2017-07-14 701 瀏覽
呢日去旺角買完嘢,得自己一個,悶悶地見口痕,即刻search下附近有咩糖水舖,搵到呢間「Next Station」,睇來幾受歡迎,一於試下。環境幾唔錯,用屏風分開兩邊,喜歡望街可以坐近門口,想靜靜品嚐美食談心嘅話可以入去坐。我點了餐廳的人氣item——綠茶心太軟配野莓乳酪雪糕($58)。心太軟即製,等了大約20分鐘。賣相同menu相有啲出入……不過味道搭救。野莓乳酪雪糕酸酸地又有野莓粒,好清新,而且雪得夠硬。心太軟嘅綠茶味好香濃,茶味甜味平均,加上暖笠笠嘅紅豆蓉係絕配!入面個流心「傑傑」地,唔會一切開就流走哂。將雪糕連埋心太軟一齊放入口,一凍一熱、一軟一硬,又係一種美味食法!

賣相同menu相有啲出入……不過味道搭救。

野莓乳酪雪糕酸酸地又有野莓粒,好清新,而且雪得夠硬。

2017-06-12
  • 綠茶心太軟
2017-05-07 333 瀏覽
 分子料理甜品開到成巷成市,但見開業一段時間仲晚晚咁多人排隊等係時候試試味啦test tube-雖然話得獎賣相又新穎,食嘅時候記得由淺色食到深色遮係淡味到濃味,奶茶味淡淡地唔太甜,波蘿慕絲都有果香味但唔特別,朱古力太甜啦紫薯窩夫-餅底做得夠脆又唔會太厚紫薯又香又甜食原味唔洗點汁都好食,雪葩出奇地好味酸味味佛手柑吉士-全部人食晒都食唔出味道,而且好快溶又太淡冇主題味道,反而2片啫哩好食鳥結糖芭菲-好堅硬要等到最後先試到,但有棒子香味口感特別培茶心太軟-心太軟做得剛剛好流快做得好,培茶味道特別唔會太甜膩栗子拿破崙-賣相最唔靚但層次最豐富,唔會太甜酥皮做得好鬆脆,紅色糖片好好味,栗子蓉打得好滑 總結排隊等都值得
test tube

佛手柑吉士
鳥結糖芭菲
鳥結糖芭菲-好堅硬要等到最後先試到,但有棒子香味口感特別
培茶心太軟
栗子拿破崙

總結排隊等都值得

2016-07-14
$60 (宵夜)
培茶心太軟
栗子拿破崙
2017-05-05 231 瀏覽
旺角的黑布街嚴如一個甜品共和國,開了林林總總的甜品店。Next Station Dessert 的甜品造型比較新穎,吸引了女朋友想來試試。這個甜品叫綠茶泡沫實在是相當貼切,因為真的像泡沫,叫人不知道在吃甚麼。很難得綠茶類的甜品會如此不濟,完全沒有綠茶味,加上一上台就溶到不得了。反正杯底的紅豆啫喱不錯。顏色的配搭很好看,但是擺得東歪西倒的,感覺有點倒胃口。味道非常酸,很難入口,結果食到一半已經想放棄,本著不想浪費才吃得掉。
綠茶泡沫

佛手柑吉士
2017-01-07 595 瀏覽
After a quick dinner done, we walked around MongKok, tried to look for some nice desserts and then we found this!I love this one a lot. Cool dressing and it tasted so good and fresh. These two were just fine. The earl grey pudding was good and the three test tubes were cute. Overall the environment was nice. I would like to visit again.

宵夜
2017-01-02 456 瀏覽
旺角甜品店不少,這間居於open rice榜首的,當然要一試。焙茶心太軟伴金莎雪糕心太軟外層焗得又熱又脆,用小匙一切,內里的流心漿一湧而出,外層的茶香正好中和流心漿的甜味,再伴上一口金莎味雪糕,一熱一冷,口感豐富,雖然有點偏甜,但還是一口接一口吃下,吃完很有滿足感,店員還免費幫我寫上生日快樂,加分加分🎉鳥結糖芭菲很特別的一個甜品,奶味比較重,混有果仁碎,喜歡吃鳥結糖的人一定會喜歡,但它溶得很快,整體味道不錯!
焙茶心太軟伴金莎雪糕
鳥結糖芭菲
2016-12-16 672 瀏覽
今晚放工去左旺角食晚餐,飯後想來一點甜品。。所以找了間甜品店吃甜品門外放了很多精美的甜品相片我們點了一客黑胡椒心太軟我覺得這個食材很特別 因為很少用黑胡椒來作為甜品主題, 所以便叫來試一試新鮮出爐 心太軟熱熱的 雪糕凍凍的 心太軟外皮很脆而且一把匙羹吉下去,內裏的醬爆出來, 十分澎湃胡椒味十分重我比較喜歡配以雪糕來吃,因為這樣會沒有那麼膩這個甜品我十分喜歡裏面有一些 沙田柚肉 雲呢拿泡沫,芒果,榴槤雪糕等等我最愛的是那球榴槤雪糕因為榴槤味十分重及creamy 而且當雪糕慢慢融化後,會令杯底內的芒果每一粒也沾上了雪糕味。。。 會令芒果更甜更有香味雲呢拿泡沫十分幼細,而且甜度也適中,不會令人覺得過甜今日嚟到呢間甜品店,除了可以吃了精緻的甜品,更有位置提供給我和男朋友慢慢聊天, 今日又過了一個愉快又甜甜的晚上了

門外放了很多精美的甜品相片
我們點了一客黑胡椒心太軟
新鮮出爐 心太軟熱熱的 雪糕凍凍的

心太軟外皮很脆
而且一把匙羹吉下去,內裏的醬爆出來, 十分澎湃

胡椒味十分重

我比較喜歡配以雪糕來吃,因為這樣會沒有那麼膩

我最愛的是那球榴槤雪糕因為榴槤味十分重及creamy

雲呢拿泡沫十分幼細,而且甜度也適中,不會令人覺得過甜
2016-11-25
$50 (宵夜)
2016-12-14 542 瀏覽
咁岩去開深水埗食飯, 食完飯我就提議啲朋友揸車過黎食糖水~ 我食過好多次~都好鍾意食呢度既甜品~ 今晚好好彩~ 我地十點幾去唔使等位~焙茶鬆餅配金莎朱古力脆脆雪糕鬆餅上台時仲係微暖架~ 好鬆軟~ 點上佢既茶味香濃焙茶醬簡直一流,特別留意既係佢地既焙茶醬唔會好甜岩曬唔鍾意食太甜既朋友仔!至於佢既脆脆係杏仁條粒粒丫~ 同朱古力雪糕雪齊食脆卜卜,口感層次豐富~拿破崙蛋糕~ 好似藝術品丫~ 好靚仔~ 芒果好甜~ 配上甜而不膩既吉士醬~味道真岩岩好~不得不讚個酥皮真係好酥脆~ 朱古力心太軟配朗姆酒 及青檸雪葩個朱古力心真係熱辣辣,好澎湃咁湧出黎,吱埋啲朗姆酒,完全係酒心朱古力~ 岩曬我呢啲酒鬼丫!個青檸雪葩好青新,食完甜入心既心太軟,再食青檸,可以中和番甜味,無咁漏~簡直為全日畫上完美句號丫~

今晚好好彩~ 我地十點幾去唔使等位~
焙茶鬆餅配金莎朱古力脆脆雪糕

朱古力心太軟配朗姆酒 及青檸雪葩

2016-12-02 764 瀏覽
今日同朋友去食飯又想傾計,成班女仔當然想係食甜品啦,最後就去左近排覺得好味道的這店!~去到大約9點多都差不多滿座,最後我地坐係最入果張桌,音樂比較大聲同嘈。我地4個女仔叫左3個甜品和一個茶…最後每人$53傾下計都吾錯。紫薯窩夫配雲尼拿雪糕$62…窩夫有2大片份量十足!~紫薯講真堅多,但窩夫比較淋身左少少,加上甜甜的糖漿一齊食還可以啦,但雲尼拿雪糕只屬普通味道不太特別。焙茶班㦸加金莎雪糕…班㦸淋身冇咩蛋味,焙茶醬濃味吾錯,有點失望吾夠軟熟,幸好加上返一個少有的金莎雪糕,味道吾太甜,整體可以都幾飽肚。佛手柚班㦸配柚子雪芭 $56..這間店我最愛係佛手柚,因為係其他地方比較少有,今次薄身班㦸加上吉士好味道吾太甜,配上最愛的柚子味十分清新,依然好味道。

2016-12-01
$53 (宵夜)
味道不錯,賣相也算可以,法式朱古力班戟配青檸雪芭係絕配,食完班戟漏漏地食返啖雪芭中和返,個芒果拿破崙好有口感,芒果唔酸好香甜,一杯The Pink Lady入面有打到好soft ge士多啤梨cream,士多啤梨雪糕,一層薄薄士多啤梨啫喱,底層係士多啤梨奶凍,再配有士多啤梨jam同士多啤梨薄脆,好有層次,正
The Pink Lady, 芒果拿破崙,法式朱古力班戟&青檸雪芭
2016-11-16 619 瀏覽
是晚行完金魚街後,想搵個地方繼續hea, 就行左去黑布街既甜品店Next Station Dessert餐廳唔起眼,招牌也行簡單路線!睇完門後既餐牌後見仲有位就入左黎lol餐廳裝修以黑色及木色為主,簡單得黎有格調!餐牌選擇好多,有唔同既特色甜品,包括test tube 甜品、佛手柑甜品,綠茶心太軟等等!睇餐牌都睇好耐但今晚想簡單d,我叫左個Valina form, 男友則叫左個mango smoothie, 已經足夠我地hea 一兩個小時星期日晚上係需要Relax下Velina Form  with  durian  ice  cream HK$ 56面頭是柚子,微酸,好開胃!然後就是雲尼拿泡沫! 好軟、好棉、好滑!散發出淡淡既雲尼拿香伴著雲尼拿泡沫既係最愛既榴連雪糕yummy榴連雪糕雖然沒有隨伴榴連肉,但那軟棉可口完全能展現到l而最底層既係芒果肉! 可能當做既關係,芒果肉好鮮甜! 一個杯滿足你4個願望Mango Smoothie HK$ 38芒果乳酪大大杯! 味道偏淡!個人認為芒果味唔太夠,反而乳酪味突出d! 整體黎講都係消暑唔錯既飲品兩個人消費不到100元,是抵的!環境舒服,可以慢
Next Station Dessert

餐廳裝修以黑色及木色為主,簡單得黎有格調!

睇餐牌都睇好耐
星期日晚上係需要Relax下

而最底層既係芒果肉! 可能當做既關係,芒果肉好鮮甜!

一個杯滿足你4個願望

Mango Smoothie HK$ 38

兩個人消費不到100元,是抵的!環境舒服,可以慢慢談天
2016-07-17
宵夜
2016-10-31 397 瀏覽
飯後總會有位置放下甜品。今次行經黑布街見冇乜人,即刻有位。坐得都ok 本身都好鍾意食紫薯產品叫左個紫薯夾餅。都有驚喜,紫薯蓉夾在格仔餅入面,咬落外脆內淋,除碟附送朱古力醬同糖漿。另外叫了3重芝士,好特別,芝士蛋糕上有cheese cream,口感似雪糕,另外有 strawberry cheese cake, 除了cheese cake,其他2款好特別👍
飯後總會有位置放下甜品
今次行經黑布街見冇乜人,即刻有位。坐得都ok
2016-10-30
$70 (宵夜)
  • 紫薯窩夫
2016-10-30 345 瀏覽
有時約下三五知己出來聚會,甜品可以話是女生最愛,朋友們話旺角有一間好高人氣甜品店,就帶了我去旺角吃甜品,地方不是太大,空間尚算舒適,分別叫了三個甜品,我叫了窩夫,窩夫味道又OK,窩夫口感幾脆,朋友們大讚這裡甜品有水準,我覺得還可以啦 ,服務亦都一般

心太軟
2016-09-04
心太軟
2016-10-30 286 瀏覽
十個女生九個以上都愛吃甜品,女友大人當然也是其中的一份子。要逗她高興,自然就要帶她到不同的甜品店朝聖,例如是這次拜訪的Next Station Dessert。Next Station有不少的招牌甜品,餐廳亦把它們一一陳列在門外的海報上,吸引沿途經過的客人。除了門外的海報,餐廳裡面的牆上亦有以粉筆繪製的甜品介紹,色彩繽紛的,十分美觀。而餐廳的裝潢和桌椅則以原木為主要元素,予人舒適放鬆的感覺。餐廳的廚房位置上空,吊著這些鏤空的立方燈泡,感覺獨特而時尚。【栗香紫薯山】栗香紫薯山的賣相精緻而美觀,把它說成是一份藝術品,一點也不為過。香甜濃郁的栗子蓉和紫薯蓉,加上雲呢嗱雪糕,三者配搭得宜,而底下香脆的蛋白餅更豐富了原本較單一的口感。一道看似簡單的甜品,卻一次過滿足了我們幾個願望。【三色焦糖燉蛋】一式三款焦糖燉蛋,尤其適合我們這種貪心的食客,完全不用花腦筋去選擇吃哪一款才對。燉蛋的口感順滑,甜而不膩,三款味道的燉蛋各有特色,味道突出之餘,又不失原有的蛋香。熱情果味道酸酸甜甜的,很開胃,格雷伯爵茶則帶有獨特甘香,雲呢嗱看似普通,但味道香濃,卻也十分出色。在香港的鬧市之中,雖然有著不少的甜品店,但可
栗香紫薯山
【栗香紫薯山】

【三色焦糖燉蛋】

在香港的鬧市之中,雖然有著不少的甜品店,但可以同時以賣相、味道和創意見稱的實在不多。下次與朋友相聚找甜品吃,應該不用再頭痛了。
栗香紫薯山
2016-10-22 181 瀏覽
一早食完炸雞, 當然要食甜品, 滿足另一個胃!!!黎到黑布街呢度, 都有幾多特色小店~ 揀左Next station dessert試下早早黎到, 少啲客人, 安排入面嘅座位。同同事坐低之後, 侍應都就放低水同menu。選擇困難症又發作喇, 樣樣都想食, 花多眼亂, 最後每人叫左1款甜品, share食。佛手柑pancake配柚子雪芭 $56甜甜酸酸嘅味道, pancake入面仲有啲脆米, 細細一條pancake, 配埋柚子味嘅雪芭, 一流栗香紫薯山 $65好有藝術感嘅甜品, 栗子蓉食落唔太甜, 紫薯山好真材實料, 配埋啲nuts, 好有口感。熱情果梳乎尼配野莓乳酪雪糕 $56熱辣辣, 食落口有好輕柔嘅口感之餘, 仲有少少橙味, 加埋少少酸嘅雪糕, 簡直一流, 自己食一個完全無問題!!!栗子拿破崙 $58賣相繼續美美的, 栗子蓉唔甜, 酥皮好鬆化同脆, 但食多啲會覺得滯。到我最期待嘅焙茶心太軟配金莎朱古力雪糕 $62賣相一流, 好吸引, 食左一啖心太軟先, 好有焙茶味道, 少少焙茶嘅苦味, 之後配埋雪糕一齊食, 冷熱交融, 仲好味, 個人好鍾意金莎雪糕, 好金莎味!!!! 鍾意金莎嘅朋
一早食完炸雞, 當然要食甜品, 滿足另一個胃
!!!

早早黎到, 少啲客人, 安排入面嘅座位。

佛手柑pancake配柚子雪芭 $56

栗香紫薯山 $65

熱情果梳乎尼配野莓乳酪雪糕 $56

栗子拿破崙 $58

到我最期待嘅焙茶心太軟配金莎朱古力雪糕 $62

賣相一流, 好吸引
!!!! 鍾意金莎嘅朋友一定要試

仲有好多特色甜品, 下次可以再試!!!
2016-10-06
  • 焙茶心太軟
2016-10-20 168 瀏覽
太愛食心太軟呢成日都會心思思想食,食極都唔會嫌,尤其係掛住呢間焙茶心太軟。 焙茶係有炒過既茶,鍾意佢個種香味,反而唔太好抹茶。 心太軟外面既蛋糕厚度剛剛好 內裡既焙茶好多,好香 。我就鍾意由頂食落去,唔會一開始就開,咁就唔會浪費裡面既焙茶 但個雪糕就一直都食唔出佢個味,只係食到幾甜下,一般。最後埋單個時忍唔住要問下係咩味,原來係金莎 (其實人地 menu 係有寫既,但冇睇,估左成餐)
太愛食心太軟呢

焙茶係有炒過既茶,鍾意佢個種香味,反而唔太好抹茶。

心太軟外面既蛋糕厚度剛剛好
內裡既焙茶好多,好香