2016-06-05 490 瀏覽
上星期本來約了朋友在旺角 ,朋友因家中有事不能出來,一個人在旺角吃什麼呢 ,最後求其入去一間台灣料理,這間叫台灣美食,估不到咁伏,我入到台灣美食時候。店鋪並不是太多人,我叫了台南牛肉麵,牛肉味道十分淋 但是,個湯味道好咸,咸到不想再吃,至於麵條就OK,麵條亦都爽口,至於珍珠奶茶,我覺得好甜,甜到不能再飮,服務就一般,環境亦一般,應該冇下次味道牛肉麵,個湯好咸,牛肉味道亦一般,勝在夠淋 ,麵條亦都OK珍珠奶茶,我覺得太甜了。珍珠又少,甜到不能再飲服務我覺得都OK環境地方都適中價錢並不是太貴,應該冇下次
珍珠奶茶
牛肉麵

牛肉麵,個湯好咸,牛肉味道亦一般,勝在夠淋 ,麵條亦都OK

珍珠奶茶,我覺得太甜了。珍珠又少,甜到不能再飲

我覺得都OK

地方都適中

價錢
並不是太貴,應該冇下次
2016-05-30
2015-04-20 385 瀏覽
豬軟骨飯($50)可配$18以下飲品試過約3間食肆的豬軟骨飯,此終這間最合我心意。豬軟骨夠腍(除了偏粗的軟骨)及入味,不過肥,甜中帶微酸及少許辣,且亦有不少棷菜,份量比一般食肆多。飲品選了肧芽㚫茶,肧芽份量不少,不過㚫茶味不足,幸好不過甜,味道不及很久前在花園街分店飲的好味。
2015-01-25
  • 豬軟骨飯
2015-04-08 262 瀏覽
其實本身無去過台灣,所以成日去食台灣野,見佢地d招牌菜式寫住,至岩香港人口味既台灣風味美食,我都係得啖笑。因為無個比較嘛!食過幾間台式肉燥飯,就係得呢間最岩我口味,先唔好講個味道,淨係睇見正常分量已經覺得佢地好有誠意。次次食都鋪滿曬煮到入曬味既肉燥,同配料係飯面。香港人依家咁注重健康.佢仲有d椰菜,實現左大學均衡飲食既目標。因為分量太多所以每次我都係叫小飯都食到好飽好滿足!講番味道首先梗係佢個肉燥啦!佢同其他據說正宗台式餐廳好唔同.味道唔會因為標榜岩香港人口味而清清淡淡.反而係濃郁,吸引味蕾,每次到食唔停口!至於雞塊.佢地會配上一個酸甜汁料.但因為本身唔鐘意食酸,所以每次都浪費左。當然,食台灣野,梗係飲珍珠奶茶啦!我咁要求多多.梗係叫走冰嫁啦!但雖然走左冰.杯珍珠奶茶係唔會變淡左!!正正!!
珍珠奶茶走冰
肉燥雞球飯

因為分量太多所以每次我都係叫小飯都食到好飽好滿足!

講番味道

2015-04-05
肉燥雞球飯
2015-03-30 450 瀏覽
這間地方小小而且佈置簡單的台灣美食,1個月總會光顧2,3次。原來有3間分店,都是位於旺角店子小小,佈置簡單。有電視,午餐時間可以睇下休息一下,但是電視長時間播放亞視的財經新聞台。這裏有位樓面亞姐(束馬尾,高高瘦瘦的)一定環一提!落單、收銀、收碗碟、上菜一手包辦,手腳超快!!而且都認得我們,所以十分有親切感。餐牌內的食物種類多,以台灣麵及飯為主。附有色彩繽紛的相片,方便理解。價錢大眾化,麵只需三十多元,飯只需四十多元。4人光顧,送一小食,小食有好多款選擇,味道都不錯~豬頸肉湯米粉 $48這裏的豬頸肉燒得好香口,表面脆口,裹面肉質嫩滑有肉汁。但是,今天的豬頸肉比較失色,豬頸肉燒得唔夠香口,而且已放涼了。這裹的米粉是用台灣的新竹米粉,所以口感比較爽口滑順。湯頭比較清淡,而且有不少菜,都幾健康。貢丸米線 $38這裹的米線滑順,味道不錯。貢丸爽口。每碗食物都有半隻鹵水蛋,但是蛋被湯浸太久,失去其味道。飲品好多款選擇,而且凍熱同價。這裹的凍飲好大杯,飲完超飽~凍朱古力是我每次必叫的,朱古力味濃郁但不會太甜,好味!同事食唔曬,樓面亞姐親切地追問原因,好似媽媽的感覺~
原來有3間分店,都是位於旺角

豬頸肉湯米粉 $48
這裹的米粉是用台灣的新竹米粉,所以口感比較爽口滑順。
湯頭比較清淡,而且有不少菜,都幾健康。
貢丸米線 $38
飲品好多款選擇,而且凍熱同價。
這裹的凍飲好大杯,飲完超飽~
凍朱古力是我每次必叫的,朱古力味濃郁但不會太甜,好味!
同事食唔曬,樓面亞姐親切地追問原因,好似媽媽的感覺~

2015-03-27