2023-08-19 401 瀏覽
🍗元祖奶奶雞 $178 半隻雞肉滑入味,配料多,有薯粉、大塊薯仔、青瓜、蘿蔔,煮到稔身,份量夠兩個人食👍🏻一直都想試呢間既燉雞,果然冇失望😉.🧀芝士玉子燒 $88蛋香味重,滑身,玉子燒厚身,芝士夾心,切開芝士流心,另外仲有芝士粉系隔離😝.🍇巨峰提子梳打 $48夏日fresh之選😝.✨門口有情人鎖牆,入面冷氣唔算大,木🪵系枱櫈,空間唔算大,韓式鐵碗筷
🍗元祖奶奶雞 $178 半隻
🧀芝士玉子燒 $88
🍇巨峰提子梳打 $48
夏日fresh之選😝
2023-07-25 326 瀏覽
早兩日去旺角睇戲,突然想食韓國野,就嚟食元祖奶奶雞。奶奶雞差唔多200蚊半隻,係啲好濃好香嘅汁燘過嘅雞塊~兩個人食都夠飽,啲汁好香好香,啲雞都幾滑同好入味,有埋配料好好食。有蘿蔔、瓜、薯仔同寛粉,薯仔同寛粉都好有咬口,薯仔唔會煮到淋晒,食到停唔到口。食食下都飽左~另外叫左個部隊鍋,部隊鍋都係正正常常咁,不過佢就唔係公仔麵,係用拉麵……不過我鍾意食公仔麵多啲!入面有芝士、泡菜年糕、腸仔個啲,唔係好夠辣,呢個無乜特別,比較推薦奶奶雞!

2023-07-21
2023-05-09 625 瀏覽
好耐無去過旺角白布街的辛安東元祖奶奶雞🐤其實一個人去都完全唔怕叫唔到野食。餐廳除左有燉雞,其實仲有其他韓國菜色,而且仲要係其他香港韓國餐廳少見的,就好像今次Order 的濟州蠔肉泡飯🦪🦪餐廳會原鍋上,熱辣辣,而且因為加左泡菜,帶點點辣度,入面除左勁多蠔仔,仲有薯仔翠玉瓜同埋紅蘿蔔粒粒,食落其實幾惹味,濟州式蠔仔泡飯完全唔係潮州蠔粥咁嘅樣,韓式會飯多水少,食落唔會稀淋淋,而且蠔仔多營養係人都知,趁初夏之食番餐黎養生其實都幾好。

好耐無去過旺角白布街的辛安東元祖奶奶雞🐤
其實一個人去都完全唔怕叫唔到野食。

就好像今次Order 的濟州蠔肉泡飯🦪🦪

餐廳會原鍋上,熱辣辣,
而且因為加左泡菜,帶點點辣度,

入面除左勁多蠔仔,仲有薯仔翠玉瓜同埋紅蘿蔔粒粒,

食落其實幾惹味,
濟州式蠔仔泡飯完全唔係潮州蠔粥咁嘅樣,

韓式會飯多水少,
食落唔會稀淋淋,

而且蠔仔多營養係人都知,
趁初夏之食番餐黎養生其實都幾好。
今日受邀請嚟食呢間元祖奶奶雞都幾有期待 因為不嬲食開炸雞,佢呢間係燉雞好似幾特別咁 第一碟餸一定係嗌奶奶雞🤗叫咗半隻招牌元祖奶奶雞 份量超級大去配搭咗好多粉絲 個汁都幾好食嘅不過啲雞就切得一般 我會希望佢斬得靚啲始終對食有啲要求😅第二碟係海鮮泡菜煎餅 呢個我覺得好好味我會比較5** 因為好脆 同其他海鮮薄餅有分別呢個係今日滿意嘅菜式😍😍朋友揀咗個芝士玉子燒不過我自己麻麻哋鍾意食蛋 所以我只係試咗一舊 我覺得可以嘅飲品方面 我想試吓佢哋嘅特飲🍹叫咗芒果泡沫 佢係類似沙冰嘅嘢 都唔會好甜,好好味😋朋友叫咗青檸柚子梳打 佢覺得偏甜咗少少☺️都係我個杯好飲啲😋
今日受邀請嚟食呢間元祖奶奶雞
都幾有期待 因為不嬲食開炸雞,佢呢間係燉雞
好似幾特別咁

朋友揀咗個芝士玉子燒
不過我自己麻麻哋鍾意食蛋 所以我只係試咗一舊 我覺得可以嘅

飲品方面 我想試吓佢哋嘅特飲🍹
叫咗芒果泡沫
佢係類似沙冰嘅嘢 都唔會好甜,好好味😋
朋友叫咗青檸柚子梳打 佢覺得偏甜咗少少☺️
都係我個杯好飲啲😋
2023-05-04
用餐優惠
試食活動、團購
2023-05-06 366 瀏覽
朋友話好想食韓國菜,我又好掛住辛安東元祖奶奶雞,二話不說就黎開餐喇!傳統韓卷 $68芝士玉子燒 $88鎮店之寶辛安東元祖奶奶雞 (全隻) $298鐵板鰻魚生菜包 $138韓國部隊鍋 $108
2023-05-05 366 瀏覽
近排睇得多韓國綜藝節目,佢地玩遊戲食韓食睇到我都流哂口水,去開旺角買完波鞋想搵韓餐食出面望入去已經好韓國feel,再播埋k-pop真係好似去左韓國咁,樓下唔到十張枱,上層就多好多枱辛安東元祖奶奶雞(半隻)$178第一次試下半隻原味唔辣先,一上菜見到咁大碟俾佢嚇親,起碼夠2至4個人食,醬汁香濃,雞肉結實嫩滑又入味,一啖一件好方便,d薯仔同紅蘿蔔都炆得入味,個底配埋薯粉口感煙韌彈牙仲掛哂汁好正陸軍豬肉拌飯 $88個鍋夠哂熱,一黎到撈個醬個時見到個金黃色蛋黃都撈哂落個飯到變到粒粒金黃色,連埋豬肉柴魚紫菜泡菜撈埋已經好吸引,仲整到脆脆飯焦出黎真係正士多啤梨泡沫 $58一送到黎已經覺得好靚,飲落好香士多啤梨味,少少酸甜似乳酪既味道,開胃又好味

辛安東元祖奶奶雞(半隻)$178

陸軍豬肉拌飯 $88

士多啤梨泡沫 $58
陸軍豬肉拌飯
士多啤梨泡沫
陸軍豬肉拌飯
士多啤梨泡沫
2023-05-05 152 瀏覽
What a surprisingly nice and worth-trying Korean restaurant in MK which offers good food😍 I enjoy the dinner so much !!! We ate for 2hrs… so jeng 😍 Catched up a lot ❤️The decoration is full of Korean style . Long time no eat Korean food. 😋 I miss the 部隊鍋 & 泡菜!First, we ordered this lime soda & mango 🥭 smoothie. Not too sweet . Yummy 🤤 we drank all !Cheese 🧀 芝士玉子燒!So full ~ strong taste of cheese ~ love it so much ❤️ 入面芝士係流心的,但唔算好流Signature seafood 泡菜煎餅pancake ! Worth trying ! Not spicy at all !Fi

Cheese 🧀 芝士玉子燒!

Finally, it comes to this 元祖奶奶雞,the size is very big !

Overall, it’s recommended 👍🏻 must give it a try. Very worth-trying as the price is acceptable 😆

2023-05-01 124 瀏覽
趁今日重係假期,梗係要約下朋友食好西啦,最近睇得韓劇多,突然好想食韓國野,好彩朋友都冇反對,最後決定左食辛安東元祖奶奶雞。辛安東奶奶雞話明鎮店之寶,梗係唔係浪得虛名啦,一上菜嘅時候分量多到嚇親我同朋友,雖然我地嗌半隻雞,但其實已經好夠食,每件雞肉質非常嫩滑,加上特製既醬汁食到我地停唔到,除左雞之外,重有其他配料,包括紅蘿蔔、薯仔、翠肉瓜重有薯粉,每樣食物都吸哂啲汁,而且好淋好好味,而薯粉亦都好彈牙添!我地今次嗌左小辣,已經覺得岩岩好,唔會比個辣搶哂啲味。芝士拉絲飯卷飯卷入面有酸蘿蔔、紅蘿蔔、青瓜、火腿同蛋,飯卷嘅表面加左一層芝士,食落口感冇拉絲,但所以配料絕對冇偷功減料,呢到已經加哂分啦!而且賣相非常精美,岩哂打卡。巨鋒提子梳打大大杯,勁解渴,而且又唔會死甜,夏天整返杯簡直一流!

辛安東奶奶雞

芝士拉絲飯卷

巨鋒提子梳打
大大杯,勁解渴,而且又唔會死甜,夏天整返杯簡直一流!
走韓國🇰🇷風格既餐廳🍴辛安東元祖奶奶雞🐔餐廳裝修行韓式風格,十分有特色,感覺自己身於韓國🇰🇷呢間餐廳🍴最岀名緊係食雞啦🐣我地就嗌左個招牌奶奶雞,原盤半隻雞🤭#旺角美食#旺角#香港美食#韓國餐廳#韓式料理#韓風#hkfoodblogger #hkkol #hkfoodig #hkfood #打卡#雞雞雞#全部都係雞#一大盤#打卡餐廳#852food#hkig #hongkong #香港#食好西#相機食先#吃貨🐣辛安東奶奶雞鎮店之寶,當然要食下啦🫣用秘製嘅韓國醬汁(辣度可自行選擇)最底係全部既韓國薯粉,每條薯粉都沾滿了醬汁,而且口感柔軟爽口彈牙,份量已經足夠兩個人 !當然,唔少得雞,半隻雞己經蓋滿了整碟,雞肉嫩滑入味,切成雞件上碟,啖啖肉👍🐣韓燒牛肉卷🫔韓國壽司🍣做法看似簡單,但的確好有韓風,有沙律醬作伴,更有勁濃烈既韓牛,簡單夾韓國新鮮蔬菜,做成壽司卷🤭🥤爆珠梳打檸檬🍋令整杯梳打清新🥤甜度適中😋

走韓國🇰🇷風格既餐廳🍴辛安東元祖奶奶雞🐔
餐廳裝修行韓式風格,十分有特色,感覺自己身於韓國🇰🇷

🐣辛安東奶奶雞

🐣韓燒牛肉卷🫔

🥤爆珠梳打
檸檬🍋令整杯梳打清新🥤甜度適中😋

2023-04-24 98 瀏覽
睇個勢👶🏻我暫時都飛唔到出去見OPPA住,又好掛住泡菜國料理😚唯有喺香港食韓國料理止住咳先!🐷 豚王生菜包嚟到呢間出名嘅韓國料店小店,當然要試吓出晒名嘅「豚王生菜包」😋好開心喺香港都食到咁有特色剪剪剪嘅生菜包🥬今次有清爽嘅菜心加上熱辣辣燒好嘅腩肉😙配埋啲泡菜、蒜頭片、青紅辣椒片同好滋味嘅韓式辣醬,咬落去Spicy得來又刺激🌶️油而不膩,食完一塊又一塊🥳好滿足啊!🐮 陸軍牛肉拌飯因為我哋坐喺廚房隔離,未上菜已經聽到啲滋滋渣渣嘅燒鐵板聲😍又嗅到香噴噴嘅燒牛肉味!真係未上菜先興奮😙到上菜時見到呢個牛肉拌飯已同平時食開嘅好唔同👍🏻個面加左啲沙律醬,又有柴魚滋滋咁響,撈一撈仲見到有飯焦bibimbap😝味道同外貌都好吸引!🍧 士多啤梨泡沫食咗咁多辣得過癮嘅豬牛,當然要叫杯🍓smooth降降溫😋好重士多啤梨味,好好飲!因為有下場,今次只係試咗兩樣出名野食~下次一定要再試吓個芒果泡沫消吓暑🥭雖然飛唔到去見OPPA,但同香港個OPPA去出名嘅韓式小店都好有驚喜🥰

🐷 豚王生菜包

🐮 陸軍牛肉拌飯

🍧 士多啤梨泡沫

• 燒肉生菜包
  • 士多啤梨泡沫
2023-04-21 92 瀏覽
今日去食一間出名芝士奶奶雞既餐廳,不過唔係試個度既奶奶雞雞肉,而係去試一試佢地既冷盤小菜同好有特色既小籠包!😀例如有辛辣泡菜水母前菜再加上朝鮮醬油八爪魚拼青瓜,味道非常鮮甜,水母亦都唔係好多餐廳有得食,再加上泡菜非常之開胃酸酸甜甜小辣感覺!朝鮮抓魚拼青瓜非常開胃!食完之後胃口多多食物都裝得落!再加上青瓜非常新鮮爽口!都有生津解渴嘅作用!之後我再叫咗個特色密瓜梳打,味道清新微甜唔會好多人造色素,加上份量超大杯超抵飲!再叫咗個當地嘅韓式白飯!飯粒係類似珍珠米食落香韌,飯粒口硬適中!另外當然再叫咗個滋味小食拼盤,有芝士類似洋蔥圈質感,咬落去內脆外軟入口即溶好有刺激感!三角芝士薯,充滿芝士淡淡啖啖都係芝士濃郁香味!仲有脆炸薯角非常香脆可口!最令我難忘一定係呢個泡菜小籠包!佢入面雖然係冇湯汁嗰種醬爆嘅感覺!但係泡菜加豚肉混合嘅感覺非常之夾!再加上越食越開胃真係好想食完一籠又一籠!!
今日去食一間出名芝士奶奶雞既餐廳,不過唔係

朝鮮抓魚拼青瓜非常開胃!食完之後胃口多多食物
都裝得落!再加上青瓜非常新鮮爽口!都有生津解渴嘅作用!

2023-04-08 74 瀏覽
呢間韓國菜好味😍係去韓國個陣食到嘅味!!!❤️ 陸軍牛肉拌飯$88拌飯好食🤩拎到上嚟熱辣辣🔥有隻生蛋🍳趁咁熱即刻拌勻佢😍好正好好食呀!!!!蛋香加埋辣醬好正仲食到有少少飯焦,唔會太硬 但有啲口感👏🏼👏🏼❤️ 醒酒排骨湯$148好好飲,調味好啱排骨大大嚿😍❤️ 弘大燻豬手$108滿滿骨膠原😋切好一片片好容易食LIKE😄❤️ 爆檸梳打$53真係爆多檸😆有青檸同檸檬🍋叫得呢個預咗會有啲酸,夠晒fresh❤️ 青檸柚子梳打$53呢個少少甜甜地,幾好飲😋

呢間韓國菜好味😍係去韓國個陣食到嘅味!!!

❤️ 陸軍牛肉拌飯$88

切好一片片好容易食
LIKE😄

❤️ 爆檸梳打$53
真係爆多檸😆有青檸同檸檬🍋
叫得呢個預咗會有啲酸,夠晒fresh

❤️ 青檸柚子梳打$53
呢個少少甜甜地,幾好飲😋
2023-04-08 71 瀏覽
今日跟朋友去咗旺角食韓國菜😍之前去完韓國旅行一直好掛住韓國啲野食,但想去吓其他地方旅行吓先,唔想去來去去都係韓國🇰🇷今日就喺香港搵到一間好啱我口味嘅韓國菜😍不枉我特登出到旺角食😋😋😋餐廳有兩層,我哋坐樓上。都坐得幾舒服👍🏽仲幾有韓國feel,餐廳係用qr code自己落單,都算幾方便。我哋叫咗弘大燻豬手醒酒排骨湯牛肉拌飯全部都好滿意,講到最有驚喜係牛肉拌飯,拌勻咗之後好好味呀!!!好出色👏🏼👏🏼👏🏼呢間餐廳一定會有下次✅
今日跟朋友去咗旺角食韓國菜😍
之前去完韓國旅行一直好掛住韓國啲野食,
但想去吓其他地方旅行吓先,
唔想去來去去都係韓國🇰🇷
今日就喺香港搵到一間好啱我口味嘅韓國菜😍
不枉我特登出到旺角食😋😋😋

餐廳有兩層,我哋坐樓上。都坐得幾舒服👍🏽
仲幾有韓國feel,
餐廳係用qr code自己落單,都算幾方便。

我哋叫咗弘大燻豬手

醒酒排骨湯
牛肉拌飯

2023-03-27 81 瀏覽
相信呢間韓式餐廳大部分人都去過因為出左名好耐都已經做左好多年以為記得食過招牌菜奶奶雞今日行過就試下其他小菜啦就~今日叫左個韓式傳統飯捲黃金芫茜炸雞韓式泡菜小籠包韓式傳統飯捲價格也比較實惠韓式飯卷用韓國米製作, 包含左青瓜, 紅蘿蔔、醃蘿蔔, 腸仔, 蟹柳, 蛋絲雖然都係normal 野但係真係好好食呀黃金芫茜炸雞是這家餐廳的招牌菜之一雞肉經過醃製後,再經過炸製,味道非常香脆配上特製的芫茜mix芝士粉,味道更是美味韓式泡菜小籠包是一道非常特別的小籠包小籠包裡面包裹著泡菜和豬肉,味道非常開胃好適合當作點心下次約埋一大班人食奶奶雞先~
相信呢間韓式餐廳大部分人都去過
因為出左名好耐
都已經做左好多年
以為記得食過招牌菜奶奶雞
今日行過就試下其他小菜啦就~

今日叫左個韓式傳統飯捲
黃金芫茜炸雞
韓式泡菜小籠包

韓式傳統飯捲價格也比較實惠
雖然都係normal 野但係真係好好食呀

黃金芫茜炸雞是這家餐廳的招牌菜之一
雞肉經過醃製後,再經過炸製,味道非常香脆
配上特製的芫茜mix芝士粉,味道更是美味

韓式泡菜小籠包是一道非常特別的小籠包
小籠包裡面包裹著泡菜和豬肉,味道非常開胃

好適合當作點心

下次約埋一大班人食奶奶雞先~
2023-03-15 333 瀏覽
旺角行完街去搵食,想食吓韓國嘢,經過白布街有一排餐廳,新安東元組奶奶雞主打傳統燉雞同新派韓式料理。餐廳有兩層,裝修係韓式復古工業風,舊式木枱木櫈,牆上貼滿韓國懷舊海報,燈光昏暗好有氣氛。餐牌好多新穎菜式選擇,用QRcode落單,一路聽住Kpop,一邊食Kimpab,好似去咗韓國一樣。#弘大燻豬手 $108韓式燻豬手唔似中式會炆到好腍,肉質似熏蹄爽口,層皮煙韌唔肥膩,啖啖肉,有煙燻香味,去骨切片後,沾埋個醬汁無得頂,鹹鹹辣辣,惹味開胃。#黃金芫茜炸雞 (6件) $78一上枱已經聞陣陣炸雞香味,同埋有一股炸物嘅熱氣不斷提升,係新鮮炸出嚟熱辣辣,成嚿炸雞沾滿鹹蛋黃粉,咬落去啲粉末飛晒出嚟,好輕身入口即溶,係淡淡嘅鹹蛋黃味道,仲夾雜住芫荽嘅香味,皮炸得脆,裏面鎖住雞肉汁。#芝士拉絲卷 $78食韓國菜通常會點Kimpab,炙燒芝士放面,紫菜加上濃濃芝士味好夾,裡面卷住青瓜、紅蘿蔔、醃蘿蔔、蛋、火腿,再配合沙律醬同燒汁,好鍾意食呢種飯卷。#芒果泡沫 $58似芒果奶昔沙冰,夠晒冰凍,第一啖飲入口凍到上頭,沙冰幼滑,幾有芒果味同奶香,唔太甜,夠晒大杯,食完成餐都未飲完。#辛安東元祖奶奶雞地址:旺角白布
弘大燻豬手

#弘大燻豬手 $108
黃金芫茜炸雞 (6件)

#黃金芫茜炸雞 (6件) $78

#辛安東元祖奶奶雞
地址:旺角白布街20號地下
2023-03-13
弘大燻豬手
黃金芫茜炸雞 (6件)