2018-02-14 1145 瀏覽
非常中意食薯仔,尤其配埋cheese一齊食。之前去臺灣墾丁食過之後,一試難忘,但係香港好難搵到。直至見到網上推介,去左試。壹薯:忌廉芝士焗薯薯仔連皮焗,幾脆,而且幾中意個自家制芝士醬,有sour cream同Mozzarella cheese,濃郁而唔膩,都幾有層次唯一缺點係醬汁唔夠臺灣個d係成個薯仔都係醬汁,啖啖cheese醬,呢個只有面頭有,唔夠喉。呢間係小食店,所以一定要外賣。要食就記得係門口襯熱辣辣食喇。

壹薯:忌廉芝士焗薯
唯一缺點係醬汁唔夠

一薯
2016-02-14
5 分鐘 (外賣自取)
  • 壹薯
2018-01-04 672 瀏覽
今日放假同屋企人去行街買野,經過花園街見到呢間舖 ,記得佢有份獲得香港小食米芝蓮推介 ,就行去拎份menu睇下有咩好食啦佢都有幾多炸物小食揀選,但今次試下食佢最出名既焗薯先,叫左個吞拿魚焗薯 俾完錢大確等左幾分鐘到就有得食啦因為佢係即叫即整 如多人時一定要俾d耐性去等!!講番個焗薯先:賣相唔錯 份量又夠大 捧上手仲熱辣辣。完全可以當午餐食都得 食晒1⃣️整個夠曬飽肚吞拿魚滿到瀉 連埋薯仔一齊食 囗感一流唔怪得知能夠獲得米芝蓮推介啦

因為佢係即叫即整 如多人時一定要俾d耐性去等!!
吞拿魚滿到瀉 連埋薯仔一齊食 囗感一流
唔怪得知能夠獲得米芝蓮推介啦
2018-01-04
$33 (其他)
2017-07-20 907 瀏覽
I don't usually write negative comments but my partner and I were very disappointed by their famous "Michelin star" potatoes. Whoever rated them highly have clearly not had homemade jacket potatoes before.They need more butter, better cheese and some creativity. The only thing on the menu that's different was probably the hashbrown and they stopped serving that a while ago. Shame.
2017-07-19
其他
2017-05-23 886 瀏覽
由細到大都超鍾意食薯仔,食再多都唔會覺得漏,又咁岩比我搵到呢間專食薯仔嘅小店,唔試真係對唔住自己店面已經有唔少薯仔嘅選擇,原本就當然係最想叫招牌嘅重量級芝士焗薯,不過去到好遺憾已經賣晒,可能因為就收工嘅緣故,但咁難得一場黎到又冇可能唔食,於是叫左個「阿二焗薯」試試。阿二焗薯有芝士、千島醬、蔥花、薯蓉、薯皮,首先千島醬甜甜地唔多講,但食到中層撈埋啲薯蓉食真係超級正薯蓉嘅份量我諗可以當飯食架喇!食到最底就係勁大塊嘅薯皮,開頭會連埋少少薯蓉食,但食食吓就就咁咬塊薯皮都覺得正架,因為連埋薯蓉就感覺上唔會好乾。偏心薯仔既我決定比5粒⭐️P.s. 因為系新鮮整 所以可能要俾啲耐性等候

偏心薯仔既我決定比5粒⭐️
P.s. 因為系新鮮整 所以可能要俾啲耐性等候

阿二焗薯
2017-05-18
阿二焗薯
2017-05-20 758 瀏覽
一連兩晚去MK掃街,頭嗰晚去到已經收咗舖食唔到,勁唔甘心一於第二晚再去買過。滿心期待佢個焗薯有幾咁好食,話曬都米芝蓮 .....小食喎,肯定無得輸啦。揀黎揀去都係個重量級芝士焗薯吸引啲,等咗7mins左右,賣相麻麻哋,叉落去先知原來係成個完整連皮嘅薯仔,每啖都要拮開黎先食得到,仲要比較難拮,第一次食焗薯食到咁乸西lor 😓熱就夠熱,芝士醬都算多,不過真係好一般,唔值$36,可以講自己喺屋企都整得到,無下次。- 重量級芝士焗薯($36)
一連兩晚去MK掃街,頭嗰晚去到已經收咗舖食唔

到,勁唔甘心一於第二晚再去買過。滿心期待佢個

焗薯有幾咁好食,話曬都米芝蓮 .....小食喎,肯定

無得輸啦。揀黎揀去都係個重量級芝士焗薯吸引啲

,等咗7mins左右,賣相麻麻哋,叉落去先知原來

係成個完整連皮嘅薯仔,每啖都要拮開黎先食得到

,仲要比較難拮,第一次食焗薯食到咁乸西lor 😓

熱就夠熱,芝士醬都算多,不過真係好一般,唔值

$36,可以講自己喺屋企都整得到,無下次。

- 重量級芝士焗薯($36)
2K
2017-05-12 2834 瀏覽
近日天氣不太好, 除了氣壓低, 而且還經常有霧霾的情況出現, 搞到妖氣沖天, 人的性格都開始反常起來 ~一向怕人多, 喜歡寧靜的我竟然自己走去 MK, 這件事連自己都感覺到難以置信, 出街就一定要食, 當天就到了這一間, 一直想試而一直沒去試的街頭小食 ~這家 參薯, 曾經獲得 2016 米芝蓮 街頭小食推介, 絕對值得一試 ~我點了 雞蛋沙律焗薯 & 秘製凱撒惹味雞 ~雞蛋沙律焗薯 $32 : 薯仔焗得夠透徹, 不會生硬也不太腍身, 雞蛋沙律餡料夠多感覺很澎湃, 在蛋沙律上曬上了蔥花和紅辣椒粉, 以使味道增加了層次感, 完美地以港式的手法演繹了一道經典的英倫食物 ~秘製凱撒惹味雞 $28 : 凱撒汁的味道新奇有趣, 絕對不是平常吃到的凱撒沙律醬的味道, 雞肉 不嫩口但也不至於嚡, 整體味道有點耐人尋味, 是一個新的體驗 ~本篇完 ~

我點了 雞蛋沙律焗薯 & 秘製凱撒惹味雞 ~

本篇完 ~
外賣自取
2017-05-07 343 瀏覽
終於一試, 來到門前,沒有人購買,店子很少,看薯滿鋪灰塵的收銀,有點倒胃的。點了酸忌廉芝士焗薯,等了一會,就有了,那應該就只是翻叮一會,很少酸忌廉呢…總括來說,不值這個價錢,味道太普通了,沒有特別,可能期望太高吧……幸好不用排隊……

我本身都算系好like吃焗薯, 所以之前睇電視見金剛小儀介紹叁薯時都已經好想去試,但由於唔系九龍人又唔成日去太子,所以一直沒試到!!直至見埋馬家介紹就立定決心要去吃吓。間野系細細街邊鋪,沒坐位買外買果種,我去到時大約下午5點左右,沒人幫襯,我選左首選推介仲要系最貴果焗薯,等左兩分鐘度就過隔離OK買野飲,之後返去就有焗薯拿啦! 因為系包住成盒野,企街吃有D唔方便,於是就去左隔雜果公園仔搵位坐低嘆果焗薯,當我滿心歡喜打開果盒時我真系想問呢PAT究竟系咩o黎???我從未見過如此肉酸既食物,離晒譜!!1. 焗薯、芝士、蔥、CREAM完全是瀉晒,點解唔系開大小小果薯中間將D 料溶入去架?? 而家完全系各自分開,基本上似系放果薯仔入盒之後,倒D料入去一樣。2. 果紙盒DESIGN完全失敗,紙盒高度唔夠,打開紙盒面扣之後四邊都會沾到芝士,翻果盒蓋落來吃焗薯時就會沾到成手芝士。3. 跟住,諗住用果叉開大薯仔中間吃,果叉已經系好精緻既木叉,而唔系通街果款膠叉,點知一插想反開薯仔中間之際答案系唔得既,因為果焗薯好硬,只可以當果叉系刀, 逐小遂小劈先可以吃到D薯仔。一吃真是失望到暈左,薯仔又硬,又沒牛油香,

3. 跟住,諗住用果叉開大薯仔中間吃,果叉已經系好精緻既木叉,而唔系通街果款膠叉,點知一插想反開薯仔中間之際答案系唔得既,因為果焗薯好硬,只可以當果叉系刀, 逐小遂小劈先可以吃到D薯仔。一吃真是失望到暈左,薯仔又硬,又沒牛油香,明顯是一舊烚薯,不是焗薯。其次芝士又水,根本沾唔到去舊薯仔度一齊吃,唯有一口芝士一口薯仔放入口,自已混合吃算。最難頂系果D蔥花,腥到呀,我平時吃粥都吃蔥,可能是吃粥時D蔥可以浸下先吃,所以唔會覺腥,但焗薯落生蔥,好明顯D蔥系整完薯仔先落既,D芝士又水,所以兩者MIX唔埋,特顯晒D蔥既腥味出來。呢樣都未算,最惡頂是果PAT白CREAM,完全是水一般的質量,沒CREAM料可言,混埋D水芝士,口敢可以想像,感覺想嘔!!!

總括o黎講,我以後唔會再相信電視推介,流到不得了,完全是賣廣告呃人咯。
2017-04-16
4 分鐘 (外賣自取)
2017-04-05 495 瀏覽
話說尋日紅日放假,小妹約左男朋友喺旺角行街食飯!行行下見餓就諗掃下街 住買啲野食下咁咁啱經過呢間 叁薯知道都有一排都大熱過 但一直無試就諗住試下啦,點知咁就出事啦!!!!-叫左個唔知乜Q野皇牌芝士焗薯(走蔥)hkd$36伏_到一個點!個薯仔係烚既,有水出既啲芝士同醬係凍既煙肉係得面頭個兩粒既服務態度係零既-一入口真係個心已經十萬個粗口愈食愈炆omg🙄🙄🙄🙄🙄咁既野收 hkd$36真心嬲到hihi。
話說尋日紅日放假,小妹約左男朋友喺旺角行街食飯!
行行下見餓就諗掃下街 住買啲野食下咁
咁啱經過呢間 叁薯
叫左個唔知乜Q野皇牌芝士焗薯(走蔥)hkd$36
伏_到一個點!
個薯仔係烚既,有水出既
啲芝士同醬係凍既
煙肉係得面頭個兩粒既
服務態度係零既
一入口真係個心已經十萬個粗口
愈食愈炆omg🙄🙄🙄🙄🙄
咁既野收 hkd$36
真心嬲到hihi。

2017-04-04
5 分鐘 (外賣自取)
呢間焗薯小店已經拎左兩年既米芝蓮推介街頭小吃獎項,真厲害! 新開業既尖沙咀分店有座位坐,咁就可以坐住等食喇~ 先講佢地既焗薯^____^ 重量級芝士焗薯($36) 好足料既薯仔,係原隻薯仔黎架 從來芝士配薯仔係一件好合襯既事, 酸忌廉酸酸甜甜, 煙肉粒既咸香, 再加上滿瀉既芝士, 成件事邪惡得黎又難而抗拒~ 兩個人分享就最好 薯仔切開了一半的, 薯味濃,口感香滑 很快被我們肢體了 薯仔夠淋,很易挖出 薯仔充滿芝士香,兩者融為一體,將芳香既味道提升左一個層次 凱撒惹味雞($28) 這個是雞塊來的,炸粉很薄,雞肉嫩滑,仲食到D雞肉好juicy 加上凱撒沙律醬,很惹味! 流心芝士薯波($22/3粒) 同樣地薯味十足! 薯蓉粒包住芝士 不過呢~芝士一D都唔流心 ,幾失望的 我以為會好磅礡咁流出黎架T_T 點醬薯條 千島蛋黃醬($30) 薯條粗身十足,香脆可口,而內軟熟 可能食到太多芝士同薯仔 我覺得眼前既千島蛋黃醬同芝士醬冇分別>< 醬怪既我希望可以多D醬 芝士蝦餅($28) 雖然叫做芝士蝦餅,但我唔太食出芝士味 蝦餅薄薄的,口感厚實,蝦味就亦都唔太重喇~
呢間焗薯小店已經拎左兩年既米芝蓮推介街頭小吃獎項,真厲害!

新開業既尖沙咀分店有座位坐,咁就可以坐住等食喇~

先講佢地既焗薯^____^

重量級芝士焗薯($36)

重量級芝士焗薯
好足料既薯仔,係原隻薯仔黎架

從來芝士配薯仔係一件好合襯既事,

酸忌廉酸酸甜甜,

煙肉粒既咸香,

再加上滿瀉既芝士,

成件事邪惡得黎又難而抗拒~

兩個人分享就最好

薯仔切開了一半的,

薯味濃,口感香滑

很快被我們肢體了

薯仔夠淋,很易挖出

薯仔充滿芝士香,兩者融為一體,將芳香既味道提升左一個層次

凱撒惹味雞($28)

凱撒惹味雞

加上凱撒沙律醬,很惹味!

流心芝士薯波($22/3粒)

流心芝士薯波
同樣地薯味十足!

流心芝士薯波(
薯蓉粒包住芝士

不過呢~芝士一D都唔流心 ,幾失望的

我以為會好磅礡咁流出黎架T_T

點醬薯條 千島蛋黃醬($30)

點醬薯條 千島蛋黃醬
薯條粗身十足,香脆可口,而內軟熟

可能食到太多芝士同薯仔

我覺得眼前既千島蛋黃醬同芝士醬冇分別><

醬怪既我希望可以多D醬

芝士蝦餅($28)

芝士蝦餅
雖然叫做芝士蝦餅,但我唔太食出芝士味

蝦餅薄薄的,口感厚實,蝦味就亦都唔太重喇~

忌廉蘑菇意大利粉($35)

忌廉蘑菇意大利粉(
意粉份量幾少,同焗薯一樣用同一個紙兜仔

意粉比較乾身~汁不是太多,

如果可以多番少少汁同蘑菇就好~

草莓梳打($14) 金柚梳打($14)

草莓梳打,金柚梳打
同我想像中既味道差唔多,

草莓梳打飲落地似果jam加梳打手~

好想試呢個檸檬意米水

傷心既係 賣!光!了!T_T

米芝蓮推介街頭小吃獎項

可愛既叁薯卡通

店舖細細,只有兩個店員打理

想黎食,就要耐心等待~

整體黎講,比較推介焗薯呀~~

餐牌

凱撒惹味雞
點醬薯條 千島蛋黃醬
芝士蝦餅
2017-03-11 569 瀏覽
點了三樣嘢,即叫即炸,去果陣無人排隊,所以唔需要等好耐。先講講炸薯條,淨係加左芝士醬,無其他配料,薯條炸得一般,唔係好脆,芝士醬味道不夠濃,醬既份量也不多,食到最後D醬都無曬。薯仔好大個,四個女仔食都有D飽飽地,焗得好好,皮脆脆得,可惜都係芝士醬無咩味道,顯得個薯仔淡某某。最難食係個炸雞,得三件,份量不夠!而且炸得太乾!D醬係酸噶,好失望。算了,賣薯仔既地方就不應該對炸雞期待太多。總括黎講,唔會再幫襯。
點了三樣嘢,即叫即炸,去果陣無人排隊,所以唔需要等好耐。
總括黎講,唔會再幫襯。
2017-01-04 1484 瀏覽
經開厚福街見到有焗薯就即刻試一試。因為我至小就係英國住了九個年頭有多,焗薯在當地很普遍。對焗薯很有感情。叫了一客阿二焗薯,等了大約十分鐘就有。十分期望有一點英倫baked potato 的feel. 可能係我一廂情願,以為係英倫嗰款地道街頭焗薯!一放進口,薯不夠熱,皮不夠乾身及薯肉不夠"林"!芝士唔夠味。無乜薯仔味。只食到d類似卡夫沙律醬嘅味道。呢款可能係港板焗薯因為係用一塊塊類似卡夫芝士!其實正不正宗不是問題而是有沒有放心機才是關鍵!很失望!但未至於難食。
但未至於難食。
2017-01-04
$36 (其他)
2016-11-15 2036 瀏覽
經開太子,肚餓嘅時候就見到呢間野食薯仔野我同朋友就叫左個重量級芝士酸忌廉原隻焗薯都等左一段時間先有 一黎到已經聞到好香佢好重酸忌廉味,有d葱花有d煙肉 原隻薯仔一定夠飽呢個薯仔個味道都幾好 好食啊
經開太子,肚餓嘅時候就見到呢間野食薯仔野
我同朋友就叫左個重量級芝士酸忌廉原隻焗薯

都等左一段時間先有 一黎到已經聞到好香
佢好重酸忌廉味,有d葱花有d煙肉
原隻薯仔一定夠飽

呢個薯仔個味道都幾好 好食啊
2016-11-01 1916 瀏覽
個日行完聯合, 行過見到呢間叁薯,聽個名都估到係薯仔專門店。阿姐話薯條係個排新推廣,咪試下囉。我本身係Dip Dip 薯條既Fans, 不過M記一年得一次Promo, 去餐廳度叫又貴,今次都幾基緣巧合。薯條都有幾多醬簡,我簡左Sour Cream.Total 大約等左10分鐘, 因為阿姐話係即叫即炸先好食WO。D薯條係幾正既, 好粗身, 而且炸得好脆。Sour Cream 係凍既, 夏天食幾爽。一兜都有唔少薯條,食完都有D 飽~下次有機會想試下D 焗薯, 都幾多人叫

阿姐話薯條係個排新推廣,咪試下囉。

一兜都有唔少薯條,食完都有D 飽~

下次有機會想試下D 焗薯, 都幾多人叫
2016-10-26
10 分鐘 (外賣自取)
2016-10-01 1751 瀏覽
叁薯既香煎煙肉薯餅個人覺得係幾惹味, 爽脆薯仔絲用香濃既黑椒炒香,加上咸香既煙肉粒,開胃既酸忌廉七味粉同惹花中和,岩哂鐘意食刺激性食物既我食。不過不足之處就係落左唔少油煎,可以減少啲油份量既話就very good啦~食完重量級芝士忌廉原隻焗薯仔包你會飽哂😆薯仔熱辣辣好爽,唔會太濕漉漉,加上微酸酸忌廉同熱溶芝士滲入薯仔中,香濃無比。洋蔥,蔥,七味粉提升焗薯惹味度,而且令焗薯變得colorful,賣相吸引。
外賣自取