Jan 22 12:10pm 星期三,1個人不用等位,被帶到門口右面卡位,當時已有4枱客人,我被安排坐在中間一人枱,有些侷促! 坐下後5~8分鐘,我見其他客人都有杯水或熱茶,但我無!兩個侍應都视若無睹,直至我舉手問!短髮女侍應無笑容,男的就我未喝完湯就收碗!黑椒猪扒意粉:只有薄而小的一片猪扒,黑椒汁不多,我要另加茄汁!埋單時我最早叫,但我是最後一個離開,因為我用信用卡之故,要等成8~10分鐘!
題外話/補充資料: 侍應外觀及服務有待改善,食物份量太少、埋單時間太耐!
2014-01-22
2013-07-25 163 瀏覽
一年一度聚會,呢個星期六午約好來呢到食Lunch,原因係想靜靜地慢慢傾偈唔怕被趕,呢日我遲了8分鐘先到,Miss已經叫咗野食,佢話唔等得好肚餓喇哦~ 太好喇,終於見到Miss叫野食,因為近2年佢都唔食齋坐傾偈咋。老友好快都揀好同Miss食嘅一樣<意式肉醬意大利粉>,而我就諗咗好耐,有D選擇困難症發作,過咗10分鐘我先諗到叫<香草烤雞扒凱撒沙律>啦,睇相好似OK嘅。Lunch Set:① 意式肉醬意大利粉(牛肉)(Spaghetti with Italian Meat Sauce) + 意大利菜湯(Minestrone) + 咖啡 ($99) x 2② 香草烤雞扒凱撒沙律(煙肉碎)配蒜茸多士(Caesar Salad with Grilled Chicken & Garlic Toast) + 意大利菜湯(Minestrone) + 咖啡 ($79)10% Service Charge Total = $304.7我地3個都係飲<意大利菜湯>,唔錯唔錯,蕃茄味幾濃,料多又唔會水汪汪,我唔鍾意飲湯都覺得好飲。聽Miss同老友都話呢個<意式肉醬意大利粉>意粉煮得剛好,而個汁都好味,肉粒又夠多
Lunch Set:

意大利菜湯(Minestrone)
聽Miss同老友都話呢個<意式肉醬意大利粉>意粉煮得剛好,而個汁都好味,肉粒又夠多,但是肉醬的牛肉碎又實又乾,我問點解有汁都乾?佢地話「我就係唔明?」
本來我係最憎食凱撒沙律嘅,不過呢到可以沙律醬另上,這樣太好了!當我的<香草烤雞扒凱撒沙律>上枱,我地都有少少嘩咗一聲,原來都幾大兜堆砌得幾靚仔,則邊2塊蒜茸多士好香脆,正!!
材料有車厘茄、西生菜、沙律菜同一點點煙肉碎,不過就芝士,所有蔬菜都好新鮮,而烤雞扒都幾大件,肉質好嫰滑,只是冇香草味啫,呢知價錢算不錯喇。
我地分別揀了凍同熱的<咖啡>,即磨咖啡味唔太苦也唔酸但唔濃,不過都幾香,熱比凍好飲。
即磨咖啡

2013-07-20
$101.6 (午餐)
意大利菜湯(Minestrone)
2013-02-01 104 瀏覽
呢日我同一班朋友去左意粉屋食晚飯. 一早想要食佢今年既芝士火鍋, 但要等到依家先有機會.我地等左半個鍾, 終於坐低. 一早睇中左兩個甜品, 一個芝士火鍋加兩個甜品, 份量剛剛好芝士火鍋其實幾多野食, 有cold cuts, 亦有海鮮同菜. 但係睇相都見得到得好少芝士, 點夠點咁多野食呀不過都唔理, 食住先. 芝士火鍋濃度夠, 而且都幾快滾. 我地即刻試下用菜點啦, 希望可以試到最真實既味道! 結果: 鹹!!係好鹹呀 試多幾樣都係太鹹. 呢個芝士火鍋底真係十分失準...食食下我地問waiter加dd芝士, 但要收$50! 俾錢我都明, 低你本身得咁少芝士, 試問有邊個唔使加? 咁同明搶其實無咩分別.咁鹹既芝士當然好頂肚. 我地食完火鍋已經覺飽, 不過既然叫左甜品, 當然要試埋佢!banana crumble幾好食. 外層夠脆, 內層夠熱.香蕉味亦濃郁, 配合埋ice cream有幸福既滋味朱古力pancake都食到誠意, pancake剛剛煎起, 煎得薄薄但好香甜. 裡面有朱古力漿, 同vanila ice cream都好襯.成餐飯最好都係甜品, 個芝士火鍋無論味道同份量都有待改善!
呢日我同一班朋友去左意粉屋食晚飯.
一早想要食佢今年既芝士火鍋, 但要等到依家先有機會.

係好鹹呀
試多幾樣都係太鹹. 呢個芝士火鍋底真係十分失準...

香蕉味亦濃郁, 配合埋ice cream有幸福既滋味

成餐飯最好都係甜品, 個芝士火鍋無論味道同份量都有待改善!
2013-01-10
2013-01-26 50 瀏覽
南瓜味道尚算濃郁,偏咸少少,理應南瓜有甜味,有些奇怪。一般的HAMS,咸香咸香,肉質挺煙韧。三文魚炒得剛好火侯,7成熟到,沒有重腥味,肉質沒有散的感覺,挺新鮮,飯身炒得乾脆,又不會過於濕。推介芝士焗龍蝦仔的時間剛好,龍蝦仔鮮甜,肉質爽口,配合芝士吃起來更加JUICY,雖然伊麵放在一邊另上,但經上湯炒過,味道一樣鮮甜。一般的朱古力飲,挺滑流的。
南瓜味道尚算濃郁,偏咸少少,理應南瓜有甜味,有些奇怪。
一般的HAMS,咸香咸香,肉質挺煙韧。

推介
一般的朱古力飲,挺滑流的。

2013-01-23 67 瀏覽
估唔到係新一年, 咩咩第一次同朋友聚會~就係去左意粉屋食芝士火鍋~本身咩咩都無咩期望(因為係瑞士食過唔好食...), 但估唔到意粉屋個D又整得好好wor~! 喜出望外!!!始終香港人真係識食d! (雖然其實只係大家口味唔同...)今次我地就食左芝士火鍋~另外再加pizza同雞翼~!主角~~~!同外國唔同, 佢依個似乎係好重芝士味既白汁, 好味d! (瑞士係芝士加白酒...)一定唔少得既麵包~唔太硬~幾好~不過份量少左d, 如果食完想再加要$25一籃, 唔太抵拼盤, 我覺得得薯條可以讚! 同芝士好夾~好好味~意粉都ok~其他就真係麻麻地燒牛肉 - 好好食!!!!!全晚最好既一樣!係咩咩既經驗黎講, 佢算係整得好好~!不過又不至於為左佢黎特登食~三文魚蟹籽pizza~ok啦~正常pizza~無咩特別~煙三交魚+豬手片 - 煙三文魚~好食~咩咩平時都好鐘意食架~豬手片 - 麻麻地, 無論口感同味道都唔太好...雞翼 - 好食~不過如果一間餐廳連雞翼都整得差, 間野都幾失敗~整體黎講~咩咩對今次餐飯好滿意~d野其實好多都不過不失, 唔算差(除左豬手片真係特別差)~特別喜愛燒牛肉同煙三文魚!另外

今次我地就食左芝士火鍋~另外再加pizza同雞翼~!
燒牛肉 - 好好食!!!!!全晚最好既一樣!
三文魚蟹籽pizza~ok啦~正常pizza~無咩特別~
豬手片 - 麻麻地, 無論口感同味道都唔太好...

另外因為用左渣打信用卡, 仲有野飲送tim! (每個爐有2杯, 可以選酒, 特飲~)
再加埋會員卡~另外加既item有9折!(因為渣打卡送左野飲, 個火鍋無得折!)
食左好多野~每個人都係$110 only! 超like~絕對可以encore!
生日
其他
  • 芝士火鍋
  • 燒牛肉
2012-12-22 18 瀏覽
好耐冇去食既Spaghetti house... 中學個陣冇咩錢..唔到慶祝節日都唔會去食...今日食番..別有一番滋味..今次主要係衝著芝士火鍋而黎!!!!!!!!!極度喜歡芝士既我二話不說就order 左個大啲既set!因為自己係屋企試過整... 原來都唔平....火鍋底係超市到買... 太咸!但spaghetti house 既芝士火鍋真係冇得輸!!!!啲味唔算太濃但又好香唔會好濟!分量都比想象中多.. 有好夾既面包..西蘭花..肉丸..蜆.............另外既墨粉海鮮意粉同三文魚沙律...唔算話好驚喜.. 但都好好食..細個個陣靜係叫個芝士火鍋都已經好奢華)) 今次的確係極滿足!
好耐冇去食既Spaghetti house...
中學個陣冇咩錢..唔到慶祝節日都唔會去食...
今日食番..別有一番滋味..
今次主要係衝著芝士火鍋而黎!!!!!!!!!
極度喜歡芝士既我二話不說就order 左個大啲既set!
因為自己係屋企試過整... 原來都唔平....
火鍋底係超市到買... 太咸!
啲味唔算太濃但又好香唔會好濟!
另外既墨粉海鮮意粉同三文魚沙律...
唔算話好驚喜.. 但都好好食..
細個個陣靜係叫個芝士火鍋都已經好奢華

今次的確係極滿足!
2012-12-02
其他
  • 芝士火鍋
2012-12-19 39 瀏覽
I seldom go to Spaghetti House, as Pizza Hut tends to come as the first priority among my friends. This time, my friend and I chose Spaghetti House rather than Pizza Hut. From the attractive menu, we picked Lasagna Deluxe($95), with baked bacon, chicken and mushroom. The amount of chicken is indeed more than pasta, and the creamy sauce between layers of pasta enrich the texture of the pasta.Squid ink Risotto with Seafood in Lobster Sauce Au Gratin($108). There were many seafood on top of the ric
Squid ink Risotto with Seafood in Lobster Sauce Au Gratin($108). There were many seafood on top of the rice, like scrimp, scallop, mussel, cuttlefish, fish fillet, fresh mushroom and tomatoes. The two dishes were very large that we are not able to order any desserts!
2012-12-13 43 瀏覽
選雅蘭中心是因為它地點旺中帶靜,1點多,不用等位置就可以進去啦。。。叫了個套餐,因為信用卡優惠有53折+13每個湯轉酥皮,很濃的龍蝦湯最好吃的是這個龍蝦面,真的很真材實料,大大的龍蝦挺多肉的PIZZA都OK,但是我不喜歡它太油膩了,味道比較濃。免費升級的飲料,有雪糕&STAWBERRY肉,夏天喝一流。現在冬天沒那麼吸引,不過你可以叫少冰會好一點!除了套餐還點了墨汁飯,很美味!總體來說,這個2人套餐太豐富了,分量十足!哈哈。。。3-4人吃就差不多!!!
叫了個套餐,因為信用卡優惠有53折

+13每個湯轉酥皮,很濃的龍蝦湯
加錢的酥皮湯
前菜
最好吃的是這個龍蝦面,真的很真材實料,大大的龍蝦挺多肉的
龍蝦餐
PIZZA都OK,但是我不喜歡它太油膩了,味道比較濃。
PIZZA有點油
好喝的特飲
除了套餐還點了墨汁飯,很美味!
墨魚汁意大利飯

龍蝦餐
好喝的特飲
墨魚汁意大利飯
2012-11-26 2 瀏覽
四個人相約在旺角意粉屋吃晚餐、聚一聚。我比訂座時間早了半小時到達,店員卻說入座馬上計時,要在一個半小時後交枱,所以我等朋友到齊才入座。其實星期二晚,店內只有六成顧客,根本不用限時嘛!我們點了一個鮮茄茸烤雞墨魚汁飯($95),賣相不錯,烤雞皮脆肉嫩,鮮茄茸和墨魚汁竟然很「夾」,飯既入味,又香軟,非常好味道!另外再點了一個甜蜜滋味套餐($298),包括~帶子南瓜湯(兩客):南瓜湯濃郁香滑,內有細小的帶子,都算真材實料。星級醬燒珍寶豬肋骨(半份)配洋蔥圈及美國瘋薯條:豬肋骨入味,燒烤醬很惹味,肉質有水份,不會嚡口;洋蔥圈和薯條不算多,勝在香脆不油膩。超級什錦薄餅(普通批):配料有意大利腸肉、加拿大煙肉、辣肉腸、青椒、蘑菇和洋蔥,入口感覺啖啖有肉,正!餅底是厚底,但不會很乾、很硬,好!朱古力班戟.雪糕:班戟微溫,令雪糕溶化得很快,兩者同時放進口中,又凍又暖,甜蜜美滿。餐飲:喝了凍檸茶和凍奶茶,均屬正常貨色。整體而言,意粉屋從不令我失望,價錢合理,食物有質素,好。

鮮茄茸烤雞墨魚汁飯
另外再點了一個甜蜜滋味套餐($298),包括~
帶子南瓜湯
星級醬燒珍寶豬肋骨(半份)配洋蔥圈及美國瘋薯條
餅底是厚底,但不會很乾、很硬,好!
超級什錦薄餅
朱古力班戟.雪糕
餐飲:喝了凍檸茶和凍奶茶,均屬正常貨色。

整體而言,意粉屋從不令我失望,價錢合理,食物有質素,好。
2012-11-20
帶子南瓜湯
星級醬燒珍寶豬肋骨(半份)配洋蔥圈及美國瘋薯條
超級什錦薄餅
朱古力班戟.雪糕
鮮茄茸烤雞墨魚汁飯
2012-05-30 16 瀏覽
今天跟陳總和20吃午餐, 慶祝陳總生日, 餐廳也是陳總拍板的。或者有點bias的小妹覺得雖然這餐廳叫"意粉屋"但也只是業餘的西餐廳。礙於對其意粉的質素很存疑, 對餐牌上僅有的幾個選擇遲遲都下不到決定。還好last minute時見到個甚麼"輕盈"還是"健盈"的餐, 馬上說要這個好了。這個餐是沒有餐湯的, 飲品限定是橙汁。 橙汁先到, 是來貨的橙汁, 相信絕不是新鮮100%的。看到這個擺碟, 實在有點兒似曾相識, 是不是想起了某女模主題餐廳的"3食" 呢!!! 這果然是大勢所趨, 而且那間主題餐廳就在不還的大型商場來, 要跟風也是近水樓台。凱撒沙律在業餘西餐的出現率已經跟” (1團雜果以白色奇妙醬混成的)沙律”在豉油西餐廳的出現率相約了。 幾塊沙律菜, 芝士片煙肉碎和有些沙律醬, 不考功夫的。算是中間部分的是1小碗白白的, 旁邊有粒草莓, 倒是草莓很好味, 清甜而有新鮮草莓味。是小妹沒留心餐牌或沒放在心上, 小妹還以為是水煮蛋, 1舀才驚覺是蜜糖+乳酪, 這兒蜜糖下不多, 跟乳酪的份量相配得幾好。吃完前菜沙律要吃主菜 就是烤雞配蕃茄茸長通粉。烤雞還是微暖的, 加上蜜糖烤過帶點甜味, 雞肉

吃完前菜沙律要吃主菜 就是烤雞配蕃茄茸長通粉。烤雞還是微暖的, 加上蜜糖烤過帶點甜味, 雞肉不算很滑, 茄醬調味ok, 至於長通粉倒還好, 只是部份有點兒還硬硬的似是未煮透。

份量對於女孩來說是剛好吃得飽的又沒有過量。這樣1個健康餐就要70多元, 健康真雖然代價呢。
Btw, 為食小妹貪心幫20吃掉她那餐的oreo cheese cake。 很普通的cheese cake, 套餐配的話質素可以接受哇。

意粉屋除了地點近不用淋雨以外, 實情沒甚麼吸引力, 又不特別物有所值, 冷氣還非常非常的凍。 想吃專業1點點的西餐, 小妹不會說這兒是好選擇。
2012-05-28
2012-05-16 6 瀏覽
夏日炎炎, 大家有沒有胃口大減呢?我有!!!除了因為夏天來了, 對熱的, 膩的, 份量大的食物都沒多大興致, 再加上9:00幾才收工真的沒什麼胃口, 所以決定去意粉屋吃沙律做晚餐, 反正也是時候要清減一下之前儲下的肥肉吧老實說, 意粉屋餐牌裡的沙律真的令人沒什麼驚喜, 點來也只是因為"需要"吃點蔬菜來均衡一下. 但是一段時間沒來這裡卻在Festival Menu裡找到驚喜!這一道烤雞鮮磨菇羅文生菜沙律配黑醋特色醬及蒜蓉多士(名字真的要這麼長嗎...?) 只看Menu上的賣相已很吸引, 而且配搭也很豐富, 感覺意粉屋終於有用心去想沙律菜式了!沙律上桌, 賣相跟餐牌沒兩樣, 生菜蕃茄與黑醋配出清新味道, 烤雞味道跟肉質也挺不錯, 唯獨是略嫌件數太少, 如果可以多兩件雞會更開心~ 至於兩片蒜蓉多士, 不過不失, 起碼夠脆口. 這個沙律是我幫襯這麼多年來第一次覺得要推介的!
夏日炎炎, 大家有沒有胃口大減呢?

我有!!!

這個沙律是我幫襯這麼多年來第一次覺得要推介的!
推介!
2012-05-14
推介!
  • 烤雞鮮磨菇羅文生菜沙律配黑醋特色醬及蒜蓉多士
2012-05-09 6 瀏覽
好耐無見這位朋友, 難得大家有時間就來個晚餐聚一聚, 友人建議到意粉屋食pizza, 差不多7時來到都唔需要等位.決定叫個二人餐包餐湯及餐飲, 1個小食拚盤, pizza及一個海鮮意粉..這一個二人餐其實份量足3個女仔食到夠...味道都唔錯, 特別個意粉雖然都係冷藏海鮮, 但味道都唔錯可能個醬汁好味, 小食拚盤我最愛係雞翼焗得唔錯又唔會太乾, 春卷都炸得岩岩好唔會過火, 至於pizza我就覺得麻麻個可能係厚底pizza個餅底好厚好似食一件都好飽又無咩材料, 最終大家都係食左一塊就放棄真係浪費
這一個二人餐其實份量足3個女仔食到夠...
2012-03-31 13 瀏覽
約左故友見面,無咩好做就去食下野啦,去左雅蘭二樓的意粉屋,估唔到成三點三都仲要等位,等左半個鐘。叫左酥皮湯餐,下午茶都有酥皮湯,正!賣飛佛!!熱辣辣,忌廉粟米夠濃,好飲,個皮可以再燶D就好了。焗肉醬意粉,好有香草味,意粉略硬,醬汁撘救,合格啦。熱咖啡,唔熱,仲有D燶味!失敗!!朋友叫了班戟雪糕,賣相好靚,問佢味道如何,佢話唔太好,本來想試下,都係作擺啦……
叫左酥皮湯餐,下午茶都有酥皮湯,正!賣飛佛!!
熱辣辣,忌廉粟米夠濃,好飲,個皮可以再燶D就好了。
焗肉醬意粉,好有香草味,意粉略硬,醬汁撘救,合格啦。
熱咖啡,唔熱,仲有D燶味!失敗!!

2012-03-17
2012-03-14 22 瀏覽
來旺角工作, 實在忙到連飯都差點無得吃.捱到下午茶時間, 走去意粉屋食下午茶.因為這裡人不多, 不用等位, 可以舒舒服服吃一餐抖抖氣.我叫了龍蝦SET, 有酥皮龍蝦湯和龍蝦寬條面.我喜歡酥皮的牛油香味, 不過湯是太咸, 而且裡面材料, 是粉絲和蝦乾嗎? 說蝦乾是沒有錯, 很乾也沒有蝦味.算了, 吃寬條面.其實上面澆的醬汁, 是剛才的龍蝦湯吧? 味道是一樣的...咸.而且也重咸魚腥味. 因為太咸和太漏, 我吃得很少.早知叫同事的那個肉醬意粉餐, 看起來正常多.同事說味道跟其實餐廳沒甚麼分別.不過價錢分別可大, $50-60多元, 吃得起晚餐有余.
來旺角工作, 實在忙到連飯都差點無得吃.
捱到下午茶時間, 走去意粉屋食下午茶.
因為這裡人不多, 不用等位, 可以舒舒服服吃一餐抖抖氣.
我叫了龍蝦SET, 有酥皮龍蝦湯和龍蝦寬條面.
我喜歡酥皮的牛油香味, 不過湯是太咸,
算了, 吃寬條面.
而且也重咸魚腥味. 因為太咸和太漏, 我吃得很少.
早知叫同事的那個肉醬意粉餐, 看起來正常多.
同事說味道跟其實餐廳沒甚麼分別.
不過價錢分別可大, $50-60多元, 吃得起晚餐有余.
2012-03-13
2012-02-27 10 瀏覽
睇完menu, 叫侍應, 咁有個女服務員係我前面一米左右行過,我: “唔該...”冇反應, 我再叫” 唔該...”女服務員:”我聽到架, 不過等陣先”, 咁就行左去......, 真係冇乜禮貌於是我叫過另一個人黎.....點了3個DISHES忌廉波菜: 忌廉汁太稀, 水汪汪咁, 波菜CUT 到太碎龍蝦天使面: 單看賣相, 一 pat 野咁, 都唔知係咩; 裡面有帶子粒, 磨姑, 龍蝦肉; 呢個個汁太”傑”, 令d 天使面一pat pat, 好難乂起, 龍蝦肉冇乜鮮味, 唔夠爽口, 個汁太咸海鮮墨魚汁飯: 賣相又係 一 pat 野, 裡面有帶子粒, 車厘茄, 魷魚圈, 蝦, 魚塊, 海鮮都幾豐富, 但個汁又係太咸, 冇乜墨魚汁味2樣野都係太咸, 返到屋企擦完牙, 個口腔都仲有個陣味環境擠迫嘈雜, 連我朋友同我傾計都聽唔到佢講乜

我: “唔該...”

冇反應, 我再叫” 唔該...”

於是我叫過另一個人黎.....

點了3個DISHES

忌廉波菜: 忌廉汁太稀, 水汪汪咁, 波菜CUT 到太碎
2樣野都係太咸, 返到屋企擦完牙, 個口腔都仲有個陣味

環境擠迫嘈雜, 連我朋友同我傾計都聽唔到佢講乜
2012-02-26