2024-01-30 183 瀏覽
騎行摩托之游山玩水之旅。 三人騎行途經, 沒有點海鮮餐, 只散叫了炒粉麵, 有例湯送.。周邊有停車位, 合很多行山或摩托人仕。星期日中午還有碟頭飯$45連汽水或餐湯,我們點了京都骨,排骨炒河,乾燒伊麵,又好味喎,個番茄湯都唔錯。至少食完唔會太口乾. 環境有點像西貢食海鮮。在餐廳後有條村,  行行逛逛又一日
周邊有停車位, 合很多行山或摩托人仕。
至少食完唔會太口乾.
環境有點像西貢食海鮮。在餐廳後有條村,  行行逛逛又一日
2022-10-02 1949 瀏覽
華都海鮮酒家位置比較偏遠,可以揸車前往哩間酒家喺正東涌舊碼頭,可以360度睇住個海食飯,幾特別,聽講喺度仲可以睇日落-------------------------瀨尿蝦 $360Size 幾大隻,有成隻手掌咁大椒鹽炒得夠香口,惹味瀨尿蝦夠新鮮,好鮮甜肉質嫩滑柔軟而有彈性,好食白灼鮮蝦 (半斤) $160食新鮮嘅蝦最鍾意就係簡單白灼食到鮮蝦原汁原味大隻,肉質爽口彈牙蝦膏甘甜炒麵 $58正常,有鑊氣有附上辣椒醬金銀蛋浸白菜仔 $78白菜仔大棵,鮮甜係有雪花喺表面嘅皮蛋,好味 👍-------------------------整體嚟講都好食,環境地道唯一非常不滿就係落單前已經話問吓價錢先,點知店員直接落單而冇同我哋講返價錢,而價錢就真係海鮮價好采海鮮都叫新鮮,都大隻,如果嚟哩度食海鮮就要諗清楚而其他普通小菜價錢正常華都海鮮酒家地址🎈東涌舊碼頭2號
華都海鮮酒家

位置比較偏遠,可以揸車前往

-------------------------
瀨尿蝦 $360
Size 幾大隻,有成隻手掌咁大
椒鹽炒得夠香口,惹味
瀨尿蝦夠新鮮,好鮮甜
肉質嫩滑柔軟而有彈性,好食

白灼鮮蝦 (半斤) $160

正常,有鑊氣
有附上辣椒醬

金銀蛋浸白菜仔 $78
白菜仔大棵,鮮甜
係有雪花喺表面嘅皮蛋,好味 👍

-------------------------
整體嚟講都好食,環境地道

好采海鮮都叫新鮮,都大隻,如果嚟哩度食海鮮就要諗清楚

而其他普通小菜價錢正常

華都海鮮酒家
地址
🎈東涌舊碼頭2號
2022-08-10 1540 瀏覽
又有朋友帶我去食好西啦!🤩除咗有好嘢食,仲有靚風景。好有特色😍😍邊食嘢邊有陣陣海風吹埋嚟🤩🤩地點就有啲偏遠🙈東涌華都海鮮酒家,我都唔識自己去係朋友揸車入去嘅😝事不宜遲😊講吓啲食物先😋由於餐牌選擇太多,只係可以影到部份俾大家睇😝😝重點係會有隱藏食物🤩🤩咩係隱藏食物就係餐牌裏面冇但係你都可以叫嘅食物😆😆點解我知😌因為呢個以前係我朋友嘅飯堂😉佢嘅推薦係枝竹火腩炒麵🍲我哋當然有叫啦😋咁就介紹吓比大家啦枝竹火腩炒麵分量大,枝竹火腩一啲都唔小,而且味道都好好,多汁得來個面都唔會淋😋😋而且超級脆!!果然係推介👍🏽👍🏽👍🏽豉椒炒蜆夠鑊氣,配菜清甜,蜆肉冇砂👍🏽👍🏽椒鹽九肚,椒鹽鮮尤冇咩特別正常嘢🤪台式蠔仔蛋我個人就麻麻哋😝但朋友就話好味😋一心以為佢係豪餅咁嘅樣,點知原來係蛋餅🙈味道唔係差嘅,如果蠔仔可以多啲就好啦😅總括嚟講呢間餐廳係好有特色嘅,餐牌上邊海鮮嘅時價,其實係一入門口可以自己揀海鮮🦞價錢就一定冇出邊咁平,但如果你唔係叫指定嘅海鮮其實都可以係好平就食得到👍🏽所以都算係豐儉由人😉

枝竹火腩炒麵

豉椒炒蜆
夠鑊氣,配菜清甜,蜆肉冇砂👍🏽👍🏽

椒鹽九肚,椒鹽鮮尤
冇咩特別正常嘢🤪

台式蠔仔蛋

2021-11-17 1984 瀏覽
今日同朋友去完大澳出返東涌搵嘢食,朋友就介紹我哋過嚟東涌碼頭呢邊睇住日落食飯嘅大排檔,估唔到呢個位可以睇到咁靚嘅日落!真係加分唔少!我哋叫咗豉椒炒蜆、魚肚浸勝瓜、魚香茄子煲、小炒王、椒鹽九肚魚、咕嚕肉、豉油王炒麵及豉椒炒鵝腸!黎大排檔當然唔少得啤啤佢豉椒炒蜆冇沙味道尚可!魚香茄子感覺唔夠咸魚香味!小炒皇,豉椒炒鵝腸及椒鹽九肚魚送酒一流!魚肚浸勝瓜好食,鍾意勝瓜唔會煮得好淋有口感!豉油王炒麵加埋佢個辣椒醬一齊食算唔錯!總結食物質素有待改進,如果食小菜價格相宜、海鮮除外😬不過成班朋友聚埋一齊已經好開心,係呢度仲可以見到咁靚嘅日落.為呢個假期畫上完美句號!

豉椒炒蜆冇沙味道尚可!

魚香茄子感覺唔夠咸魚香味!

小炒皇,豉椒炒鵝腸及椒鹽九肚魚送酒一流!

魚肚浸勝瓜好食,鍾意勝瓜唔會煮得好淋有口感!
豉油王炒麵加埋佢個辣椒醬一齊食算唔錯!

• 豉油皇炒麵
2021-09-08 1745 瀏覽
好耐之前嚟過華都, 已經好喜歡呢間餐廳, 除咗食物之外, 餐廳附近嘅環境都非常重要。 我最喜歡佢嘅地方就係喺海邊食飯 , 欣賞黃昏一流, 我同朋友仔點咗兩個餸, 一個係豪仔炒蛋, 另外一個係菠蘿咕嚕肉。 反而我哋有冇特別嗌海鮮食 , 因為我哋主要來係欣賞呢度嘅景色 , 蠔餅方面大大碟, 蠔仔份量亦都唔少, 而且唔會太油 , 食完之後都唔會有好飽嘅感覺 , 至於菠蘿咕嚕肉方面…就同出面嘅小菜差唔多 , 但因為配合一個非常好嘅環境 , 食落去特別好味 , 再加上叫多兩支啤酒 , 喺呢啲環境之下非常之 chill, 我一定會再來第三次…哈哈!
2021-03-14 2932 瀏覽
今日入東涌踩單車,原本諗住入飛機維修埸欣賞日落,但由於時間不夠,所以就在馬灣涌村地方逛逛,順便等日落時間,然後發現「華都海鮮酒家」可以邊食邊欣賞日落....於是就來一個Early Lunch 😜「華都海鮮酒家」有海鮮也有小菜,但海鮮有啲貴,所以決定吃小菜!座位全部在室外,每座也可以欣賞日落,和海景,情侶,或三五知己也很適合今晚試了不少小菜,有黃金魷魚,椒鹽九肚魚,茄子煲,苦瓜炒蛋,豉椒炒蜆和楊洲炒飯...小菜很不錯,夠鑊氣,調味適中,豉椒炒蜆,蜆肉肥美,亦很惹味!下次可以再試👍🏻溫馨提示,華都有專車在東涌地鐵站接送服務,是免費👍🏻

溫馨提示,華都有專車在東涌地鐵站接送服務,是免費👍🏻
2019-08-27 4064 瀏覽
在 網上找到這間在東涌的海鮮酒家,一家老小開車前往,在東涌舊碼頭,可以看到飛機降落,天氣好也有機會看到日落。食物方面,如果食小菜,價錢尚算合理,但如果食海鲜便很貴,上星期點了一隻蟹盛惠 $600,一條大约 12両小石班盛惠 $500. 味道徧咸,地方尚算衛生。
2019-01-20 4691 瀏覽
華都海鮮酒家位於東涌舊碼頭,位置較偏僻,但它們在東涌港鐵站對出有提供免費接駁車直接載客人到酒家,吃完飯亦可以搭接駁車回港鐵站,所以亦非常方便。想要吃平價好吃的海鮮,這裡是一個不錯的選擇。酒家設有室內及室外的座位,在室外可以一邊吃飯,一邊吹吹海風,欣賞海邊景色。而我們則選擇室內就坐,雖然酒家地方環境較破舊,但尚算乾淨,而且職員服務態度很好,很友善,抵讚!餐廳門口擺放了很多生猛海鮮可以供客人選擇,難得來到海鮮酒家,我們全部幾乎都是點海鮮。忘記這是甚麼魚,但蒸煮時的時間控制非常好,不會把魚蒸得太老,肉質鮮嫩,而且魚鱗清理得非常乾淨,讚!這晚最好吃的海鮮,扇貝大大隻,用蒜蓉粉絲清蒸最是適合,不會因為調味太濃而搶了扇貝的鮮味。這碟蒜蓉清蒸開邊大蝦最適合像我這般喜歡吃海鮮,但害怕麻煩,不喜歡剝殼的人。蝦子非常彈牙,蝦肉很實,不會感覺不新鮮。 重點是開邊後蝦肉一拉就可以完全跟蝦殼分開,完全不用用手剝殼,用筷子跟湯匙輔助,一下子就可以拉出蝦肉。豉椒炒蟶子,蟶子肉非常彈牙,但我們沒有叫飯,用豉椒炒便略嫌太鹹,如果有叫飯的話下飯絕對一流! 炒蜆亦非常新鮮,不過比起其他幾樣海鮮就相對普通,稍微失色,跟蟶子一

炒蜆亦非常新鮮,不過比起其他幾樣海鮮就相對普通,稍微失色,跟蟶子一樣,用豉椒炒,非常好下飯。

一斤魷魚份量不太多,4個人吃剛好,這個椒鹽鮮魷味道不錯,不會太鹹,但唯一的缺點是炸得不夠脆,如果再脆一些會更加分。

我們這頓飯叫了7樣菜,其中6個是海鮮,1個西蘭花,只有叫餸菜,沒有叫飯,但四人吃完都覺得飽,份量剛好。整頓飯花費大概$1200,平均每日$300,而且大部分都是海鮮,這個價格個人覺得算抵食。想要吃平價一些可以選擇多叫小菜,酒家除了海鮮還有很多小菜可以選擇,吃海鮮及不吃海鮮的人都非常適合。

2019-01-19
2017-12-02 4693 瀏覽
住係東涌咁多年,聽聞呢間大排檔頗出名,同屋企人嚟做冬,點知失望而回。叫咗兩隻兩斤幾嘅蟹,一斤收費$240,結果食落根本唔係新鮮蟹,懷疑俾人換左都死無對證。馳名的生炒骨,食落不見得出色,同自己煮冇咩分別。羊腩煲炆嘅時間唔夠長,羊腩皮和羊腩肉靱到咬唔開。菜心有苦味。唯一尚算可以的係豉椒炒蜆。以後肯定唔會再幫襯!
2017-08-02 5559 瀏覽
東涌真系好多好嘢食, 今晚的華都就是面向如此美景, 先決條件係你要耐熱, 最近己是 2年前秋天來吃, 坐在堤壩上....吹住海風, 對住這個美麗的海灣吃晚飯, 你都咪話唔盞鬼。今天天時暑熱, 仲洗講, 就梗系入室內歎住冷氣食啦。海鮮幾貴下, 只揀了一樣海鮮, 大花甲一斤。豉椒花甲($80/斤)夠香夠火喉, 花甲肉厚, 新鮮肥美。上湯魚肚浸勝瓜份量多, 魚肚也不少, 上湯較清, 不死鹹, 很不錯。梅菜扣肉見到個汁同扣肉下有黃牙白放底, 我同朋友對望.....O咗嘴, 未食過用蔬菜放底嘅梅菜扣肉囉, 通常都系用梅菜盛住扣肉, 一試, 完全不是這回事, 個汁好似系獻汁淋上去, 好獻吓, 味道又寡, 肉又嚡, 難食。豉椒苦瓜又系勝在鑊氣夠, 豉味好香, 苦瓜炒得爽脆惹味, 好食。豬仔脾醃好炸過的豬仔髀, 再用辣椒、洋蔥和蔥段回鑊, 黑胡椒落得好重手, 炒得香辣惹味, 豬仔髀肉質也不硬不嚡口。黎華都晚飯, 好似我地咁嫌海鮮貴的話, 最好就食佢哋啲鑊氣小炒, 比較有水準, 例如椒鹽鮮魷.....我地見隔離台碟椒鹽鮮魷樣子好鬼正, 又大碟。

今天天時暑熱, 仲洗講, 就梗系入室內歎住冷氣食啦。

海鮮幾貴下, 只揀了一樣海鮮, 大花甲一斤。
豉椒花甲($80/斤)
夠香夠火喉, 花甲肉厚, 新鮮肥美。
豉椒花甲

上湯魚肚浸勝瓜
份量多, 魚肚也不少, 上湯較清, 不死鹹, 很不錯。
上湯魚肚浸勝瓜

梅菜扣肉
梅菜扣肉

豉椒苦瓜
又系勝在鑊氣夠, 豉味好香, 苦瓜炒得爽脆惹味, 好食。
豉椒苦瓜

2017-04-24 3258 瀏覽
I had never been to this shop (but some other Tung Chung local non-chain shops).  Their van was smelly.  I could live with that as I was smelly too after hiking.We 2 went there for any early dinner (6pm), & were seated indoor.Ordered- fried tong choi & squid in dried shrimp sauce - as expected- sweet n sour pork - gravy too thick, & some pieces were good, some appeared to be re-fried- clams in spice spirit - cost half of the bill, but the least inspiring.spent abt 370.
Ordered

spent abt 370.
題外話/補充資料: I would have reservation going there again.
2017-04-23
2017-04-15 2642 瀏覽
沒有叫海鮮,只是點了十三個小菜,連汽水啤酒,每人平均只是$100。這個價錢來說,食物質素是非常OK。豬仔脾必食!望住海邊食飯,另有一番風味。喺東涌地鐵站有車接送,如果自己行去,去到東涌炮台行下去便可。
2017-04-14
  • 椒鹽魷魚
  • 咸蛋蒸肉餅
以前去東涌只可以坐船或者從梅窩捱巴士。一落船或者落車就見到華都茶餐廳,冇錯好多好多年以前係叫華都茶餐廳,嗰時仲未起機場。懷舊完畢。現在的新華都海鮮酒家是第一次光顧,環境沒有大變化,面對風景優美的東涌灣和赤立角海岸,可邊賞景邊晚飯,別有一番風味。(其實用文字美化酒家了內環境)酒家門口有個小型魚池俾你揀海鮮。門邊放了一些明星相,現世代餐廳酒家的指定動作。點了蒜蓉粉絲扇貝,椒鹽鮮魷,清蒸"金豉"魚,豉椒炒蜆,薑蔥炒蟹,白灼蝦,東江豆腐煲,臘味煲仔飯。全枱人一致評價清蒸"金豉"魚very good!這魚的味道鮮美,肉質十分嫩滑。另外這個蒜蓉粉絲扇貝亦係推介之一!不過這道菜沒有難度,材料新鮮已經係成功的一半。椒鹽鮮魷唔錯,粉唔算厚。脆口嘢都會受歡迎啲!豉椒炒蜆麻麻,個汁唔掂!薑蔥炒蟹ok啦!白灼蝦沒有難度。東江豆腐煲-同枱的人說不錯。臘味煲仔飯-沒有期望下都算過得去,起碼有飯焦,不過臘鴨有點鹹!(註.筆者唔想透露年齡的秘密,所以標題用XX代替數字,總之係兩位數啦!)

椒鹽鮮魷唔錯,粉唔算厚。脆口嘢都會受歡迎啲!

豉椒炒蜆麻麻,個汁唔掂!

薑蔥炒蟹ok啦!

白灼蝦沒有難度。

東江豆腐煲-同枱的人說不錯。

臘味煲仔飯-沒有期望下都算過得去,起碼有飯焦
,不過臘鴨有點鹹!
清蒸"金豉"魚very good!這魚的味道鮮美,肉質很嫩。
蒜蓉粉絲扇貝
白灼蝦
東江豆腐煲
  • 清蒸"金鼓"魚
2016-10-22 2231 瀏覽
新华都海鲜酒家真好吃,非常推介!不错!不错!有蒸鱼和炒蜆,还有牛仔骨还有红烧豆腐真好吃好吃大家也可以来试试夜晚的凉风非常舒服他们的与也是新鲜捕捉的非常新鲜可以欣赏夜景呢!超赞的!
新华都海鲜酒家真好吃
2016-10-22
  • 蒸鱼牛仔骨
2015-09-17 5602 瀏覽
在香港要找吃海鮮的地方,第一個想起的可能是西貢、屯門,不然就是長洲、南丫島等離島。一直沒有想過離我家很近的東涌也可以嚐鮮。從東涌站A出口一直走,過了紅色的士站和映灣園的專車,會看見一個小小的停車場,那邊停泊了一些七人車,車頭寫着「新東記」、「華都」等牌子,我們上了華都的車,往舊碼頭那邊出發。繞過彎彎的山路,大約8min車程,我們便來到華都了。下午6點多的時間,從碼頭望去,天空開始慢慢染上橘色,遠遠的可以望見來回不斷的360纜車。走進店內,沿海已經坐了不少客人,室內的座位很少,靠海的座位建議還是提前預約。坐下後,走回前頭點菜去,店內的魚缸由舢舨改建而成,非常有漁村的味道。店員都是有點年紀的大姐,說話豪爽,一口氣向我們介紹了不同的海鮮和做法。回到坐位,天空又轉暗了一點,這樣的環境氣氛非常適合飲酒,於是點了一瓶青島啤。這個在青島本地喝的話,RMB10便喝得到,在香港差不多貴一倍有多。最快端來的是白灼蝦,半斤賣$120,大約有20隻,雖然size大小點不一,但入口鮮爽香甜,用來佐酒一流。扇貝盛惠$45/隻,例牌的蒜蓉清蒸,入口大大件,令人很有滿足感。雖然裙邊夠爽,貝柱亦比較結實,但就是味道偏淡
青島啤酒
扇貝盛惠$45/隻,例牌的蒜蓉清蒸,入口大大件,令人很有滿足感。雖然裙邊夠爽,貝柱亦比較結實,但就是味道偏淡了點,比較可惜。如果蒜蓉可以更入味,一定更加出色。
蒜蓉粉絲扇貝(每隻)
手掌長的蟶子皇每隻$50,以豉椒香炒,微辣香口。蟶子的肉質非常爽彈,如果能讓我再選,我情願放棄扇貝,多點兩隻蟶子。豉椒醬汁非常出色,用來伴飯也有不錯。
豉椒蟶子(每隻)
拳頭大的鮑魚按例牌以果皮清蒸,雖然鮑魚肉厚,軟軟的口感也很討人喜歡,可是果皮未能發揮真正的作用,鮑魚幾乎沒有味道,感覺有點糟蹋。
清蒸鮑魚(每隻)
最後一道雜菜粉絲煲非常足料,除了加入了白菜、菠菜、菜心、西蘭花、蝦米、粉絲、花菇片之外,還有爽口的魷魚片,雖然感覺很清新,不過同樣是味道太淡。把剛才蟶子的豉椒醬拌一下,那就更美味了。
粉絲雜菜煲
雖然這裡不是什麼高級地方,不過我覺得這樣吹吹海風,邊吃邊喝是挺浪漫的事。至少我不用太care什麼dress code,也不用擔心用錯刀叉,我們甚至可以很率性的大笑。唯一要抱怨的地方,可能就是太多蚊了點。除了蚊,也會有螳螂跳來跳去。大姐們執檯似乎習慣了把茶水倒水海,這點個人不太欣賞。吃過飯後果,專車便送我們回到東涌站,如果是在東涌站以外的屋苑下車,亦可以跟司機詢問一下是否能送到門口哦。
題外話/補充資料: ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~ 四月出走.個人Blog | www.fourmonth-away.com Facebook | 四月出走 Fourmonth away Instagram | ig_four_month ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~
2015-09-05