2023-03-30 291 瀏覽
原本想話去滬小館食拉麵,可惜無位,等咗一排唔想浪費時間,於是過隔離嘅台灣品味館,即時中伏!點咗份蕃茄豬軟骨拉麵選幼麵,軟殼蟹蟹黃膏肉碎拌麵,小食大併盤有鹽酥雞,魷魚鬚,黃金豆腐同香腸.優點 : 1, 魷魚鬚未至於好正,但總好過花園街街尾老麥旁邊D小食店出品.2, 黃金豆腐同鹽酥雞外脆內軟又 Juicy.3, 好少食軟殼蟹係睇到成隻蟹型,好有台型,而且香脆又足料.4, 係 menu 餸菜旁邊有組號碼,方便落單.缺點 : 1, 即使選擇幼麵,麵身仍然好粗,唔夾自己喜好.2, 所謂嘅蟹黃膏肉碎完全矛蟹味! 同滬小館嘅蟹黃小籠包相比簡直係耶穌同魔鬼! 而且肉碎乾身,難入口!3, 蕃茄湯底淡,完全無蕃茄嘅鮮味.4, 豬軟骨又係神魔大戰! 豬軟骨嘅部位夠軟夠冧,但豬肉就又乾又鞋口! 又係食唔落!5, 黃金豆腐無醬汁點,變成無味豆腐.6, 服務唔得! 女友小熊落單點豬軟骨麵,單就打錯牛肉麵 (編號203),我都聽到小熊落單講209,但女侍應就同廚房講小熊講錯咗,仲要俾小熊聽到! 喂! 自己落錯單仲要屈個客就細聲D啦! 難為我要氹翻隻老虎㗎!小熊話哩間台灣品味館完全無品! 食品又唔掂浪費珍貴食物,所以

優點 :

2, 黃金豆腐同鹽酥雞外脆內軟又 Juicy.

4, 係 menu 餸菜旁邊有組號碼,方便落單.

缺點 :

1, 即使選擇幼麵,麵身仍然好粗,唔夾自己喜好.

3, 蕃茄湯底淡,完全無蕃茄嘅鮮味.

5, 黃金豆腐無醬汁點,變成無味豆腐.

小熊話哩間台灣品味館完全無品! 食品又唔掂浪費珍貴食物,所以永不幫襯打落18層地獄!

又一間影衰哂台灣美食嘅餐廳.
太差!所以食淨好多浪費食物心,罪過!
2023-02-01 211 瀏覽
晚飯時間係附近搵嘢食,咁啱呢間有位唔洗等,就揀咗呢間,1個人最易搵位!食親台灣野我都鐘意叫個蛋餅,今次叫咗個起司玉米雞蛋餅,$46,粟米芝士一定無得輸,個皮都脆脆地,芝士都有啲拉絲既。另外再叫多個麵食,叫咗份鹽酥雞滷肉拌麵,$82,單點無飲品跟,望到佢上枱覺得價錢都算貴,感覺似係$50。鹽酥雞係炸得ok既,又唔會話好咸,拌麵有啲似四川風味,有青瓜絲同花生再加滷肉。份量嚟講正常一人份量。呢度仲有糖水食,幾多選擇!影咗2頁餐牌比大家望一望。

呢度仲有糖水食,幾多選擇!

影咗2頁餐牌比大家望一望。

2022-08-01 429 瀏覽
記得第一次光顧叫了牛肉麵,牛肉香而淋,幾出色。今天到旺角行逛,就記起這店便再次光顧。今次點了那滷肉、台式腸、炸魷魚鬚、鹽酥雞的拌麵。這都要八十多元的,不平啊!一送來,覺得份量充足,若是這樣的小食拼盤都七十啦!先嚐滷肉,很肥,唔香,感覺很油。台式腸厚薄適中,反而覺得幾好食。鹽酥雞切粒,大小適中,炸粉不會過厚,肉質軟的,我幾鍾意。但魷魚鬚就失望點兒,炸得太硬,魷魚也硬硬的。伴著的花生粒也不夠香脆。呢個麵初嚐都不錯,但食到一半已開始感到有點鹹和滯了。飲品叫了最穩陣的珍珠奶茶,中規中矩,唔覺得茶香。珍珠煙靭度一般正常,但感覺不規則,唔感特別吸引。相信,下次再到旺角,未必專登走過來了。
2022-07-31
2022-04-04 423 瀏覽
放假突然想食台灣野,行開太子依邊就再次幫襯,之前試過幾次已經覺得吾錯,呢間主打大大份,價格相宜嘅台灣美食今次再前來幫襯食面方面叫左鹽酥雞拌麵,鹽酥雞好脆好香口,份量都幾多,另外牛肉麵d牛肉份量幾多,牛肉炆得好淋,牛肉湯都幾入味小食方面叫起司肉鬆蛋餅同甜不辣,起司肉鬆蛋餅裏面有好多肉鬆配埋芝士好好味,我每次都必點一個人都可以食得哂,甜不辣亦都系好食,醬的鹹度剛好,帶有一點點甜度,甜不辣煮得剛好,整體黎講,價錢吾貴又大大份想食台灣野不錯之選
2022-03-17 208 瀏覽
好耐無食,再次幫襯,發現今次水準進步咗👍🏻叫咗鹽酥雞滷肉飯同夜市香腸滷肉飯🥰鹽酥雞好脆好香口,香腸好好味😋真係好似去咗台灣咁😛不過珍珠奶茶茶味比較重,比較鐘意奶味重既我,就覺得一般,但都唔差。應該會再幫襯,下次試其他野食😎不過餐廳冷氣好勁,吹住個頭食飯,真係需要改善下😛
2022-03-17
2022-03-15 123 瀏覽
3月14日,單身情人節,一人遊旺角,食到呢間台灣菜,野飲$29,包熊仔一隻,珍珠鮮奶,融熊相當趣致。另外,芝士粟米蛋餅好好味😋好香好香☺️☺️☺️另外,滷肉飯都唔錯,但鹽酥雞同炸豆腐似係無落鹽,味道一般。但價格略貴,要$105~
2022-02-16 129 瀏覽
疫情之下吃得一餐就一餐天氣凍,胃囗也好。在這裡吃下午菜較為經濟。$38起這裡的椒塩花枝丸味道比較好吃,其餘炸蝦卷和心太軟豆腐也不錯的選擇有空兒再点來吃也好。鹵肉拉麵,份量大碗食得飽味道尚可口。
疫情之下吃得一餐就一餐

天氣凍,胃囗也好。

在這裡吃下午菜較為經濟。
$38起

鹵肉拉麵,份量大碗食得飽味道尚可口。
鹵肉拉麺
紅茶
鹵肉拉麺
紅茶
2021-12-08 134 瀏覽
✨起司肉鬆蛋餅​賣相唔錯😍 裏面有好多肉鬆 芝士就一般👍​​✨小食大拼盤(8選4)​鹽酥雞/甜不辣/花枝丸/蝦卷/魷魚鬚/香腸/甘梅地瓜/黃金豆腐​我揀咗鹽酥雞,甜不辣,花枝丸,黃金豆腐😋​熱到辣口同埋都炸得幾香口 👍​​味道👅👅👅​抵食🤑🤑🤑​環璄⭐️⭐️⭐️​服務👍🏻👍🏻👍🏻​番兜🍉🍉🍉​(最高分x5)​
✨起司肉鬆蛋餅​
賣相唔錯😍 裏面有好多肉鬆 芝士就一般👍​

✨小食大拼盤(8選4)​
我揀咗鹽酥雞,甜不辣,花枝丸,黃金豆腐😋​
熱到辣口同埋都炸得幾香口 👍​

味道👅👅👅​
抵食🤑🤑🤑​
環璄⭐️⭐️⭐️​
服務👍🏻👍🏻👍🏻​
番兜🍉🍉🍉​
(最高分x5)​
2021-11-04 144 瀏覽
太子西洋菜南街成條街都係食店,不同類型都有。我們一行四人來到101臺灣品味館,一嘗台灣風味。牛肉麵牛肉大件且軟,好香滷水味,牛肉湯好入味。蕃茄湯豬軟骨麵豬軟骨爽口,蕃茄湯香濃,也配有蕃茄肉,酸酸幾開胃。手工餃子麵豬肉菜餃,有三粒大大粒,餡料好足。粗麵爽口,湯底幾清。豆腐乾拌麵豆腐乾外乾內軟,非常好食。拌麵配有酸菜、青瓜絲,毫不油膩。我們還叫了芋泥蛋餅,這個不得不讚,芋泥香甜,配在蛋餅內,真係好食,一定要試。

牛肉麵
牛肉大件且軟,好香滷水味,牛肉湯好入味。

蕃茄湯豬軟骨麵
豬軟骨爽口,蕃茄湯香濃,也配有蕃茄肉,酸酸幾開胃。

手工餃子麵
豬肉菜餃,有三粒大大粒,餡料好足。粗麵爽口,湯底幾清。

豆腐乾拌麵
豆腐乾外乾內軟,非常好食。拌麵配有酸菜、青瓜絲,毫不油膩。

2021-10-11 131 瀏覽
行街隨意見到呢間台式野, 見佢有話係可能✨最平鰻魚飯, 就俾佢吸引住❤️, 緊係要入去試下啦… #蒲燒鰻魚滷肉飯 鰻魚都好juicy ,鰻魚油剛好唔太膩, 配襯滷肉飯少少甜甜地, 整體味道比較重味,啱曬比較愛好重味嘅我,愈食愈想食,份量都算大碟,食完好滿足🌻🌻🌻🌻#起司肉鬆蛋餅賣相都已經好靚好吸引,食落超多肉鬆,蛋味都香, 係唯一係芝士少左啲,對於芝士嘅我就有啲啲失望,不過整體都好好食🧀🥚🌻🌻🌻🌻#小食拼盤佢可以八款入面揀四款, 我地就揀左佢MENU 相果幾款, 魷魚酥, 鹽酥雞, 蝦卷同埋台灣腸, 魷魚酥, 鹽酥雞無得輸, 即叫即炸好好味, 台灣腸甜甜地都好好味, 反唯蝦卷就遜色少少, 因為都唔算太彈牙果隻, 但全部整體都好好食~🌻🌻🌻🌻 飲品我地就叫左兩款, 分別係 #木瓜鮮牛乳 同埋 #芋見圓子髒髒乳 全部奶味都好濃, 又唔太甜, 正~🌻🌻🌻🌻🌻—————#台灣菜 #鹽酥雞 #鰻魚飯 #魷魚酥 #先食奇兵 #為食 #foodie #food #love #eat #taiwan #太子好去處 #太子美食

#蒲燒鰻魚滷肉飯

薄燒鰻魚滷肉飯
起司肉鬆蛋餅
芋見圓子髒髒乳
木瓜鮮牛乳
🇹🇼101臺灣品味館食台灣菜 當去左轉夜市掃街🥰🥪爆餡芋泥肉鬆吐司 $38衝住芋泥黎食既 果然無令人失望滿滿既芋泥加肉鬆 食完都飽飽地😆🌭夜市小香腸 $30台式腸無得彈😋🫔芥辣味炸雞蛋餅 $36芥末同炸雞味道好夾🐂滷牛肚 $38正常發揮 不過不失✨✨✨Follow IG @eat.stealthily ✨✨✨😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅☑️☑️💲減荷包指數 💸💵💵💵💵——————————————————店舖資料📍 旺角西洋菜南街208號地舖

🇹🇼101臺灣品味館

——————————————————
店舖資料

📍 旺角西洋菜南街208號地舖
2021-08-05 175 瀏覽
奶綠超級香!好好飲!每次去都會叫!下午茶抵食!飯都足夠!每次食都好滿足!鹽酥雞扒正!下午茶時段唔多人,中午就可能比較多,好鍾意呢間鋪!特別推薦奶綠!其實少甜都ok ,走甜都好飲到果種香味!好正!已經幫襯過超多次,成日同friend 去食!蔥油餅都好正!下次都會再去!不過魯肉飯既魯肉未算話好好既,如果便當佢用既盤就賣相麻麻地啦,味道都好食架,仲有其他配菜,雖然都係比較推下午茶餐,揀3個餸抵D,雖然餸既份量唔多,但都夠啦!
2021-08-03
  • 奶綠
2021-07-16 107 瀏覽
101臺灣品味館 (旺角) 😋😋見近排好少食台灣野,就入左去呢間餐廳食晚餐😋😋三寶牛肉麵(轉幼麵)$68 😆湯底好夠味😝啲麵浸到好惹味!料都好多!牛肚牛肉牛丸樣樣都好足同好平均🥰碗麵大到我食唔哂🤣呢間台灣野好高質!我覺得值得一試😝整體評分:4/5環境:3/5味道:4/5抵食:4/5地址:101臺灣品味館 (旺角) 旺角西洋菜南街208號地舖
101臺灣品味館 (旺角) 😋😋

見近排好少食台灣野,就入左去呢間餐廳食晚餐😋😋

三寶牛肉麵(轉幼麵)$68 😆

整體評分:4/5
環境:3/5
味道:4/5
抵食:4/5

2021-06-08 96 瀏覽
Just down the block from the metro station lies this humble diner that piqued our interest with its fetching taro offers ✨〘 Taro & Pork Floss Toast 〙〘 Taro & Red Beans Toast 〙Taro paste was not immensely thick, and was borderline overpowered by the sapid pork floss and glacé red beans - yet still a convenient spot to get a fix of Taiwanese goodies.〘 Salted Chicken Nuggets 〙Not into taro? Try the irresistible savoury appetiser, fried golden brown and matched perfectly with its spices ✨

〘 Taro & Pork Floss Toast 〙
〘 Taro & Red Beans Toast 〙

〘 Salted Chicken Nuggets 〙
2021-03-11 517 瀏覽
💮懶懶熊即興約熊妹食個下午茶,喺旺角街頭遊蕩,喺西洋菜南街見到呢間台灣餐廳《101臺灣品味館》,又真係好耐冇食過台灣野啦,真係好掛住‪台灣夜市‬,係咪開始有旅行幻覺啊?🤯📌店舖細細的,有幾張四人枱,主打都係快來快去。‪📌下午五點‬都仲係下午茶時間,下午茶餐都幾抵食喎!📌台式下午茶精選三重奏A+B+C,A款揀一款主食,B款揀三款小食,C款揀一款飲品,都係$38起,堅係好抵食喎!📌另外有台灣特產蛋餅同埋吐司,仲可以加$18再加多款台灣小食🥡,真係全部都想試盡去。台式下午茶,$38大食懶懶熊主食揀咗滷肉飯,小食揀咗最愛嘅小香腸、花枝丸同埋蝦卷。滷肉飯味道正常,滷肉汁濃味,飯粒就普通白米飯🍚,食落淋身,整體味道唔算突出。小食有三款,份量都唔少有原整一條,唔係切碎一片片咁無誠意。台灣熱狗腸真係幾好味甜甜哋又好有咬口,咬落去入邊啲油脂會咇出嚟,同西式腸仔真係好唔同。花枝丸同蝦卷就冇咩特別,炸得幾彈牙,落咗椒鹽粉鹹鹹地。芋泥肉鬆蛋餅,$36偏愛食小食嘅熊妹就當然睇中蛋餅或者吐司,見到芋泥都心心眼😍,配搭埋懶懶熊好想食嘅肉鬆就Perfect match啦。唔錯喎,芋泥做得好好,質感冇渣又好軟綿綿,肉鬆
📌店舖細細的,有幾張四人枱,主打都係快來快去。
📌下午五點‬都仲係下午茶時間,下午茶餐都幾抵食喎!

台式下午茶
台式下午茶,$38

小食有三款,份量都唔少有原整一條,唔係切碎一片片咁無誠意。

花枝丸同蝦卷就冇咩特別,炸得幾彈牙,落咗椒鹽粉鹹鹹地。

芋泥肉鬆蛋餅
芋泥肉鬆蛋餅,$36

唔錯喎,芋泥做得好好,質感冇渣又好軟綿綿,肉鬆碎碎帶甜又帶鹹,呢個蛋餅好飽肚。下次可以試吓吐司款。

鹽酥雞
鹽酥雞,跟餐價加$18
要似去咗‪台灣夜市‬,就梗係要嗌台灣經典小食鹽酥雞啦!

一兜都有十幾粒喎,炸得好酥脆,椒鹽味好重,雞肉粒都唔鞋,不過就欠缺啲肉汁,點都唔及台灣地道風味好,不過做法都算🈴格。
小香腸
小香腸,跟餐價加$18
懶懶熊一條腸又點會夠喉㗎,香腸整多兩籠唔怕濟!

一兜反而唔算太多份量,似係兩條香腸切成一片片,味道就甜甜地,台灣熱狗腸風味。

小份大腸麵線
小份大腸麵線,跟餐價加$15
額外仲加多$15要多份大腸麵線,懶懶熊話試過飯就要試埋麵。

大腸絕對啱懶懶熊口味,不過湯底嘅濃稠味道就有啲怪,酸酸地又鹹鹹地,怪怪地。

📌食咗咁多仲有兩杯台式飲品🍹,$150都唔使,下午茶餐真係好抵食,就🈵足下暫時嘅旅行🧳幻覺啦。
2021-03-05
台式下午茶