊,軟扒扒的沒有半分彈性之餘,麵條混作一團,口感令人有點難受,筆者需猛力用雙筷一夾才勉強將"麵糊"從濃稠芡

餐牌

1. 酸辣麵 HK$32
內藏的麵,質地是又粘又糊,軟扒扒的沒有半分彈性之餘,麵條混作一團,口感令人有點難受,筆者需猛力用雙筷一夾才勉強將"麵糊"從濃稠芡漿中抽出。

2. 頂瓜瓜擔擔麵 HK$26
餐牌以頂瓜瓜來形容這道麵食,為食客帶來無限諷刺,湯底又是淡而無味之作,水汪汪的,全沒濃稠度可言,花生麻醬香氣走到那裡? 肉末甚至蔥花份量很少,半絲香辣也沒有,麵條就是以上那酸辣麵的貨色,如圖所見,有著即食麵的影子。

3. 鮮肉小籠包 HK$40 (5隻)
40元五隻的售價在筆者眼中一點也不便宜,剛蒸起的小籠包每隻體積不小,頂頭皮略厚,其餘部份皮算薄而豬肉餡料質感細緻帶點肉汁,這款味道比麵食正常多了。

4. 生煎鍋貼 HK$40 (5隻)
5隻外型巨大的鍋貼,外皮偏厚,底部煎得金黃焦脆,新鮮熱辣煎起,內裡冒出熱氣,肉香四溢,筆者沒有什麼投訴。

5. 蔥油餅 HK$25 (2件)
麵食質素強差人意,吃不飽嘛,還好有這客蔥油餅醫肚,面頭佈滿芝麻,煎得金黃香口的蔥油餅,咬一口不油兼外脆內軟,夾著蔥花香氣,既脆口又惹味。

6. 凍豆漿
甜度適中富濃郁黃豆香,質地有點點厚度,是這餐最滿意的成品。

*口味各有不同,食文只作參考。

題外話/補充資料: 在上海萬家村菜館吃過一頓整體令人無法感到舒適的午餐,吃後不久感到超級口渴,相信味精下得很重。 食物水準與價錢不成正比、店員態度差劣,對工作欠缺熱誠、食店衛生也一般,在各方面都未如理想的情況下,回頭光顧的機會是零,在此亦勸告 閣下三思。 經常提及食物味道是次要,員工才是食肆維繫客人的重要元素,不要以"小店就是如斯水平!"作藉口或去推卸其責任,好多同行仍然努力、仍然自強不息、仍然尊重自身行業操守。
2014-01-10
聖誕節
2013-11-25 562 瀏覽
late lunch黎到,店內入座率只有一半,不過一到下午茶時間就滿座,仲要排隊點解呢…原來下午茶好抵!!一碗麵包野飲同兩隻生煎包$26小籠包都係午餐既一半價錢廿幾蚊…早知我遲半個鐘嗌野食…叫左個紅油抄手,菜心獅子頭同豆沙鍋餅,本身以為得一個飯餐但店員都俾左兩碗菜飯我地菜心獅子頭既醬汁幾濃味,夾埋飯食先岩岩好,獅子頭冇乜特別,肉好淋但冇乜特別既味道紅油抄手幾好,醬汁甜甜咸咸,少少辣可以釣釣味,不過我會想再辣啲餛飩皮薄,餡料幾足唔推介豆沙鍋餅,餅皮好厚,似食緊pancake,豆沙餡唔均勻,角落嗰幾舊差唔多冇餡咁濟,餡味都好普通,冇乜豆味叫左兩杯豆漿好耐先黎到,差唔多食哂先到總括黎講ok啦,下次食既話一定食下午茶!抵好多

點解呢…原來下午茶好抵!!一碗麵包野飲同兩隻生煎包$26
小籠包都係午餐既一半價錢廿幾蚊…早知我遲半個鐘嗌野食…

餛飩皮薄,餡料幾足

叫左兩杯豆漿好耐先黎到,差唔多食哂先到

總括黎講ok啦,下次食既話一定食下午茶!抵好多
2013-11-22
13年10月20日(日)下午三時左右來此間食肆已有五、六個人在門外等候,由於孤星單獨一人取單是21號卡座,坐下看各餐牌,下午是平宣的麵餐,而晚上則是略貴的小菜及套餐。水吧的阿姐不斷的切檸檬及沖檸茶,而其餘兩位阿姐則忙得不可開交。回鍋肉,擔擔麵,生煎包,熱檸茶($25)上來的回鍋肉是涼的,只有豬肉片各數片,至多的是椰菜,無青紅椒來炒,襯托不出回鍋肉的味道,味道只是吃油罷了,彈!擔擔麵的湯全是花生醬味道,正宗的是有辣椒(紅油)加花生醬味道的!而麵差不多有兩個麵餅,但師傅非常的求其,麵身煮得太淋身又杰,應是煮了一大堆的麵後放在筲箕吧,另有一角是硬身的,彈!(白圈)                  暖暖的生煎包不過不失,而三番四次叫阿姐約10分鐘的熱檸茶才到來,配熱檸茶肚子已非常飽滿的了,$25元的下午茶算是平宜,不知$35元午餐的食物水準是否一樣哩?而晚飯的菜餚又是否正宗的上海菜,又或為迎合港人的口味而改變哩?是的話就非常失望了!
13年10月20日(日)
回鍋肉,擔擔麵,生煎包,熱檸茶($25)

2013-10-20
2013-10-13 313 瀏覽
先前在這間食店做一日part-time,發現好多食客光顧,排曬大隊,當時忙到七彩,心諗有無咁好食呀!!今次,終於可以放假去食,走去光顧超平下午荼,供應時間:1430-1800, 果然D野平靓正,好食!!我叫咗個TEA-SET,一兩分鐘就到....,比想像中快!!薰魚拉麵+咖啡麵,兩個包,飲品,$25-下午茶,凍飲+$2,平到無人有!!我覺得即製生煎包超好食,麵包鬆軟,肉汁鮮味,包低有濃,好有肉香,多汁,套餐有兩個,超新鮮多汁,好老實,其實好飽..不過,都想再食多個,再番丁,$25有五個.....平到無人有,下時再嚟開深水埗.一定再食多次,哈哈!!!!

薰魚拉麵+咖啡

麵,兩個包,飲品,$25-下午茶,凍飲+$2,
平到無人有!!
不過,都想再食多個,再番丁,$25有五個.....

平到無人有,下時再嚟開深水埗.一定再食多次,哈哈!!!!

生煎包
題外話/補充資料: 外賣要等好耐,最好打電話叫定先!唔係要等10-15分鐘!!
2013-10-10
  • 薰魚拉麵
2013-08-19 251 瀏覽
這一間上海餐廳是我的朋友帶我來 , 看見店舖裝修也是一般, 但估不到又是一間我心水的餐廳但是這一間的砂煲雲吞雞湯真是好好飲無油我都爭飲兩碗(有金華火腿同瑤柱) . 當日叫了一個精美套餐我選擇了宮保雞丁 , 豉椒炒善片, 干燒明蝦球 (送雞絲炒飯 , 逗沙鍋餅) 之後加了一個薄餅 , 小籠包 , 鍋貼 , 這一餐真的好食好豐富 , 正 ....
薄餅
鍋貼
砂煲雲吞雞湯
干燒明蝦球
2013-06-07 165 瀏覽
住係深水埗或者係黃金電腦商場附近返工既人,應該無人唔識呢間上海萬家村小廚既抵食下午茶餐吧~有幾抵?! 2個生煎,加大碗面 & 飲品(豆漿 or 熱飲,凍飲加$2),只係$24,如果要炒類則$28起,面基本可自由搭配,選一味餸,排骨,回鍋肉,燻魚,水餃,牛肉等等 / 拉面,担担面,上海面,担担拉面任你揀!! 呢個年代,$24一碗面都已經唔過份啦,淨一個上海炒粗都收你最少$40啦, 所以佢真係平到無晒朋友架啦~今日下午無食lunch就係等到兩點黎呢度食 tea,整完隻手錶行過去,去到約兩點半,今日竟然唔洗等位,平時下午茶時間通常都要攞飛等架,可能同落雨有關吧!!今日落order竟然等左十分鐘,因樓面只有一個新來不懂落單既姐姐,收銀有一個忙緊,我無所謂唔趕時間,但有兩個做銀行既人則好心急了,之後是收銀個個姐姐黎落單!!今日食回鍋肉担担拉面,先黎左生煎包,其實佢既生煎包每次都係好好食,因為流量快,所以都係新鮮熱辣辣既,豬肉嫰滑有肉香,包質感軟熟,底部煎得香脆,點會唔好食先得架~其實食佢6,7個,絕不成問題,巧巧食的,有時會油少少,但今日就無!!等多陣碗面就黎左了,担担面湯底偏向傑身,有陣陣花生

等多陣碗面就黎左了,担担面湯底偏向傑身,有陣陣花生香味,咸度适中,很不錯的;而面本身也軟硬适中,口感佳,真係一口接一口雪雪聲放入口裏,正;回鍋肉則分碟上,份量不算多,但以湯面黎講,已經是不少了~此回鍋肉很冶味,夠鍋氣,椰菜爽脆,薄薄既五花腩肥瘦度剛好,汁液濃郁,正是上海菜既濃油赤醬,岩晒我既口味!!!食完面都忍唔住飲多幾啖湯至罷休~凍檸茶好遲先送上,一般甘啦!!
其實呢個下午茶係我食過最抵食之一既餐,平價之餘仲要質素keep到係好,味道正中,份量足,真係難得,唔怪得下午茶同晚市都經常要排隊;甘當然,成日話,喂,甘平,唔好要求甘多啦,講明先,我無要求呀,我收貨有餘了,因為自己食開,知道晒個駕部,對街坊熟客黎講係無問題,但對於街外生客來說呢,我就覺得有啲野有改善空間既,以今次為例,其實只7成滿,而大部分人都在進食,只有兩枱客人要落單,但也要等十分鐘,或者有人放假 or 行開左吧,但當時水吧驟眼看好似有員工閒着~之後黎既客就無等甘耐!!但我還是覺得人手安排好一點或員工補位好一點,甘就唔洗客人等太耐,我亦都唔介意佢加價一兩蚊,老闆可以俾多少少員工令佢地有點微笑,哈~
2013-06-05
  • 生煎包,担担面
2013-05-07 121 瀏覽
Very busy during high tea hours. Very good value. Quite tasty. Not bad food. Ordered wanton noodles and shanghai noodles soup. Come with 2 buns per noodles. And drinks. Will go again!

Will go again!
2013-04-28
20-4-2013 (星期六)難得媽媽今天想我帶她到深水步的唯記吃豬潤通,誰不知排隊的人太多而打消念頭。在誤打誤撞的情況下,發現了【上海萬家村小館】,更碰巧是下午茶時間,於是一試!下午茶餐的確便宜,而且選擇亦多。先來是我的口水雞擔擔拉麵,跟餐還有兩個生煎包及一杯凍檸茶。口水雞的肉質尚算滑,醬汁不辣。而擔擔麵的湯有濃濃的花生醬味,但湯頭又不會太稠, 算不錯。至於生煎包就不太好吃,包皮太厚亦硬,而且咬下去沒有湯汁。媽媽的上海炒年糕,以及跟粟米湯一碗及一杯凍檸茶。粟米湯味道較淡,用料亦一般, 感覺較稀。上海炒年糕就不過不失,年糕頗硬。
20-4-2013 (星期六)

難得媽媽今天想我帶她到深水步的唯記吃豬潤通,
誰不知排隊的人太多而打消念頭。

在誤打誤撞的情況下,
發現了【上海萬家村小館】,
更碰巧是下午茶時間,
於是一試!
下午茶餐的確便宜,
而且選擇亦多。
先來是我的口水雞擔擔拉麵,
跟餐還有兩個生煎包及一杯凍檸茶。

口水雞的肉質尚算滑,
醬汁不辣。
而擔擔麵的湯有濃濃的花生醬味,
但湯頭又不會太稠, 算不錯。
至於生煎包就不太好吃,
包皮太厚亦硬,
而且咬下去沒有湯汁。
媽媽的上海炒年糕,
以及跟粟米湯一碗及一杯凍檸茶。

粟米湯味道較淡,
用料亦一般, 感覺較稀。
上海炒年糕就不過不失,
年糕頗硬。
2013-04-20