2011-10-26 484 瀏覽
今天和老婆兩個人想吃川菜,於是去了評價不錯的譚魚頭。點了一份水煮魚,一份擔擔面,以及一份酸辣粉。水煮魚的分量很大,裡面還有很多蔬菜,包括萵苣,油麥菜,豆芽菜等等。水煮魚有濃濃的辣椒香味,油的質量看起來也很不錯,推薦。擔擔面以及酸辣粉要了小辣,辣度合適,味道也不錯。
2011-10-26
  • 水煮魚,擔擔面,酸辣粉
2011-10-12 277 瀏覽
是晚跟文迪及她的兩位同事一同來這裡晚餐, 當然要謝謝劉總幫忙打點菜色. 由他安排, 不用費心去點菜, 只需舒適地坐在廳房內享受美食.跳水墨水鬚: 8分, 墨水鬚質感不俗, 彈牙, 但就幾辣, 就算挑走了辣椒還是越吃越有辣味.香辣鴨舌: 8分, 繼續的也是辣的前菜, 鴨舌是真的又香又辣, 辣度是比跳水墨水鬚更甚, 怕辣的朋友要小心.青雲飄香: 9分, 除了兩客辣的前菜, 還好有這個青雲飄香, 甜甜的桂花糖, 加上清爽的青瓜, 實在是解辣佳品.豆花魚: 8分, 來到主菜, 又變回辣菜, 來到這裡我的舌頭也開始麻了. 豆花魚肉質幾嫩, 相當香口, 不過看來那些辣椒應該會是吃辣人士專攻的項目.紅燒鱷魚尾: 7分, 當然要吃些菜蔬, 不過這道菜似乎就無乜鱷魚尾, 要再三揀出來, 質感還幾好. 這道菜反而是菜蔬做了主角.麻婆鮑魚豆腐: 7分, 麻婆豆腐相當開胃, 夠辣, 豆腐幾滑, 大家忍不住要了白飯來撈汁. 不過這樣子去處理鮑魚就不是太理想的做法, 有點難咬開.壽桃瓜燕: 8分, 辣完一大輪, 終於能夠吃到一到不辣的主菜. 賣相精緻, 味道清新, 正好讓麻木的舌頭休息一下.合桃藍莓叉燒酥: 8分
合桃藍莓叉燒酥: 8分, 最後吃的就是兩款精美點心. 合桃藍莓叉燒酥是叉燒酥的改良版, 加入了合桃及藍莓. 酥皮鬆化, 叉燒也幾好, 不過藍莓就不算起到好大作用. 或者我還是習慣了傳統的叉燒酥吧.
宮保雞丁酥: 8分, 另一個點心是宮保雞丁酥, 酥皮鬆化, 配上微辣的宮保雞丁, 幾特別. 這個辣度在全晚來講已經是小辣了.
吃到這裡, 竟然預到停電, 還好, 黑黑的也幾有情調, 等一會兒就回復電力.

最後, 還有大師的雪糕.
以及鮮甜的水果, 解辣一流.
整體食物還是令人滿意, 服務也相當好, 下次要拉頌揚們來吃.
  • 青雲飄香
  • 豆花魚
  • 宮保雞丁酥
  • 跳水墨水鬚
  • 香辣鴨舌
2011-08-09 132 瀏覽
我差不多每天都去旺角譚魚頭食飯,雖然食物種類有很多.,但是每次出去埋單時,,收銀姐姐就極度冇禮貌~問佢攞單睇時,經常不耐煩的望住你,然後再不耐煩地飛單給你~.....已經投訴多次~但仍然一樣,所以我已經叫了很多朋友~不要再幫襯~因為比錢食飯,仲要睇埋呢d不必要既面色!!真係多謝哂~
我差不多每天都去旺角譚魚頭食飯,雖然食物種類有很多.,
但是每次出去埋單時,,收銀姐姐就極度冇禮貌~
因為比錢食飯,仲要睇埋呢d不必要既面色!!
真係多謝哂~
2011-08-08
  • 蝦蛟
2011-07-29 77 瀏覽
之前食左 , 補返個食評譚魚頭的特價點心由$4.8到$12.8,價錢相宜之餘,好像時常轉款,上次同今次的特價點心紙就不同了,冇咁易食悶。首推介八珍甜醋煮成的薑醋,味道適中,豬手煮得相當軟,無牙都吃到,雞蛋卥得很久,夠火路。牛栢葉、牛肉、韮黃蝦腸、春卷、芋頭糕都有一定水準。鯪魚球外的粉,炸得好脆,但整體無嘜味。不過甜品類就不太好,雖然芝麻煎堆仔,不屬於熱食,但凍冰冰,口感不好,同上次吃的豆沙角都不討喜。而上次還食到非常好吃的海鮮卷,又脆、又軟、又滑,炸得好好,炸物有一定的水準。今次吃咗8碟,都只要$87,好抵食呢
之前食左 , 補返個食評

牛栢葉、牛肉、韮黃蝦腸、春卷、芋頭糕都有一定水準。

鯪魚球外的粉,炸得好脆,但整體無嘜味。

今次吃咗8碟,都只要$87,好抵食呢
$87 (早餐)
  • 天麻魚頭鍋、四川傳統麻辣鍋、和風豬骨鍋、蕃茄麻辣鍋
2011-06-17 74 瀏覽
幾個嗜辣朋友,歡聚一堂,齊齊食辣去。選擇譚魚頭,係見某些網評不錯,兼有VIP卡,同9折現金券。水煮魚嫩滑好味,食過翻尋味。口水雞、夫妻肺片、蒜泥白肉,基本款款同味,只是不同肉而已。炒飯要等20分鐘,確實炒得慢。服務雖不算特出,但催單都會處理。幾個辣友感覺不太辣,下次有機會,得試一下火鍋!
2011-06-11
口水雞,都好好味,係刀工略差,很多碎骨
蒜泥白肉,唔係1片片,係卷住的嘢嘅
最好味係水煮魚,好大1盤,啲魚肉非常嫩滑
所有菜偏鹹,加碟生炒牛肉飯
會員都重有好多優惠菜式
聽講水煮魚好食,會員價重平好多添
  • 水煮魚
2011-05-02 12 瀏覽
早前跟舊同事飯聚, 想選擇一間坐得舒服及可以時間較長的地方最後, 選擇了, 譚魚頭火鍋.約晚上七點, 我地就到左譚魚頭, 由於無訂位, 所以要等, 好彩, 等左20分鐘就入得去 入到去, 一坐底, 即刻睇MENU, 見到有個套餐係"牛魔王海鮮套餐"即刻落單試下.但呢間鋪頭上菜速度真係比較慢, 由落單到上菜, 要半小時好彩, 今日是同舊同事既飯聚, 所以傾下計, 時間過得好快終於, 我地既食物終於上枱喇, 牛魔王海鮮套餐 果然好有份量食落口啲牛王好有牛肉味, 海鮮就不在話下, 其他配料例如墨魚丸, 炸魚皮水準依然維持到.侍應既服務亦尚算吾錯. 不過上菜速度真係必要改善下.總括黎講, 都幾好!

早前跟舊同事飯聚, 想選擇一間坐得舒服及可以時間較長的地方

最後, 選擇了, 譚魚頭火鍋.

即刻落單試下.

但呢間鋪頭上菜速度真係比較慢, 由落單到上菜, 要半小時

好彩, 今日是同舊同事既飯聚, 所以傾下計, 時間過得好快

侍應既服務亦尚算吾錯. 不過上菜速度真係必要改善下.

總括黎講, 都幾好!
醬料
醬料
  • 牛魔王海鮮套餐
2011-05-01 9 瀏覽
First time to this place, really look forward to it. But really disappointed.I had 火鍋任食。got in at 9:30pm, waited for 30 minutes n several follow ups, was told there was no shrimp. The same thing with vege 30 minutes. There was a fight between a female waitress and a head waiter, lasted over 1 hour, had to call in the police settle it.Service was terribe, low quality staff, insufficient staff. Poor poo service.Fodd is low quality, too salty. The soup at the end is investing salty
2010-04-30
  • 脆肉鯇
2011-04-26 18 瀏覽
長假對我无吸引便留守在港,因前段朋友話譚魚頭有2人餐(火鍋,需預訂)故約朋友一試。 7点鐘都几多人客,所以安排我啲較靜的角落邊 2人餐包火鍋湯底:麻辣+蕃茄 涼菜夫妻肺片:牛肚、牛心、牛肉片薄片,一看師傅刀功了得,吃到超勁麻辣味 青雲飄香:青瓜条壘塔型淋上桂花糖漿,別有一番滋味。 鮑魚仔:都幾新鮮,始終是細粒d口感就差咗 海蝦:新鮮 花膠仔:几厚身,胶汁重; 貢丸:冰鮮的,一般; 毛肚:即黑柏葉,爽口; 苕粉:好滑身,口感一流; 鴛鴦豆腐:豆味香濃,值得一試; 再加两杯紅酒,超值。
7点鐘都几多人客,所以安排我啲較靜的角落邊

2人餐包火鍋湯底:麻辣+蕃茄

青雲飄香:青瓜条壘塔型淋上桂花糖漿,別有一番滋味。
鮑魚仔:都幾新鮮,始終是細粒d口感就差咗

海蝦:新鮮

花膠仔:几厚身,胶汁重;
貢丸:冰鮮的,一般;
毛肚:即黑柏葉,爽口;
苕粉:好滑身,口感一流;
鴛鴦豆腐:豆味香濃,值得一試;
再加两杯紅酒,超值。
2011-04-24
  • 鴛鴦豆腐、毛肚
2011-04-20 3 瀏覽
原本諗住好好的吃一頓星期五的晚飯,結果食到一肚氣!去到叫火鍋,個湯等到d 生料都黎左都上,上湯的時候,以為等咁耐會煲熱,點知個湯都係凍的!咁佢搞咁耐做咩?見到食評個個都評個豆腐好食,就叫了一碟。第一次叫,走單。唔係任食時段佢都走單,有無搞錯第二次再叫,查張單都好似係我錯咁,態度惡劣!結果豆腐勁難食! 好苦,好渣,食到散哂咁⋯埋單,又係搞勁耐,真係食得好唔開心
原本諗住好好的吃一頓星期五的晚飯,

結果食到一肚氣!

去到叫火鍋,個湯等到d 生料都黎左都上,
上湯的時候,以為等咁耐會煲熱,
點知個湯都係凍的!
咁佢搞咁耐做咩?

見到食評個個都評個豆腐好食,
就叫了一碟。
第一次叫,走單。唔係任食時段佢都走單,有無搞錯
第二次再叫,查張單都好似係我錯咁,態度惡劣!

結果豆腐勁難食! 好苦,好渣,食到散哂咁⋯

埋單,又係搞勁耐,
真係食得好唔開心
我唔鐘意的豆腐
2011-04-15
非常一般的食物,極度不禮貌的招待!今晚在潭魚頭食火鍋,叫了一個$298二人餐再加$200配料,同老婆兩個一齐食。本想用$200COUPON,在賣單時才被知會二人餐不能使用COUPON。二人餐不能用COUPON我算數,配料是散叫的都不準我使用其中$100!似乎太過份。COUPON的確有寫不能跟套餐使用,但無理由不能在其他消費使用吧。跟本起初招待我地的侍應也不清楚甚麼時候可以用COUPON,甚麼時間不能用。要到態度惡劣的主任來到才肯定不能使用!...我沒有睇清楚條款是我錯,但態度惡劣的主任不理客戶的感受,不禮貌,是大錯特錯。食飯食得開心,再多D錢我都無所謂。但係潭魚頭既服務態度,不用錢我都唔會再光顧。最後我無用COUPON,以後亦不會再去"潭魚頭"食飯。我亦都會叫身邊的朋友親人唔好去幫襯!
非常一般的食物,極度不禮貌的招待!

2011-04-13 6 瀏覽
旺角譚魚頭店堂很大,在雅蘭中心高層可以俯瞰旺角的鬧市。吃的分火鍋和川菜兩類。要了一份匯豐卡優惠的四人火鍋套餐,附送口水雞和黃瓜,番茄湯和魚湯的鴛鴦鍋底,一人一個魚頭煮在下面,各式牛羊肉魚蝦蔬菜之類慢慢涮,很是入味。尤其是蟹子墨魚滑,自己打成丸子下湯裏,口感頗有驚喜。魚頭沒有成都總店那麽大,可吃部位有限,最後的果盤也是摳巴點,但總體這一頓吃得還是很舒服,價位也相當合適。
2011-04-10
  • 鴛鴦火鍋
2011-04-10 10 瀏覽
早聞譚魚頭火鍋有特色,坐定后知客姐姐話有川菜和廣東菜選擇。個時心頭想:川菜,咩嘢水准呀! 水煮魚 魚片嫩滑,香氣濃郁,墊底的油麦菜吸入辣汁,好脆 麻婆豆腐 豆味突出,麻辣适中小心燙呀! 樟茶鴨 肉質嫩香,皮脆脆的,地道的川式煙薰味 芝麻魚頭 魚頭件拉油同辣椒干,香香辣辣,不愧美味下酒菜 醋溜娃娃菜 糖醋味,解辣的又一道菜

水煮魚 魚片嫩滑,香氣濃郁,墊底的油麦菜吸入辣汁,好脆

麻婆豆腐 豆味突出,麻辣适中
小心燙呀!

樟茶鴨 肉質嫩香,皮脆脆的,地道的川式煙薰味

芝麻魚頭 魚頭件拉油同辣椒干,香香辣辣,不愧美味下酒菜

醋溜娃娃菜 糖醋味,解辣的又一道菜
2011-04-07
紀念日
  • 水煮魚
  • 樟茶鴨
2011-04-09 8 瀏覽
超愛打邊爐但係前排凍返先第一次試人人讚好的Tanyoto!因為見到有9pm 後promotion好似好抵閒日都唔係好多人, 9pm唔使等上到去招呼都幾好! (雖然2nd round成張單漏左!)叫左招牌麻辣+蕃茄湯底蕃茄嘛嘛地, 老公唔鍾意佢搞到咩都酸酸地既味最愛麻辣的我, 覺得寧記好食dtanyoto的麻辣, 唔太辣, 容易入口, 但係就唔夠香野食tick左要等好耐 (打邊爐都係生野, 比起其他邊爐店真係好慢)同埋d野食好普通, 算唔上好食肥牛簡直係差呀! 其他野只有現成的丸呀, 牛餐肉咁!只有小籠包同魚皮 係ok加上我最愛的豉油佢冇, 可能要另外叫///
超愛打邊爐
但係前排凍返先第一次試人人讚好的Tanyoto!
因為見到有9pm 後promotion好似好抵
閒日都唔係好多人, 9pm唔使等

上到去招呼都幾好! (雖然2nd round成張單漏左!)
叫左招牌麻辣+蕃茄湯底

蕃茄嘛嘛地, 老公唔鍾意佢搞到咩都酸酸地既味
最愛麻辣的我, 覺得寧記好食d
tanyoto的麻辣, 唔太辣, 容易入口, 但係就唔夠香

同埋d野食好普通, 算唔上好食
肥牛簡直係差呀! 其他野只有現成的丸呀, 牛餐肉咁!
只有小籠包同魚皮 係ok
加上我最愛的豉油佢冇, 可能要另外叫///
2011-03-19
$150 (宵夜)
  • .
2011-04-05 17 瀏覽
譚魚頭的特價點心由$4.8到$12.8,價錢相宜之餘,好像時常轉款,上次同今次的特價點心紙就不同了,冇咁易食悶。 首推介八珍甜醋煮成的薑醋,味道適中,豬手煮得相當軟,無牙都吃到,雞蛋卥得很久,夠火路。 牛栢葉、牛肉、韮黃蝦腸、春卷、芋頭糕都有一定水準。 鯪魚球外的粉,炸得好脆,但整體無嘜味。 不過甜品類就不太好,雖然芝麻煎堆仔,不屬於熱食,但凍冰冰,口感不好,同上次吃的豆沙角都不討喜。而上次還食到非常好吃的海鮮卷,又脆、又軟、又滑,炸得好好,炸物有一定的水準。今次吃咗8碟,都只要$87,好抵食呢﹗
牛栢葉、牛肉、韮黃蝦腸、春卷、芋頭糕都有一定水準。
鯪魚球外的粉,炸得好脆,但整體無嘜味。
今次吃咗8碟,都只要$87,好抵食呢﹗
2011-04-02
$43.5 (早餐)
丈夫很難先抽到一日假期陪我睇Openrice賞的「Unknown」戲, 咁做妻子嘅我就一定要安排好去那間戲院及食的部份。點知當天去到才知首選食店無早茶, 唔緊要再四週望望, 舉頭發覺有兩個大字「早茶」走入雙眼......再行前幾步便見「譚魚頭」大名, 後跟據指示直上五樓。嘩~~ 全場爆滿, 侍應生話自行找枱招呼唔到, 咁行遍幾次都無人離開.....忽然左邊耳朵聽到幾聲嗡嗡聲, 原來老婆婆好細聲咁同我講佢嘅對面已經買單走咗 "唔該晒, 婆婆!"係呢個時間搭枱都唔緊要啦!坐定後第一件事就係睇價錢...傻眼ING...早茶特選特價點心由$3.80起另外 小、中點一律$6.80, 大點$9.80, 頂點$11.80, 特點$13.80 就算午市正價都是小、中、大點一律$10, 頂點$13.80, 特點$16 以上價錢只限星期一至五。先來兩盅很多人排隊買的盅頭飯$4.80鳳爪排骨飯普羅大眾口味牛肉餅飯裏的一塊勁彈牙牛肉餅, 打至起根有嚼勁高湯北京水餃$3.80夾起先爛餃, 入口即溶(变漿糊)皮蛋瘦肉粥$3.80粥底普通米和水煮成(無落腐竹等等), 食多幾啖就開始轉稀变水飯(一粒粒飯都未爆開)
點知當天去到才知首選食店無早茶

"唔該晒, 婆婆!"係呢個時間搭枱都唔緊要啦!

坐定後第一件事就係睇價錢...
傻眼ING
...早茶特選特價點心由$3.80起
以上價錢只限星期一至五。
先來兩盅很多人排隊買的盅頭飯$4.80
鳳爪排骨飯普羅大眾口味
牛肉餅飯裏的一塊勁彈牙牛肉餅, 打至起根有嚼勁
高湯北京水餃$3.80夾起先爛餃, 入口即溶(变漿糊)
芝士蝦春卷$8.80「凍嘅」,味道特別但無芝士味
蝦餃$6.80兩粒, 並不是原隻蝦, 餃皮有些牛油味及一夾便散
燒賣$5.80兩粒, 蝦爽口彈牙而豬肉根韌有咬口
鮮竹牛肉球$4.80內有馬蹄、有芫荽, 質地較淋而且似是美極調味
酥炸鯪魚球$5.80無魚腥味, 用麵包糠炸及內有蝦米
翠綠雜菌餃$6.80餡是原隻蝦、肥豬肉碎、什菌、什豆及蛋白, 充滿肥豬肉的甘香與什菌、什豆的清新
桂花四宝餃$9.80內有蝦、荀、帶子肉及中芹, 幾清淡!
甜品時間先來一碟
超級蛋散皇$6.80「凍嘅」, 睇落幾酥脆...點知食落就真係「苦盡甘來」(甘唔係甘飴甘甜喎, 係苦過苦茶過種甘), 我諗係發粉嘅問題
流沙糯米糍$6.80, 縱使外皮又凍又硬又厚, 但是一咬就爆出又暖又鹹的鹹蛋黄沙油來了
最終就來個養顏紅棗糕$6.80作結尾, 熱辣辣酸酸甜甜好養胃

食飽飽時間啱啱好, 戲院開門去換飛啦!
2011-03-28
$60 (早餐)
  • 牛肉餅飯
  • 酥炸鯪魚球