2020-11-24 2552 瀏覽
陳根記以前去得多, 但自從2018年5月19日之後就冇再去過. 或者就將以前某幾次的相放哂係到留個記錄吧wasabi手擲雞必食, 但我建議自己整LOL 因為試過整其實唔難, 仲可以用哂雞比肉, 同落無窮wasabi或蟹籽, 出面的份量總唔夠喉 至於椒鹽瀨尿蝦, 都係出去食好D, 雖然而家好多網賣海鮮係超新鮮, 而且價錢抵過出去食超多, 不過炸野同椒鹽有D麻煩, 有D錢依然係要比人賺的而且出面夠鑊氣, 呢類小炒好野味, 始終屋企唔易整到個種感覺 肉嫩到離奇, 一定係落左鬆肉粉個類LOL就這樣記錄下, 唔覺係特登避開冇再去的, 但可能心底的陰影又唔係咁易發覺, 回望一下先知原來唔係咁想重回舊地
或者就將以前某幾次的相放哂係到留個記錄吧
 肉嫩到離奇, 一定係落左鬆肉粉個類LOL

2020-09-28 1247 瀏覽
Was in sha tin already, so coming here was not too difficult. It’s hard for me to say if one really should take a special trip out here, since the food here isn’t, like, completely unavailable in the downtown area. However, the atmosphere here is really great, and I think if you’re already out here, it’s totally worth it to comeI tried the wasabi chicken salad, which was really excellent. We also go clams and a vegetables. Clams are kind of a struggle everywhere you go in Hong Kong, but they wer

I tried the wasabi chicken salad, which was really excellent. We also go clams and a vegetables. Clams are kind of a struggle everywhere you go in Hong Kong, but they were still pretty good. Overall, I thought this was a very fun place to come to. Food comes out really fast, and you are only allotted 80 mins to eat.
2020-09-26
  • wasabi手撕雞
以前o係沙田讀書,或者住開沙田既朋友,相信唔會對陳根記陌生,以前仲o係禾輋時,人山人海,想搵個位都難,上星期陳根記o係石門重新開幕,我同家人當然要去試下佢保唔保持到水準~~~搬左去石門,有部機比你按飛排隊,終於唔洗好似以前咁要霸位XD等左15分鐘就入得佈局比以前寬敞,但仍然係排檔格局!正!我地8個人,叫左8個送!1. 「Wasabi手撕雞」,一開始食好攻鼻,慣左之後覺得件事好夾,好refreshing,食到停唔到口XD2. 「椒絲腐乳通菜」,安全牌,好難唔好食3. 「鼓椒炒蜆」,非常夠味,份量十足!8個人食我都食到成10隻!4. 「椒鹽魷魚」,必點呀!炸得外脆內軟,唔會話乾爭爭or勁厚炸粉!好味!5.「燒鵝半隻」,非常脆皮,肉質都唔錯,可以一試!6.「咸魚雞粒炒飯」,份量同料都好足!又夠咸香,好味!另外仲叫左「瀨尿蝦」、「中式牛仔骨」,我皮膚敏感唔食得!仲有「芒果一口脆」,要另外o係甜品bar買,38蚊8粒,炸多士包住粒芒果,作為飯係甜品好完滿!

佈局比以前寬敞,但仍然係排檔格局!正!

我地8個人,叫左8個送!

2. 「椒絲腐乳通菜」,安全牌,好難唔好食

5.「燒鵝半隻」,非常脆皮,肉質都唔錯,可以一試!

6.「咸魚雞粒炒飯」,份量同料都好足!又夠咸香,好味!

另外仲叫左「瀨尿蝦」、「中式牛仔骨」,我皮膚敏感唔食得!

題外話/補充資料: 呢餐我覺得保留到禾輋時期既風味!價錢更加係超抵!8個人8個送,有2個人生日唔洗夾錢,其餘6人除開每人都係比$144咋!!!早知咁抵食叫多幾個送!有機會下次都會再黎!
2018-12-23
生日
  • Wasabi手撕雞
  • 椒鹽魷魚
2018-12-23 2462 瀏覽
之前食過一次陳根記,果次好遺憾,晚上九點已經食唔倒wasabi 手撕雞,賣哂!知道就快要搬,今次再專程黎食,平日,六點入座,唔使等位。呢度特色係想食乜嘢自己睇完餐牌後自己寫落去張單度,之後先叫職員落order。所有酒類一律自行攞單去酒水部買酒,可能係牌照問題。Wasabi 手撕雞真係好有特色,其實比想像中辣,係wasabi 果隻公鼻辣,唔係點受得辣的我唯有一條雞一啖啤酒。味道方面其實唔係真係好好食,但真心有特色得黎又幾夾,抵唔抵食就見人見智了。其他野食都唔錯,大排檔風味十足,碟頭好夠,份量係普通茶餐廳的1.5倍,大食如我也食得十分滿足,希望搬左之後都keep 住水準,因為聽講大埔果間質素相差甚遠........
知道就快要搬,今次再專程黎食,平日,六點入座,唔使等位。

2018-12-05
2018-12-16 1903 瀏覽
生日黎餐有紀念價值嘅晚餐,揀咗陳根記仲有4日就要搬去石門,要食大排擋風味強烈建議呢幾日試多次未搬前既陳根記,去過石門睇,將會係一間室內餐廳好好食!好夠鑊氣!豉汁蒸䱽魚蒜茸蒸翠肉瓜南乳炸碎骨收據
生日黎餐有紀念價值嘅晚餐,揀咗陳根記

好好食!好夠鑊氣!

豉汁蒸䱽魚
豉汁蒸䱽魚

蒜茸蒸翠肉瓜
蒜茸蒸翠肉瓜

南乳炸碎骨

收據
2018-12-05 1207 瀏覽
次次去陳根記都必食wasabi手撕雞,辣得黎好惹味。仲有椒鹽鮮魷,炸粉唔會好厚,炸到卜卜脆,魷魚好有咬口,送飯一流。仲有必食嘅蠔餅,大大份,啲蠔又夠多,好好食!
2018-12-05 1176 瀏覽
從馬來西亞嚟香港的表妹想一嚐香港風味,我當然要帶她到香港特色的大排檔。要把握機會一嚐風味的當然是陳根記。我係呢個星期五晚6點鐘嚟到先可以有位,大家就明白而家品嚐風味有幾爆。餐牌仍然無變,都係一貫大排檔式的款式。而且價錢真的很合理,唔知道第二時搬咗去石門入舖,仲有冇咁嘅價錢。嚟到已經有好多野要留定,基本上唔留都可以講係無~ 特別以下呢隻燒鵝~ 雖然我影得幾有光澤,但係都真係唔夠熱,皮不算太脆,但真的很嫩。令我寫呢篇食評嘅原因,梗係因為呢碟令我難以忘懷的WASABI蟹籽手撕雞啦~  賣相已經好搶眼,入口嘅WASABI味少少攻鼻,但又唔會辣到流眼水,滑嫩的雞絲加上蟹籽增加口感,唔係十幾個人嘅話,我食哂一碟都得。不過環境太嘈令我表妹唔係好慣,但我地呢啲香港人就好慣,因為咁樣熱熱鬧鬧先有風味嘛~ 而且佢地係唔會有限時叫你交枱,反而..... 係其他啲未有位嘅客,會企係度不停俾壓力你交枱。

WASABI蟹籽手撕雞

2018-11-23
$137.5 (晚餐)
WASABI蟹籽手撕雞
2018-11-29 760 瀏覽
忙了一天工作後,有親愛的男朋友接放工,一起去沙田禾輋食俱有多年歴史的陳根記,話說佢就黎搬去大埔營業,趁佢仲係禾輋近近地,一於食佢!馬拉盞通菜每次黎必食!!xo醬花枝片魷魚口感幾好第一次食....冬陰公浸蜆原本見到幾枱人食,抱住個人云亦云嘅心態叫左佢......味道還可以...但食食下有好多沙囉,十分失望!

馬拉盞通菜
每次黎必食!!
馬拉盞炒通菜

xo醬花枝片
魷魚口感幾好
xo醬炒花枝片

第一次食....
冬陰公浸蜆
冬陰公浸蜆

但食食下有好多沙囉,十分失望!
馬拉盞炒通菜
xo醬炒花枝片
2018-11-29 558 瀏覽
陳根記將於2018年尾結業,搬遷到石門和大埔,但大排檔風味保留不住😢—————————————————————1⃣wasabi手撕雞 $250 (5/5)呢個真係小編每次嘅必嗌首選❗Wasabi味好濃👍🏻 雞好滑👍🏻 海哲加蟹籽加火腿令成件事更有口感👍🏻一個字 ❗2⃣滷味拼盤 $158 (5/5)所有野都滷得好入味👍🏻小編最愛就係鵝肉同大腸😋鵝肉唔會好鞋再加上滷水味唔會蓋過鵝嘅味👍🏻大腸洗得好乾淨同有咬口👍🏻3⃣椒鹽鮮魷 $80 (3/5)炸得好脆,魷魚唔會咬唔開👍🏻但炸粉太多,魷魚嘅份量好少🤮80蚊黎講有啲貴🤦🏻‍♂4⃣蠔餅 $75 (4/5)炸岀黎唔會食到成口粉,炸得好薄脆👍🏻蠔味好濃同份量超多😋抵食兼好食🤤5⃣沙拉骨 $68 (5/5)👦🏻每次黎都會食🤤不過唔係沙律醬嘅愛好者未必會鐘意🤦🏻‍♂(例如👧🏻)呢個係用左大量嘅沙律醬黎煎,係超級濃味👍🏻肉都係好稔😋🔸總結🔸✅位置寬敞✅食物質素高❎無冷氣超熱❎除左啤酒外無野飲❎好多人所以好噪
—————————————————————
1⃣wasabi手撕雞 $250 (5/5)
呢個真係小編每次嘅必嗌首選❗
Wasabi味好濃👍🏻 雞好滑👍🏻 海哲加蟹籽加火腿令成件事更有口感👍🏻一個字 [好正]❗
2⃣滷味拼盤 $158 (5/5)
3⃣椒鹽鮮魷 $80 (3/5)
4⃣蠔餅 $75 (4/5)
5⃣沙拉骨 $68 (5/5)
🔸總結🔸
❎好多人所以好噪
  • Wasabi蟹籽手撕雞
  • 香煎蠔餅
2018-11-19 2757 瀏覽
近來多了在沙田一帶走動,晚餐不時在區內解決。沙田食肆主要集中在新城市廣場, 都是些千篇一律的集團式連鎖店, 總不想離開屯門也是光顧那一堆品牌食店,每次來到都寧願走遠一點尋味, 而我的目標是舊區當中的屋村食肆。說到沙田,以前是乳鴿 、雞粥的天下,也曾試過為「沙田雞粥」慕名而來,但近幾年來這兩大名物表現有下滑的趨勢,反而是一提到沙田的大排檔,陳根記那響噹噹的名字就會出現, 想起來一直未有機會見識這家, 就趁今天來到陳根記見識一下。對於外區人而言,要離開新城市廣場尋找美食,第一感覺就是不知從何入手, 但其實不少名店跟市廣場距離不遠, 例如前之前到訪過的盛記麵家位於瀝源邨,離新城市廣場只有五分鐘的步距而已。 只是陳根記要比盛記麵家距離更遠一點 ,雖然乘坐公共交通工具前來也不難,不過為求方便加上不用跳錶還是乘的士前往。來到了禾輋邨, 一字排開都是具有港式風味的舊式屋邨,那是回憶的感覺,說到底我倆也是在舊屋村長大的,雖然是久違了卻是熟悉又親切。 在正中央處,那居高臨下的,燈火通明的,就是鼎鼎大名的「陳根記」。 裏面已經密密麻麻地坐滿了食客, 人多勢眾的關係未見其人先聞其聲, 遠遠也感受到哪種人聲鼎

來到了禾輋邨, 一字排開都是具有港式風味的舊式屋邨,那是回憶的感覺,說到底我倆也是在舊屋村長大的,雖然是久違了卻是熟悉又親切。 在正中央處,那居高臨下的,燈火通明的,就是鼎鼎大名的「陳根記」。 裏面已經密密麻麻地坐滿了食客, 人多勢眾的關係未見其人先聞其聲, 遠遠也感受到哪種人聲鼎沸、熱熱鬧鬧的氣氛, 心想我倆是找對了地方。像這種大排檔的盛況實在是難得一見,食物質素此刻已是其次了,心裏有說不出的興奮。
採自助落單形式,好處就是免收加一,一貫大牌檔的做法,但搬到新店以後便要加一了。

陳根記每日都有一款特價菜式, 而且看起來都不是大路行貨, 像這天就有醉翁烏頭凍食($60), 就跟潮式凍魚的做法差不多, 不過加入黃酒醉醃,吃起來多了一重味道。這烏頭魚魚身不算太大, 不過兩個人食用已是綽綽有餘。以 黃酒、椒絲、魚露醉醃, 酒香清香不嗆,但未算太過入美, 而烏頭魚亦不是新鮮貨色, 只是才六十元的菜式也不要太苛求 了, 其實味道是很不錯的。

而全晚最紮實的一道菜式就是梅菜扣肉煲($72), 別看它是多麼的其貌不揚,至少沒有用上冰鮮五花肉, 扣肉雖然未算嫩滑鬆化, 但肉香是相當對版的, 汁醬用來拌飯十分滋味, 只嫌梅菜的份量有點太吝嗇了。
梅菜扣肉煲

附近不遠處就是龍華酒店, 不過陳根記的專長不在乳鴿, 就不要對它的出品有太大的期望, 純粹就是想吃的時候便點吧! 這兒的紅燒乳鴿($42)用的是BB鴿, 身型瘦削肉不會多, 燒乳鴿的油溫不足, 若不襯熱食用,放涼了連微微的脆感也會消失,吃起來有點靱而且肉汁很少, 也沒有太多的肉香, 如此定價大排檔來說是過高了, 某些酒樓定價還不如這兒的貴,但水準卻比這兒高一點點,還是建議不要點紅燒乳鴿好了。
紅燒乳鴿

及第粥($28)算是能維持大排檔的水準, 粥底挺綿滑,生滾的關係保留了豬雜的鮮味, 豬肚、豬心、豬肝算是新鮮, 味道倒是不錯的。
及第粥

吃到一半,發現陳根記的菜式雖然定價不貴,但分量是有點偏小。知道芥末手撕雞是台店方名物,便加點一客例牌來試試。大排檔通常以鑊氣菜式為賣點,但陳根記卻以一道手撕雞打出名堂,是有點另類的說,不過回想起來小時候去吃大排檔,孩子喜歡吃的口味總不脫菠蘿排骨、腰果肉丁等幾味簡單香口小吃, 手撕雞確是人見人愛,很適合老少食用,也難怪會大受歡迎的。

Wasabi蟹籽手撕雞($82)除了雞絲以外,還有蟹籽、火腿、青瓜絲,吃起來冰冰的十分消暑, 不過芥末味稍嫌不足,吃起來刺激感不痕不癢的, 而手撕雞只有淡淡的雞味,是醃味不足,除了加入蟹籽令口感豐富一點之外,其實味道是有點平平無奇的說, 但相信會是小朋友喜歡的口味。
Wasabi蟹籽手撕雞

相對其他屋邨大排檔,陳根記那規模實在是前所未有, 另闢一個空間專賣甜品的大排檔,我倆還是第一次見識到,此甜品部需要自行前往下單和取甜品的,勝在省得轉場吃甜品了。不想眼闊肚窄,沒有點馳名的炸芒果,而是點了原個西瓜汁($32), 就如青衣戲棚、美食市集所賣的那個原個西瓜一樣, 價錢也未見得便宜, 但勝在內有足量西瓜汁, 還有 西瓜肉和西瓜粒, 香甜又解渴, 確實是消暑佳品,是大排檔「啤啤佢」以外的另類選擇。

原個西瓜汁

陳根記是名副其實的「大排檔」, 今天慕名而來實在令人大開眼界, 大排檔就是要有如此沸沸揚揚的氣氛, 不過論到食物質素,其實就跟各區的屋邨大排檔分別不大, 在味道上也不見得有個人之處, 但能在今時今日領匯的「霸權」之下,在舊屋村裏經營如斯規模的食店, 而且能做面面俱到游刃有餘, 便莫論其食物質素是否出色了。實在感謂香港能有如此氣氛的港式大排檔, 就為感受那熱鬧氣氛已是值得一遊, 若然有外地來的朋友,必需要帶他到此一遊,感受一下什麼叫做「香港味道」。
題外話/補充資料: 後記:傳聞現址的陳根記只續約至十二月,而分店會遷至大埔和石門,只是若然環境已是面目全非,那陳根記就只能成為追憶了。
2018-09-13
及第粥
原個西瓜汁
梅菜扣肉煲
2018-11-11 1144 瀏覽
見陳根記十二月搬遷,與友人打完羽毛球就行過來食飯。我們四個人,發現了食物份量比我上次很的少了很多可能佢地會因人數而更改份量。有好有唔好,雖不會浪費,但我想食多啲聽說wasabi手撕雞和沙拉骨是招牌菜,所以點了試試。wasabi很勁,攻上鼻個下真的很爽,但就會蓋過了雞的鮮味。沙拉骨幾滑,不過沙拉和骨好像兩樣分開的東西。另外叫了魚腩煲,魚腩很多細骨,味道正常,反而蔥就超好味!菜就較鹹,適合重口味人士,但份量較少。叫了三個飯,三可樂,一啤酒,但無傳統的啤酒妹了,結帳每人約一百元。
Wasabi手撕雞
沙拉骨

魚腩煲
腐乳通菜

得知陳根記租約到十二月中就結業,就打算再次約友人前去食飯回味一下。自己搵位、自己下單已經是陳根記傳統文化。星期日人數亦沒有往時人頭涌涌。好快就有位坐低下單半小時都未有菜起,起了幾次身問伙記都無人理會,無奈繼續等。等多十分鐘左右,終於上菜。點知...已經沒有過往的鑊氣,不太熱,有D凍左、無麥味後來上的紅燒乳鴿都皮包骨及肉老了。完全不是以前陳根記的水準,好像是非常普通的大排檔。三個人每人一碗都未食完就決定離開了

2018-11-04
2018-11-04 1388 瀏覽
今晚同幾個朋友一齊到沙田很出名的大排檔-陳根記食飯!由於是星期六晚的關係,所以我們8點左右去到全場爆滿,需要等位,好在等左一陣就有位啦!我們共點了8個小菜!最開心既係我地竟然叫到全場最後一碟wasabi蟹籽手撕雞(半隻)!手撕雞除了有雞肉,還有爽口既海蜤、火腿同蟹籽,伴有wasabi,少許既攻鼻,令味道有層次!琵琶豆腐,一個我好耐冇食既小菜,將豆腐同魚肉撈埋然後炸,外脆內軟,配上芡汁一齊食,口感豐富!南乳粉絲什菜煲,味道不算很濃,醬汁很稀,菜比較多,而且有很多款唔同既菜,例如西蘭花、菜心、生菜、椰菜、油麥菜,如果想食唔同款既菜可以點黎試下!蠔仔粥,相對比出面「傑」,唔似係出面食既潮州蠔仔粥咁,不過個粥有好多蠔仔,都幾好既!香煎蠔餅,蠔仔都好多,炸粉同蠔仔比例平均,如果可以提供埋魚露就更好啦!我地仲叫左炸大腸同椒鹽九肚魚,不過我冇食就唔寫啦!睇到banner之後好似會搬去石門,如果遲啲要食就要去果邊囉!總括黎講唔知係咪多人,所以野食比平日晚上食差少少,不過非常適合一大班人一齊黎食,因為食物份量多!

我們共點了8個小菜!

琵琶豆腐

南乳粉絲什菜煲
蠔仔粥
香煎蠔餅
我地仲叫左炸大腸同椒鹽九肚魚,不過我冇食就唔寫啦!
2018-11-03
琵琶豆腐
  • 煎蠔餅
2018-11-02 735 瀏覽
沙田大排擋名物落單要自己寫好啲餸名金妹手撕雞 (半隻)今日6個人, 叫左大份啲, 但都幾大碟,之前第黎試過wasabi 例牌,就覺得 好少唔夠食。 鹵水拼盤,好少見人叫, 都幾夠味同好大碟。蠔餅, 好香口, 啲蠔都好大粒。 真心好味。西蘭花牛肉, 啲西蘭花岩岩好, 夠爽。椒鹽豬扒, 不過不失。生炒骨, 太多骨。
沙田大排擋名物

落單要自己寫好啲餸名

鹵水拼盤,好少見人叫, 都幾夠味同好大碟。

蠔餅, 好香口, 啲蠔都好大粒。 真心好味。

西蘭花牛肉, 啲西蘭花岩岩好, 夠爽。

椒鹽豬扒, 不過不失。

生炒骨, 太多骨。
2018-10-31 750 瀏覽
今日星期六難得放假,就約咗成班朋友去咗踩單車,晚上六點左右,就去左沙田禾輋村陳根記食晚飯,不用等位。頭抽雞半隻,真係好好味,咸度適中,雞肉又好滑; 魚香茄子煲好香好味; 京都骨都做得很出色,豬扒、洋蔥和醬汁都好好味; 白飯也軟硬適中。甜品方面,楊枝甘露唔錯,甜味剛好;至於綠茶雪糕芒果涼粉,份量好多,好抵食又好味;芒果一口酥,呢個真係值得推介,鬆脆可口,味道一流;榴槤奶凍,榴槤好香,但個人覺得奶多左少少。

2018-10-20