2008-04-17 75 瀏覽
昨天放工後到了油麻地,剛巧有朋友在桃源軒吃下午茶餐,我便入去一起tea一tea,叫了一客繡球小丸子湯麵加一杯凍茉香奶茶,繡球小丸子不過是加了一丁點蟹子的魚旦,全碗只有四小粒而已,麵是採用生麵比即食麵健康一些;反而那杯奶茶大大杯比較耐飲。那碗麵實在質和量都只是一般,但又不算抵食下次都係去其它餐廳。

2008-03-26 49 瀏覽
約左人趕時間,見到呢間門面都OK,入去試下啦。我叫左個“秘製雞腿飯”餐,我老婆就叫左個“貢丸米”餐,再加碟“A菜”。我個餐D雞炸到乾哂,好似薯片一樣!我老婆個“貢丸米”,嘩!得個三粒貢丸,D湯仲係D混濁開水,一D味都冇。$17蚊碟“A菜”份量…得兩三條菜,我問個職員,我話我唔係要跟餐菜喎,佢話我地冇跟餐菜order,$17蚊係得貢多架咋……我杯珍珠奶茶,好明顯係冇打過,只係可以叫做奶茶加珍珠。我老婆杯綠茶柑桔,嘩!酸到要落三包糖至飲得入口,仲要冇綠茶味!D職員又大大聲傾計,仲嘈過架子電視D聲,好煩呀!一個字———差!

D職員又大大聲傾計,仲嘈過架子電視D聲,好煩呀!

一個字———差!
2008-02-25 9 瀏覽
呢間野本來在對面街,但間樓要拆,所以搬來呢邊,佢裝修左之後靚左,又比以前闊落左。我地叫左一個排骨飯同貢肉根米線。個米線d貢肉根都幾多,味道都還可以,不過不失啦。件骨都幾既,不過好似少左d。但由於間野大左又冇請人,好似唔係幾夠人用,服務麻麻。
2008-02-24 12 瀏覽
假日下午茶$25 貢肉根+大鹵肉米線,熱珍珠奶茶奶茶裝於細矮玻璃瓶壼內,另附一小空茶杯及獨立白糖包;奶茶本身只是少甜,故適合不嗜甜的人茶味好香濃,的確與別不同米線夠挺身,不會太稔;大鹵肉有三件,好濃肉香;貢肉根較普通
假日下午茶$25 貢肉根+大鹵肉米線,熱珍珠奶茶
茶味好香濃,的確與別不同
米線夠挺身,不會太稔;大鹵肉有三件,好濃肉香;貢肉根較普通
2007-09-06 6 瀏覽
今日上課前經過, 見新開就入左去試下. 叫左下午茶餐貢肉根米線+珍珠奶茶. 貢肉根米線味道較鹹較油, 份量以下午茶來說是ok的;珍珠奶茶就不錯,不太甜,因為糖的份量是自己控制的. 最好笑的是當我一直以為這店是新開的, 原來只是由對面街搬遷過來,還要是一個坐在我對面的德國鬼佬告訴我的!!!
2007-08-21 5 瀏覽
the previous one in jordan was 10X better than this. yuck
2007-07-28 1 瀏覽
台式魯肉飯好唔得d汁少、肉又少加偏肥!熱豆漿過甜,仲要另俾包糖..=_=仙桃源都係米線、珍珠奶茶比較好
台式魯肉飯好唔得
d汁少、肉又少加偏肥!

熱豆漿過甜,
仲要另俾包糖..=_=

仙桃源都係米線、珍珠奶茶比較好
2007-04-18 4 瀏覽
我唔知有冇搞錯到,睇完啲食評好似講緊幾間仙桃源咁。不過睇地址應該係講油麻地唔係先達附近嗰間。上星期六原本去yokozuna食晏,去到見要等三十個number於是調頭走。行過見呢度有位於是入去食,兩個人食咗個醬汁豬扒飯、雞腿麵、滷水拼盆、茉香珍珠、青蘋果綠茶加珍珠。豬扒同雞腿味道唔錯,有碟醬我都唔知係跟豬扒定滷水嘢。麵我要錯咗幼麵,好似怪怪哋,唔多夾。滷水嘢唔好提。珍珠比煙漬癌飲開嗰啲比較有咬口。啲檯好矮,檯腳同檯腳之間好窄,冇乜可能坐到兩個人。

啲檯好矮,檯腳同檯腳之間好窄,冇乜可能坐到兩個人。
2007-03-15
好想飲珍珠奶茶, lunch便周圍找台灣野食... 行下行下就搵到旺角先達後面既仙桃源.已前家附近也要分店, 不過好久之前已結業了.叫了東坡骨米線, 熱珍珠奶茶. 熱珍珠奶茶好香.. 跟之前土瓜灣的那間一樣. 東坡骨也炆得很入味.. 好林... 可惜係lunch set 太少野簡.
已前家附近也要分店, 不過好久之前已結業了.

可惜係lunch set 太少野簡.
上個月,夜晚同fd 去完環球嘉年華,之後o黎左呢道Dinner我叫左個XX 雞扒飯連埋珍珠奶茶,我覺得好好味~ 亦可能太餓吧~ ^^\" ~ Anyway,味道唔錯,我會再幫襯d 野o黎得好快下~ 服務都ok ~我同d fd 都食得好開心$29 夜晚飯算係咁~都抵

$29 夜晚飯算係咁~都抵
今日我想飲水蜜桃紅茶加珍珠,但係朋友又想去金太朗食壽司下午茶,咁冇辦法啦...行緊去途中經過呢度,朋友又知道我既’心事’,雖然佢日日午餐幾乎都係仙桃源,不過就我一次,於是乎就入去食啦!我叫左墨魚條米線,水蜜桃紅茶少甜加珍珠$20朋友叫左魯水肉粒公仔麵(原名忘記了),水蜜桃紅茶少甜加珍珠$20個湯非常之啖(滾水黎?),想加紅醋調味點知佢地只得我最討厭既黑醋,唯有食冇味米線。墨魚條好味的。朋友個碗麵叫做有D肉汁所以個湯都有D味...肉粒唔錯。杯紅茶沒有少甜到,不過D冰溶咁上下之後就接受得到了,珍珠都有咬口。

我叫左墨魚條米線,水蜜桃紅茶少甜加珍珠$20

朋友個碗麵叫做有D肉汁所以個湯都有D味...肉粒唔錯。

2006-11-07 5 瀏覽
前兩日旺角行到地,入呢間店食Tea,坐低叫兩個Tea Set,,一碗墨魚條米線同珍珠奶茶($19),同行友人則叫個奶油多士及熱蜂蜜綠茶($19)。墨魚條米線湯底淡,墨魚條有似蝦條,味道一般啦!我叫杯珍珠奶茶走冰,不過杯到竟然唔滿(看附圖)!真係孤寒!我葵芳食間係水滿架!服務員現場態度一般,掛住自己傾偈!環境都算okay,不過好似間間分店都係咁上下格局!
2006-08-01 1 瀏覽
昨晚到油麻地辦事, 先要醫肚, 所以就近走左入呢間仙桃源.點了一個餐, 秘制牛肉湯米線+ 青蘋果綠茶.原以為叫得做秘制牛肉, 應該有番咁上下. 個米線黎到, 牛肉切成一條條. 一看就知好鞋. 食後, 果然係鞋…個湯反而幾好味, 米線反而好食過o的牛肉.杯青蘋果綠茶就好有人造感覺…$29始終係抵, 醫肚o既話, 食得過.都幾多人, 可能附近比較多三星酒店, 好多自由行黎食衛生麻麻, 有蚊之仔飛來飛去…
昨晚到油麻地辦事, 先要醫肚, 所以就近走左入呢間仙桃源.

點了一個餐, 秘制牛肉湯米線+ 青蘋果綠茶.
個湯反而幾好味, 米線反而好食過o的牛肉.
杯青蘋果綠茶就好有人造感覺…

$29始終係抵, 醫肚o既話, 食得過.

都幾多人, 可能附近比較多三星酒店, 好多自由行黎食

衛生麻麻, 有蚊之仔飛來飛去…

2006-07-24 0 瀏覽
此店以飲珍珠奶茶為主,還有其他飲品,飲杯野傾下計唔錯的,如果吃飯,他會送野飲,$29套餐,減去飲品價,碟飯同一般快餐店的碟頭飯差不多,當$20 多元,請不要有要求,但我覺得比快餐店有新鮮感.有非吸煙區,唔錯.
有非吸煙區,唔錯.
2006-07-17 0 瀏覽
叫左個豬扒米線加珍珠奶茶,$29,唔算抵~豬扒係煎o既,十分普通,米線偏淋,湯低好味不過味精勁,食完幾口渴~杯珍珠奶茶亦都麻麻,D珍珠冇乜咬口~
叫左個豬扒米線加珍珠奶茶,$29,唔算抵~
杯珍珠奶茶亦都麻麻,D珍珠冇乜咬口~