2011-06-20 418 瀏覽
行完連城廣場就回家.回家前媽咪說用餅卷到奇華換餅.第一個吸引我的是竹炭芝麻卷,是炭黑色的,才$4一件,立即選了一件.跟著我們還買了皮蛋酥,蝴蝶酥和合桃曲奇.翌日立即先試竹炭芝麻卷,卷中有十分香濃的芝麻味,吃下有滑和濃郁的芝麻醬,蛋糕很軟熟,整體是個色香味俱全的芝麻卷.皮蛋酥沒有酥香味,皮蛋比較硬,而且薑味過重,加上我比較喜歡新鮮出爐的皮蛋酥,但這卻是包裝皮蛋酥來的.相反蝴蝶酥和合桃曲奇就頗出色.蝴蝶酥雖較油膩,但十分香脆,又有濃濃的牛油香,酥的紋也弄得很漂亮.合桃曲奇厚身,口感層次豐富,有很多合桃粒,合桃味和牛油味配合得挺好.下次要再買竹炭芝麻卷!
行完連城廣場就回家.回家前媽咪說用餅卷到奇華換餅.第一個吸引我的是竹炭芝麻卷,是炭黑色的,才$4一件,立即選了一件.跟著我們還買了皮蛋酥,蝴蝶酥合桃曲奇.

相反蝴蝶酥合桃曲奇就頗出色.蝴蝶酥雖較油膩,但十分香脆,又有濃濃的牛油香,酥的紋也弄得很漂亮.
下次要再買竹炭芝麻卷!
外賣自取
2011-04-12 126 瀏覽
想吃得輕盈些.於是走去買件蛋白蛋糕..比較奇華和美心...分別 $6.8 & 6.5 (又貴左..)奇華選用大豆油...據說含有多元不飽和脂肪酸, 但加熱後又容易產生trans fat...單看成份:蛋白,麵粉,砂糖,大豆油,乳化劑(e471,473,491,477),粟粉,水分保持劑(e420, 1520), 泡打粉(e450(i), e500(ii)),穩定劑(e170(i)),小麥澱粉, 塔塔粉((e336,酸度調節劑(e339),奶類製品)), 食鹽.相對美心用植物油, 同樣一大堆e....., 更有色素, 防腐劑..不明白為何奇華沒有標示有色素, 防腐劑..是真的沒有還是沒寫..不得而知..最後還是選了奇華..因為sugars 只4.1g, 而trans fat 是0%..發現美心, 東海堂大部份產品都列明有trans fat...蛋糕很鬆軟, 不太甜..論味道是不錯的...
想吃得輕盈些.於是走去買件蛋白蛋糕..

不得而知..

蛋糕很鬆軟, 不太甜..論味道是不錯的...

2011-04-11
2 分鐘 (外賣自取)
$6.8 (早餐)
2010-08-10 61 瀏覽
平日去奇華多數都係買合桃馬仔,今日順便買埋早餐俾爸爸啦!!爸爸都幾鐘意食有奶油的包見個樣同SIZE都OK,於是我就買左一個,返屋企放入雪櫃!第二日係雪櫃拎出黎,我試食了少少,D cream多到....... 雖然係幾好味,但太多就很油膩了,,,,最後爸爸抹走了一半的CREAM才繼續食,,,,同埋佢話個包出面都幾油下,,,,冇下次喇,,,去奇華都係食馬仔穩陣D
平日去奇華多數都係買合桃馬仔,
今日順便買埋早餐俾爸爸啦!!

爸爸都幾鐘意食有奶油的包
見個樣同SIZE都OK,於是我就買左一個,返屋企放入雪櫃!

第二日

雖然係幾好味,但太多就很油膩了,,,,
最後爸爸抹走了一半的CREAM才繼續食,,,,
同埋佢話個包出面都幾油下,,,,

冇下次喇,,,
去奇華都係食馬仔穩陣D
2010-08-08
外賣自取
$8 (早餐)
2010-05-22 34 瀏覽
好匆忙咁去左買個奇華面包頂肚因為好趕好趕, 點知入開都幾多人排隊買野喎~ 哎呀~ 好在店員快手, 唔使點等~ 太好~今日既收獲係$6.5既黑麥芽吐司~ 做乜鬼香港同大陸+台灣一樣叫方包做toast, 仲要係用吐司呢2個字... i just can't accept this! btw, 其實都幾貴, 因為只有薄薄既5塊~ 噢... 呢個黑麥芽吐司好moist, 都算濕喎, 但係唔油, 唔怕隻手油 "林林", 幾好喎~ 顏色有d似好好好好淡既芝麻餬, 即係灰灰咁. 我開頭仲以為有d小麥係入面, 點知冇既! 即係成個texture都好滑, 無野咬, 呃人!!! 所以佢應該改名做 "黑麥幼芽蛋糕片" 會好d~

btw, 其實都幾貴, 因為只有薄薄既5塊~ 噢...

所以佢應該改名做 "黑麥幼芽蛋糕片" 會好d~
2010-05-10
$6.5 (午餐)
2010-03-12 34 瀏覽
農曆新年已過, 趁還是正月, 快快把家裡的賀年食品清理掉。這盒阿虫鳳梨金酥禮盒是姑媽姑丈送的, 盒面上書「香港奇礼」, 大家都是香港人, 送什麼手信呢 ? 想是他們在大海的另一邊住得久了, 回港小住, 什麼也覺得新奇吧 不過我家都很喜歡阿虫的書畫, 謝謝啦! 一盒有 6 件鳳梨金酥, 有 2 件原味, 其他的口味分別是蛋黃、合桃、芒果和蜜瓜。我只吃了蛋黃味和蜜瓜味, 前者是一般台式的鳳梨酥也有的味道, 當然正常, 只是餅皮比某些台式鳳梨酥厚一點。鹹蛋黃有約 1/4 隻, 主要作吊味之用, 總的來說還不錯的。第二件蜜瓜味呢, 平常我是不大吃這種奇味的東西的 (我連蜜瓜味豆奶也不喜歡), 也本著什麼都試的精神, 吃了半件。我還以為裡面是鳳梨餡加點蜜瓜香精便算, 怎知它竟然忠於原著, 整個餡都是青色的! 還要是煙韌得好像一粒蜜瓜味橡皮糖... 香精味好在不算太強, 但已搞到我對剩下的那件芒果味金酥興趣全無了。我覺得原味或蛋黃味還是吃得過的, 只是「騎劫」了台灣的鳳梨酥來做香港手信就有點兒那個了嘛。
農曆新年已過, 趁還是正月, 快快把家裡的賀年食品清理掉。

不過我家都很喜歡阿虫的書畫, 謝謝啦!

蛋黃鳳梨金酥
蜜瓜鳳梨金酥
2009-06-19 6 瀏覽
丹麥吐司 ~ 原價係$7宜家沙田港鐵迨外辣開分店所以有8折, 折實之後只需要$5.60 , 嘩嘩嘩!!!抵到爆呀...而且又幾大個 , 味道同麵包質感就好似牛角包咁 , 只係冇咁鬆化 , 唔駛驚食到跌哂落地 , 咸咸地好岩我用黎食做早餐 , 不過我會唔要上面個d瓜子肉 , 因為隔左一日先黎食已經會淋哂 , 得7日時間有8折 , 一定要把握時間買多幾次做早餐 , 因為真係好抵又好食wor。可能係第一日開張 , 所以真係超級多人 , 而且個店舖既面積又唔係大 , 差d迫死呀!!!

2009-04-13 38 瀏覽
尋日睇到報紙廣告, 話紅豆蒸蛋糕有買一送一, 於是走去買黎試試紅豆蒸蛋糕 ($7.5 for 2)一開, 已經聞到好香既紅豆味, 可以清晰見到一粒粒既既紅豆, 食落味道吾錯, 吾太sweet, 都好清, 同埋佢吾會好soft, 即係話食完吾會好似食風咁, 哈哈, 呢個價錢都真係抵食ga

紅豆蒸蛋糕 ($7.5 for 2)

$3.7 (下午茶)
  • 紅豆蒸蛋糕
2009-02-26 13 瀏覽
薑汁蛋卷 ~ 講完榮華既蛋卷 , 就要同媽咪鐘意食既奇華比較一下 , 揀左好砭先搵到一包係比較完整冇碎得咁勁 , 薑汁味道好濃 , 但係太薄身易碎啦 , 食完之後好似唔多覺得自己食左一條蛋卷 , 拎上手冇重量好唔實在 , 所以我都係鍾情於榮華雞蛋卷多好多。

2008-10-21 19 瀏覽
之前奇華做緊promote紅豆&朱古力燒餅,$9兩件!由於食過紅豆,自己本身又鐘意食朱古力,所以今次決定要試新嘢~買左朱古力味 一咬落口,覺得個燒餅皮比較硬身,如果可以整得軟熟d就仲好嘞...至於味道,朱古力味都算幾香濃,而且朱古力醬塗滿整個燒餅,份量十足!比較番之前食過美心果隻朱古力杏仁粒燒餅,講餡我就覺得奇華好味d,但講個燒餅皮就美心略勝一疇啦!如果想食燒餅,整體黎講,我就推介山崎果隻豆沙燒餅,又好味,又新鮮!
之前奇華做緊promote紅豆&朱古力燒餅,$9兩件!
由於食過紅豆,自己本身又鐘意食朱古力,
所以今次決定要試新嘢~買左朱古力味

比較番之前食過美心果隻朱古力杏仁粒燒餅,
講餡我就覺得奇華好味d,但講個燒餅皮就美心略勝一疇啦!

$9 (其他)
2008-08-30 33 瀏覽
八月廿八日(星期四)又試下啲未曾食過既野*3*椰子酥皮飽($5.5):外形有點跟菠蘿飽相似,一樣的金黃色酥皮,今次我又叮熱先食,酥皮尚可,一咬佢就碎,椰蓉餡偏埋一邊,不平均這時候我又覺得好像在吃雞尾飽....牛油方戟($7):濃郁的牛油味,幼滑既口感,份量足以令你飽肚黑糖蛋白蛋糕($7):好鍾意佢隻黑糖味,甜甜地且口感鬆軟芝士吐司($5):烘燶的外皮,配軟熟的飽身再夾小粒的芝士,不錯的選擇也麥方包($5):返學朝早好多時都會用方包搽jam食當早餐,始終覺得奇華既最好食><佢帶有少少麥香,口感不粗糙,讚
八月廿八日(星期四)
又試下啲未曾食過既野*3*

這時候我又覺得好像在吃雞尾飽....

黑糖蛋白蛋糕($7):好鍾意佢隻黑糖味,甜甜地且口感鬆軟

麥方包($5):返學朝早好多時都會用方包搽jam食當早餐,
始終覺得奇華既最好食><佢帶有少少麥香,口感不粗糙,讚
椰子酥皮飽,牛油方戟
椰子酥皮飽,牛油方戟
黑糖蛋白蛋糕
麥方包
2008-08-13 15 瀏覽
八月十三日(星期三)前幾日為屋企補給食糧,特地去媽媽鍾情既奇華離遠睇都知多人,唉無法,唯有迫埋一份未入先係門口拎返個籃,兜左兩個圈,買左以下o甘多野。黑糖薩琪瑪($4):聞落幾香黑糖味,淡淡的甜低糖薩琪瑪($4):口味清新,又係唔太甜蛋白香蕉燕麥蛋糕($4):香蕉味不太重,加埋粒粒燕麥,非常有咬口蛋白薑汁蛋糕($4):薑汁味濃,呢種口味幾特別合桃酥($7):豬油香,口感鬆化,細細塊,易入口o麻

八月十三日(星期三)
前幾日為屋企補給食糧,特地去媽媽鍾情既奇華
離遠睇都知多人,唉無法,唯有迫埋一份
未入先係門口拎返個籃,兜左兩個圈,買左以下o甘多野。

黑糖薩琪瑪($4):聞落幾香黑糖味,淡淡的甜
低糖薩琪瑪($4):口味清新,又係唔太甜
蛋白薑汁蛋糕($4):薑汁味濃,呢種口味幾特別
合桃酥($7):
豬油香,口感鬆化,細細塊,易入口o麻
黑糖薩琪瑪&低糖薩琪瑪
蛋白薑汁蛋糕&蛋白香蕉燕麥蛋糕
合桃酥
黑糖薩琪瑪&低糖薩琪瑪
蛋白薑汁蛋糕&蛋白香蕉燕麥蛋糕
合桃酥
  • 黑糖薩琪瑪
2008-07-27 22 瀏覽
牛油方戟 ~ 奇華既產品質素一直都保持到水準 , 而且相比其他售賣中式餅店中感覺上高級D , 星期日既早上食左一個牛油方戟 , 份量唔算話好大(120g)但係好重手 , 蛋糕口感係比較實 , 而且甜味適中好好食 , 如果返工作為一個早餐既話絕對係可以捱到去1點幾午餐時間先肚餓囉。

$8 (早餐)
:p
2008-07-22 18 瀏覽
黑芝麻蛋白曲奇 ~ $12一包既份量都幾抵 , 而且細細塊夠鬆化 , 混入黑芝麻粒既味道更加香 , 好易唔經唔覺就會食哂成包。 牛油曲奇 ~ 感覺上冇咩特別 , 牛油味道唔重亦唔會好甜 ,口感一樣鬆化 , 賣$13一包有10塊都唔算貴既。

2008-05-19 10 瀏覽
大理石蛋糕不是很多地方都有得買來吃 , 行經奇華便買一件牛油切餅 , 雖然不能媲美出名的蛋糕店 , 但是蛋糕身有點濕濕的 , 吃起來口感不錯 , 而且份量和甜味都剛好不會令人吃膩 , 值得一試~~~
$5.5 (其他)
2008-05-13 14 瀏覽
今天吃完了晚飯之後 , 感覺上肚子還是空空的 , 所以就拿了"全蛋馬仔"來填補一下 , 一直都覺得奇華的產品比 X華 的好得多 , 沙琪瑪也有多種不同味道 , 而且吃起來的口感鬆軟不膩 , 就算不是低糖也不會太甜 , 滿足到喜歡把馬仔分開成一粒粒來品嚐的我~~~
今天吃完了晚飯
$10 (其他)