2017-03-21 1142 瀏覽
Elsie Cafe 在朗晴坊8樓,最初以為是朗豪坊其中一部份,但原來是隔壁的一棟舊樓,所以都花了少許時間去找😂一層一cafe,保証不會找錯地方😂我最愛的紫色噢😍cafe內環境算寬敞窗簾也是紫色😍午餐餐牌 - 前后都有,選擇算多品份其他餐牌叫了lunch set, 包忌廉湯及餐包👍以往我都不喝忌廉湯,但這個又ok,難道是我估錯...是粟米湯...不理了,總之好飲啦鮮茄雜錦海鮮燴意大利飯 - 汁多而creamy,有魷魚,蝦及青口滿足😋又要繼續開工💪

一層一cafe,保証不會找錯地方😂我最愛的紫色噢😍
cafe內環境算寬敞
窗簾也是紫色😍
午餐餐牌 - 前后都有,選擇算多
品份其他餐牌
滿足😋又要繼續開工💪

2017-01-24 870 瀏覽
午飯同同事黎到這餐廳,點左一個原條鰻魚炒烏冬配餐湯加餐包價值52元。首先湯同餐包一齊黎既,再到炒烏冬,我其他同事都食哂餐包,得我未食 放開左一邊,佢地個staff問都無問就收左我個餐包,一啖都未咬過,都算了,再講原條鰻魚又乾又硬 鰻魚上仲有少少燶,食左一啖 同左staff講,佢話會同廚房講,話可能煎耐左, 最後佢完全無視我,真系太差,真系吾會再去,無服務無質素。最好既 可能只系加左18蚊既一杯凍莫卡70蚊直頭貼錢買難受👎🏻👎🏻
70蚊直頭貼錢買難受👎🏻👎🏻
2017-01-24
2016-10-15 1528 瀏覽
識左十年既朋友點可以唔見丫⋯⋯就係咁架啦⋯⋯走埋一齊就係最真⋯⋯最舒服架啦⋯⋯環境:講真星期六都可以坐得咁正,又唔洗等,而且仲有live 都算係咁架啦⋯⋯食物:講真個豬手係值得一試既⋯⋯價錢:98一個晚餐
食物:講真個豬手係值得一試既⋯⋯
價錢:98一個晚餐
2016-10-11 1088 瀏覽
係旺角行街,又係周圍搵野食的時候,晚餐時段周圍都好多人,即諗樓上CAFE會唔會少人點,上網見呢間幾吸引,即去試下了。 晚餐時段仍然有位,設計以白色為主,見梳化位置有家的感覺,適合大夥兒呢。 晚餐,唔包飲品,另加$25可轉為套餐(套餐包括餐湯、餐包及$22之飲品),照轉了。 蒜蓉包,唔多覺有蒜蓉味。 羅宋湯,正常水準。 燒紐西蘭肉眼扒伴香煎法國鵝肝配黑胡椒汁,$118。 鵝肝,小小的一塊,就咁睇好似切左的牛扒,味道唔夠油潤,普通。 好大塊西冷牛扒,整得太熟了,口感太韌,冇乜肉味,唔好食。 粗薯條份量多,幾好味呀。 凍檸茶,正常味道。 食物味道普通,價格偏貴,唔多抵食呀。

蒜蓉包,唔多覺有蒜蓉味。

羅宋湯,正常水準。

燒紐西蘭肉眼扒伴香煎法國鵝肝配黑胡椒汁,$118。

好大塊西冷牛扒,整得太熟了,口感太韌,冇乜肉味,唔好食。

粗薯條份量多,幾好味呀。

凍檸茶,正常味道。

食物味道普通,價格偏貴,唔多抵食呀。
2016-08-18 1513 瀏覽
今日幫人做訪問,樓上cafe適合傾計,朋友話成日來呢間,嘢食幾好食價錢亦唔貴,就又來幫襯。因為唔方便影相,講下感受。成間餐廳白色主題,啲檯同凳都係白色,幾清爽。晚餐menu$68-98不等。我問朋友有咩推介,佢話啲menu成日都會轉,所以每次來都有新鮮感。叫左雞扒配薯菜(燒汁),$68有埋餐湯麵包同嘢飲,好抵。要了白湯(粟米忌廉湯),老實講很普通,粟米還粟米,湯亦唔濃稠,好似清水溝粟米粒咁。啲麵包好林,一啲都唔脆,浸左湯後仲好難咬。上主菜,菜品擺盤都幾靚,三舊雞排,雞肉唔肥,啲汁幾入味。雞皮好薄,燒到啱啱好,唔會一忽忽。薯條唔算脆,雖然表面有紅色(我估係辣椒粉?)調味粉,但都冇乜味,最後都要茄汁至食得落。侍應服務幾好,回應及時,態度唔錯。整體來講,呢個價錢有咁質素的套餐都算係唔錯。做餐廳唔容易,都係比返個好評。

叫左雞扒配薯菜(燒汁),$68有埋餐湯麵包同嘢飲,好抵。

2016-08-18
2016-03-27 2001 瀏覽
星期日黎個一人下午茶,係旺角行左陣,就去左朗晴坊搵食,叫左個吉列炸蝦伴瘋薯角$34 +$18配曲奇奶昔(原價$40)。飲品先黎到,再發現落錯單,攪左一輪,終於有得食。個炸蝦黎到仲好熱,又唔會炸得好乾,好味,不過個薯角凍左,又油。 杯飲品賣相一流,飲落都好好味,好滑咁。不過加18蚊就有d貴。

飲品先黎到,再發現落錯單,攪左一輪,終於有得食。

2016-03-27
2015-10-25 1952 瀏覽
是晚與友人相聚,隨便在旺角選了一間CAFE,之前亦有試過來這間CAFE,感覺還不錯,所以預先訂了位。六點左右我們到達,竟然沒有人,只有他們六七個員工,環境有點暗,或許是特別設定吧:我們一行三人,叫了以下的食物:一個兩人套餐:兩個餐湯及蒜蓉包,主菜可選鵝肝牛排或豬手,我們選了豬手,再配一個意粉或薄餅,我們選了黑松露意粉,再有兩杯飲品及甜品。先說餐湯及蒜蓉包,我們有選白湯及紅湯,我喝了紅湯,味精較重及味酸,蒜蓉包正常;主菜方面,豬手外皮很脆,但肉質較硬,較難咀嚼,配的黑椒汁較咸,但一角的沙律薯蓉味道不俗;黑松露意粉的黑松露味尚算濃郁,意粉彈牙。我們還叫了一個一人套餐,既然剛才沒有吃鵝肝牛排,那就吃一個吧,我們還加了25元換餐湯,蒜蓉包及飲品,再另外叫了一個三文魚什果沙律,鵝肝牛排中鵝肝只有小小的一塊,大約是兩個五元的形狀,味道較淡,牛排只吃到汁醬的味道,肉質過熟,有點咬不開,所以吃剩了幾塊;三文魚什果沙律味道一般,水果味道較霉;飲品加錢配了一杯凍朱古力,略甜。**服務不錯,會主動收走吃完的碟子,美中不足是惟最後付錢時等了很久還未有人過來,只見有員工在計算很久,而當時沒有太多客人,唯有再提醒

我們一行三人,叫了以下的食物:
豬手 鵝肝牛排

黑松露意粉 豬手 三文魚沙律

**服務不錯,會主動收走吃完的碟子,美中不足是惟最後付錢時等了很久還未有人過來,只見有員工在計算很久,而當時沒有太多客人,唯有再提醒一下,而當時帳單好像多收了一百元,怪我們都沒有仔細查看帳單,三人用餐共$571,但之後走了我們計算應是$4XX。
2015-10-18
2015-10-05 1378 瀏覽
星期日到旺角行街,偶然發現這間餐廳星期日都供應下午茶餐,而且價錢頗吸引,就決定試試。下午茶餐,一個意粉/pizza/小食加飲品只30多元,而且味道不錯。二個人點了一個意粉一個pizza一起吃。煙肉忌廉意粉,汁夠多不會乾身,味道不太鹹又不淡恰到好處呢! 海鮮Pizza是厚皮但很軟熟,材料份量剛好。餐廳環境不錯,清靜,是食Tea談天的好地方。
2015-10-04
2015-08-25 1210 瀏覽
是夜又是藏友之聚,今次來了樓上cafe晚飯兼玩card game。今天有新朋友一起玩,又玩得幾開心。除了card game,這裏的食物也不錯,份量也多,來這裏聚下玩下一個晚上是不錯的選擇。******************************我們約了19:30,各自上去等。來到看看這裏地方不算多,要來的人最好先訂位。這裏有最低消費,每位最少一杯飲品,另外切餅費是30/個。我們都是選晚餐set,所以先來餐包,這蒜蓉包軟身不脆口的,蒜蓉不是很香濃的。來了前菜沙律和餐湯。紅湯也算很濃的雜菜湯。沙律蔬菜也新鮮。我要了海鮮拼盤,有蝦、魚柳、煙三文魚配上薯菜。份量都幾多,質素尚可以,味道也不差的。這是朋友吃的雜扒餐,有牛扒、豬扒、煙肉和腸仔配薯菜,朋友吃的飽飽的。我自己要了杯餐飲凍檸茶,味道就一般。我們全部把飲品合照,不是人合照,真有趣吧!!

這裏有最低消費,每位最少一杯飲品,另外切餅費是30/個。
來了前菜沙律和餐湯。紅湯也算很濃的雜菜湯。沙律蔬菜也新鮮。
我要了海鮮拼盤,有蝦、魚柳、煙三文魚配上薯菜。
份量都幾多,質素尚可以,味道也不差的。
我自己要了杯餐飲凍檸茶,味道就一般。
我們全部把飲品合照,不是人合照,真有趣吧!!
2015-08-18 978 瀏覽
中午時段旺角人多唔洗我講啦, 唔知大家會唔會留意到位於朗豪坊隔離商廈的樓上咖啡店呢佢地價錢係OK, 而質素就參差我中午約個朋友出黎打算吹水吹返一兩個鐘, 咁樓上cafe就一定係首選!今次黎到發覺但水準又幾好啵!! 價錢around 48-50 不等,有湯有飲品 ,環境舒服同朋友吹水坐下, 係抵既!食lunch係咁上下架啦! 你想要環境清靜, 黎到cafe, 你想吹到幾時就幾時啦!是日午餐精選有四五款揀! 而我, 一向中意牛扒, 就點左份牛扒, 我朋友就點左蘑姑飯兩樣都係好評既! 點菜後黎左蒜蓉多士, 同白湯- 玉米湯, 你當然唔好預小小cafe整到好似勁高級的餐廳咁啦!但算OK 架! 我中意飲白湯, 白湯口感好滑, 玉米味幾濃架!至於蘑姑飯上菜時好精美, 好隻窩蛋係飯面, 好正, 我朋友攪兩攪, 蛋汁慢慢滲入有芝士汁的飯裡嘩! 正中我下懷! 好juicy 呀! 芝士味勁香!! 連埋飯真心香滑濃郁!!! 牛扒上桌! 薯菜好香, 炸得金黃色, 脆口架! 白瓜上面有少少香粉, 令到薯菜味道唔會好寡!因為有些西餐廳唔落調味粉就無咁吸引啦! 至於牛扒, 佢煎得好"稔"薄扒唔係厚扒, 咬落
佢地價錢係OK, 而質素就參差
玉米湯

嘩! 正中我下懷! 好juicy 呀!
芝士味勁香!! 連埋飯真心香滑濃郁!!!

牛扒上桌! 薯菜好香, 炸得金黃色, 脆口架! 白瓜上面有少少香粉, 令到薯菜味道唔會好寡!因為有些西餐廳唔落調味粉就無咁吸引啦! 至於牛扒, 佢煎得好"稔"薄扒唔係厚扒, 咬落去肉汁幾多, 唔知佢用咩方法令到牛扒好稔! 醬汁都幾好味, 唔太咸架! 份量好夠, 唔會太少

值得一提係我見到隔離木台份牛扒無咁大塊, 餐廳都好有心咁加多塊肉仔搭夠!
唔會令你覺得食唔飽, 算有心

是日
我同朋友吹左兩個鐘水, 埋單一百蚊左右, 唔錯
2015-04-05 2239 瀏覽
我和朋友book 了12點...搭的LIFT比較舊式,有些嚇親....出面比較舊式,不過入到裡面環境都唔錯, 我叫了肉眼扒配薯菜,上菜時覺得都幾意大利式,唔錯,因為我都幾鍾意食意大利菜,上菜前還有餐包加忌廉湯,好味,朋友叫了意大利粉和長通粉,不過冇幫他們的食物拍照...到飲品時間,本身我想叫杯綠茶飲品飲下,但原來該店沒有供應,我就叫了曲奇奶昔,本身諗著佢會好甜,因為我麻麻地甜野,但佢出奇地好味,唔錯,因為都幾大OREO 味,裡面有很多CREAM 飲,幾好飲的,同埋佢外型幾令仔下,ha~加分...
肉眼扒薯菜
曲奇奶昔
同埋佢外型幾令仔下,ha~加分...
題外話/補充資料: 呢間店開12點,其他樓上cafe就最早開3,4點, 所以幾唔錯...
2015-04-05
肉眼扒薯菜
  • 曲奇奶昔
行街行到攰,就唸住搵間cafe坐低食野攤抖吓,見到呢間cafe嘅牌就入咗黎~cafe以白色為主,感覺都幾舒適明亮,無播音樂,但開住電視,都唔會好嘈,但就無咩情調。餐牌選擇都算多,d餐可以選擇湯+多士或者沙律。餐飲。。。無味整體食物質素麻麻,但服務都算ok,環境都ok。價錢好平。

餐牌選擇都算多,d餐可以選擇湯+多士或者沙律。

餐飲。。。無味

整體食物質素麻麻,但服務都算ok,環境都ok。價錢好平。
烏冬
天婦羅蝦
黑椒牛扒飯
西班牙火腿沙律
忌廉湯
多士
2015-04-05
2015-03-01 1857 瀏覽
筆者記得F.7畢業既時候黎過elsie覺得呢度D野食唔錯而且環境都幾好所以決定同班朋友黎呢度玩玩食食聚一聚香草燒春雞配紅酒燒汁 ($78)配飯的好處係欣賞到呢個咁好既擺設做成心形的白飯令呢餐加分半隻燒春雞份量其實1d都唔少雞肉都幾嫩滑 食落都幾入味香口紅酒燒汁就可以多D因為碟飯本身都算乾加埋汁又少 所以有點寡勝在環境清靜 坐得舒服
筆者記得F.7畢業既時候黎過elsie
覺得呢度D野食唔錯
而且環境都幾好
所以決定同班朋友黎呢度玩玩食食聚一聚
香草燒春雞配紅酒燒汁 ($78)
配飯的好處係欣賞到呢個咁好既擺設
因為碟飯本身都算乾
加埋汁又少 所以有點寡
勝在環境清靜 坐得舒服
2015-02-09 1720 瀏覽
之前同朋友食過一次。覺得這間cafe食物味道都幾好。所以今次再同朋友去食,貪可以坐得耐。因為上次見人多,所以今次預早訂枱7:00今次叫左地中海pizza同羊架,另加$25轉餐(湯及餐茶)忌廉湯比上次味道差了少少,好淡味同份量好少,上次碗湯滿滿,今次碗湯少了一半。意大利菜湯味道同上次一樣,好味。羊架煮得岩岩好,肉質嫩,一d羊膻味都無。👍Pizza配料都足夠,同朋友share食都夠飽。曲奇奶昔--相比上次遜色少少,味道有些淡,勝在多cream😋這間Cafe食物味道,本人覺得幾好,但有些飄忽,時好時差。評價:6.5個笑哈哈
因為上次見人多,所以今次預早訂枱7:00

意大利菜湯味道同上次一樣,好味。

羊架煮得岩岩好,肉質嫩,一d羊膻味都無。👍

Pizza配料都足夠,同朋友share食都夠飽。

這間Cafe食物味道,本人覺得幾好,但有些飄忽,時好時差。
評價:6.5個笑哈哈
曲奇奶昔
羊架
2015-01-06 1802 瀏覽
一到年尾又是與朋友gathering的日子上月很多飯局連2014聖誕扒也忘記了跟大家分享跟朋友們開派對不想自己落手落腳煮或是懶得去買食材 訂購到會確實是不錯的選擇這次Party地點在訂了Elsie Cafe的房間除了到會我們另點了飲品和甜品 Aminn點了綠茶Latte通常樓上cafe都沒什麼期望的啦~不過Elsie Cafe的綠茶Latte是否用了綠茶粉的!! 加分~味道就合格以上至於甜品只屬一般 都是Handmade的~朋友介紹了檸檬柚子蜜(特意問廚房可否幫忙做的)對喉嚨不適有舒緩作用喔~
一到年尾又是與朋友gathering的日子
上月很多飯局連2014聖誕扒也忘記了跟大家分享
跟朋友們開派對不想自己落手落腳煮
或是懶得去買食材 訂購到會確實是不錯的選擇

這次Party地點在訂了Elsie Cafe的房間
除了到會我們另點了飲品和甜品
Aminn點了綠茶Latte
通常樓上cafe都沒什麼期望的啦~
味道就合格以上
至於甜品只屬一般 都是Handmade的~

朋友介紹了檸檬柚子蜜(特意問廚房可否幫忙做的)
對喉嚨不適有舒緩作用喔~
2014-12-23
  • 薄荷朱古力