2015-03-10 815 瀏覽
車厘蜆不新鮮,本身已經order 頭盤,湯,主菜,認為提供一杯水給客人,只是基本服務,但店員不單不提供,更建議我們買樽裝水,令客人非常不開心,但值得一讚,牛扒肉質不錯,口感豐富
2015-02-08
  • 牛扒不錯
2014-12-21 1099 瀏覽
因為團購的關係 所以車早前已book位前菜有Salad 是新鮮菜來的菜好爽 加左d sauce都不錯喔另外 前菜都有生蠔同埋冰螺好新鮮仲有海水味啊哈哈生蠔好滑 冰螺都夠凍 肉質都好爽餐湯有蘑菇湯勁好飲啊!!超有蘑菇味都有蘑菇碎喎yay墨西哥海膽炒飯真係食每啖飯都有海膽的同埋真係即刻整的 因為真係好熱食個時仲有煙出的飯粒鮮明 口感都好好蕃茄菠蘿芝士焗豬扒飯好好味啊 勁有味道豬扒都好每啖飯都有蕃茄菠蘿芝士的蕃茄汁是用新鮮蕃茄的 good!!牛扒 其實有少少un感覺好似over cook左??真係麻麻地 對於牛扒 有少少失望 焦糖布甸好滑啊又有雞蛋的味道如果焦糖多少少就更好喇杏仁雪糕勁好味啊 雪糕入面有杏仁粒的會再想encore 哈哈豬古力慕絲有好濃郁的豬古力味道慕絲都好滑啊 不錯不錯
因為團購的關係 所以車早前已book位

蕃茄菠蘿芝士焗豬扒飯

好好味啊 勁有味道
豬扒都好[淋]
每啖飯都有蕃茄菠蘿芝士的
蕃茄汁是用新鮮蕃茄的 good!!
牛扒
牛扒 其實有少少un
感覺好似over cook左??
真係麻麻地 對於牛扒 有少少失望

生蠔及螺
蘑菇湯
菠蘿芝士焗豬扒飯
2014-05-25 2338 瀏覽
若不是團購亦不到銅鑼灣山試西菜。這是一個村屋改建成的西餐廳。預訂前先要選定食物,好認真啊! 到埗後見小屋已坐滿人客,當中不乏老外,果然有麝自然香,食家逐香來。首先來了兩杯紅酒,甜甜的,不澀,合初階人士飲用。 凱旋門沙律的麵包粒潮了,還是餐湯較有水準,真材實料,不會是生粉茨。四隻法國生蠔算生鮮,味道比美國蠔濃厚一點。鮮帶子拼北寄貝龍蝦汁燴飯當中的北寄貝很韌,帶子是刺身,薄薄數片,龍蝦汁應是自家熬製的,香有餘而味不足,要改良一下。當初要求六成熟的肉眼扒變成全熟,但肉質不韌而有牛肉肉香,不錯,看來我要改改瞧不超南非牛扒的觀念.... 還有,薯蓉很滑,有牛油香味....甜品是來貨,我還是希望店子能供應自製的。 我沒有升級蒸餾咖啡,但跟餐的咖啡也蠻不錯,在茶餐廳水平的上遊,不知加十元的蒸餾咖啡是否更上一層樓?$219的價錢吃這質素的算是合理,加多一點見識及飲食經驗吧。晚餐算經濟,若中午用膳便建議大家選擇set lunch,價錢由六十至八十多元不等,賣相不錯呢。 58分,尚有進步空間。
四隻法國生蠔算生鮮,味道比美國蠔濃厚一點。
題外話/補充資料: 註: 這團購本是晚餐,店方破例讓我中午享用,一讚
2014-05-21
2014-05-19 1926 瀏覽
架車來到偏遠的銅鑼灣, 說實的第一次來, 不是架車又不是住附近的都不會專程來這裡吧。買了groupon, 即管試一試這個二人set。先來兩小杯紅酒, 我這個不懂酒的人就感到這是很一般的貨色, 哈哈, 不打緊, 橫豎是groupon, 而且我志不在酒。再來四隻小小生蠔, 頗腥, 有殼碎, 不好吃。之後main course我們要了steak和pasta。steak上桌時是一小塊, 口感一般, 不太有牛味的。而且有點"鞋"口。 pasta味道較可取, 不過那些肉的口感, 我們吃完了還是分不出是雞肉還是豬肉....最後上了日本和菓子似的甜品, 入面是綠茶, 過得去。最可取的反而是最後的港式奶茶。如果不是我們晚飯前吃了點小食"打咗底", 這個份量的二人餐應該是不夠飽的。吃時我一直在想, groupon的目的不是為了吸引食客第一次光顧後繼續再來的嗎? 但如果將貨就價而給了這個質素的食物, 食客會再回來嗎? 不就是本末倒置嗎?值得一提, 服務質素是不錯的, waiter們都友善的。

買了groupon, 即管試一試這個二人set。

再來四隻小小生蠔, 頗腥, 有殼碎, 不好吃。
之後main course我們要了steak和pasta。

最後上了日本和菓子似的甜品, 入面是綠茶, 過得去。
最可取的反而是最後的港式奶茶。

值得一提, 服務質素是不錯的, waiter們都友善的。
2014-05-16
2014-04-05 2196 瀏覽
因為我同老公係南非華僑,所以係香港見到係南非餐廳,都會想試下。今次其實係第二次黎呢度,買左 groupon, $400 兩個人晚市套餐都算唔錯。今晚每人有兩個生蠔 (Namibian), cream of mushroom 湯,沙律,"seafood risotto", 南非 sirloin, 甜品同餐飲。生蠔非常甜美同 creamy.. 我地好 tempted 想叫多D,不過無...   salad 唔錯,個 honey mustard 好好味。個湯值得一讚,真係非常非常衝動想叫多一個.... 個牛扒都OK,我地中意五成熟,味道好,好有牛味,well aged.  全晚飯唯一要彈o既係個所謂 seafood risotto... 其實係港式 tomato sauce 飯,加幾粒帶子同一個北寄貝 (好 "un"..)  甜品係 chocolate mousse, 都唔錯。overall, 呢餐有 3 out of 5.

overall, 呢餐有 3 out of 5.
  • South African steak
2013-07-14 2351 瀏覽
肥比又團購試下新野!見團購$199~2人餐就去買la~book左星期六7月6日8點半,不過就早到左成個鐘,依然有位! 我同男友就係大圍撘的士去!5洗跳標!等食個陣就睇下個menu~見d蠔都5算貴!但諗起17號去食自助餐就忍忍先!到時先大食一餐!!首先頭盤係海鮮盤食食下有6個客入左黎,無位,得反近廚房2人位同我地坐梗既隔離4人枱,餐廳未有要求任何人轉位,只要求6位人兄等陣,等另一枱正食甜品6人~我地2位就自動要求轉近廚房2人枱!等4人枱同2人枱拼埋,甘距地6人可以坐底海蝦,鮑魚,蠔各2隻。。。海蝦同飽魚都新鮮甜甜地,我有d5舒服,所以我蠔無食!不過勁細粒,手指尾甘,好耐無見過甘細既蠔!男友話新鮮!!^_^到湯~黑松露忌廉湯~都幾香,不過勁淡,加少少salt應該好飲好多,但當時我地無問距地攞!龍蝦意粉~食得出用好多牛油去炒,放左少少忌廉,都係偏淡!d龍蝦都5錯,比預期中好~主菜:燒春雞~勁多汁!有d血水!雞味5濃,不過真係勁多汁!以團購價既價格,表現5錯!凌菜:牛排~要7成熟,不過太熟!無咩牛味!2個主菜配菜都係薯蓉同什菜蕃茄~薯蓉係即沖薯蓉不過加左d牛油同忌廉所以香香地,而什菜都5錯
肥比又團購試下新野!
見團購$199~2人餐就去買la~

我同男友就係大圍撘的士去!5洗跳標!
等食個陣就睇下個menu~
首先頭盤係海鮮盤
海蝦,鮑魚,蠔各2隻。。。
凌菜:牛排~要7成熟,不過太熟!無咩牛味!
2個主菜配菜都係薯蓉同什菜蕃茄~薯蓉係即沖薯蓉不過加左d牛油同忌廉所以香香地,而什菜都5錯!
最後有個甜品同餐飲!甜品好香酒味,檸茶檸檬5夠令
走個陣係外面遇到個5知係職員定老板同我地講88
2013-07-06
團購
3-3-2013(日)是日和媽媽逛遊粉嶺後,再往大圍逛逛。來到大圍,我想起「Cafe Cape」。上一次到來,大約是在兩年前,那時候還未移民溫哥華的老朋友 Alvin 駕車帶我來吃的,這裡的菜式很不錯,一試難忘。闊別兩年。。。既然,今晚和媽媽來到大圍,我決定帶她去「Cafe Cape」吃晚飯。我們先在大圍港鐵站,搭 481B 號小巴上山去,等了很久才有小巴,下車後再行入村屋裡。「Cafe Cape」店舖,就是在一幢村屋的地下位置。真是。。千辛萬苦上山去,只為再度重遇你 。。。。究竟,我倆重遇的結局是可喜?還是,可悲? 那就進去找尋結果吧!先來一客 Caesar Salad。其實我不太喜歡吃 salad,媽媽比較喜歡,所以特意叫給媽媽吃,我則沾上一、兩口吧!沙律是新鮮拌出來的,真的是很新鮮的一小盤呢!菜要翠綠色的才夠清甜,這盤的顏色尚算不錯,很綠油油的!沙律汁調較得也不錯,它應用了芥末、蒜頭、蛋黃、芝士、紅酒醋、再加上銀魚柳,鹹香即出;純淨又有回甘的味道,吃後像帶你返回初戀的清澀感覺,不能不試。再來南非生蠔。噢!來之前沒有研習清楚《飲食男女》雜誌,不知道今年當時得令的是哪個國家出產的生蠔
3-3-2013(日)

再來南非生蠔。噢!來之前沒有研習清楚《飲食男女》雜誌,不知道今年當時得令的是哪個國家出產的生蠔。沒所謂吧。。。最後,我就隨意挑了南非吧!在香港,我吃過最美味的生蠔,印象中是在尖沙咀南洋中心的「Open Oyster」。這裡的當然不能比上,但也做得很不錯 - 蠔肉呈淡淡的奶黃色,吃下一口,其肉質豐滿而結實爽脆,味道口感亦非常新鮮,清甜且帶有果香,吃後像帶你返回熱戀階段的感覺,教你難捨難離。真的好吃!由以不想和牠們提早分離,所以我下了一個決定:加 order 。。。最終我們一共吃了十二隻呢!
再來牛油燒帶子。帶子外型很大隻,燒得剛剛熟,帶子的邊帶脆口,肉則鮮嫩。帶子非常新鮮,加上香氣滿瀉的香草牛油,令人一試難忘。
燒豬仔骨 + 鮮青蘋果醬汁:未吃先嗅到燒豬仔骨的香氣,令人唾涎三尺!豬肉非常鮮嫩,有肉汁,沒有燒得太乾,配上一個他們自家製的青蘋果醬,味道帶點酸酸的,能除卻豬肉本身的肥膩感覺,配搭恰當適宜!

千里迢迢到來,也散盡千金放下九百元,只為與它重遇!可幸的,結局是。。。可喜,卻沒有悲!

有緣再會!

誠意推介。

2013-03-03
2013-01-20 1500 瀏覽
今日係周年紀念, 又想食蠔, 發覺沙田區冇乜同類有得食蠔既CAFE, 於是就試下依間比較偏遠既地方試下.大圍坐架的士, 唔使跳錶, 第一次去就最好坐的士去. 去到見到間餐廳比想像中細, 唔怪得要一早BOOK 位啦.一早預左食乜, 所以好快就上野食.一黎就黎上冷盤, 6隻生蠔, 兩隻半邊龍蝦, 兩隻翡翠螺; 生蠔好細隻, 龍蝦冇味, 肉身唔爽, 有D 梅既感覺, 反而螺肉好甜, 好味.湯一個係龍蝦湯, 一個係黑松露野菌湯, 龍蝦湯好味D, 黑松露湯同普通白菌湯差不多.主菜選左保雲蘇羊架同南非 28 日熟成西冷扒羊架夠蘇, 好味, 不過有半份都係肥膏, 扣分.西冷扒個味好濃好香, 不過熟左D.甜品有和果子同我喜愛既焦糖布丁. 和果子幾好味, 焦糖布丁個面唔夠脆, 燶既地方苦.最衰間店太偏遠, 同正價偏貴(團購價錢OK), 否則都係食晚飯既好去處.

一早預左食乜, 所以好快就上野食.

主菜選左保雲蘇羊架同南非 28 日熟成西冷扒

羊架夠蘇, 好味, 不過有半份都係肥膏, 扣分.
西冷扒個味好濃好香, 不過熟左D.
甜品有和果子同我喜愛既焦糖布丁. 和果子幾好味, 焦糖布丁
個面唔夠脆, 燶既地方苦.
2013-01-20
紀念日
2012-10-19 1120 瀏覽
上星期五約左朋友去大圍睇單車,行左成朝當然肚仔餓啦。想揾個地方食野啫。。。乜咁多人架好在open rice有手機app,睇下有冇啲未揾既先見到呢間開響半山上既,估計應該冇咁多人掛去到都坐左一大半好在我地得兩個人估唔到餐廳細細又幾多款式喎我就食左個保雲酥雞扒飯上面層酥真係又香又脆,份量足夠飽飽我朋友就要左個羊架意粉,見佢都食到lamlam脷野食未到前驚住唔夠食睇定個下午茶睇黎要等下次啦食完同老板傾下計,原來呢度主打南非食物!!??牛扒,海鮮,生蠔。。。都係出自呢間餐廳老板自己入口細微至鹽同黑椒都come from南非真係特別埋單一人$90,可接受!!下次約多啲朋友黎試哂佢啲南非野先

上星期五約左朋友去大圍睇單車,行左成朝當然肚仔餓啦。
想揾個地方食野啫。。。乜咁多人架

好在open rice有手機app
,睇下有冇啲未揾既先
見到呢間開響半山上既,估計應該冇咁多人掛

去到都坐左一大半
好在我地得兩個人
當日精撰
估唔到餐廳細細又幾多款式喎
我就食左個保雲酥雞扒飯

上面層酥真係又香又脆,份量足夠
飽飽

我朋友就要左個羊架意粉,見佢都食到lamlam脷

野食未到前驚住唔夠食睇定個下午茶
下午茶
睇黎要等下次啦

食完同老板傾下計,原來呢度主打南非食物!!??
牛扒,海鮮,生蠔。。。都係出自呢間餐廳老板自己入口

細微至鹽同黑椒都come from南非
南非黑椒
南非鹽
真係特別

埋單一人$90,可接受!!
下次約多啲朋友黎試哂佢啲南非野先
2012-10-12
下午茶
南非黑椒
南非鹽
2012-09-23 780 瀏覽
是次黎到大圍,話說呢間小店都算難搵,落左巴士都仲要行上山...不過為食好野冇所謂啦!(之後先知原來有小巴直上!)話說我之前買左1張COUPON,唸住一個餐2個人食,另外再叫一個主菜,早2星期就打來問可唔可以1個用COUPON,另外叫D主菜,接線生話OK, 仲問埋我係咩COUPON,我講得好清楚係YAHOO既海鮮薈萃套餐今日去到, WAITRESS居然同我講話因為我訂抬時冇話係用COUPON,佢冇準備到食材,所以要求我下次再黎,我話我一定有講過話係COUPON,佢就同我拗話我電話冇講明食乜...做餐廳做到要將責任推卸係客人身上,即係想叫個客下次唔好再黎啫?不過我從來都當餐廳係享受食物既地方,所以冇同佢嘈,只係要求佢比D同團購差唔多價錢但AVAILABLE既食物我食物:餐湯: 由蜆湯改成蘑菇湯: 味道不差, 但太稀, 不似一般白湯既濃度, 不過合格 前菜: 由沙律, 枝豆, 蒜蓉包組成既前菜, 蒜蓉包則炸起, 麵包不算新鮮但夠脆, 其餘一般, 順帶一提, 雞扒同雞翼無法提供主菜: 由虎蝦 / 龍蝦意粉變成CABONARA意粉, 老實講, 由虎蝦 / 龍蝦變BACON, 當中既"折扣"打左幾
是次黎到大圍,
話說呢間小店都算難搵,
落左巴士都仲要行上山...
不過為食好野冇所謂啦!
(之後先知原來有小巴直上!)

話說我之前買左1張COUPON,
唸住一個餐2個人食,
另外再叫一個主菜,
早2星期就打來問可唔可以1個用COUPON,另外叫D主菜,
接線生話OK, 仲問埋我係咩COUPON,
我講得好清楚係YAHOO既海鮮薈萃套餐

佢冇準備到食材,
所以要求我下次再黎,
我話我一定有講過話係COUPON,
佢就同我拗話我電話冇講明食乜...
做餐廳做到要將責任推卸係客人身上,
即係想叫個客下次唔好再黎啫?
不過我從來都當餐廳係享受食物既地方,
所以冇同佢嘈,
只係要求佢比D同團購差唔多價錢但AVAILABLE既食物我

食物:

順帶一提, 雞扒同雞翼無法提供

主菜: 由虎蝦 / 龍蝦意粉變成CABONARA意粉,
老實講, 由虎蝦 / 龍蝦變BACON, 當中既"折扣"打左幾多, 大家心知,
但若只以CABONARA意粉論算係合格水平既

另外單點既南非風乾牛扒,肉質幾結實,
我叫左5成熟, 但都係有筋,
肉味濃郁, 不過我EXPECT呢個價錢應該更好, 可惜...

生蠔: 新鮮程度一般, 生蠔已離殼, 不過勝在便宜, 35@西非, 32@南非, 以味道及蠔香來說, 只能說勉強合格
題外話/補充資料: 生蠔放係最後既原因係, 因為我提佢仲有生蠔未到佢先知, 岩岩開始叫杯清水又係咁拖... 其實呢間小店得幾抬客, 係咪咁都會落漏單? 定根本唔歡迎團購客? (註: 但生蠔係單點) 這些我不得而知, 但我肯定唔會番轉頭再黎
2012-09-22
2012-07-11 625 瀏覽
今日我地一家幾口又黎到這間了其實之前都黎過幾次啦,不過都係食熟嘢比較多!但係今次特別D啦,我地特登訂左條"金目鯛"老闆話出面好難食到,唔知真唔真呢?我地預早成個禮拜去訂,所以都特別期待條魚一上枱,我同老公都"嘩"左一聲~條魚成個賣相都好靚,隻眼仔仲好精瑩剔透!刺身一片片厚薄適中食落口有一種好特別既感覺好軟滑,好鮮甜,好香..好似食到有魚油既味道,但睇落去又唔似有好明顯既脂肪層(唔會好似三文魚咁睇得出..)其實個味道好複雜...好難可以好仔細咁形容到,但係感覺幾正係就係貴左D..不過我同老公都覺得值既 話哂都係坐飛機黎其他我地都叫左2個意粉,黑毛豬扒同安格斯(因為姐姐唔食豬)最後....食唔哂,又係眼闊肚窄><不過都好,可以打包返屋企食,當宵夜嘿
今日我地一家幾口又黎到這間了

其實之前都黎過幾次啦,不過都係食熟嘢比較多!
但係今次特別D啦,我地特登訂左條"金目鯛"
老闆話出面好難食到,唔知真唔真呢?
我地預早成個禮拜去訂,所以都特別期待
條魚一上枱,我同老公都"嘩"左一聲~
條魚成個賣相都好靚,隻眼仔仲好精瑩剔透!
刺身一片片厚薄適中
食落口有一種好特別既感覺
好軟滑,好鮮甜,好香..
好似食到有魚油既味道,但睇落去又唔似有好明顯既脂肪層
(唔會好似三文魚咁睇得出..)
其實個味道好複雜...好難可以好仔細咁形容到,但係感覺幾正

係就係貴左D..不過我同老公都覺得值既
話哂都係坐飛機黎
其他我地都叫左2個意粉,黑毛豬扒同安格斯(因為姐姐唔食豬)
最後....
食唔哂,又係眼闊肚窄><
不過都好,可以打包返屋企食,當宵夜嘿
題外話/補充資料: 如果想食飛機到港既嘢,要早一星期預訂呀!
2012-06-07
  • 金目鯛
2012-07-06 696 瀏覽
噚日執銀包,竟然比我發現咗呢張單,所以今日一於recall返啲記憶,寫返個食評。由於我嗰陣未開始寫食評,所以無影相,但我對嗰餐食過嘅嘢都仲有啲印象。之前睇過其他人寫有關呢間餐廳嘅食評,正面居多,加上有一次我路經時諗住book即晚食飯,佢又已經full booking,咁我就諗:呢間嘢唔通真係咁正?見佢門口貼晒雜誌訪問,而且沙田、大圍一帶除左帝都酒店有生蠔食之外,都好難搵到有餐廳食生蠔同其他海鮮食,所以隔咗個星期之後我就預早幾日訂定位,同男友+另外2個朋友,一行四人就諗住到呢間餐廳到食餐「蠔」!不過,最後竟然有啲失望 。我哋坐喺最近門口嗰張6人枱,入面另外有兩枱(一枱係一家3口,另一枱係8個中年人)。我哋之前已經睇過呢間餐廳嘅食評,知道免開瓶費,於是我哋就自己帶咗兩支白酒去。入到去,我哋將兩支酒比咗個男嘅負責人,請佢幫我哋雪(嗰日臨上去前响惠康買嘅Oyster Bay,所以係完全唔凍嘅)。我哋去呢間餐廳嘅目的,梗係食生蠔啦。我打開個餐牌,見上面有好幾隻蠔揀,諗住試下啲唔同嘅口味啦,點知幫我哋落單嗰個男嘅負責人第一句就話:「餐牌上啲蠔無呀,今日得南非同西非。」 咁...我哋唯有每款叫半打s

咁...我哋唯有每款叫半打share囉。比着平日,我哋幾個最少每人食4-6隻啦(印象中我有一次去Oyster Station,四個人就食咗4打,即每人12隻)。得兩款蠔,你話如果好食就話encore啫,但嗰次啲蠔就嘛嘛哋,奀咗啲,所以大家過咗口癮就算。

喺我哋食完頭半打蠔之後,就諗住飲杯白酒啦,我哋叫個男嘅負責人幫我哋拎支白酒出嚟,佢竟然話:「你哋支酒未凍喎。」
吓?我哋諗住佢哋會醒目,幫我哋急凍支酒添,原來佢哋只係放喺普通溫度嘅雪櫃度,咁梗係未凍啦。於是,我哋就提議用個冰桶裝啲冰,比我哋自己急凍支酒(响個桶度不停咁轉支酒,等支酒每個位置都接觸到啲冰,以前睇「開心大發現」都有教過)。點知...佢哋用嚟裝白酒個冰桶好細,只係平時用嚟放夾落隻杯度啲冰嗰個size嘅桶,個桶裏面放得好少冰,支酒放咗落去根本轉唔到,所以我哋問會唔會有個大啲嘅冰桶比我哋啦,佢嘅答案係:「無,只係得呢個。」OK,算,照飲!

除咗生蠔,海鮮類我哋仲叫咗一板海胆同2隻大帶子。嗰板海胆有5舊,都幾大舊,大約兩雙方指位咁粗(女仔手指),但味道較淡,我就唔係咁like。至於嗰4隻大帶子都幾大、幾甜,尚算OK。食完生冷嘢,我哋就食扒喇。我哋order咗一份羊架+一份安格斯牛扒share。因為我唔食牛,嗰塊牛扒就由佢哋三個分咗嚟食,佢哋話塊牛幾有牛味,幾香,唔錯
。而我有份食嘅羊架,羊味都幾重(我鐘意食羶),加上佢嗰個做法令件羊架裏面啲肉汁都保存得幾juicy,所以我覺得唔錯

食完扒,因為大家都唔夠飽
,所以再叫多碟卡邦尼意粉。呢個卡邦尼都幾夠芝士味,味道都唔錯,但個份量就少咗啲(可能因為我哋4個人分)。由於我哋慳咗啲食蠔錢,所以決定再叫嘢食。我哋再叫咗一個大蝦湯+一個野菌湯+一個黑松露扁意粉。呢兩個湯嘛嘛地,有啲淡,我哋兩碗都飲淨三份一。但好彩,個黑松露扁意粉唔錯,食到香味。

埋單嘅時候,喺嗰度做嘢嘅女仔笑容親切咁問我哋,啲嘢食O唔OK,我哋話:「OK啦。」就係因為呢個女仔,令我比返少少服務分呢間餐廳。嗰個男嘅,我唔可以話佢係無禮貌,但做餐廳呢種服務行業,即使你係老闆都應該要親切啲對客人,介紹吓啲食物丫,佢太冷漠喇。

總括而言,呢間餐廳嘅生蠔一般,而啲扒同意粉就唔錯,可以試下

呢餐連加一埋單HK$1683,即係我每人食左$400蚊多啲,但係滿足唔到蠔癮,食得又唔飽,所以有啲失望 。

呢餐嘅食物同價錢:
水X1(大)$40
發票
發票
2012-06-21 824 瀏覽
前兩日因為收早既關係,走去探我一個好耐都冇見既sis....佢俾左佢既地址我...(沙田大圍銅鑼灣山路xx山).......仲要同我講好易搵咖咋...一上斜路就到咖喇.....!!嘩.....第一時間頭頂上仿如飛過幾隻烏鴉=='...邊度黎咖!!仲突然間有一個念頭...銅鑼灣山唔係o係銅鑼灣咖咩==?一輪迷路既洗體....我終於見到我個sis喇....!!!我.....超肚餓...我問佢邊度有野食?我地坐低邊傾邊食啦...泊低左架車.....沿途佢帶我一直行上去心中暗暗歡喜之際(因為有丫嘛),佢竟然同我講:唔知有冇位呢...成日都爆咖...要訂下.....附近環境如斯幽靜....滿座?.......我想那一定別有洞天!!!!!!!!無錯.....真係別有洞天呀...OMG""......原隻既黑毛豬腿呀....!!我兩眼發哂光blingbling的....店長即刻好nice咁走過黎介紹尼隻腿......聽完之後...知道係48個月...唔駛諗,即試!!食完一塊之後..你完全會明白到48個月同其他既分別口感油潤,入口甘香....after taste仲輕輕滲出橡樹果既香氣配以蜜果真的是p

佢俾左佢既地址我...(沙田大圍銅鑼灣山路xx山)

仲突然間有一個念頭...銅鑼灣山唔係o係銅鑼灣咖咩==?
一輪迷路既洗體....我終於見到我個sis喇....!!!

泊低左架車.....沿途佢帶我一直行上去
心中暗暗歡喜之際(因為有
丫嘛
),佢竟然同我講:唔知有冇位呢...成日都爆咖...要訂
JAMON IBERICO DE BELLOTA(48 Months)
我兩眼發哂光blingbling的....
店長即刻好nice咁走過黎介紹尼隻腿......
聽完之後...知道係48個月...唔駛諗,即試!!
黑毛豬腿片配蜜瓜
食完一塊之後..你完全會明白到48個月同其他既分別
配以蜜果真的是prefect match....咸香得黎又唔膩!!!
據店長話....尼隻豬生前只食橡果,超嘴叼~
最正係d脂肪全部都係健康既膽固醇....
有益得黎又好味...難得~!!
西班牙咖啡
入口都幾香滑...不俗^^
燒豬仔骨
鮮青蘋果醬
豬仔骨食落去唔韌,火候剛剛好..個面燶燶地...肉同骨好輕易就分得開...唔駛咁狼狽

個青蘋果醬見住佢地用攪拌機即製.....有heart....加分
南非牛扒
老實講......尼塊牛扒雖然係話"南非草飼牛"....但我唔太識欣賞!!!
因為我食唔出一般食評家o個隻"猶如感受到萬牛在草原上奔走"既感覺....
不過味道方面就肯定係到家的....nice

唔知點解食完尼餐有個好開心既感覺,
人地話一間餐廳既出品好壞好睇個廚既心情...
今日我明白了........
我估個廚師可能蜜運中,又或者臨出門口之前老婆鍚左佢一大啖

健談既店長
舒服既環境
到家既出品
開心既廚師
合理既價錢

大滿足...食得我鬼咁開心...力推....
好野係要share 咖

南非牛扒
  • 黑毛豬火腿片
  • 燒豬仔骨配青蘋果醬
2012-06-19 254 瀏覽
近排無心情寫OPENRICE, 但上星期去左CAFÉ CAPE之:後, 對佢念念不忘, 一定要寫低記住佢!! 唔係朋友介紹, 都唔知大圍壹號雲頂附近有間正野. 未入去時都估唔到佢係用D咁上等食材, 所以點菜時最好聽下是日推介, 確保食到最 新鮮的野當日一行8人點了:蠔食三款, 各有擁護者, 但以南非生蠔最多人讚賞•澳洲生蠔 – 較細, 有海水味•南非生蠔 – 飽滿, 好creamy,好飽滿 •清酒煮蠔 – 保留蠔的鮮味, 帶有餘香 巨型帶子, 帶子巨大的程度猶如茶果一樣 (看相吧!!)•刺身- 鮮甜•牛油燒帶子–外脆內嫩刺身拼盤 – 全部都極生鮮!!! •三文魚•三文魚腩•北寄貝•日本象拔蚌薑葱炒蟹意想不到, 一間西餐廳的薑葱炒蟹都是如此頭頭是道, 夠入味, 肉質鮮甜.南非28天熟成西冷牛扒比起一般牛肉更有肉味!!烤豬肋骨配上了新鮮的青蘋果醬, 整體感覺截然不同.用中上級的價錢食到高質數的食材, 可能由於地點較為偏僻, 抗衡了高租金的原因吧!! 但由於餐廳地方不大, 先行訂枱為上策, 免得白行一趟.

當日一行8人點了:
蠔食三款, 各有擁護者, 但以南非生蠔最多人讚賞
•澳洲生蠔 – 較細, 有海水味
•南非生蠔 – 飽滿, 好creamy,好飽滿

•清酒煮蠔 – 保留蠔的鮮味, 帶有餘香
澳洲生蠔
南非生蠔
清酒煮蠔
巨型帶子, 帶子巨大的程度猶如茶果一樣 (看相吧!!)
刺身- 鮮甜
•牛油燒帶子–外脆內嫩
巨型帶子
牛油燒帶子
刺身拼盤 – 全部都極生鮮!!!

•三文魚
•三文魚腩
•北寄貝
•日本象拔蚌
刺身拼盤
薑葱炒蟹

南非28天熟成西冷牛扒
比起一般牛肉更有肉味!!
烤豬肋骨
配上了新鮮的青蘋果醬, 整體感覺截然不同.

西班牙黑毛豬火腿
題外話/補充資料: 眼見餐廳枱子只有10張左右, 最好提前book枱!!
2012-06-07
南非生蠔
清酒煮蠔
巨型帶子
牛油燒帶子
刺身拼盤
西班牙黑毛豬火腿
2012-05-04 142 瀏覽
續上篇...一系列新鮮海鮮後,來了個沙律,最怕酸酸的白醋沙律汁,但這沙律汁甜美不膩,令大家的胃口都大開了,而沙津新鮮且發出陣陣增加胃酸的香味,我猜…應該落了 黑醋 和添加了點 麻油 吧。繼而是 安格斯 牛扒,牛扒已切成厚片的,看樣子賣相非常夠睇頭,在座的食友都躍躍欲試。取出其中一件牛,看見內裡嫩紅而外層烤得焦香,不流血水的火侯真的剛好,讚!一看就知大廚掌握火侯甚到家。吃起來肉質鬆化無比,有咬口但肉味足,味道處理非常好,邊位還帶肥脂的部份口感是恰到好處的。另外,這裡的烤豬肋骨做得也不錯,不要說笑,是香氣撲鼻令人唾涎的。用叉子一分,肉已離骨。吃起來肉質鬆化可口,而那股油脂甘香更是沒法令人輕易忘記的,豬肉非常嫰而且沒有燒得太乾,配上一個自家製的青蘋果醬~味道酸酸的, 目的是去一點RIBS 本身的油膩感覺,配搭得很聰明,再來一讚!然後是Carbonara,飽到上心口的我,怕膩只吃了一點,但已嘗到了意粉是扁麵做的,麵質做得爽身而咬起來帶點韌性,很有咬口,而忌廉汁就做得濃郁夠味,當中煙肉正好給意粉提一提味,也不錯。,哈,也不枉此行。明太子雞翼顧名思義就是用上明太子去釀雞翼,中間斜切看上去似是燒得不
續上篇...

一系列新鮮海鮮後,
沙津
安格斯 牛扒
味道處理非常好,邊位還帶肥脂的部份口感是恰到好處的。
烤豬肋骨
另外,這裡的烤豬肋骨做得也不錯,
不要說笑,是香氣撲鼻令人唾涎的。用叉子一分,肉已離骨。
吃起來肉質鬆化可口,而那股油脂甘香更是沒法令人輕易忘記的,
Carbonara
,哈,也不枉此行。
明太子雞翼
明太子雞翼顧名思義就是用上明太子去釀雞翼,
中間斜切看上去似是燒得不算很乾身,但吃起來卻甚美味,
雞翼皮脆而鹹味鮮香的明太子就恰當的給雞肉增味,燒得有水準的。
中間斜切
用叉子輕易的將之撕開。
肉味濃郁之餘而口感完全不韌,即係「啖啖肉」。

提拉米蘇&焦糖燉蛋
chopstick:Tiramisu,marscarphone芝士是打得幾幼滑,內裡用上的不是手指餅而是蛋糕,不過吃起來還算不錯的。

焦糖燉蛋也做得有板有眼,焦糖表面又薄又脆,而燉蛋嫩滑之餘云呢拿味道非常足,這一餐,吃得很滿意。

總結:這間小小的西餐廳,是值得專程從外區到來一吃。一分錢一分貨,月頭想吃西餐,實在是不二之選。
2012-03-08
安格斯 牛扒